- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Fotók, videók mobillal
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Telekom mobilszolgáltatások
- Mobil flották
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MaCS_70 #32336 üzenetére
Saját tapasztalatom nincs az ügyben, van ugyan pi3-am, de nincs szükségem egyelőre usb boot-ra, ezért én még nem állítottam át, mert azt olvastam, hogy valamivel lassabban indul a rendszer (de erre is írta már valaki, hogy neki nem lett lassabb
). Csak azt írtam, amit összeolvastam eddig.
De azért szerintem a tény, hogy a pi3+ gyárilag beállított OTP-vel jön, azt mutatja, hogy az alapítványnál is bíznak a dolog működőképességében. -
válasz
petya220 #32330 üzenetére
Az utolsó mondatot nem nagyon értem. Hogyne tudna 1080p videót lejátszani szaggatás nélkül?
Azóta a YouTube-on találtam már összehasonlító videót, ahol egy hasonló adafruit-os kijelzővel hasonlítják össze szuperlassításban, és kissé alulmarad a kedei, de azért elég jónak tűnik.
-
válasz
bobek78 #32158 üzenetére
A rajz hiányos, a leírásban ott van minden.
Olyan power bank-re van kötve a pi, ami egyszerre tud tölteni és töltést felvenni (ez ki van emelve a szövegben, hogy ilyenre van szükség), tehát nem kapcsol át a töltő és a power bank közt. A töltőt egy usb hub-ra dugja, hogy kétfelé tudja osztani (hub helyett egy ketté vágott usb kábelt is lehet használni), az egyik ágból megy a delej a power bank-en keresztül a pi-be, a másikból pedig a relébe. Ha megszűnik a relé tápja, a relé földre húzza a pi megfelelő lábát, ami indítja az időzítő scriptet.
Egyszerű, de nem ajánlom. A power bank lítium alapú akkumulátora nagyon hamar tönkre fog menni a folyamatos töltéstől (zárlatos lesz, felpuffad vagy kigyullad). Nem véletlenül csinálják az ilyen tápokat ólom-savas akksival. Meg lehet oldani lítium akkumulátorral is, de akkor bonyolult kiegészítő elektronika kell, ami átkapcsolja a pi töltését tápról akksira a táp megszűnésekor. -
válasz
Murdock1981 #32115 üzenetére
Felpörög egyáltalán?
-
válasz
wassermann #32098 üzenetére
Így van, az opto a legtisztább/legbiztonságosabb megoldás a pi szempontjából, a villódzó fényt pedig a script fogja lekezelni egyszerű állapotgéppel (amíg nem fut le a videó, ugyanarról a vezérlő vonalról nem fogad több jelet).
-
válasz
---gabika--- #32084 üzenetére
Nem kell ehhez semmilyen relé, a pi GPIO lábaira egy-egy nfet-et kötsz, amik földre zárják az adott lábat a 12V-os vezérlőjelre. Bekapcsolod a belső felhúzó ellenállásokat a GPIO lábakra, a vezérlő földjét közösíted a pi-ével és már csak egy python scriptet kell hozzá megírni.
Egyébként ha a vezérlőjel szintje stabil, és biztosan nem megy 12V fölé, akkor egy ellenállásosztó is elég lehet, ami leosztja a 12V-ot 3,3V-ra, az pedig mehet közvetlenül a bemenetre. -
Köszi, de én a Te scriptedre gondoltam.
Az első problémám az, hogy hogy csatolok fel hálózati (samba) meghajtót, és azt milyen útvonalon találom meg azután...
Szerk.: Megnéztem a linket, amit írtál, és ott le is írják a választ a kérdésemre. Innentől meg szerintem már menni fog.
-
válasz
Oryctolagus #31904 üzenetére
Tulajdonképp te miről mit szeretnél nézni/elérni és miért pont úgy? Hátha találunk más megoldást.
-
válasz
wassermann #31861 üzenetére
Már utána láttam a topikban, hogy Retropie alá simán menüből telepíthető.
Mondjuk én nem is arra gondoltam, hogy egyszerre futtatnám valami emulátorral, mert annak nyilván semmi értelme, hanem, hogy ha kilépek belőle, marad-e a háttérben valamit csinálni (a leírásból azt vettem ki, hogy frissíti magát meg ilyenek). -
válasz
wassermann #31859 üzenetére
Vajon retropie alá telepítve nem lassítja be a rendszer többi részét, ha éppen nem használom?
-
válasz
Intel fan11 #31764 üzenetére
Próbáltad már MAC cím alapján, ahogy írtam?
-
válasz
Intel fan11 #31760 üzenetére
Szerintem próbáld többször, addig próbáld, amíg nem látja. Előbb-utóbb lehet, hogy sikerül. Ha nem sikerül, megveszem tőled őket.
Próbáld ki az előző hsz-ben javasolt leírás alapján, ssh-n keresztül! A kontrollerek MAC címét meg fogod találni rájuk ragasztva valahol egy matricán, próbáld ki, hogy beírod kézzel azt a címet. -
válasz
Intel fan11 #31756 üzenetére
Próbáld valami androidos telefonnal megkerestetni, az előbb írt két gomb 5mp-ig, amíg nem villog a home gomb körül az egyik LED, és akkor keress rá telefonról Bluetooth-szal. Látszania kell!
-
válasz
Intel fan11 #31754 üzenetére
Y + Home gomb 5 másodpercig, gondolom ez indítja a párosítást.
-
válasz
Flowtation #31733 üzenetére
Nekem az pont nem, mert így jó lapos lett az egész, a nyák is kisebb. Szerintem valami kiugrott Samsung tervező csinálta, azok szoktak mindenből egy kisebbet kiadni, lefelezett rammal és teljesítménnyel. Kár, hogy két magot nem tiltottak még le mellé.
-
válasz
E.Kaufmann #31651 üzenetére
De minek? Tv nézéshez?
-
válasz
wassermann #31545 üzenetére
Van készen megfelelő step-down converter modul, amit csak be kell kötni, az szerintem egy alkatrésznek minősül.
Annál lejjebb valóban nem szabad adni.
-
-
válasz
Murdock1981 #31475 üzenetére
Most leírtad kb. a kodi + minidlna/smb szerver működését, kivéve, hogy az nem ismeri fel a sorozatokat, ha egy mappában vannak a filmekkel.
-
válasz
Intel fan11 #31445 üzenetére
Mondjuk egy Nintendo64 emulátorhoz már keményen húzni kell, különben élvezhetetlen lesz.
Egy NES vagy egy C64 simán elfut alap órajelen is.Nem megy tönkre, nyugi, 82°C fölött throttling-ol, valamint jelzi is, pici hőmérő ikont rajzol a képernyő jobb felső sarkába, valamint erőteljesen szaggatni kezd.
-
válasz
Intel fan11 #31443 üzenetére
Nekem volt itthon egy 20 éves gépből bontott kis ventilátorom, amit rátettem, mert nekem a hűtőborda magában nem volt elég, bár az is igaz, hogy viszonylag zárt házba tettem, és overclockoltam is. Ki kell próbálni! Van itthon Pi2-m is, azt például hűtőborda nélkül sem tudtam túlhevíteni, mert sokkal kevésbé melegszik, mint a pi3. Viszont jóval gyengébb is.
-
válasz
Intel fan11 #31441 üzenetére
Igen, elég. Csak a rendszert mindig állítsd le kikapcsolás előtt menüből.
-
válasz
Intel fan11 #31438 üzenetére
Nem, a legtöbb játékból a kontroller két gombjának egyidejű megnyomásával tudsz kilépni.
Néha egy-egy emulátor/játék le tud fagyni, mondjuk nálam főleg a Dosbox-os játékok fagytak le, ilyenkor jól jön, ha nem kell kihúzkodni a kábelt, meg a fájlrendszernek sem tesz jót, ha kirántják alóla a gépet.
Én egyébként nem is reset gombot csináltam a gépre, hanem kikapcsoló gombot. Egy script figyeli a gomb megnyomását, és szabályosan leállítja a rendszert. -
válasz
Intel fan11 #31433 üzenetére
Az is usb-s...
-
válasz
Intel fan11 #31429 üzenetére
Ez a lap nem erre lett kitalálva, pontosabban nem csak erre. Olvass utána, oktatási célból hozták létre, desktop rendszert is futtathatsz rajta, tud usb-s vinyóról bootolni, média lejátszót, torrentszervert, NAS-t, bármit építhetsz belőle. Na és nem utolsó sorban: az usb-s kontrollereket szerinted hová fogod bedugni?
-
-
válasz
Intel fan11 #31427 üzenetére
Többször többen leírtuk, de csak nem akarod megérteni, hogy mit és mennyiért érdemes megvenni. Nem feltétlenül jó neked, ha szettben vásárolod meg.
A lapot vedd meg külön (használtan 10-12 között, újonnan max. 15ért). Tápot vegyél külön, vagy eredetit, vagy jó minőségű kapcsolóst, vagy esetleg van külön power hat, amin van kikapcsoló gomb, de a kapcsoló nem kardinális kérdés. Inkább egy reset gombot kell majd rá tenni, idővel úgyis rájössz, hogy miért.
Sd kártyát jó minőségűt és gyorsat vegyél, akkorát, amekkora kell, lehetőleg Sandisk-et, mert a többi márka valahogy nem bírja úgy a strapát, hajlamosak idő előtt meghalni a pi-ben.
Házat meg ízlés szerint, bármibe bele tudod építeni, akár egy szappantartóba is, vagy egy régi Nintendo cartridge-ba, asszem ha jól emlékszem itt a topikban valaki abba építette bele. -
válasz
Intel fan11 #31422 üzenetére
Mert a retropie-ban nincs fájlkezelő, amivel a pendrive tartalmát be tudnád másolni a saját fájlrendszerébe.
Persze megfelelő scripttel meg lehetne oldani, hogy a rádugott pendrive-ról minden cuccot magától átmásoljon, de ez már haladó szintű feladat.
Ugyan tudtommal megoldható az is, hogy a játékokat magáról a pendrive-ról futtasd, de ezt nem könnyíti meg a tény, hogy a pendrive-nak is ext fájlrendszerre kellene formázva lenni, ami neked, mint Windows használónak nem lesz jó barátod.
Ezt megkönnyítendő megtették azt a szívességet, hogy az asztali gépedről a kedvenc fájlkezelőddel belépsz a Windows megosztott hálózatba, és szépen áthúzogatod a játékokat. -
válasz
Intel fan11 #31404 üzenetére
Az jól hangzik.
Gyakorlatilag bármilyen kontrollerrel tudod használni, amit valahogy rá tudsz dugni a lapra. Usb hid eszközök szinte biztos. De például megoldható az eredeti c64 joystick-ok közvetlen rákötése is a GPIO portokon keresztül, én az átépített c64-emben is így kötöttem rá eredeti c64 joystick-okat. -
válasz
Intel fan11 #31395 üzenetére
Ha megvetted a lapot, jelentkezz, és segítünk.
Elkezdtem írni egy cikket erről, a tapasztalataimat szívesen megírom, meg, hogy milyen módosításokat csináltam az alap rendszeren.
A készülékházat nem érdemes túlgondolkodni, akár kartonból is csinálhatsz neki, a lényeg, hogy ha pi3-at veszel, gondoskodj vmi hűtésről. -
válasz
Flowtation #31374 üzenetére
Igen! Régebbi Samsung tv volt, amivel meggyűlt a bajom, azon nem volt semmi jelölés hátul, a használati utasításban írta egyedül, hogy csak a mittomén hányas HDMI port való pc kapcsolatra, mert a többinél nem lesz jó a kép.
-
válasz
Flowtation #31369 üzenetére
Olvastad, amit a tv HDMI portokról írtam?
-
válasz
DasBoot #31359 üzenetére
Az usb csatlakozó külső fém részét próbáld meg fogóval nagyon picit, óvatosan (!!!) összenyomni. Illetve még a csatlakozón a kis fogakat, amik összedugáskor belekapaszkodnak az aljzatba, egy erős tűvel alányúlva kijjebb húzni. Nálam sok kontakt problémát oldott már meg.
-
válasz
azbest #31351 üzenetére
Régebbi tv-ken ráadásul nem mindegyik HDMI port alkalmas minden felbontásra, érdemes megnézni a tv hátulján vagy a felhasználói kézikönyvben, hogy melyik a dedikált PC HDMI port! Kínlódtam már két órát egy tv-re kötött pc beállításával
(homályos volt a kép, bármilyen felbontást állítottunk a pc-n) úgy, hogy végül az volt a megoldás, hogy eggyel arrébb kellett dugni a HDMI kábelt. -
-
válasz
MaCS_70 #31311 üzenetére
Pontosan nem tudom, de nincs nagy különbség, ha jól tudom a visszajelző ledek elhelyezése, és a chipek helye-mérete miatt nem kompatibilisek egymással. Gondolom egy egyszerűbb műanyag háznál ezek nem jönnek úgy ki, de egy alu öntvénynél, ahol a ház a hűtés miatt mm pontossággal van kialakítva, hogy felfeküdjön a CPU-ra, már okozhat gondot.
Az egyik pi2-emnek kartonból ragasztottam házatés egy pi1-hez való "szabásmintát" sikerült találnom, kicsit át kellett rajzolnom, mert a ledek lyukai teljesen máshova estek, és asszem a jack csatlakozó sem illeszkedett teljesen a neki szánt lyukba, a nyomtatás máskülönben mérethelyes volt.
-
Tényleg, arra nem is gondoltam, hogy az arduino-s megoldás nem teljes, hanem csak IEC busz emuláció. De ahhoz sem lenne indokolt Rpi3B mint alap követelmény, mert még a komplett Vice emulátort is el tudja futtatni teljes drive emulációval egy rpi1/zero, és még annyi tartalék van is benne, hogy kb 2,5x sebességgel tud futni warp módban.
Én az eredeti C64 + emulált drive helyett inkább a teljes emulációt preferálom, az általam épített gép a viszonylag lagos usb kontrollerek helyett közvetlenül GPIO-ra illesztett eredeti C64 joystick-okkal alig észrevehetően lagosabb egy eredeti gépnél, de lehet, hogy nem vagyok elég keményvonalas retro rajongó.
-
Nem rossz ötlet a cikk, mert elég sok mindent tudnék róla mesélni.
Csak az a baj, hogy szerintem kellene mindenféle fotó a készítési folyamatról, de semmit nem készítettem közben (elég sok gányolás is van benne, amit nem szívesen mutatnék meg túl közelről). Na meg cikket sem írtam még.
Ha tényleg érdekel, írok egy blogbejegyzést, azt sem írtam még, egyszer el kell kezdeni. -
válasz
wassermann #31228 üzenetére
Nagyon sok akár hetente is ismétlődő kérdés van, onnantól, hogy "Vennék egy ...-t, szeretnék belőle egy ...-t építeni, bírni fogja?" egész addig, hogy "hogy kell felcsatolni/nem olvasható/nem írható/miért áll le/miért nem áll le" stb. Az összefoglaló elvileg ilyen GYIK/FAQ tartalmú kéne legyen. De én például múltkor éppen vásárlás előtt álltam, és tűvé tettem a netet, hogy pontosan milyen különbség van a pi2, pi3 és pi3+ SoC közt, és meglepően kevés infót találtam, azt is több különböző helyen. Emlékszem, hogy itt szó volt róla, használom is a keresőt, de jó lett volna egy link, vagy valami.
-
válasz
wassermann #31221 üzenetére
Ha már így belejöttünk az összefoglaló frissítésébe, a hardver információs részt is lehetne frissíteni, mert 2011-es a legfrissebb információ.
-
válasz
wassermann #31193 üzenetére
-
válasz
cinemazealot #31114 üzenetére
Durván 3 éve használok Kodi-t rpi2-n (libreelec), ezalatt egyetlen egyszer sem futottam bele az említett két kodek okozta korlátba. Vagy azért, mert nem játszottam le olyan videót, vagy nem vettem észre, hogy problémát okozott volna.
-
-
válasz
Szakbarbár #31104 üzenetére
Ehhez bőven elég egy ESP8266 alapú mikrovezérlő (pl. wemos d1 mini), vagy egy ESP32, mindkettő arduino környezetben könnyen programozható, wifire tudnak kapcsolódni, és talán megbízhatóbbak is, mint egy Raspberry.
Ventilátor mozgását akár egy filléres optokapuval is lehetne érzékelni, külön célszenzor nélkül (kivéve, ha a tényleges légmozgást akarod mérni). -
válasz
cinemazealot #31049 üzenetére
Köszi neked is.
-
Sajnos erre most nem lesz időm pár napig, de meg fogom próbálni, köszi a tippet!
Volt olyan webkam + szerver párosítás, ami több mint 1 percig működött, volt, amikor csak kb 5-10 perc után fagyott le a szerver. A gép működött, parancssorból újra tudtam indítani a gépet, a szervert ilyenkor már nem tudtam újraindítani, akkor se, ha a kamerát kihúztam és visszadugtam, csak reboot után. A netkapcsolat stabil vezetékes, nem wifi, de ssh-n szintén el tudtam érni a gépet. -
válasz
peternac #31040 üzenetére
és doberman:
Köszönöm a tippeket! Sajnos az itthon talált két usb webkamera egyikével sem működik egyik megoldás sem, pontosabban működik, aztán kb 1 perc után lefagynak a kamerák és eltűnik a kép (külön-külön próbáltam őket). Raspbian lite-ra tettem fel a mjpg stream-et és a motion nevű programot, utóbbi támogatja a régebbi kamerát is, sajnos az is lefagy 1 perc után. Az mjpg stream a régebbi webkamerát nem tudja használni, mert az nem mjpg, hanem yu12 stream-et küld, és nem tudtam sehogy munkára fogni, pedig annak elég szép lenne a képe. Motioneye pedig fura mód csak a régebbi kamerát tudta megnyitni, de ugyanúgy lefagyott. -
Sziasztok! Kellene pi2-re egy olyan disztró, ami elfér egy 4G sd kártyán, és csak egyetlen feladata lenne, egy usb webkamera képét kellene neten elérhetővé tennie, lehetőleg webes felületen, de esetleg vmi Android klienssel működő megoldás is lehet.
Máskor én magam járnék utána/gugliznék/kísérleteznék, de most nincs időm rá, estére működnie kéne.
Tudtok ajánlani egy bevált megoldást, esetleg egy leírást, fórumot? Köszi előre is! -
válasz
gazso75 #30971 üzenetére
Én most építettem be egy pi-t egy eredeti c64 házba retropie-al. Igaz én pi3-at tettem bele (hogy erősebb emulátorokat is tudjak rajta futtatni), de valaki pl. Apple emulátort épített Pi 1-ből.
-
válasz
kovbandi82 #30986 üzenetére
Ha nincs használva, az enyém is kikapcsolja a képet, de ha a tv-t oda kapcsolom, magától felébred (HDMI-CEC). Ha az általad írt config.txt módosítás nem hoz eredményt, nézd át az energiatakarékossági beállításokat, állítsd be, hogy ne kapcsoljon ki soha.
-
válasz
cinemazealot #30982 üzenetére
Hát, azt a rengeteg vezetéket olyan pici helyre beforrasztani...
Magát a DVI aljzatot nem tudod kifordítani?
-
Egész nap gugliztam a témában, kb ugyanerre jutottam. Legtöbb helyen azt írják, hogy nincs rajta semmi védelem, de valahol azt írták, túlfesz védelem így is van rajta (raspi 3b). Fordított polaritás ellen csak odafigyeléssel tudom védeni a cuccot, biztosítékot nem kötök rá, mert nem lesz semmi nagy fogyasztású cucc rákötve, csak billentyűzet, legfeljebb gamepad. Vagy nem jól gondolom, és nem emiatt kell rá biztosíték? Gyári raspi dugasztáppal fogom használni egyébként.
-
Sziasztok! Ha a "power in" microUSB csatlakozó helyett GPIO-n keresztül szeretném megtáplálni (egy kapcsolót akarok közbeiktatni), mire kell figyelni (a nyilvánvaló dolgokon kívül, mint, hogy ne kössem be fordítva és ne csináljak rövidzárat)? A tűsor 2db 5V tűje közvetlenül össze van kötve a power csatlakozó 5V-jával, vagy van a kettő közt vmi elektronika? Mindkét tűt szokás ilyenkor használni, ugye? Rpi 3-ról van szó egyébként.
Más: van annak valami szerepe, hogy ilyen sok GND tű van a GPIO soron, vagy csak azért van így, hogy a különböző HAT-ekre ne kelljen akkora header-t rakni?
Köszi! -
válasz
Kicsirics77 #30757 üzenetére
Pontosan mit értesz azon, hogy "fut a szöveg"? A python script-ben kellene keresni a hibát. Próbálj másik scriptet. Lehet, hogy ez csak egy karaktert scrolloz a végtelenségig. Van olyan rész a script-ben, ahol meg tudod adni a kijelző hosszát/méretét?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest