Hirdetés
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
Undoroid
üzenetére
A relé modulról semmit nem tudok, de bőven elég a behúzást jelző LED.
-
cigam
titán
válasz
Undoroid
üzenetére
Ez egy Pi2, ilyeneket nem gyártanak manapság
. Szóval nem valószínű, hogy valaha throtlingolni fog, pedi 7/24-ben fog működni.A relé panel megcsapolására én is gondoltam, de elég rossz a szemem, nem látom jól ezeket a kis smd alkatrészeket, viszont az alja a relé tekercsek lába megfelelő támadási pontnak tűnik.
Nem baj ha jól látszik (főleg az elején), nem otthonra lesz, hanem a munkába.
Ez a fordított kialakítású süllyesztett fejű rögzítés remek ötlet, köszönöm!
-
cigam
titán
Házibarkácsolók segítségét kérném. Számomra a dobozolás volt mindég a legnagyobb gond. Pl. most találtam egy rossz router házat, aminek a belét kidobtam, és Pi megy a helyére.
A terv kb így néz ki:
A Pi a "WAN" lyukon néz ki, a relék pedig a "LAN" portokon.A Pi rögzítő lyukait bejelöltem, a dobozt alján, ki is kilyukasztottam a megfelelő helyeken, és itt picit elakadtam. A doksi szerint ezek a rögzítő lyukak 2.75mm-esek. Arra gondoltam, hogy egy ilyen 2.5mm-es készlettel rögzítem a Pi-t, és a relét is. Járható út, vagy van másik jobb megoldás? A micro USB-t is kivezeesem a házra? Hogyan? Valaki készített már hasonló "átalakítást"?
Az előlapi LED-eket felhasználnám a táp, és a relék állapotának jelzésére. A Pi IO lába elviselik ha a relé modullal párhuzamosan 1-1 LED-et is rákötök, vagy inkább tegyek be egy egy tranzisztort, biztos ami biztos?
-
cigam
titán
válasz
totya79
üzenetére
Ezzel a programmal igen. Szektorról szektorra lemásolja, akár használt, akár üres.
Létezik olyan lemezkép készítő ami csak a felhasznált szektorokat menti, pl. a [clonezilla], ill. az összefoglalóban van egy kis script, ami fájl szinten készít másolatot egy image fájlba. -
cigam
titán
válasz
Fecogame
üzenetére
Talán mert egy súlyos, ext4 fájlrendszeren adatvesztést okozó hibát találtak a kernelben, és ők is ezt a verziót használták?
-
cigam
titán
Azért inkább előtte csekkold hogy a kedvenc programjaid mennyire komálják a verzióváltást. Pl a Python 2-t lecseréli 3-ra, és azon már nem fut, vagy az új kiadásból hiányzik valami.library ami xy programhoz szükséges.
De a frissítés előtt mindenképpen készíts egy image mentést, hogy legyen hova visszatérni, ha mégsem úgy jön össze ahogy kellene.Ill. egy másik nézőpont: Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
-
cigam
titán
Nem, pont hogy HW-es. A Pi4 GPU-jába épített egység képes a H.265 (4Kp 60Hz-ig) és H.264 (1080p 60Hz-ig)-ben kódolt videót kicsomagolni.
Vagyis a GPU-n belül van egy olyan "doboz", amibe belemegy a fájlból kicsomagolt (h.264, vagy h.265) videó adatfolyam, és a másik oldalon kijön a teljes képernyős kép.
Így a CPU-nak csak annyi dolga van, hogy a fájt kicsomagolja, és a videóstreamet folyamatosan tolja a GPU megfelelő dekóderérbe. Így már csak a hang dekódolásával kell foglalkoznia, és ráküldeni a HDMI és/vagy audio jack kimenetre.Ennek szöges ellentéte, a szoftveres megoldás, hogy a videó adatfolyamot egy programmal számoltatják ki, ami a CPU-t igencsak igénybe veszi. A CPU által kiszámolt képkocka pixeleit a grafikus felületkezelőn keresztül szintén a CPU rajzolja ki pixelenként. Jellemzően nem telejs képernyőn jelenik meg a videó, hanem egy ablakban vagy az ablak egy bizonyos részén, ezért még át is kell méretezni a képet. Mivel itt minden feladat a CPU-ra van bízva, gyakran előfordul, hogy 1-2 képkocka kiszámítása, kirajzolása nem fejeződik be, kimarad. Ezért van az, hogy panaszkodnak a videólejátszásra, legyen az egy mezei videófájl, vagy youtube video.
wassermann
Csak egy másik SD kártyán, mert elég sok vért izzadtunk, hogy működjön nála a Volumio
-
cigam
titán
Nagyon nem mindegy, hogy egy desktopon, böngészőből nyitod meg, vagy játszod le az adott videót, vagy KODI-n keresztül (GUI desktop bélkül!), vagy a TV/médiajátszón keresztül nézed a dlna megosztással.
A desktop-on minden pixelt a CPU számol ki, nincs GPU rásegítés pl. HW-es videó dekóder úgy, ahogy az x86-os PC-knél már évtizedek óta. Ezért szoknak a youtube, és más videókra panaszkodni, hogy még 1080p-ben is akadozik, dobálja a frameket desktopon.
De!
Ha elindul a KODI, ott nincs desktop(ablakkezelő), csak egy grafikus menürendszer, és a lejátszás teljesképernyős módban, a HW dekóderrel működik. Feltéve hogy a GPU ismeri azt a kódeket, amivel a videó készült.
Ha pedig DLNA szerverként funkcionál a Pi, akkor csak kiszolgálja a lejátszót, és a TV-n/médialejátszón múlik milyen fájlokat képes lejátszani problémamentesen. (Itt is ketté kell választani, hogy a DLNA szerver csak át küldi a kért fájlt, vagy megpróbálja valós időben átkódolni, hogy olyan formátumot küldjön amit a lejátszó ismer. Utóbbi esetben megint lehetnek problémák)Arról nem is beszélve, hogy az mkv csak egy konténer dormátum, bellül bármilyen kóderrel készült (videó)stream lehet (mpeg2,h.264, h.265,...)
Szóval elég bonyolult a kérdés, nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemm felelni, inkább csak egy "attól függ"el. Sokkal pontosabb kérdés feltétele szükséges. Pl. a fenti variációk pontosítása, hogy biztosabb választ lehessen adni.
-
cigam
titán
válasz
J0shu4M1ll3r
üzenetére
Igen. Letöltöd a githubos telepítő script-et, aztán kedvenc szerkesztőddel kiveszed ezt a pár sort. Elmented, és ezt futtatod.
-
cigam
titán
válasz
adabra
üzenetére
Nem lehet hogy átpakoltak IPV6 alá, ezért NAT-olva vagy, és az internet felöl nem éred el a megnyitott portokat?
Telefonálj rá a Telekom-ra, és kérd vissza az ipv4 címedet, mert ha ipv6-on vagy nem éred el az eszközeidet.Tudod pingelni az xyz.ddns.net címet? A a routerből kiolvasott publikus címet adja vissza?
-
cigam
titán
válasz
intuicio
üzenetére
Felteszed a Raspberry Pi OS Lite verzióját.
Felteszed az ffmpeg csomagot:
sudo apt install ffmpegLeteszteled a működését:
ffplay http://ide.jön.a.stream.címeHa rendben megszólal, már csak meg kell oldali, hogy automatice elinduljon. Egy fájlt kell szerkesztni,
sudo crontab -e
ami egy spéci szövegszerkesztőt nyit meg. A fájl végéhez hozzá kell írni ezt a sort:
@reboot ffplay http://ide.jön.a.stream.címeadabra
A DDNS-t hol állítottad be?
Be van állítva, hogy a Pi mindég ugyanazt a címet kapja?Ablakos
Elolvastad a Manuelt? Rá van kötve a megfelelő tüskékre?
A raspyconfig programban beállítottad a hőmérséklet limitet?
(Menj a Beállítások / Raspberry Pi configuration menüpontba és performance fül alatt engedélyezd a ventilátor (Fan) működését. Alapértelmezetten a GPIO 14-es láb van használatban és 80°C CPU hőmérséklet elérésekor indul a ventilátor. Ezek a paraméterek szükség szerint átállíthatóak.) -
cigam
titán
válasz
Balerik
üzenetére
Mert ezzel csak egy szervert indítottál el. Hogy elinduljon a sebességteszt, egy másik gépen el kell indítani a hozzá tartozó klienst. pl.
iperf3 -c a.pi.ip.cime
Ez megméri a két eszköz közötti sebességet. Vagyis azt, hogy Pi-t éppen milyen sebességgel éri el a "kliens" gép. -
cigam
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Valamiért ellenjavallt, de könnyen megkerülhető. Az Install script elején ellenőrzi:
if dpkg -l | grep -Eqw "gdm3|sddm|lxdm|xdm|lightdm|slim|wdm"; then
echo "This system is running a desktop environment!"
echo "Please use a Lite version of the image or"
echo "do not choose to install a desktop environment."
echo "This install is not supported."
echo "Search the forum for more info - https://forum.openmediavault.org"
echo "Exiting..."
exit 101
fiHa ezt kitörlöd, nem fogja ellenőrizni, hogy van-e GUI vagy nincs.
-
cigam
titán
Az smb1-et kapcsold ki. Vagy rosszat akar aki ezt mondja, vagy nem ért hozzá. Olyan biztonsági kockázatnak teszed ki a géped, amit nem szeretnél megélni. [link]
Szerintem már a Volumio is eljutott arra a szintre, hogy smb2 vagy smb3 al is tudjon kommunikálni.
Van másik pc vagy Android mobil a közelben? -
cigam
titán
Wi11 fájlmegosztás
Ha valahol elakadsz, a W11 topikban folytassuk.A Volumion belül pedig van rá menüpont ha jól láttam, nem használtam:
-
cigam
titán
válasz
cibere11
üzenetére
Nem, ez is raspberry pi os, csak a HA igényeihaz készre van faragva, telepítve van minden szükséges csomag.
HA is egy akkora humbug mint a felhő ... Persze az is lehet, hogy öreg vagyok én már ehhez. Talán az otthon atomatizálás topikban jobban megértik mit szeretnél. -
cigam
titán
Akartam is egy példát hozni, de már nem emlékszem

Nem, erre kivételesen emlékszem. Szóval az a telefon amit már 5+ éve használok, oda fókuszál, ahová bökök, viszont a fókusz kocka mellett van egy napsugár. Ha ügyesen arra bökök, akkor megjelenik egy csúszka ahol kézzel állíthatom mennyire legyen világosabb vagy sötétebb a fotó. Ezt a trükköt pl.a héten tanultam/olvastam. -
cigam
titán
Ennek az elejét olvasd el. Itt leírom hogyan derítheted ki az IP címét, és másik op.rendszer alól, hogyan tudsz bejelentkezni ssh-val. Amivel kapsz egy terminál ablakot. Ez olyan mintha a Pi-re kötttött monitor és billentyűzet lenne egy karakteres felületen. Innen már kiadhatsz terminál parancsokat, amik a Pi-n hajtódnak végre.
Ha a winscp-vel jelentkezel be SSH-n, akkor pedig kapsz egy kétablakos fájlkezelőt. Az egyik ablakban a géped fájlrendszerét látod, a másikban pedig a Pi fájlrendszerét. Így könnyen tudsz ide-oda másolni/szerkeszteni fájlokat.UberMutant pedig már linkelte, hogyan tudod bekapcsolni az SSH szolgáltatás a a Volumio alatt.
Én 53 vagyok és nap mint nap tanulok valami új meglepő dolgot, aztán koromnál fogva el is felejtem hamar

-
-
cigam
titán
válasz
Vigyorka
üzenetére
Rendszerfrissítés után is ezt műveli? Mintha nem ápolna nagy barátságot a Pi-vel.
Egy ellenpróbát tehetnél a rasberryPi OS-el, hiszen ki tudna jobb kernelt faragni hozzá, mint a hw tervezői.
Egy pendrive-on hogyan nyomsz le egy billentyűt? Arra gondoltam ,hogy annyira bealszik, hogy a rádiós eszközök sem funkcionálnak, így felébreszteni sem tudják. Viszont egy vezetékes USB billentyűzet már fel kellene hogy ébressze.
-
cigam
titán
válasz
Vigyorka
üzenetére
Na azt a listát kellene feltenni egy szövegmegosztóra. Elég az a rész, amikor eltűnik a kép, és a rá következő üzenetek, de az sem gond, ha kiteszed az egészet.
A 0 jó, azt jelenti a terminál elsötétítése ki van kapcsolva.
Lassan kifogyok az ötletekből. Nem tettél fel/álítottál el valami plusz pimpelő/optimalizáló bisz-baszt? -
cigam
titán
válasz
Vigyorka
üzenetére
Látszólag az energiatakarékos funkciók ki vannak kapcsolva.
Próbálj meg egy vezetékes bill.t rádugni. Azzal fel tudod ébreszteni?Amikor eltűnik a kép, lépj be ssh-val, és dmesg-el nézd meg mi történik olyankor?
A
cat /sys/module/kernel/parameters/consoleblank
parancsnak mi a kimenete? -
-
-
cigam
titán
válasz
Vigyorka
üzenetére
Próbálj meg egy fájlrendszer ellenőrzést. Mivel a felcsatolt filerendszert nem tudja javítani, ki kell adni a
touch /forcefsck
parancsot, ez a következő újraindításakor le ellenőrzi a root (SD kártya)fájlrendszerét.
A külső lemezeketl pedig csak le kell csatolni.
sudo umount /dev/sda2
sudo chkfs.ext4 /dev/sda2 -
cigam
titán
válasz
Rabbitf_24
üzenetére
Nézd meg a kernel naplót, nem panaszkodik valamire:
dmesg -
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
Ablakos
üzenetére
Bármelyik kapható modell. Nálam a mai napig egy Pi2 teszi a dolgát.
-
cigam
titán
válasz
ravensky13
üzenetére
Hacsak nem vesszük előnynek azt a szép házikót, amivel m2-t is rá tudsz dugni.
-
cigam
titán
válasz
Aksomatic
üzenetére
Muti az fdisk -l kimenetét, és emeld ki, hogy szerinted mi nem stimmel rajt. pl. [link]
Az ext4 kezeli a jogosultságokat, még akkor is ha külső lemezen van. Ha előzőleg másik rendszeren használtad, az összezavar(hatja)ja a másik rendszert(CasaOS). Attól függően kinek a nevében milyen jogosultságokkal csatolja fel. Nem ismerem a CasaOS-t, és annak automata (automata)felcsatolási mechanizmusát.
A jellyfint nem tudtam odairányítani. (Hosszú olvasgatás után arra jutottam, hogy nincs erre jogosultsága? Ez lehet?)
Átfogalmaznád? Még a kérdést sem értem. -
cigam
titán
válasz
Fecogame
üzenetére
Mivel már van 12, kíváncsiságból átírtam a bullseye-t woodworm-ra. Aztán update, full-upgrade. Jöttek is a hibaüzenetek csőstül, de úgy tűnik mára sikerült annyira kikalapálni, hogy az upgrade nem panaszkodik hiányzó/elhagyott csomagra. Csak a hielesítő kulcs problémás:
W: http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details. -
cigam
titán
válasz
betyarr
üzenetére
A debian (amiből a raspbian os is származik) egy elég "megfontolt" fejlesztési/frissítési koncepciót követ. Egy konkrét, előre meghatározott kiadási ciklus van meghatározva. Ezért nem a legfrissebb kernel, program verziók találhatóak meg benne, viszont ezek alaposan le vannak teszteleve. Ebből adódóan a depóból elérhető, és a program készítője által éppen kiadott verziók könnyen eltérhetnek. Ha nincs rá különösebb okod, használd nyugodtan azt a verziót, amit a rendszer felkínál.
Pl. ha biztonsági hiba derül ki az adott verzióval kapcsolatban, az nem marad úgy, hanem kijavítják, és frissítik. Ez a verziószámon nem látszik, hiszen új funkció nem kerül bele csak a biztonsági javítás. A nagyobb verziószámú új funkciókat bemutató verzió nem kerülnek bele, csak a következő kiadásba.Haladóbbak a készítő oldaláról letölthetik a forráskódot, és lefordíthatják maguknak, vagy valamelyik konténer megoldáson keresztül (flatpak, snap, Docker) telepítik az aktuális kiadását.
-
cigam
titán
válasz
UberMutant
üzenetére
Régi HW, nem ven HW ... Még a Pi2-n is elfut 1-2 apróbb Docker.
Amúgy meg éppen annyi hátránya van mint előnye. Kinek a pap, kinek a paplan

betyarr
Milyen depo-ból mi nem frissül? Egy többszörösen bővített mondattal vázolnád, hogy mit csináltál eddig, melyik lépésnél (parancs kiadás után) kapsz hibaüzenetet? Konkrétan mit is? -
cigam
titán
válasz
betyarr
üzenetére
Pedig elég egyértelműnek tűnik. A fájlok le és feltöltése közben nem kódolja röptében azokat, hanem nyers adatként utaznak(egy biztonságos https csatonán keresztül.)
A Onedrive-nak van egy olyan szolgáltatása, hogy fizikailag csak akkor tölti le a fájlt, ha megnyitod, használatba veszed. Egyébként csak egy "link" ami nem foglalja a helyet a helyi gépen.Ezzel a helyi gépen rengeteg tárhelyet tudsz megspórolni. Pl. egy 1TB-os előfizetéssel akár több 100GB adatot tudsz a felhőben tárolni, de egy 128/256GB -os háttértárral rendelkező gép nem fullad bele a rengeteg fájlba.
Bővebben: [link]Egész csinos GUI-t faragtak hozzá.
-
cigam
titán
válasz
Fecogame
üzenetére
Az hogy elindul, vagy megfelelő sebességgel kiszolgálja, az nem ugyanaz.
Nem tudni mennyi torrentet tart seed-ben, mennyi felhasználó használja az ftp-t, a web szervert egyszerre, stb...
Tehet egy próbát, de egy mini pc (vagy intel CPU-s NAS) a következő lépés.Aksomatic
Sokáig hiánycikk volt, ezért sokan még az új árán hirdetik. (Persze ez nem jelenti azt, hogy el tudják adni, sokan úgy járnak mint a PS5 nepperek ) -
cigam
titán
válasz
Aksomatic
üzenetére
Nem jó bármelyik adapter. Csak azok jók, amik nem "gyors töltők". Az 5V-nál nagyobb feszültség hazavágja az eszközt. Szóval ha biztosra akarsz menni, az a 4k nem egy nagy összeg hogy ezen spóroljál.
A ház egyéni ficam kérdése. Nálam pl. pőrén van egy szekrényben, de megértem azt is aki becsomagolja. -
cigam
titán
válasz
Undoroid
üzenetére
- kizárólag a 'belső hálózatomon' szeretném megosztani ezeket, akár több gépen is
Na erre a való a Samba. Ezzel olyan hálózati elérést biztosítasz a Windows-os gépek számára, amik lehetővé teszik, hogy egy központi helyen, a Pi-re dugott háttértáron elérd a könyvtárakat, fájlokat, az otthoni gépekről, tabletekről, telefonokról.
Pl. mindegyik gép úgy éri el hálózaton, hogy
//raspberry/HDD
vagy
//192.168.1.12/HDDRégen nem próbáltam, sokat koptak az emlékek. Régen a windows-on engedélyezni kellett a digitálisan alá nem írt eszközkezelő programokat. [link] Nem tudom W11 esetén mi a helyzet.
Linux alatt egyszerűbb, mert "fekete listára" teszed a dvb-t vételhez szükséges gyári eszközmeghajtót, és a helyére beilleszted az sdr-hez megpiszkáltat:
A. Open your /etc/modprobe.d folder as (right-click) an administrator.
B. Create a new file 'blacklist-rtl.conf' and add this one line:
blacklist dvb_usb_rtl28xxu
C. Save the file, close the editor and restart the machine.
[link] -
cigam
titán
válasz
Undoroid
üzenetére
A Linux-os rendszereken ez a program(csomag) valósítja meg azt a hálózati megosztási funkciót, aminek a segítségével Windows-os rendszerek képesek elérni a Linux-os gépen tárolt fájlokat, vagy a rácsatlakoztatott nyomtatót. Ennek segítségével gyakorlatilag kapsz egy NAS-t. Igaz nem olyan csilivili WEB-es felülettel, de a beállítások után ugye piszkálod(a konfigurációt), csak használod a szolgáltatást.
Simán használhatod rádiónak is, gyakorlatilag csak egy spéci driver kell hozzá, és már használhatod is a programot. Jómagam is játszottam vele, igaz még Windows-os laptopon.Semmi nem indokolja, hogy ezért egy külön Pi, vagy külön kártyára telepített op.rendszert használj.
A Linux egy multitszk op.rendszer, egyszerre nagyon sok programot képes futtatni, legyen az grafikus felület, Samba megosztás, FTP szerver, vagy éppen sdr rádió. Egyedül az a kérdés, hogy a CPU mennyire bírja szuflával, de ez majd menet közben kiderül.
-
cigam
titán
válasz
Archttila
üzenetére
Mert ők 24/7-es rendelkezésre állással üzemeltetnek gépeket. Ha hétfőn 3-kor odaklikkelsz ugyanaz történik mint szombat 11-kor.
Nincs se de, se ha, se vagy. Otthon is n+1 eszközöd van amit csak bekapcsolsz, és működik. Nem frissíted a mikrosütő programját, vagy a headsetet (gyakran nem is tudod hogy lehetséges).
Utolsó tapasztalat a frissítésről: Philips TV- valamiért nem szerette a NAS DLNA megosztását, lefagyott tallózás közben, de úgy hogy áramtalanítás után tért csak magához. (Másik laptopról, médialejátszóról ment a tallózás lejátszás, szóval sanszos, hogy a TV volt a hunyó). Jött egy frissítés, ami megjavította. Majd jött még1, és azóta megint lefagy a tallózás. Ráadásul idővel egyre csökken az esély, hogy új javítást adnak ki. Mi a valószínűsége, hogy újra kijavítják amit egyszer már megjavítottak?Persze lehet rengeteg ellenpéldát is hozni a telefonok (biztonsági) frissítései, stb... Mégis az ember gyomra görcsbe rándul, ha a Microsoft frissíti a W11-et.
24/7-ben fut a raspberry-m. Egyszer beállítottam a programokat, és azóta rendben teszi a dolgát. Miért kellene bármit is frissítenem rajt? Oké, a pihole adatbázisát véletlenszerűen frissítem, de hónapok telnek el úgy hogy hozzá sem nyúlok, csak használom.
-
cigam
titán
válasz
Archttila
üzenetére
Jó, akkor miért is jó neki a 64bitre váltás? A 32bites verzió ugyanúgy támogatott, ugyanúgy jönnek rá biztonsági frissítések...
Plusz ahogy Aryes is írta. Ez leírva spec-ben szépen hangzik, de a gyakorlatban minden egyes kijavított hiba behoz két újabbat.
Nem azt írtam, hogy ne frissítsen, hanem hogy ha nincs dedikált problémája a jelenlegi rendszerével, akkor felesleges belevágnia egy újratelepítésbe.
-
cigam
titán
válasz
thelastoth
üzenetére
Nem a pendrive szekvenciális (folyamatosan ír/olvas egyetlen fájlt, semmi mással nem foglalkozik) írástesztje a mérvadó, hanem pl. az iops teljesítménye. Vagyis ha egyszerre több írás/olvasás műveletet kell kiszolgálnia, akkor mire képes. Erre a mezei pendrive-ok alkalmatlanok. Egy mezei HDD-vel, vagy SSD-vel jobban jártál volna. Pláne a mostani SSD árakat figyelembe véve.
-
-
cigam
titán
válasz
ravensky13
üzenetére
Valamit nagyon félreértettél.
- Ellenőrizd a HDD SMART állapotát pl. a HDSentinellel, ezt akár a Pi-n is megteheted.
- Ellenőrizd a fájlrendszer állapotát.a kis tárhely miatt a drasztikusan megnövekszik a késleltetés meg még ott van a CMR/SMR kérdés is, és itt már több sebből vérzik a történet
Inkább csak ez a mondat vérzik több sebből, rosszul értetted amit írtak (vagy rosszat írtak).
A kis tárhely miatt nem növekszik a késleltetés(pontosan minek a késleltetése?!). Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely.
A CMR/SMR kérdését sem értem. Pl. mekkora torrentbubus vagy (egyszerre mennyi torrentet töltesz le/fel? Honnan tudod hogy a jelenlegi HDD melyik csoportba tartozik, és hogy ez valós gond számodra?
Természetesen lecseélheted SSD-re, ami javítja a véletlen hozzáférést, de amíg rendben teszi a dolgát a HDD minek cserélnéd le? -
cigam
titán
Elvileg? Nem feltétlenül, mert van GUI nélküli "lite" telepítő, van GUI-s, és a GUI+ajánlott programok telepítő. Ezektől függetlenül Te maga is felteheted /leveheted, ki/be kapcsolhatod.
Csak azért kérdem, mert könnyen összeveszik a grafikus felülettel, hiszen mindkettő magáénak akarja tudni a videó vezérlő kezelését, és nem szívesen adja ki a kezei közül.
Próbáld meg azt, hogy parancssorba botolsz be:
sudo raspi-config
1. System Otions -» S5 Boot / Auto login - » B2 Console Autologin
Majd a terminálból indítod a kodit:
kodi-standalone
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23+ / 8/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Gyári Gari 2026.02.21.
- MacBook Air 9,1 i3-1000NG4 8GB 256GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3943, 100% Akkumulátor
- ÓRIÁSI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3867, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
. Szóval nem valószínű, hogy valaha throtlingolni fog, pedi 7/24-ben fog működni.

) a tárhelyet?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

wassermann