- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyenesmartin
őstag
Szia!
Ha még él a cikk. Elkezdtem én is ezt a vasalásos technikát. Nekem egész jól be is vált. Annyi feltétellel, hogy nekem vagy 15 percig kell vasalnom. Ha 5 perc után kezdeném maratni, akkor alámar egy cseppet, illetve hiányoznak részek.
Lötstopot lehet-e rávasalni? Az áramkör működését mennyire zavarná a vezetősávok közötti tonerpor? -
Zolorado
tag
Nagyon tetszett a cikk!
-
robi-k
őstag
Szia,
tetszett a cikk! Megrendelésre is végzel nyák készítést?
Üdv,
Robi -
Bari
Modder
Szia!
Köszönöm
A maratókád 5mm-es üvegből készült, FB.S üvegragasztóval ragasztottam össze. A talp amire ráragasztottam az 50×14cm-es, és körben 2cm-es üvegcsíkok vannak ráragasztva, hogy ha esetleg kifolyna a marató folyadék ne az asztalra folyjon, lényegében ez alkotja a tartály alját is. Az eleje és a háta 40×25cm-es üveglapokból áll, az oldala 4cm széles, a tartályba a két kis tartókonzol között 34cm-es távolság van. A legnagyobb nyák amit még bele lehet tenni maratáshoz kb 30-32×20-22cm. Nagyjából 2,5-2,6 liter folyadék fér bele, ebbe a mennyiségbe 1kg Nátrium-perszulfát-ot (Na2S2O8) tettem. Melegíteni egy 100W-os akváriumi fűtőtesttel melegítem, a buborékokat egy közepes méretű akvárium levegőztető állítja elő. A maratandó nyákot egy plakát/poszter tartó sínbe lehet beilleszteni és betenni a maratóba így több kisebb darab is maratható együtt. A tartókonzolban 3 ilyen sínnek van fészek csiszolva, de a tapasztalat az, hogy csak egyet érdemes használni, mert a felszálló buborékok miatt összetapadnak a felületek és az az oldal később maratódik le. Nátrium-perszulfát-ot vegyszerboltban lehet beszerezni, mikor legutoljára vásároltam 1100ft/kg volt az ára, viszonylag elég sok nyák maratására elég. Kicsit lassabb mint a vasklorid de nem büdös, nem fogja meg a tárgyakat, ha ruhára kerül vízzel kimosható, max a színét szívja meg. Nyalogatni mondjuk ezt sem érdemes, mert mérgező, de lakásban is nyugodtan használható, nem büdös mint a vasklorid vagy a sósav/hidrogénperoxidos marató.
-
jurdan
csendes tag
Szia Bari! nagyon jó kis cikk,köszi.
A marató kád méreteiről meg lehetne tudni egy két dolgot?Milyen magas milyen széles és vastag?
Kb. mennyi folyadék fér bele?A4 méretű nyák is bele fér?
Köszi a segítséget.Üdv Jury -
repvez
addikt
Közben megprobáltam rekonstruálni a dolgokat sprint layautban és Eagle-ben a kapcsolást,sajnos eagleben nem találtam meg a 2x5,2x10 és 2x8 as sorkapcsokat igy nem tudtam a megfelelő helyekre bekötni a vezetékeket,de legalább talán látszik, hogy mit szeretnék megvalósítani. Még nem a megfelelő a csatlakozók poziciója,de az elhelyezkedésük így kéne hogy legyen ahogy a mellékelt képeken van.
kapcsolási rajzEgyáltalán létezik olyan amit nyákba lehet forrasztani és ezeknek a csatlakozoknak az ellendarabja?
[link] Mert ezt a panelt szeretném összeforgatni a készülő panellal.Vagy ezzel nem is lehet igy megoldani csak szalagkábellel,mert akkor nincs olyan nagy jelentősége a 2 csatlakozó poziciojánakA mellékelt képen a 4 és 5 ös számu csatlakozók mennének ebbe a panelba bele az összest ide kell összeszervezni a megfelelő sorba.
-
repvez
addikt
igen szerepel benne ez a csatlakozó,de attól még nem tudom, hogyan pozicionáljam pontosan abba a távolságra és helyzetre ahogy a másik panelen van és eléggé nagy gond lenne ha fél mm miatt kéne ujracsinálni az egészet,mert nem tudom összedugni vele ha nem jó a méret..
És mivel még soha nem csináltam ilyet igy még egyoldalast sem tudok,nem hogy 2 oldalas nyákot. az autoroutot is erért használnám,mert én már elvesztem a fonalat az elején a csatlakozásokkal .
-
Du-Pi
csendes tag
Szerintem nyáktervező progik valamelyikében benne lesz a csatlakozó, akkor már csak tervezni kell.
Ha nincs, akkor meg kell rajzolni az eredeti alapján.
Ha a vezetékek elzárják egymást, akkor kétoldalas nyákot kell tervezni, ott ez kiküszöbölhető, egyszerübb esetben nem kell ez, pár átkötéssel is meg lehet oldani.
Nyáktervező progi sok van, nálam sokan jobban ismerik őket. Én a Sprint Layout progit használom, nagyon egyszerű és kényelmes, házi használatra nekem megfelel. Szinte mindegyik tud autoroutingot, de én nem szoktam használni, mert nem csinálok olyan nagyon bonyolult áramköröket, ami az automatikus tervezést igényli, megoldom agyból
Mindegyik proginak elég nagy alkatrészkönyvtára van.
üdv... -
repvez
addikt
Pár rutinos szaki tanácsát szeretném megtudni,hogy hogyan lehet egy olyan gyári panelhez nyákot tervezni,hogy a rajta lévő 2db 2x10 soros sorkapcsok ami 90 fokban vannak passzoljanak a másik panellal ha össze szeretném forgatni a 2 panelt mint a szendvicset és igy csatlakoznának egymáshoz?A gyári panel leirásában csak a felfogató furatok helyei vannak méretezve az alkatrészek poziciója nem.
A másik kérdésem is ehhez kapcsolódna, hogy kb egy 10-15cmes panelen hogyan lehet a vezetékelést ugy megtervezni,hogy ne zavarják egymást, ha 4-5 2x10-es sorkapcsot kéne rajta összekombinálni? mert nekem már a 4. veretéknél már lezárja az utat a többi elöl.
Esetleg van valamilyen nyáktervező amivel azt meg tudom csinálni, hogy csak összehuzom az összekapcsolni kivánt részeket és autumatikusan megcsinálja a vezetékelést?
Az expressPCB és eagle softvereket néztem eddig,de még soha nem csináltam ilyet igy nem tudom hogy áljak neki. -
Du-Pi
csendes tag
válasz
kaposznyak #118 üzenetére
Nem vállalok.
Viszont bárkinek szívesen segítek tapasztalatokkal, tanácsokkal, rádióamatőröknek rádión is.
Skype, facebook, stb. -
Du-Pi
csendes tag
Én is mosószódát használok. A közvetlen laminálást próbáltam, nekem gyűrődött. GBC Creativ Laminátor nevezetű készülékem van. A hengerek tengelye rugós, de elég erősen nyomja össze, lehet tán sok neki. Az 1,6 mm-es nyák két oldalán filmmel még átmegy rajta.
Ha a mail címemre megírod a postacímed, akkor küldök egy kis darab fóliát kipróbálásra, akkor meg tudnánk beszélni mi lehet a gond. esetleg skype-on is tudunk beszélni, ott is vagyok rendszeresen. -
Bari
Modder
Nálam is kb 120°C-os lehet a henger, gyári lamináló, csak a külső burkolatot távolítottam el róla, hogy kényelmesebben lehessen használni. Azt nem próbáltad, hogy nem vizesen helyezed fel a dry fóliát a nyákra hanem alapból laminálóval? Nálam ez a technika vált be, így nem volt sosem felhólyagosodás, nekem a vizesen felhelyezés majd utána laminálás nem jött be. Esetleg a hobbielektronika.hu nyákkészítéses témájában is érdemes felvetni a problémát, ott nagyobb eséllyel van olyan felhasználó aki esetleg olyan dry fóliát használ mint Te és van tapasztalata, vagy a közeledben lakik és tudtok kereszt próbát csinálni. Előhíváshoz mit használsz?
Nálam mosószóda vizes oldata kéz-melegen van használatban literenként 9g. -
Du-Pi
csendes tag
Én Pest mellett lakom, akkor kicsit messzi vagy.
A lamináló gépem hengere 120 fokos, az elektronika átalakitásával lehetne lejjebb venni, kérdés megoldom-e a problémát, vagy hagyom az egész dry fóliás dolgot a fenébe.
Több mint 50 éve foglakozom elektronikával, mindenféle nyák készítési eljárást kipróbáltam már, de ez lehet kifog rajtam? -
Bari
Modder
Szia
A leírtak alapján olyan a fólia amit én is használok, az egyik oldalon amelyik felé pöndörödik azon van a puha fólia, amit laminálás előtt szedek le, laminálás és levilágítás után pedig a csörgős jön le. Én egy olcsó laminálóval helyezem fel a fóliát a nyákokra, a hőmérsékletével eddig nem volt gondom.
Helyileg borsod megyében, Miskolcon dolgozom, és a közelben lakom.
-
Du-Pi
csendes tag
A belső, befelé pöndörödő oldalról jön le a fólia könnyen. Víz alatt szoktam rásimítani a lemezre, nincs is semmi gond eddig. A laminálógép túl meleg a szárításhoz, könnyen hólyagos lesz, vagy csíkossá válik.
Kb. 80-85 fokos vasalóval egy papírlapon keresztül vasalom a fóliát, akkor tökéletes lesz. Ha nem melegítem fel, nem vasalom rá rendesen, akkor a védőfólia nem is jön le, inkább a polimert is lehúzza. tehát jól rá kell vasalni és akkor könnyedén lejön. Saját készítésű UIV ledes levilágítóval világitom, ezzel sincs gond, nagyon szépen elő lehet hívni és szép erős a rajzolat.
Csak marad ez a ragasztóanyag. :-(
Fóliákról: a belső oldali kicsit homályos és puha, a másik átlátszó, fényes és csörgős, mint a celofán.
Szóval nem tudom mi lehet a gond, hacsak nem a kínai koppintás. Viszont elég olcsón lehet kapni pl. itt.Rá kellene jönnöm mi oldja gyorsan ezt a ragacsot. Nem is ragacs mert nem is érzed az ujjaddal, látszani is csak súrlófénynél látszik, de elég ahhoz, hogy ne tudjam kimaratni a panelt.
Merre vagy helyileg? Esetleg adnék egy darabot a fóliából kisérletre.
üdv. Du-Pi -
Bari
Modder
Szia
Nekem az octamex-es és ha jól tudom Dupont-os fóliával van tapasztalatom, ezeknél nem tapasztaltam az általad leírt maradványt, ami meggátolja a maratást. Az általad írt fóliát sajnos nem ismerem, amikkel találkoztam, ott a polimer réteg két oldalán különböző a védő fólia, amit laminálás előtt le kell húzni az viszonylag lágy és nyúlós anyag, amit a laminálás, levilágítás után az pedig viszonylag kemény, és csörgős. Ami neked van azon különbözőek a védő fóliák? Nem lehet hogy rosszat húzol le róla?
-
Du-Pi
csendes tag
Szevasztok!
Dry fóliával kisérletezek és az a gondom, hogy tökéletes előhívás után is marad a nyákon egy
vékony réteg, ami nem engedi marni a sósav/peroxidot. Kipróbáltam egy fényt nem ért fóliával, lemostam
mosószódával és ott maradt a vékony, ragasztó réteg, ami a fóliáról származik. Úgy tűnik, hogy a dry fólia
tapadó rétegéről marad ott anyag. Sehogy nem jön le csak nitrohígitóval, de az kikezdi magát a fóliát is.
A kínaiaktól rendeltem a fóliát, lehet a minősége okozhatja? Amúgy tökéletesen működik csak fennmarad ez a - olyan mint a cellux maradványa - ragacs. Szemmel szinte nem is látható, de megakadályozza a maratást.
Találkozott vki már ilyennel? Mi lehet a gond, én csinálok vmit rosszul?
Üdv: István -
Bari
Modder
válasz
gabo9201 #106 üzenetére
Szia
A dremelhez lehet kapni multitokmányt, amibe 0,4mm-től 3,4mm-ig lehet befogni a fúrószárakat. Azt sajnos nem tudom, hogy ez a tokmány a Te gépedhez jó lesz e, vagy hogy a lehet e ilyen plusz kiegészítőt vásárolni hozzá. Érdemes lenne kipróbálni mielőtt vásárolsz ilyet. Sajnos a csomagolása olyan, hogy sérülésmentesen nem lehet kibontani, így célszerű lenne a közeledben olyan embert keresni akinek van ilyen. Tőlem sajnos messze vagy. A gép menetes csonkjának külső és belső átmérőjét meg tudom Neked mérni ha az segít. Ha azonos a Te géped méreteivel, akkor több mint valószínű, hogy a tokmány jó lesz hozzá.
-
gabo9201
senior tag
Szia, jó írás, bár nekem már nagy része nem volt új.
Viszont az érdekelne, hogy a multigépbe, hogyan fogatod be a kis 0,8-as vagy 1-es fúrószárat?
Nekem egy kevésbé márkás Extol gépem van és a fix tokmánynak köszönhetően csak 3-as fúrót fogad.Vagy a tokmány a Dremel esetében állítható?
Eddig mindent kézi fúróval és 1-es szárral fúrtam.
-
MASSlag
tag
válasz
gordonfreemN #104 üzenetére
Köszönöm!
-
MASSlag
tag
Sziasztok!
Kicsit OFF, de ez a topik még élőnek tűnik.
Egy fejhallgató erősítőt készítek egy barátommal. A nyákterv megvan bináris PCB formátumban.
Próbáltuk már többször nyomtatással, de valahogy nem az igazi, nem elég homogén az eredmény (nyomtatón minden spórolás kikapcsolva). Ehhez külön világítást építeni egyikünk sem szeretne.Ezért kérdezném, hogy tudtok-e olyan helyet, ahol 3 darab 101x65-ös nyákot el lehet készíttetni. Maszekban, kis műhelyben stb., mert akiket találtam csak nagy darabszámban gyártanak. Budapestre el tudok menni érte, de úgy is jó, ha levélben feladja utánvétellel.
-
gordonfreemN
addikt
Ezekkel a lezernyomtatokkal nekem meggyult a bajom. Sajnos barmelyik utat valassza a delikvens, mindbe beletorhet a bicskaja.
Sok nyomtatonal mar a driverekkel is lehet problema. Regi nyomtatoknal erre nem art figyelni, XP -tol nincs teljeskoru tamogatas, igaz XP mode viszont van... korulmenyes.Ha maszk gyartasra hasznaljuk a lezert, itt is van cumi rendesen.
A lezerfolia nem olcso mulatsag es sok esetben egy retegben nem eleg a fedes. De hogy sporolj, lehet egy lapra nyomtatni ket abrat is. Na nalam ekkor jottek a problemak igazan, sajnos barmilyen hihetetlen, a gyarban hasznalt uj 40-60ezres HP is pontatlan volt, meghozza vizszintes iranyban, tehat nem a laptovabbitas tevedett. Errol az itteni nyomtatos topikban is folytattam beszelgetest, illetve a hobbin is.
Persze ha el tudunk tekinteni aprobb epteresek felett, akkor nincs gond. En ezt tapasztaltam.
Emiatt maradtam a tintasugaras megoldasnal, mert azzal egy foliara 3x egymas utan tudtam nyomtatni ugyanoda ugyanarra a foliaraz ha szukseges.
Jelenleg belefektettem egy kis penzt, atalakitottam CISS rendszerure, a fekete tinta az eredetivel megegyezo minoseg es igy mar takarekos is, pontos is es a fedes is best of.A nyaktervezo programot en a Sprint layout -ot ajanlom. Kezdoknek plane, haladoknak meg meginkabb hobbi szinten.
Szerintem az eagle tul bonyolult egyszerubb munkakhoz (mondjuk egy erosito). Bonyolultabb kapcsolasokhoz viszont jobb lehet.A cikk tetszett, en eddig nem is figyeltem, a dry-nak melyik oldalarol szedtem le a foliat... mert azt hittem ez egy varosi legenda
Es a dry-al levedett kesz panelod nagyon vagany -
Apika
addikt
Ez egy remek cikk lett!
Gratulálok hozzá!
-
attis1116
csendes tag
Nagyon jó kis írás sok hasznos infó van benne
Egyépként én vasalással és vaskloridos módszerrel készítem a nyákjaimat.
És 1 kis kiegészítés a vízionozáshoz,ha nem gond?
Az a bizonyos "OP94" anyag hívatalos neve a Rose fém,és nagyon jó kis anyag a nyákbevonáshoz -
Bari
Modder
Szia
Sajnos az újabb nyomtatók, akár az otthoni, kis-irodai, vagy a nagy profi milliós nyomtatók is spórolnak a tonerporral. A nyomtatásnál ki kell kapcsolni minden takarékossági beállítást a nyomtató driverében, ez az újabb nyomtatóknál nem mindig hozza a várt eredményt, ugyan sötétebb lesz a nyomat, de még mindig nem lesz teljesen homogén, így két esetleg három réteg maszk egymásra helyezésével lehet teljesen átlátszatlan maszkot készíteni. A régebbi nyomtatóknál (10 év körüliek, vagy régebbi lézernyomtatók) elég lehet a tonertakarékos beállítások kikapcsolása is. Nekem samsung nyomtatókkal van tapasztalatom, egy ml2571-es van otthon, amivel nyomtatni szoktam, kettő réteg minimum kell a tökéletes fedéshez.
Vasalásos nyákkészítéshez addig tudtam a samsung által készített nyomatot használni, míg az eredeti toner volt benne, olcsóbb utángyártott esetén már akadtak vele problémáim, többek között ezért is tértem át a fotós nyákkészítésre. Kisebb egyszeri beruházás volt az áttérés mint az olcsóbb 5e ft-os toner helyett a gyári kb 20e-s állandó vásárlása. -
Peter789
senior tag
szia!
nagyszerű összefoglaló írás!
