Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
Új hozzászólás Aktív témák
-
pergabb
senior tag
lr alatt ha csúszkákat rángatod, a háttértár dolgozik, folyamatosan ír és olvas, oda elég egy NVMe M.2 és ugrasz egyből, vagy ssd, amit a pénztárcád megenged. Gpu-t már csak enhance, maszkolás használja, semmi más, amit nem is értek, mert pl dhr, vagy panoráma esetén a gpu-al szárnyalni tudna, de a háttértárat is lehetne tehermentesíteni, de ugye alapjaitól kellene átírni a programot. Jelenleg Adobe programok 6 magot használnak max, ennek ellenére van előrelépés, nekem i7 6700 volt, most i7 10700k, export alatt láttam csak 100%os proci kihasználtságot, de most gyorsabb minden. Ps alatt jó, ha láttam 50-60% proci használatot, rémesen pocsékul van optimalizálva, de az új procitól ott is megtáltosodott a rendszer, ebből is látni mennyire pocsék szar tényleg az optimalizálás, de változatlan nem kúszik fel 100%-ra a használat, pedig sokszor kap olyan utasítást, hogy elpecsel vele pár percet. Ps-ben már több minden használja a gpu-t, de ott is csak célzott csoport, szóval nem modelleket fotózol és soványítod le, akkor felesleges belefektetni, mert belefér a picit lassabb válasz idő. Van fenn topaz denoise Ai és társai, ott a gpu hatalmasat dob, proci semmit. Videóvágásnál meg minden
ram, gpu, proci, blablabla, de mostanra már a premiere pro is inkább támaszkodik a gpu-ra, mint a magokra és szálakra. Nekem i7 6700-ról a i7 10700k előrelépés volt, a 11700k már nem lenne jelenleg az, mivel főleg ugyan ezeket a programokat használom + videó vágás. Én indén év lejelején, pont jó időben frissítettem, így dupla mennyiségú gyorsabb rammal, 10700k-s procival, rtx 3070-el a gépem teljes mértékben megtáltosodott, nekem 2db qhd moncsi van a gépre kötve. Van türelmed, akkor én várnék a köv. vagy inkább az azt követő generációra, de számolj azzal is, hogy egyre inkább el fognak az árak szállni. -
Kleroo
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Aztán dob egy hátast az embör, hogy a vga mennyit bele tud tenni.
1650supert vettem 4k h 265 enkodolas. Cpu only kb 10p volt. Regebbi 1050ti-vel 8p. 1650el kb 3-4p. Holyshit.(Video amugy a legkissebb felhasznalas, foleg ps,lr , 36mp-es raw képekkel hosszas pepecs munka)
-
Kleroo
veterán
Én mindent értek... de meghúzott i7 2600 Sandyről megéri váltani végre?

Minden évben végignyálazom a kínálatot, és arra jutok, hogy PS, LR munkákhoz, videorenderhez, nem igazán lépek előre, csak elégetek 5x -ös pénzt kicsit nagyobb tempóért. Elég a VGA-t cserélgetni.
-
Frozen
addikt
Részben igazad van, de hogy ki hova lép előre más kérdés ha pl 2 lépéssel hátrébbról is megközelitöleg azt hozzák egy két dologba lemaradva.
Nekem az amd ből pl mindig unszimpatikus a deszka választék szerintem pl intelre több van és jobban is néznek ki. Valóban drágább ezt nem is tagadom. 3nn meg nagyon messze van minden gyártonak még az amdnek is. Ők meg hiába rohannak előre feleslegesen mivel a gyors ütem miatt egy csomo kiaknázatlan terület van. És ezért gyártó sort cserélni ilyen sűrűn hát ez hosszú távon sztem nem lesz jövedelmező
-
olymind1
senior tag
Én is úgy vagyok, hogy nem érdemes csodákra várni már egyik gyártótól se, mert a marketinget nagyon szeretik tolni, hol azt mondják a több szálas teljesítmény a fontosabb, hol az egymagos, az AMD is előjött a gaming(re is) szánt 6 magos Zen3-aival jól megdrágítva őket, sebességét nem tagodom, csak az ára nem szimpatikus.
Közép kategóriás vgaikra is rátoltak jó 50-150€ -t (RX480-580 GB-hoz képest).
Egyik gyártó pénzéhesebb mint a másik, AMD is vérszemet kapott rendesen. 470€-ért nem veszek 8 magos procit, se Intel, se AMD oldalon, persze vannak akik megveszik, úgyis mindenki saját maga eldönti kinek mi kell.
Viszont szerintem nagyon sokan úgy vannak, amikor új generációs processzorok jelennek meg, akkor az azt megelőző generációsok igen jól leakciózott 6 magos példányait veszik és jó pár évig elégedetten használják. Azért lássuk be ilyen drágább 8 magos árából bőven kijön egy 6 magos, hozzá egy alaplap, meg a 16 GB ram is.
-
Balu77
őstag
válasz
ShiTmano
üzenetére
Az 170 ropogós, kicsit sem olcsó. De mint korábbi hsz-ben is írtam, az árversenybe érdemes belevenni, hogy a különböző platformokhoz mennyibe fáj a deszka. Ezen a téren a kékek drágábbak. Ha pedig csúcskategóriába megyünk, akkor a csillagos ég, mint az Asus új lapjai.
Ha a fogyasztást is hozzá vesszük, akkor kapásból erősebb táp is kellhet, ami megint plusz lóvé és mindjárt ott vagyunk, hogy árversenyben Intel elvérzett. Legfeljebb a legalsó szegmensben lesz kelendő, de ott meg a Comet Lake marad továbbra is átcímkézve max. Én úgy vélem az Intel a Pci-e 5.0-val, meg a DDR5-el akar majd az Alder Lake-el villantani, de ott is ezek marketingjén lesz a hangsúly. Habár egyes előzetes tesztek szerint, igaz csak 2 Ghz-en clock2clock az Alder újabb két számjegyű gyorsulást ígér. Na arra kíváncsi leszek, igaz nagyobb órajelen ezen arányok változhatnak.A korábbi hozzászóló fanboyoknak: akik a 3nm-ben bíznak, meg hogy Intel rámozdul hamar a Tsmc kapacítására, ébredjenek már fel! Apple mindent visz, Amd év végén pedig lép egyet. Intel 7nm pedig 2023 előtt felejtős. Ami pedig a tárgyalásokat illeti Tsmc-vel, az leginkább a videokártyákról szólt, nem a procikról, amit az Intel ceo is megerősített. Akinek pedig csak egy picit is van technikai rálátása, az tudja hogy egy külsős gyártóhoz átimplementálni egy terméket az ő gyártástechnológiájukra, 2 év, szóval 23-ig lehetne addig is még vakarózni.
-
ShiTmano
aktív tag
Itt a 11700K ára. [link]
-
Busterftw
nagyúr
none taken, mert utana pontositottam "+200+300 euroval tobbet fizetni", ami meg mindig megallja a helyet.
Persze biztos csokken majd az ara, de jelenleg ez van, meg meg egy ideig, amig a hiany tart.
Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a ket het mulva erkezo 11. gen erkezesevel a 10900k/f arai megtovabb csokkenhetnek.Szoval ha 600 ala be is esik az 5900x, a 10900k ugyanugy lehet 200 euroval olcsobb.
A 10900kf a mindfactoryn mar most 440 euro. -
Frozen
addikt
7 nap alatt. 0,1 eth kapar 2db 3080

-
Gibo
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
no offense, de az általad állított 850€-tól pont 150-el kevesebb, és még csak nem is nézegettem a geizhals-ot. A 10900k egyébként "csak" 10 magos, munkára még mindig jobb az 5900x. Ha azt nézem, hogy volt ez már feb. 17.-én 640€ is, akkor nyárra simán be fog esni 600€ alá. Ott már akkor szerintem teljesen rendben van az ár/teljesítmény arány a 10900k-hoz.
-
Gibo
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Bitte danke.
Ez Németorszábgól megvásárolható, egyenlőre felsrófolt 700€..de le fog ez menni simán 550-600€ közé ahogy normalizálódik a kínálat. -
lemusz
addikt
válasz
olymind1
üzenetére
8400-9400F-10400F-11400F über brütál legend árérték vonal
Mondjuk a mostani gpu helyzetben szerintem szerencsésebb lehet kicsengetni azt a pár dolcsi pluszt az igpu-s verzióra. Most is nagyon jól jött nekem, eltudtam adni profittal a kártyámat és mégis van kép a monitoromon.
-
Robitrix
senior tag
kevés még róla a teszt adat. Márciusban fog megjelenni hivatalosan. CB-ben úgy tűnik össz magon jobb értéket ér el kevesebb maggal és számmal is az új proci. Az 1 magos teljesítménye jó, de ma már igen ritka az egy magot használó programok aránya. Talán CS:GO-ban mérték és itt gyengébb volt az új proci. Igaziból leginkább a ryzen 5800X ellenfelének szánják teljesítményben. Azért ryzen 5900X- vagy 5950X állva hagyja sok magot kihasználó programban. A 11900K-t vélhetően a 10900k főlé árazzák majd be. Amihez képest a versenytársnak szánt 5800X olcsóbb. Az most kint úgy 507 dollár. A 10900K kint 540 dollár,. Ha erre rájön 50-100 dollár a 11900K-ra, akkor jobb alternativa lesz egy 5800X. még a magas árak mellett is. Persze csak akkor, ha valaki leszarja, hogy mondjuk egy 4-8 párhuzamos program ágat használó játékban 2-3 FPS-sel kevesebbje lesz...
-
Robitrix
senior tag
Ez megeshet végül is az új prociban 8 mag és 16 szál van szemben a 10900 10 mag 20 szálával. Mégis csak 2 mag és 4 szál hátrány. Bár erősebb az új proci egy magja, mint a korábbi, de hogy képes ez ellensúlyozni egy ful mag-szálas alkalmazás esetében kompenzálni a mag és szál hátrányt még nem tudni. nincsenek igazán átfogó tesztek még a 11900-ról. tényleges fogyasztásról se egyebek. Úgy tűnik az órajele is lejjebb van tekerve 100 mhz -zel, mint az elődnél.
-
pergabb
senior tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Nekem nagyon az az erzesem van, hogy ekkora elonye nem lesz :) videovagasnal az a plussz 2 mag jol jon, de ha csak 8 vs 8 magot eresztek ossze a 10genbol es 11genbol, akkor is minimalis elteresre szamitok csak. Persze majd kiderul, de nekem ugy tunik, hogy 10genes procit ertelmetlen valtani.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Bár ha nekem munkára kéne proci, akkor inkább egy ryzen 9 5900X-ben gondolkodnék. Annak nagyjából összteljesítményben 50-60%-kal nagyobb a teljesítménye. Nem utolsó sorban a 12 mag 24 szálnak. Miközben most ugyan az az ára a két procinak kint 540 dollár körül. Az új proci áráról nem igen tudni még semmit, de drágább lesz vagy 100-150 dollárral. Viszont még a 11900-nál is gyorsabb egy 5900X
a CB r20 alapján 1 magon ugyan azt teljesítményt hozza a 11900 és az 5900X 636 vs. 637 pont.
Össz magon viszont már jelentős a különbség 8468 pont vs. 5725 pont a ryzen javára.... -
Robitrix
senior tag
Ezt nem lehet megmondani igazán még. A 10900K-nak több magja van és szála(10/20) van, mint az utod 11900-nak. (8/10) Ennek ellenére. az újabb össz teljesítménye nagyobb.
Gyakorlatban meg akkor fog kiderülni, ha neki ereszt az ember egy 30 perces melót aztán ha végez vele az új procival 25 perc alatt, akkor talán megéri cserélni, de ha 29 perc 30 másodperc lesz az új érték, akkor leszarni a drágább új procit. -
Robitrix
senior tag
válasz
Amazing789
üzenetére
De legyünk kissé realisták, eme adatok mit okoznak a játékban? lesz 152 FPS és nem 150???? Na és????? ez megéri plusz kiadni 100-200 ezeret???? Szerintem nem.. Nagyjából ezek az extra paraméterk nem hoznak 2-3 FPS-nél többet. Ha nem futattnál a képernyőn mellette egy mérő programot simán észre se vennéd, hogy 150 vagy 152 FPS van. Amikor viszont ki kell fizetni rögtön észreveszed a különbséget a bankszámládnál.
Értelmetlen és full felesleges kiadás... Tudod az én 350 ezres gépem is elavul 3-4 év alatt. de a te 1 milliós géped is el fog.... Így nálam 350-400 ezer megy a pocsékba, mikor elértéktelenedik, neked meg 1 millió. .) -
Robitrix
senior tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ezért is gondolkodunk játékhoz ma inkább már 6/12-es prociban. Még ha egy adott játék adott pillanatban csak 6-8 programágat futtat egyszerre. ( fölöttiről egyetlen újabb játéknél tudok csak(most nem tudom melyik), amikor a legextrémebb csúcs hiper beállításba kapcsolja az ember a grafikát, akkor felmegy akár 10 párhuzamos, program ágra. Normálabb grafikával meg max 8 programszál. Már a 8 párhuzamos rogram ágat is egyszerre használó játék is meglehetősen ritka. Ha valami komolyabb játékkal párhuzamos tevékenységet kell csinálni(straemelés, videó mentés a játékról stb.) akkor illik hozzá venni plusz 2 szálat a feladathoz a jéték mellett. Vagyis olyankor a 8/16 proci az optimális. a 10/20, 12/24 vagy 16/32-es prociknak jelenleg nem igazán van értelme csak játékhoz megvenni, mert feleslges pénz kidobás. Drasztikus emelkedlésre nem számítók a következő 2-3 évben magok és szálak szükségességének tekintetében játékok szempontjából. Inkább vegyen az ember egy jó közepes procit és a megspórolt ár többletet tolja rá a grafikára és abból vegyen egy kicsit erősebbet. Játékban többet ér vele. Majd akkor kell erősebb CPU a játékhoz, ha kezdjük azt látni, hogy egy 6/12 vagy 8/16-os procinak a játék közbeni terhelés egyre inkább kezdi megközelíteni 80-90%-ot és közben simán kihajtja a grafikát is 100% közelében. jelenleg a 6/12-es procim is ritkán meg játékban 50-55% fől tartósan. Vélhetően 2-3 évig bőven elég a teljesítménye a játékokhoz. Amúgy se tervezem 4K-s több százezres monitorokat használni, mert nem lopom a pénzt, hanem dolgozom érte. A következő felbontásomat is legfeljebb QHD-ra tervezem majd. Mire nekem profi 4K-m lesz, addigra a sznobok 16K-s holmival meregetik a farkukat...
Egyszerűen nem látom szükségességét, hogy milliót toljak el egy játék gép miatt 2-3 évente... -
Busterftw
nagyúr
válasz
ShiTmano
üzenetére
Nem hiszem, hogy jobb lenne, en inkabb felzarkozast varok "osszteljesitmenyben", persze pl jatekban az Intel mar most is boven jobb ar/ertek aranyban.
En a hianyt nem ugy ertettem, hogy nincs. Persze, hogy lehet kapni kb mar mindenhol 5800x-et 5600x-et stb, csak jeleneleg meg atlag dragabban.
Ugyanugy ha a konzol eladasok nem maradnak magasak, ez elmondhato Ryzenre is.
Aki akart mar boven valtott/vett 5000 szeriat. A DIY piac nem olyan nagy, illetve a jelenlegi igeny 100 procibol 20 AMD.
Szoval ugyanugy sanszos, hogy a kereslet csokkenhet magatol is.
Intelnel az uj szeria megdobja eleve a vasarlasi kedvet, foleg ha jol lesz arazva, kb 3 het es launch, addigra meg boven tartani fog a "hiany".Abban is egyetertunk, hogy amint az AMD lepked nm-ben lefele, ez szerintem megint gond lesz. Most vegre lenne eleg 7nm az ev masodik feletol, de ha mennek 5nm-re akkor kezdodik megint. A vga maradhatna 7nm-en sokaig, akkor lehetne jobban elarasztani a piacot.
-
pergabb
senior tag
ez tök jó, csak nem játszom
ergo videóvágásra egy 10900k jobb lesz, mint az új gen? -
Amazing789
tag
válasz
Robitrix
üzenetére
Bizony ám ... játékra fognak gyúrni. Latencyben így is elmarad az AMD ... Ha jól ügyeskedik az Intel, a jövőben még jobb ramkezelés/latency lesz. Árakat jó lenne még alacsonyabban tartaniuk. Én cpu4.8ghz / ram4533mhz cl17 játszok 36,6 latencyn. AMD ilyen értékekről álmodni se mer. Egyenlőre magas fps értékhez jó latency kell, nem R20 rekord 600 magon.
-
Pingüino
senior tag
válasz
ShiTmano
üzenetére
Na igen, ezt én még nem is említettem, hogy a konzol eladások sem lesznek olyan magasan sokáig. Onnan is szabadul fel kapacitás.
Tavasszal felfut kicsit a termelés, visszább esik kicsit a konzol kereslet, meg nyárra jellemzően hullámvölgybe jut a korona járvány is, kicsit fellélegzik a gazdaság, a 3. negyedévre várható majd az 5xxx sorozat árának mérséklődése, meg fog az AMD megint szép kis eladási adatokat prezentálni. -
ShiTmano
aktív tag
Annyit még azért hozzátennék, hogy ha a ZEN4 jobb lesz mint az Alder, akkor még nagyobb kereslet lesz rá, mint eddig, és az megint gondot okozhat az ellátásban.
Mondjuk sztem Gelsingernek a szeme sem áll jól. Úgy érzem MINDENT(!) el fog követni, hogy az AMD ne tudjon terjeszkedni. És itt egyáltalán nem legális dolgokra gondoltam... De ne legyen igazam. Habár már Applet is fúrja vitatható tesztekkel. -
ShiTmano
aktív tag
válasz
Busterftw
üzenetére
"Amig a Ryzen elerhetose nem javul a piacon (a kapacitas meg fix), nem hiszem, hogy az arak hozza fognak idomulni."
Ha az 11xxx széria jobb lesz mint a ZEN3 akkor bizony le fognak menni a Ryzen árak, különben a kutya nem fogja megvenni. A kereskedők fognak nagyot, nem az AMD, szóval muszáj lesz csökkenteniük, ha nem akarják, hogy a nyakukon maradjon.
#123Busterftw
"A gond az, hogy a Ryzen kapacitas nem lehet olyan acelos es ez nem nagyon fog valtozni a kozeljovoben sem, azt a kis mennyiseget meg felszippantja a sokkal nagyobb kereslet."Már most sokkal jobb az ellátottság, mint az elmúlt időszakban, és ez folyamatosan javul. Külföldön 5600, 5800-ból már nem igazán van hiány. Lisa nyilatkozta, hogy fokozatosan növelik a darabszámot, év közepére megszűnik a hiány. Gondolom a konzolcsipekből is kevesebbet gyártanak. A Sony extra rendelése miatt volt elsősorban kevesebb Ryzen. [link] Az a baj, hogy egyszerre hozta ki a Zen3-at, Radeon 6xxx-et és a konzolokat. Ez így sok volt. Csak PS 5-ből gyártottak 5 milliót, míg ZEN3-ból 1 milliót, úgy hogy tudtommal a konzolcsip nagyobb területű, szóval egy waferre kevesebb fér. Amint lanyhul a kezdeti rendelésáradat a konzolokra, úgy fog javulni az ellátottság. Először processzorban utána VGA-ban. Szvsz a nagyobb kapacitás, ami a Huawei meg az Apple miatt felszabadult az meghozza az eredményét. Azonkívül Samsung irányába is nyit az AMD. Ott valszeg VGA-t fognak gyártatni.
Újabb konzol nem várható egy pár évig, szóval a jövőben valszeg simán megoldódik a probléma. Szerintem ZEN4-nél már nem lesz (ekkora) gond. -
Alogonomus
őstag
válasz
Robitrix
üzenetére
Ahogy írtad, játékokban a 6-8-10 magos processzorok nem nagyon használhatóak ki, és a játékokon belüli ok-okozati összefüggések kényszerű fennmaradása miatt nem is nagyon várható ebben változás.
A minél több szálat biztosító processzorok előnye az, hogy egyre nagyobb eséllyel tud a játék és az "alá dolgozó" folyamatok saját processzormagot, de legalábbis külön processzorszálat kapni. Egy átlagos játéknak a fő programszálán kívül is vannak mellékszálai (plusz lehetnek ilyen-olyan külső addonok is a játékhoz saját végrehajtási szálakkal), és akkor még ott van az operációs rendszer oldalán a grafikus kártya drivere, a hangchip drivere, a beviteli eszközök driverei, a hálózati driver, a Discord/TS/egyéb, amik magának a játékélménynek a közvetlen befolyásolói.
Pluszban pedig még ott van a vírusirtó, a webböngésző, maga az operációs rendszer, és ezeknek is van sokszor sok saját folyamata, amik szintén használnák a processzort.
Egy 4/8-as processzoron például már nem is lehet külön processzorszálat adni minden lényeges folyamatnak, ezért mindenképpen lesz olyan eset, amikor az egyik folyamatszálnak egy másik folyamatszálra kell várnia, mert éppen mind a 8 processzorszál dolgozik valamivel. Ez akkor válik gonddá, ha a játék/hang/kép/egyéb emiatt megakad/ugrik. Az észszerű keretek között maradó, de minél több processzormag/-szál azt segíti, hogy minél ritkábban kelljen várnia az egyik folyamatnak egy másik folyamat miatt. Az operációs rendszerek próbálják optimálisan ütemezni a folyamatokat, de mindenképpen jobb eredményt érhetnek el, ha több futószalagra ütemezhetnek. -
Robitrix
senior tag
ez is elképzelhető. azért a 11900-nak nagyjából 1/6-vel nagyobb az összteljesítménye, mint a 10900.nak 2 mag 4 szállal kevesebbel és az alap órajele is alacsonyabb 200 mhzel és a boost is 100 mhz-el. Közben az egy szálas teljesítmény is felment vagy 15-18%-ot. Fogyasztási adat nincsen még. csak egy 125 watt tipikus fogyasztás. Ami semmit nem mond a csúcsfogyasztásról. Lehet plusz 2 mag 4 szálon már túl extra volna a fogyasztás és a melegedés. Mivel 14 nm-en készül lehet nem is vízhűtés kell rá, hanem az egész gépet bele kell állítani egy jéghideg hegyi patak vizébe.
vagy kádnyi folyékony nitrogénbe... -
dokanin
aktív tag
-
Robitrix
senior tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
nem azt mondtam, hogy minden program megugorja. A valóságban meglehetősen nehéz olyan programot irni, ami jól ki használja a rendelkezésre álló magokat és szálakat. Leginkább tömeg feladatot megoldó programokban lehetséges. Renderelés, titkosítás, tömörítés videó kódolás stb. Vagyis olyan feladatokban, ahol gyakorlatilag ugyan az a program kód fut annyi példányban, ahány lehetőséget ad rá a hardver egy időben. A különbség csak annyi, hogy minden mag és száll más adatrészen oldja meg a maga feladatát. Ilyenkor nagyjából egyenletesen vannak leterhelve a magok és csúcsra jár a proci a lehetőségeihez képest. Vagyis ki van használva. Egy játék program, hogy teljesen ok-okozati összefüggésben vannak a párhuzamos program ágak egymással és ráadásul erősen véletlen és esemény vezérelt a játékban a számítások szükségszerűsége. Vagyis nem kezdhetek kiszámolni egy lővés eredményét egy külön programágon, amig meg nem történik a lövés és fel se tünik még az ellenség a játékos nézetében. A lövés számításához elinduló programág csak akkor mehet, ha tűzel a játékos. De az se biztos, hogy a lövést választja lehet, hogy menekülni fog inkább. Így erősen kiszámíthatatlan, hogy adott pillanatban hány mag és szálnak kell egy időben számolni. Ráadásul nem arányosan szétterhelhető a magok és szálak közt a párhuzamosan futó számítási feladatok. lehet 3 mag idönként kap egy kis számolási feladatot, 3 idönként, miközben kettő meg megszakad a feladatban adott pillanatban. Egy játék program futása ilyen szempontból maga a káosz. Ennek ellenére mégis csak folyamatosan növekszik a játékok mag és szál igénye párhuzamosan a processzorok lehetőségeihez képest. 15 éve 1-2 magos procik voltak és a játékok is ehhez igazodtak. A mai procik már tipikusan 6/12 vagy 8/16-osok, amik optimálisak a játékra. És már az új konzolok is 8/16-ok. vagyis ahogy haladunk az időben egyre több lesz az olyan játék, ami igyekszik kihasználni a növekvő mag és szál számokat, akkor is, ha ennek megoldása nem olyan egyszerű egy játékban. Ha nem így lenne, akkor ma is 1-2 magot használó játékokat játszanánk a 8/16-os pricikon. A grafika amúgy dettó. Ahogy nővekszik a tipikus grafikai teljesítmény az átlagos felhasználónől folymatosan alkalmazkodnak a játékok grafikai igénye is a lehetőséghez. A harver lehetőségek és szoftver lehetőségek nagyjából kéz a kézben járnak. elöl szalad a hardver, amihez igazodik a szoftver. Vagyis a elmúlt 20 év tapasztalata azt mondja, hogy 2-3 év múlva egy megjelenő játék teljesítmény igénye magasabb lesz, mint a mai játékok átlagos igénye. Ha ma 4-8 mag közt használ egy tipikus játék úgy 2 év múlva simán lehet 8-10 mag vagy szál. vagyis egy 8/16-os proci megfelelőnek tűnik a következő 2-3 évre is. talán még egy mai 6/12 is meg fog felelni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Pingüino
üzenetére
Mindent eladnak ami lejon a gyartosorrol, de a kapacitas eleve nem nagy.
A kepletedbol az marad ki, hogy az AMD nem csak Ryzent gyartat ott es egyertelmuen latszik (talalgatos topicban ki lett targyalva), hogy a kapacitas jo resze konzolokra es szerverprocikra megy el. Aztan a maradekon (30%-35%) kb osztozik a Ryzen 3000 szeria, 5000 szeria, apuk, RDNA lineup, most jon a 6700(xt) is.Nem azt mondom, hogy az osszkapacitas kicsi, hanem azt, hogy van prio lista es mindenbol nem lehet eleget gyartatni. Ez vilagosan latszik, alig van konzol, alig van gpu, alig van Ryzen desktop, alig van Ryzenes laptop.
