- OnePlus 7 - magabiztos folytatás
- Ennyibe kerülnek a Huawei Pura modellek Európában
- Nemzetközi piacra érkezik az Amazfit Helio Ring
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Itt az első kép a 2024-es Nokia 3210-ről
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iOS alkalmazások
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- MIUI / HyperOS topik
Hirdetés
-
Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PlayStation Plus 2024 Essential - A májusi lista
gp Ebben s hónapban többek között a Ghostrunner 2-t kapják meg az előfizetők.
-
Nemzetközi piacra érkezik az Amazfit Helio Ring
ma Elsőként az Egyesült Államokban lehet majd megvásárolni a gyártó első okosgyűrűjét.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arpee78
senior tag
válasz Hieronymus #1549 üzenetére
A natúr joghurtba nem tesznek pluszba cukrot, attól is natúr. Az összetevők között fel kellene tüntetni az ilyen cukrot. Ami a tápérték táblázaton van cukor az a tej természetes cukortartalma miatt van.
-
Arpee78
senior tag
válasz BurgBurg #1555 üzenetére
Valamiért pedig beleteszik:
5.3.4. A nyerskolbász gyártás adalékanyagai
A nyerskolbász gyártáshoz korábban nitrátot és konyhasót használtak, újabban a nitrát gyakorlatilag kiszorult és nitrites sókeveréket használnak. A nitrites sókeverék használata révén a kezdeti nitritkoncentráció általában 120- 150 mg/kg-ot tesz ki.
A starterkultúrák szénhidrátokból képeznek tejsavat, amely biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. A szénhidrátok attól függően, hogy mennyire egyszerűek vagy összetettek, gyorsabban vagy lassabban bomlanak el, így bizonyos mértékig szabályozható a nyerskolbászok gyártása során a pH-értékcsökkenés sebessége. Minél egyszerűbb a cukor, annál gyorsabban és minél összetettebb a cukor, annál lassabban megy végbe a bomlás és pH-értékcsökkenés. A leggyorsabban a szőlőcukor bomlása megy végbe, ennél lassabban a szacharóz ( kristálycukor ), még lassabban a laktóz lebomlása.
A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak. A lactobacillus-ok ( tejsavbaktériumok ) feladata, hogy a pasztához adott szénhidrátból tejsavat képezzenek, lehetőség szerint minél gyorsabban. Ez a tejsav biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát ( szeletelhetőségét ).
-
válasz Arpee78 #1551 üzenetére
Elméletileg igazad van.
Tesco natúr joghurt 150 g, amelyből cukrok 4,2 g
Cserpes joghurt 250 g natúr ebből cukrok: 2,8 g
Milbona Laktosefreie Zucker 4,4 g
Milbona Fettar,er Joghurt mild Kohlenhydrate 6 g davon Zucker 6 g Képet kérésre készítekA tej cukortartalma nagyjából 5%. A joghurt készítése közben fogyasztják a baktériumok, a cukortartalom csak csökkenhet. Egyedül a 2,8 gramm hihető el extra cukrozás nélkül.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Arpee78 #1556 üzenetére
+1
A többiek továbbra is elfelejtik, hogy nyers / sütnivaló / grillkolbászról beszélünk. Régen azt sehogy se tartósították, disznóvágáskor ami készült azt rögtön megsüttötték, max. ha nem fogyott el a megsütött, akkor eltették másnapra zsírjával. És ha az ember megnéz egy tényleg adalékmentes sütnivaló kolbászt, akkor tényleg nem lehet normálisan szeletelni, hasonlóan morzsolódik, mint a hurka is.
Szóval amit az emberek nagyrésze elvár virsliszerűen homogén dolgot grillkolbász néven, azt csak szénhidráttal (cukor/liszt/keményítő) lehet elérni. Ilyeneket régen nem csináltak, vagy volt a nyers kolbász (lásd fentebb), vagy volt a száraz kolbász (amit füstöltek és sokáig el lehetett tartani).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1557 üzenetére
4,2 meg 4,4 is hihető. Ahogy a sajtokat se, a joghurtokat se erjesztik már meg normálisan, hogy hamarabb ki lehessen pakolni a boltok polcaira. A 6g mondjuk tényleg hozzáadott cukor kell hogy legyen. Mondjuk ha jól értem az valami zsírszegény joghurt (mondjuk a joghurtot hogy minek még tovább zsírtalanítani... ) és szinte az összes zsírszegény termék hozzáadott cukrot tartalmaz, mert valamivel helyettesíteni kell a kivett zsírt, hogy maradjon valami íze (szinte az összes zsírszegény termék magasabb ch tartalmú, mint a "normális").
-
válasz Arpee78 #1556 üzenetére
"Valamiért pedig beleteszik:"
A gyártás gyorsítása a cél. A korlátozott raktárkapacitás csak rövid füstülést és még rövidebb optimális helyen való tárolást enged meg. Ki kell nyomni azonnal a fogyasztóknak a terméket.
A termék valódi minőségét és egészségességét indirekt módon, de közli a gyártó.
Az összetevők felsorolás kistájának hossza fordítottan arányos a termék egészségességével.A chips nem egészséges, de.
A Pringles natúr sózott változat, burgonyából, sóból és olajból készül. Nézd meg az összes többi változat összetételét. A három összetevő helyett sokkal többet fogsz találni. Nézd meg a sokkal elterjedtebb Chio változatot. burgonya, napraforgóolaj (34%), étkezési só (0,77%), természetes aroma, élesztőkivonat.Ha már paprika is kerül a chipsbe, robban az összetevők mennyisége. Burgonya, napraforgóolaj (34%), cukor, természetes aroma, TEJFÖLBŐL készített szárított tejkészítmény, étkezési só, paprikapor (0,2%), chilipor (0,1%), édes TEJSAVÓPOR, étkezési sav (citromsav), színezék (paprikakivonat), vöröshagymapor, élesztőkivonat, fokhagymapor, paradicsompor, fűszerek;
Ez még elmegy, mert olyan fajta, ami burgonyát csak por alakban tartalmaz. Tésztaként sütik alakra a chipset.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
félisten
Fogalmam sincs, hogy van-e valaki aki tudja ki az a Joe Rogan vagy Jordan Peterson.
De azért ezt itt hagyom:
Joe Rogan - Jordan Peterson's Carnivore Diet Cured His Depression? -
psyche
csendes tag
Cathfaern,
A ketogén diétám 4-dik honapjában csináltattam egy vérképet. Szerinted ez a koleszterinszint nem veszélyes, normális ez?
Tudni kell, hogy elég sok feldolgozott kaját ettem.
A kajálásom a vérkép idején:
Edzésnapokon fehérje 170 gram - zsír 130 gram (a zsír forrása virsli, szalámi legfőképp)
Pihenőnapokon fehérje 140 gram - zsír 80 gram (a zsír forrása virsli, szalámi legfőképp)
Szénhidrát minden nap 15 gram.Valamint miért lehet magas a karbamid szint? A sok fehérjétől? Ez se lehet veszélyes?
Ez a vérkép áprilisban készült, azóta rengeteg olívaolajos szardíniát eszem, valamint lecsökkentettem a feldolgozott kaját és helyette bacon-tojást eszek az olívaolajos szardínia mellett. Ez jo megoldás lehet az LDL koleszterin csökkentésére?
A mostanában történő kajálásom adatai:
Edzésnapokon fehérje 170 gram - zsír 130 gram (a zsir forrasa tojas plusz bacon)
Pihenőnapokon fehérje 140 gram - zsír 40 gram (a zsir forrasa napi 3 db olivas szardinia konzerv)
Szénhidrát minden nap 15 gram.Azt tervezem, hogy augusztusban elmegyek egy ujabb vérképre.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Összkoleszterinnél fontosabb a HDL / trig arány. Itt van egy rövidebb cikk erről: [link] (zerocarbos az illető de a lényegen nem változtat), egy sokkal hosszabb a koleszterinről meg a nyitó cikkben.
Illetve tanulmány is van, onnan idézve:
"However, the relationship was not significant between extent of coronary disease and total cholesterol [1.25 (0.82–1.91; p = 0.33)] or LDL-c [1.47 (0.96–2.25; p = 0.0842)]"
"Analysis of receiver operating characteristic curves showed that only TG/HDL-c and HDL-c were useful for detecting extensive coronary disease, with the former more strongly associated with disease."Trig/HDL arány 0,9 felett rossz, neked meg 0,74, szóval én nem aggódnék a helyedben.
A magas karbamid valószínűleg azt jelzi, hogy több fehérjét viszel be, mint amit a szervezeted izomépítésre fel tudna használni, így inkább ellövi energiának. Vagy azt is el tudom képzelni, hogy mivel pihenőnapon kevesebb zsírt viszel be, a szervezeted a protein egy részét is elhasználja energiának olyankor (vérvétel előtti nap pihenőnap volt?), de ez csak egy erős tipp, igazából nem nagyon hallottam még olyanról aki ennyire drasztikus változtatná a bevitt zsír mennyiségét napi szinten, szóval nem tudom milyen hatása van (vagy van-e).
Hogy probléma-e a magas karbamid (urea) szint? Vitatott. Valószínűleg ha tartósan magas az gond, de egyesek szerint ha csak ideiglenesen az, akkor pozitív hatásai vannak:
"Most authors do not consider the UA as a risk factor, but presenting antioxidant function. UA contributes to > 50% of the antioxidant capacity of the blood. There is still no consensus if UA is a protective or a risk factor, however, it seems that acute elevation is a protective factor, whereas chronic elevation a risk for disease." (forrás).Ez alapján én kezdésnek nem foglalkoznék vele (ha úgy gondolod tényleg kell enned ennyi proteint) a következő vérvételig, ha akkor is magas, vagy nőtt, akkor meg megpróbálnám a proteint csökkenteni.
De ugye továbbra se vagyok se orvos se dietetikus, szóval a fentiek csak a személyes véleményem és nem egészségügyi / étkezési tanácsadás.
-
psyche
csendes tag
válasz Cathfaern #1567 üzenetére
Köszönöm az infókat, tehát az, hogy magasabb egy kicsit az összkoleszterin és a non-hdl koleszterin, az nem probléma.
A fehérjét valószínűleg kicsit visszaveszem és, ami ez talán az előnyömre is válik, mivel akkor jobban kalóriadeficitben tudok lenni. A zsírt viszont megemelem 60 gramra pihenőnapokon.
[ Szerkesztve ]
-
"tehát az, hogy magasabb egy kicsit az összkoleszterin és a non-hdl koleszterin, az nem probléma."
Ez azért nem ennyire egyszerű.
A HDL arányát tudod emelni több zöldség fogyasztással.Beleértve az újhagymát és friss fokhagymát is.
De a magas HDL nem sok előnyt jelent. Amennyiben az összes koleszterin mennyisége folyamatosan emelkedik, valamin változtatnod kell.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
psyche
csendes tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1569 üzenetére
Önmagában a magas HDL nem. A magas HDL és alacsony trig ami számít. Alapvetően a low carb emeli a HDL-t és csökkenti a Trig-et. Igen, közben LDL is megemelkedik, de LDL-nél nem a mennyiség az igazán fontos, hanem hogy milyen LDL molekula. Ha jó a trig / hdl arány, akkor LDL-ből is "jók" lesznek kutatások alapján (lásd lentebb). Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze.
Továbbá nincs olyan kutatás ami egyértelműen igazolni tudná a teljes koleszterinszint negatív hatását.psyche:
Szerintem a feldolgozott élelmiszerek csökkentésével tudsz a legtöbbet tenni, de mégegyszer, low carb elején gyakorlatilag mindenkinek megemelkedik a koleszterin szintje, ezért se javasolják a túl kora vérkép vizsgálatot. Illetve alapból ha fogy valaki akkor megemelkedik a koleszterin szintje. -
válasz Cathfaern #1571 üzenetére
"Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze."
A zöldségekben lévő, vízben oldódó növényi rostok gátolják a koleszterinek, bélből történő felszívódását. A korszerűbb koleszterin csökkentő gyógyszerek is hasonló mechanizmust alkalmaznak.
Persze ez ügyben sincs egységes álláspont.
A tojás megítélésében is hatalmas az eltérés. Legutóbb egy rádió hírben hallottam, hogy egy kínai kutatás eredménye alapján, a heti 2-3 tojás fogyasztása csökkenti stroke és infarktus kockázatát.
Az nem derült ki, milyen étrenden éltek a teszt személyek. Az sem, hogy mennyire adaptálható az eredmény más életkörülményekre. Az sem, hogy ki rendelte meg a kutatást.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
paleinho
senior tag
válasz Cathfaern #1567 üzenetére
van egy "kis" probléma a linkelt tanulmánnyal, nevezetesen az alanyok koleszterinszintje elképesztően magas volt.
The subjects consisted of 220 males and 154 females, age 57.2 ± 11.1 years, with total cholesterol of 210± 50.3 mg/dL
psyche fórumtárs összkoleszterinje 250mg/dl felett van, a biztonság kedvéért vissza kéne venni a zsírból, és esetleg egy nyaki artéria ultrahangot vagy valami egyszerű érvizsgálatot kérni.
150mg/dl alatt lenne az optimális, ha minimalizálni akarjuk az érelzáródás kockázatát.
Framingham data show that only patients with cholesterol levels of less than 150 milligrams per deciliter (mg/dl) achieve the lowest coronary artery disease risk. In the first 50 years of the Framingham Heart Study, only five subjects with cholesterol levels of less than 150 mg/dl developed coronary artery disease.
A magas karbamid valóban a túl sok proteintől van, valamint a kevés szénhidrát miatt a proteint alakítja át a szervezet szénhidráttá, valamint gondolom ilyen csillagászati fehérjebevitel mellett edzés is van, szóval az izmokban keletkező tejsav bomlása is emeli a karbamid szintet (gluconeogenesis). -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1572 üzenetére
Az emberi szervezet napi szinten 800-1200mg koleszterint termel, a mennyiség függ attól, hogy mennyi a bevitt mennyiség (értsd: ha több koleszterint tud felvenni a szervezet, akkor kevesebb koleszterint termel). Tehát ha növényi rostokkal megakadályozod a koleszterint felszívódását, azzal csak annyit érsz el, hogy többet fog termelni a szervezet.
Egyébként emellé tipikus étrenden kb. 300-500mg koleszterint viszünk be. Keton legyen ennek a duplája (600-1000mg), akkor is még bőven fog termelni a szervezet.Ráadásul a megevett koleszterin több, mint fele koleszterint-észter, amit nem preferál a szervezet, mivel előbb át kell alakítani ahhoz, hogy felhasználja. Figyelembe véve, hogy az epe lényegében koleszterin-észterből áll, az emésztőrendszerben található koleszterin-észter 85% "saját termelés". Ennek egy kis részét forgatja csak vissza a szervezet.
Tehát ott tartunk, a megevett koleszterin max fele lesz az amit fel is tud venni és használni a szervezet.Továbbá a koleszterin felszívása nem automatikus folyamat, hanem szabályozórendszer végzi:
Bár a NPC1L1 "kapu" automatikusan felvesz minden nem észterizált koleszterint, a ABCG5/G8 ki is rakja őket, ha többet vett már fel a szervezet, mint amire szüksége van.
Tehát ha a szervezet jól működik, akkor nem fog több koleszterint felvenni amire szüksége van.Emellett a szervezetben 30.000-40.000mg koleszterin van állandóan, hormonokban, sejtmembránban (tömegre nézve minden sejt 33%-a koleszterin, agy száraz anyagának kb. 75%-a koleszterin), epében, stb. A lenti vérkép alapján 4 mmol/l (154mg/dl) "középérték" helyett 6.6 mmol/l (255mg/dl) van a vérében. Teljes vérmennyiségre nézve ezek 7700mg és 12750mg, teljes koleszterinmennyiséghez viszonyítva 19% és 31%-ot jelent, tehát 11% eltérés.
Továbbá a kérdés, hogy ez a 5050mg többlet azért jött össze mert bevitt naponta 300-500mg koleszterint (ugye duplázott keto lefelezve, mert nem veszi fel a szervezet), miközben termelt 800-1200mg-ot VAGY mert a fogyás miatt és a keto adaptáció miatt a szervezetben olyan folyamatok zajlanok ami miatt nagyobb koleszterin transzportációra van szükség a szervezetben?
Egyébként egyetlen koleszterin csökkentőt találtam gyors kereséssel ami a felszívódást akadályozza ([link]), de az is a NPC1L1 proteint gátolja csak (magyarul: kevesebbet fog beengedni, de figyelembe véve a fenti ábrát, ez csak annyit jelent, hogy a ABCG5/G8 kevesebbet fog kiengedni... ). Egyékbént eléggé vitatják is róla, hogy ér-e valamit vagy sem: "While ezetimibe reduces LDL cholesterol, it has not been shown to affect outcomes such as risk of death or major cardiovascular event like heart attack or stroke.[7] Its effectiveness in reducing atherosclerosis in clinical trials has been inconsistent." ([link]).
Valahol vicces amúgy, hogy bár több gyógyszer is van amik tudnak LDL szintet csökkenteni a vérben, de mégse tudják róluk egyértelműen bebizonyítani, hogy hatásosak az érrendszeri megbetegedések ellen. Erre nem az a konklúzió, hogy lehet akkor nem is az LDL a probléma itt, hanem hogy fejlesszünk másikat -
psyche
csendes tag
Hát, az biztos, hogy az a napi 80 / 130 gram zsír jórészt szalámiból, vajból meg májkrémkonzervekből jött össze.
Most hogy átálltam halra és tojás-bacon kombinációra. szepteberben elmegyek egy következő vértesztre.
Azt viszont el tudom mondani, hogy 3 éve, amikor low-carb diétát csináltam (napi 170 gram fehérje + napi 100 gramm szénhidrát / 15 gr zsír), amely csirkemell-rizsből / vörösbabból állt), akkor kiválóak voltak az eredményeim.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1573 üzenetére
150mg/dl az ugye a jelenlegi középérték alatt van. A 210± 50.3 meg ugye azt jelenti, hogy 160 és 260 között. Tehát lássuk be, hogy a tartományba bőven beleesik a jelenlegi normális határérték is (100-200), így elég messze áll az "elképesztően magas"-tól.
"a biztonság kedvéért vissza kéne venni a zsírból"
Tudod bizonyítani, hogy a zsír (így általánosan) visszavétele csökkenti a koleszterinszintet? -
szuszinho
őstag
Azt gondolom, sok szemetet (rossz minőségű kaját eszel). Beigazlódni látszik.
-
paleinho
senior tag
válasz Cathfaern #1576 üzenetére
A jelenlegi "normális" határérték felső határa is magas.
Zsír általánosan valóban helytelen, telített zsírok és koleszterin fogyasztás visszavétele csökkenti a koleszterinszintet.
psyche tudná "bizonyítani" ismerjük a jelenlegi makróit és a koleszterinszintje is ismert, 2hétig próbáljon ki egy magas szénhidrát-, alacsony zsír-, alacsony fehérje tartalmú étrendet (növényi étrend kevés olaj, nem eszetlenül tolni a diót, mandulát, mogyorót )
utána egy újabb vérkép. Szerintem érdekes lenne.
Alacsony zsírtartalmú étrend=a kalóriák max.10-15%-a zsír!!! ha túlsúlyos, akkor még kevesebb. -
Woodslave
nagyúr
válasz szuszinho #1577 üzenetére
ja a minőség szörnyű. Van bajom amúgy is a ketoval de a szalámi és májkrém az alja a kajáknak, tök mindegy mennyire hisszük hogy csodamódszer így biztos nem.
Én azt tudom, hogy 6,5-es koleszterin 5.2-.re csökkent amikor elhagytam a tojást meg a bacont. Mondjuk azóta megint eszek mert nem hiszem hogy különösebb jelentősége van, bár most megint elhagyom a bacont.
Arra van valami info, hogy a tojás elkészítésének módja befolyásolja-e a tápanyag jelen esetben a zsír "milyenségét"?
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paleinho #1578 üzenetére
Szerintem meg ha még 2-4 hónapig keton marad, változtatás nélkül (illetve feldolgozott élelmiszer ne legyen a táplálkozás alapja, de ez már úgyis megtörtént nagyrészt), akkor is le fog menni a koleszterin szintje
Egyébként szerintem alacsony zsírtartalmú étrenden a 10-15% túl magas szám. Esszenciális zsírsavak beviteléhez nem kell ennyi, kalóriát meg minek abból fedezni ha amúgy nem a zsírból akarjuk nyerni az energiát. 5% már jobb lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
nagyúr
válasz paleinho #1583 üzenetére
arra mondjuk nagyon kiváncsi lennék hogy hozod ki. Úgy hogy főzéshez semmilyen extra zsíradékot nem használok, egy 1900 kcalos diétás magas fehérje és ch-s étrenden is 22% a zsírbevitel. 5% nyers vega meg gyümölcsevő talán, de kiegyensúlyozott "normál" étrenden még a 15 is lehetetlen...
ha kiveszem a tökmagot és feltöltöm fehér rizzsel a kalóriát akkor lesz 17%... Ebben az esetben tiszta zsírforrás kizárólag a tojás. A többi az egyébként fehérje vagy ch forrás kajákban lévő 1-2 gramm zsírból jön ki.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #1585 üzenetére
Sovány hús (csirkemell és társai), keményítő (rizs, krumpli, gabona), zöldség / gyümölcs (de ugye nem mindegyik, nyilván avokádó pl. kilőve). Minden más, beleértve mondjuk olajos magvakat kilőve. Túl sok feldolgozott élelmiszert ezen az étrenden se lehetne enni Egyébként nyilván ez az étrend nem nagyon működik magas fehérjebevitel mellett, fehérjét nem nagyon tudsz zsír nélkül enni (nem mert hozzárakod, hanem mert benne van), szóval itt legjobb esetben is csak a közepes fehérjebevitel jöhet szóba (átlagembernek 80g körül).
[ Szerkesztve ]
-
paleinho
senior tag
válasz Woodslave #1585 üzenetére
gyorsan összeszórtam cronometerben a reggelim, 930kalória, 12% fehérje, 12% zsír, 76% szénhidrát, és ebben van fehér kenyér(pirítós) ami kb a reggelim zsírtartalmának felét kiteszi. Gyümölcsből egyszerű 5% körül lenni, csak az avokádót kell minimalizálni
-
Woodslave
nagyúr
válasz Cathfaern #1586 üzenetére
a csirkemellben amit eszek 3 gramm zsír van (kalüriabázis szerint) Szóval mondom ha csak 3 tojást megeszel akkor már nem áll az 5 de még a 15 se..
Nyilván ha az ebédem megnézem akkor abban 3 gramm zsír volt de most az egész napról beszélek.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #1586 üzenetére
Utánaszámoltam, 5% tényleg overkill. Legyen 10% körül, az összehozható. Látszik alacsony ch figyelésre vagyok beállva (meg ugye 1g zsír 9kcal, 1g ch meg csak 4kcal, szóval ha kcal-hoz viszonítunk, akkor utóbbiból sokkal több fér bele 1%-ba)
Szerk: tojást ne akarj enni zsírszegény diétán Meg úgy alapból túl sok állati eredetű dolgot se, csak amivel a "muszáj" proteint beviszed.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #1589 üzenetére
Második szerkesztésből kifutottam, összedobtam egyet cronometerben, nem olyan lehetetlen az a 10% alatti, ezt csak random összedobálgattam, vitamin profil így se lett rossz (nyilván ketora van belőle a chronometerem, szóval a makro arányokat nem kell nézni ) :
Nyilván semmit se sütve, amit lehet nyersen, minden mást főzve. Egyébként csirkemell kárára lehet be kéne tenni némi olajosmagvat is, és akkor omega-6 is jobb lenne, az kicsit kevés benne jelenleg. De mondom ez nem egy fullra összerakott napi étkezés, csak ami random eszembe jutott
És félreértések elkerülése végett, ennek semmi köze ketohoz, nehogy valaki ahhoz vegye mintának
-
Woodslave
nagyúr
válasz Cathfaern #1590 üzenetére
mindegy nem akarom én ezt. Nem gondolom hogy bármelyik oldalon is csoda történne, én abban hiszek hogy ha megfelelően tartod a makróid akkor történik csoda, de azt elismerem hogy csoda ha valaki tudja csinálni. Bár ha megnézem a gyümölcsevőt akkor elgondolkozok a csodán, de azt se csinálnám
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #1591 üzenetére
A lentieknek nincs köze közvetlenül ketohoz, étrendi filozófia / spekuláció topicba jobban beleillene, csak olyan nincs Értelemszerűen innentől fogva személyes vélemény csak:
Csodában én se hiszek, a lentebbi ábrán sem azért szerepel csoda, mert bármelyik oldalon varázslat történne, hanem mert mindkét oldal szembemegy a modern étkezési logikával, tehát "csoda hogy működnek" Ellenben ha megnézed a természetes tápanyag forrásokat, nem fogsz egyszerre magas zsírtartalmú és magas szénhidráttartalmú ételeket megtalálni egymás mellett. Előbbieket megtalálod ha vadászol (plusz néhány lokálisan elérhető növény, mint az avokádó vagy chia mag, de ugye az is alacsonyan ch), utóbbiakat megtalálod ha növényeket eszel. Nyilván tápanyag szűkében az ember opportunista volt, tehát amit épp talált azt megette. Azon el lehet vitatkozni, hogy vajon az állat - növény közül melyiket preferálta és melyiket ette ha muszáj volt, de egy étkezésen belüli keverésre nem nagyon kerülhetett sor amíg állandó települések ki nem alakultak (minek cipeld az élelmet ha meg tudod enni helyben is), márpedig az inkább történelem óra anyaga, mint evolúcióé. Szóval azt hamarabb el tudom fogadni, hogy egészséges ha valaki napon belül eszik "mindent", de az egyes étkezések vagy zsírszegények vagy ch szegények, mint azt hogy a "vegyes" (minden étkezésre együnk mindenből kb. arányosan) étrend az egészséges. De valószínűbbnek tartom a szezonális étkezést (termésidőben zsírszegény, egyébként ch szegény). Illetve egész pontosan azt tartom valószínűnek, hogy a kettő (zsírszegény és szénhidrátszegény) egyformán egészséges alternatívája egymásnak, akármilyen formában űzve.
Természetesen tévedhetek, és bár nem állítom, hogy semmi alátámasztást nem tudok adni a fentieknek, de nyilván ez inkább elmélet, mint tudományos tény, nem is akarom annak beállítani.
Ugye a low carb / keto az amit egyre inkább alátámasztanak tudományos alapon (sajnos a ténylegesen zsírszegényre gyakorlatilag nincs modern kutatás), és egyre több hivatalos forrás is kezdi elfogadni ha nem is jobbnak, de alternatívának mindenképp. Nyilván emellett ott a saját és sokak tapasztalata is, miszerint mindig küzködött az étkezéssel (súly kontrollal), miközben keton meg megy magától. Szóval ezért ezt merem ajánlani, illetve amit összeszedtem tudást az alapján segíteni másoknak. Én továbbra se hiszem, hogy ketot annyira nehéz lenne tolni, annak idején mi is nagyon rákészültünk, hogy biztos nehéz lesz és majd milyen szénhidrátdús kaját hogy lehet helyettesíteni, hogy ne hiányozzon, aztán elkezdtük és adta magát és sok-sok hónap volt mire szénhidrátdús dolgok helyettesítésével próbálkoztunk, akkor is szociális okokból (sütni kéne valamit karácsonyra, mert úgy szokás ). De ezt "kívülről" tényleg nagyon nehéz elhinni, én se hittem el mielőtt kipróbáltam volna.[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Cathfaern #1571 üzenetére
Amellett, hogy kizárom a feldolgozott élelmiszereket, mi mást lehetne enni zsírforrásként a tojáson, baconon meg sajton kívül?
Mert az OK, hogy olívás szardinia, de azzal az a baj, hogy egy konzervben átlagosan 15 gramm zsír van, ami édeskevés.
Az olívaolajat meg nem tudom inni mint a kólát
Más jó zsírforrásról nem nagyon tudok. Olajos magvak kizárva a szenhidrát miatt.
Vagy ne aggódjak a tojás + szalonna miatt?
A kalóriákat és a makrókat a ketogains-kalkulátorral számoltattam ki, mostantól ezek alapján lövöm be őket: (felső edzés nap (súlyzós edzés), alsó pihenőnap)
A testúlyom 73 kg, testzsírszázaléknak 25%-ot adtam meg (de sztem ennél már kevesebb, sztem 20% körüli, de nem tudom biztosra, majd megméretem. Aztán ha ez alacsonyabb, akkor majd újra betáplálom az adatokat és lehet lesz egy kis eltérés)
A szénhidrátot az ajánlott mennyiség ellenére próbálom 0 felé konvergálni.
Link:
https://ketogains.com/ketogains-calculator/
[ Szerkesztve ]
-
bobby_30
tag
Sziasztok!
Tavaly augusztusban kezdtem el a ketogén étrendet, és majd egy évig következetesen csináltam. Elsősorban fogyni szerettem volna amit maximálisan hozott is.Mivel folyamatosan súlyzós edzést végeztem mellette,
így erről is rengeteg tapasztalatot szereztem. A topikot folyamatosan figyelemmel kísértem, és nagyon sokat segített. Külön köszönet a topik gazdának a rengeteg infoért. Amennyiben lesz rá igény folyamatosan megosztom a tapasztalataimat.
Jelenleg is alacsony ch bevitelen vagyok, de a zöldségfogyasztást nem korlátozom, illetve néha idénygyümölcsök is befigyelnek. A fehérjebevitelem viszonylag magas több mint 2gr/testsúly kg. 95-96-ról indultam, jelenleg 86-87 vagyok.
Először én is úgy voltam mint egy kisovodás, élveztem hogy mindent lehet. Pörkőlt tükörtojással, szalonna sonkával, illetve sok olyan kaja amivel állandóan megdöbbentettem a környezetem, és élveztem hogy nem vagyok éhes, valamint annyit ehetek amennyi jól esik. A súlyzós teljesítményem valamennyit visszaesett de nem zavart mivel nem versenyre készülök, ez csak hobbi. A ketogén étrendet kiegészítettem a 16/8-as időszakos böjtel. A gyümölcsöket kiváltottam olajos magvakkal, fehérjeporokkal megvolt az édes íz élményem is. Az itt olvasottak alapján elkezdtem szedni magnéziumot, valamint káliumot, ezen kívűl utifű maghéjat kevertem a fehérjébe hogy meglegyen a megfelelő rostbevitel.
A rendszeren folyamatosan finomítottam az eltelt időszakban, mivel éreztem a hiányosságokat. Először is a szerintem nagyon meg kell válogatni a zsírforrást. Ha teheted kerüld el a feldolgozott ételeket, a sajtkrémet, a tejszinhab pótlót és hasonló jellegű kajákat, próbáld meg úgynevezett egészséges ételekből fedezni a kalóriákat. Én régen rengeteg rostot vittem be elsősorban gyümölcsből, és ez mindíg is hiányzott, ezért a zöldségfogyasztást nem korlátozom egy ideje, és így sokkal jobban vagyok annak ellenére hogy nem valószínű hogy ketózisban lennék.
A kiegészítésekkel nagyon vigyázzatok mivel nekem extrém magas lett a kálium szintem ami szintén nagyon veszélyes. Lehetséges a sok olajos magtól. Érdekes módon nekem is nagyon magas a karbamid szintem. Az orvos rám is ijesztett hogy a mags fehérjebevitel miatt károsodtak a veséim. Valamint nekem is magas lett a koleszterinem, ezen belül az ldl, mivel a triglicerid normális ezért ezen nem aggódom. Elsőre egyenlőre ennyit, bárkinek esetleg kérdése van szívesen segítek ha tudok. Még annyit hogy juli végén megismétlem a vérvételt, annak eredményéről beszámolok. A fehérjebevitelt visszábbvettem, majd meglátom mi lesz. -
Cathfaern
nagyúr
Például lehet zsírosabb húsokat enni. Mondjuk tarja, csirkemell helyett csirkecomb, darált húsokból készíteni dolgokat (sertésből 30/70-es meg 20/80-as is van, marhából 20/80-as. Ugye ezek teljes tömegre megadva, átszámítva kalóriára a 20/80-as 30% protein, 70% zsírt jelent, a 30/70-es még ennél is zsírosabb). Zerocarbon relatív sokan vannak akik szinte kizárólag darált marhán élnek, ár/érték arányban verhetetlen. Vagy pl. ami nekem bejött, hogy csirkemellhez olvasztani akár vajat akár sima disznózsírt és abba "mártogatni" (inuitok is így eszik az állatok szárazabb részeit, csak ők bálnazsírba mártogatják ). Elsőre betegen hangzik, de nagyon finom szaftos lesz tőle a csirke
Aztán adott a vaj, mascarpone, 30%-os tejszín, 20%-os tejföllel is lehet variálni, de (a vajat leszámítva) ezeknél azért számolni kell a szénhidráttal. Aztán tepertő (mondjuk ezen lehet vitatkozni, értelmezéstől függően feldolgozott élelmiszernek is számítható), ha mondjuk eszel salátákat, akkor meg lehet tolni olíva olajjal. Aztán avokádó ugyancsak jó zsírforrás (elég minimális a netto ch tartalma, ugye sok benne a rost), guacamole-t egyszerű csinálni és azt lehet enni bármihez. Aztán majonézből a Hellmans egyik típusa nagyon kevés ch-t tartalmaz (lehet más márkából is van), azt is lehet tolni (bár ez megint értelmezhető feldolgozott élelmiszernek, de lehet akár csinálni házilag is, gyakorlatilag csak olajat kell összeturmixolni tojássárgájával és befűszerezni).
Nagyjából ezek jutnak eszembe így hirtelen
Tojást amúgy nyugodtan eheted, bacon se gáz szerintem ha inkább kiegészítőnek használod (mondjuk 3-4 szelet egy nap), és nem tolsz be belőle kilókat. Ugye nem feltétlen az a gond ha eszel feldolgozott élelmiszert, inkább az ha az étkezéseid nagy részét azok teszik ki.
bobby_30
-
Woodslave
nagyúr
válasz Cathfaern #1595 üzenetére
tehát mondjuk napi 30-40 gramm (másfél vagy két csík) a rántotta alá nem jelent problémát szerinted? Semint zsír se mint nitrát se mint feldolgozott húskészítmény?
nem keton csak úgy általában, de egészségesnek tartható kajálás mellett
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
psyche
csendes tag
válasz Cathfaern #1595 üzenetére
1, Na de ha a feldolgozatlan disznóhús jó, akkor miért van az, hogy a feldolgozott kolbász meg a szalámi már nem? Az is disznóból van, nem? Oké, hogy hozzáadnak egy csomó E-betűt, de ettől még a zsírösszetétel nem ugyanaz marad?
2, A vaj / margarin ezek szerint sok "jó zsírsavat" tartalmaz?
3, Na és a sajtok? Edámi, cheddar, stb...?
-
psyche
csendes tag
válasz Teasüti #1597 üzenetére
Hát de az mitől jobb? Nem tök ugyanaz?
Én konkrétan ebből szoktam (az alábbi link) 62 grammot hozzáadni 4 tojáshoz és az teszi ki egy étkezésem edzésnapokon. Olyankor 3szor eszek ugyanilyet egy nap. Így kijön olyan 40 gramm / zsír étkezésenkéntés így megvan napi 120 gr zsír.
Legalábbis erre a megoldásra tértem át 2 hete.
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120381212
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
1. Az ipari kolbászban van mindenféle jóság, többek közt cukor. Épp tegnap vagy tegnapelőtt volt róla szó. Én személy szerint alapból nem ennék meg semmit, amit nem füsttel füstölnek.
2. A margarin soha nem volt egészséges - még ha ezt is ültették bele az emberekbe 40 évvel ezelőtt - és alapvetően kerülendő a fogyasztása a trans fat miatt.
3. Teljesen rendben van keto szempontból, viszont figyelni kell a többi makróra is! Mondjuk nálad nem okoz problémát, ha magas a fehérjetartalma.[ Szerkesztve ]