Hirdetés
- Az AI miatt biztonságosabb az Android, mint az iPhone
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
Új hozzászólás Aktív témák
-
luciferc
őstag
Truecrypt (Bővebben: link)
Ha tudsz angolul, akkor a doksijából 10-15 perc alatt meg lehet tanulni használni. ha valami nem megy (vagy nem tudsz elég jól angolul), akkor kérdezz nyugodtan -
luciferc
őstag
nem teljesen jó a példád, ugyanis a könyvespolc árából nem kapnak az írók egy kanyi fillért sem! Mit szólnál ahhoz, ha a könyvespolcok árában szerzői jogdíj lenne, mondván arra potenciálisan másolt, kinyomtatott könyvet, vagy mondjuk egyetemi jegyzetet is lehet tenni? Tényleg, miért nincs a könyvespolcon matrica és jogdíj?
Ugyanis a CD esetében ez van.
És már azt sem mondhatják, hogy a Magyarországn eladott CD nagyon nagy többségén jogdíjas zene/film van, ugyanis kvázi kinyírták a piacnak ezt a szegmensét, aki nem 1-2 korongot ír havonta, az majdnem biztos, hogy nem idehaza veszi. -
luciferc
őstag
Ez nem moral highground kérdése, egyszerűen ilyen a piacgazdaság alapvető működése.
nos, egy pillanatra tekintsük polgári engedetlenségi mozgalomnak a letöltést, megosztást. Ekkor tekinthetjük úgy (és szvsz így kell tekinteni), hogy ez nem az itunes klón hiánya miatt, hanem a jelenlegi piacgazdaság alapvető működése miatt lenne. amiatt, hogy a jog az emberek egy része (esetleg talán nagyobb része, ki tudja) szerint aránytalanul nagy védelmet ad egyes szellemi javaknak és aránytalanul fenyegeti egyes szelemi javakhoz kapcsolódó jogok megsértőit. és ez már igenis nagyon komoly alap a polgári engedetlenségre.
valahogy kétlem, hogy tőlünk nyugatabbra főleg az anyagi dolgok motiválnák a letöltést, megosztást. inkább egyfajta dac. szvsz -
luciferc
őstag
Teljesen igazad van, ezért is lenne jó szvsz ha a Ph!-nak sikerülne egy ilyen nagy ''szakértőt'' meginterjúvolni, ahol válaszolhatna arra kérdésre, hogy mégis honnan a rézfánfütyülős rézangyalos búbánatból találják ki ezeket a kárértékeket. Mert piszkosul érdekelne.
Amúgy az ASVA mostani nyilatkozatai alapján (kiírt cuccok bizonyos mennyisége felett dádá és ejnyebejnye bepróbálása) úgy tűnik jó dönéts volt kb 1 éve, hogy vinyókat vettem, és azon tárolom a cuccokat, ami kell. egyrészt rugalmasabb, másrészt el van titkosítva. ha viszik is, hamarosan visszadják, lévén üres... -
luciferc
őstag
Akárhogy csűrjük-csavarjuk a dolgot, lopásról van szó. 1000 lemezt átalguser nem tart otthon. Én szerintem átlaguser vagyok, ha láttam egy filmet, letörlöm. Aki kiírja,tetejében ekkora tételben, az nem azért teszi mert nagy filmbarát.
Na most akkor elárulom neked, hogy összességében az a user, aki minden letöltött filmet kiír, az sokkal több pénzt juttat a készítőknek, mint te, aki letörlöd a dolgokat, ugyanis a kiírós user fizet jogdíjat (ha nem itt, akkor szlovákiában), te meg nem. szóval te nagyobb kárt okozol. hoppá.
-
luciferc
őstag
válasz
VladimirR
üzenetére
Árnyalandó a képet idéznék egy másik fórumról (kiemelés by me):
Kedves mindenki,
lehet, hogy lassanként illő, hogy egy szerző is elmondja a magáét a témában, erre jelentkeznék most
.
Szerzőként (dalszövegíróként és zeneszerzőként) a helyzet nem túl bonyolult: nekünk két alapvető érdekünk van. Egyrészt, hogy az alkotások eljussanak az emberekhez, akiknek írjuk őket. Másrészt az is érdekünk, hogy ha valaki pénzt keres a mi szellemi termékünkkel, abból mi is részesedjünk.
Kissé leegyszerűsítve az egész jogkezelési rendszer a második érdeknek a képviseletére való. Lentebb már elhangzott: könnyűzenei szempontból az Artisjus a mi egyesületünk (azaz a Zámbó Jimmy örökösöktől a Tankcsapdán át a nótaszerzőkig mindenkié) és az egész szervezetet elvben a mi szándékaink eredője mozgatja. (Az, hogy a szervezet jól működik-e, a mi belügyünk Zámbónétól kezdve.)
Elvben a szerzőknek tehát semmi kifogása nem kellene legyen a másolás ellen, ha az adathordozók gyártói és forgalmazói nem keresnék gennyesre magukat ebben az iparágban a mi farkunkat verve a csalánba -- hiszen a másolatokon a szerzők szerzeményei kerülnek. Erre valók az üres adathordozókon megjelent matricák: az egyesületünk azokon keresztül szedi be és osztja szét közöttünk, ami nekünk ebből a bizniszből jár. Ez nem adó, hanem a mi részesedésünk a bizniszből. (Csak halkan jegyezm meg, hogy ebből még senki sem vett telket magának.)
Ugyanígy pénzt kapunk abból, ha egy rádió, tévé vagy diszkó vagy akármi üzleti hasznot realizál abból, hogy a mi felvételeinket játssza -- a kereskedelmi média és vendéglátóhelyek is kötelesek jogdíjat fizetni, és ez így helyes. Ha egy rádiónak hallgatottságot és bevételt hoz, hogy naponta lejátssza a Yesterday-t, akkor Sir Paul McCartney jogosan tartja a markát naponta.
Fontos, hogy ez részünkről nem mohóság kérdése: nem arról van szó, hogy nekünk minél több pénzünk legyen.
Leegyszerűsítve a fő cél az, hogy az elején leírt két alapvető érdek érvényesüljön.
Jellemző, hogy ez a kérdés sokszor összekeveredik a nagy lemezkiadók ''bukásának'' a kérdésével. A piac hanyatlása nem szerzői jogi kérdés, hanem piaci kérdés -- oldják meg ők úgy, ahogy tudják. (Én egyébként nem nagyon zokogok a multik hanyatlása láttán, felőlem nyugodtan húzzanak a f@szba, eddig is csak a szart importálták nagy tételben.)
Az persze nyilvánvaló, hogy a sok pénz = nagy hatalom képlet itt is érvényes és itt is a gazdag cégek és szervezetek tudják hatékonyan (ki)használni a jogvédelem lehetőségeit: a nagy zeneműkiadók, a nagy lemezkiadók, a nagy filmgyárak és mindenki, aki ''nagy''. A zenei és a filmes iparban borzasztó nagy pénz van világszerte és rengetegen tolonganak a fazéknál. A másolásvédelem kiafejezetten kiadói érdek és nem szerzői érdek. Azon a kiadó keres igazán, ha egy lemezt nem lehet lemásolni. A szerző is valamivel jobban keres az eredeti CD-kkel, de a másolásra alkalmas üres hordozókból befolyó pénzből leglább valamennyi jut nekünk is. Ha valaki (magánember) letölti a dalaimat és otthon hallgatja, azzel engem nem ér kár szerzői jogi értelemben. Jobban járnék, ha megvenné a lemezt, de hát ez van, ilyen a világ. Ha viszont valaki pénzért árulja az accesst vagy a gyűjteményét (azaz rajtam is keres) akkor az állapodjon meg az Artisjus-szal és a haszonból én is kérek egy kicsit -- ahogy kérni is fogok minden olyan üzletből, ami az én tulajdonom által jön létre.
Remélem, sikerült árnyalni a képet egy kicsit.
Üdv: Hegyi György (Emil.RuleZ! és nem mellesleg Artisjus-os szerző) -
luciferc
őstag
nyugi, ott voltam én is. és arról ott sem győztél meg, hogy ha csak logfileok vannak, az bármit is bizonyít. ha nincs rendőrségi csomagelemzés vagy a vinyódon nem találják meg a log file által mutatott fileokat, akko a logfile szart sem ér. érted??? a log file ok lehet a nyomozásra, de önmagában lófaszt sem ér. ha el van titkosítva az egész géped, akkor az ég világon semmit nem tudnak rádbizonyítani, max csomagelemzéssel. nálam minden kényes cucc titkosított, jöhet bárki, max nem lesz gépem (persze ez már szopacs), de semmit rám nem vernek.
-
luciferc
őstag
csak ott lesz a bibi, hogy az ASVA éppen 1 milliárdot is írhatott volna kárértékként a közleménybe, ha bíróságra kerül az ügy (szvsz nem fog), akkor ott független szakértőnek kell megállapítania. ebbe pedig gyakorlatilag csak a programokat számolhatja bele. az talán nem lesz annyi. a megosztás során okozott kárt bizonyítani lehetetlen, a magáncélú zene és film másolatokat valószínűleg a bíróság sem találja majd jogsértőnek. ha mégis, akkor pech, illetve ugrik az artisjus jogdíja.
-
luciferc
őstag
Azért egyszer a Ph! csinálhatna egy interjút egy ilyen ''szakértővel''...
Ha csak filecsere volt, akkor mégis hogy állapította meg az okozott kárt? ehhez tudni kellene, hogy mit és hányszor töltöttek le tőle, ugyanis elvileg a magáncélra másolt akármennyi CD az jogszerű.
Persze valószínűleg a ''szakértő'' maga az ASVA volt, és gyakorlatilag tetszőleges számot mondtak be, amit a közlemény szépen le is közölt.
Bilincsesplakát rulez. szvsz nem lesz ebből sem per, csak fenyegetnek
Új hozzászólás Aktív témák
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch 2
- Az AI miatt biztonságosabb az Android, mint az iPhone
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Xiaomi: Android 16 zápor, zivatar
- Okos Otthon / Smart Home
- Óra topik
- Veszélyben az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- További aktív témák...
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
- LG Gram 14 WUXGA IPS i7-1360P 5.0Ghz 12mag 32GB DDR5 1TB SSD Intel Iris XE 10óra Akku Win11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Xiaomi Watch S4, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

.