én is foglalkoztam már a leírtak közül a legtöbb módszerrel, de a kérdésemre pont nem találtam meg a választ: milyen típusú nyomtató és fólia vált be neked legjobban a fotós technikához? nekem mind a vasalós, mind a fotós technikában eddig a legnagyobb gondot az okozta, hogy mind a tintasugaras, mind a lézer nyomtatóknál (olcsó házitól a milliós ipariig jópárat kipróbáltam) nem volt tökéletesen homogén a festék/tonerréteg, tele volt mikro lyukakkal az egész, és ez természetesen átkerült a nyákra is millió apró kráteres bemaródás formájában...
neked ezzel mik a tapasztalataid, mi vált be a legjobban?
-
Bari
Modder
Szia
Köszönöm
A jelenlegi maratókád teljes egészében 4mm-es üvegből készült, a belső tartó, terelő elemek is.
A ragasztást F.BS üvegragasztóval oldottam meg. Az első verziós maratókádat barkácsmultiban kapható hobbyglass-ból készítettem (polikarbonát tábla), amit észter hígítóban oldott polikarbonát forgáccsal ragasztottam össze, csak az idők folyamán, valószínű a marató anyagtól/hőtágulástól (15-40°C) tele lett hajszálrepedéssel ami miatt inkább újraalkottam üvegből. -
jurdan
csendes tag
Szia!
A kérdéseimre a válaszokat már meg is találtam egy régebbi levélben.Bocsi.
Csak így tovább.
Köszi -
jurdan
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon köszönjük ezt a jól megy szerkesztet kis anyagot.
Profi munka és a megszokót Bari minőség.
A marató kád az nekem nagyon teszik.
Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Milyen anyagból csináltad? Üveg,plexi?
A belső terelő elemek és a teteje plexi az oldala üveg?
Mivel tömítetted ragasztótad össze -
Bari
Modder
válasz
szeksziboj #91 üzenetére
Köszönöm
-
szeksziboj
tag
Én anno egy infraportot csináltam elsőnek vaskloriddal, de lehet számos alternatíva ami szépen csokorba lett szedve. Tartalmas kis cikk lett
-
Bari
Modder
válasz
pizzafutar11 #89 üzenetére
Köszönöm
, de legközelebb légyszives használd a szerkesztés gombot, ha 5 percen belül ugyan ahhoz a fórumtémához szolnál hozzá, köszönöm.
-
pizzafutar11
csendes tag
Jó cikk!
Grat hozzá!
Én a sósav + hidrogénperoxid szoktam maratni !Legközelebb használd a szerkesztés gombot. Most megtettem helyetted.
[ Módosította: jones965 ]
-
lako05
tag
Csak átfutottam (később végignyálazom), de nagy thanks érte! Hiánypotló!
-
Bari
Modder
Köszönöm szépen Mindenkinek!
Bármelyik technikánál bármi nem világos kérdezzetek bátran, igyekszem érthetőbben, részletesebben leírni.
#79 DarkByte: Az első UV ledes levilágítóm panelját amin a ledek kerültek (2db CREE UV led), szintén a ledekkel világítottam le, amik NYÁK helyett vezetékdarabokkal forrasztottam össze és régi pc-kből bontott hűtőbordákra tapasztottam őket hővezető pasztával. Ezt használtam viszonylag sokáig, kb. fél évig, és ezek után készült csak el a két oldalas levilágító. A ledek panelját akár napfénynél is levilágíthatod, persze ilyenkor télen ez macerásabb, de pl a kompakt és normál fénycsövek fényének is elég nagy összetevője az UV így ha hosszabb idő alatt is de levilágítja a fényérzékeny NYÁK-ot. Vagy akár az első NYÁK-ot kézzel is meg lehet rajzolni vagy vasalással, a végleges NYÁK elkészülte után pedig átforrasztani rá az alkatrészeket.
-
zzolika
aktív tag
Nagyon szuper, igényes, alapos írás! Gratulálok!
Öröm nézni milyen profin meg tudod csinálni, házi módszerekkel is.Nem kell külön mûhely a NYÁK készítéshez, én is 50 nm-es panellakásban csináltam 20 évvel ezelõtt. Piros tussal rajzoltam, sósavval az erkélyen marattam. A hidrogénperoxid meg tablettában volt, azt nyomogattam hozzá szívószállal hogy gyorsabban leszedje. Állványos fúróm nem volt, úgyhogy sokat törtek a vékony fúrószárak. Persze nem nézett ki ilyen profin a végeredmény, de mûködött és jó szórakozás volt elkészíteni.
Házi furatfémezésre egyszerű és olcsó módszer: csõszegecs
-
Lewzke
őstag
Nagyon jó írás, elmentem a kedvencek között. Én a vasalós eljárást alkalmazom még mindig, ez szerintem a legolcsóbb és egyszerűen alkalmazható módszer. A a fotós módszerhez + lötstophoz meg jó lesz segítségül ez a cikk.
-
DarkByte
addikt
Te jóságos..
Ugyan csak átfutottam de már most látom hogy ide nagyon gyakran vissza fogok járkálni. Köszi szépen
Már csak totál noob-ként azt kellene eldöntenem hogy mivel is kezdjem el az ismerkedést. Az UV ledes levilágító nyilván marha jó csak ahhoz hogy legyen egy ilyened előbb azt is meg kell építened (tyúk vagy a tojás.. hát igen).
-
Fejlesztő13
tag
Nagyon összeszedett, remek cikk! Le a kalappal! Régóta fórumozok HE-n és látom a sok gyönyörű NYÁK-lapokat amik kikerülnek a kezedből és azon gondolkodom, hogy hogyan lehet ilyen szépet készíteni házilag... Erre most végre itt a válasz!
-
fkenny
senior tag
Szokásos Bari minőség.
Volt szerencsém nyákos munkáival találkozni, sőt napi használatba van jó pár általa készített NYÁK amik profi minőségűek! Kitűnő cikk. Nagyon hasznos írás, mind kezdőknek mind haladóknak egyaránt.Gratulálok !
-
tacsk0
aktív tag
Heloo
Gratula a cikkhez nagyon jo! Mar alig varom, hogy nekialhassak
-
dangerzone
addikt
Na ez érdekes írás.
Le is mentettem, államvizsga után el is olvasom -
Bari
Modder
Köszönöm
Boldog Karácsonyt Mindenkinek !!!
-
Nemeske
csendes tag
Köszönöm az analítikus cikket!
-
azbest
félisten
wow, ez aztán részletes és tartalmas írás
-
imikee
tag
Grat a cikkhez! Én sósav+peroxid keveréket használok. Sprintlayout-tal rajzolva műnyomóra nyomva egy laminálóval. Ezt a létrát én is végigjártam mire ez a teknika jó lett.
-
Ramachandra
csendes tag
Köszönet a cikkért!
-
Stargun!
tag
Szépen összegyűjtott írás, le a kalappal.
Apró kiegészítést szeretnék tenni a fényérzékeny bevonat készítésével kapcsolatban.
Aki már dolgozott P20-al pontosan tudja, hogy - ahogy te is írtad - a bevonat kialakításánál akár egyetlen porszem is gondot jelenthet.
Ráadásul a probléma csak akkor válik egyértelműen láthatóvá, ha már ráfújtunk a felületre a lakkal és az a porszem körül összeugrik. Ez még a legnagyobb gondosság melett is előfordulhat akkor is, ha előtte a felületet súrlófényben ellenőriztük. A P20 spay működtetésénél egy levegőben lebegő porszemet is magával ragadhat a lakkcsóva és a felületre löki. Szóval nem egy leányálom.Ilyenkor ugyebár nincs mit tenni, tisztíthatjuk le a felületet és kezdhetjük az egészet elölről.
A dry film fotoreziszt fóliánál is előfordulhat olyan probléma, hogy felhelyezés előtt alá kerülhet porszem.
Fentiek miatt én erősen ajánlom mindenkinek aki fotózná a nyákjait, hogy szerezzen be készen fotoreziszt bevonattal ellátott nyáklemezt (lásd pl. itt).
Ebben az esetben a két legkényesebb műveletet (lemez tisztítás és egyenletes fotoreziszt felvitel) megspóroljuk. Csak méretre kell darabolnunk a megvásárolt lemezt, majd fotózás előtt lehzni róla a védőfóliát és kész. Tiszta, száraz, pontos munka.
-
buherton
őstag
Vaskloridos maratásnál áll fent ez a veszély. Hidrogén-peroxidos maratásnál egyáltalán nem. Így ha vasalásos technikát használod hidrogén-peroxidos maratással, akkor minden a vasaláson múlik. Na jó, csak annyi áll a maratáson, hogy ne legyen túl tömény a maratószer, mert akkor hirtelen nagy hő keletkezik, ami tönkreteheti a tonert, de ezt egy kis vízzel elkerülhető.
-
Bari
Modder
válasz
vodkaboy22 #66 üzenetére
Ólmosat használok, próbáltam ólomenteset de valahogy nem jött be, amíg lehet kapni addig marad az ólmos.
SMD-t legtöbbször 0805 vagy ritkán 0603-at használok saját tervezésű nyákokon, javítani meg nem nagyon szoktam. A forrasztásukhoz ilyen folyatószert használok hófokszabályzós pákával. -
vodkaboy22
addikt
Nincs mit
Forrasztani mivel szoktál Pb-s forrasszal vagy anélkül? És használsz ilyen kis rasztertávolságú smd-khez vagy 0402 és alatti mérethez forraszpasztát ha igen milyetCsupán érdeklődés mivel látom úgy hogy én ezt tanultam egyetemen még így is sokkal kevesebb gyakorlati tapasztalatom van házi szinten benne mint neked.
Pl tipp lehet van nagyon jó Ag-s ólommentes forraszpasztám ami 240 fokon olvad azt lehet használni jó sütőben. Előmelegítés 250 fokon aztán bent tart 10 perc kiveszem és hibátlan(najó én gyári nyákokra használom aminek immerziós ezüst vagy tűzi ón bevonata van)
Ja a lényeget lehagytam azért kérdem a pasztát mivel ez az Ag-s paszta csillagászati árban megy és fél év után meghal.. -
Bari
Modder
válasz
vodkaboy22 #58 üzenetére
Köszönöm
Utánajárok mennyiért lehet beszerezni, nem árt itthonra sem belőle. -
Bari
Modder
Minél vékonyabb a vezetősáv annál könnyebb túlmaratni ez igaz, de függ a nyákon lévő maszktól is ami a rézfelületet védi. Gyári lakkos és P20-al védett felület estén a lakk rézfelületre történő felvitelekor minden apró mikro barázdába is belefolyik, ami maratáskor előnyt jelent mert nem tud a rézfelület és a védő lakkréteg közé a maratóanyag bejutni. Dry fóliánál már kicsit árnyaltabb a helyzet, ott lamináláskor maradhatnak apró levegő zárványok amik elősegítheti az alámaródást. Lézernyomatos technikáknál szintén maradhatnak ilyen levegő zárványok. Fontos a felület előkészítése is, nem érdemes csiszolópapírokkal érdesre csiszolni a felületet. Számít a marató anyag is, vasklorid hajlamosabb alámarni a tapasztalatok alapján. A nátrium-perszulfátos marató ilyen szempontból egyenletesebb maratást biztosít. A sósavasnál számít a töménység, tömény túlmelegedő oldat hajlamos felhólyagosítani a dry fóliát és leszedni a lézernyomatos maszkot is. Gyári nyákkal kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, nem használtam sosem. Dry fólia esetén a 10-12 mil gond nélkül elérhető még házilag kinyomtatott maszk esetén is. Ezen a nyákon 12 mil-es vezetősávok vannak, ami 0,3 mm. Megfelelő maszkkal szerintem vékonyabb is simán elérhető.
-
dezz
nagyúr
"minden a kinyomtatott maszktól függ, az meg a nyomtatótól."
Maratásnál nem egyre könnyebb túlmaratni, minél vékonyabb?
(#59) buherton: Természetesen tudom, de jellemzően olyan NYÁK-okat tervezek, ahol minden mm2 ki van használva. (A tápvezetékeket persze vastagabbra veszem, ahol lehet.) Azt hiszem, akkor egyelőre nem próbálkozom az itthoni elkészítésükkel.
-
SLYM
veterán
ilyenkor látom mennyire jó ötlet volt a logout, előkerülnek olyan srácok akik tudnak valamit. grat a cikkhez, minőségi munka!
-
kromatika
veterán
köszi a hasznos írást.
-
kovgab
tag
grat, öröm olvasni az ilyen írásokat. -
buherton
őstag
De azt tudd, hogy 10 mil-el egyáltalán nem érdemes az egész NYÁK-ot tervezni. Hiába a jól kezelt rézfelület, és a jó papír, vasaló, hőfok + technika, ilyen vékonyságnál lehetetlenség egységesen tökéletes rajzolatot felvinni. 10 mil-t csak ott használok, ahol tényleg kell, de alapvetően 50-100 mil szélességű vezetősávot használok. Akkor még nem is beszéltem a nyomtatás minőségéről (ajánlott az 1200x1200 dpi-s nyomtató), vastagságáról, illetve egyenletességéről sem. Ha nyomtatás túl vastag, akkor a vasalót nem lehet megnyomni, mert rögtön kilapulnak a sávok. Nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy az ember jó nyomtatót fogjon ki. A laminálós cucchoz pedig eszméletlen sok gyakorlás, kísérlet kell.
-
vodkaboy22
addikt
Hali!
http://plum.hu/termekeink/szemoblites/szemoblitok/
Munkahelyeken kötelező meglétük (szemüveg is jó de még úgy is szemedbe mehet alatta/mellette stb...)
Pl Hatvani Boschnál alapfelszereltség legalábbis fél éve amikor voltam ott a gyárban volt ilyen is majdnem minden fontos helyen -
Bari
Modder
Köszönöm Mindenkinek
#27 Options: NYÁK-tervező programokkal a terjedelem miatt nem foglalkozik a cikk, azokkal is meglehetne tölteni legalább ennyi oldalt. Valamikor később majd talán az Eagle programról készül egy írás amolyan tippek trükkök, de ahhoz sok szabadidő kellene, ami jelenleg sajnos nincs.
#29 Dr. Akula: Ha jól emlékszem letraset néven forgalmazták annak idején. Nekem sajnos nem volt közelebbi tapasztalatom ezzel a módszerrel, így kimaradt a leírásból.
#32 sing1ep1ayer: A fotós eljárásokkal kapcsolatban bármi kérdés van írd meg, megpróbálok részletesebben írni róla, ha tudom, hogy mely részek nem világosak. Nem csak műhelyben/kertes háznál lehet nyákot készíteni. Annak idején panel lakásban a konyhában vagy a fürdőszobában marattam, és a szobámban az íróasztal egy elkülönített részén forrasztgattam.
#34 ncc1701: Amíg a Logout meglesz ez a cikk is elérhető lesz, nem áll szándékomban törölni. A Logout meg remélhetőleg sokéig itt lesz még Nekünk
#35 baani59: A PnP transzfer fóliával csak egy baj van, az ára. Mikor pár éve újra elektronikával kezdtem el foglalkozni, gondolkoztam a kipróbálásán, de rátaláltam a vasalásos eljárása, és viszonylag kevés próbálkozás után tudtam vele elfogadható NYÁK-okat készíteni töredék áron a PnP-hez képest. Így nem kerül kipróbálásra, és ezért hiányzik az írásból is. Ha készítesz róla egy rövid ismertetőt, a neveddel ellátva beillesztem a cikkbe a lézernyomatos technikák közé.
#37 vodkaboy22: A maratásos résznél vannak figyelmeztetések erre vonatkozóan, de erről a semlegesítő oldatról írhatnál pár szót, mivel eddig sosem volt szükségem rá mert alapból védőszemüveget használok ilyenkor, másnak szüksége lehet rá, beilleszteném a cikkbe a neveddel ellátva. Házi furatfémezésre tudtommal nincs egyszerű és olcsó módszer, ha ilyesmire lenne szükségem levágott alkatrész lábakat használok átkötéseknél, ugyan nagyobb furatot és forr-padot igényel mint a gyári furat fémezés, ellenben házilag is kivitelezhető. A huzallábas alkatrészek hozzávezetéseit meg igyekszem úgy megtervezni, hogy felülről ne keljen forrasztani.
#43 Jakab66[hun]: javítva, köszi
#52 Dragscorp: Köszi jó ötlet, majd alkalmasint kipróbálom, és kiegészítem vele a darabolós részt.
#53 dezz: Házilag fotós eljárással (akár P20, akár DRY) a 0,2-0,25 mm (8-10mil) gond nélkül elkészíthető, ez alá még nem nagyon mentem, minden a kinyomtatott maszktól függ, az meg a nyomtatótól. Nyomdai maszknál akár 0,1 mm (4mil) is elérhető. A hobbielektronika.hu nyákkészítős témájában Gulasoft kísérletezett furat fémezéssel sikeresen, érdemes a hozzászólásaira rákeresni, mostanában ritkábban követem a témát, és ez ügyben nem is írt mostanság, ha jól emlékszem.
-
jones965
Modder
Gratulálok ehhez a profi munkát bemutató íráshoz.
Anno 30~33 évvel ezelőtt még én is foglalkoztam nyák készítésével, de az akkori lehetőség nálam kimerült a holló tus és az ehhez kapható tuskihúzóban. A maratást én gyógyszertárban kapható vas-kloriddal végeztem. Természetesen olyan hibákba én is belefutottam, hogy a negatívot marattam ki, és csodálkoztam, hogy nem működik az equalizátor. Szép és nem utolsó sorban hasznos hobby.
-
dezz
nagyúr
Egy kérdés: milyen vékony vonalakat lehet ezzel készíteni? Én általában 0,25mm-eset használok, illetve néha 0,2 (de a megszokott gyártóm ebből már nem tud többrégetű NYÁK-ot készíteni). Mondjuk, egyoldalas NYÁK-oknál ritkán van szükség ilyen vékony vonalakra.
-
Dragscorp
csendes tag
Ismerős dolgok.
A vágáshoz még lehet használni, a multigéphez való gyémántkorongot. Mint forró kés a vajat.Szuper írás!
-
ONEFREE
aktív tag
Készítettem már 1-2 áramkört, de tudtatok újat mutatni :-) ! Köszönöm az igényes bemutatást.
-
alcsa
senior tag
Koszonom!
-
g@bo
nagyúr
ez igen! régen közdöttem én is nyák készítéssel, hiánypotló irás.
-
Anubiss
tag
Nagyon jó cikk! Szezonálisan mindig rám tör az elektronikázhatnék és mindig a NYÁK akasztott meg eddig (meg az eszközhiány). Köszönöm.
-
dezz
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #38 üzenetére
Jó, akkor nem pontosan, de vannak hasonlóságok.
(#40) bkercso: "általában"...
-
total90
veterán
Pro nagyon
-
baani59
aktív tag
A cikk írója is megemlíti, hogy mind az anyag kiválasztása mind a melegítés kisérletezést igényel - nekem nem igazán voltak sikeresek ezek a kisérleteim.
Ezért mikor a Hobby Elektronikában (vagy az Rádiótechnikában - már nem emlékszem) olvastam a PnP transzfer fóliás nyák-készítésről - vettem egy ívet és kipróbáltam. Elsőre sikerült.
Gondoltam, hogy van itt a fórumban még egy-két hozzám hasonló - más módszereket kevésbé sikeresen alkalmazó - ezért tettem közé a módszert.
-
Jakab66[hun]
senior tag
Elég sok nyákot martam én is magamnak, de így évek során már inkább át tértem a próbanyákokra. Egyszerűbb, és gyorsabb. Legalábbis nekem.
Jó írás!
"A cikkben felelhető képek" ide még 1 + L-betű, és tökéletes!
-
bkercso
nagyúr
Hatszázé' én is adok bárkinek fóliát!
dezz: "a szaktudományok esetében általában a csupa nagybetűs írásmód az elterjedt" (@ugyanott)
vodkaboy22: furatfémezésre csak egy házi módszert ismerek: elküldöm az íróasztalom mellől a gyártó email címéré a terveket, aztán várok pár napot a postásra, majd utalok, szintén otthonról.
-
Megy kedvencek közé!!!
-
vodkaboy22
addikt
Szép írás!
Elektronikai technológusként is mondhatom, hogy teljesen megállja a helyét ! (bár a szakmát tanultam, tanulom ilyet írni nem mernék
grat!).
A cikk elejére azért jobban lehetne hangsúlyozni a munkavédelmet és ha megvan a baj akkor a megoldástgondolok itt a szembe kerülő vegyszert semlegesítő oldatra igaz drága de 1 dobozzal mindenki tartson otthon ha ilyet csinál.
Gondolom, mivel nem 1szerű nem próbálkoztál még vele, de ha mégis furatfémezésre van jó házi módszered?
Iparit ismerem de azok nem éppen hobbystáknak elérhető olcsó vagy megvalósítható módszerek.A cikket egyből mentett linkekbe raktam még1szer is GRAT
-
baani59
aktív tag
Nagyon jó kis írás.
Kipróbáltam én is pár módszert a nyák készítésre, végül kikötöttem egynél, ami leginkább a lézernyomtatós módszerre hasonlít csak más a hordozó.Egy un. PnP transzfer fóliára kell lézernyomtatóval felvinni az áramkör rajzát, majd egy vasalóval lehet felvinni a megfelelően előkészített nyákra.
A fólia pl. itt kapható és még használati leírást is le lehet hozzá tölteni.
-
ncc1701
veterán
Szép munka, thx az írást. Lementettem az egészet.
A bookmarkolt cuccok eltűnnek a netről, ilyesmit azonban 3 példányban backupolok.
-
P.e.t.ya.
senior tag
Nagyon príma, hasznos és információdús írás. Köszönjük szépen
-
sing1ep1ayer
őstag
Sosem próbálkoztam még ilyesmivel és könnyen előfordulhat hogy soha nem is fogok, ennek ellenére az utolsó betűig végigolvastam. Gratulálok, valóban nagyon színvonalas munka!
Sajnos még az eléggé szájbarágós mivolta ellenére is voltak benne olyan részek, amit többször át kellett olvasnom, hogy megértsem. A fotós eljárás a leginkább ilyen, ott nincs teljesen világosan leírva minden. Mintha kezdtél volna fáradni, ami mondjuk érthető. Bár kapásból meg is védelek azzal, hogy a cikket eleve nem laikusoknak ajánlottad. Az mindenesetre lejött belőle, hogy amíg nem lesz családi házam saját műhellyel vagy garázzsal, de minimum dolgozószobával, addig ilyesmibe nem érdemes belevágni.
-
dezz
nagyúr
Nálam itthon nem adottak a házi NYÁK-készítés feltételei, ezért inkább NYÁK-gyártónál csináltatom a paneleket, de érdekes volt olvasni, ott pontosan mi történik, mire kézhez kapom a drágaságokat.
szerk: eredetileg kisbetűvel írtam a NYÁK-ot, de látom, inkább a nagybetűs alakot kultiválod, így hát követtem a példádat.
Erről eszembe jut egy kis történet. Régebbi cégemnél egy titkárnő hallgatta a beszélgetésünket egy fejlesztéssel kapcsolatban. A végén aztán megkérdezte, hogy miféle nyákról beszéltünk.
Aztán azt kérdezte, nem lehetne-e máshogy hívni ezt, mert olyan undorító, hogy "nyák".
-
Dr. Akula
félisten
Ez a filctollazás elég gány.
Régen lehetett kapni szigszalag szerű ragasztókat, vékonyabb-vastagabb vonal (vezetékhez) illetve lyukas karika (forrasztási pont) kivitelben, azt kellett a NYÁK-ra ragasztani, és úgy maratni. Nemtom még létezik-e ilyen, úgy 30 éve láttam működésben, faterom így csinált egy egész számítógépet. 2 magos volt, igaz csak XT, nem Core2.
-
Blindmouse
senior tag
Elképesztően részletes cikk, kiváló képekkel és leírásokkal. Talán ha mások lennének a körülmények, neki is vágnék ezek után a dolognak. De
inkább maradok annál, hogy a munkahelyemen pénzért tervezek, és ingyen gyártatom le a terveimet.
Options: a TINA áramkörszimulátor, nem tervező program. -
Options
csendes tag
Jó cikk!
Gratulálok én is! Jó látni, hogy NYÁK készítésében járatlan emberek is tanulhatnak, illetve emlékeztetőként is hasznos (én 6 éve csináltam ilyent, irodagép-szerelőire jártam, ott kötelező volt a NYÁK tervezése, készítése - kézileg).
Nem kukacoskodás, de azt hittem, hogy szót ejtesz, PC-s tervező programról is (pl. TINA). Bár úgy tudom, hogy az, nem otthoni felhasználásra készült. -
McDog
aktív tag
Nagyon tetszett a cikk, már régen kíváncsi voltam, hogy hogy készül a nyák, de nem tudtam, hogy házilag is lehet.
Köszönet érte
-
Bari
Modder
Sziasztok!
Köszönöm szépen Mindenkinek a rengeteg megtekintést (eddig több mint 14e) és a sok pozitív visszajelzést. Már ezért megérte a ráfordított idő.
#7 DaveJr: Eagle NYÁK-tervező programot használok. Majd talán egyszer arról is születik egy kisebb bemutató írás amolyan tippek trükkök.
#17 buherton: Igyekszem javítani.
-
batt
aktív tag
Ez igen! Nagyon Profi ! grat
-
bkercso
nagyúr
Nagyon igényes, körültekintően megírt cikk, gratula! Öröm olvasni!
Én lemezollóval darabolok, aztán 405 nm-es kis UV-LED-ekkel világítom le az előre lakkozott panelt, 1-2%-os NaOH-oldattal hívom elő, majd 4:1:1 arányú cc. hidrogén-peroxid + cc. sósav oldattal maratok, ahol 4 a víz aránya. A vegyszereket a Corvin negyedhez közeli Azúr vegyszerboltban veszem.
Előre lakkozott panel kapható a konthában vagy lomexben, de biztos máshol is; a kék öntapadós fóliát le kell húzni darabolás után, levilágítás előtt. Sajna a lakk korától függ kissé a levilágítási idő: öreg paneleket kicsit tovább kell világítani. Azt meg nem tudhatjuk, hogy milyen idős a panel. Egyszerre többet veszek ezért, ezek általában egyformák. De ebből nem szokott nagy gond lenni. A levilágítás alatt fotókeret vékony üveglapjával szorítom le a rajzolatot. Ez kissé megnöveli a levilágítási idő ahhoz képest, mintha nem lenne, mivel az üveg nem tökéletesen ereszti át az UV-t, de ugye a 405 nm még nem UV. Napon jobban figyelembe kell venni. De világítottam már le 20 W-os kompakt fénycsővel is 15 cm-ről, 45 perc alatt.20 miles felbontású, kicsi panelt.
A kémiai ónozás előtt meg Cif + mosogatószivacs dörzsi részével tisztítom a panelt, különben nem tapad meg az ón, ahogy írtad is. Mire rájöttem...! -
Na igen, ez a munka már valóban méltó a hiánypótló jelzőre.
Köszönet érte -
törölt tag
Szuper leírás, köszönjük!
-
Destructo
senior tag
Nagyon jó cikk lett!
-
MongolZ
addikt
Ez igen!
Mindig öröm ilyet olvasni!
-
buherton
őstag
Kiváló cikk. Tudtál még újat is írni
. Nekem a vasalás + hidrogén peroxid jött be.
Egyetlenegy dologba tudok belekötni, hogy a mérőszám és a mértékegység közé egy szóköz kell, hogy formailag is helyes legyen, ne csak szakmailag.
-
OutsideR
aktív tag
És megszületett a cikk.
Most már jöhet a világvégeNagyon jó írás, látszik hogy van benne munka rendesen. Köszönjük.
-
tomsics
senior tag
Nagyon jó lett!Én is filccel kezdtem,de nagyobb/bonylultabb rajzokhoz már nem volt jó.Így jött a lézer nyomtató.Azzal pedig könnyen és gyorsan meglehet csinálni.Én nem is szoktam csiszoló papírt használni .Súroló por és fogkefe,vagy dörzsivel szoktam tisztítani.
-
tDr1v3r
veterán
Na, valahogy így kell kinéznie egy címlapos írásnak... gratulálok, nagyon tartalmas és érdekes lett!
-
zozzoo
csendes tag
Remek írás, nagyon köszönöm!
Mi iskolában sósavval maratunk, az idő miatt, de méghogy szemüveg, kesztyű, levegő.. -
MunezXBK
nagyúr
Megköszönős, visszatalálós hsz.
-
Gery15
addikt
Huhhh most csak gyorsan átfutottam, nagyon jó! Ment is a könyvjelzőkhöz!
Holnap átolvasom részletesebben, most úgy is tesómmal egy házilag készített ventilátorszabályzót építünk, szóval pont jól jön a cikk.
A kudarcokra meg csak annyit, hogy nincs megállás! Aki elesik az úgyis feláll.Továbbá nincs is jobb, mint az égett poti vagy ic-k szaga.
-
Szép munka.
-
gxyb
aktív tag
Nagyon köszönjük! Kiváló karácsonyi ajándék!
-
P00By
nagyúr
Le a kalappal!
-
DaveJr
őstag
Nagyon jó kis írás
Én még annyit hiányolok, hogy milyen programmal rajzolod a nyáktervet?
-
Lacko2us
csendes tag
Nagyon vártam már!
Nagy figyelemmel követem a munkásságod és másokét is, és csak Gratulálni tudok!
Minden Tiszteletem!
-
Tomi_Sci
őstag
Üdv!
Nagyon jó írás, én anno rengeteget kerestem különböző technikákról leírásokat, amíg megtaláltam a nekem legjobbat. Te pedig összegyűjtötted egybe
Én a műnyomós hidogrénperoxidos módszert használom, szerintem ez a legegyszerűbb. Persze csak ha van gázálarcod, vagy szeretsz kockáztatniMár az első nyákom tökéletes lett, nem is fogok egyhamar váltani
-
aram01
nagyúr
köszi
ezt elmentem -
parkasz
senior tag
Kifejezetten hasznos és érdekes írás! Moddinghoz alapmű!
Ezer köszönet érte! -
joecontra
addikt
Köszi az írást.
Üdv,
J -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt vízhűtés
- NVIDIA® driverek topikja
- Villanyszerelés
- Reklámblokkolók topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- FortiNet FG-80C
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest