- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
Ez leginkább a gamer nézet szvsz.
Szerintem már az Zen1 is baromi nagy ugrás volt.
- Perf/price-ban mindenképp. Én 0 Ft-ból 2x multicore teljesítményre léptem fel (aztán jóárasított Zen+ -al meg 3-3.5x-re pár ezer HUF-ból)
- De nekem (az átlagnak) pl. abszolút teljesítményben is. Az akkori szájhúzások nagy része (szar egyszálas teljesítmény és alacsony órajelek) egy i5-6500-ról nézve egyáltalán nem volt releváns már akkor sem. Onnan órajelben is fentebb léptél és egyszálasban sem volt rosszabb.
Persze egy ph-fórum sláger, 2x árú, üveghangra húzott 7700K-hoz képest játékokban biztos máshogy nézett ki a helyzet de azért az egy elég speciális nézőpont.
Aztán az igazán vicces az volt amikor jött a Zen+, Zen2, egyre zárult ez a spec nézőpontos olló is: csak a játékok töredékére igaz, azon belül is inkább multira és ott is max 10% a különbség... de még mindig semmire se volt jó az AMD. Majd átszakadt a gát: Az 5000-es már -10%-ról +10%-ra ugrott ebben is és mekkora értetlenséget okozott, hogy azonnal ehhez az "alázáshoz" árazzák.
Ami röhejes volt -10%-kal mínuszban az most +10-nél nem az. -
sb
veterán
Az a gond, hogy ez így a "mágia" része. Még akkor is ha valós a dolog. Az okokat mindig kell és érdemes tudni, hogy tisztában legyünk vele mik a szűk keresztmetszetek és mi a megoldás. Másképp fejlődés sem lenne.
Amiket írsz több helyen buknak:
1. Elég a videó:
- Mikrolagot nem ad vissza.
- Sokszor rendes lagot se mert a felvételben, lejátszásban is lehet folytonossági hiba. Eleve hogy adsz vissza 73.5fps-t folytonosan egy mondjuk 60p videóban? Fizikailag sehogy.
- Ha vissza is ad bármit, az okát nem tudjuk, átkanyarodva a következőre:
2. Van-e valós probléma: "érzésre", egérrel a kézben sem biztos, hogy minden úgy van ahogy az ember érzi. A placebo is egy valós jelenség de ezer más oka is lehet, hogy valaki valamit érez, más meg nem/máshogy.
3. De az ok még akkor is homály ha valós, érezhető problémáról van szó. Mi okozza? Arrébbugrik az árnyék? Simán lehet sw bug is. De akár "feature" is.
Visszatérve a bevezetőhöz, az elmúlt 10-15 év ezeknek a bottleneckeknek a folyamatos felismeréséről és kiiktatásáról szólt. Úgy hogy sejtettük, hogy szar van mégsem volt világos és közismert az ok: lásd DX sw-s limitációk, driver overhead, szálak számára vonatkozó limitek, stb... Látszott, hogy van jó vga, aláteszed a procit és mégse pörög. De csak akkor ha X-Y-Z a felállás. Mégsem volt általánosan elfogadott, hogy mi is a pontos probléma és megoldás is nehezen jött rájuk.Pedig ezek tudhatóak és kimérhetőek is... mint minden aminek oka van. Ha bármilyen lassulás okozza azt az ominózus árnyékugrást akkor miért ne lehetne kimérni? Nincs ott a cache-ben valami? CCX-ek között vándorol adat? A gpu-nál akad meg valami? Mindnek látszódnia kell valahol: profiler, debugger... persze ez fejlesztőknek szól, de kevés dolog van szvsz ami lassulásból/valamilyen késleltetett, megakadt folyamatról szól és ne látszana mezei halandónak egy frametime grafikonról. Hiszen az épp erről szól.
(Ha meg esetleg a frametime egyenletes és a scene feldolgozás késik/ugrik a render feldolgozástól tök függetlenül, akkor goto 0. pont: sw bug, semmi köze direkt hw-val orvosolható esetekhez.)Amit carl18 ír, hogy "Átlag ember fps-ben méri a teljesítményt" átfogalmaznám: tök mindegy miben méri: a lényeg, hogy méri valamiben. Kezén/lábán. Ha mérhető akkor azon tud javítani ha nem megfelelő, ha nem akkor csak brute force, lottózva.
Ismerjük a régi bevált konzolos játékportolási és optimalizációs eljárásokat. Láthattuk, hogy sokszor semmin nem múlik, hogy szarul fut valami, egyedül azon, hogy szarul van megírva.Hw azon akkor segít - és csak talán - ha ész nélkül aláteszel 3x erősebbet amire amúgy semmi szükség.
És innen érdemes nézni a kinek mennyit ér kérdést is. Hiába van szükséged a kraftra havi 3 óra játékhoz. Mivel nem végtelen az erőforrás (pénz) azért a maradék 30*21 órát is bele fogja számolni az ember amikor épp nincs szüksége a 10TFlopsra.
Avagy autót sem vesz sok ember havi 1x150km-re 40M-ért, stb...
Mindenki belövi mire kell és mennyit ér meg neki. Esetleg azt, hogy egyáltalán megoldható-e a feladat mert láttunk nem egy portot amikor paskot is alárakhattad volna, sw-s problémán az se segített volna. (Gyk: te évente 1x a Holdra szeretnél kiruccanni saját "verdával" de arra sincs megoldás akármennyi pénzből se.)
-
sb
veterán
Az SMT-vel mondjuk nekem soha nem volt gondom de azt a részét készséggel elfogadom, ha hatékonyabb lett. Nyilván fejlesztik. A lassít-gyorsít dolog már érdekesebb, mert ez inkább platformfüggetlen tényezőkön, szálkezelés és engine felépítésen szokott múlni ha semmi nem gyorsít.
Teszt azért érdekelne mert én nyilván nem látom/érzem az egéren azt amit te... mivel nem ott vagyok.
Így meg nehéz látni mitől és pontosan mi is ez... ami viszont valós azt azért egzakt teszttel is ki lehet mutatni és ki is szokták igényesebb helyeken. Pl. hw unboxed és hasonlók.
Addig meg azért óvatosan állok az olyanokhoz amit látni/érezni, de se fps, se freamtime, se más grafikonon nem jelenik meg. Ez már kicsit az aranyozott aranyárú HDMI kábelek világába vezet nálam...De lehet, hogy csak én vagyok rosszul bedrótozva. Amit nem lehet megmagyarázni az nem hagy nyugton amíg nem sikerül.
Egyébként 2700->3600/4650G váltásnál én pl. sima desktop/böngésző (mondjuk 15db ablak és 150 fül betöltése egyszerre) relációban éreztem olyan gyorsulást amit nem vártam volna. Multiban ugye kb. egál, a böngésző meg már többszálas, ráadásul sok ablak/fül így főleg párhuzamos terhelést ad. Single-ben meg nyilván jobb a Zen2, de ott sem annyival ami látványos eredményt kellett volna, hogy jelentsen.
Ezt pl. nem tudtam "kimérni", bár olyasmi is benne lehet, hogy azóta rendberaktam az enerigasémákat, egyebeket. Lehet, hogy nem csak a hw váltás okozta.Cpu vs játék.: Kb. 20 éve csak a gpu van a középpontban, "but, can it run...?"
Pedig általában a min fps számít, ott meg a cpu. És nem csak ma, a multik korában.
Emlékszem, hogy anno Far Cry-nál még volt egy akkor csúcs 6800-am. Kb. mindenkinél a vga volt kevés de emellett se tudott 20-25 min fps-nél többet a húzott Athlon XP. Az alap Athlon 64 meg 40fps-ről indult. -
sb
veterán
Ezt az SMT-t már több helyen írtad de van erre vmi konkrét, releváns mérés/teszt vagy csak saját tapasztalat spec esetekben?
Az árral kapcsolatban meg igazad van. Én is írtam már az elején, hogy 3000-nél sem volt meg az az ív az árak esésben és akkor még finom voltam. Konkrétan mindenki induló árakat nézett össze de az kimaradt, hogy az 1600-2600 hiába indult akár hasonlóan, kifutóban 100 EUR körül meg lehetett kb kapni. Nyolcmagos is ment 150 EUR alatt.
Ehhez képest már a 3000 sem esett kb. sehova...ON:
Aki kérdezi ez alapján nem úgy néz ki, hogy lefelé mennénk a nonX 5600 200EUR irányába. Jön az XT drágábban és ennyi.
A Zen4 "magdömpinggel", extra feature-öket adó igpu-val és új, drágább platformmal kifejezetten nem az olcsóság irányába indul ha ez eddig nem lett volna világos.Azt mondjuk nem tudom, hogy 8-16 mag+igp+dgpu (mai árakat ismerjük...) kinek fog megérni ennyi pénzt. Akár új feature-ökkel is. A directstorage amúgy szerintem nagyon jó irány de önmagában ez nem fogja eladni jóval drágábban szvsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest