- Megjelentek az első HMD okostelefonok, ezek a magyar áraik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Itt az első kép a 2024-es Nokia 3210-ről
- Készülőben a Xiaomi 2021-es csúcsmodelljeinek HyperOS frissítése
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Yettel topik
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Hirdetés
-
Samsung Univerzum: Így ismerhető meg a Galaxy AI bármilyen telefonon
ma A Try Galaxy webalkalmazás kontrollált környezetben mutatja meg, mit tud a One UI 6.1-es rendszer és a mesterséges intelligencia.
-
Karácsonyfaként világíthat a Thermaltake új CPU-hűtője
ph Az ASTRIA 600 ARGB ráadásul a hűtési teljesítmény szempontjából sem szégyenkezhet.
-
Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
it Egyre nagyobb probléma az AI hallucinálása – most az osztrák adatvédelmi hatóság veheti elő a ChatGPT miatt az OpenAI-t, alapvetően a GDPR megsértése miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
psyche
csendes tag
válasz havenday #2311 üzenetére
Én ezt a majonézt eszem:
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004009698853
Csak 1,4 CH van 100 grammban.
Ja és repceolajat tartalmaz főként, amiről úgy tudom nagyon egészséges.
Nembeszélve arról, hogy 7 gramm az omega 3 tartalma 100grammból!
[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Teasüti #2353 üzenetére
Egyelőre még csak megvettem és gondolkodom mennyi kellene belőle.
A dobozon azt írják, napi 250 gramm elég. Nem ketogén diétázóknak.
Nade ketogén diétában tök más a helyzet, mert itt nekünk sok zsír kell. Akkor nyugodtan belehet szedni napi 20-at, 30-at? (azaz 20, 30 grammot is?)
Nekem napi 90 gramm a zsírlimitem (fehérje 120 gr). Akkor mondjuk 60 gramm omega 3 arány szemben a 30 gramm telített zsír aránnyal már jó nem? De akkor az napi 60 tabletta
Nincs az a szardínia meg tonhalmennyiség amivel ennyit be tudnék vinni naponta, kivéve persze a tablettával. Ennyi omega 3hoz ugyanis 30 szardíniakonzervet kellene elfogyasztani. Ami még mindig drágább mint a tabletta.
Szóval nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Biztos jók a mértékegységek? Szerintem mg lesz az inkább.
Amúgy így hirtelen fogalmam sincs mennyi "kell" az O3-ból. Annyi tuti, hogy arányosan kicsivel több, mint az O6-ból. De mivel valószínűleg senkinek fingja sincs mennyit fogyasztunk valójában, ezért csak vaktában lehet lövöldözni. Általánosságban nem látom okát miért akarnánk a napi ajánlott fölé menni, ráadásul ennyivel.
Szerintem a hús és zsír minősége fontosabb, mint a mennyisége ha már O3-nál járunk.
Gondolok itt legeltetett hagyományos tartású forrásokra. Ha már tápkiegekre jut pénz, akkor én inkább a drágább kajára költeném. -
psyche
csendes tag
válasz Teasüti #2355 üzenetére
Igen, jobb a drágább kaja, csak meg tudsz-e enni annyit belőle mint amennyi tápanyagra abból szükséged van?
És itt jönnek képbe a táplálékkiegészítők. A péda kedvéért: ki enne meg 3 kg paprikát egy nap, csak hogy fedezzük a napi c vitamin szükségletünket?
A mértékegységet elírtam, 250 mg a napi ajánlott mennyiség normál étrendet követőknek.
-
nagyúr
De mivel a normál étrenden lévők nem nagyon jutnak elegendő Omega3-hoz, nekik kell is a pótlás. De a ketón, ha normális minőségű húsokat eszel, eleve magasabb az Omega3 bevitel, inkább kevesebb pótlásra van szükség, nem többre. Egyél több halat, és meg van oldva...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
havenday
tag
C vitaminból törekszem a minimum 3.000mg ra
mostanában egy kicsit rákattantam a tepertőre....most jött el az, hogy már nem eszek meg egy 20dekát egyszerre -
Az omega 3 bevitel legegyszerűbb módja a hidegen sajtolt lenmagolaj fogyasztása.
Van olyan fajta lenmag, ami kifejezetten a magas omega 3 tartalom miatt termelnek. Az olaj sem olcsó, de legalább más értékes beltartalom is van benne. Kevésbé műanyag, mint egy tabletta.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Woodslave
nagyúr
válasz Hieronymus #2363 üzenetére
a lenmag mondjuk elég vitatott a benne lévő ALA zsírsav konverziója meglehetősen alacsony szintű.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Teasüti
nagyúr
És ugye nem konzervből, mert a hőkezelés gyakorlatilag kinullázza az O3-at.
(#2362) nagysz
200g a napi adag? Azt ugye tudjátok, hogy ezzel kb megvan a napi kcal mennyiség több, mint fele?
Egy 40/60 fehérje/zsír arányú töpörtyű úgy 700 kcal/100g, csak szólok.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Teasüti #2342 üzenetére
Visszatérnék az eredeti kérdésemhez:
178 centi 130-140 kilósan nyilván jelentős zsírszázalékkal akkor elég a napi 64-70-80gramm fehérje, vagy mindenképpen 100 felett kell tartani?
Ötlet:
40 deka trappista sajtban van 110 g fehérje, 110 gramm zsír és 6 gramm szénhidrát. Eszek még valami lecsót, retket, kígyóuborkát, és megvolnék, 1600kcal.https://tinyurl.com/rasoapro
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rasotamas #2367 üzenetére
Ha jót akarsz magadnak, közelebb eszel a 100-hoz. Akkor biztos lesz elég proteinje a szervezetednek. Kár ezt kicentizni.
"40 deka trappista sajtban van 110 g fehérje, 110 gramm zsír és 6 gramm szénhidrát. Eszek még valami lecsót, retket, kígyóuborkát, és megvolnék, 1600kcal."
Ez mondjuk így jól hangzik első pár napra. Hosszabb távon ne sajtból fedezd a zsír és protein mennyiségedet, egyél rendes húst, sajt inkább kiegészítő legyen, ne főétel. Főleg, hogy sokan tapasztalják, hogy nagyobb mennyiségű sajttól beszorulnak. Nem csak low carbon, csak hagyományos étrenden kevésbé feltűnő mert nem eszik annyi sajtot az ember általában. Illetve ez nem tudományos tény, csak anekdota. De ettől függetlenül senki se ajánlja, hogy teljes zsír és proteinbeviteled sajtból fedezd. -
havenday
tag
válasz rasotamas #2367 üzenetére
ja, csatlakozom az előttem szólóhoz, szóval a húsból bevitt fehérje lenne az alap, amivel számolni érdemes, a többit hagyd figyelmen kívül.
azt mondanám, célozd meg a 100gr fehérjét, de csak az állatit számold ide, persze ez függ attól, hogy milyen a napi aktivitásod, netán sportolsz e. Ha nem, akkor 70 simán elég[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Eléggé vitatják, hogy a táplálékkiegészítőként szedett omega 3 mennyit ér. Szerintem még mindig a legjobb és legolcsóbb megoldás a szabadontartott tojás, ha valaki nagyon meg akarja nyomni az omega 3 bevitelt. 100g tartalmaz 660 mg omega 6-ot, szóval kb. 2 tojás olyan 660 - 800 mg omega 3. Aldi / Lidl / Spar / Tescoban kapni, tojás darabja olyan 70-75 Ft.
Mondjuk 20 grammnyi omega 3-at ebből se egyszerű összehozni, de miért is gondolod, hogy napi 20g omega 3 segít az LDL koleszterin csökkentésében?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2372 üzenetére
Ez eszembe se jutott, pedig én is nullás kódú tojásokat eszek.
Való igaz. Ha meg azt nézem, hogy kb 30 forintra jön ki egy kapszula, akkor ezt a pénzt rádobva a "normál" tojás árára megvan az organikus tojás. Igaz kevesebb O3 tartalommal, de járulékos nyereségként még kiváló minőségű zsír és fehérje forrás. Meg megbízható minőségű O3, nem úgy mint a kapszulák. (Záptojást kisebb eséllyel fogyasztunk, mint avas olajat.)[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Cathfaern #2370 üzenetére
(#2372) Cathfaern válasza psyche (#2350) üzenetére
"Mondjuk 20 grammnyi omega 3-at ebből se egyszerű összehozni, de miért is gondolod, hogy napi 20g omega 3 segít az LDL koleszterin csökkentésében?"
Miért, ezek szerint az omega 3 nem segít? Eddig úgy tudtam, hogy csökkenti az ldl szintet.
[ Szerkesztve ]
-
nagysz
tag
válasz Arpee78 #2378 üzenetére
szoktam ilyet is enni, kábé havonta egyet Nem fókuszáltam az omega3 tartalmára - eddig. Ez alapján viszont úgy látszik, sűrűbben kellene enni, mindenféle szempontból (o3, ch, kcal) kiválónak tűnik. köszi!
A tablettában ugye, 1gr van. Heti 1 ilyennel elhagyható lenne teljesen.[ Szerkesztve ]
-
Arpee78
senior tag
válasz Woodslave #2380 üzenetére
Magában fogyasztva nagyon tömény, csak a máj részét tudom külön megenni. Az olaját ennek ugye nem öntjük ki, azt én mindig valamilyen körethez keverve eszem. Úgy tudom a fémdobozos konzerveket bontás után rögtön át kell önteni üveg v. műanyag edénybe, ha nem fogyasztjuk azonnal. Állítólag a fémdoboz+levegő nincs jó hatással a tartalomra. Bontás után egy frissen főtt kajának minősül, mert az is, így pár napon belül meg kell enni vagy fagyasztóba kell tenni.
-
havenday
tag
én simán megeszem egyszerre, bár kicsit tömény
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #2378 üzenetére
The chemical changes in skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) subjected to cooking, frying, canning and microwave heating were studied. Health beneficial fatty acids, eicosapentaenoic acid (EPA) (1.67%) and docosahexaenoic acid (DHA) (2.50%), were quite low with ω-3/ω-6 ratio 0.28. The total saturated fatty acids suffered major loss in fried (70%) and canned tuna (40%) due to loss of C16:0, C14:0 and C22:0. The loss of health beneficial ω-3 fatty acids, EPA and DHA were minimum in cooked tuna followed by microwave heated tuna. Canning totally destroyed these fatty acids. In fried tuna, the losses of EPA and DHA were 70 and 85%, respectively.
Konzerválás során 200°C-on hőkezelik a húst, ami tönkreteszi a zsírokat.
Ha csak az O3 miatt enné vki, akkor ki kell ábrándítsam...
Hallal vagy nyersen vagy füstölve vagy főzve, esetleg egy villámgyors 1-2 perces kisütéssel lehet próbálkozni. -
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #2387 üzenetére
Nyers halat úgy hívják, hogy szusi.
Viszonylag sokszor eszek ilyesmit, svéd asztalos étteremben*, vagy csak lekapok a polcról pár nigirit vagy makit időnként a boltban. Sose volt még tőle bajom.
Tojást miért ennék nyersen?14g szerintem nyersen se épp kevés, gyakorlatilag semmiről nem tudok amiben ennyi lenne 100 grammonként.
Vagyis valószínűleg nem.*A szakács meg ledöbben, mikor belelapátolok a nyers lazacba és a szója szószba.
Nem mondom, kell hozzá egy gyomor. Nem mindenkinek csúszik le.[ Szerkesztve ]
-
consono
nagyúr
válasz Teasüti #2389 üzenetére
Én szusit csinálok is a családnak, nagyon szeretik A gyerekeknek tamagoyakival, meg sült lazaccal, avokádóval, de az asszonynak meg nekem nyers lazaccal, vörös tonhallal is. Csak ugye a rizs sem ketó barát Módjával ehetek csak...
"In God we trust. All others must bring data"
-
nagysz
tag
válasz Cathfaern #2388 üzenetére
Azért a tévedés (elírtak egy tizedesvesszőt, stb.) nem egyenlő a szándékos átb.szással. Mivel az én itthoni tőkehalmájkonzervemre is 14gr van írva, így ez "tömeges tévedés" - azaz szándékos átverés. Ez még az usában sem mindegy szerintem.
de inkább tényleg az lenne a jó, ha ez a hőkezelés utáni érték lenne[ Szerkesztve ]
-
Ha valóban 200 fokon hőkezelnek, akkor a maradék hasznos tartalom nulla.
A halolajok füstölési pontja 107 °C körül van, nekem a 200 túlzónak tűnik.A lenolaj mellett a hidegen sajtolt repceolaj is jelentős mennyiségű omega 3-at tartalmaz.
Otthon egyszerűen készíthető belőle majonéz. Egészségesebb mint a bolti. Legalább nem lesz benne ízfokozó, színező, állagjavító és tartósítószer. Viszont nem fog hetekig ehető maradni. De ez a ketosoknak nem lehet nagy gond.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2393 üzenetére
Korábban linkelt bolti majonéz ilyen szempontból is baráti, és repceolajból van. Ez az összetevőlistája:
"Repceolaj (78%), Víz, Tojás¹ és tojássárgája¹ (7,9%), Ecet, Só, Cukor, Citromlé sűrítmény, Antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), Aromák, Paprikakivonat. ¹Szabad tartásban termelt tojás."Egyedül a kalcium-dinátrium-EDTA (akármi is legyen az ), meg az aromák (kár, hogy ezt nem részletezik) ami nem kerülne bele otthon. És a tojás szabadontartott tyúkokból van
-
válasz Cathfaern #2394 üzenetére
Találtam egy jó leírást a majonéz készítésre. [link]
A mixeres változatot érdemes készíteni.
Az íze legyőzhetetlen lesz. Azért is mert saját magad készíted. egyébként is mert e hidegen sajtolt repceolajat fogsz használni, a hidegen sajtolt olívaolaj mellé.
Abban a majonézben, aminek a tartalmát bemásoltad, olyan repceolaj van, amit már melegítéssel sajtolnak.
(Mi ilyen olajban szoktunk sütni.) A két repceolaj sűrűségre, színre és ízre jelentősen tér el egymástól. A hidegen sajtolt ára sokkal magasabb. Garantáltan nem ebből készül a gyári majonéz.
(A cukor ízfokozó, a ketogén étkezésben érdemes kihagyni.)Próbáld/próbáljátok ki.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2393 üzenetére
Rákerestem erre külön.
E szerint nem 200°C lesz az, de inkább 110-121°C terméktől függően. 110°C alá nem mennek, ennyi kell a sterilizáláshoz. A konzerv méretétől függően 1-2 óráig tart a hőkezelés ha jól látom. A maghőmérséklet hőn tartása ennél jóval rövidebb ugyan, 1-20 perc kb hőmérséklettől függően.
Nagyjából az összes forrás szerint amit eddig láttam ez a folyamat tönkreteszi az O3 tartalmat.[ Szerkesztve ]
-
havenday
tag
ez irtó egyszerű, csak friss, organikus kajára építsetek, a többi smafu
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Teasüti #2396 üzenetére
Mondom én, hogy szabadon tartott tyúk tojása 1,4g omega 3-hoz elég napi 3-at megenni (vagy 1,2g-hoz elég 2-t). 71 fok (160 F) elég ahhoz, hogy szalmonella elpuszuljun. Plusz pl. rántotta azért is ideális ketora, mert döbbenetes mennyiségű zsírt fel tud venni, tehát akinek az a gondja, hogy vigyen be elég zsírt, annak is segít.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Az normális, hogy megnőtt az alvásigényem? Pénteken konkrétan fél 8-kor bealudtam, és kb fél órás 22 körüli fentlét után reggel fél 7-ig húztam a lóbőrt. Ez nálam már extrém, de más napokon is úgy éreztem, a 8 óra kell, eddig elvoltam 6,5-7 órával.
https://tinyurl.com/rasoapro
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Viccrovat
- Gaming notebook topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- SSD kibeszélő
- OLED TV topic
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- További aktív témák...