Ott van a link a Q1-re, hogy adtak le a rendelest a Ryzenekre. A dupla kapacitas ellenere is ez van:
5950X, 5900X, 3800X - Very Low Qty.
3900X, 3700X, 3600X - Some Qty.
5800X, 5600X - Decent Qty.De nem azert, mert ezekbol hatalmas mennyiseg jon a piacra es mindent elkapkodnak. Akkor nem csokkent volna a reszesedes.
Nem kerul eleg a piacra es azt nana, hogy elkapkodjak, egyertelmu hiany van es ez veri fel az arakat. Szoval az eredetielg csabito Ryzen kevesbe lesz csabito, mert 200 euroval tobb mint az Intel varians."Ez még tavaly megtörtént, de azok a processzorok idén fognak eljutni a boltokba,"
Nem ugy nez ki, hogy ez igaz, mert a linkeld cikkedben ez van:
this means that AMD's sales are going to go through the roof starting in 2H 2020.Sehol nem allitja, hogy iden jelenik meg az a duplazas, az mar tavaly masodik felevtol elkezdotott. Tehat az a hiany, ami ev vegen kezdodott es meg most is tart, mar a dupla kapacitas mellett jott be es ennek ellenere lett Q4-ben market share vesztes.
-
-
Robitrix
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Igen én is így vélem, hogy a kereskedők teszik el az ajánlott ár és a tényleges ár közti különbséget nem az AMD. Úgy vélem az AMD továbbra is a 299 dollár ajánlott árhoz igazodó nagykereskedelmi áron szállít. A kereskedők meg vígan profitálnak a most néztem 399 dolláros árból. Söt néztem az Amazonon 420 dollár + plusz szállítási költség egy 5600X proci.
De például az amerikai Best Buy-en továbbra is 299 dollárért hirdetik. Így vélhetően az AMD tényleg a 299 dolláros ajánlott árhoz igazodó nagyker áron szállítja a procit. Nem az AMD profitál a piacból pofátlan árral, hanem a kereskedők.... -
Pingüino
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Látom, hogy nem megy a logika, nem kell bizonygatni.

Mindent eladnak, ami lejön a gyártósorról. Ami azt jelenti, hogy tök mindegy, hányan panaszkodnak az árára, ha valamelyik 400 dollár helyett csak 300 dollárba kerülne, akkor sem adnának el belőle többet, mert nincs több. Vagyis az árnak semmi köze nincsen a részesedésükhöz készlethiány mellett.
A kapacitásról meg megint csak úgy beszélsz, mintha lof...sz semmi lenne, amennyit gyártanak. Csak ott is számolgathatnál kicsit. Az AMD overall x86 CPU market share-ja még az utolsó negyedév enyhe csökkenése után is bőven 20% főlőtt van. Magyarul 100 egységnyi eladott processzorból több, mint 20 egységnyi AMD. Ha megduplázzák a gyártási kapacitást, az azt jelenti, hogy 120 egységnyi eladott processzorból 40 egységnyi AMD lehet, ami 33% legalább. Persze, nem ugyanolyan arányban jut desktopra, mint máshova, meg közben az Intel is bővít kapacitást, de ez akkor sem a lóf...sz semmi kategória.
Egyébként az AMD pont attól vált a TSMC legnagyobb 7nm vásárlójává, hogy megduplázta a lefoglalt kapacitást, köszönhetően annak, hogy az Apple áttért 5nm-re. Ez még tavaly megtörtént, de azok a processzorok idén fognak eljutni a boltokba, vagyis a market sharban is idén fognak megjelenni. Itt egy kis segítség, ha már a keresés sem megy
-
Robitrix
senior tag
Szerény véleményem szerint a 10900 10/20 magja és szála egyfajta kényszer lépés volt az intel részéről, amivel megpróbálták ellensúlyozni valamennyire a ZEn 2 és ZEn 3-as procik durva összteljesítmény többletét. Hiszen egy asztali PC-n nem csak játszani szoktak. Van olyan program, ami tényleg képes kihasználni a magokat és szálakat. Az új proci mivel valamivel gyorsabb már felesleges a 10/20as kialakítás. Így vissza tértek a játékokhoz reális 8/16-oz. Elengedve már a Ryzenek 12/24 vagy 16/32 durva össz teljesítmény többletét. Inkább a 4-6-8 magot használó játékokra koncentrálnak.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Segítek a 12 mag és 24 szál teljesítmény többlete miatt fizeted ki a magasabb árat. Aminek jelenleg és még évekig nem igazán fogod hasznát venni egy játékban. Hiszen a egy mai játék simán parlagon hagyja a proci 24 szálát., mivel jó ha a negyed részére van szüksége. Ebből kifolyólag, ha játékra vesz az ember gépet, akkor böven elég, ha 6/12 vagy 8/16-os prociban gondolkodik. Ennél még értelmetlenebb 5950x-et vanni játékra, mert csak felesleges pénzkidobás a még inkább nem használt teljesítményre. Véleményem szerint az 5900X és a 5950X csak játékra venni ostobaság... Amúgy jelenleg pont ilyen ostobaság csak játékra venni egy 10/20-as 10900-at kifizetni. Vélhetően még igen sok évig nem lesznek olyan játékok, amihez kell egyszerre 20 párhuzamos programág egyezerre. Jól mutatja a helyzetet, hogy az intel következő generációja a 11900 már visszatér a 8/16-os.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Elvben egy 5600X mondjuk 299 dollár. Ami 25-30%-os össz teljesítmény növekedés mellett az eredetileg 250 dolláros 3600X-hez képest 16,6%-os árnövekedés. Arra most nem térnék ki, hogy a dollárt is sújtja némi infláció vagyis egy mostani 250 dollár nem ugyanannyit ér, mint egy 2019-es 250 dollár. Arra persze kiváncsi lennék, hogy az AMD milyen áron adja a kereskedőknek a procit. Vagyis, hogy ki nyeli le a tényleges piaci ár (380 dollár) és az ajánlott 299 dollár közti eltérést. Az AMD vagy a kereskedők?
-
Robitrix
senior tag
Egy szálon erős lesz... ok, de hol használunk ma már egy szálas programokat. egy mai tipikus játék is inkább 6 vagy 8 szálas. Meg is látszik az intelek teljesítményén, hogy 6 magot hajtva már közük sincsen játék közben az 5 GHz feletti órajelhez. Inkább a több magos 4700 környékére állnak be.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Pingüino
üzenetére
Azert, mert kevesebb kerul beloluk a piacra es (ezert) mert dragabbak.
Nem egy hihetetlen scenario. Itt sok kommentelo akart Ryzent, de nem voltak hajlandoak annyiert vagy plusz 25-40 ezerert tobbet fizetni, hasonlo vagy kicsivel tobb teljesitmenyert, igy lett az Intel.A hiany miatt dragabbak az AMD procik, semmi mas miatt, mert az AMD ugyan dragabban adta az 5000 szeriat, de nem 200-300 euroval tobbe.
Ott van a link a lefoglalt kapacitasrol a kozeljovoben.
De arra sem vagy kepes belegondolni, hogy a keves kapacitast megszorzod kettovel, meg nem jelent rengeteg kapacitast.
Eleve ismert, hogy az AMD a kapacitas tobbseget, tobb mint felet konzol chipek teszik ki, aztan a jobban tejelo szerver cuccok.
Gyartatni kell meg apukat, Ryzen 3000 szeriat stb.Ha a prioritasi lista aljan szereplo Ryzen 5000 szeriat "megduplazta" az AMD iden, az sem egy hatalmas mennyiseg, mert nem oda megy a fokusz. Ott a link, meg az is lathato, hogy a Ryzen chipek kozott is van prioritas, de te ugy beszelsz a kapacitasrol mintha csak Ryzent gyartatnanak ott.
Szoval logika: 100 a kapacitas, ebbol 3 a Ryzen 5900x.
Legyen 2021-ben a "duplazas" amirol mondjuk en nem talalok infot, illetve 2020-ban irjak, hogy az AMD a legnagyobb 7nm megrendelo, fogalmam sincs onnan hogy lehet duplazni, nem hiszem hogy keszult uj gyartosor.
Duplazd meg a 3-at. Az meg mindig csak 6 a 200-bol. -
Pingüino
senior tag
válasz
s.bala31
üzenetére
Mi a kész tény neked?
Az, hogy az Intel szerinte azért vett vissza egy kicsit a részesedésből, mert az AMD procik drágák? Ez akkor lenne reális, ha az AMD procik halomban állnának a raktárakban, mert senki nem venné az ára miatt. Közben meg pont hogy a gyártási kapacitással van náluk gond, mert nem tudnak annyit gyártani, amit el tudnának adni.
Vagy az, hogy szerinte ezek a kapacitás gondok nem is fognak változni a közeljövőben? Miközben mindenki, aki olvas híreket, tudja, hogy az AMD idén kétszer annyi kapacitást foglalt le a TSMC-nél, mint tavaly?!
Nehéz dolog a logika, de azért megpróbálkozhatnátok vele. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Pingüino
üzenetére
Nem ugy volt, hogy ignoralsz?
"ez nem nagyon fog valtozni a kozeljovoben sem"
En ezt irtam, nem azt, hogy nem fog valtozni, inkabb beszeljek hulyeseget, mint kamuzzak.A kereslet velhetoen sokkal-sokkal nagyobb a Ryzenek utan, mint amit az AMD le tud majd szallitani. Arrol volt mar cikk, hogy mire adott le prioritasi listat az AMD Q1-re.
5950X, 5900X, 3800X - Very Low Qty.
3900X, 3700X, 3600X - Some Qty.
5800X, 5600X - Decent Qty.Szoval a most 480 euros 5800x es 350 euros 5600x elerhetose fog javulni valamennyire.
Az arkulonbseg feltehetoen meghosszabb ideig fennmarad, tobb ido lesz mire ugy el tudjak arasztani a piacot, mint az Intel.
De lehet megmagyarazni, hogy miert kene +200+300 euroval tobbet fizetni, az 5900x eseteben pl. -
Pingüino
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Az AMD mindent elad, ami lejön a gyártósorról, szóval az árnak a világon semmi köze nincs a részesedéshez. A TSMC-től lefoglalt kapacitás kevés volt, ez tény, és nem is tagadta senki, de idénre kapásból kétszer annyit foglaltak le, mint tavaly, szóval az, hogy ez nem fog változni, nem igaz.
Vagyis megint hülyeségeket beszélsz, mint általában.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
joysefke
üzenetére
A Ryzen arak miatt a 10. szeria mar most is sok esetben jobb ar/ertek aranyban van es keresettebb, eleg benezni a gepajanlo topicba.
Illetve epp most vett vissza reszesedest az Intel is, gondolom pont ezert.
A gond az, hogy a Ryzen kapacitas nem lehet olyan acelos es ez nem nagyon fog valtozni a kozeljovoben sem, azt a kis mennyiseget meg felszippantja a sokkal nagyobb kereslet. -
Frozen
addikt
válasz
Pingüino
üzenetére
Fent írtam ,hogy amilyen volt régen az amd most olyan az intel és ez vissza fog még fordulni hamarosan.
( Ne kapaszkodjunk már a fogyasztásban meg arra ,hogy melegszik, az amd is melegszik és régen is egy kazán volt ahoz képest nem sok változás történt. Másrészről meg egy csúcsprocit nem egy 5 ezer ft os hűtővel kell meghűteni. Na meg melegszik ha szénné akarja valaki ocni. Nekem is az 5900x elégé tud melegedni játék alatt oc nélküli simán 60-80 fok között)
-
Pingüino
senior tag
A közelében sincsenek. És ez nem a benchmark-on, meg a 4 fps különbségeken látszik, hanem amikor hozzáveszed a fogyasztást is. Amikor ugyanazt, vagy nagyon hasonló teljesítményt az Intel procik bő másfélszeres fogyasztással hoznak. Ami sem hűthetőség, sem fenntarthatóság szempontjából nem jó. Ez ugye változni fog, ha jönnek ők is a 7 nanóval, csak egyrészt mikor, másrészt milyen kihozatallal? Csak mert jelenleg nagyon nem állnak jól a fejlesztésekkel. Nem véletlenül dörgölőznek ők is a TSMC-hez. Szóval majd te fogod meglátni, hogy túl sokat vártál.
-
hokuszpk
nagyúr
"Ahoz képest hogy 14 nm ren a 7nm nyomában van vagy kb egy szinten ahoz képest nem állnak rosszúl. "
az elsogenes Ryzen 14nm -es, ha maradt volna a tekknologián, az AMD is talált volna párszáz MHZ -t, és a PBO -t is be tudta volna hozni a játékba. ( ugye a 2700X 12nm -je alig jobb, mint az eredeti 14 ??? )
szvsz az Intel problemaja a 10 nm-el az, hogy nem tervezett rá, mint az AMD, hogy extremen ugraltatni kell per core az orajelet a fogyi fuggvenyeben, mert maskepp nemlehet elvinni a pici feluletrol a termelődő hőt. ( emlexunk a mondasra ? Intel 10 = TSMC 7 ? )
az elmult 3 evben meg kellett oldjak ezt, de meg mindig nincs a design a TSMC tekknologiajara portolva, a sajat 7nm meg kitudja hogyáll ? -
Frozen
addikt
válasz
Pingüino
üzenetére
Sztem elsőnek várjuk meg mit fog kiadni a 7nm -ren az intel akkor majd rájössz.
Ahoz képest hogy 14 nm ren a 7nm nyomában van vagy kb egy szinten ahoz képest nem állnak rosszúl. ( Most lehet rugozni a benchmarck eredményeken meg a 4fps en de most ugyan az van mint régen csak most nem az amd van alul hanem az intel ennyi ez a kocka vissza is fog fordulni)
-
Pingüino
senior tag
"Később meg a 7nm akkorát fog aratni ,hogy az amd csak vakarja majd a fejét..."
Aham, főleg ha úgy sikerül, mint a 10nm-ük. Nem jó, de legalább még a kihozatal is sz...r.
A TSMC 3 nanóra is várhatsz az Intelnél desktop-on. Ha gyártatnak is náluk, abból te nem nagyon fogsz látni semmit.
De azért reménykedjetek csak.
Az Intelnek majd talán a 2 - 3. generációs 7 nanója jó lesz. De az meg nem most lesz.
Intelnél most 3-4 év tömény szívás jön. A későbbiek meg azon múlnak, hogy tartják-e magukat ahhoz az úthoz, amin most elindultak. Ami azért nem teljesen egyértelmű, mert a befektetőknek nagyon nem fog tetszeni, hogy a rövidtávú profitot el kell engedni.Szerk: Am az AMD idenre kétszer annyi kapacitást foglalt le, mint tavaly, szóval jobb lesz a helyzet. A kövi gen meg elvileg 6 nanón jön, szóval nem fogja elvenni a kapacitást az 7 nanós procik elől.
-
Frozen
addikt
Kicsit meg kellene érteni a dolgokat. Az intel lehet hogy lemaradt az amdtől és sokan most azzal jönnek mekkorát fejlesztettek. Erről szó nincs az intel az egy teljesen nagy átszervezést csinált cégen belül ,több gyártó sor stb... És most bőven elég nekik a 14nm 11 gen ahoz hogy oda érjenek vagy megközelítsék az amdt.
Igen a 3nm is már megy a háttérben az egyeztetés és nem szabad elfelejteni majd igazából ami most jön .
Az amd zen3 5900x mai napig készlet hiányos.. szóval itt kapásból ha az intel tud gyártani már egy réteget vissza is fog kapni az elmúlt évből. Később meg a 7nm akkorát fog aratni ,hogy az amd csak vakarja majd a fejét hogy 5nm ren nem tudnak annyit...(a fabok meg majd gobsolom rugoznak a fogyasztáson ahogy eddig is) -
joysefke
veterán
válasz
Busterftw
üzenetére
600 euro-850-900 euro kozott is azert van egy kemeny 250 euro kulonbseg, mikozben a 11900k gyorsabb lehet mint a 10900k, tehat az ollo szukul.
Szvsz itt az a kérdés, hogy mennyire erősen binningelt a 11900K a 11700K-hoz képest. És hogy mennyire erősen kell válogatni ahhoz hogy jól szerepeljen az 5800X és 10900K-hoz képest (hogy az előbbit egy szálon utóbbit pedig több szálon meg tudja verni egyértelműen).Én azt gyanítom, hogy hiába van bőven 14nm-es kapacitás, a 11900K erősen binningelt lesz (hogy legyen értelme a 10700K mellett) ezért nem lesz belőle tömegtermék. Reviewerek kapnak golden sampleket ami jól fog mutatni a teszteken, a vásáróknak meg jut a ténylegesen és versenyképes áron megvásárolható 10700K.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
ShiTmano
üzenetére
Amig a Ryzen elerhetose nem javul a piacon (a kapacitas meg fix), nem hiszem, hogy az arak hozza fognak idomulni. Nem az AMD szabja meg az arakat, hanem a kereslek kinalat.
Az AMD nem tudja megmondani a boltoknak, hogy az a keveset amit kapnak adjak mar olcsobban, mikozben ugyanugy nagy a kereslet.600 euro-850-900 euro kozott is azert van egy kemeny 250 euro kulonbseg, mikozben a 11900k gyorsabb lehet mint a 10900k, tehat az ollo szukul.
-
-
carl18
addikt
Nem volna ez rossz de a 10900K 10 magja után a 8 mag visszalépésnek számít. Tény és való lesz 8 mag ami egyszállasban kicsit erősebb lesz de a kérdés mennyiért adja ezt a 8 magot?
500-550 sok volna érte mert annyiba kerül most egy 5900X 12 maggal.
A Vicc hogy most az I7 és I9 különbsége bő 200 mhz lesz.
Szóval ha 100 dollár különbség lesz akkor tutira az I7 lesz a befutó.
K esetében a 200 mhz lazán ki tunningolható lesz belőle. -
gidalight
tag
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
gidalight
üzenetére
"MSI B460 Mortar -42K (csak 2933-as ramok)"
MSI B450M Mortar Max 34e
ebben megy az osszes ZEN magos ( Zen, Zen+, Zen2, Zen3 ) proci, Zen+ ( 2xxx ) mar hivatalosan is 2933 , Zen3 mellett meg kitudja hol a ram teteje.
*ja es ez nem is a legolcsobb lap
-
Balu77
őstag
Intel és 3nm jövőre... ez max. álom.
Egy teljesen más gyártósorra, más gyártóhoz kiimplementálni egy procit alapból 2 év. Szóval ez a jövőre 3nm Intel felejtős. Tárgyalt Intel a Tsmc-vel és a Samsung-al is, de leginkább videokártyákról lenne szó. Az új Intel ceo megerősítette hogy processzorainak gyártását túlnyomó többségében egyáltalán nem tervezik mással gyártatni.
Mobil fronton egyenlőre a 10nm-es Ice Lake marad, amit az új mobil amd-k szépen befogtak, asztalin meg örüljünk, ha évé végére megjön az Alder Lake. Lehet ott is még csúszás, Inteltől nem lenne meglepő!
Amúgy az előzetes teszteknél volna egy fenntartásom az Intel javára. Legalábbis ami a játékteszteket illeti. Sok tesztről utólag derült ki, hogy a még januárban lefuttatott ES példányokban a pci-e csak 1.1 módban ment! Szóval lehet még jobb eredmény is fog születni, de majd kiderül.Ami pedig az árazást illeti, már eleve bukta ha abból indulunk ki, hogy ezekhez az i7 és i9 procikhoz z590 chipset dukál. Nos itt a ph-n: [link] már bemutatásra kerültek az Asus lapjai és mindent el lehet mondani, csak azt nem hogy olcsók. Az Amd-hez tervezett hasonló tudásúakhoz képest sokkal de sokkal drágábbak. Így aztán árversenybeli előnyről tuti nem beszélhetünk.
-
PuMbA
titán
Ja, pont Zen 3-nál már nincs értelme 3200Mhz fölé menni, mert nem hoz semmit
Tesztekből látszik, hogy a dual rank-os memórián kívül nem számít semmi és még a proci tuningolás is ronthat 1-2%-ot játék alatti a teljesítményen, mert annyira kiforrt már a Precision Boost.Én 24k-ért vettem 2x8GB 3200Mhz-es CL16 Kingston HyperX RAM-ot 5600X mellé, tök olcsó volt és tesztek alapján nem érdemes ennél jobbat venni, hacsak nem az utolsó 2-4% teljesítmény kifacsarása a cél 1080p-n.
-
hokuszpk
nagyúr
"Ja az 5800X-hez biztos jók az olcsó 3000-es ramok is igaz?"
be kell nezni a topikjaba, de nekem itthon a 3800XT mellett alig hoz ha 2933 helyett 3533 -on megy a ram. ( ez a kitem vege ).
szoval sanszos, hogy a bazinagy egybecache miatt az 5800X -hez boven jok a 3000 / 3200 -as ramok. -
olymind1
senior tag
Az AMD a jelenlegi generációs 8 magosait is igen magas áron adja, így szerintem aki viszonylag olcsóbb alaplapot vesz olcsóbb processzorhoz, az nem biztos hogy később 12 vagy 16 magosat fog belerakni, ha jelenlegi 6 magos Zen3 is drága, persze bővíthető, nem mondom hogy nem, de mikor fognak olyan áron menni azok a nagyon sok magosak, amit az olcsó 30-40k-s lapjába beletetegyen az ember, lehet akkor már inkább később megéri kicserélni az egészet egy új platformra.
Ez a jövőt álló fejlesztés jó dolognak hangzik, de pár év alatt is új technológiák / fejlesztések jönnek be, pl az AMD is hozza az előző generációs 8 magosai teljesítményét az új 6 magosaival, Zen+ -> Zen2-nél is megfigyelhető volt, csak ugye most csúnyán árat is emeltek, így egyből nem lettek olyan kedvesek mint idáig voltak..
Nekem pl B450 Tomahawk van, amibe a 2600-am lecserélhetném 3600-ra, vagy 3700x-re, de annyira nem sok értelmét látom, főleg játékban olyan hatalmas előre lépést nem látnék, olcsóbb 6 magos Zen3-asra előbb ugranék 200€/70k körüli áron, de nem igazán látok mostanában esélyt rá. Nem tudom miért, de számomra szimpatikusok ez az új 6 magos 11400 proci, főleg hogy már nem lesz RAM OC lock sem. Proci OC-val sose volt szerencsém, sok videóban mutogatják, hogy a 2600 4.2 GHz-en milyen szép eredményeket hoz, hát nekem 3.9 fölött már nem stabil, szóval innentől kezdve csak alap értékeket fogok nézni, mert OC nagy lutri, ram órajelet is, és az alapján tervezek, ne érjen csalódás, max meglepetés.
Azért kiváncsi leszek hogy ha jönnek az új konzolos játékok pc-re, tényleg szükség lesz-e a 8 magra, vagy elég lesz 6 gyorsabb mag is.
-
PuMbA
titán
16 mag akárhogy is nézzük, jövőtállóbb, mint 10 mag
Amennyivel többe kerül az alaplap 10900F alá, abból AMD oldalon megveszed a 8 magos 5800X-et. 8 és 10 mag között sose lesz számottevő teljesítmény különbség, de 5 év múlva 10 és 16 mag között igen, mert 1,6x-os a magszám különbség. -
Busterftw
nagyúr
Ezzel a levezetessel egy gond van: apro DIY piacon elmegy.
A tobbseg viszont leveszi a polcrol a kesz gepet/laptopot illetve az OEM-ek is ugranak az olcsobb, tomegevel elerheto Intel cpu-kra.
Nem fog szamolgatni, hogy problemasabb platform es tobbet eszik.
Foleg ha meg olcsobb is. -
PuMbA
titán
Ja, csak a 10900F-hez nem elég egy olcsóbb, 6-8 VRM fázisos alaplap, mint egy 5600X-hez, ami alig fogyaszt
A mai játékokban, amik nem igazán használnak többet, mint 6 mag, egyébként tesztek alapján az 5600X ugyanolyan gyors vagy minimálisan gyorsabb a 10900F-hez képest. A jövőállóság is előny AMD-nél alaplap résztől, ugyanis a megvásárolt alaplapba beletehetsz 16 magos procit is. Elég egyenlőek most az erőviszonyok szerintem. Mindenhol van előny / hátrány. -
s.bala31
őstag
Az erőviszonyoknak megfelelően van belőve az ára.
Ok asszem itt én kiszállok ebből a csevegésből, aki ennyire elfogult azzal nem érdemes vitatkozni. Csak ismételni tudom a korábbi mondatom: Ami igazán megdöbbentő hogy az 5600x áráért már egy 10 magos 10900F is beszerezhető...Itt asszem már mindenképp megdől a megfelelő árazás AMD részről... -
-
joysefke
veterán
úgy tűnik nem érted. A sok mag akkor előny, ha a mögötte levő többszálas teljesítmény érdemben nagyobb mint a kevesebb magos proci többszálas teljesítménye.
Ez itt nem ál fenn. Az 5600X 6 maggal tud annyit mint a 10700kf 8 maggal. A 10700Kf sosem fog tudni elhúzni azért mert neki 8 magja van, mert abban a 8 magban ideális körülmények között sincsen hibahatárnyival több erő mint a konkurens 6 magjában
Egyébként meg milyen mantrákat emlegetsz?
-
joysefke
veterán
CPU-Benchmark: Prozessor-Vergleich - ComputerBase
Multi coreban a 10700K 7%-kal gyorsabb, single coreban viszont az 5600x gyorsabb 12%-kal. Általános célra egyértelműen az utóbbi az erősebb . Ha szoftver tökéletesen jól párhuzamosítható, akkor is csak hajszálnyi lehet az előnye a 10700K-n. Míg ha nem párhuzamosítható jól, azért az a 10% jobban érződik.
-
thgergo
tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Ami szerintem a trendekből látszik:
1) 2017-ben Zen1 megjelenésénél, a fókusz a Desktop-ban volt. Early adopterek örültek, hogy 8 magos CPU is lehetséges lett dzsunga AM4-ben. EPYC1 is csak mutatóban volt, Zen1-es laptopból is csak 1-2 bemutató modell volt.
2) Zen2 óta megfordult a trend, AMD desktopból hiány van. Ami elkészül, inkább laptopba kerül a 7nm APU, és EPYC-be a 7nm-es chipletek. Gondolom, magasabb a profitráta. Ugyanis szerverben és mobil eszközökben jön ki igazán a 7nm előnye: AMD-nek jelenleg ~2x perf/W előnye van az intelhez képest(!). Szembeötlő, hogy az 5xxx CPU-k és zen2 APUk már prémium árban vannak, és prémium eszközökbe is építik bele.Desktopban a fogyasztás annyira nem kritikus, nem baj ha a 250W-os boosttal haladja meg a 11900K a ~125W-ot felvevő 5800X sebességét. Én inkább úgy látom, ha a tiger lake, shappire rapids és a várt TSMC 3nm sem hozza meg a várt ugrást és volument, AMD lehet az új 80%, ha a TSMC kapacitása engedi.
-
s.bala31
őstag
"Aztán hogy MO, hála a forint leértékelődésnek, magas ÁFA és a kereskedők pofátlanságának végül mi lesz az ár az megint egy más történet." Külföldön sem olcsóbbak: [https://www.caseking.de/pc-komponenten/cpus-prozessoren/amd]
-
Robitrix
senior tag
azért ez nem ennyire egyszerű kérdés. Úgye az USA-ban a piacot három nagy PC gyártó dominálja a Dell, a HP és a Lenovo. El is viszik a gyári gépek 70%-t vagy akár a 80%-ot is. Na náluk az eladott gépekben vagy 96%-ban Intel proci van. Az USA vásárló ráadásul nem nevezhető tudatosnak igazán. Bemegy az első Wallmartba(az ottani TESCO) , ha számítógépet akar venni és leveszi azt a polcról, amit lát. Leginkább ár elképzelése van arról, hogy mit akar. 1000 dollár/1500 dollár/2000 dollár stb. aztán azt vesz amit az elképzelt árért elé tesznek. Aztán 3 év múlva megint fogja az elgondolt 1500 dollárját és ismét megy a Wallmartba.
Vagyis tipikusan egy Inteles gépet. Nem igazán agyal rajta, hogy mi éri meg jobban. Európában és a világ más részein már korántsem dominálnak annyira az amerikai gyártók. Mondjuk egy európai fogyasztó sokkal motiváltabb arra, hogy mit vesz és mennyiért és tájékozódik és számolgat. Sok az egyéni összerakott vagy rakatott számítógép a vevők igényei alapján. (főleg a kelet-európai vásárlók esetében, akik árérzékenyek is. és már 100 euró megspórolása miatt is teljesen mást gondol holnap, mint tegnap)
Ezért van az, hogy bizonyos kereskedelmi szegmensekben AMD eladási többlet van. Akár 80:20 arányban is. És persze a világban nem csak játékra használt gépek vannak. Az összes használt PC-nek mondjuk jó ha 15-20%-n játszanak. -
s.bala31
őstag
Ár/érték arányhoz, jelenleg: Ryzen 5600x kb 125 ezer Ft I7 10700kf 110 ezer Ft. 6v8 mag plusz magasabb órajelek. (A sima 10700F pedig a 10400 után a legjobb vételnek tűnik a maga 95 ezer Ft körüli árazásával) Már hajlottam arra hogy újra AMD procit vegyek de ennyi felárat nem ért meg számomra. Az Intel lett az új AMD

-
Robitrix
senior tag
Azt is megjegyezném, hogy a 5600X valójában a 3600X utóda, nem a 3600-é. Annak megjelenéskori ára pedig 250 dollár volt. Valamikor várunk majd egy 5600-as procit, az lesz a 3600 utóda. (220 dollár körül lesz az ajánlott fogyasztoi ára. ami persze lehet a kereskedőknél 300 dollár is) Az 5600X ajánlott fogyasztói ára változatlanul 299$ Az már egy más kérdés, hogy 380$ környékén mérik a piacon a kereskedők, hála az abnormális piaci helyzetnek. Amúgy kíváncsi lennék azt a 80 $ különbséget ki teszi zsebre az AMD vagy a kereskedők?
én az utóbbira tippelnék.
Aztán hogy MO, hála a forint leértékelődésnek, magas ÁFA és a kereskedők pofátlanságának végül mi lesz az ár az megint egy más történet. -
Robitrix
senior tag
válasz
huskydog17
üzenetére
léteznek 360 hz monitorok is. sőt van afölött is 380 környékén... az árakról ne beszéljünk. Persze, hogy aztán mennyi gyakorlati értelme van egy 240 hz-eshez képest az más történet.
Egy oda-vissza emberi érzékelés és válasz reakció ideje úgy 150 msec. Plusz minusz valamennyi az egyéni biológiai adottságok okán. Tehát feltünik a kép átmegy az agyba. az agy elkezdi feldolgozni felismeri, hogy mit lát, bekövetkezik egy válasz elindul vissza az ingerület a kézhez és benyomja mondjuk a tűzgombot... stb.
Na most ehhez képest hogy egy kép megjelenési ideje 3 msec (360 Hz) vagy 4 msec(240 hz) nagyjából lópikulát se számít... Szerintem már a 144 hz és a 240 hz közt sincsen igazán érzékelhető különbség. -
wattafaka
senior tag
A 0 is egy körvonal
-
dokanin
aktív tag
válasz
huskydog17
üzenetére
Hát lehet, hogy jön idén az Alder Lake, de még nem lehet tudni, hogy beválik-e a big-little desktopon. Szerintem inkább hátrány lesz, mint előny. Csak viszi majd a tranzisztorokat, de nem látom, hol fog megtérülni. De majd kiderül.
A jövőre 3nm-es intel proci is elég sci-fi-nek tűnik nekem. Eddig arról szóltak a hírek, hogy talán lesz valami TSMC-vel, meg, hogy tárgyalnak, stb. Erre jövőre már lenne is új proci? Rádasul nincs is még kész a 3 nm.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz
huskydog17
üzenetére
"Az AMD növekedését az Intel a műszaki hátrányával együtt megállította és meg is fordította. Az AMD vezetőségét valószínűleg nem az fogja érdekelni, hogy az Intel saját magához képest mennyivel kevesebb pénzt szed be, hanem hogy a jelenlegi legfejlettebb termékeivel nem tudnak jelentős piaci részesedést növelni, olyannyira nem ,hogy legutóbb még veszítettek is belőle."
Még mindig. Nem állította meg, és nem fordította meg! AMD folyamatosan rekordokat döntöget, mind eladásban, mind profitban. Nézd meg a számokat. Miközben Intel a két utolsó negyedévében csökkenőben volt. Darabszám nem számít, ha az ár alacsony. Intel olcsó( pl. Chromebook Celeron) processzorokból adott el sokat. Meg is látszik. Profitja csökkent. Amíg AMD el tudja adni 100%-ig, amit termel, és folyamatosan növeli a profitját addig nem érdekli az Intel. AMD-nek magához képest kell fejlődni folyamatosan. Most is azt csinálja. Leszegett fejjel dolgoznak. Fejlesztenek ezerrel és eladnak mindent megfelelő haszonnal. Kis cég az AMD. Nyomni kell ami a csövön kifér. Nincs lehetőségük taktikázni. Majd amikor elkezd csökkenni a profit Y/Y, akkor elgondolkodhatnak, hogy ők is csökkentsék az árakat vagy lépjenek mást."Az AV1 dekódolás (állítólag) kb semmi vizet nem zavar."
"Még nem, viszont aki hosszú távra szeretne gépet vásárolni, annak már számítani fog."Állítólag azért nem számít mert a mostani procik (Ryzen is) kb. simán megoldják szofveresen, ésszerű határon belül. Tehát felesleges a hardveres dekóder. Persze ha 16k-s anyagot akar vki dekódolni akkor biztos számít. De ehhez nem értek, csak olvastam. De pár hónap múlva AMD is tudni fogja, szóval nem kell emiatt leírni. AVX 512 is évek óta benne van az Intel procikban, és a kutya nem használja. Állítólag lassan elkezd terjedni és már az AMD is gondolkodik rajta, hogy ZEN4-be beteszi. Addigra talán lesz is némi értelme.
"A kapacitásfejlesztéssel azt érték el, hogy a jelentős műszaki hátránnyal piaci részesedést tudtak szerezni."
Ezzel egyetértek. Ez rövid távon számít. De ez még mindig csak amiatt van, mert AMD nem tudott elég procit szállítani. Ha ki tudta volna elégíteni a keresletet, akkor Intel sokat veszített volna. De ezen dolgoznak. A műszaki hátrány meg ugyanúgy megvan. Celeronokra meg annyira nem irigy sztem az AMD. Idén már átáll 10nanora az Intel is, szóval a 14nanos óriási kapacitásuk hamarosan csak oem celeronokra lesz használva, miközben puncsolnak a TSMC-nek, mert tudják, hogy lemaradtak. -
SindaNarmo
tag
válasz
huskydog17
üzenetére
Az Intel nem állított meg semmit. Jelenleg baromira jól jött nekik a helyzet, vagyis az a nagy kereslet amit okozott.
Igaz hogy az AMD vesztett most némi %. Viszont ez nekik még mindig azt jelenti hogy egyre több processzort adnak el mint előtte. Csak a helyzet úgy hozta hogy a piacnak még nagyobb volt az igénye mint amit kitudnak szolgálni.
Szerintem ha az Intel 8 vagy 9 gen-t árulna jelenleg azt is simán eltudná sózni, mivel jelenleg kb nem oszt nem szoroz.Igazából a 11gen is érdekes koncepció, viszont részemről inkább a 12gen-re leszek kíváncsi.
Azt látom hogy te is rá vagy a kattanva a játékokra és az alapján ítélsz meg mindent.
Illetve azt sem érzem igazságosnak, hogy 5600X nem a 3600X-hez hasonlítod, még akkor is ha nincs sima 5600.
-
-KP-
veterán
válasz
huskydog17
üzenetére
"Ehhez képest egy Core i5-10400F 150 dolcsi és gyorsabb, mint a Ryzen 3600 és csak pár százalékkal lassabb játékokban, mint az 5600X."
Ez azért így kicsit erős. Én igyekszem pártatlanul nézni a dolgokat, és csak a nyers számokra hagyatkozni. Maradjunk annyiban a 10400 nagyjából egyforma a Ryzen 3600-al itt-ott pár százalékkal gyorsabb, miközben jóval olcsóbb tőle perpillanat. Produktív munkára jobb az R5 3600 De megjelenéskor nem így volt, hanem fordítva, sokkal többe került a 10400, mint most. Viszont ehhez a teljesítményhez kell a gyors ram és a Z-s lap a 10400f alá, és valljuk be, azért kicsit erős, hogy milyen árú lapot kell tolni egy 10400 alá ehhez. Így pedig már közel se annyira pozitív a mérleg. Közben az R5 3600 alá egy b450-es deszka is elég, és sok esetben beletehető a komplett Zen3 széria.
Az 5600x-től messze van mindkettő. Teljesítményben, de árban is. Ár/értékben az Intel 10400f a király, az viszont nem kérdés. Ahogy a 9900/10700 is baromi jó ár/érték arányban.
A linkelt videód viszont eléggé kérdéses számomra.
Nézd meg pl. ezeket:
-
Busterftw
nagyúr
Nem a mercurybol van, de:
"Market share represents the percentage of an industry, or a market's total sales, that is earned by a particular company over a specified time period"Az egadtavilagon senki nem mer CPU market sharet, hogy a bevetelt nezi.
Akkor az Intel kb 90%-on allna mindenhol, mert 10x annyi lovet csinal mint az AMD. -
Pingüino
senior tag
válasz
huskydog17
üzenetére
Jujj. Jól van, az első mondatod elég hozzá, hogy neked is ugyanazt mondjam, mint Busterftw-nek. Ilyen emberekkel felesleges vitába szállni.
-
huskydog17
addikt
"A gond ezzel a gondolatmenettel, hogy a market share nem eladott darabszámot mér, hanem az eladott termékből származó bevételt."
Légyszi másold be a Mercury Resarch hivatalos jelentéséből az erre vonatkozó részt, ami ezt így kijelenti, köszi! Ha nincs meg, nem gond, mert lényegtelen, ugyanis akármi alapján nézik az Intel jelenleg 4× jobban áll, mint az AMD akár darabszámot akár bevételt nézzük (80% vs 20%).
"Nem az ár/érték aránnyal van náluk a gond, hanem az alulkalkulált fogyasztói igényekkel, és az emiatt szűkösen lefoglalt gyártókapacitással."
Az ár/érték aránnyal is súlyos gondok vannak. Nézd csak meg a Ryzen 5000 széria árait és a Comet Lake árait. Például Ryzen 2600-nak kereken 200 dollár volt az ajánlott fogyasztói ára, ezzel szemben az 5600X 300 dollár, ami 50%-os emelés, sőt még a 3600-as Ryzen is 200 dollár volt. Ehhez képest egy Core i5-10400F 150 dolcsi és gyorsabb, mint a Ryzen 3600 és csak pár százalékkal lassabb játékokban, mint az 5600X.
Nézd csak meg az itthoni árakat:
Ryzen 5600X ~ 130k
Core i5-10400F ~ 50k
Játékokban csak pár százalékkal marad el a Comet Lake a Zen 3-tól, sőt több olyan játék van, ahol nincs különbség sebességben."Amelyik szegmensben kell, hogy legyen a CPU-ban IGP (ez ugye jellemzően az olcsóbb szegmens), ott a Ryzen-ekben is van IGP."
Legolcsóbb IGP-vel szerelt Ryzen jelenleg a Ryzen 3 2200G, jelenleg 60-65k környékén kapható. Ki az, aki ennyi pénzért ilyen elavult CPU-t vesz?
Legolcsóbb Comet Lake IGP-s proci: Celeron G5900, ami 15k körül van, azaz negyedannyiba kerül, mint a Ryzen és az IGP-je semmivel nem rosszabb.
Van rosszabb is: IGP-s Ryzen-ből jelenleg itthon csak és kizárólag a 2200G kapható, ami már nem mai darab a több három eltűnt a piacról, azaz egyetlen darab IGP-s Ryzen kapható. Szóval itt a Ryzenek labdába se rúgnak, az IGP-s Ryzenek most olyanok, mint a VGA-k: nincs egy se, de ha találsz egye valahol, akkor azt nevetséges csillagászati áron tudod megvenni, ami összegből nagyságrendekkel erősebb Intel CPU-t kapsz. Mondjuk azt eddig nem is tudtam, hogy ezek eltűntek, ma is tanultam valamit.
Szerk.: Egy helyen találtam Ryzen 3 2200G-t 50k pénzért. Igaz, hogy ekkora összegért kapsz egy teljes értékű 10400-as Core i5-öt ami nagyságrendekkel erősebb minden szempontból, de legalább kapni még IGP-s Ryzen-t.
"Méghozzá még mindig jobb, mint amit az Intel ki tud préselni."
Kétlem, hogy egy Vega8 bármiben jobb lenne, mint egy Intel Xe, a Rocket Lake ráadásul ugye full AV1 dekódert fog hozni (Tiger Lake-ben már van), szóval mára IGP fronton pont az Intel van elől, az AMD elhanyagolta ezt a területet.#51 ShiTmano :
"Nem ütött vissza. AMD-nek brutálisan nőtt a profitja, Intel bukóban volt az egy évvel azelőtti profitjához képest."
Az AMD növekedését az Intel a műszaki hátrányával együtt megállította és meg is fordította. Az AMD vezetőségét valószínűleg nem az fogja érdekelni, hogy az Intel saját magához képest mennyivel kevesebb pénzt szed be, hanem hogy a jelenlegi legfejlettebb termékeivel nem tudnak jelentős piaci részesedést növelni, olyannyira nem ,hogy legutóbb még veszítettek is belőle."Az AV1 dekódolás (állítólag) kb semmi vizet nem zavar."
Még nem, viszont aki hosszú távra szeretne gépet vásárolni, annak már számítani fog."Hiába fejlesztették fel a kapacitást, a 14 nano már most kezd elavulni. Jövőre meg már végképp az lesz, szóval majd chipszetgyártásra meg Celeronra jó lesz. Cseszhetik a kapacitásukat."
A kapacitásfejlesztéssel azt érték el, hogy a jelentős műszaki hátránnyal piaci részesedést tudtak szerezni."Külföldi teszten a Rocket Lake 280w-os fogyasztással tudta kb ugyanazt a teljesítményt, mint az 5800x 225w-al. "
Rocket Lake még meg sem jelent. Először várjuk meg a végleges (nem ES) termékekről a független teszteket. Amúgy ismét csak a felső kategóriát veszed figyelembe. Vannak itt még sokkal érdekesebb mérések, piacon lévő termékekről, például az is tök érdekes, hogy játékok alatt egy "elavult" gyártástechnológiával készült Core i5-10400F fele annyit fogyaszt játékok alatt, mint egy Ryzen 5600X, miközben átlagosan pár százalékkal marad el sebességben és több olyan játék van, ahol nincs is teljesítménybeli különbség. -
ShiTmano
aktív tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Lehet, hogy az Intel nem fog részesedést veszíteni, mert volt egy hír arról is, hogy nyomott árakon akarja kínálni a Comet Lake processzorait. Csak akkor meg a jövedelmezőséggel lesz gond. De ezt majd a jövő eldönti, hogy az alacsonyabb árrést tudja-e kompenzálni a nagyobb mennyiség. [link]
AMD-nek egyelőre saját magára kell koncentrálnia, mert minden procit el tudnak adni magas áron is. Amíg nem egyenlítődik ki a kereslet-kínálat addig nem kell foglalkoznia a konkurenciával. -
ShiTmano
aktív tag
TSMC folyamatosan növeli a kapacitásait. Az USA után Európában is szeretne terjeszkedni. [link]
-
Mexildos
aktív tag
Valaki tudna abban segíteni, hogy a 400-as vezérlőkön is meglenne a 20 pice szál? Engem a 4.0 nem érdekel. A fontos az lenne, hogy 20pcie szál meglegyen illetve az Intel új verziójú "társprocesszora" a quick sync működjön a 400-as vezérlővel.
Kérem segítségeteket, erről sehol sem találtam információt.
Köszönöm előre is. -
Busterftw
nagyúr
"Persze, mert egy negyedév alatt kicsit vissza estek, és te máris tendencia megfordulást vízionálsz"
En nem vizionalok semmit, csupan bizonyitekot mutattam arra, hogy az tendencia megszakadt, ami allitolag meg kitart a kovetkezo 1-2-3 evben.
Azokrol a technikai jellegu hirekrol beszelsz, akik mindfactory eladasok alapjan csinalnak olyan cikkeket, hogy az AMD tarol a "piacon"?En pedig nem stagnalasrol beszeltem, hanem arrol, hogy az Intel nincs veszelyben a desktop piacon, foleg akkor marhasag kijelenteni amikor epp szereztek vissza.
Aztan a josgombot meghagyom neked. -
Picco
addikt
Pingu utan en is megkoszonom hogy bevallaltal egyet a csapatert es leirtad ezeket helyettunk

Ha külföldi oldalakat is olvasol, ahol részletezik a processzorok besorolását is, látható, hogy a "csöves" processzoraiból adott el többet.
ilyen is van? ra is keresek mert eddig erosen ertetlenul neztem ki a bamba fejembol piaci reszesedesuk relative valtozatlansaga lattan. holnap reggeli kave melle megvan az olvasmanyom
-
ShiTmano
aktív tag
És még egy adat. AMD-nek minimális adóssága van, Intelnek közel 40milliárd(!) dollár.
Egyelőre az eddig felhalmozott hatalmas pénzmennyiség kompenzál, de a jövőben szerintem az AMD feljebb zárkózik.
-
ShiTmano
aktív tag
válasz
huskydog17
üzenetére
"Ja csakhogy ez a legutóbbi negyedéves kimutatásnál rendesen vissza is ütött."
Nem ütött vissza. AMD-nek brutálisan nőtt a profitja, Intel bukóban volt az egy évvel azelőtti profitjához képest."Ekkor pedig még szóba se került az az apróság, hogy Intel oldalon a legtöbb CPU-ban van IGP és a Rocket Lake setében az IGP nagyon ki lesz gyúrva multimédiára (pl.: AV1 hardveres dekóder)."
Külföldi fórumokon kitárgyalták ezt. Az AV1 dekódolás (állítólag) kb semmi vizet nem zavar. Egy mai proci kb. kirázza a kisujjából szoftveresen. (Nem saját vélemény). Következő AMD APU meg már szintén tudni fogja.
"Ironikus, hogy a PH-n oly sokszor szidott 14 nm-es gyártósor lett az Intel nagy előnye, aminek segítségével megállították az AMD növekedését. Egyszerűen sokat tudnak gyártani ott és ez elegendő a jó árakhoz."
Hiába fejlesztették fel a kapacitást, a 14 nano már most kezd elavulni. Jövőre meg már végképp az lesz, szóval majd chipszetgyártásra meg Celeronra jó lesz. Cseszhetik a kapacitásukat. Külföldi teszten a Rocket Lake 280w-os fogyasztással tudta kb ugyanazt a teljesítményt, mint az 5800x 225w-al. Ezért is kellett 2 magot lecsippenteni a Comethez képest. 10 nanonak meg sokkal kisebb a kapacitása és a hozama sem túl jó egyelőre.
-
Pingüino
senior tag
válasz
huskydog17
üzenetére
A gond ezzel a gondolatmenettel, hogy a market share nem eladott darabszámot mér, hanem az eladott termékből származó bevételt. Teljesen lényegtelen, hogy az AMD drágábban adja a termékét, mert így is elad mindent, ami lejön a gyártósorról. Nem az ár/érték aránnyal van náluk a gond, hanem az alulkalkulált fogyasztói igényekkel, és az emiatt szűkösen lefoglalt gyártókapacitással. Ezen pedig bár nem megy egyik napról a másikra, de nem nehéz változtatni.
Az Alder Lake-ről, meg a PCI-e 5.0 és DDR5 párosról annyit, hogy idén megjöhet a Ryzen 6000-es sorozata is. Egy negyedévnél többet semmiképpen nem csúszik az Alder Lake-el szemben. Azalatt az Intel nem szedi meg magát.
"Ekkor pedig még szóba se került az az apróság, hogy Intel oldalon a legtöbb CPU-ban van IGP és a Rocket Lake setében az IGP nagyon ki lesz gyúrva multimédiára"
Amelyik szegmensben kell, hogy legyen a CPU-ban IGP (ez ugye jellemzően az olcsóbb szegmens), ott a Ryzen-ekben is van IGP. Méghozzá még mindig jobb, mint amit az Intel ki tud préselni. Egyetlen előnye az Inteles IGP-nek az általad említett hardveres dekódolás.
Én nem látok itt akkora problémát, ami tartós megtorpanáshoz vezetne. Egyedül gyártókapacitásból kell többet lefoglalni, és menetelhetnek tovább szépen előre. -
ShiTmano
aktív tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Elmondanám a gondolataimat a témában. Az adatokat leginkább külföldi oldalakról idézem. (TomsHardware, TPU, Anandtech, CB, Extremetech stb.) Nem szeretnék az adatokhoz linket adni, mert rámenne az estém. Akit érdekel az utánajár.
1. Piaci részesedés. Az Intel valóban visszavett valamit az AMD 2017 óta folyamatosan emelkedő piaci részesedéséből, de: Ha külföldi oldalakat is olvasol, ahol részletezik a processzorok besorolását is, látható, hogy a "csöves" processzoraiból adott el többet. Lásd Celeron, Pentium stb. Magasabb kategóriában folyamatosan piacot veszít. Az AMD gyakorlatilag nem gyárt 3600 alatti processzort, csak mutatóba, így nem tudott annyit eladni. Másrészt: az AMD is jelentősen növelte az eladásait, csak az Intel egy picivel még többet adott el.
Az Intelnek nagy segítség volt a Covid, mert a Home Office miatt laptopvásárlási hisztéria alakult ki emiatt 30%-al nőtt a laptopeladás náluk. Ennek ellenére a piaci részesedésük csak marginálisan nőtt.2. Profit: Intelnek a rekordeladások ellenére az utolsó két negyedéve komoly bukó volt az egy évvel azelőtti negyedévekhez képest. III. negyedéveben csekély 30(!)%-ot bukott az egy évvel azelőtti III. negyedévhez képest, a IV. negyedévben is tizenvalahány százalékot. És a 2021 első negyedévére még rosszabbat jósolnak. Miközben az AMD (magához képest persze) rekorprofitokat termel, nem gyenge növekedéssel. Szóval lehet játszani a számokkal, de igen is AMD jön felfelé az Intel kárára. Xilinxszel is terjeszkedik és szélesedik a palettája.
Az Intelnek az Apple eltűnése is nagy érvágás lesz. Pár éven belül teljesen függetlenedik. Tudtommal évente pár millió processzorról van szó. És még piacot is rabol előle.3. Ellátási gondok: Intelnél minimális volt, AMD-nél 2-3 szorosát is el tudták volna adni, de nem tudtak annyit biztosítani. Ennek több oka is volt. Szubsztráthiány, TSMC kapacitáshiány és (ami szerintem a legnagyobb gond) a konzolokra való extrém igény. Míg csak PS5 chipből 5milliót gyártottak, addig Ryzen 5000-ből alig 1 milliót. És az Xbox chip nincs is benne. Erre a problémára több megoldást is látok. 1. Egyrészt a konzolok hosszútávra készülnek (6-8 év), ezért valszeg folyamatosan csökken az érdeklődés irántuk a debütáláshoz képest, így kapacitás szabadul fel. 2. Az AMD tudtommal idénre kétszer annyi kapacitást kötött le a TSMC-nél, mint tavalyra. 3. Tárgyal a Samsunggal is. Szóval valszeg ott is gyártatnak majd vmit. Pl. Radeon. 4. A pletykák szerint a Warhol már lehet, hogy 6 nanon fog indulni, szóval nem a 7 nanoból vesz el kapacitást. 5. A ZEN4 5 nanon érkezik, és a régebbi procik(meg talán az APUk maradnak régebbi technológián, szóval ez sem vesz el a bevált 7 nanoból. Lisa szerint az év közepére rendeződik az ellátás. 5600 és 5800-ból már most is van kínálat(legalábbis külföldön). A skalperek árai is zuhannak emiatt.
Szóval a tendencia azt mutatja, hogy nem hülye az AMD, és tudja, hogy kapacitás nélkül nincs jövője. Azonkívül Xilixszel is vannak komoly tervei. Nem garázscég az sem.Zárás: Ha így folytatódnak a piaci tendenciák akkor kiegyenlítettebb lesz a verseny, piaci részesedés, profit stb. Ha nem jön közbe semmi extra, akkor az AMD sokkal feljebb fog zárkózni.
Ui: Nagyon sokáig Intel a gyártástechnológiai fölényéből profitált, ami mostanra teljesen megszűnt. Sőt lemaradt, és a közeljövőben nem várható visszaelőzés.
-
huskydog17
addikt
Az AMD az elmúlt 3 évben azért tudta növelni annyival a részesedését, mert a korábbi Ryzenek, akkoriban nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkeztek. Mára a helyzet megfordult olyannyira, szó szerint 180 fokos fordulatot vett. Mivel az AMD nem tud eleget gyártani és műszaki fölényben van, így a Ryzenek ára úgy felment, hogy az ár/érték arányuk borzalmasan rossz lett, legfőképp a 300 dollár alatti szegmensben. Az Intel jelenlegi óriási nagy előnye, hogy továbbra is el tudják látni a piacot kellő mennyiséggel, így az á rak szinte változatlanok, az ár/érték arányuk sokkal-sokkal jobb, mint az Ryzenek esetében. Ezt tökéletesen szemléltei, hogy a legutóbbi negyedévben bizony az AMD növekedése nem csak hogy megállt, hanem csökkent a részesedésük. Egyszerűen a műszaki előny nem minden, az csak egy a soktényezős képletben.
Na most ha a jelenlegi műszaki hátrányban szenvedő termékekkel részesedést tudnak növelni, és idén még két új generáció érkezik jelentős teljesítménynöveléssel, akkor nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az AMD növekedése az asztali fronton megállt, és addig nem fog változni, amíg nem javítanak drasztikusan az ár/érték arányon.
A Ryzen 5000-es szériát az AMD brutálisan túlárazta, sokak szerint a műszaki előny miatt megtehetik. Ja csakhogy ez a legutóbbi negyedéves kimutatásnál rendesen vissza is ütött.
Ezen felül még idén decemberben akarják piacra dobni az Alder Lake szériát, ami ugye elvileg DDR5/PCI-E 5 támogatással érkezik. Na most ha valóban még idén kijön, akkor az egész világ azt fogja tesztelni és arra fog figyelni főleg az új DDR és PCI-E szabvány miatt. E téren az Alder Lake viszi majd a show-t, ugyanis a jelenlegi információk szerint az AMD később fogja hozni a saját DDR5-ös platformját, addigra meg az Intel jól megszedi magát. A PH-n sokat lehordott Rocket Lake pedig pont a jó árazással okozhat sok fejfájást az AMD-nek, ugyanis ha például a 11400F továbbra is 150 dolcsi lesz, és gyorsabb a Ryzen 5600X-nél (erre jó esélye van) akkor az AMD valószínűleg további részesedést fog veszíteni, de már az is gáz az AMD-re nézve, ha a 11400F pontosan ugyanolyan gyors lesz, mint az 5600X, hisz a Rocket Lake fele annyiba fog kerülni. A vásárlók többsége pedig először az árat nézik és csak az után a műszaki tulajdonságokat.Az Intel jelenleg kb azt csinálja, mint amit az AMD az első két generációs Ryzenek idejében: ha műszakilag nincsenek is toppon a termékek, jó árazással sok fejfájást lehet okozni a konkurenciának és okoztak is (az említett részesedés szerzés).
Ekkor pedig még szóba se került az az apróság, hogy Intel oldalon a legtöbb CPU-ban van IGP és a Rocket Lake setében az IGP nagyon ki lesz gyúrva multimédiára (pl.: AV1 hardveres dekóder).
Én pont hogy nem látok további növekedési potenciált az AMD-nél asztali vonalon, amíg nem rakják rendbe az árakat és a mennyiséget (utóbbinál nem biztso, hogy fel tudják venni a versenyt a kékekkel).
Ironikus, hogy a PH-n oly sokszor szidott 14 nm-es gyártósor lett az Intel nagy előnye, aminek segítségével megállították az AMD növekedését. Egyszerűen sokat tudnak gyártani ott és ez elegendő a jó árakhoz.
-
Pingüino
senior tag
Nem törvényszerű, csak nagyon valószínű, figyelembe véve a témában megjelent információkat. Nem vagyok jós, de nem is kell jósnak lenni ahhoz, hogy meglásd az összefüggéseket.
Az AMD szépen tartja az ütemterveket, miközben az Intel folyamatosan csúszik, útiterveket módosít és technikai problémákkal küzd. Sűrűbben váltják a CEO-t, mint más az alsó gatyáját.
Olyan fejlesztési lemaradásban vannak, amit csak egy ideig lehet palástolni.
Aztán ha már főleg desktop vonalról beszélünk, épp most volt róla szó, hogy háttérbe szorítják a desktop fejlesztéseket azért, hogy a Szerver vonalra tudjanak koncentrálni.
Gondold csak végig, milyen hírek és bejelentések jelentek meg a két cég háza tájáról, és ha képes vagy összefüggéseket észrevenni, akkor te is látni fogod, hogy a következő 3 évben semmi nem fog változni. Az AMD ugyanúgy szép lassan harapni fogja ki a szeleteket a piacból.
Szerk.: Nem véletlenül ugrott sokszorosára az AMD részvényárfolyama sem az utóbbi években. Mert a pénzügyi elemző cégek is pontosan látják azokat az összefüggéseket, amiket én magyarázok. Csak ők nálam sokkal alaposabban. -
Pingüino
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Persze, mert egy negyedév alatt kicsit vissza estek, és te máris tendencia megfordulást vízionálsz, holott minden technikai jellegű hír azt igazolja, hogy ez csak egy kis ingadozás, nem azt, hogy folytatódni is fog a csökkenés. De ezt majd meglátod 1-2-3 negyedév után.
2018 Q1-re 12.2%-ot ír a linked. Az még a mostani enyhe visszaesés után is több, mint 7% növekedés 3 év alatt.
Egyébként ha már ezt a forrást hitelesnek találjátok, itt szépen össze is van szedve táblázatban is, és grafikonon is. Te ebben hol látsz stagnálást, meg 20-80-as arány körüli ingadozást? -
Busterftw
nagyúr
2019 Q1 az nem 2 ev? De nezhetunk 3 evre visszamenoleg is.
Azt nem nekem kell bizonyitanom, hogy a jovoben te milyen tendenciat latsz ami azt igazolja, hogy az Intel desktopon veszelyben van.Tokeletesen lathato, hogy nincs semmilyen veszelyben.
Mellesleg a tendencia megszakadt, mert az AMD nem novelte tovabb a reszesedest, sot csokkent.
En pedig 78-85% irtam, szoval ha csokken 78%-ra, akkor is kijon a matek. A piac kethardmada.Persze, hogy kritizaltam a novekvo tendenciat, hiszen epp most csokkent.
Az Intel 3 eve uralja a piacot, par szazalekos "ingadozasokkal". -
Pingüino
senior tag
válasz
huskydog17
üzenetére
De ő nem azt állította, hogy 80%-on áll, hanem azt, hogy 1-2-3 éves viszonylatban az Intel stabilan tartja a 80%-ot. Holott a Tom's Hardware-es grafikonon is tisztán látszik, hogy Desktopon konkrétan az utóbbi 3 évben közel 10%-ot emelkedett az AMD részesedése. Ezután mivel a technikai jellegű hírekből egyértelműen az szűrhető le, hogy rövid távon az Intel ezt nem fordítja meg, így feltételezhető, hogy marad a tendencia, vagyis a következő 3 évben az AMD legalább újabb 10% körüli részesedést fog szerezni az Inteltől.
Ő az egész növekvő tendenciát kritizálta. Szerinte az Intel stabilan egy helyben toporog, és amibe én növekvő tendenciát látok, az csak egy kis ingadozás. -
Busterftw
nagyúr
En piaci market sharerol beszeltem, bocs, ha a ki tudja hany passmark benchmarkolo user base nekem nem fedi le a teljes piacot.
Szoval nem, azok nem leteznek, mert nem adnak teljes kepet.De oke legyen:
2019 Q1 17% (Intel 83%)
2019 Q4 18.3% (Intel 82.6%)
2020 Q3 20.1% (Intel 79.9%)
2020 Q4 19.3% (Intel 80.7%)Tehat nincs semmilyen olyan tendencia, hogy az Intel veszelyben lenne a desktop piacon.
Marad a piac ketharmada, par %-os "ingadozas" mellett amirol te azt mondtad nem lenyeges. -
huskydog17
addikt
Nem akarok beleszólni, de Buster-nek valóban nem kell semmit ide belinkelnie, hiszen te magad raktad be a választ, azt amit te kértél, ott van feljebb a linkjeid között. Te linkelted többek között a Tom's Hardware oldalról egy képet, ahol a Mercury Research által közölt adatok alapján készült. Azon tökéletesen leolvasható, hogy az AMD 20%-on áll. A kétszereplős piacon a maradék 80% vajon kinél van? Ilyen egyszerű.
-
Pingüino
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Szokásos repost. Kiemeltél egy linket a háromból, ami neked nem tetszik, és azzal vágtál vissza. Mintha a másik kettő nem létezne. De tudok még linkelni mástól is. Mindenhol ez a tendencia.
"Mutatok: ahogy eddig, az Intel uralja a desktop piac ketharmadat, 78-85% kozott ingadozik. (mercury research)"
Ez nem link. Ez egy szöveg. Én is tudok szöveget írni, csak az nem bizonyít semmit.
Egyszer ismétlem csak magam:
"Mutass már nekem egy olyan grafikont légy szíves, ami 1-2-3 éves távlatban azt mutatja, hogy az Intel stabilan tartja a részesedését."
Ha nem tudsz ilyet mutatni, inkább ne is válaszolj, mert ebből már nem jöhetsz ki jól. -
Busterftw
nagyúr
Te allitottad a fentieket elobb. Nekem nem kell bizonyitanom az ellenkezojet.
Gondoltam, hogy elokerul a passmark, mar csak a mindfactory eladasok kellenek es teljes a buli.Mutatok: ahogy eddig, az Intel uralja a desktop piac ketharmadat, 78-85% kozott ingadozik. (mercury research)
Ugye azt megbeszeltuk, hogy ingadozas belefer es nem jelent semmit, viszont a tendencia az, hogy overall marad neki a piac tobbsege.
3 eve is ez volt es 3 ev mulva is valoszinuleg ez lesz, tehat az Intel nincs veszelyben a desktop piacon.Picco
"Ha meg azt nezem milyen iranyba tart, nem honnan jott, a helyzet megrosszabb"
Valoszinuleg nem lesz meg a 6. evi penzugyi rekord iden, de talan nem dolnek kardba. -
Picco
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
szerintem az intel csak annak koszonheti hogy meg nincs oriasi bajban hogy:
- rengeteg keszpenze van annak koszonhetoen hogy ugyanazt gyartja 6 eve
- AMD nem erte meg be kapacitasban
- oriasi sales team es soksok eves egyuttmukodes($$$) a legnagyobb cegekkel/kormanyhivatalokkal
- ott van a tobb milliard dollaros "marketing rebate" avagy: intel cimke minden termekeden, minden reklamodban es kapsz vissza x penzt. ez a program azutan kezdodott hogy elkaptak oket megvesztegetessel stbHa meg azt nezem milyen iranyba tart, nem honnan jott, a helyzet megrosszabb
-
Pingüino
senior tag
-
hokuszpk
nagyúr
"Jövőre jön az Intel a TSMC által készített 3nm-es procikkal. "
erre majd terjunk vissza jovore.
egyreszt a TSMC 3nm még tesztfázisban van, másrészt az Intel erőforrásaival is igen villámmenet lenne ennyi idő alatt portolni vagy rátervezni egy komplett designt.
de legyen, énleszek az első, aki gratulálok ehhez a mérnöki bravurhoz. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
huskydog17
üzenetére
Abból kell élni, ami van.
Egyébként i5-11400F-et még nem láttam listán. Csak i5-11400-at. F nélkül. Azt egyébként az Intel sem rakja a Ryzen 5 5600X-re rá, hanem árban a Ryzen 5 3600X-et célozza vele. A Ryzen 5 5600X-et a Core i5-11600 és Core i7-11700 fogja majd körbe. Előbbi lassabb, utóbbi gyorsabb. Valószínűleg ez árban is meglátszik majd. A 11400 hátránya, hogy csak 2,6 GHz az alapórajele. Ezt nagyon levitték, mert az új mag borzalmasan sokat fogyaszt. 1,1 GHz órajelhátrány pedig a Ryzen 5 5600X ellen elég sok. Nem igazán egy liga így.
Az a kérdés, hogy az olcsóbb Ryzeneket hova rakja az AMD, de egyelőre a Core i5-11400 magányos farkas lesz.
#23 Duck663 : A Comet Lake hasonló számozási szintjéhez viszonyítva a Rocket Lake alapórajele vissza lett véve több esetben is. Hiába raksz bele új magot, ha közben elveszel tőle 300 MHz-et, lásd a 10400 és a 11400 esete. Némelyik programban az a -300 MHz többet számít, mint amennyit az új mag hozott. De ez amúgy nagyon alkalmazásfüggő.
-
Pingüino
senior tag
válasz
Busterftw
üzenetére
Nem is kell letarolni a piacot. Ez nem úgy működik, hogy az egyik éven még 1% részesedésed van, a másikon meg 80%. Ha te valami ilyet vársz attól, hogy sikeres termékkel sikerült kijönniük, akkor nagyon nem értesz sem az informatikához, sem a piachoz. Évről évre erősödnek, és a technikai jellegű hírek a két oldalról azt mutatják, hogy ez még jó pár évig folytatódni is fog. A pillanatnyi ingadozásból meg kár bármit is kiolvasni. Pontos és szép folytonos grafikont csak akkor fogsz látni az üzleti életben, ha rajzolsz egyet magadnak.

Tehát kijelenthetjük, hogy az intel desktopon nagyon is veszélyben van, mert hiába állnak még magasan, a részesedésük csökken, és jó sokáig csökkenni is fog még. -
Busterftw
nagyúr
De epp ezt mondom, ezzel csak az Intel malmara hajtjak a vizet.
A tendencia ellenere sem taroltak le a piacot, sot most meg veszitettek is.
Az is tendencia, hogy az AMD korlatozottan tud csak gyartatni, az Intel meg onti magabol a procikat.Tehat kijelenthetjuk, hogy az Intel desktopon nincs veszelyben.
Mar ha 80% market share veszelynek minosul. -
olymind1
senior tag
válasz
huskydog17
üzenetére
Én is így vagyok vele, az olcsóbb 150-200 € körüli vagy alatti procik teljesítményét nézem, meg melyikhez van olcsóbb de megfelelően felszerelt alaplap és mennyibe kerülnek összesen. Szerintem sokan vannak így. Egy 200 € körüli 6magos/12szálas Zen3-nak is örültem volna, de 350-ért köszönöm nem kell. Megvárom az új generációs nem K-s i5-ösöket, meg a teszteket róla, meg hogy az AMD mit reagál rá és utána gondolkodok, hogy maradok-e AM4-en, jelenleg a 3600-asak se valami olcsók, vagy érdemes-e átugrani megint Intel platformra.
-
Pingüino
senior tag
-
Duck663
őstag
Valamelyik oldalon korábban láttam valami táblázatot, ahol összesítették a különféle procik kiszivárgó eredményeit, és az említett címek ott alatt is rosszul szerepeltek, olyannyira, hogy az előző gen Inteles 10700K is jobb teljesítményt mutatott. Ennek valami architekturális oka lehet.
Az jobban érdekelne, hogy a korábban felfedezett biztonsági rések foltozásával mi a helyzet? Mert arról bizony síri csend van.
-
Alogonomus
őstag
Azért az Intelnél azok az állítólag érkező 3 nm-es termékek erősen első generációs szinten lesznek, és az első generációs 10 nm-es saját termékeik is erősen felejthetőre sikeredtek, ahogy az AMD első 7 nm-es termékei sem voltak még annyira egetrengetőek.
Eközben az AMD vagy már valóban idén 5 nm-en adja ki a Zen 4 és RDNA 3 chipeket, amiket jövőre (Intel 3 nm-es debütálásának az évében) már a második generációs sorozat követhet,
vagy végül idén mégis csak 7 nm-esek lesznek az új AMD chipek, így 4. generációs (Radeon VII, Zen 2 + RDNA 1, Zen 3 + RDNA 2, Zen 4 + RDNA 3), már bőven kiismert technológiával dolgozhatnak, és jövőre vagy 5 nm-re váltanak, vagy egyből az AMD is 3 nm-re ugrik. -
Pingüino
senior tag
"Jövőre jön az Intel a TSMC által készített 3nm-es procikkal."
Csak nem desktopra.
A TSMC nem tud annyit gyártani, hogy az Intelnek mindene náluk készüljön. Márpedig ők most a szerver vonalra fognak koncentrálni, mert az nekik a fontos. Szóval megnyugodhatsz, desktop-on az AMD nincs veszélyben.
-
Kupszi
aktív tag
Az intel saját magának adott egy pofont, a pénzéhség vitte a véget ebbe az irányba és az hogy nem volt ellenfelük. Nem gondolták hogy az AMD technológiai előnybe fog kerülni. Mivel már nem az egyszál fog dominálni ettől az évtől így nemsok értelme van az egyszálas perf. növelésének. Bár az intelt nem kell félteni, sőt én sem féltem hogy hatalmas bajba kerülne, mindenesetre most kicsit mélyvölgybe kerültek 2-3 évig a gamer szegmensben. A szerver piacon ugyanúgy töretlenek.
-
lemusz
addikt
válasz
huskydog17
üzenetére
360Hz-esek, de ja mindig a legdrágábbakat mérik össze, közben meg a középmezőnyben lehet hogy sokkal másabb kép fog kirajzolódni. Mint ahogy fentebb le is vezettem, kötve hiszem azt a 25-30%os lemaradást. 5600X lehet gyorsabb lesz a 11400F-nél, de nem ennyivel... ráadásul könnyen megeshet hogy utóbbi fele annyiba se fog kerülni...
-
huskydog17
addikt
Szomorú, hogy az új generációk esetén mindig kizárólag a csúcs termékekről beszélnek, miközben a többség nem azt fogja venni.
Engem sokkal jobban érdekelne, hogy a 11. gen Core i5 termékekről van-e már mérés, konkrétan a 11400F érdekel a legjobban, ugyanis a Comet Lake setében, azaz a 10400F jelenleg a piac legjobb ár/érték arányú CPU-ja játékhoz. A 10400F sokkal jobb választás játékra mint egy Ryzen 5600X, ezért vagyok nagyon kíváncsi hogy mit fog tudni a 11400-as.Az meg, hogy egy játék 400 vagy 600 fps-el annyira totál mindegy, hogy megemlíteni is felesleges, főleg hogy a leggyorsabb monitorok is 240 Hz-esek.
-
zsintai1987
tag
Nananana! Álljunk csak még és pihenünk egy kicsit!
Ha ez igaz, akkor akik eddig gamingre intelt vettek mert ott van az a +4-10fps, akkor ők most amdt vesznek?
Nyilván igen, lefogják cserélni, hisz hányszor láttuk, hogy melegebb, többet eszik, 1lap 1 proci, de a 4-10fps az kell! Még az Excel táblát is hamarabb nyitja meg.
Kíváncsi leszek.... -
-KP-
veterán
válasz
Hurkaleves
üzenetére
Az AMD újra a régi, valóban. Jövőre jön az Intel a TSMC által készített 3nm-es procikkal. Úgyhogy az AMD-nek nagyjából 1 éve van, ami alatt égető lesz, hogy alkossanak valamit, különben abban is a régi lesz, hogy néhány átmeneti jó és erős év után letarolja az Intel és csak kullognak utánuk. Jó lett a Zen3 széria, de az árazással baromira elszálltak szvsz. Először piaci részesedést kellett volna szerezniük szvsz.
-
sb
veterán
válasz
IgnisFatuus
üzenetére
Ez még mindig messze van a 3-500fps-től.
Ill. az "ilyen jól fut" szerintem nem egyenlő azzal, hogy ez musthave és figyeli is a user. Elindít és 300-al fut "véletlenül" az szerintem más téma. Ezzel
nem fogod megnéznitalán megnézed a tesztet és az alapján nem fogsz beballagni a boltba, hogy neked nem jó a 400fps-es jelenlegi procid, inkább kiadsz egy rakás pénzt 500fps-ért.De aztán lehet, hogy tévedek. Zen3-nál is vastagon fogott a ceruza és írtam is, hogy ez pontosan innen jön. Amíg volt 10% hátrányuk - épp magas fps mellett - AMD-nél addig az Intel volt a király és valid volt a magas ár. Zen3-nál a +5-10% szintén validálta a jól megnyomott árat.
Ha most következetesek vagyunk akkor végül is az Intel újra megnyomhatná a ceruzát. Persze nem a rosszabbul futó játékokra, hanem ha a többiben sikerült megint 2-5%-ot rátenniük. (Csak ez általában high fps mellet szokott így lenni, nem a low fps, cpu-t nem igénylő beállításoknál. Így kissé fura ez a része, de biztos lehet jó grafikonokat gyártani.)
Ettől függetlenül nem hiszem, hogy sokan erre mennek. Jól fut, pipa. A tesztek alapján viszont simán kijöhet majd marginális eredményekülönbségekre megint, hogy "aláz" ez vagy az az oldal. -
Hurkaleves
őstag
Igen, erős ez a szakadék, de engem ez a része hidegen hagy...
Szóval, vissztérve a nyers adatokhoz, cseréltem a 5xxx ryzen-t egy 3xxx verzióra.
A single kb egál, a multi már itt is jobb! -
lemusz
addikt
válasz
Hurkaleves
üzenetére
Szerintem mérési hibahatáron belül lesznek fej-fej mellett, viszont amit Abu írt 25-30%-os esport lemaradás kicsit megütött, mert én ezt még sehol nem láttam leírva és bár már a ryzen 3000 is jobban feküdt a csgo-nak mint a 9.-10. gen intel, de 25-30%-os lemaradás nagyon soknak tűnik. Ez egy benchmark mapos 600 fps-es mérésnél (ennyit simán tud már egy 5600X) azt jelentené, hogy 11. genes intel csak 420-450 fps-t tudna. Ezt kötve hiszem, mert már egy i5 9500 is simán hoz 500 körüli fps-t. Szóval nekem itt valami bűzlik azzal az "OEM-es méréssel". Nem tartom kizártnak hogy ryzen5K továbbra is jobb lesz csében, de tuti nem 150-180 fpssel...
-
Hurkaleves
őstag
Ha jól számolok, kb akkor fogja súrolni alulról. Persze ez csak tiszta matek feltételezés a jelenlegi adatokból. Lényeg, hogy az AMD végre újra a régi. AMD Fanboy voltam, de az utóbbi "bulldozeres időszakban" váltottam intelre, mert botrány volt a teljesítmény/fogyasztás.
-
lemusz
addikt
válasz
Hurkaleves
üzenetére
De ezek 10. genesek, a hírben meg 11. genről van szó, ami köztudottan +20% körüli IPC növekedést hoz 10.genhez képest...
-
Hurkaleves
őstag
Az AMD IPC-ben is viszi a prímet jelenleg. Itt összehasonlítottam pár csúcs cpu-t, és látni, hogy az AMD alacsonyabb turbó órajelen is magasabb single számot kapott. A multiról nem is beszélve... Ahogy elnézem, az intel egy szálon való előnye a magasabb órajelből adódhat esetenként. Ami még elég durva, hogy a kevesebb maggal rendelkező AMD procik verik a több maggal rendelkező intel-est... Sok (gyenge) év után jó látni ilyet az AMD-től.
-
sb
veterán
válasz
IgnisFatuus
üzenetére
Max van aki használja. Szokásnak azt nehéz lenne nevezni ami egy kb. nem mérhető kisebbséget jelent. Vagy hány % gamer játszhat 300fps felett?
-
IgnisFatuus
aktív tag
Szerintem nem csak a profik szeretnek/szoktak magas fps-en kompetitív játékokat játszani...
-
lemusz
addikt
Honnan van az infó a 25-30%-os esport lemaradásról?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- Yettel topik
- BestBuy topik
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Házimozi belépő szinten
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...
- Intel Core I5 14500 - 14mag/20szál - Új, bontatlan - Gari 2027.03.11. -ig - Eladó!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- HP ProBook 445 G10 14" Ryzen 5 7530U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 1000GB 1 év garancia
- HP Omen 17 QHD 240Hz / RTX 4090 / i7-13700HX / 32GB DDR5 / 1TB SSD! BeszámíTOK
- BESZÁMÍTÁS! Asrock Z790 i9 13900K 64GB DDR5 1TB SSD RTX4080 16GB Aerocool P500B Digi ARGB ADATA 850W
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ram, gpu, proci, blablabla, de mostanra már a premiere pro is inkább támaszkodik a gpu-ra, mint a magokra és szálakra. Nekem i7 6700-ról a i7 10700k előrelépés volt, a 11700k már nem lenne jelenleg az, mivel főleg ugyan ezeket a programokat használom + videó vágás. Én indén év lejelején, pont jó időben frissítettem, így dupla mennyiségú gyorsabb rammal, 10700k-s procival, rtx 3070-el a gépem teljes mértékben megtáltosodott, nekem 2db qhd moncsi van a gépre kötve. Van türelmed, akkor én várnék a köv. vagy inkább az azt követő generációra, de számolj azzal is, hogy egyre inkább el fognak az árak szállni.

Ami igazán megdöbbentő hogy az 5600x áráért már egy 10 magos 10900F is beszerezhető...