- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zs4k0s3mb3r
csendes tag
Igen, én valami olyasmit szeretnék, ami ötvözi a KDE vagy Gnome szolgáltatásait, de egy jól szkriptelhető WM- je van, ami lehet floating és tiling üzemmódban is. Elvileg a kwin meg a mutter is scriptelhető úgy hogy megfeleljen, de úgy néz ki ezt a rétegigényt még nem elégítette ki senki. Ha tudnék javascriptben programozni, akkor lehet megcsinálnám magamnak
-
pici hiba:
Linux alól pedig használhatjuk terminálban a DD parancsot is..
Ilyen parancs nincs. Olyan van, h dd. Csak a pontosság véget -
bloomberg
tag
Ezt csak azért, hogy könnyebben visszataláljak...
Köszi a bemutatót, ki fogom próbálni.
Most lubuntu van a zg5-ös aceren.
Az option 3g kártyát is felismerte, úgyhogy megy vele minden rendben (persze xp alatt telepíteni kellett
)
-
-
Rimuru
veterán
Amúgy én is a gép (és kíváncsiság) miatt váltottam, régen KDE utána Gnome (2.x széria és 3-as Shell), mind más és más miatt volt jó. Ha a régi Windowsos szokásoktól el tud rugaszkodni az embert ugyanúgy jól használható az Openbox és a tilling ablakkezelők (nagyon is kényelmes tud lenni, ha megszokja az ember). Openbox az mindig is érdekelt és pont az ArchBang miatt kezdtem el használni, az awesome is ilyen volt de azt F34R hatására néztem meg közelebbről, azóta is azt használom.
#46) F34R: Nem tudom mire gondolsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csak az ArchBang-os openboxot láttam, ami jó cucc, egy P3-as szintű gépre. Pikk-pakk egyszerű és tetszik, de nem látom, hogy miért kellene egy ilyen minimalista cuccot használni egy mai, erős gépen.
hcl: tudod, valahogy rá kell venni az embereket az új cucc vásárlására. Óóó mert ajróhoz ilyen meg olyan videokártya kell, mert csak az tudja...
-
F34R
nagyúr
Pszzt nem er masok hata mogott beszelni
Lenyegeben tenyleg , a sima tilling wm-ek nem adjak vissza azt a kenyelmet mint anno valaki a windowson vagy teljes erteku DE-n erzett.
dwm->scrotwm->wmfs->spectewm(u.a mint a scrot) ->openbox->awesome
openbox meg csak-csak olyan erzes volt voszont nekem sok minden nem tetszett ami miatt en megvaltam tole. az awesome van a legkozelebb az izlesemhez , es vele teljesen kenyelmes minden.. esetleg ha o nem volna akkor a kicsit vaskosabb de legalabb ennyire konfiguralhato xmonad-t hasznalnam (o is eleg sok csomagot huz le magaval telepuleskor). -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehe. Amúgy van ilyenből olyan, hogy a darabok lángra kapnak és elégnek, ez egy konzervatív effekt.
Win7-ben meg nincs is szinte semmi effekt. Azt az aeropeek dolgot is beadták mint valami nagy durranás...
Jah igen, eltaláltad. "Császári felség" és a P flotta főparancsnoka!
-
Apollyon
Korrektor
Hehe thx. Valami nagyobb álleesésre számítottam, nem rossz, de én még win7-en is kikapcsoltam a "hátrabeesős" effekteket, mivel úgy gyorsabbnak tűnik érzetre a rendszer. (Valójában nem az
)
BTW ha már arra jártam, feliratkoztam .D A nicked (Pirk) vmi Star Wreckes cuccból van?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rövid videó utolsó 10 másodperce: [link] (persze élőben nem darabos, csak a videón egy picit)
Ilyesmi effektek a Gnome-ban is voltak, de Debianban már elvileg nem lesz többé Gnome-os. Egyébként még van vagy 20 ki-be kapcsolható és paraméterezhető effekt.
Az új Gnome3 meg ajjjh.
colomb2: hehe, kemény. Én maradok a teljes élménynél.
-
Apollyon
Korrektor
Köszi a cikket!
Jó ez a Chakra kezdésnek winről, csak én is jobban szeretem a Gnome-ot, ez van .) Másrészt meg lojális vagyok, és amíg használható, maradok a DebilnélCPT.Pirk: Erről a szétesős ablakról tudsz linkelni valami videót plz?
már többször írtad szerte a fórumon de még nem láttam.
-
-
sptkyle
senior tag
Jo kis bemutato volt, köszi.
Szinpatikus. Nem hiszem hogy kapásbol lecserélem a Kubuntum erre, de az biztos hogy minimum live verzioban kiprobálom. -
atesz117
aktív tag
Gratula, jó lett a cikk, én most kezdem újra megkedvelni a KDE-t, olyan mértékben lehet "széthekkelni", mint semmi mást (szerintem)
-
Grat! Jó lett, és jó a cucc is. Gondolom gyorsabb az Ubi alapú cuccoknál.
-
kovgab
tag
Grat
jó cikk, jó disztró. Ezt nyúzom én is és tetszik, mondjuk az Ubuntu után elég szokatlan... -
ViZion
félisten
Helló CPT. Pirk!
Örülök, h kint a cikked, vártuk már!
Dolgozom, de majd este elolvasom. Jó a Chakra, csak a KDE meg én ugye... -
F34R
nagyúr
Altalaban mindig irtak a homepage-n mi a gyikjuk. Akkoriban en is bosszankodtam.
Konkratan volt egy regi dualboot isom ami ugy fel evvel reggebbi volt mint a mostani es azt szinte lehetetlen volt updatelni mert egy csomo csomag megvaltozott, igy mivel router mindenkeppen kellett mindig a legfirssebb csomagokat kaptam le a netinstall-al. A mostani telepites mar az install script nelkul ment , a grub is felmet bar mindig egy hibat irt ki a betoltese elott amit veglis megoldottam grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg.(#21) SentryGun
sztem siman lehetne , akar rtorrent + (akarmilyen webui , rutorrent + rtgui...) vagy transmission a webuijaval.
Samba pedig mehetne megosztasnak (azt viszint tudom hogy a windows-os halozatokkal nem a leggyorsabbak a fajlmuveletek.) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SentryGun #21 üzenetére
Erre akár a chakra is jó.
utorrent, utorrent szerver és egyéb azonos célú programok vannak rá, teamviewer7 szintén, NAS funkciókra ott a samba szerver.
Viszont pont erre való leírást nem tudok, inkább részenként fogsz ilyet találni, azok meg kb. függetlenek a disztribúciótól.
-
SentryGun
aktív tag
Én a házi "szerveremre" keresek egy könnyen használható Linux disztrót (értsd. abszolút bénáknak linuxból) a jelenlegi Win7 helyett:
- Grafikus felület (ez a win-nel hozzámnőtt),
- alapvetően torrent-re (utorrent), és NAS funkciókra, valamint, hogy
- kívülről lehessen menedzselni (pl. teamviewer-rel).Erre valaki tud valamit ajánlani? Cikk is tökéletesen megfelel, ami bemutatja teljes beállítást (angolul, vagy németül is jó), vagy itteni topic, ha nem jó helyen kérdezek. Előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No itt nincs ssd, de 10-15 másodpercet hozz mind a laptopon mind az asztalin boot időben, amik olyan 1:10 körül voltak addig nézve, míg a proci terhelés leesik nyugalmi állapotra.
Hogy bajos-e a systemd, azt nem tudom, én csak itt-ott szolgáltatásokat kapcsoltam be vagy ki, mindeközben problémát nem tapasztaltam.
Patice: swap meg minden nélkül csinálj egy csupasz 15G-s EXT4 partíciót a szabad terület végére, ott teljesen jól ellesz. Kapsz majd egy bootmenüt, ami alapból megjegyzi az utolsó választást.
-
a systemd meg a folyamatos variálások miatt. amikor már annyi minden változott, hogy nem tudtam úgy frissíteni, hogy ne omoljon össze a francba az egész, és óráim menjenek el a helyrerugdosásra, akkor meguntam.
először csak újratelepíteni akartam (szomorúan, mert ekkor már vagy 4 éve szolgált a gépen), de konkrétan nem sikerült... ez a kiherélt installer a félig működő featurejeivel. amikor olyan hibákat hozott elő, hogy csak pislogtam. hogy nem tudtam felrakni egy GRUB-ot, sem... akkor telt be a pohár és szakítottam az Arch-csal. pedig szerettem.
-
F34R
nagyúr
Mikor eszrevettem hogy kiszedtek az installer scriptet , kicsit hanyatvagodtam en is
szamomra viszont lenyegtelen mert nincs teljes erteku DE-m, ezert mast ki se brobaltam volna ha megadja magat. (talan gentoo-t de az meg tanulosabb , ragosabb)
Kimondottan a KDE- miatt valtal meg az Arch-tol vagy a systemd miatt ? (utobbi idoben tenyleg volt nehany faszsaga amiert csak pislogtam). -
határozottan barátságosabb, mint az Arch már egyáltalán nem létező installerje.
a cikk pedig minőségi. ha most váltanék disztrót, megnézném a Chakrát.
amikor először használtam Archot, még annak a része volt, és akkor Chakrás KDE-m volt, aztán amikor kiváltak, visszatértem az alap KDE-re. nem rég viszont kidobtam az egészet, mert többször volt üzemképtelen, mint működő. most boldog vagyok a Fedorával
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, Októberben meglépték a váltást. Érezhető gyorsulást hozott, főleg a booton érezhető.
Patice: ha maradt egy fölös 10-15G szabad hely, oda bőven elfér még ez a disztró.
szaszayanou: én úgy vagyok vele, hogy csak a KDE!
Be szoktam kapcsolni a többasztalos módot az asztalváltó kockával, engedélyezek néhány effektet és nézem az Aerohoz szokott Win7-es kollégák leeső állát, mikor meglátnak egy darabokra hulló ablakot.
sh4d0w: köszi!
-
Gratula, jó írás!
-
F34R
nagyúr
Jo lett a cikk, en is szeretem az Arch-t ellenben en KDE-t ruhellem , ez a disztro sokkal inkabb azoknak szant akik win-bol szabadultak es egy jol osszerakott, konnyu telepitesu rendszert szeretnenek. Ebbe is belekerult a systemd ?
-
Patice
nagyúr
Grat. a cikkhez. Most olvastam. Pár órája fejeztem be a laposomon SSD miatti Win7 pakolást. Ha ezt a cikket előtte olvasom lehet ezzel kezdtem volna. De ami késik nem múlik. Lassan elérkezik az idő, amikor Linux alapú rendszerre váltok és ez a disztró már elég felhasználóbarát, (l)úzerbiztos dolognak tűnik!
Köszönöm szépen az ismertetőt!
-
szaszayanou
aktív tag
Összefoglaltad a lényeget, jó cikk.
Nagyon klassz disztró különben. Barátnőm gépére tettem fel próba képpen, de neki nem jött be a KDE. Nálam valószínűleg ez fogja váltani az ubuntu 10.04-et.
-
Phvhun
őstag
Nem szeretem a kde felületet, olyan gagyi hatást kelt az egész, mindenhol minden kerek, meg grádiens van a dolgok szélén, nagy otromba betűtípus..
-
attilav2
őstag
Azt nem tudom, hogy tényleg lehet-e Linux esetében GPT-t használni hagyományos bios mellett.
A GPT wiki szerint lehet, legrosszabb ami történhet hogy nem bootol az így telepített rendszer, de akkor a chakra telepítőről bootolva vissza lehet csinálni az MBR-t, és újból telepíteni a rendszert, egy kis plusz meló kísérletező kedvűeknek
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én sem folytam bele különösebben a témába, de két előnyét ismerem, egyik a 2Tb feletti hdd-k / partíciók kezelése, másik meg az, hogy egy rakás elsődleges partíciónk lehet, nem csak 4 darab.
Ettől független jelenleg még akinek nincs ilyesmire igénye, annak megfelel a hagyományos is. Azt nem tudom, hogy tényleg lehet-e Linux esetében GPT-t használni hagyományos bios mellett.
Ryle:
Köszi, igyekeztem kitérni mindenre, ami meghatározza a Chakrát. -
attilav2
őstag
GPT partíciós táblával nagy valószínűséggel mennek az új linuxok BIOS-os lapokon is, a GPT wikije szerint: [link]
A windows7-et csak UEFI-s lapon lehet GPT-vel telepíteni!
Szvsz nyugodtan ki lehet próbálni a GPT-t ha csak chakra lesz a gépen, ha windowst is raknánk mellé akkor felejtős ha csak nincs UEFI-nk.
Ha BIOS-os gépünkön meg akarunk szabadulni a GPT-re telepített chakrától úgy hogy utána a Win7 települjön, előtte a chakra telepítőjével vissza kell csinálni az MBR partíciós táblát!Sajnos nem tudok jól angolul így, nem tudom megítélni miért is jobb a GPT mint az MBR, a linkelt wikiben minden le van írva, aki kedvet érez csinálhat egy rövid összefoglalót GPT kontra MBR témában
-
Ryle
tag
Komoly teljes körű leírás....grat hozzá.
-
cstommy
csendes tag
Jó írás, Örülök hogy bemutatjátok a különböző disztrókat, megérdemlik az emberek
Nekem csak az a bajom hogy nem bírom a KDE-t -
Xmodule
őstag
Jó a cikk! Köszönjük szépen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gitáros topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Óra topik
- Fotók, videók mobillal
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti 6GB / 16GB / 500GB SSD
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- IBM Thinkpad T42 15" IPS + Dock II +tartalék alkatrészek
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged