- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple Watch
- Elérhető az alvási apnoe funkció a magyar Samsung órákon
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ther
aktív tag
Végig próbáltam mindkét nálunk lévő töltőt (1A, 1.5A), és a hozzájuk tartozó kábelt egy másik SD kártyára is ráraktam az OpenELECet, de minden esetben villám fogadott. Szóval ez alapján akkor vagy raspberrym vagy pedig a máltai elektromos a ludas.
Ha még van esetleg egyéb ötletetek, ne kíméljetek. Esetleg arra, hogy hogy diagnosztizáljam a pontos okot.
Köszi az eddigi segítséget.
-
ther
aktív tag
válasz
azbest #26589 üzenetére
Az elso ketto (regi osmcn meg szivarvany, openelecen mar villam)
A boot elso masodpercetol megjelenik es a zold led is vilagit az alaplapon.Rendesen bebootol, reszponziv meg minden, de egy iptv streamnel pl elcsuszik a hang egy ido utan.
(#26587) aryes : Meg akkor en is megprobalkozom az itthon levo telefontoltokkel, melyikkel mit produkal.
Esetleg lehet microSD hiba miatt? Meg az az a "mozgo" resz amit cserelni tudok esetleg.
-
ther
aktív tag
Sziasztok,
RPi 2 + gyári 2As adapter, költözés óta szivárványos négyzetet produkál. MOn sose volt gondom vele, az USBkbe nincs semmi bedugva. Most angol aljzattal használom, de a gyári adapterhez adtak hozzá való dugót. Az eddig futtatott Osmc helyett megpróbáltam egy friss OpenElecet, de ugyanazt produkálja. Az előző helyen ahol voltunk ott minden második bootolás szivárványt eredményezett, jelenlegi helyünkön pedig minden esetben. Lehet ez az adapter (illetve a rajta lévő UK plug) hibája? Esetleg az elektromos hálózat? Ha valakinek van ötlete, esetleg tippje, hogy hogyan lehetne ezt áthidalni, vagy legalább kinyomozni az okát (akár egy jól irányzott config.txt beállítással vagy valami mással) az ne tartsa magában.Köszönöm a segítséget
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
Próbáltam utánanézni, de nem találtam hasonló infót, ezért itt kérdezek:
Ha szeretnék egy kicsi 2.0-s hangfalat (pl iyet) az rPi saját USBről meghajtani, akkor bírni fogja a fogyasztását? Ezen kívül egy pendrive lenne benne, más nem.Van egy DVI csatlakozós monitorom, szóval az ördögi tervem az lenne, hogy egy DVI-HDMI átalakítóval és egy 2.0-s hangfallal használnám.
Ha valakinek van erről tapasztalata vagy érdemi információja, ne tartsa magában!
Köszönöm
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
Eddig a 2A-s telefontöltőmet használtam majd egy évig a rpi2-m áramellátására (minden gond nélkül), de az utóbbi időben beszereztem Pimoronirol egy Offical 2A-s adaptert. A kérdésem az lenne, hogy ez az adapter használható-e a telefon töltésére (tudván hogy 2A-t fel tud venni a telefon is), vagy valamilyen elektronika (vagy épp annak hiánya) miatt gallyra vág(hat)ja az adaptert/készüléket?
Az apropó: Az offical töltőhöz jár UK plug, és utazás alatt ilyenre lenne pont szükségem.
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémába futottam be rpi2/OSMC/kodi alatt: HDMI-vel van a málna a TV-re kötve, A CEC support be van állítva, rendesen működik a TV ki és bekapcsolása után is. Viszont: A másik HDMI port a számítógépre van kötve, ha a TV-n átváltom az inputot arra, utána pedig visssza a a Pi-re, akkor már nem működik a CEC. Erre van ötletetek, hogy min kéne állítani, hogy jó legyen?
Köszi, ha valaki tud segíteni!
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
OpenELEC alá felraktam az unoffical repobol a proftpd-t. Beállítottam neki egy usert, a /var/media-t adtam meg neki kiindulópontnak, itt van mountolva egy külső NTFS-re formázott partíció. Ezen a partíción szeretnék mappákat létrehozni, ezt viszont permission denied-dal nem engedi.
Első körben root userrel se tudtam foldereket létherhozni, viszont miután [itt] olvastam a fórum topicot, a .conf fájlban átírtam DefaultRoot / -re, a root userrel már működik, de szeretném, ha az általam addolt userrel is működne a dolog. Ugye ez a user ez csak a proftp által készített virtuális user, nem a rendszer része, így nem annyi, hogy x usernek adok permissiont a folderre.
Van valakinek ötlete, hogy mit kéne még ehhez csinálni? Az openelec servicek alap esetben a root user nevében futnak, ugye?
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
Olvastam az utóbbi időben több javaslatot és véleményt a tápok megbízhatóságával kapcsolatosan. Pi2-mhöz keresek maximum 2-2.1A-s tápot. Az eszköz kevés terheléssel van használva (mediaboxként üzemel, HDD saját tápról megy). Jelenleg egy 2A-s telefontöltőről megy, eddig röccenés nélkül, a töltő mindig hideg volt.
Minél olcsóbban szeretnék kijönni belőle (postaköltséggel együtt). A magyaroszági beszállítók nem gyári tápjiról milyenek a vélemények? Gyári tápot honnan lehet legolcsóbban venni? Kínából lehet megbízható tápot rendelni?
Ha ezzel kapcsolatban tudnátok néhány tippet (linket) adni, azt megköszönném.
-
ther
aktív tag
Aliexpresses tápokkal van valakinek tapasztalata? 2 vagy 3A-st akarok venni, ha tudtok konkrét típust ajánlani, hogy az nektek bejött, azt szívesen fogadom.
-
ther
aktív tag
válasz
Celtis #18425 üzenetére
Előbb-utóbb igen. Bár másodjára is úgy próbáltam, hogy az openelec backupot restoroltem, de ahogy néztem, az csak a .kodi mappába csomagol ki dolgokat, system szintű settingeket nem állít (illetve az az oe_settings.xml csak annyit tartalmaz nálam, hogy a tutorialokat már végignyomtam).
azbest: Direkt, újraformázott sd kártyára történt friss telepítésre történt ez, és ELEC-ből rebootoltam csak.
-
ther
aktív tag
válasz
Celtis #18384 üzenetére
(#18384) Celtis, (#18364) azbest:
Nos, [ez] a hibajelenség még mindig adott, ugyanakkor most valamilyen csoda folytán az SSH-t engedélyezni lehetett, és működött, úgyhogy az általatok javasolt dolgokat lefuttattam.A dmesg outputja ez lett: [link]
Ebből úgy látszik, valami miatt a /storage partíciója nem akar betölteni. Kis google keresés után táp illetve SD kártya csere tűnhet megoldásnak.Jelenleg egy Kingston 16GB Class10-es kártyát használok, ami 1 bő hónapja van meg, csak a Pi-ben volt használva. A hozzá tartozó táp egy 2A-s telefontöltő. Ezzel a kombinációval az elmúlt egy hónapban az OSMC hiba nélkül működött. Így hirtelen csere eszközök nem állnak rendelkezésemre, valamilyen egyszerű módon le lehet szűrni, hogy mi lehet az, amivel baja lehet? Vagy esetleg valami áthidaló megoldásra nincs ötletetek?
-
ther
aktív tag
válasz
azbest #18364 üzenetére
(#18366) Celtis,(#18364) azbest :
A betöltés hiánya miatt nincs se ssh se samba. A javaslatokat köszönöm, valószínűleg ismét egy nulláról felrakott rendszerrel kezdek, és nem restoreolok. Meglátjuk úgy elromlik-e.
Sd kártya eddig nem adta jelét annak, hogy bármi baja lenne, OSMCvel hibatlan volt (ilyen szempontból)
-
ther
aktív tag
Openelec 6.0.1 küzdelmemről már [ebben] a hozzászólásomban írtam. A problémám továbbra is fennáll, googlezés után próbálkoztam Autostart.sh-ba sleepet rakni. Restoreolás után próbáltam ismét újraindítani, és a probléma fennáll.
Bootoláskor ezt írja ki:
Nyilván ebből következik a többi (OpenElec beállításokat nem lehet állítani, óra 1970.01.01 1:00-n, stb...)
Valaki találkozott már ezzel, vagy ha nem is, nincs valami épkézláb ötlete, hogy mi okozhatja ezt?
-
ther
aktív tag
válasz
Celtis #18230 üzenetére
Csak az openelec beállítások (Enable Samba, enable SSH stb...), és nem is engedte felülírni őket. Így SSH nélkül még logot se tudtam nézni...
A bakcupot én direkt a külső HDD-re raktam eleve, gondoltam egy új rendszer húzásakor visszaállítom. De akkor /storage/backup-ba belerakom, ha jól googleztem.
-
ther
aktív tag
Miután az OSMC-vel küzdöttem egy jó ideig és valami miatt mindig felébreszti a HDD-met, ezért úgy gondoltam, hogy felrakok egy OpenELEC-et (6.0.1), hátha azzal sikerrel járok. Telepítés során engedélyeztem az SSH-t, Samba sharet, felraktam egy Transmissiont, és unoffical repobol egy hd-idlet. Ezek után nem is piszkáltam hozzá, csak filmeztünk róla 1-2 napig, ami után úgy gondoltam, hogy újraindítom (kíváncsi voltam, hogy pl a transmission daemonelindul-e magától), SSH alól. Ezek után be is bootolt a rendszer, de az óra 0 órát mutatott, az OpenELEC beállítások mind ki voltak kapcsolva, és hiába tickeltem be pl az SSH-t, azt nem mentette el.
Bootolás során volt két hibaüzenet, amit kiírt, de olyan gyorsan rádobta a UI-t, hogy nem tudtam kivenni, de talán valami user settings importation error vagy valami hasonló volt.
Van ötletetek, hogy ez miért lehetett?
(#18226) Celtis: Az openelec backupot .tar filet, ha egy teljesen új újrahúzott ELEC-re raknám fel, akkor melyik mappába kell rakni, hogy restoreolni lehessen?
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
OSMC-t futtató RPI2-m már minden szempontból tökéletes lenne a használatra, a rá csatlakoztatott HDD-től eltekintve (jelenleg). A problémám a következő: A drive egy 5 éves WD Elements, pontosan [ilyen] típusú. Tartalmaz egy NTFS és egy Ext4 partíciót. Szeretném, ha már véget ér minden aktivitás rajta, akkor 10 perc után álljon le (spin down).
Ezt próbáltam a hdparm paranccsal, azt, hogy az milyen választ adott, már [ebben] a kommentemben kifejtettem. [Ez] alapján a guide alapján beconfigoltam a hd-idle-t, amelyik úgy nézett ki, hogy működik, 10 perc után leáll a vinyó, ha nem volt használatban. Igen ám, de leállítás után 20 perccel újra felpörög, majd 10 után ismét leáll, és így tovább...
Amit guidehoz képest másképp csináltam az annyi, hogy a hdparm-ot nem removeoltam, mivel az az OSMC-nek szerves része. Úgy vettem észre, hogy ha a disk le van épp állva és meghívom a hdparm-ot, hiába hibát dob, a disk felpörög (viszonylag gyorsan). Ezért próbáltam a hdparm service leállításást, udisks-glue.conf-ból való kitörlését (tartalmazott egy ágat, amelyben a következő parancs szerepelt: /sbin/hdparm -S 240 %device_fi$ ). Esetleg máshol lehet valamilyen időzített/ütemezett hívás (akár hdparm akár más, pl. df ami felpiszkálhatja a driveot?
Hang szempontjából, mikor ~20 perc után magától pörög fel, nekem úgy tűnik, hogy lassabb fordulatra pörgeti csak magát, alig hallatszik, nem zúgatja annyira, mint egy film lejátszása közben pl.
WD-s utilitykkel próbáltam piszkálni Windows alatt, de ezek által már nem támogatott. A S.M.A.R.T. funkciók jelenleg [így] vannak beállítva, ezekhez egyáltalán nem értek.
Ha bárkinek bármilyen ötlete, javaslata lenne azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a spin-down/spin-up loopot megállítani (a suspenden kívül), azt nagyon szívesen fogadnám, mert én már minden ötletemet ellőttem, és elég tanácstalan vagyok.
Ha bármi más infó kell, azt is tudom mondani.
Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta a regényem (és segít)!
-
ther
aktív tag
-
ther
aktív tag
válasz
Celtis #17745 üzenetére
A második sor "Switch source to this device"-ként szerepel nálam, volt egy sejtésem, hogy erre gondolsz. Ha ezt kikapcsolom, akkor (bár egy RPi reboot nem kapcsolja be a TV-t) egyáltalán nem veszi be , ezért gondoltam, hogy másik settinget kéne piszkálni. A másik beállítás, amit írtál az tiltva volt eleve.
-
ther
aktív tag
Helló!
OSMC-t futtató, saját táppal rendelkező RPi-2, HDMI-vel tv-re kötve, config.txt-ben szerepel a hdmi_ignore_cec_init=1, mégis, ha újraindítom, akkor bekapcsolja a TV-t. Olvastam valamit, hogy a /boot/config.txt előtt betölt valamit, bár azt hiszem az NOOBS esetén van, nekem önálló OSMC telepítés van a kártyán.
Valaki tud erre megoldást? -
ther
aktív tag
Nagyon megtetszett a script, főleg mivel egy régi HDD-re kezdtem el backupolni windows alatt, és 16GBs .img-k hamar megtöltik azt. Ami viszont jobban zavar engem, az az, hogy ehhez a művelethez (és ahogy látom, ehhez a scripthez is), ki kell szedegetni az sd kártyát.
Egy googlizás után a következő scriptet találtam, elméletileg ez menet közben tud készíteni backupot. Más kérdés, hogy ha restore szükséges, akkor pl Win32DiskImager megeszi-e, és a restoreolt image tökéletes-e.
-
ther
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #17055 üzenetére
Hasonló kombinálcióval operálok OSMC alatt (+nas, -dnla, arra nem volt eddig szükség), meglepődtem, hogy 1-2 configot leszámítva, UI-ról lehet intézni egy csomó mindent
Tegnap 0-ról felraktam mindent, kb fél óra volt a sd kártyára telepítéssel együtt minden.
Egy txt-be le is írtam azt a pár commandot, amit ki kell adni, ha már teljesen kiforrott, és van rá igény készíthetek belőle egy tutorialt.
-
ther
aktív tag
RPi2-vel való ismerkedésem során a következőt tapasztaltam:
- TV-vel HDMI-vel össze van kötve, CEC enabled.
- TV-n szintén be van kapcsolva a támogatás, továbbá a tápszinkronizálás is.
- RPi-t áram alá helyezem, fut minden szépen, RPi-n világít a piros és a zöld led is.
- TV-zés után kikapcsolom a TV-t, az RPi-n már csak a piros led világít, de a RPi még mindig elérhető (SSH-n is, és TV bekapcsolás után is látszik ugyanez).Ez alapján úgy tűnik, hogy akkor kéne világítania a zöldnek, ha SD kártya nélkül bootol, illetve ha nem is világít, akkor is, mikor eléri az SD kártyát, akkor fel fel kéne villannia (amit szintén nem láttam miután a folyamatos zöld kialudt)
Ez normális működés? Szerintetek miért van?
-
ther
aktív tag
Ami használja a HDD-t az a Kodi és a Transmission. Este még el volt indítva rajta egy film + torrentek. A TV-t kikapcsolta a saját időzítője a Pi marad bekapcsolva (CEC tápellátás szinkronizáció ki van kapcsolva), a torrentek úgy vannak beállítva, hogy állítsa meg őket elkészülés után. Reggel hallottam/éreztem, hogy pörög a vinyó alapjáraton, pedig az összes torrent stopped volt. Lehet a Kodi dolgoztatja?
pontosan milyen parancs kiadásakor kaptad ezt az üzenetet?
Például sudo hdparm -y /dev/sdaEkkor ugye standbyba rakná, ezt a választ adja:
issuing standby command
HDIO_DRIVE_CMD(standby) failed: Invalid argumentA másik választ akkor adta amikor sudo hdparm -S 12 /dev/sda-t adtam ki neki.
-
ther
aktív tag
Pi-re rá van dugva egy külső WD Elements HDD, egy NTFS és egy Ext4 partícióval. Szeretném, hogy ha idle a vinyó, akkor állítsa le (spin down). Néztem ehhez hdparm-os beállításokat, de az mindenféle akcióra a következő választ adta: HDIO_DRIVE_CMD(setidle) failed: Invalid argument
Ez lehetséges a partíciónálás miatt? Láttam hogy van hd-idle illetve sdparm is, ezekkel kapcsolatosan van valakinek tapasztalata?
-
ther
aktív tag
Abban biztos vagyok, hogy a raspbian jó erre, inkább amiatt gondolkoztam el a többi distron, hogy azok kevésbé univerzálisak (bár tény, hogy amit én akarok az viszonylag univerzális
). Config.txt-s tippet köszi!
(#16809) hpeti2: Azt tudom, hogy nem lesz out-of-box, nem bánom ha nekem kell összerakni. Igazából az érdekel, hogy ti hasonló dolgokra például milyen megoldásokat használtok. Köszi az eddigi tanácsokat!
-
ther
aktív tag
Korábbi kommentemben már más kérdés kapcsán felsoroltam, hogy mire szeretném az rpi2-m használni, de ismét leírom:
- Kodi (HDMI-CEC supporttal)
- Transmission kliens
- NAS (külső HDD Samba share, auto mount)
- Print serverA kérdésem az lenne, hogy a fenti feladatokat melyik distro tudná ellátni? Ahogy néztem ami inkább Kodi orienált az az openELEC és OSMC, bár ahogy néztem pl openELEC-en valamilyen addonos megoldással lehet Transmissiont haszálni, nem tudom, hogy a többi dolog megoldható-e rajta. Frissen ropogósan érkezett, úgyhogy most próbálom ki találni mit kéne rá rakni.
-
-
ther
aktív tag
Sziasztok!
Tervezek egy RPI vásárlást, egy ideje szemezgetek már vele. Amire használnám: Kodi + transmission kliens, lenne rádugva egy (saját táppal rendelkező) külső HDD (samba share), illetve egy nyomtató (szintén megosztva). Ehhez szükséges külön 2.1A-s táp, vagy esetleg használható már meglévő 1A-s telefontöltővel?
Ház tekintetében pedig úgy gondoltam, hogy LEGO-ból építek neki egyet, úgyis csak áll a dobozban. Ezzel kapcsolatban vannak esetleg negatív tapasztalatok (akármi miatt is)?
Köszi előre is válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Horgász topik
- Építő/felújító topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- DOOM - The Dark Ages
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- World of Tanks - MMO
- LED világítás a lakásban
- További aktív témák...
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 - White - Használt, karcmentes
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest