Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz hugo chávez #105 üzenetére

Tapsikolnának örömükben a DARPA-sok, ha akár csak ezt a "nem olyan nehéz"-t utánozni tudnák... :) Gondolj csak a légy manőverezőképességére! (Az más, hogy nekimegy az ablaknak, mert az üveg fogalma már magas neki. :D Egyébként pl. a méhek hamar rájönnek, hogy azzal vigyázni kell.) És nem valami scriptek futnak ott, ugyanis vannak kimondottan ügyes, cseles, ill. ügyetlen legyek, félénkebbek és szemtelenebbek, stb. Sőt, egyszer találkoztam egy kimondottan játékos léggyel is. :)

Más. A napokban láttam egy filmecskét a sejtek belső felépítéséről. Sok ilyet láttam már, de ez jóval tovább ment az általános ismereteken, ill. a legújabb felfedezésekből is bemutatott párat. Hát komolyan, egészen elképesztő! Egyetlen sejt is sokkal összetettebb, mint azt korábban bárki gondolta! Lesz itt még mit kutatni 100-200 évig...

Persze mondhatnánk, hogy ennek nagy része a sejt életfunkcióihoz szükséges, miközben pl. 1-1 idegsejt viszonylag egyszerű szerepet tölt be (pár egyszerű input -> output 0/1) az ideghálózatban. A neuronális hálók kutatásának hajnalán még így gondolták. (Azt hitték, elég lesz ilyenekből összerakni egy nagy halommal, és kész az AI.) Hát nem, ma már tudják, hogy ez közel sem így van, illetve csak a legegyszerűbb struktúrák esetén igaz (amiket úgy-ahogy már megértettek). Adott esetben 1-1 idegsejt egymaga is összetett feladatokat lát el, és az önszerveződés olyan szinje jelenik meg, ami enyhénszólva messze áll az egyszerűcske modelljeinktől, nem csak mennyiségben, hanem minőségben is.

Ezek a "kvantumprocis" teóriák sem puszta fantazmagóriák, hanem olyan hipotézisek, amikkel egyes, a hagyományos keretek között (kémia) megmagyarázhatatlan jelenségek tekintetében próbálnak elmozdulni akár több évtizedes holtpontokról.

Új hozzászólás Aktív témák