- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #364 üzenetére
-
Stauffenberg
nagyúr
Vagy mégis? Igazából mindkettő ismert és közel ugyan abból a szögből készült kb ugyan akkor.
World Press Photo Award:
- Díj: World Press Photo of the Year
- Évszám: 1989
- Fotós: Charlie Cole
- Publikáció helye: NewsweekDe valóban nem akadunk fent ezen.
Ajánlom még olvasmányként a következő könyveket:
Robert Hirsch - Seizing the Light: A Social History of Photography
Jorge Lewinski - The Camera at War: A History of War Photography from 1848 to the Present Day
A szakdolgozatom megírásánál jól jöttek forrásként. Utóbbinál a "present day" kb a nyolcvanas évek közepét jelenti. Mindkettő elég részletesen bemutatja a fotózás (háborús fotózás) fejlődéstörténetét, valamint szinte az összes fotónál leírja a felhasznált technikát.
-
Stauffenberg
nagyúr
Tegnap már itt hagytam a komment szekciót a sok baromság miatt...
Gondoltam elnézek ide, hogy hova fejlődött a vita (azon nem lepődöm meg, hogy megint előjött az, hogy ki volt katona és ki lőtt már AK-47-el).
szmissz: Te azzal érvelsz, hogy mindegy mik a hátrányai egy mobiltelefon kamerájának, mert képszerkesztő/képmanipuláló szoftverekkel könnyedén kipofozható a végeredmény. Ez idáig oké, otthoni és hobbi felhasználásban ez így megállja a helyét, de a sajtó világában nem. Megnéztem a hírben említett urak munkáit és nem kifejezetten a hagyományos sajtófotó céllal és igénnyel készültek és nem is hagyományos értelemben vett sajtó publikációk ezek.
Aztán meg a szenzor dinamikáját egy HDR fotóval bizonyítani igazi baklövés, mert ez nem mutatja meg a valódi dinamikatartományt, csak a feldolgozás során lesz kiterjesztve a hardver korlátja.
A témához továbbá: Én szmisszel értek egyet abban, hogy a sajtófotónak nem feltétele a profi felszerelés, fotózhatsz (vagy akár filmezhetsz) bármivel ami a kezed ügyébe akad. Én aktívan figyelemmel követem a közel-kelet eseményeit, főleg a már hónapok óta zajló líbiai történéseket. Ebből a térségből szinte csak telefonnal készített felvételek kerülnek ki a sajtó számára. Mindegy, hogy zajos, mindegy, hogy helyenként kiégett vagy bebukott: A sajtófotóban mindig első számú kritérium a hírérték/információs érték!
Persze az más kérdés, hogy egy hivatásos sajtófotóstól joggal várhatjuk el, hogy találja fel magát és a körülményekhez képest igyekezzen a lehető legjobb minőség mellett fotózni. Épp ezért butaság, hogy egy iPhone alkalmasabb eredendően ilyen célokra, mint egy DSLR (vagy akár egy annál jóval kisebb fényképezőgép), de ha nincs más akkor nincs más.
A sajtófotó történelmében fotóztak már ennél jóval pocsékabb fényképezőgépekkel is díjnyertes darabokat.
Lásd:
Tienammen tér -1989
Mindenki ismeri ezt a fotót. Könnyen meglehet, hogy a világ TOP10 leghíresebb sajtófotója között is számon lehet tartani. A minősége pocsék, élességről ne is álmodj, kompozícióját tekintve pedig kb olyan, mint amit a fotószakkörön az első délutánon tanulnak a kicsik...
De információs értéke a maximumon van, sőt nem csak informál, hanem van egy másodlagos funkciója, jelentése is.
Nem az iPhone mellett foglalok állást, nem gondolom, hogy most azonnal dobjuk el a profi gépeket, mert amúgy is mindegy mivel fotózunk. De azért egyáltalán nem hátrány, ha a zsebedben lapuló telefon képes értékelhető minőségű fotókat készíteni.
-
Stauffenberg
nagyúr
Olvass vissza. Én is ezt írtam, hogy az iPhone (vagy mondjuk úgy, hogy egy jobb telefon) valóban előnyösebb bizonyos (háborús) szituációkban. Tagadtam ezt a posztomban?
De amit te linkeltél az nem erről szólt, hanem, hogy az ott látható képek készülhettek volna iPhone-al is akár. Amire reagáltam, hogy a többségük nem.
Problem?
Szerk: A fórumozásban mekkora minőségi ugrást jelent amikor nem csak egy LOL-ra futja, hanem érvek is elhangzanak nem?
-
Stauffenberg
nagyúr
Egy kettő... talán...
Nem baj ha valaki nem ért a fotózás technikájához, csak annyit lát belőle, hogy "szemcsés" (digitálisnál zajos). De azért ne mondjuk már azt, hogy ezek a képek készülhettek volna iPhone-al mert szinte majdnem mindegyik technikailag teljesen odaver a szifonnak. Arról nem is beszélve, hogy zömmel analóg fotókról van szó.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
DummyBoy #122 üzenetére
Itt csak az ok-okozati folyamat teljes félremagyarázásáról van szó, nyilván attól függően, hogy a nagy "Apple-Fan" vízválasztó melyik partjáról kiabálnak.
Ahogy korábban is írtam, bár teljesen triviális ezt magyarázni:
"A fotós nem azért megy közel az eseményekhez, mert a felszerelése kényszeríti rá... pont fordítva, a fotós választja meg a felszerelését oly módon, ahogy azt a prekoncepció megkívánja."
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MZperX75 #108 üzenetére
Azt csak csendesen megjegyzem, hogy az egymás közötti kommunikációt elősegítő katonai rádión kívül más hírközlési eszköz nem lehet a katonáknál. Telefonálni csak az állomáshelyekről, illetve a tábori telefonközpontból tudnak, ezek meg nyilván le vannak hallgatva, nehogy valamelyik feleszű olyan hadászati titkokat adjon ki, melyeknek nagyon nem kéne kiderülniük.
-
Stauffenberg
nagyúr
Csak éppen Endre igazi fényképész volt, igazi fényképezőgéppel a kezében.
Nem mondom, hogy Gárdi Balázs nem az, mert szerintem nagyon jól tud bánni az analóg technikával, ráadásul többször képviselte már magát (illetve közvetve hazánkat) rangos sajtófotó kiállításokon.
Csak Balázs érvelése helytelen. A fotós nem azért megy közel az eseményekhez, mert a felszerelése kényszeríti rá... pont fordítva, a fotós választja meg a felszerelését oly módon, ahogy azt a prekoncepció megkívánja.
Schawo: Tudom, ezért is írtam, hogy meglepődtem rajta, mert őt többször is környékezték már meg különféle ajánlatokkal, de mindig nemet mondott, hogy igazi szabadúszó maradhasson.
Gondolom a Közel-Kelet egyre kevésbé eladható téma nyugaton (politikai vonulataiba nem megyek bele), és hát valamiből meg kell élni... -
Stauffenberg
nagyúr
Gárdi Balázson meglepődtem... hiszen ő az elmúlt években is kiállt többek között az analóg technika mellett (Leica M6 is elég kompakt és tudom róla, hogy azzal is szokott fotózni).
Szó se róla, biztosan vannak helyzetek mikor a sajtó táborban vagy a szállodában kell hagyni a fényképezőgépet, mert a Közel-Kelet tipikusan egy olyan hely ahol vadásznak a sajtó képviselőire. Egy telefonnal kattintgató fickó meg kevésbé tűnik annak, de ettől még ebben a műfajban sem áldozott le a DSLR/SLR-ek kora. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy digitális oldalon előretörnek a Fuji X100 kaliberű gépek, de azért nevetséges, hogy egy iPhone (vagy bármilyen telefon vagy olcsó kompakt) alkalmas lenne komolyabb sajtófotós munkára.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DOOM - The Dark Ages
- Battlefield 6 - Nagyon sokan rávetették magukat az első nyílt bétára
- Battlefield 6
- One mobilszolgáltatások
- Alkoholista nevelde
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Nintendo Switch 2
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3101
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2896, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 1TB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, MS3091, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3104
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest