Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
Új hozzászólás Aktív témák
-
RozogA87
tag
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Ja, hogy egy család. Igen, de az 4 gyerekre annyi kb. Egyébként olyan vicces, hogy ebben az országban mindenki húde utálja a gypsiket, aztán meg 8 (megkockáztatom hogy mostmár 12) évre megszavaznak egy rakás roma maffiózót az ország vezetőinek. (Orbán, Lázár, Rogán stb. mind rétinéger). Mindezt azért, mert emelték a fizukat bruttóban, aztán nettóban sokan eleinte kevesebbet kaptak...meg mert karácsony előtt löknek a posztkommunista magyar nyugdíjasnak egy Örzsébet utalványt.
-
Sinesol
veterán
válasz
RozogA87
üzenetére
"Nem tudom tudtad-e hogy a Magyar GDP kb. 60%-a beforog jelenleg a költségvetésbe. UK-ban ez ilyen 25% körül van."
Azért nem kis különbség van GDP-ben, annak a 25%-a nem kicsit több az itthoni 60%-ánál.
alteran95 : Én már meg nem mondom mi is volt eredetileg, de valami kulturalis fejlesztési alap, vagy hasonló néven futott, de már pár éve biztos van, hogy találkoztam a nevével. Persze az is igaz, hogy biztosan lehetett volna belőle hasznosabb dolgokat is épiteni mint stadionokat és persze az is lehet, hogy nem csak abból a pénzekből költöttek stadionokra.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
RozogA87
üzenetére
Sinesol:
Na mond el nekem légyszíves, hogy milyen forrásból? Ne mond már nekem, hogy az EU ad nekünk több száz millió eurót, hogy teleépítsük az országot stadionokkal, a másik meg ha esetleg így is lenne, ami nincs így, akkor is gyakorlatilag azt adják vissza, amit mi befizetünk az EU-ba, csak ugye fix. célra, plusz kicsit kitoldva.
A másik meg az, hogy a fizetések se egyenlőek, ahogy a dolgozók és nemdolgozók aránya is, ami pedig az állam hibája, pénz meg mindig van, mert minden beruházást szétlopnak, csak ugye az a baj, hogy azt a kilopott pénzt nem az egészségügynek lopják ki gerinces módú emberként, hanem saját zsebre gerinctelenül, a probléma itt van.RozogA87:
Kérlek szépen attól hogy az igazságot nem tudod elviselni, az attól még se nem mágia, se nem rasszizmus (igazából a vicces az, hogy az emberek 90%-nak halványlila fingja sincs, hogy mit jelent ez a szó, csak dobálózik vele, mert ugye ez a divat), ha látod a pusztulást és az igazságot, akkor azt is látod, amit én leírtam.
Tudod nem tudom hogy te milyen információt és honnan szedtél, de itt kb. 200 eurót is megkap egy család, persze forintban (persze nem mindegyik, viszont most nem 1-2, hanem 4-7 gyerekes családokról beszélek, azt akkor városonként akár több tucat is van) támogatásként (egyébként bármelyik postást megkérdezheted, hogy milyen pénzeket osztanak ki, max. nem válaszolnak, jobbik esetben pedig igazolnak), plusz akkor még az önkormányzatnak külön nyújtja mindegyik a markát egyéb támogatásokra minden évszakba, hagy ne kezdjem el sorolni és akkor hozzátenném, hogy akár az a pénz is elmehetne máshova másra. Nem vagyok rasszista, de én azt mondom hogy az én, meg úgy a normális emberek munkájából és pénzéből ne élősködjön senki, főleg nem olyanok, akiknél a 8 általános, meg az alapműveltség is hiányzik nem tudom én hány éves létükre és hiába nevezel rasszistának, ez sajnos akkor is igaz, persze nem mindenki veszi észre, ez is helyfüggő. -
RozogA87
tag
Ahogyan Te azt elképzeled...először is: két nyugati példa.: Az egyik a UK ott az "alacsony keresetűek" átszámítva kb. 450-600
ezer forint környéke összesen olyan 12-15 százalék adót és TB járulékot fizetnek. Évi 11500 fontig a jövedelmed ADÓMENTES csak az efölötti rész 20%-a jön le adóban, az NI a heti 157 fontot meghaladó rész 12%-a kis jövedelemnél értelemszerűen a levonások százalékban is minimálisak. Hollandiában a minimálbért pár éve (ami akkor cca. 400 ezer forint volt) 2,45% SZJA terhelte és semmi más!
Namost a KSH legfrissebb adatai szerint a magyar átlagbér jelenleg bruttó 365 ezer forint. Ez van minden elképzelhető módon szét-és agyonadóztatva, mégis müködésképtelen a legtöbb fontos dolog amit az államnak kellene biztosítani.
Nem tudom tudtad-e hogy a Magyar GDP kb. 60%-a beforog jelenleg a költségvetésbe. UK-ban ez ilyen 25% körül van. Szóval a magasabb bérek se magyarázat. Talán a nagyobb népesség?! (Na ne röhögtess!) Mégis minden egyre jobban lepusztul (erről nincs ugyan statisztika, de látom, érzem, tapasztalom) és nem, ez nem azért van mert XY kap gyerekenként 50 euró családit havonta. Csak hogy reagáljak a fentebbi rasszista kommentre is. -
Sinesol
veterán
válasz
Alteran-IT
üzenetére
Egyrészt a stadionok más forrásból épülnek, egyáltalában ha nem is stadion épülne, akkor se lehetne egészségügyre forditani azokat az összegeket, másrészt meg nagyon nem egyenlőek azok a befizetett adók. Nem mindegy hogy az itthoni 150-200k átlagnak a 35%-a folyik be adóban, vagy mondjuk a 6-800k nyugati átlag 35%-a, ahogy az sem mindegy, hogy az erősebb gazdaság, kereskedelem is sokkal több pénzt hozhat. Viszont amikor egy kórházi eszközt kell beszerezni pl. egy német cégtől, akkor őket nem érdekli az ország szinvonala, ugyanannyit kell nekünk is érte fizetni, mint egy jobb helyzetben lévő nyugati államnak. Szóval ha budget nézzük, akkor inkább azt mondanám, hogy nincs annyi pénz, ami kéne, legalábbis jelenlegi állapot szerint.
-
Alteran-IT
őstag
Persze azt mindketten simán elfelejtitek, hogy itt is van egy csomó pénz beszedve, csak éppen zsebre teszi az a faszkalap mészáros, vagy ha éppen nem ő nyúlja le, akkor feleslegesen még egy stadion épül belőle, szóval pénz az van bőven, csak nem arra megy el amire kellene, ilyen egyszerű a képlet.
Azt meg ne adja már elő senki se, főleg tapasztalat nélkül, hogy külföldön szarabb az ellátás, mert kurvára nem az, sőt az ottani ellátáshoz képest az itteni olyan mint ha csak valami gyógynövényes varázslatot kapnál, persze hatás nélkül és nem, ott se nézik szarba az embert, persze azért egy-két helyen válogatnak, de kell is, meg egyébként is, aki nem dolgozik, az mi alapján vesz igénybe bármit is? Mert itt is azért szar, mert bemegy pl. a c betűs (nem, nem félek kiírni, csak ugye a moderáció, mert más dolguk a moderátoroknak sincs) aki egy forintot se fizet be, csak ugye elvesz, mert munkanélküli, meg ugye nagycsaládos és így tovább és ahhoz képest hogy csak rajtunk él, még az egészségügynél is ingyen ellátást kap, sőt felháborodik ha nem ő az első és ez a 90%-ra igaz, szóval ez a szelektálás nem is lenne olyan rossz ötlet, csak ugye a magyar rendszer működik szarul, mert elmegy a pénz a sok felesleges dologra és akkor ami még az egészségügyre megy azt is ingyenélők veszik igénybe, kicsit szánalmas ez az ország.
-
Sinesol
veterán
válasz
RozogA87
üzenetére
Éppenséggel az egészségügyi ellátás azért kielégítő sok országban, mert keményen fizetős, viszont megvan az az árnyoldala, hogy ha nincs pénzed, akkor kutya se néz rád. Ezzel szemben nálunk legalább szinte ingyen is kapsz ellátást, ami ha nem is a legjobb, de több mint a semmi.
Nem rossz elképzelés ami nálunk van, hogy államilag támogatott az egészségügy, viszont ilyesmi csak jóval gazdagabb országokban működhet kielégítően, ahol elég adót fizetnek be az állampolgárok az egészségügy finanszírozására.Na szóval túl sok adót nem fizetünk be, fizetni megint csak senki sem akar az orvosnál, ugye emlékszünk még a vizitdíj miatti hőbörgésre...de az persze kéne hogy jó ellátás legyen. logikus.

-
RozogA87
tag
Hogy ezek az ember alapvető komfortérzetét rontják. Ha nincs netem, de van normális WC-m komfortosabban érzem magam, mint fordítva. Vagy legalább ilyen fontos a mindenki számára elérhető kielégítő minőségű egészségügyi ellátás. Ami például nálunk egyáltalán nem valósul meg.
-
RozogA87
tag
Szélessávú net mint alapjog...hmm tök jó. Csak éppen van akinek még manapság is pottyantós budija, meg fatüzelésű kályhája van. (Igen Kanadában is.)
-
Tombi
őstag
Az szerintetek mennyire normális, hogy a tisztelt Telekom nem akar
vagy "nem tud" adsl végpontot bővíteni a faluban,
kb 5 éve volt az utolsó adsl bekötés
viszont nagyban megy a kampány a megnövelt
internetsebességgel és tv csatornákkal.
AHA persze.
Mindezt a már meglévő ügyfeleknek,
Hernádvécse faluja,
Borsod megye
2017
-
Alteran-IT
őstag
Tudod ezzel csak az a baj, hogy senki se mondta a Telekomnak, hogy fogjon bele egy veszteséges kurva sok pénzt felölelő gyengébb minőségű szolgáltatásba, tehát azzal hogy ők hülyeséget csináltak azzal ne az előfizetők szívják már meg.
Ott volt a jó digitális hálózatuk, koax-on még simán lehetne nyomni a DTV-t, sőt optikán is mint ahogy a DIGI csinálja, és így jobb minőségben mehetne felesleges beruházás nélkül, de nem, a T-nek még ott is az IPTV-t kell nyomni, ezzel feleslegessé váltak a DTV box-ok és így tovább, az ember nem használhatja csak simán a digitális vételre alkalmas TV-jét, még külön áramzabáló box kell hozzá és így tovább, szóval az ilyen teljes baromságokat hagyjuk is.Ez meg nem neked szól, hanem bambanonek.
Ha egy szolgáltató külön forgalom priorizálást csinál, akkor ott több gond is lehet, ami miatt megint csak az előfizető szív. Mondjuk egy bizonyos szinten lehetne priorizálást csinálni, de azért meg nem érdemes, ha meg amiatt csinálnak, mert kevés a sávszél, akkor miért nem fejlesztenek inkább, mint hogy felesleges pénzt ölnének a korlátozásba? Ha pl. valahol az optikai gerinc szűk, akkor az csak két végponti eszköz cserével kiküszöbölhető és ha nem csináltak baromságot és könnyen és olcsón bővíthető megoldást választottak (ami az elején drága, de ez belefér), akkor pl. elég az optika két végpontján két modult kicserélni és 10 Gbit/s-ből már is 1000 Gbit/s van és vagy 200 forintból kijön, vagy akár kevesebből is. Az hogy külföld fele nem ilyen könnyen bővíthető a sávszél az egy dolog, ezért alkalmaznak olyan dolgot a szolgáltatók, hogy névleges meg garantált sávszélesség, de ha a túlterhelés hálózaton belül és az előfizetőhöz közel van (pl. helyi központ és előfizető közötti háló, vagy központok (pl. városok) közötti optika, akkor ott nagy gond van a szolgáltató háza táján, főleg hozzá nem értés terén, de az ilyen szolgáltatóknak meg csak azt tudom mondani, hogy akkor menjenek és a szennyvízhálózatot üzemeltessenek, ahhoz nem kell akkora szakértelem. -
azbest
félisten
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
semmi sem lehetetlen, csak idő és pénz kérdése
-
SchumiBácsi
őstag
Jól van, de írtam is hogy a többibe már nem látok bele... Akkor vehetjük úgy hogy ugyanannyiba kerül "meghonosítani" és "begyújtani" egy szolgáltatást mint kiépíteni. Esetünkben ez 500millió is lehet annál a térségnél ahol ezt fejtegettük.
Hát nem is tudom mit mondjak erre, de sztem "oldják meg", pár napja a környéken másik szolgáltatónál felfedeztem 100megabites netet 3db egymást követő falun(!), úgyhogy sztem nem lehetetlen vállalkozás mindenkinek 30megát biztosítani.
-
Snoop-y
veterán
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Plusz reklamoznod kell meg fizetni a rohadas sok sales -es kollegat hogy eladjak aztan meg kifizetni egy kalap ertekesitoi jutalekot.
Nem eszik azt olyan forron.bambano jol irta kb 5-7 ev a megterulesi ido es ez meg jonak szamit. Pl a Telekom IPTV vastagon veszteseges volt evekig (lehet meg most is az) iszonyat mennyisegu penz lett beleolve (eszkozok,szoftverek, helpdeskesek kikepzese, halozat monitorozo es management rendszerek kiepitese etc etc)
Szoval ez nem ugy mukodik hogy veszek 3ft per meterert kabelt azt haddszoljon...
-
hallador
addikt
Igen pontosan arról van szó, hogy a sok elkényeztett hülyegyerek, aki a pisa testen alulról szagolja az eredményt, azzal foglalkozik, hogy apu vegyen neki olyan róutert, amiról azt sem tudja mi, de legyen olyan, hogy az 1000 MBit/s-es digi száguldjon ám, (az más kérdés, hogy a végpont nem bírja el a szerelődobozban, mert 8 éves huawei switch van bekötve), de legyen. Tanulni nem kell, sajnos a fejlődés ezeket az embereket éri nem azokat akik valóban előre vinnék ez országot.
De ahogy látom erre nincs szükség Magyarországon nem kell. A népbutítás a lényeg, a többi pedig nem értelmezhető.
Amiket leírtál igencsak érdekes dolgok, köszönöm. Én is ezekkel élek.
-
rammstein99
csendes tag
Volt erre egy cikk is, ami szerintem idevág, ami azt írja, hogy: "A digitális gazdaság a magyar nemzetgazdaság egyik kitörési pontja, ezért átgondolt, valamennyi területre – így a startup ökoszisztémára is – kiterjedő fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír – fogalmaz a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleménye."
-
<Lacy85>
addikt
válasz
PistiSan
üzenetére
Igen, ezért írtam, hogy inkább a B variáció játszik.
Konkurencia nincs, aki nagyobb netet tudna adni, ezért minek fejlesszenek? Úgyse tudsz átmenni máshová.
Vidanet van még itt telekomon kívül, de ők sem adnak nagyobbat.
Meg azért a telekomnak enyhén szólva is jobbak a szolgáltatásai. -
PistiSan
addikt
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Csak most 0 hálózat fejlesztéssel szedik be a ~8000Ft-os előfizetési díjakat, nyilván ez jobban megéri nekik, mint ha fejlesztenek sok pénzből hálózatot, és ugyan annyiért adják a jobb netet.
Nagyon várom már az optikát, én biztos előfizető leszek, meg a legtöbb ismerősöm is vált amint lesz jobb mint a jelenlegi sokszor szakadozó adsl.
Hozzá teszem, vannak jó páran még nálunk, akik mikrós netet használnak, és szenvednek vele, mert már megint nem tud új adsl végpontot biztosítani a szolgáltató. -
<Lacy85>
addikt
Nem is egy ezressel számoltam, mert nyilván az vicc kategória

Karbantartási költségeket, ügyfélszolgálatot nem számolom pluszba, mert gondolom az a jelenlegi hálózat mellett is van. Ez sem működik magától.
Ami plusz kiadás lenne, az az új hálózat kiépítése. Ha 5000 háztartásból csak 1000 fizet elő, az is csak netre, akkor is évi 60 millió bevétel. És általában van mindenkinél (itt legalább is) tv is. 1 rendszeren mehetne a 2, mert akkor már lenne értelme az ip tv-nek is. Most is elérhető, csak nincs olyan hülye, aki erre a netre megrendeli.Még csak a routereket sem kellene lecserélni, mert amit alapból adtak X éve, fel van szerelve mindennel, ami kell.
Net+tv mondjuk 8 ezer (most is kb. ennyi), és mindjárt majdnem 100 millánál tartunk évente. -
bambano
titán
válasz
<Lacy85>
üzenetére
ha 4 településen 12 ezer ember él, az nem 12 ezer előfizető, több okból se:
1. nem fizet elő mindenki, egy család egy előfizetést szokott venni.
2. még így sem fizet elő mindenki, mert sokaknak nem kell vagy másnál fizet elő.12 ezer ember az nagyságrendileg 5000 lakás, annak a felével lehet max. számolni. de még mindig azt erőltettem, hogy míg itt a kolléga 6000 forintot számolt előfizetési díjnak, addig a másik fotelisp tulajdonos max. egy ezresért adná. tehát azt a 210 milliót nem lehet két év alatt visszahozni különösen úgy nem, hogy karbantartóra akkor is szükség van, ha új a hálózat, hiszen a bekötést meg kell csinálni valakinek. kell még ügyfélszolgálat, pénzforgalom, jogász, fedezet az adókra, bérleti díjakra, stb.
ilyen településeket vagy nem építenek meg, vagy beledugnak valami nagyobb projektbe. ezt verte tönkre a digi a piacpusztító áraival. az is el szokott felejtődni, hogy korábban a médiatörvény az előfizetők egyhatodában korlátozta egy szolgáltató esetén a szolgáltatási területet, tehát lehet(ett) sok olyan terület az országban, amit azért nem épített meg seki, mert nem fért bele a jogszabályi határba.
tehát az itt példaként elhangzott számokkal számolva a hálózat kiépítésére elköltesz 120 misit, az üzemeltetésre havi 4-5 misit, ezzel szemben van mondjuk 2000*1000 forint bevételed. ez sosem térül meg.
-
<Lacy85>
addikt
-
bambano
titán
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
amelyik nagy céget ismertem korábban, ott 7 év volt a határ. ha hét év alatt megtérült, mehetett, ha nem, nem. szóval az ilyen 1-2 év és hawaii a valódi életre nem jellemző.
-
bambano
titán
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
akkor ezt most számold újra azzal, hogy:
- az én állításom az volt, hogy 60 misi a települések közötti optika, nem a teljes kábelezés.
- a #67-ben ezért a netért egy ezrest akartak kérni.a bevételt pedig ne keverjük a fedezettel, ez látványosan a tv előfizetési kalkulációdon bukik ki.
-
PistiSan
addikt
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Egyet értek veled, nálunk is ez a helyzet kb, én mondjuk nem gondolnám, hogy nem a jelenlegi monopol helyzetben lévő szolgáltató fogja továbbra is biztosítani a netet, csak már majd optikán.
Az ár nagy kérdés lesz, mert jó lenne a 30mb, de most a 10-ért is 6K-t fizetünk, nem igazán hiszem hogy a 30-as net is ilyen árban lesz, bár ha államilag támogatott az egész, talán nem szállnak el az árral nagyon. -
SchumiBácsi
őstag
Igazság szerint ezt már tegnap be akartam írni, de ami késik nem múlik.
Tételezzük fel hogy 60millióba kerül a kérdéses területet felfűzni optikára. További 60millió megvenni az "elhasználható forgalmat" - egyébként nem tudom hogy megy az ilyesmi, de gondolom az is pénzbe kerül. Ideális esetben vadonás új a rendszer ezért nem számolunk jelentős karbantartási/javítási munkálattal az első 3évben, csak fenntartási költséggel, így legyen 3évre 150millió a befektetés.
Na most ha 3ezren "rákötnek" egy közepes "vidéki" netre az fejenként 6k minden hónapban. Mivel némileg előremutató ez a fejlesztés nem 10 hanem 30megabit jár ezért az összegért. Sztem ennyit bárki kifizetne tekintve hogy nálam a 10es netért kérnek 8k-t és még a TV+telefon nincs is benne. Elképzelhető hogy ezen az újonnan épült optikán TV-t is "szállítanak" amit csak ezren kérnek és ez a tábor 8k fizet havonta. Elképzelhető hogy az első 3hónap ingyenes mert előfordulhat az ilyen ha valaki hűséget is vállal. Utána viszont minden hónapban 20millió bevétel - ez 9hónap alatt az első évben 180millió.
Véleményem szerint a hálózat kiépítés költsége tuti megtérül 1év alatt, a forgalom költsége és a karbantartási munkák amik befolyásolhatják ezt az időtartamot. A monopolhelyzet megvalósítása meg nem egy nagy ördöngösség, az én településem iskola példája annak hogy ha valami kormány rendelettel nem segítenek rá valamikor, akkor itt fogunk rohadni még 100év múlva is 10megán konkurencia nélkül...
-
bambano
titán
válasz
<Lacy85>
üzenetére
nem olcsóbbat írtam, hanem költségoldalról nézve olcsóbbat.
miért lesz olcsóbb költségoldalról nézve, hogy nem ruházol be egy halom cuccra, ami ezt megvalósítja? kitalálod magadtól? upc méretű cégnél a torrentezés hátrasorolása milliárdos beruházás.a magyar jogszabályok szerint ha az előfizetőt forgalom alapján hátrány érheti, akkor auditáltatni kell a számlázási, ügyviteli rendszert. a részletekbe nem megyek bele, mert alapelvekbe ütközik, de nem két fillér az sem.
sokkal jobban járok, ha azt a pénzt, amit akár auditra, akár forgalommenedzselő hardverre (nem) költenék, kapacitásbővítésre költöm.
-
<Lacy85>
addikt
Nem tudom tudsz-e róla, de a közösségi közlekedés se annyiba kerül, mint a jegy vagy a bérlet ára. Állam bácsi közszolgáltatási szerződést köt a szolgáltatókkal, és a jegyáron felül még további pénzt ad"
Igen, csak ugye ez közszolgáltatás, a (pl.) Telekom meg egy profitorientált multi, aki valószínűleg nem azért nyereséges, mert veszteségesen értékesít, és nem is állambácsi miatt olcsó a net, mivel nem, hogy pénzt ad nekik, még külön meg is vannak adóztatva.
"Tehát, ha már pénzt ad rá, akkor miért ne tehetné meg itt is?"
Persze, megteheti. Megszabhatja, hogy az adott pénzért cserébe milyen minőségű legyen a szolgáltatás.
Ugyanis nem Te kapod a pénzt, hanem a szolgáltató. Ő meg eldönti, milyen feltételekkel értékesíti a csomagjait.
Abba senki nem szól bele sehol, hogy az üzleti forgalom prioritást élvez (netsemlegesség)."Persze lehet mondai, hogy a verseny az jó. Igen, de hátrányos is lehet."
Nem csak lehet, hanem az is. Lassan már minden sarkon van egy netszolgáltató kb. lószar háttérrel, technikai felkészültséggel. Meg is látszik a minőségeken. Mennek egymás alá árakban, mert Magdi néni 200Ft-ért is szolgáltatót vált, de pénzük meg nincs fejleszteni. Ki szívja meg ezt is? Mi.
Az egyik nem tud, mert nincs miből,a másik meg nem akar, mert annyi ügyfelet vesztett a hülyék miatt, hogy nem éri meg neki.
Minek ennyi szolgáltató? Ekkora országra bőven elég lenne annyi, mint mobilból."Legvégül pedig félre értettél. Nem azt mondtam, hogy ne lehessen használni UHD 4k video, és játék letöltésére, hanem az a prioritásban a második helyre tegye, ha a települést összekötő optikán elfogy a sávszélesség. Úgy hogy pistike torrentje pedig bekerül ekkor a 47. helyre."
Adjon akkora csomagot, amit még kényelmesen elvisel a rendszer nagyobb terhelésnél is.
Jól hangzik a gigabit net, meg lehet vele csalogatni, de ha 2 panel elkezdi komolyabban használni, letérdel a háló (kicsit túlozva).
Meg épp ezért mondtam, hogy a német példa tökéletes. Ha valaki több terrát eldurrant havonta, az nem átlag felhasználó, hanem torrent pista, stb.
Egy bizonyos határ felett meg lehet csapolni a sávszélt. 100Mbit helyett mondjuk kap csak 40-et.
Ha máshol működik, itt is működne. -
borg25
senior tag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
...és hogy merészeli megtenni a támogatott neten.
Úgy baszki, hogy kifizeti érte a havidíjat, amit megszab a szolgáltató.Nem tudom tudsz-e róla, de a közösségi közlekedés se annyiba kerül, mint a jegy vagy a bérlet ára. Állam bácsi közszolgáltatási szerződést köt a szolgáltatókkal, és a jegyáron felül még további pénzt ad, ez a vasút esetén annyit tesz:
- Fizetsz egy 100%-os jegyet
- Állambácsi ad további jatot a MÁV-START-nak a vonatok közlekedtetéséért stb.
- Állambácsi ad további jatot a MÁV-nak, a pálya fenntartásáért
- Állambácsi finanszírozza a pálya igazolt fenntartási költségeit
- Állambácsi mint tulaj finanszírozza a MÁV adósságaitEzért cserébe viszont nem te, hanem ő támasztja a követelményeket, hogy a pályaudvaroknak milyen tisztaságúnak kell lennie, mi számít egyes vagy kettes kategóriába, minek kell lennie az állomáson, milyen minőségűnek kell lennie a szolgáltatásnak stb.
Tehát, ha már pénzt ad rá, akkor miért ne tehetné meg itt is?
A kormánynak meg az ég világon semmit nem kellene támogatni, mindössze nem kellene különadókkal rommá szivatni a szolgáltatókat, és akkor több maradna fejlesztésre is.
Már fentebb ki lett vesézve, a te esetedben is, Győrből elhozni 20-30km-en a netet, 50-60 milla, mondod van rá kb 10e ember az mondjuk 3000 háztartás, Vajon mennyi potenciális megrendelő? Ki az aki fizetni fog a plusz sávszélességért plusz pénzt? Megéri-e? Az 50-60 millában benne volt vajon a hardware költség is, vagy csak a száloptika lefektetése? Ha vannak külön adók ha nem, be kell látnod, hogy vannak olyan esetek, ahová nem éri meg kihúzni szélessávú netet, mert olyan a megtérülése és akkora a kockázata, hogy nem éri meg. Ekkor ahhoz, hogy neked vezetékes neted legyen le kell nyomni az árat, valakinek (állam bácsi, vagy közösség összefog) a zsebébe kell nyúlni, hogy beszálljon a költségekbe, és javuljanak a megtérülési mutatók.
Persze lehet mondai, hogy a verseny az jó. Igen, de hátrányos is lehet. Nézzük ismét a te esetedet: Max 3000 elérhető ügyfél. Ha van egy versenytárs, akkor ez lemegy a felére. A megtérülési idő minimum duplázódni fog, elvégre a fenntartási ktg-ek maradnak, és ő 3000 ügyfélre tervezett.
Miért a fele? Mert mondjuk azt, hogy végül egyenlő árat kínálnak, mert nem fognak egyre olcsóbb árat, egyre veszteségesebbet mondani, csakhogy ügyfélre tegyenek szert. Az egyik nullszaldós, a másik veszteséges, vagy az egyik nullszaldós, a másik picit nyereséges.
Nem fog ilyen kicsi helyre menni senki a verseny kockázata miatt, vagy nem megy oda versenyezni.Legvégül pedig félre értettél. Nem azt mondtam, hogy ne lehessen használni UHD 4k video, és játék letöltésére, hanem az a prioritásban a második helyre tegye, ha a települést összekötő optikán elfogy a sávszélesség. Úgy hogy pistike torrentje pedig bekerül ekkor a 47. helyre.
-
<Lacy85>
addikt
Hogy egy hasonlóan idióta hasonlattal éljek:
Gyorsabb kocsid csak akkor legyen, ha azt munkára használod. Öncélra / szórakozásra trabantot kell venned.Csak azért, mert itt nem hangzott el, hogy valaki pl. naponta akar 20GB adatbázismentést mozgatni, az nem jelenti azt, hogy üzleti célra nem is fogják használni, ha lesz.
De ezek szerint ha valaki mondjuk netflix-ről akar 4K-t nézni,vagy épp meg szeretné venni a legújabb játékát, ami 120GB, az már vérpistike, és hogy merészeli megtenni a támogatott neten.
Úgy baszki, hogy kifizeti érte a havidíjat, amit megszab a szolgáltató.Nem a netsemlegesség felrúgásával kell visszaszorítani az otthoni seed szervereket, hanem úgy, ahogy több országban működik. Letorrentezel egy filmet, aztán kopogtatnak az 500 eurós büntivel.
Na ez valóban korrekt, és teljesen jogos eljárás lenne. Na meg fel is szabadulna a hazai net 80%-a.
Vagy ami németeknél is van. Bizonyos adatkeret felett lecsökkentik a sávszélt.A fentiek meg igények, amit épp a nagy cégek generáltak azzal, hogy lassan 100GB alatt semmi nincs.
Nyilván ezeket az ember nem 5 megás nettel akarja töltögetni hetekig.
A kormánynak meg az ég világon semmit nem kellene támogatni, mindössze nem kellene különadókkal rommá szivatni a szolgáltatókat, és akkor több maradna fejlesztésre is. -
aprokaroka87
nagyúr
Amedig nem tudjuk mi lesz ez az "állami internetcsomag" addig nincs értelme erről gondolkodni.
Maradjunk annyiban hogy ha elcseszik akkor negatív hatása is lehet.
Ugyanis ha elég korlátos csomag lesz akkor sok felhasználót nem fogja érdekelni,még akkor sem ha 50%-al olcsobb lesz. -
borg25
senior tag
válasz
Dilikutya
üzenetére
Ha gyorsabban akarsz a Steam-ről tölteni, fizess többet, ne államilag támogatott alapcsomagok elégítsék ki ezt az igényt.
+1
Nekem se az ellen van kifogásom, hogy valakinél 400MBit fel/le legyen.
Még az ellen se, hogy ennek kiépítését állam/eu bácsi támogassa.Az ellen van kifogásom, hogy az állami támogatás eredményeképpen megújított hálózaton UHD macskás videót néznek. (Érts: youtube, klipp, facebook posztolás a semmiről, torrentezés, warezelés, bármi ami nagy ívben tesz a szerzői jogokra)
Mert a támogatás célja nem a gyors net volt, hanem hogy a gyorsabb internet segítségével nőjön a GDP. Legalábbis remélem, hogy elsődlegesen gazdasági és nem a szociálpolitikai indokai vannak. Persze az biztos, hogy a másodlagos indok mindenképp szociálpolitika.Az se gond, hogy macskás videót néznek, de mondjuk akkor állambácsi a támogatásért cserébe előírhatna valami olyasmit, hogy ami a GDP-t növeli, az elsőbbséget élvez, és ha csúcsidőben egyszerre megy a torrent és a munkaanyag feltöltése a felhőbe, akkor nem 50-50% a terhelés eloszlása, nem, az egyik a garantált a másik a max. Igen ez már kőkeményen ellene megy az internet semlegességnek. De realitása is van, mert a cél sem 50% vállalkozó 50% vérpistike támogatás volt, hanem vállalkozó támogatás, és ami marad, az lehet pistikéé, és a nagyi skypejáé. (Gondolom én)
-
aprokaroka87
nagyúr
Ámberek.
Ti azon vitatkoztok hogy mi az alapjog?
Igények vannak,amiket igénybe vehetsz ha adottak a lehetőségek.
Az internet meg 2016-ban már nem luxus.
Illetve kinek mi.Ha valaki kihasználja a benne rejlő dolgokat,akkor annak kb ugyanolyan lesz mint a villany,vagy a gáz.
-
Dilikutya
félisten
A videójáték és a tej nem egy kategória, remélem, azt azért te is sejted. Rosszul fogalmaztam talán, de a lényeg az, hogy nem alapjog, nem létszükséglet, nem kötelező. Ha gyorsabban akarsz a Steam-ről tölteni, fizess többet, ne államilag támogatott alapcsomagok elégítsék ki ezt az igényt.
-
Keem1
veterán
Ez a kanadai 50 Mbps alapjog jól hangzik, de itthon az átlagos net hozzáférés messze jobb, mint sok fejlettebb országban. Sokat utazom, van összehasonlítási alapom. Ettől még tény, hogy itthon is vannak lemaradt régiók.
Volt vita ebben a topikban arról, hogy mire elég 10 megabit. Nos, épp most olyan helyen vagyok, ahol 15 van, de messze a router és csak 8 körül "kapok". 1080p60 YT videó akadás és várakozás nélkül nézhető.
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Igen.
Értem. És értettem ott is.
Most ide írtam egy hosszabbat, de nem akarok flamegenerátor lenni.
Maradjunk annyiban, hogy ez egy olyan tendencia mint az autó/tv/telefon vonalon ami megy. Mindenki 1-2 osztállyal jobbat akar mint amire reálisan szüksége lenne.Illetve ha megkérhetlek ne személyeskedj. Köszönöm.
-
C0d3r
addikt
Sötétkék az önerős NGA vállalást jelent, tehát azt jelezte valamelyik ISP, hogy tervez a következő 3 évben fejleszteni adott helyen. Jövőre vizsgálják felül az NGA vállalásokat, ahol nem halad a tervnek megfelelően, azokat a területeket újrapályáztatják. Az ott élők járnak valószínűleg a legrosszabbul, ezeken a helyeken készülnek el utoljára.
-
azbest
félisten
válasz
<Lacy85>
üzenetére
nem tudom mit ábrázol a térkép. A falumban ahol biztosan nincs bekötve internet, ott is sötétkék. De ahol biztosan van bekötve internet, ott is sötétkék.
A net szerint pedig elvileg nincs 20asnál nagyobb csomag a faluban.Áh lapoztam, van ahol kábeltévén mégis van több. De fene sem tudja.(#147) T_chris
ja hogy ez a jövőbeli vállalás.
Azt hiszem a kábeltévét kiviszik a többi utcába is, ahol eddig nem volt és a projekt letudva
De az kegyetlen, hogy egyik helyi suttyó vagy átbrandelő szolgáltatónál sem lehet a weboldalakon keresni, hogy melyik utcákban szolgáltatnak. ilyen uplinkeket kínálnak 192kbps, 500k, 1Mbit. Ez kapufa, ennél a mobilnet is jobb. A kábeltévéseknél láttam 10Mbitet is. -
C0d3r
addikt
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Lehetnek hiányosságok, találkoztam már én is pontatlansággal, ez a térkép még csak a szolgáltatók bevallásai alapján készült. Folyamatban van a HTMR fejlesztése, ezzel pontosabbá válnak a lefedetlen területek feltérképezése.
Az biztos, hogy előbb vagy utóbb kiépül mindenhol a hálózat.
-
<Lacy85>
addikt
Világoskékkel jelöli itt az összes utcát, ami magyarázat szerint 30Mbit és felette. Gyakorlatban meg még fel is hívtam őket, de azt mondták, hogy 10 a max.
Pár utcával feljebb (közelebb a központhoz) egy kisebb területen van 20Mbit is. De ugye még az is rohadtul a "30 és felette" alatt van.
Szóval ezt a térképet én nem veszem készpénznek. Ahogy azt sem, hogy valóban lesz itt 30+Mbit. -
C0d3r
addikt
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Mapping szolgáltatói konzultációs térkép
Jól utánajártál mindegyik szolgáltatónál (esetleges helyit is beleértve), biztos nem érhető el? Esetleg nem sötétkékkel jelöli a területet?
-
törölt tag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Követem én is a fejleményeket a mi körzetünkkel kapcsolatban... Eddig nálunk úgy tűnik működik.
Szerk.:
Erre gondolsz? https://mobilarena.hu/tema/re_btz_internet_fejlesztes_orszagosan/friss.html -
<Lacy85>
addikt
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Yep... Gyorsabb nettel biztos rövidebb lesz az áramszünet is... Ügyes...
Amúgy jó, hogy sokan úgy beleképzelik magukat a panelből egy kistérségi netes helyzetébe...

Pár éve azért nincs (helyi viszonylatok között) "rendes" (4 vagy 6 mega most a csúcs) netem, mert itt csak mikrohullámú van, és köztem meg az adó között az évek alatt megnőtt egy fa.
A vicc, hogy ha nem cserélik le a 2.4-es eszközöket 5-ösre, akkor még jó eséllyel ma is menne, de legalábbis nyerek vele 1-2 évet.De mindegy, jövőre már jön a sokmilliárdos ftth, azt a kis időt meg már kibírjuk...

-
<Lacy85>
addikt
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
Ezek nem alapszolgáltatások. A cikk meg az alapjogról szól.
Meg amúgy is drága fejleszteni.
Akik olcsóbban adnak jobb netet, azok meg mind hülyék, és miattuk nincs optika a tanyákon.
Mit mernek ők versenyezni? Magyarországon? Törvénybe kell vésni, hogy csak szart lehet adni jó drágán.
Meg amúgy se akarj gyorsabb netet. Úgysincs pénzed normális gépre, tv-re, amivel kihasználnád.
Nézd csak nyugodtan crt-n a 360p-t.
Nem tudom, mit képzelsz magadról... -
azbest
félisten
válasz
SchumiBácsi
üzenetére
kellő mennyiségű pénz biztokában minden megoldható. Vagy lesz, aki megkenhető (© Hungary). Vagy saját költségen kifizetheted az oszlopok létesítését, infrastruktúra létrehozását. De lehet olcsóbb venni egy másik ingatlan, ahol van infrastruktúra és saját megoldással áthozni valahogyan.
Földi halandók kapcsán nem tudom, manapság szoktak -e egyszeri kiépítési díjat szedni. Falun a közműveket (víz, gáz, villany, csatorna) is kemény pénzekért viszik be az utcákba. Ha valaki akkor nem köt rá, amikor viszik, akkor utólag még borsosabb a rákötés.
-
SchumiBácsi
őstag
Nahát most először törik bele a fogam egy fórumba - nem bírtam már olvasni.
"Jó lesz ez csak meg kell szokni" ez a baj.
Nem a 10megabites net a baj, hanem hogy csomó helyen nem kapsz jobbat akkor se ha milliomos vagy. És ha milliomos vagy járatod egy-két napig a milliós gépedet, mire 10megabittel lejön a 100gigás játék. Ja és közben addig meghalt minden, ha korlátozol ezt azt akkor tovább tart leszedni de fel is függesztheted csak akkor meg nem jön. Nem is beszélve a vidéken egyébként is jellemző váratlan leállásokról, 200km-re lévő szervizközpontokról, esti "csúcsidőszaki" lelassulásokról, mert a mocskos szolgáltató kiszámolja hogy kb. mennyin laknak az adott körzetben majd elosztja kettővel és kiosztja a sávszélt.
Akinek nem életszerű a 100gigás játék, majd jusson eszébe minden Windows telepítés után amikor napokig szedi a frissítéseket a 10es vagy sok helyen még annál is lassabb internettel. Aztán a játékait meg a DVD patch-eket. Vagy ha netalán tanul és valami ismeretterjesztő sorozatot még gyorsan megnézne kiegészítésképp a vizsga előtt, feltéve ha 1-2hónappal előtte észbe kap hogy 10-es nettel nem mindig jönnek le a dolgok fél nap alatt

Feltöltést már nem is említem, 1-2megabit már nagy szám - ez a másik fail, mélezni persze jó, de a felhő, juhtúró már nem lesz valami acélos de én praktikusabb leszek, mert nem csak eszek iszok, hanem még alszok is egy-egy feltöltés alatt, de ha úgy van elmegyek megtankolni a gépjárművet, időnként le is műszakiztatom, bevásárolok, gyúrok, kirándulok...
Aztán előfordulhat hogy hazaérek és hopp sötét minden, mert a villany elment és bár van 2-3óra áthidalás a szünetmentes részéről csak egy esetlegesen tervezett leállás 6-8óra is lehet ha karbantartásról van szó. Valószínű hogy egy lényegesen gyorsabb nettel ez nem következik be, de mint tudjuk 10megabit szinte mindenkinek elég. -
<Lacy85>
addikt
Igazából nem tudom, itt milyen a hálózat állapota, vagy ki/mit fog fejleszteni. De már nagyon ott tartok, hogy vezetékes mellé beszerzek egy 100+100 gigás hipernetet.
Telóval mértem, és beltéren is simán megvolt a 80Mbit.
A wifis eszközöket rátolom a mobilnetre, az asztalik meg mehetnek a vezetékesről.Bambano írta, hogy 60 milla lenne a 25km optika. A 25km közúton van meg, és útba esik még 3 település.
Az meg már legalább 10 ezer ember, de inkább több.
Nehogy már ennyi előfizura ne térülne meg belátható időn belül a fejlesztés. -
borg25
senior tag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Már többen írtak a fejlesztési pályázatról. Gondolom valahol csak meg lehet nézni, hogy nálatok melyik szolgáltató nyert a fejlesztési pályázaton és mikor csinálják majd a fejlesztést.
A fizikai hálózat építés nem területem, feltételezem, hogy lehet, hogy nálatok csak ADSL2 lett kiépítve, az max 12Mbps. A kérdés, hogy miért nem váltottak ADSL2+/VDSL/VDSL2-re? Első ami eszembe jut, az a megtérülés, hogy hosszabb életciklussal számoltak nálatok. A másik, ami rosszabb, hogy az elérhető sebesség függ a végpont és a központ közötti távolságtól. 1.6km távolság felett hiába van VDSL2 a központban, az elérhető sávszélesség csak az ADSL2+ megegyező (24mbps), azért meg akkor minek fejleszteni? (Mármint mikor térül meg a beruházás?)@130:
Ezt mondtam, petíció, lobbizás, nyüstölni a képviselőt/polgármestert, hogy intézkedjen. -
bambano
titán
válasz
<Lacy85>
üzenetére
a mostani neteden mennyi a garantált? mennyi garantáltat várnál el 30 Mbps-en?
azt hogy hordják ki hozzád, vödörben?25 kilométer optika úgy, hogy az első két kilométer Győrben van, utána 20-22 kilométer szántóföld, majd 2-3 kilométer a faludban, nagyságrendileg 55-60 millió forint.
EZT be akarod fizetni? mer' az úgy egyébként jól hangzik, hogy a lakásodtól a dslam-ig 30 mega...
-
<Lacy85>
addikt
Senki nem várja el, hogy városi szintű net legyen itt is. Nyilván ide nem fogják kihozni a gigabit-es netet.
De az ADSL-ből is ki lehet préselni 20-30 megabitet. Gondolom jóval olcsóbb lenne a 10 megás hálót feltolni 30-ra, mint optikát húzni Győrtől 25km-re.
De nem is nagyon görcsölnek rajta, mert minek? Úgyse nagyon tudsz átmenni máshová.
-
borg25
senior tag
hogy csak egy példát mondjak: az isp-nek kell kifizetnie a gépedre telepített vírusirtót, malware kergetőt meg a többit. hol jön ki ezer forint bevételből minden költség, amit az isp nyakába varrtak?
Ehhez tudnál linket dobni? Azt tudom, hogy a UPC-nél van fizetős vírusirtó szolgáltatás, de jobban bízok az Avirában. Ez is olyan lenne, mint az adathordozókon az Artisjus jogdíj?
@EclipseGT:
Finneknél vagy a Norvégoknál jópár éve meg akarták nyitni a postahálózatot a piac számára. Nem volt rá jelentkező, pedig csak egyetlen logikus dolgot kötöttek rá ki: univerzálisnak kell lennie, ugyanúgy kell működnie a nagyvárosban, mint a legeldugottabb vidéki kis faluban. A zsúfolt helyeken hatalmas profittal lehet üzemeltetni, azt mindenki szeretné, vidéken csak veszteséggel. Ha univerzális a szolgáltatás akkor a magas profitú ellensúlyozza a veszteségest. Ha elkezdik kiárusítani a magas profitúakat, akkor a veszteségesek senkinek sem fognak kelleni, azok maradnak az állambácsinál/TB-nél/MÁV/Volán/TCOM/stb.
Te nem azért fizetsz ennyit, mert nálad ennyibe kerül szolgáltatni azt a sávszélességet amiért előfizettél + nyereség legyen, hanem mert átlagosan ennyibe kerül + nyereség. Lehet, hogy a te esetben a tényleges költség mondjuk még több is, mint amennyit fizetsz. Azért nem jön oda más szolgáltató, mert nem tudna olyan árat mondani. Városban lehet még egy: Műemléki védettség, mikor a szolgáltatónak megmondják, hogy húzhat új kábelt, de az nem lehet lengőkábel, hanem szépen bele kell vakolni a ház falába... -
bambano
titán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
igazad van, téged nem kell, hogy érdekeljen.
legfeljebb nem lesz szolgáltató, ahol szerződhetnél.
"De amikor ugyan az csomag mondjuk 40%-os árkülönbséggel van két szolgáltató közt az semmikép sem fer.": amennyiben biztos vagy benne, hogy ugyanaz a csomag. nem a látszatot kell nézni. -
borg25
senior tag
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Azért a magyar TCom se egy aranybánya.

Tessék a részvényárak alakulása az elmúlt 5 évben. BÉT árfolyamHa olyan jó biznisz lenne, akkor meredekebben emelkedne. Oké 3 éve fordult a kocka, de azt is számításba kéne venni, hogy volt 2000Ft is a részvény, és hosszú évekig 1000Ft környékén ingadozott, most meg 500Ft.
Tavaly 656MrdFt árbevétel mellett 73Mrd üzleti eredménye volt.
Ennél jobban én nem látok bele, csak feltételezni tudom, hogy öregebb/gyengébb az eszközparkja, azon nem tud akkora sávszélességet biztosítani, mint más szolgáltató. Régebben építette ki a kábelhálózatát, azok gyengébbek.
Az írt árengedmény alapján is tudja, hogy csak addig van előnyben míg meg nem jelenik a UPC vagy a Digi. Onnan kezdve már csak az emberek lustaságán múlik mikor térnek át. Aztán amíg egy előfizető is van a csomóponton a karbantartási és üzemeltetési költségek közel azonosak. Ezért igyekszik plusz szolgáltatásokat nyújtani. Legalábbis nekem szimpatikus volt, hogy a TCOM ingyenes routerére lehetett pendriveot kötni, és ftp szerverként használni, a UPC-én nem. -
-
C0d3r
addikt
Az is egyértelmű túlzás, persze van az az ár, ami alá nem lehet menni. Nem kell messzire mennünk, elég megnézni a tejipart, vagy bármely más nyomott áras terméket/szolgáltatást. Tehát nem fenntartható.
Én se támogatom amikor a Digivel jönnek, ha ők is elérhetők lesznek a paneldzsungeleken kívül legalább annyira, hogy mérhető legyen a lakosság arányát nézve, akkor oké. Telekomnak azért pár mértékkel nagyobb hálózatot kell fenntartania.
-
-
bambano
titán
most valami nagyon újat fogok neked mondani: az isp-nek nem kell műkedvelő piackutató felmérése, pontosan tudja, hogy mi merre mennyi.
válaszold meg a kérdést: szerinted az upc nem értesült róla, hogy a monortelnél gáz van? na ugye.
"Nem éri meg, de ha finanszírozzátok a kiépítés költségét, akkor én kihúzom nektek a tanyáig.": ja, hát akkor én is.
-
bambano
titán
67-es hozzászólás szerint a 30 megás netet egy ezresért kellene adni.
aki ezt írta, annak fogalma sincs arról, hogy milyen költségeket kell kifizetnie a szolgáltatónak.
hogy csak egy példát mondjak: az isp-nek kell kifizetnie a gépedre telepített vírusirtót, malware kergetőt meg a többit. hol jön ki ezer forint bevételből minden költség, amit az isp nyakába varrtak?ha meg nem jön ki, akkor igen, ingyen szolgáltatna. vagyis nem, mert csődbe megy és a sok fotelközgazdász majd füstjelekkel netezik, ha tönkre megy az összes isp.
-
<Lacy85>
addikt
Na ez az. Nem azért nem fejlesztenek, mert nem tehetnék meg, hanem mert hülyék lennének, ha sok helyen nincs is konkurencia.
Milyen érdekes, hogy nálatok is egyből megérte fele annyiért is adni a netet, mint előtte.
Ezt a felfogást én sem értem, ami itt megy. Mindenkinek az lenne a jó, ha fejlődne ezerrel ez is.
Akinek nincs pénze nagy csomagra, az sem szívna, mint itt egyesek állítják. Sőt.
Sokkal olcsóbban kapna sokkal jobb netet.
Diginél is 2700Ft asszem a 100-as net. Sok helyen meg 3x ennyit elkérnek pár megáért.
A legnagyobb poén meg az, hogy egy info fórumon regélnek arról, hogy minek fejleszteni?
-
C0d3r
addikt
Mondjuk nem értem minek rugózunk ennyit ezen. Ha kell, ha nem kell, lesz fejlesztés. EU-s előírás a 30 Mbit/s elérhetősége minden háztartásban 2020-ra, mi ezt 2018-ra vállaltuk.
Kérem, kapaszkodjanak meg a 10 Mbit hívők, számukra erős tartalom következik!
" A digitális menetrend (DAE) szélessávú technológiákkal kapcsolatos célkitűzéseket fogalmaz meg: 1) alapszintű szélessávú lefedettség az EU teljes lakossága (100%) számára; 2) nagy sebességű szélessávú internetkapcsolat 2020-ig: legalább 30 Mbps sávszélességű internetkapcsolat az EU teljes lakossága (100%) számára; 3) szupergyors szélessávú internetkapcsolat 2020-ig: az európai háztartások 50%-ának 100 Mbps-nál nagyobb sávszélességű internetkapcsolattal kell rendelkeznie." (forrás)
-
C0d3r
addikt
válasz
<Lacy85>
üzenetére
Alapjában véve egyetértünk, ugyanazt írjuk. Csak az ár/érték arányról annyit, hogy amíg a T minden bokorban elérhető, addig a többiek javarészt fasorba sincsenek. UPC kezdett még el jobban terjeszkedni, hozzánk is eljutottak (~20 ezres város). Lám-lám milyen hatással volt ez a T-re? Nem nagy meglepetés, egyből kb. feleannyiért adják ugyanazt az ótvar csomagot. A verseny jó, de egyesek szerint maradjon minden így, elég az ide...
-
<Lacy85>
addikt
Nem kell a szolgáltatónak fizetnie semmit. Fizetünk mi elég szép összegeket a szemetükért.
Ezért várnánk is valami fejlődést? Hát ja, nem lenne rossz.
De látom atom terelő troll módon már te is szeded elő az ingyen 30 megás netet. Megint csak azt kérdezem: ki beszélt ilyesmiről?
Lehet-e jobb feltételekkel netet adni? Lehet. Kb. az összes szolgáltató jobb ár/érték arányú csomagokat ad, mint a t adsl. -
borg25
senior tag
Én sem úgy értettem, hogy Marika néni boci szemeiért a vezérigazgató azt mondja, Mari néni, hogy tudjon a dédunokáival beszélni, behúzzuk azt az optikát, kerül amibe kerül.
Hanem, hogyha egy ember veszi magának a fáradtságot, megszervezi, piackutatást végez a cégnek, (Körbekérdez a házba ki írná alá a petíciót) akkor a cégnek nem egy becslése, nem is pontos adata, hanem ha ügyes, akkor megrendelése lesz azon a címen. Innentől kezdve pontosan tud megtérülést számolni, amiben sokkal kisebb a bizonytalanság, a petíciónak hála, esetlegesen merőben más megtérülési adatok jönnek ki, mint amivel eddig kalkuláltak.
Ha nem fogja megérni, vagy nincs fejlesztési kapacitása nem fogja megtenni, de ha eddig csak azért nem lépte meg, mert téves feltételezésekkel élt, akkor meglépi. Aztán van még egy lehetőség. Úgy ahogy a 90es években az Invitel kiépítette a hálózatát: Sok évnyi herce-hurca után úgy építették ki a városban a telefonhálózatot, hogy a lakosság 20-30eFt értékben finanszírozta a telefonkiépítés költségét, ami akkor nem kis pénz volt.Legvégül igen, a tanyavilágban hiába írnak alá petíciót, hogy mind a 20 tanyán kérik az optikát, a szolgáltató vagy elhajtja őket vagy az alábbit mondja:
WLAN
Nem éri meg, de ha finanszírozzátok a kiépítés költségét, akkor én kihúzom nektek a tanyáig. -
C0d3r
addikt
Te amúgy mit nem értesz azon, hogy elindult egy fejlesztés részben EU támogatással, hogy minden háztartásban elérhetővé váljon a 30 Mbit? És ez nincs ingyen senkinek... Se nekünk, se a szolgáltatónak.
Ha ez nem lenne, maradna minden úgy ahogy most van. Én is szívesen fizetnék többet, de nem tudok (nem pénzhiány miatt, hanem az ótvar hálózat miatt aminek örülhetek hogy éppen-éppen bírja a 10 Mbitet). Nem ingyen akarom, fizetni akarok! És vagyunk ezzel még egy páran, de valahogy képtelenek vagytok megérteni amit néhányan próbálunk kifejteni."fizessen mindenért a szolgáltató a kedves ügyfélnek, mintha a szolgáltató célja csak az lenne, hogy jótékonykodjon. adjon 30 megás netet ingyen"
Ezt még úgy se értem. Ki írt ingyen 30 megás netről? Vicces...
-
bambano
titán
-
<Lacy85>
addikt
Fura fazonok vagytok, de komolyan. Senki ne fejlesszen semmit, mindenki elégedjen meg a szarral, a lényeg csak az, hogy a T örüljön, mert évente X milliárdot ki tud talicskázni az országból

Adja nyugodtan a 10 megás netet annyiért, mint más az 50-100 megát. De ne nyúljon semmihez, mert az pénzbe kerül.
-
borg25
senior tag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
A rádiós adatátvitelnél a max érték erősen elméleti. Ott nincs egy fix közeg, mint a vezetékesnél a külső tényezők erősen beleszólnak. A wifi képes routert se viszed vissza, hogy arról volt, szó, hogy 900MBPS, aztán az óvópince ötödik fala után már jó ha van stabil 1mbps hála a méteres falaknak.
Az esetedben miért fizetsz?
Ha fix adatkeret van a csomagodban, akkor azért, hogy azt egy hónap alatt felhasználhatod. Ha csak 1 byteot, vagy 0 byteot forgalmazol, akkor is kifizeted.
Korlátlannál már egy érdekes kérdés. Akár kiszámolhattad azt is, hogy max sávszélesség*30 nap=x GB adatmennyiség, és jobb mint a másik ahol y összegért kapsz z GB adatkeretet. Persze itt is, csak azért mert közeledik a hó vége, és még alig töltögettél, vagy este nem használod a telefonodat semmi értelmesre nem fogsz linux disztribúciókat töltögetni, uram bocsá p2p hálózaton megosztatni, csak hogy ne vesszen el az adatkeret amit megvettél.
Ha pontosan akarok válaszolni, akkor korlátlan net esetén amiért fizettél, az a szolgáltatáshoz tartozó SLA-ban van megadva. Az ÁSZF tartalmazza, hogy a te esetedben a szolgáltató milyen minimális sávszélességet garantált, illetve milyen kiesési időt. Ezt szorozhattad be egy hónappal, hogy megkaptad a felhasználható adatkeretedet. A szolgáltató azt vállalta, hogy neked igyekszik egy maximális sávszélességet biztosítani, de ha ez nem jön össze, akkor egy minimumot mindenképp biztosít neked. Ha esetleg nálad van a bibi, akkor az a te problémád. Lsd: netkapcsolat >20 MBit + Linksys WRT54GL router (Max áteresztő képesség kb 20 MBit) = 20 MBit lesz a kimenő sávszélesség, aztán ha a gyerek a NAS-ról néz valamit, ami felemészt 10 MBit-et, akkor a rotuer máris csak 10 MBitel csatlakozik a nethez -
bambano
titán
"Akkor se kell a végfelhasználóig elvinni az optikát, ahol földkábelt lehet csak húzni ott ásni, terepet rendezni. Ügyfélnél falat fúrni, kábelezni, HGW-t cserélni...": tehát ha az ügyfélig elhúzandó optikát csak földkábellel lehetne vinni, a vdsl2-es rezet lehetne ingyen oszlopra rakni?
tévedés.
annak a költsége, hogy van egy rezes hálózatod és helyette optikát akarsz, meglehetősen alacsony. annak a költsége, hogy nincs semmid és tetszőleges fajta kábelt le akarsz tenni, a költsége magas. ez utóbbi soha nem térül meg az előfizetési díjból, csak keresztfinanszírozással vagy uniós pénzből lehet megoldani.
-
C0d3r
addikt
Ne haragudj, de ez nettó sületlenség. A szolgáltatók nem úgy működnek, hogy Marika néni összehívja Mucsaröcsögén a lakógyűlést hogy 20-an aláírva benyújtsák a kérvényt fejlesztésre, szolgáltatónál meg a vezérigazgató áldását adja rá.
Évekre előre megvannak a tervek, ott fejlesztenek ahol belátható időn belül megtérül. Mucsaröcsögén ha 100-an összeállnak se fog soha megtérülni. Pontosan az ilyen területek lefedése miatt indult az UNIÓ támogatásával a SZIP program. Ez nem stadionépítés hogy feneketlenül öntik bele a zsebünkből gusztustalanul kihúzott forintokat, támogatás és persze némi önerő a szolgáltatók részéről, ebből áll a projekt. Szolgáltatónak is kell beletennie, de közel se annyit mint amennyibe alapból kerülne a kivitelezés.Azt a részt meg hagyjuk, hogy költhetnénk erre-arra-amarra, kórházakat a DSLAM-ok helyére ésatöbbi ésatöbbi rigmusokat, mert semmi értelme.
(#103) bambano: Akkor se kell a végfelhasználóig elvinni az optikát, ahol földkábelt lehet csak húzni ott ásni, terepet rendezni. Ügyfélnél falat fúrni, kábelezni, HGW-t cserélni... Hatalmas összegek, de ha 1 km-en belülre viszik a DSLAM-et, viszonylag gazdaságosan elérhetővé válik gyorsabb net.
-
bambano
titán
"Helyenként takarékosabb közelebb vinni az előfizetőhöz a központot, persze ez jár némi optika építéssel, de nem a végfelhasználóig, így nem szükséges minden eszközt lecserélni.": és a közelebb vitt telefonközpontot hogy éred el a városból? hint: valószínűleg optikával.
tehát igen, gyakorlatilag csak optika játszik.
-
bambano
titán
"Utca, ház összeáll, közös petíció stb": lásd monortel.
"ha megéri kihúzni a gigaoptikát Mucsaröcsögére, mert mindenki 2év hűséggel megrendeli, s 1 év után bejön az ára meglépi.": ez önmagában igaz és meg is magyarázza a helyzetet. nagyon sok helyre nem éri meg üzleti alapon optikát húzni. csak az itteni fotelszakemberek hiszik, hogy az optika húzása filléres tétel.
-
aprokaroka87
nagyúr
" Ha valaki 100MBPS optikát szeretne, akkor fizessen érte"
Csak hogy ez marhaság.
Nekem pl 3g-n a mobilnetem max 11-13mbit/sec et tud.
Pedig ha 4g-s telefonom lenne akkor tudna lehet 50mbit/sec et is.
Most akkor kezdjek el reklamálni hogy nekem kb 10%-át adják a maximális 150mbit/sec-nek?
Mikor a telefonomban levő hspa+ modem elbirna 42mbit/sec et akár.
Most pl a mobilnetem 1gb amiért én ugyanannyit fizetek mint akinek 4G képes a telefonja,és gyorsabb a netje.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jogász topik
- Mozilla Firefox
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- alza vélemények - tapasztalatok
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Epic Games
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- 27% - iiyama G-MASTER G2470HSU-B6 IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 1ms / FreeSync
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Dell XPS 13 Plus 9320 i7-1260P 32GB 512GB 4K+ TouchScreen 1 év garancia
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 1000GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4660
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

De az kegyetlen, hogy egyik helyi suttyó vagy átbrandelő szolgáltatónál sem lehet a weboldalakon keresni, hogy melyik utcákban szolgáltatnak. ilyen uplinkeket kínálnak 192kbps, 500k, 1Mbit. Ez kapufa, ennél a mobilnet is jobb. A kábeltévéseknél láttam 10Mbitet is.
Aztán előfordulhat hogy hazaérek és hopp sötét minden, mert a villany elment és bár van 2-3óra áthidalás a szünetmentes részéről csak egy esetlegesen tervezett leállás 6-8óra is lehet ha karbantartásról van szó. Valószínű hogy egy lényegesen gyorsabb nettel ez nem következik be, de mint tudjuk 10megabit szinte mindenkinek elég.