Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• emvy

félisten

válasz bambano #216 üzenetére

> kimenete olyan gagyi, amilyen, alkalmatlanná teszi a rendes munkára

Azert ez talan kicsit tulzas. Mi az a rendes munka? Nyomdai minosegu tordeles? A legtobb komoly folyoirat szinte kizarolag Word formatumban fogad el cikkeket, vagy publikalni nem rendes munka?

Ertem en, hogy nem alkalmas reprodukalhato kimenetet es nyomdai minoseget produkalni, de nem feltetlen ezt jelenti a 'rendes munka' fogalma.

> Szerk: "Szoval az ugy nem megy, hogy lecsereljuk a Wordot Latexre.": de, megy. mifelénk sikerült.

Ok, ha harom almahoz hozzaadok ket almat, az ot alma, ebbol kovetkezik, hogy akarhany almahoz hozzadok ket almat, az ot alma. Ez a tipusu erveles szerintem nem mukodokepes. Nektek biztos megerte lecserelni, feltetelezem, hogy vannak helyek, ahol meg nem eri meg (vagy persze gondolhatjuk azt is, hogy a vezetok mind hulyek).

• emvy

félisten

válasz dabadab #214 üzenetére

Valoszinuleg pontatlanul fogalmaztam. Az 'elfogadott munkamenet' alatt azt ertem, hogy a Word csak egy osszetevoje a lancnak, emellett a kedves felhasznalok jopar mas eszkozt is hasznalnak, amiket szinten le kene cserelni, ha peldaul Latexre allnank at.

Peldaul a kedvencem az, amikor cegen belul egy Word dokumentumon tobben dolgoznak, emailen kuldozgetik el egymasnak a valtozatokat, majd a vegen valaki elmenti egy megosztott tarhelyre vagy feltolti Sharepointra. Ez teljesen nyakatekert megvalositasa valaminek, amit egyebkent verziokezelovel vagy valami online kollaboracios toollal kellene csinalni. Viszont ahhoz, hogy 'rendesen' megcsinald, egyszerre tobb elemet is ki kellene cserelni a lancban. Ha a Latexnel maradunk, akkor nem lenne eleg a Wordot lecserelni, hanem kellene egy jo (esetleg Wysiwig) Latex-editor ami tamogatja a copy-paste-t valamilyen szinten; kellene egy verziokezelo, ami kelloen egyszeruen elmagyarazhato es megtanithato a felhasznaloknak; kellene egy tarhely a tartalomnak, mittudomen. Szoval az ugy nem megy, hogy lecsereljuk a Wordot Latexre.

• emvy

félisten

válasz bambano #211 üzenetére

Az IT is evolucios logika szerint mukodik. Azaz ha az alapokrol felhuznank mindazzal a tudassal, amivel most rendelkezunk, akkor valoszinuleg tudnank hatekonyabb rendszereket csinalni. Valoszinuleg a Latex es a Word sem optimalis rendszer, de a jelenlegi formajaban a Word (LibreOffice, mittudomen) sokkal jobban illeszkedik az elfogadott munkamenetbe. Feltetelezem, hogy a Latex vs. Word (stb.) nepszerusegenek aranyat nem lehet csak es kizarolag az MS korrupcios tevekenysegenek betudni.

• emvy

félisten

válasz #40553216 #208 üzenetére

> Vagy a LaTeX tudása kevesebb, mint a Word?

Termeszetesen van, amiben kevesebbet tud a Latex, mint a Word. Mondok egy peldat: beleraksz egy Excel-grafikont a Word dokumentumba. Visszavaltasz az Excelre, kicsit atvarialod az adatokat, es je, a Wordbe beillesztett abra is megvaltozik.

Ezt Latexben ugy csinalod, hogy eloszor is az abrat exportalod valamifele vektoros formatumba, bemasolod a fajlt a megfelelo helyre, a Latex dokumentumba beilleszted a referenciat, majd ujraforditod a dokumentumot es vegul megnezed PDF, PS vagy DVI olvasoval. Szerintem ez egy atlagos (!) irodai kornyezetben joval macerasabb, mint amit az MS Office nyujt.

Bizonyos dolgokra, bizonyos embereknek jobb a Latex, ez teny; peldaul a diplomamunkamat abban szerkesztettem (nem utolsosorban azert, mert a Latex-dokumentumot kenyelmesebb verziokezelni). Mondjuk a parom a doktorijat mar Wordben irta, es egyreszt igazan szep lett igy is, masreszt az emberek 90%-anak teljesen felesleges energiat feccolni a Latex megtanulasaba, mert a produkalt iromanyok erteke/elfogadottsaga egyreszt eleg kevesse fugg a tipografiatol, masreszt ha mondjuk egy folyoiratban publikalsz vagy konyvet irsz akkor ugyis ujraformazzak a kiadoban.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés