- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Egy új problémával szembesültem a napokban és nem tudom hová tenni a dolgot. A pi2-n xbian van telepítve és filmlejátszás közben néha-néha teljesen elsötétül a kép, de hang megy tovább és fél-1 másodperc múlva van kép is tovább. Mi okozhatja ezt? Valamint még egy ez nem mai gond, de eddig nem zavart, hogy 1-2 frame drop van. Frissítési frekvencia a megjelenítőhöz van állítva (automatikus).
Köszi
-
layerke
aktív tag
válasz
Benoe77 #14249 üzenetére
Elképzelhető, mindeképpen megér egy próbát. Én egy ideig szenvedtem vele, mert a médialejátszónak is van ugye egy portja, amin elérhető böngészőből helyi hálózaton meg van a pidome szervernek is és ha sikerült is működésre bírnom egy azon eszközön a két "programot", akkor is még egy marék portbeállítást kellett megcsinálni, hogy minden elérhető legyen rendesen. Én osmc-re nem is erőltettem a javát igazából, inkább vettem még egy pi2-t külön erre a feladatra. Az egyik médialejátszó (xbian) a másik pedig a pidome szervert futtatja egy alap raspbianon (arra egyszerűbb a javát rátelepíteni).
-
layerke
aktív tag
válasz
huliganboy #14243 üzenetére
OSMC-re nem fog felmenni semmiféle java sdk. Xbian kell a pi-ra vagy bármi más rendes teljes értékű linux, mert az osmc annyira le van csupaszítva, hogy arra nem megy fel a java.
Jópofa: kicsi, olcsó, jól működik - és mivel ez mind egyszerre és szeretem az elektronikát, ezért jópofa vagy ahogy arnd is írja, játéknak jó.
-
layerke
aktív tag
válasz
huliganboy #14241 üzenetére
Relé modul jó lesz, majd arra figyelj, hogy ezek aktív low-val vezérelhetők. A dth11 arra jó, hogy kipróbálj egy ilyen szenzort, pontosabb hőmérő modul a dallas ds18b20 hőmérője. Általad linkelt pir szenzor nekem is van, jópofa. Jó építgetést hozzájuk
-
layerke
aktív tag
válasz
huliganboy #14239 üzenetére
Linkeltem már háromszor egy opensource megoldást, amivel könnyen meg tudod csinálni, de egyszer se vette észre senki, íme: https://pidome.wordpress.com/ és a hozzá tartozó segítség http://www.mysensors.org/.
A mysensors oldalán egyéb opensource megoldásokat is lehet találni nem csak a pidome-ot.
Milyen szenzorokat rendeltél?
-
layerke
aktív tag
válasz
huliganboy #14227 üzenetére
Attól függ melyik. Ki lehet számolni egyszerűen áramerősség, feszültség és a kábel méterenkénti ellenállása megadja a maximumot, de ha olyan nagyon messze kell, akkor ajánlom az NRF24L01+ nevű GHz-es adóvevő modult, ami akár 2 Mbps adatátvitelre is képes. Keveset fogyaszt, hatótáv több száz méter, ára nem éri el az egy dollárt per darab.
-
layerke
aktív tag
válasz
s3toraph #14194 üzenetére
Nem tudjuk, hogy gyári arduinot akarsz venni vagy kínai verziót, mert nagyban függ ettől az egy dologtól a megoldásod.
Ha gyári arduinoval csinálod, akkor kell egy ethernet shield vagy wifi modul és már ott is vagy egy PI2 áránál, amin viszont a gpio portokat nyugodtan használhatod ilyesmi hőméréses dologra gond nélkül, mondjuk egy ds18b20-al onewire módon.
Ha kínai arduinot veszel, akkor az az olcsóbb megoldás. Mindkettő megoldásra létezik példaprogram is és segítség is sok oldalon. -
layerke
aktív tag
válasz
s3toraph #14184 üzenetére
Szia,
Én is kérdeztem ilyesmiről itt pár napja, senki nem reagált. Én egy ilyen rendszert foltozgatok egy ideje, sajnos bedöglött az ftdi-m, így nem tudom most programozni a modulokat, de jól működő, nagyon szép rendszer. Még alfa fázisban van, de szépen dolgoznak rajta a fejlesztők.
Ajánlom mellé a mysensors böngészését is.
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
Valaki próbálkozott már ilyen rendszer építésével esetleg? Milyen tapasztalatok vannak ilyen téren?
Üdv
-
layerke
aktív tag
Sziasztok,
PI2-n Xbian rendszer (legutóbbi stabil verzió) elfelejti időnként a képernyő felbontást, nyelvet, időzónát. De megmarad mindig a mappák elérhetősége, a hálózati fájlok, borítók, ilyesmik. Hogyan lehet ezt megoldani, hogy ne felejtsen időnként? Mi okozhatja?
Köszi, üdv
-
layerke
aktív tag
válasz
bucihost #13208 üzenetére
Át sikerült írni, lefuttattam a két általad írt prancsot, a másodiknál ez a kimenet:
root@xbian ~ # sudo apt-get install --reinstall multiarch-support libgcc1 debconf
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
You might want to run 'apt-get -f install' to correct these:
The following packages have unmet dependancies:
debconf: PreDepends: perl-base (>= 6.5.1-4) but it is not going to be installed
E: unmet dependencies. Try 'apt-get -f install' with no packages (or specify a solution). -
layerke
aktív tag
válasz
bucihost #13207 üzenetére
apt-get update lefut szépen, semmi gondja.
binutilsra pedig azt hozza, hogy: you might want to run apt-get -f inatall to correct thiese:
the following packages have unmet dependancies:
binutils: depends: libgcc1 but this is not going to be installed
depends: libstdc++6 but this is not going to be installed
depends: zlib1g but this is not going to be installed
libc6 depends: libgcc1 but this is not going to be installed
E: unmet dependancies. try apt-get -f install with no packagesLefuttattam az apt-get -f install parancsot, megpróbál hibát javítani, de az meg abba szalad bele, hogy a multiarch-support is unpacked, but has never been configured.
http://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/hsz_13208-13208.html
Ezt majd délután tudom megoldani, mert nem vagyok a málna közelébe, telefonon meg nem tudok odanavigálni, hogy átírjam a statust..Köszi
-
layerke
aktív tag
Sziasztok
Egy kis segítséget kérek,
binutils-t nem tudom felrakni a málnára, mert mindig hibát hoz, méghozzá ezt: E: unmet dependencies. Ezeket hiányolja: libgcc1, libstdc++6, zlib1g. Hiába akarom bármelyiket feltelepíteni, azok meg a multiarch-supportot kérik, ami viszont ezt a hibát hozza: multiarch-support is unpacked but has never been configuredIlyenkor mit lehet lépni?
Xbian van a pi2-n.
Köszi
-
layerke
aktív tag
válasz
huliganboy #13083 üzenetére
Én az általad vázolt módon használom, de beállítottam univerzális távirányítót és ilyen jellegű problémával eddig nem szembesültem, hogy más bemenetre váltva gond lett volna a távval. PI2-n xbian van nekem.
-
layerke
aktív tag
válasz
RoundRobin #12992 üzenetére
Nagyon látványos szvsz. Egy bizonyos java-s szerverprogram xbian alatt futtatása az előző málnán minimum 22-24% procit használt, most ugyanez a program 5-6%-kal megelégszik. Én ezen tudom lemérni, természetesen a boot idő is rövidebb, de soha nem mértem másodpercre semmit, pusztán érzésre mondom, hogy szerintem sokat gyorsult.
-
layerke
aktív tag
Gyors kérdés:
Mitől lehet az, hogy xbian van a pi2-n és egyszer lefagyott, áramtalanítás majd visszaindulás után pedig egy rakás beállítás elveszett, pl kinézet, webes felület beállítása, nyelv, stb. Médiatár és hálózati beállítások és kiegészítők jók maradtak. Tapasztalt valaki már ilyet?
-
layerke
aktív tag
válasz
yossarian14 #12848 üzenetére
Sejtettem, hogy ilyesmi lenne a megoldás. Vagy esetleg várok 1-2 hetet hátha kijön új frissítés és abba megoldják ezt. Köszi
-
layerke
aktív tag
Esetleg arra tud-e valaki valami tippet, hogy miért sötétedik el a kép néha lejátszás elején. Indítok egy filmet és 1-2-3 alkalommal pár másodpercre eltűnik a kép és a hang, majd minden megy tovább rendben. Málna 2 és xbian párosítás, hálózatról lejátszás.
-
layerke
aktív tag
válasz
dugesz77 #12839 üzenetére
Én szintén zyxellel szemezek egy 325 v2-vel. Rasperryvel egyébként meg vagyok elégedve csak kellene egy nas mindenképpen, és tényleg nem sokkal drágábbal a zyxel helyett lehetne egy nagyobb teljesítményű gép is, a kérdés főleg az, hogy mivel állandóan menne, így minél alacsonyabb fogyasztás mellett kellene ezt tennie. Erre jó a málna, de nasnak nem felel meg. Viszont erőmű se kell, arra itt van a saját asztali gépem.
-
layerke
aktív tag
-
layerke
aktív tag
Sziasztok
Egy-két gyors kérdés:
Jelenleg xbian megy az rpi2-n meg is vagyok vele elégedve, jó is gyors is. A kérdés: mellé szeretnék valamilyen hálózati adattárolásra és megosztásra valamint torrentezésre alkalmas nagyon keveset fogyasztó eszközt. Vegyek egy NAS-t és onnan intézhet minden gép filmet zenét akármit és futtatja a torrentet valamint a málna megmarad média lejátszónak. Vagy vegyek/építsek egy htpc-t, ami kiváltja a nast és rpi2-t is? Melyik a jobb, célszerűbb? Én a nas felé húzok, mert kevesebbet fogyaszt és talán olcsóbb is lenne, mint egy htpc. Szerintetek melyiket?Valamint: genesis-hez hasonló kiegészítőt tudtok-e még mondani másikat?
-
layerke
aktív tag
válasz
mano42 #12420 üzenetére
Nincs is ezzel semmi gond, nekem most úgy tűnik az xbian hozza azt, amit elvárok a málnától, ezért marad ez. Persze ha lesz jobb, akkor meggondolom az arra váltást, de az utábbi 2 hétbe tényleg kipróbáltam többet is és ez a leggyorsabb. Én nem használom rettentően sok dologra a gyümit, megy rajta a média felület az alap skinnel, egy időjárás plugin, van filmek és sorozatok mappa, valamint hd-trailers és youtube plugin. Nincs agyonterhelve. Ja meg még a háttérben egy pidome szerver, de az nem is látszik, összesen 2-3% procit eszik.
-
layerke
aktív tag
Van biza hogy a fene vigye, mindennek van, lassan már az ágynak is meg a pattogatott kukoricának. Viccen kívül, az erősítő tud dlna szerverekről zenét lejátszani vagy képet a tv-n megjeleníteni, netrádió van benne meg nem is tudom milyen online zeneszolgáltatókhoz tud csatlakozni, ezért került rá egy rj45 aljzat. A legjobb a webui, bármilyen eszközzel könnyebben lehet a menüjébe kavarászni, mint a saját távirányítójával - nem rossz azért, csak lassan tényleg a bőség zavara tipikus esete forog fenn...
-
layerke
aktív tag
A routerben be van állítva, hogy dhcp-ben 115-125-ig osszon, ez a nem állandóan kapcsolódó általában wifis eszközöknek (telók, laptopok, esp8266 stb) fenntartott tartomány. 115-ig egy marék más eszköz van beállítva azért, hogy könnyen elérhetőek legyenek és ne kelljen a webadmin vagy webui felületüket mindig keresgélni. Pl, saját gép 102, tv 100, erősítő 110, nyomtató 109, és így tovább. Hogy eligazodjak könnyebben, azért van így beállítva. Csak ez a kis gyümölcs nem akarja a jót jelenleg.
-
layerke
aktív tag
Akkor helyesbítek, illetve kirészletezem. Ha dhcp-ről átállítom a menübe static-ra, akkor minden dhcp-s adat megmarad, ami jó is. Nekem csak az ip cím kell másik legyen az összes többi adat, a maszk, a gw és a többiek helyesen vannak beállítva és maradnak is. Csak nem 115öt akarok, hanem 111et. De megoldom routerből, ahogy redbiro javasolta.
-
layerke
aktív tag
Nincs nálam a pi, majd csak délután tudom megírni, a lényeg az, hogy bemegyek az xbian settingsbe, ott átállítom a dhcp-t static-ra, eztuán a dhcp-s ip címet, ami 192.168.1.115 átírom 192.168.1.111-re és visszalépek. Rákérdez, hogy mentse-e, apply-t nyomok rá, aztán visszaugrik dhcp-re. Nem emlékszek az üzire, majd megnézem és megírom.
Az időjárás kiegészítő is hoz egy hibát, viszont betölti és megy rendesen. Csak felugrik a sarokba, hogy hibaüzenet maps.py. De semmi gond nincs vele, megy is rendesen csak dob egy hibaüzenetet.
-
layerke
aktív tag
Sikerült megtalálnom egy jó kis rendszert, méghozzá az XBian-t. Viszont van egy apró gond, nem tudom valamiért sttikusra állítani az IP-t, mindenáron dhcp akar lenni és statikusra állításkor kiír egy hibaüzenetet és visszaáll dhcp-re. Ilyennel találkoztatok már? Mi a megoldás erre?
-
layerke
aktív tag
Nálam OSMC lassú, használhatatlan
Xbian még a pi1-en szuper volt minden, kivéve hogy a CEC-t néha elfelejtette és akkor újra kellett pároztatni a tv-vel
openelec: eddig a legjobb, csakhát nem tudok rá mást is telepíteni, amit szeretnék...Várok egyelőre hátha lesz lassan egy komplexebb rendszer ami viszonylag gyors még, vagy a másik feladatra veszeg egy pi1-et, ez meg tisztán médialejátszó marad.
-
layerke
aktív tag
válasz
Slammy #12365 üzenetére
Abban, hogy konkrétan még a menüben mászkálás is rengeteg időt, több másodpercet felemészt, akár egy menüpontról egy másikra ugrani. Filmet elindítani több, mint 10 másodperc és beletekerni nem nagyon javasolt, mert akkor akadozik a kép, hang eltűnik egy kis időre és pár másodperc mire összeszedi magát. Az a helyzet, hogy raspbmc volt még a pi1-en és még az is gyorsabb volt, mint a pi2-n az osmc. Tegnap visszatértem az openelecre, ez most nemrossz. Kicsit elgondolkozott még a megosztott könyvtárak hozzáadásánál, de miután beolvasta a média infókat meg a borítókat, azóta nem akad meg. Az osmc még a borítókat se tudta beolvasni csak minden tizedik filmhez kb..
-
layerke
aktív tag
válasz
wassermann #12357 üzenetére
Aham, értelek. Lehet, hogy rápróbálok erre is, csak nyilván mindenképpen kell valami oprendszer, különben nem megy a szerver. Viszont kellene a média lejátszó is. Lehet nem terhelem szét a pi2-t, valahonnan szerzek egy pi1-et és azon vígan elfütyörészik a raspbian meg a szerverprogram együtt és megmarad a pi2 kizárólag médialejátszónak.
(#12359) Knti válasza layerke (#12352) üzenetére
1. szerintem a memória a kártyád, én nem érzem lassúnak. Én ilyet használok: SANDISK microSDHC 8GB Ultra Class10, 48Mb/s
Pont ugyanez van nekem is és nem hiszem, hogy a kártya a hibás, mert openelec hasít rajta, osmc meg lassú mint a dög.
-
layerke
aktív tag
Sziasztok, két kérdésem van.
1. PI2-n mi okozhatja az OSMC rettenetes lassúságát?
2. Létezik-e jelenleg olyan xbmc rendszer, ami alatt fut a linux vagy csak az openelec az egyetlen, ami jó is jelenleg valamire? Kipróbáltam azt is és maradéktalanul meg vagyok vele elégedve, viszont szeretnék pidome szervert telepíteni a pi2-re és az openelec alatt nem fog menni.Köszönöm a válaszokat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest