- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Telefon javítás, szervíz!
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Asus Zenfone 8 - komplett kompakt
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
AAAgold
senior tag
szerintem minden újabb generáció elsősorban a kiélezett helyzetekben érzékelhető (mérhető), ahol minden a maxra van fejlesztve és tolva
ez nálam két kategória, az übermax igényű gémer és aki úgy dolgozik a géppel, hogy tényleg minden másodperc értékes
ezeket a plusszokat hétköznapi használat közben nem hiszem, hogy lehet érzékelni
-
BiP
nagyúr
Mérőszámot nem is tudnék. De ahogy leírtam:
"viszont szeretem, ha nem lassú, vagy ha néha-néha kell a valós teljesítmény, akkor nem kell meghozni olyan kompromisszumot, amit nem akarok".
Tavaly kicseréltem egy i3asra, mondván a mindennapokban nem kell nekem ekkora teljesítmény. Bosszantóan lassú volt, turelmetlenné váltam. -
BiP
nagyúr
Miért, lehet, hogy valakinek munkára kell, vagy hobbira, de a HEDT meg drága.
Én csak örülök neki, hogy minden teljesítményszint le van fedve, aztán mindenki választhat magának olyat, ami a vélt vagy valós igényeinek megfelel.Én pl. szeretem, ha erős egy gép, és bizony nem f*szméregetésre kell, mert nem szoktam büszkélkedni vele, viszont szeretem, ha nem lassú, vagy ha néha-néha kell a valós teljesítmény, akkor nem kell meghozni olyan kompromisszumot, amit nem akarok.
-
Ribi
nagyúr
Ez a tipikus felvágás, hogy nekem jobb van. Aztán ha belegondolsz, hogy kihasználja-e? Nem. Akkor? Ja csak "többet szeretne", mert...mert...mert többet szeretne. Nincs ok, csak többet szeretne. Éééérted?
Jajj és ugye :
Az jelenti a rangot
Hogy mennyire állat az autód
Mekkora mellű a nőd és hogy
Meddig bírod feltekerni
A kocsidban a hangerőtHa valaki ezért veszi hát vegye. Jól megnevelték a mai fogyasztói társadalmat, hogy többet szeressen mindenből.
-
BiP
nagyúr
válasz
abridabri #49 üzenetére
Ugyanezen logika mentén mit fog tudni a DDR5, ami miatt muszáj lesz kidobni a DDR4-es lapot?
Már miért lenne felesleges váltani. Nyilván X470-ről valóban felesleges, de aki első generációs Ryzen-ről jön, vagy intelről, annak miért ne legyen egy friss alaplapja?
(#53) Ribi: Oké, de mi van akkor, ha valaki többet szeretne, mint az átlag, de nem akar HEDT platformot. (drága, vagy az már tényleg túllövés, stb).
(#66) wwenigma: Korábban nagy Gigabyte-os voltam, de rájöttem, de egy ideje inkább kerülöm.
Akkor az MSI-vel nem volt nagy tapasztalatom, szimplán nem volt szimpatikus. De amióta volt 2 MSI alaplapom is, szintén a kerülendő kalapba kerültek.(#101) DudeHUN: Abban bíztak, hogy menni fog, elméletben kéne. Közben jöttek rá, hogy a gyakorlatban mégsem olyan fényes a dolog, és a BIOS frissítések sem javítottak annyit, hogy a piacon vállalható legyen.
Nem olyan nehéz ezt elképzelni.
(#104) DudeHUN: Lehet, hogy túl drága lett volna megoldani és életben tartani ezt a lehetőséget azért a pár kivételes alaplapért, amiben jól megy. (hibák kiszűrése, tesztelés, compatibility list, folyamatos support, stb).(#120) eldiablo: Persze, profitál, csak kérdés, hogy mennyit, és mennyi a gyorsabb ram felára.
Látod, az SSD-nél is sokan azon pörögnek, hogy egy SATA3-hoz képest észrevehetetlen az m2 előnye a gyakorlatban. Mégis van rá igény. Ahogy a gyorsabb ramra is.
Mindenki tudja mérlegelni, mennyi az előny, és mennyi a felár. -
iqkacsa
csendes tag
válasz
eldiablo #120 üzenetére
Azért helytelennek nem mondanám. Hz = 1/s (értsd darab per másodperc), ez esetben adatátvitel / másodperc. DDR esetén félórajelenként (fél órajel periódusonként) viszel át egy adatot. A "fizikai" jelfrekvencia a fele lesz ennek, mert az ott az 1/s azt jelenti, hogy órajel periódus / s. Ez utóbbi határozza meg a jel fizikai tulajdonságait (pl. sávszélesség), az előbbi meg az adatátviteli sebességet, és ez esetben mindenki így használja.
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
wwenigma #132 üzenetére
Data rate ahogy mondjuk spdif esetén is megegyezik a freki az átvitt adattal, így ott is használják. Viszont pont hogy el kellett volna hagyni amikor bejött a DDR. Mert ekkor már nem ugyan az a kettő. Ebből jön a képzavar. Értem hogy miért használják így, de így már visszafele próbáljuk ráfogni arra hogy az ami nem az. Na mindegy, ezen változtatni valszeg nem lehet, de ettől még nem jó. És nem véletlen nem használja egyetlen gyártó sem.
-
Az a baj, hogy a hibás információ helyesként van kezelve. Olyan mint a bakelit lemez, LED dióda, LED izzó, békön szalonna és társai. Tudom, van ahol teljesen rendben van a "Lesz egy kávé." kijelentés is, de legyen már egy IT fórum ahol múlóban van szerkesztői oldalról is a kompetencia, legalább mi, a fórumozók próbáljunk már egy szintet tartani. Próbáltok olyasmiről meggyőzni ami DDR korszak eleje óta közismert tény.
Nem, nem fogom az IT ipart beperelni mert "easy ready" lett. De ez itt szerintem nem a kisegítő fórum, így talán elvárható némi szakmaiság. -
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
eldiablo #120 üzenetére
Akkor ezek szerint az amd és az intel is hazudik, amikor azt írják a procijukhoz, hogy memória órajel 2400/2666/2933/3200MHz most nem bontom szériákra és típusokra.
Faszméregetés, hogy nézd már nekem 100GB/s a ram olvasás/írás/másolás és 50ms a késleltetés, de közben a procinak már a 60GB/s is elég és fölötte nincs gyorsulás késleltetést meg kisebb frekvencia esetén is el lehet érni a jobb időzítésekkel. Mint ryzen 2000 esetében kb semmi előnyöd nem lesz a 3800MHz-es rammal a 3200sal szemben, ha a késleltetésük azonos, mert már nem profitál belőle a gép játékok esetén. Csak villogni lehet a fórumban, hogy nekem milyen faszán megy de haszna nincs.
-
válasz
Dragon3000 #119 üzenetére
Attól, hogy a boltok inkompetencia vagy más okból hibásan tüntetnek fel információt attól az még teljesen helytelen. Erősen fogyasztóvédelmi hatáskör, ha beteszem a RAMot és csak 2000Mhz az órajele de 4000Mhz-esnek árulták.
Faszméregetés alatt nem tudom mire gondolsz. Esetleg akkor nincs értelme, ha magas órajelhez nem megfelelő időzítés van beállítva és elmarad a tempó növekedés. Egyéb esetben valamilyen formán profitál a felhasználó.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
eldiablo #118 üzenetére
A vége fölösleges volt, elvégre a boltban is 3200MHz-nek írják és úgy veszed meg és nem 1600-ként.
Amúgy itt a legnagyobb kérdés, hogy a változtatott felépítés miatt számít e annyira a memória, mint az eddigi ryzeneknél, mert oké ez a 4000-4500MHz, de van is e értelme vagy csak faszméregetésre jó. Ezt csak, akkor tudjuk meg ha meglesznek a független tesztek és kitérnek erre is, mert fórumon kiderült, hogy a jelenlegi megoldásoknál 3200 felett minimum fps-ben lehet többet kapni, de az is minimális, annyira, hogy nem éri meg ez miatt a drágább memóriát venni. -
válasz
Dragon3000 #117 üzenetére
Már leálltak, de jön az "utód".
3200 a garantált, az a worst scenario gondolom az ócska lapok miatt, egyébként 4400-4500 benne lesz. Már az ES modellek is mentek 4000 felett a bemutató előtt hónapokkal.
FIY
A 3200 az nem Mhz hanem MT/s és 1600 a Mhz. Ugye az Double Data Rate, így a megadott tempót mindig felezni kell a tényleges órajelhez. -
Dragon3000
nagyúr
ryzen 3000 a memóriát 3200MHz-ig kezeli alapértelmezetten, felette oc-nak számít vagyis semmi garancia nem lesz a működésre, 5000MHz???? Na meg kérdés mi lesz, amikor a samsung leáll a b-die gyártásával, mert lassan ez is megtörténik vagy már megtörtént és a készletet adják el belőle, nem emlékszem erre pontosan. Az eddigi ryzenek 3000-3200MHz-es ramokkal már bőven el voltak, felette már minimális előre lépés volt, de ez is csak a fabric órajel növekedés miatt volt, kérdés, hogy a 3000-nél a picit más felépítés miatt mi változik ez ügyben.
-
wwenigma
Jómunkásember
Majd meglatjuk profital-e belole vagy eleg a 3200-as mert nagyon minimalis elonye szarmazik belole.
Egyebkent rohogok ezeken a kijelentéseket amik az intel mellé temetnék az AMD-t...eddig se annyival volt olcsobb amennyivel "lassabb" és most ugy lesz olcsobb hogy nem lassabb...
-
Kupszi
aktív tag
válasz
Dragon3000 #114 üzenetére
RAMból 5000Mhz DDR4 is reklám volt. Még ha Samsung b-die is lesz kompatibilis azért az már jó.
Nehogy már egy új ryzenhez 3200mhzes RAMokat tegyen az ember, mikor már az lassan a legalja lesz. Vannak középkategóriás RAMok 4000Mhzen, azoknak is működni kellene.
Az 1xxx és a 2xxx ryzenek nagyon függtek a ram órajelek miatt. Ezért bízok abba hogy a 4000mhz DDR4-ek még ha a samu die ramok, de mennie kell.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Permet Elek #113 üzenetére
Proci árak ugyanott, mint az első ryzen prociknál volt 2 éve, ramból lassan akármelyik jó, ott a közkedvelt aegis 3000MHz 16GB kit 25e alatt. Így nem is értem ezen állításokat. Az x570-ek még meg se jelentek és csak 4-5 alaplap árát lehet tudni. Ha nem kell a pci-e 4.0, akkor meg bőven van olcsóbban is lap.
-
Permet Elek
senior tag
Nekem teljesen mind1 mi lesz. Gondolkodtam, hogy amd-s gépem legyen. De nem lesz. Eddig az olcsóság volt az AMD előnye. De ez megszűnt. Procik egyárban az intellel. Hozzá való Bdie ramok ára az egekben. Érkező x570-es lapok ára az egekben.
-
Kupszi
aktív tag
válasz
ScomComputer #93 üzenetére
Ha tippelnem kellene a Phantom 100e forint, a Taichi 85 forint környéke.
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Dragon3000 #109 üzenetére
Pont ezt irtam korabban hogy nem kis kapacitasu peldanyokkal mérték azokat a sebességeket...
-
olymind1
senior tag
Viszont visszafele kompatibilitás miatt nem hagyhatják el tápcsatikat a VGAkról, ha szeretnék hogy "régebbi" PCI-E 3.0-s lapokban is megfelelően működjenek. Ha csak meg nem oldják valahogy, hogy a VGA tudja, hogy PCI-E 4.0 lapban van és alapból (csak) onnan venné fel a szükséges feszültséget / áramerősséget, ne a külső csatikról.
Szerk: Beelőztek.
-
Dragon3000
nagyúr
Amíg a piac nagy részén pci-e 4.0 előtti gépek lesznek, addig nem fogják elhagyni a külön tápot a vga-król, mert csak a piacot vesztenék el. Sokan az ssd-k miatt sírnak, hogy már kevés a 3.0 4x, de azt elfelejtik, hogy egyelőre csak több TB-os példányokról lehetett olvasni a PCI-e 4.0-ás verziókról, ami barátok közt is akár egy gép árával vetekedhet, így nem hiszem, hogy a sok károgó egyből futna venni ilyen ssd-ket, ha meg igen, akkor nem egy 200 eurós alaplap ár fogja a földhöz vágni. A ryzen 2000-nél se volt különbség x370 és x470 között, így szerintem a 3000-nél se lesz ilyen szempontból különbség.
-
DraXoN
addikt
válasz
Dragon3000 #107 üzenetére
mondjuk teljes 4.0 kompatibilitás nem lenne, mert alapból nem képes a 4.0 által hozott megnövekedett energia átadást biztosítani a foglalat.. nem tudom ez közrejátszott-e .. de anno se problémáztak ezen amikor azt hiszem 25Wról 75Wra növelték a powerlimitet ami pcie-n keresztül mehetett... most 75Wról 225Wra növekedett a power limit.. így igen sok kártya lehet majd képes a jövőben kiegészítő csatlakozó nélkül is menni.
bár nem hiszem, hogy ezen feltétel hiánya okozná a "korlátozást" ... de ez is lehetett egy pont a "mérlegen"...
de tényleg nem értem miért kéne annyira rohanni cserélni ... egyenlőre nem nyer vele az ember eszméletlen sokat.
a kérdésesebb inkább majd az, hogy megéri-e cserélni, nem a pcie4 léte/nemléte dönt majd szerintem, hanem, hogy a turbó órajelek hogy viszonyulnak egymáshoz a két külön chipset esetén.. lesz-e hibahatárnál jobban kimutatható különbség az x570 és 4x0/3x0 alaplapok között teljesítményben. -
Dragon3000
nagyúr
Igazából lényegtelen min változtatnak, a lényeg, hogy ezek kihatással lehetnek a pci-e 4.0 működésére, de az is lehet, hogy csak az alaplapgyártók nyomást gyakoroltak az amd-re, nem fogjuk megtudni, mert amihez béta alapján jött a pci-e 4.0, ott nem tudjuk, hogy minden azonos lapon jól menne e vagy sem. Mondjuk ez számomra nem akkora világ megváltás, hogy rohanjak majd cserélni az x470em.
-
DraXoN
addikt
válasz
Dragon3000 #105 üzenetére
könnyen lehet más gyártónál is ennyi verzió, csak ők nem jelölik külön...
GB mondjuk minden "kis" változást más verziónak jelöl.. pl. más márkájú kondenzátorra állnak át. stb.csak régebben játszottak olyat, hogy a korai verziókat "elfelejtették" frissíteni biosban.. mára erről nagyjából leszoktak.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Dragon3000 #103 üzenetére
Értem az érveiteket (logikusak, értelmesek), csak nem fogadom el. Szerintem meg tudták volna oldani, ha akarják jó pár lap esetében. De ez talán tényleg kiderül, ha a mostani BIOS-okkal majd le lehet tesztelni a dolgot.
Btw. nyilván nem egy hónapja kezdték el a dolgok tesztelését, amikor erről már januárban szó volt. Az egy dolog, hogy csak 1 hónapja jöttek ki a BIOS frissítések.
-
Dragon3000
nagyúr
Milyen 5 hónap, 1 hónapja jöttek ki a béta biosok, amúgy nem tudjuk, hogy az 1-2 év alatt mennyit változtattak, olcsósítottak a piacra kerülő alaplapokon. Azon se lepődnék meg, ha egy tipuson belül is nagy lenne a szórás, mert nem tesztelték ezeket előtte, hogy megfelelnek-e a pci-e 4.0-nak.
-
wwenigma
Jómunkásember
Amiken jelenleg van azokkal majd lehet tesztelni legalabb a kulonbseget egy nativ Gen4 lap és egy upgraded Gen3 között illetve a gen3-gen4 kozotti kulonbseget...
De megmondtak hogy azert nem lesz mert minden egyes lapot tesztelni kellene, gondolom alaplapgyártók inkább gyartanak ujat es nem hajlandoak erre. Ugyanakkor csak azert mert engedelyezve van a biosban az AGESA által még nem azt jelenti hogy tesztelték egyáltalán...
-
DraXoN
addikt
hónapok óta vannak tesztre ES azóta QS cpu-ik, és hozzá alfa majd beta bios kódjaik ...
ennyi idővel a kiadás előtt már rég kell lenniük elegendő tapasztalatnak mindenről.. mivel valószínű ezeket amd-vel is megosztják, így emiatt is dönthetett amd a tapasztalatok fényében a "még sincs inkább" miatt.
könnyen lehet, hogy csak alig pár alaplapon működne látszólag gond nélkül a pcie4... lehet az első tesztek pozitívak voltak, de akár az is lehet, hogy terhelés alatt derül csak ki a rendszerről, hogy nem bírja a terhelést.. és akár a melegedés hatására annyit változik a vezetékek fizikai paramétere, hogy akkor már nem volna stabil a pcie4... köztes skálázódás nem lehet, vagy ez, vagy az.. nem tudom pcie4nek milyen szintű a hibajavítása (ha van egyáltalán neki), de ha nincs akkor elég 1-2 bit hiba és már "vége".. ha van is hibajavítás akkor se mehet úgy, hogy azzal bekalkulálva "stabil" (nem, nem stabil ha a hibajavításra épít a kapcsolat működőképessége). -
paperboy
senior tag
válasz
Dragon3000 #97 üzenetére
Szerintem is de, és szerinted tesztelnek annyit, hogy az mérvadó legyen ez esetben?
-
Dragon3000
nagyúr
Értelmezte azokat az információkat, amiket az elején közölt még az amd? Le volt írva, hogy nem mindegy milyen távol van a foglalat a cpu-tól és itt nem az számít, hogy a két foglalat között van-e 5cm, hanem, hogy az érintkezőket összekötő drót milyen hosszú és még ennek a minősége se mindegy, mert a pci-e 4.0 dupla akkora frekvencián kommunikál, mint a PCI-e 3.0.
-
ScomComputer
veterán
Az x570 start a jövőhéten lesz már töltődnek fel a raktárak...
(#91) SECTORnooB: majd meglátjuk,milyen lesz a kis pörgettyű....de ahogy írtad is én kb. le...rom....
-
Yany
addikt
válasz
SECTORnooB #91 üzenetére
A 12-eseket ne hasonlítsuk a kis vinnyogókhoz. Igaz, azóta sok víz lefolyt a Dunán, de már (ahogy írod is) a régi 12-esek is egész más ligában fociztak, mint a chipset ventik. Bízzunk benne, hogy a mostaniak "eltanulták" a nagy ventiktől, hogy miért mentek sokáig. (ahogy korábban valahol írtam, nekem is kezdetek óta forog egy 14-es TR venti az Archonon, azóta is hangtalanul suhan. De a NAS-omban, és a korábban a régi gépeimben is kizárólag ezek a kis dögök hullottak szét. Mind. Kivétel nélkül. Max 2-3 évet bírtak (pl. a nasomban).
-
Yany
addikt
válasz
SECTORnooB #89 üzenetére
Hát, nyilván még senki nem tudja, hogy mennyire zörögnek, azt pláne nem, hogy meddig bírják, de azért mindannyian láttunk már ventilátorokat és senkit nem lep meg az a megállapítás, hogy az egyik leggyakrabban cserélt alkatrész a gépben... MERT MOZOG. Az a kis chipset venti pedig általában igen gyorsan. De ami a leginkább aggaszt, az az, hogy az alaplapgyártók elég nyilvánvalóan tartanak az arnhoz és enyémhez hasonló emberek tapasztalati fenntartásaitól, "design" címén szénné takarják szerencsétlent, hogy még az a hatásfok is, amit kiszenvedhetnének magukból, az is lenullázódjon. Néztétek már ezeket a bordákat? Te atyaúristen! Nekem nem kicsit háborog a gyomrom a lapokra nézve, pedig többnyire mértékletesen szoktam az újdonságokhoz közeledni akár szektipcizmust, akár optimizust tekintve. Most egyszerűen fáj, hogy ez a venti mennyire belepiszkít az évek óta tervezgetett cserémbe és most nem tudom még, hogy mit teszek. Csak a sz@ros ventik miatt. És aki jön azzal, hogy dehát az x470, vagy hogy jó lesz ez ventivel is... az nagyon nem érti, hogy mi a gond. És eszméletlen boldog leszek, ha 5 év múlva rámcáfol az összes piacra dobott alaplap, hogy még mindig szépen mennek a ventik, de ugye addigra nekem már lesz gépem... vajon mi? (szóljatok, mert én még nem tudom, pedig az x570 rajtjáig _tudtam_).
-
-
törölt tag
Inkább ezért ezért kapjon most savat, mint azért, mert valaki rápróbált, de kinyírta a 4.0-ás eszközt, az ingyen-kapott-feature.
-
wwenigma
Jómunkásember
-
arn
félisten
tudom, de itt a kartyafoglalatrol van szo, es a nyakrol - nem a kontrollerrol, az a prociban van. epp ahogy a memkontroller is (nem a laptol fog fuggeni, hogy mennyin tudod hajtani). nem minden esetben mukodne, de az elso kartyafoglalat es a m2 ssd tobbnyire igen, a tobbi foglalat a chipseten keresztul erheto el.
a betabiosokba biztos csak viccbol kerult bele, annyira nem lehetseges. elfogadom, hogy bizonyos esetekben nem stabil - tegyek opcionalissa. de hogy egy esetben se mukodne, azt egyszeruen nem hiszem.
-
arn
félisten
válasz
Hellwhatever #80 üzenetére
Arra vonatkozott, hogy beleteszik, de nem vallalnak garanciat a mukodesere... Legkozelebb majd a ddr4 3200hoz is uj alaplap kell.
-
DraXoN
addikt
válasz
Predatorr #72 üzenetére
pont ez a baj, a vezeték az alaplapban van... nem biztos, hogy rendelkezik a megfelelő paraméterekkel, hogy elbírja a pcie4-et kellő stabilitással.
pl. hálózati kábelekből, lehet tudsz gigabitet kipréselni cat5 kábelen (ha rövid) de az csak 100Mbitre való ("hivatalosan").. cat5e kábel kell a gigabithez (vagy cat6)... sima cat5 kábelen ha megy is a gigabit lehet nem lesz stabil...
pedig mindkettő csak kábel... (de más a "felépítés")
-
fanti
addikt
Ez pont nem érdekel. A fontos az, hogy a 3XXX Rizsák menni fognak B450-ben is, a PCIE 4.0 meg eszköz hiányába számomra totál fölösleges.
Pedig használok Samsung PM961 1TB M.2-es SSD-t is, de még az sem tudja a 3GB/s-ot túllépni, akkor meg?
Soha nem a szekvenciális olvasás/írás limitálja az SSD-ket, és egy Intel 730-as 480GB-os SSD-hez képest alig érzékelek valamit a mérések szerint 5x olyan gyors PM961-essel....akkor meg? -
hombre[EU]
veterán
-
Carlos Padre
veterán
...és az Intel-nvidia fanboysereg egy emberként hördül fel: hogy képzelik ezt!
-
válasz
Dragon3000 #67 üzenetére
Mondjuk ez érthető,elég szarban vannak mostanában a deszkagyártók.
De szerintem sem eget verő érvágás ez, főleg így hogy pár éven belül itt a 5.0. -
Predatorr
őstag
Amikor tudható, hogy 100% biztos a működés? Vezérlő a cpu-ban, kábelek a lapban, más nem kell: ezt nyilatkozták pár hete. Amúgy persze, hogy mindegy, mert az X470-re legalább nem kell ventilátor, hogy ne főjön meg, és sem procit, sem VGA-t nem ma tervezek cserélni. Addigra (kb. 2022.) már mindenben lesz, és az Intel is kivezeti a biztonsági réseket (elméletileg). Addig felőlem mindkét cég a hajára kenheti az újításait és a vásárlók szívatását. Mert ugye Intel ua foglalat, mégis lapot kell cserélni, AM4 meg jó évekig, ahogy mondani szokták, aztán hopp, mégsem.
A lapok minősége más kérdés, hetekig bújtam a teszteket, mire olyan X470 lapot találtam, amelyben nem csak 2-4 fázist dupláztak, stb.
Hát, VGA-t/SSD-t illetően tényleg tök mindegy van-e PCI-E4.0, mert olyan VGA nincs, amelynek kéne (a Navinak sem kell), SSD sem nagyon, illetve az is csak megfőne. Megvárom, amíg az 1. vásárlók szívnak az új lapokkal (kíváncsi vagyok, hány fő meg remek házakban). Ryzenből is a 2. gen lett jó. -
arn
félisten
válasz
SECTORnooB #65 üzenetére
Majd 2x... 130 euroert vettem a tokugyanilyen kategorias lapot, amikor a 2700x megjelent. Miben lett jobb? A zorgo ventivel?
-
arn
félisten
válasz
Hellwhatever #50 üzenetére
Siman cserelnek x570re... venti nelkul, meg nem 2x aron.
-
SECTORnooB
addikt
Meg tudnád mondani, hogy szám szerűsítve mennyire van túl árazva?
Akinek szüksége lesz a 4.0-ra és a 12-16 Ryzenre pont lefogja szarni, hogy most valamivel több pénz lesz mint az X470. Inkább örül, hogy ezen a teljesítmény szinten nem 100e az induló lap ár.
Aki meg kisebb CPU-GPU párossal operál annak meg tök felesleges az 570. -
DudeHUN
senior tag
Azokon a lapokon ahol működne igen. Nem hiszem, hogy ez az elmúlt 1-2 napban derült volna ki, amikor már jöttek ki BIOS-ok egyes lapokhoz. Azt nyilván a lapgyártó is tudja melyik alaplapok teljesítik a feltételeket.
Üzletileg nem éri meg, mert csak a felsőkat vinné. Ott meg vegyél inkább X570-et. Egy B350 vagy B450 esetében szvsz senki nem számított rá. De egyes X470, X370 képes lehet stabilan kiszolgálni a szabványt. -
aginor
veterán
válasz
Alogonomus #40 üzenetére
Pont ne a Gigabyte-ot magasztaljuk szerintem. Nálam totálisan feketelistán vannak a fos minőségű termékeik, vagy támogatásuk miatt..
A döntés valamennyire még érthető is, még ha és jobban is szerettem volna, hogy az x370-es lapom megkapja ezt a feature-t, hátha egyszer lesz haszna. -
válasz
Predatorr #52 üzenetére
14nm a csipszet, pont mint az Intel processzoroknál.
Jó példa erre az MSI, hiába a support, ha kotvány szar a lap, kispórolják amit csak lehet és máris bukó a kompatibilitás. Ez pont nem az AMD hibája. Ugyan ezen az elven hiába a PCIE4.0 vezérlő, ami mehetne elméletben a régebbi lapokba, ha a lapgyártók megint csak trógerkedtek és nem megfelelő minőségűek a vezetősávok.
Zsugorodik a PC piac ezért muszáj kevesebbet többért adniuk. -
rumkola
nagyúr
azért mire a pci 3.0 megszarták az se volt semmi
-
joysefke
veterán
This is an error we are correcting. Pre-X570 boards will not support PCIe Gen 4. There's no guarantee that older motherboards can reliably run the more stringent signaling requirements of Gen4, and we simply cannot have a mix of "yes, no, maybe" in the market for all the older motherboards. The potential for confusion is too high.
When final BIOSes are released for 3rd Gen Ryzen (AGESA 1000+), Gen4 will not be an option anymore. We wish we could've enabled this backwards, but the risk is too great.
AMD
Az aláhúzásokat én raktam bele...
Tehát a képlet egyszerű:
Hurráomtimista kommunikáció az AMD részéről ( a la működnie kellene.., valószínűleg működni fog..), majd miután szembesülnek vele, hogy az alaplapgyártóknak mégsem sikerült a régi lapokon konzisztensen jól megoldani a PCI foglalatok fizikai huzalozását úgy hogy azok PCI-E 4 képsesk legyenek, kénytelenek visszatáncolni. -
Ribi
nagyúr
válasz
Predatorr #54 üzenetére
Az alaplapot tervezték x sávszélre, majd egészen nyilvánvaló, hogy pontosan ugyan olyan stabilan működik majd dupla sávszéllel is. Hiszen a nyák tervezés az egy kókler szakma, a program behúz mindent oszt csókolom. Ja és persze a pci-e 5.0 is ugyanúgy megy rajta hiszen ... pont ahogy írom...
-
DraXoN
addikt
Predatorr, DudeHUN, M.A.X.:
szerintetek, engedélyezni kéne úgy a szabványt, ha tudható, hogy nem 100% a biztos működés?
.. mert az alaplap gyártók kizárólag minőségi alkatrészekből építik az alaplapot... ha az lenne se lenne 100%, hogy mindegyik modellel megy, mások a pcie4 feltételei mint a pcie3é ... más kérdés, hogy lehetett volna "feltétel", hogy a 4x0 alaplapok már mondjuk a pcie4 feltételeinek is meg kellet volna feleljenek kötelezően (bár tesztelni akkor még nehéz lett volna processzor hiányában, illetve, drágíthatta volna az alaplapokat az esetelegesen drágább vezetékezés miatt).. mert lehet a vezetékszám nem változik, de jobb árnyékolás kell és kisebb ellenállás pcie4hez a magasabb adatközlő frekvencia miatt (az órajel továbbra is 100Mhz, ne ez tévesszen meg, egyszerűen szélesebb sávon kommunikál)...de nem hiszem, hogy bárki ebből jelentős hátrányt szenvedne, hogy nincs pcie4 ...
ami mondjuk nekem nem tiszta, hogy amd csak a jelenleg fogalomban levő lapoknál nem engedi majd a pcie4et, vagy esetleges új tervezésnél (ha készülne ilyen) se engedné működni?
mert annyira nincs szó b550 chipsetről, hogy lehet nem is lesz olyan.. akkor marad helyette továbbra is az x470 és b450... -
Armagedown
őstag
Melyik videokártyát fogja limitálni a pci express 3.0 sávszélessége, hogy ennyire életbevágóan fontos dolog ez?
-
Ribi
nagyúr
A kulcs részlet az átlagfelhasználó.
Átlag felhasználó még a sata3 SSD-k között se nagyon tud különbséget tenni, nekik aztán hót mindegy a pci-e 3 vagy 4.
Ugyan így a multi gpu rendszer. Hány átlag felhasználónak van 2x vega7/2080 configja? (troll on: és mellette nem inteles configja)
Na ezért mindegy a pci-e 3 vs 4 átlagfelhasználók szempontjából.Predatorr: És úgy kúsznak elő az értelmetlen hsz-ek.
-
Predatorr
őstag
Na, ahogy nő az eladással az arc, úgy mennek át Intelbe. Mindenütt megírták, hogy a vezérlő a prociban van, tehát bármelyik R3xxx-t támogató lapban működne gond nélkül. Persze, ha nem akarnak új AGESA kódot, hogy eladhassák a forró 5x0 lapokat, azt mégsem mondhatják, meg az árvíz is hülyén jönne ki.Tényleg, még mindig 55nm-en készülnek a chipsetjeik?
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Hellwhatever #50 üzenetére
De nem a lapgyártók nyilatozták, hanem az AMD kommunikálta a támogatást a hivatalos csatornákon. Ezt minden nagyobb lap lehozta. Még a PH is az AMD-re hivatkozva írta, hogy nem fogják tiltani, ha egy gyártó megoldja a támogatást. Aztán most mégis :/
-
Hellwhatever
aktív tag
Szerintem az AMD ott hibázott hogy nem rakott rendet időben a lapgyártók között hogy ne nyilatkozzanak baromságokat. Valami vagy támogatott vagy nem.
Ezzel hagyta eszkalálódni a helyzetet odáig hogy sokan kvázi tényként kezelték és még PCI-E 4-es BIOS-ok is mentek ki a vásárlók felé.
Sajnos ebből sok fejben megint csak annyi fog megmaradni hogy AMD=nem megy.
-
"3.: Miből gondolod, hogy elavultak lesznek ezek a deszkák, mire a 4.0-ás PCI-Express kártyák ki lesznek használva? Varázsgömböd van?"
Nem tudok uj VGA bejelentesekrol, tehat majd jo esetben jovore kapunk mindket oldalrol valamit ,aminek mar lehet ,hogy keves lesz a 3.0 savszelessege ( ketlem ) ,de akkorra mar befut a DDR5 is .
Akkor lehet kidobni a "jovotallo" pci 4.0 lapot ami csak ddr4 et fogad .De persze egyerelmu, jo dolog a pci 4.0 nem vitatom ,de csak emiatt valtani felesleges ,mert nem lesz kihasznalva.
-
törölt tag
Ez olyan AMD-s, hoztam is meg nem is. Vagyis hoztam valamit, de rendszer szinten félkész, problémás, nem teljesen vagy csak drága komponensekkel kihasználható.
Mert 4xx lapoknál nem tudtak volna előre felkészülni az új PCIE szabványra. Ja persze.
-
Cifu
félisten
válasz
abridabri #42 üzenetére
Nem olyan bonyolult dolog azért belátni, hogy jó dolog...
1.: Jövőtállóság. Az, hogy a mostani videókártyáknál nem tudják kihasználni, még nem jelenti azt, hogy akár a jövő évben megjelenő kártyáknál is így lesz ez.
2.: Adott sebességet a PCI-Express 4.0 fele annyi sávval megold, mint a 3.0. Tehát ha neked elég a 3000-3500MB/s sebességű NVMe meghajtó, akkor még mindig ott tartunk, hogy 4 sávon eddig egy ilyened lehetett, most pedig már kettő. Ugyanez igaz a multi-GPU rendszerekre, eddig ugye jellemzően 16x vagy 8x/8x vagy 8x/4x/4x volt a felosztás sebesség terén. Most ugyanez a leosztás mindegyik esetben dupla akkora sebességet jelent.
3.: Miből gondolod, hogy elavultak lesznek ezek a deszkák, mire a 4.0-ás PCI-Express kártyák ki lesznek használva? Varázsgömböd van?
-
DraXoN
addikt
a prociban van.. és?
attól még az alaplap nem a pcie4nek lett megfelelően lett megtervezve.
se a vezetékezés, se az árnyékolás, és ellenállások.. nem véletlen volt kitétel a "legközelebbi" ...de valószínű azért a tiltás mert vannak minőségi problémák, és AMD inkább nem vállalja be mint joysefke írta, AMD esetén nem elfogadható az ha "...XY gyártó ZW lapján 80%-ban menjen, 10%-ban ne menjen, 10%-ban megbízhatatlanul menjen a PciE4..."
a béta biosok jók voltak arra, hogy felmérjék az "terepet", hogy mennyi gond van (esetleg).
lehet azt tapasztalták, a gyártók nem igazán tesztelik halálra a pcie csatolót, mert versenybe szállnának a pcie4 miatt egymással is...
írtam, hogy a gyártók borzalmas tévedéseket tettek a vrm hűtők terén a desing miatt (és áldozták fel a valódi, minőségi hűtőbordát helyette).. nem egy alaplapgyártó windowsos "vezérlő szoftvere" is kritikán aluli minőségű.
nem igazán hiszem, hogy a pcie4 engedélyezése az ő kezükben biztosan jó helyen lenne... a marketingosztály erősen közbeszólna (szerintem)... -
wwenigma
Jómunkásember
Újra kérdem, mi a forrás? Direkt AMD vagy a svéd pletyka? AMD csak azt ígérte hogy működhet bizonyos jól tervezett lapokon.
-
Oszinten ,mire jo a pci 4.0 ? Meg a 2080TI/ Radeon VII- nek is bosegesen eleg a 3.0 savszelessege. Gyorsabb SSD ? Minek ? Mar egy sata3(500mb/s) vs nvme (3000mb/s) sincs semmi eszreveheto kulonbseg atlagfelhasznalonak. (Aki meg nem atlag user az ugyis mas platformot valaszt / Threadripper - i9 / )
Mire oda jutunk,hogy a VGA-k igenyelnek a pci 4.0-t , ezeket az alaplapok mar elavultak lesznek. Olyan ez mint az RTX velemenyem szerint ; van /lesz de minek ,ha ugyse lehet kihasznalni ? -
Cifu
félisten
ahol a szerencsétlen user természetesen az AMD-t okolná, hogy egy újabb hulladékot dobott a piacra, mert hol fagy, hogy bizonytalanul üzemel a friss PCIe 4.0-s VGA-ja.
Especiel ezt rövid úton rendezni lehet(ett volna):
Az alaplapi BIOS beállítások között visszaveszi 3.0-ra a PCI-Express sebességét a tulaj -> nem az AMD, hanem az alaplapgyártó nem tudta tartani a szavát, tehát nem az AMD-t anyázza a tulaj.
-
Alogonomus
őstag
Miután kiderült, hogy látszólag csak a Gigabyte nem garasoskodott az alkatrészeken, a többi alaplap gyártóra nézve nagyon kellemetlenné vált a helyzet, hogy az abszolút csúcsnak kikiáltott esetenként talán 1000 dollárba is kerülő alaplapjaikban felhasznált alkatrészek sem ütik meg azt a szintet, hogy engedélyezhessék rajtuk a magasabb szintet. A gyártók kilobbizták AMD-nél, hogy inkább senkinek se lehessen akkor engedélyeznie.
Nem tudsz megfelelő utat építeni? Korlátozd a sebességet, és nem derül ki a bénaságod.
Azért remélem a Gigabyte több reklámjában is felhasználja majd a többiek lebőgését. -
Yany
addikt
Amik eszembe jutnak:
- Mocsokos, kapzsi kapitalista cégek, ezzel akarnak cserére bírni. (irónia, még ha így is van, igen, kapitalizmus, ébresztő)
- Aktív hűtés az X570-eseken: emiatt én fogom a fejem. Pontosan emiatt elkezdtem gondolkodni az X470-es lapokban, mert a gépemben NEM LESZ aktív chipset hűtés, lesz@rom a nyugtatgató hangokat. Szóval így az X470-esek közt sem tudok nézelődni, mert legalább jövőbiztos lehetett volna a gépem, amit most tervezek összerakni. Így most nem tudom, hogy ezzel mi lesz.
- AMD megítélés: szerintem tökéletes döntést hoztak. Simán az AMD nevét roncsolná a sok épp csak-épp csak megfelelő minőségű alaplap a slendrián gyártóktól. Gondoljatok bele: mindegyiok alaplapgyártó minél több lapját akarná PCIe 4.0 kompatibilisként adni az X470-es szeriából, hogy ne a másik gyártóét vigyék, aminek az lenne az eredménye, hogy a silányabb példányok is kijutnak a piacra, ahol a szerencsétlen user természetesen az AMD-t okolná, hogy egy újabb hulladékot dobott a piacra, mert hol fagy, hogy bizonytalanul üzemel a friss PCIe 4.0-s VGA-ja. Tehát attól függetlenül, hogy most sarokba lettem szorítva a chipset-hűtés iránti utálatom miatt, tökéletesen egyet értek az AMD-vel. Csak dobjanak ki az alaplapgyártók passzív hűtésű termékeket és szent a béke...@Pengwin: nem értek egyet, anno a 2500K alá sem véletlenül vettem az akkor legfejlettebb alaplapot. Most így 8 év után is egy relatív korszerű gépem tud lenni épp amiatt, mert nem valami elavultabb megoldás mellett döntöttem. A VGA-k gyorsabban fejlődnek, simán eljönnek 2-3 éven belül, amik nem csak használják, de ki is használják az újabb generációs PCIe előnyeit.
Én speciel direkt úgy is tervezem a vásárlást: most beruházok egy komolyabbatt és megint hagyjon mindenki békén a gépfejlesztéssel néhány évre, max CPU/VGA/RAM. Semmi más.
-
pengwin
addikt
Nem igérték, hogy lesz PCIe 4.0 ezeken a lapokon, csak felmerült a lehetősége.
Jó lett volna, de csak egy jófejségből bedobott extra funkciót jelentett volna.Egyébként még a high-end garfikus kártyáknál is alig mutatható ki különbség a PCIe verziók között, szóval amiatt nem aggódnék, hogy a 3.0 visszafogja az AM4 élettartama alatt megjelenő kártyákat.
A PCIe SSD-k ugyan feszegetik a 3.0 x4 korlátait, de az otthoni felhasználók nem veszik majd észre ezt a korlátozást még jó sok ideig. Sőt, a dolgozó emberek 90%-a sem.
-
Lacika112
aktív tag
Várható volt.....
Pár hete volt egy hír bizonyos alapokon megoldják a lapgyártók "sufniba" a támogatást.
pci-4.0 nem csak sávszél növelés hanem jó pár wattal többet is kell etetniük a spec szerint.
Ha "gazdaságosan" tervezték a lapot nem is biztos bírják a + áramot......Ha amd engedné és galiba van úgyis az lenne "szajájemdéééé"
-
joysefke
veterán
De. Azt kommunikálták, hogy a lapgyártókon fog múlni a támogatás.
És valószínűleg a lapgyártókon is múlott.
Az AMD-nek sokkal inkább érdeke a régi lapok PciE-4 támogatása mint a lapgyártóknak. Az AMD processzort akar eladni, a lapgyártók pedig új alaplapot.
szerintem egyszerűen nem tudják garantálni még eseti (per típus) jelleggel sem, hogy egy adott 400-as alaplaptípus minden példánya hibátlanul működjön.
Az pedig, hogy XY gyártó ZW lapján 80%-ban menjen, 10%-ban ne menjen, 10%-ban megbízhatatlanul menjen a PciE4 az nem járható az AMD számára.
-
DudeHUN
senior tag
2 hete meg ezt: "Az AMD pedig még a CES-en elmondta, hogy hivatalosan ugyan az X570-es vezérlőhídra tervezett alaplapok kapnak PCI Express 4.0-s támogatást, de ha az alaplapgyártók a régebbi 300-as és 400-as modelljeiket is validálják, és működik bennük az új interfész, akkor nem gördítenek akadályt a megfelelő BIOS-ok kiadása elé. Utóbbi megfelelő működéséért viszont teljes mértékben az alaplapgyártókat terheli a felelősség, mivel a korábban kiadott rendszereket nem erre tervezték."
-
Cifu
félisten
válasz
FollowTheORI #29 üzenetére
Pedig csak pletyka volt... sorry.
Azok hibáztak akik max ezt készpénznek vették...Nem pletyka volt, az AMD mondta. Vagy már az is pletyka, amit az AMD egy előadáson kinyilatkozik?
Idézem:
Bizonyos alaplapgyártók persze pár korábbi termékben is lehetővé teszik a PCI Express 4.0-t az új generációs Ryzenek mellett. Ezt az AMD nem tiltja, de nem vállalnak semmilyen garanciát arra vonatkozóan, hogy működni is fog, így hivatalosan az X570-es alaplapokat kínálják az új lehetőségekhez.
Itt a PH!-n olvashattuk ezt alig egy hónapja....
Eltelt egy hónap, és hopp, az AMD mégis tiltja...
-
DudeHUN
senior tag
De. Azt kommunikálták, hogy a lapgyártókon fog múlni a támogatás. Ezt több nagyobb site is megerősítette. Azt hiszem még a PH is. Ez így most gáz, mert én örültem volna, ha pár slotom megkapja az extra sávszélt. Nem dől össze a világ, de na. Biztos felmérték és nem fogynának annyira jól az új lapok...
-
-
Kupszi
aktív tag
válasz
FollowTheORI #26 üzenetére
Én úgy vagyok vele, szeretem az újdonságokat, az újabb technológiát. Én ha úgy lennék, hogy adott egy x470-es lapom akkor is cserélném , persze jó lett volna ha itt is működik az a fránya pcie4.0
(#27) DudeHUN nem az AMD lengette be, hanem az 1-2 lapgyártó.
-
DudeHUN
senior tag
Kedves AMD akkor a répáért kellett ezt belengetni? He? Még, ha valami pletyka lett volna azt monom oké. De nem az volt.
Ez volt az eredeti álláspont: "AMD representatives, who confirmed that 300- and 400-series AM4 motherboards can support PCIe 4.0. AMD will not lock the out feature, instead it will be up to motherboard vendors to validate and qualify the faster standard on its motherboards on a case-by-case basis. Motherboard vendors that do support the feature will enable it through BIOS updates, but those updates will come at the discretion of the vendor. As mentioned below, support could be limited to slots based upon board, switch, and mux layouts."
-
-
Kupszi
aktív tag
Muszáj volt meghúzni ezt a lépést, mert így akkor még több usernek kell alaplapot cserélni. Persze egyátalán nem jelent majd előrelépést max 1-2%-ot ,de így aki újdonságra vágyik már CPU csere mellé alaplap csere is kelleni fog. Ez persze zsíros profit ismét az AMDnek, de hát az üzlet az üzlet.
Az intel ezt már nagyon régen csinálja és ennek ellenére hogy nagy a morgás, mégis mindenki megveszi. Persze gombóccal a torkába, és utána lecsillapodnak a kedélyek. -
Nem tudja valaki kb mikor jelennek meg a X570-es lapok, mert az elkövetkező 2 hétben lapot kellene vennem 2700x proci alá, és nem tudom érdemes várnom vagy vegyem meg a X470-et, a gép munkára van használva így nem tudok várni júli közepéig.
-
ribizly
veterán
Most tényleg bárki arra számított, hogy majd megkapja az egyik key feature-t a meg nem jelent platformról a "régebbiek"-ben?
-
-
A kozeljovoben varhato B550 chipset pcie4 tamogatassal 30k alatti arszegmensben?
-
-
zzola
titán
Intel feeling!
Mindenki vegyen új alaplapot! -
wwenigma
Jómunkásember
Sokat nem vesztünk vele, egyébként ha lesz 4.0 szabványnak megfelelő videokártya és nvme SSD béta biossal mérhető lesz az a semmi. No meg moddolt BIOS, mostaniak alapján talán megoldható.
Ui: mi a forrás? A svéd pletyka?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az úgy sem volt opció, mert kevesen használnak normál PCI Express csatolóba szánt SSD-t. Az M.2-re pedig nem igazán lehet komoly tervezés nélkül megoldani a PCI Express 4.0-t.
(#15) Cifu: Írtak rá mikrokódot. Ez van a béta BIOS-okban. De a működés olyan, hogy vagy megy, vagy nem.
-
olymind1
senior tag
Biztosan lesznek majd tesztek ahol RX 5700 -zal tesztelik majd az új Ryzeneket és lemérik lesz-e különbség sebességben a PCI-E 3.0 és a 4.0 között.
Meg biztos lesz csomó teszt is régi meg új déli híd összehasonlításokkal.
Csak jöhetnének azok is minél hamarabb
-
Cifu
félisten
tehát aki PCI Express 4.0-t akar, meg tudja találni a számításait a piacon.
Szerintem vagyunk egy páran, akik az eddig bejelentett X570-es lapok között nem találtak a kedvükre valót. Pedig az áraikat még nem is ismerjük (talán jobb is...
).
Ezzel együtt szerintem visszás az AMD magyarázkodása, ez az alaplapgyártók felelőssége, ha anno elég igényesen csinálták meg a csatlakozást, és esélyesen menne, akkor simán bevállalhatnák, hogy írnak rá egy megfelelő BIOS-t....
-
Silεncε
őstag
válasz
Dragon3000 #7 üzenetére
Írja a cikk: a béta BIOS-t megtarthatják a gyártók, de a véglegesben le kell tiltaniuk.
arn: vannak azok a fejlesztések, amiknek értelme van. Szerintem a PCIe 4 egyelőre nem ilyen. Játékra, kevésbé profi felhasználásra (tehát aki nem 50-60gigás videókat vág, meg több gigás projekteket fordít) szerintem egy sima SATA3 SSD is bőven elég. Akinek meg kell a sebesség, nem az a 2-300$ fog számítani, amit az alaplapra kell költeni.
-
DraXoN
addikt
mondjuk jelen esetben érthető, ez nem olyan, hogy ha nem jó megjavítják... nem tudják.. és mivel eleve nem 4.0ra lett tervezve az alaplap még a hitelesítéssel se lehetne 100%ig biztos, hogy sose lesz probléma vele... valószínű a belsős tesztekkel is ez lehet a tapasztalatuk. és ismerve az alaplap gyártókat, néha olyat csinálnak a rendszerekkel ami nem feltétlen stabil (alap beállításnak), vagy alul méreteznek valamit az alaplapon... esetleg a vrm hűtőborda csak egy formás alumíniumtömb ami max pufferként jó, de valódi funkcióját képtelen ellátni...
-
arn
félisten
válasz
colossal89 #4 üzenetére
a megvasarolt gyorsabb alkatreszek 90%a ilyen szempontbol felesleges
-
Dragon3000
nagyúr
Azért itt hardveresen nem erre volt felkészítve egyik előző alaplap sem és kérdés, hogy a gyártók hol spóroltak, ha tényleg van ilyen gond, azt szoftverből nem lehet megoldani, így a játékos példa pont nem jó ide.
Mi van azokkal az alaplapokkal, amik már megkapták a pci-e 4.0-t támogató biost?
-
ripla
addikt
Manapság ez a divat, valami nem megy, akkor nem javítják, hanem egyszerűen megszüntetik, letiltják. Játékoknál ugyanez, nem megy egy opció? Oké, akkor kivesszük, mintha sosem létezett volna.
-
Silεncε
őstag
Nem akarom az AMD-t védeni, de most komolyan: vesztünk ezzel bármit? Szerintem olymindegy egyelőre..
-
snecy20
nagyúr
Ennek nem fognak örülni páran.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Óra topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- BestBuy topik
- Milyen autót vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550 Vision D B550 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z97X-Gaming 3 Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Edge Használt, újszerű állapotban 12 GB RAM / 512 GB tárhely
- Dell 5050 i5 7500 8Gb RAM 128Gb SSD
- Apple iPhone 7 128GB Yettel Függő 1Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest