- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
válasz
Fecogame #47074 üzenetére
Talán mert egy súlyos, ext4 fájlrendszeren adatvesztést okozó hibát találtak a kernelben, és ők is ezt a verziót használták?
-
Azért inkább előtte csekkold hogy a kedvenc programjaid mennyire komálják a verzióváltást. Pl a Python 2-t lecseréli 3-ra, és azon már nem fut, vagy az új kiadásból hiányzik valami.library ami xy programhoz szükséges.
De a frissítés előtt mindenképpen készíts egy image mentést, hogy legyen hova visszatérni, ha mégsem úgy jön össze ahogy kellene.Ill. egy másik nézőpont: Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
-
Nem, pont hogy HW-es. A Pi4 GPU-jába épített egység képes a H.265 (4Kp 60Hz-ig) és H.264 (1080p 60Hz-ig)-ben kódolt videót kicsomagolni.
Vagyis a GPU-n belül van egy olyan "doboz", amibe belemegy a fájlból kicsomagolt (h.264, vagy h.265) videó adatfolyam, és a másik oldalon kijön a teljes képernyős kép.
Így a CPU-nak csak annyi dolga van, hogy a fájt kicsomagolja, és a videóstreamet folyamatosan tolja a GPU megfelelő dekóderérbe. Így már csak a hang dekódolásával kell foglalkoznia, és ráküldeni a HDMI és/vagy audio jack kimenetre.Ennek szöges ellentéte, a szoftveres megoldás, hogy a videó adatfolyamot egy programmal számoltatják ki, ami a CPU-t igencsak igénybe veszi. A CPU által kiszámolt képkocka pixeleit a grafikus felületkezelőn keresztül szintén a CPU rajzolja ki pixelenként. Jellemzően nem telejs képernyőn jelenik meg a videó, hanem egy ablakban vagy az ablak egy bizonyos részén, ezért még át is kell méretezni a képet. Mivel itt minden feladat a CPU-ra van bízva, gyakran előfordul, hogy 1-2 képkocka kiszámítása, kirajzolása nem fejeződik be, kimarad. Ezért van az, hogy panaszkodnak a videólejátszásra, legyen az egy mezei videófájl, vagy youtube video.
wassermann
Csak egy másik SD kártyán, mert elég sok vért izzadtunk, hogy működjön nála a Volumio -
Nagyon nem mindegy, hogy egy desktopon, böngészőből nyitod meg, vagy játszod le az adott videót, vagy KODI-n keresztül (GUI desktop bélkül!), vagy a TV/médiajátszón keresztül nézed a dlna megosztással.
A desktop-on minden pixelt a CPU számol ki, nincs GPU rásegítés pl. HW-es videó dekóder úgy, ahogy az x86-os PC-knél már évtizedek óta. Ezért szoknak a youtube, és más videókra panaszkodni, hogy még 1080p-ben is akadozik, dobálja a frameket desktopon.
De!
Ha elindul a KODI, ott nincs desktop(ablakkezelő), csak egy grafikus menürendszer, és a lejátszás teljesképernyős módban, a HW dekóderrel működik. Feltéve hogy a GPU ismeri azt a kódeket, amivel a videó készült.
Ha pedig DLNA szerverként funkcionál a Pi, akkor csak kiszolgálja a lejátszót, és a TV-n/médialejátszón múlik milyen fájlokat képes lejátszani problémamentesen. (Itt is ketté kell választani, hogy a DLNA szerver csak át küldi a kért fájlt, vagy megpróbálja valós időben átkódolni, hogy olyan formátumot küldjön amit a lejátszó ismer. Utóbbi esetben megint lehetnek problémák)Arról nem is beszélve, hogy az mkv csak egy konténer dormátum, bellül bármilyen kóderrel készült (videó)stream lehet (mpeg2,h.264, h.265,...)
Szóval elég bonyolult a kérdés, nem lehet egyértelmű igennel, vagy nemm felelni, inkább csak egy "attól függ"el. Sokkal pontosabb kérdés feltétele szükséges. Pl. a fenti variációk pontosítása, hogy biztosabb választ lehessen adni.
-
válasz
J0shu4M1ll3r #47034 üzenetére
Igen. Letöltöd a githubos telepítő script-et, aztán kedvenc szerkesztőddel kiveszed ezt a pár sort. Elmented, és ezt futtatod.
-
-
-
-
válasz
adabra #46983 üzenetére
Nem lehet hogy átpakoltak IPV6 alá, ezért NAT-olva vagy, és az internet felöl nem éred el a megnyitott portokat?
Telefonálj rá a Telekom-ra, és kérd vissza az ipv4 címedet, mert ha ipv6-on vagy nem éred el az eszközeidet.Tudod pingelni az xyz.ddns.net címet? A a routerből kiolvasott publikus címet adja vissza?
-
válasz
intuicio #46979 üzenetére
Felteszed a Raspberry Pi OS Lite verzióját.
Felteszed az ffmpeg csomagot:
sudo apt install ffmpegLeteszteled a működését:
ffplay http://ide.jön.a.stream.címeHa rendben megszólal, már csak meg kell oldali, hogy automatice elinduljon. Egy fájlt kell szerkesztni,
sudo crontab -e
ami egy spéci szövegszerkesztőt nyit meg. A fájl végéhez hozzá kell írni ezt a sort:
@reboot ffplay http://ide.jön.a.stream.címeadabra
A DDNS-t hol állítottad be?
Be van állítva, hogy a Pi mindég ugyanazt a címet kapja?Ablakos
Elolvastad a Manuelt? Rá van kötve a megfelelő tüskékre?
A raspyconfig programban beállítottad a hőmérséklet limitet?
(Menj a Beállítások / Raspberry Pi configuration menüpontba és performance fül alatt engedélyezd a ventilátor (Fan) működését. Alapértelmezetten a GPIO 14-es láb van használatban és 80°C CPU hőmérséklet elérésekor indul a ventilátor. Ezek a paraméterek szükség szerint átállíthatóak.) -
válasz
Balerik #46971 üzenetére
Mert ezzel csak egy szervert indítottál el. Hogy elinduljon a sebességteszt, egy másik gépen el kell indítani a hozzá tartozó klienst. pl.
iperf3 -c a.pi.ip.cime
Ez megméri a két eszköz közötti sebességet. Vagyis azt, hogy Pi-t éppen milyen sebességgel éri el a "kliens" gép. -
válasz
Ablakos #46969 üzenetére
Valamiért ellenjavallt, de könnyen megkerülhető. Az Install script elején ellenőrzi:
if dpkg -l | grep -Eqw "gdm3|sddm|lxdm|xdm|lightdm|slim|wdm"; then
echo "This system is running a desktop environment!"
echo "Please use a Lite version of the image or"
echo "do not choose to install a desktop environment."
echo "This install is not supported."
echo "Search the forum for more info - https://forum.openmediavault.org"
echo "Exiting..."
exit 101
fiHa ezt kitörlöd, nem fogja ellenőrizni, hogy van-e GUI vagy nincs.
-
-
-
-
Az smb1-et kapcsold ki. Vagy rosszat akar aki ezt mondja, vagy nem ért hozzá. Olyan biztonsági kockázatnak teszed ki a géped, amit nem szeretnél megélni. [link]
Szerintem már a Volumio is eljutott arra a szintre, hogy smb2 vagy smb3 al is tudjon kommunikálni.
Van másik pc vagy Android mobil a közelben? -
Wi11 fájlmegosztás
Ha valahol elakadsz, a W11 topikban folytassuk.A Volumion belül pedig van rá menüpont ha jól láttam, nem használtam:
-
-
válasz
cibere11 #46912 üzenetére
Nem, ez is raspberry pi os, csak a HA igényeihaz készre van faragva, telepítve van minden szükséges csomag.
HA is egy akkora humbug mint a felhő ... Persze az is lehet, hogy öreg vagyok én már ehhez. Talán az otthon atomatizálás topikban jobban megértik mit szeretnél. -
-
Akartam is egy példát hozni, de már nem emlékszem
Nem, erre kivételesen emlékszem. Szóval az a telefon amit már 5+ éve használok, oda fókuszál, ahová bökök, viszont a fókusz kocka mellett van egy napsugár. Ha ügyesen arra bökök, akkor megjelenik egy csúszka ahol kézzel állíthatom mennyire legyen világosabb vagy sötétebb a fotó. Ezt a trükköt pl.a héten tanultam/olvastam. -
Ennek az elejét olvasd el. Itt leírom hogyan derítheted ki az IP címét, és másik op.rendszer alól, hogyan tudsz bejelentkezni ssh-val. Amivel kapsz egy terminál ablakot. Ez olyan mintha a Pi-re kötttött monitor és billentyűzet lenne egy karakteres felületen. Innen már kiadhatsz terminál parancsokat, amik a Pi-n hajtódnak végre.
Ha a winscp-vel jelentkezel be SSH-n, akkor pedig kapsz egy kétablakos fájlkezelőt. Az egyik ablakban a géped fájlrendszerét látod, a másikban pedig a Pi fájlrendszerét. Így könnyen tudsz ide-oda másolni/szerkeszteni fájlokat.UberMutant pedig már linkelte, hogyan tudod bekapcsolni az SSH szolgáltatás a a Volumio alatt.
Én 53 vagyok és nap mint nap tanulok valami új meglepő dolgot, aztán koromnál fogva el is felejtem hamar
-
-
válasz
Vigyorka #46868 üzenetére
Rendszerfrissítés után is ezt műveli? Mintha nem ápolna nagy barátságot a Pi-vel.
Egy ellenpróbát tehetnél a rasberryPi OS-el, hiszen ki tudna jobb kernelt faragni hozzá, mint a hw tervezői.
Egy pendrive-on hogyan nyomsz le egy billentyűt? Arra gondoltam ,hogy annyira bealszik, hogy a rádiós eszközök sem funkcionálnak, így felébreszteni sem tudják. Viszont egy vezetékes USB billentyűzet már fel kellene hogy ébressze.
-
válasz
Vigyorka #46866 üzenetére
Na azt a listát kellene feltenni egy szövegmegosztóra. Elég az a rész, amikor eltűnik a kép, és a rá következő üzenetek, de az sem gond, ha kiteszed az egészet.
A 0 jó, azt jelenti a terminál elsötétítése ki van kapcsolva.
Lassan kifogyok az ötletekből. Nem tettél fel/álítottál el valami plusz pimpelő/optimalizáló bisz-baszt? -
válasz
Vigyorka #46863 üzenetére
Látszólag az energiatakarékos funkciók ki vannak kapcsolva.
Próbálj meg egy vezetékes bill.t rádugni. Azzal fel tudod ébreszteni?Amikor eltűnik a kép, lépj be ssh-val, és dmesg-el nézd meg mi történik olyankor?
A
cat /sys/module/kernel/parameters/consoleblank
parancsnak mi a kimenete? -
-
-
-
-
válasz
Vigyorka #46840 üzenetére
Próbálj meg egy fájlrendszer ellenőrzést. Mivel a felcsatolt filerendszert nem tudja javítani, ki kell adni a
touch /forcefsck
parancsot, ez a következő újraindításakor le ellenőrzi a root (SD kártya)fájlrendszerét.
A külső lemezeketl pedig csak le kell csatolni.
sudo umount /dev/sda2
sudo chkfs.ext4 /dev/sda2 -
-
-
válasz
Rabbitf_24 #46813 üzenetére
Nézd meg a kernel naplót, nem panaszkodik valamire:
dmesg -
-
-
-
válasz
Ablakos #46788 üzenetére
Bármelyik kapható modell. Nálam a mai napig egy Pi2 teszi a dolgát.
-
-
-
-
-
válasz
ravensky13 #46630 üzenetére
Hacsak nem vesszük előnynek azt a szép házikót, amivel m2-t is rá tudsz dugni.
-
-
-
-
-
válasz
Aksomatic #46615 üzenetére
Muti az fdisk -l kimenetét, és emeld ki, hogy szerinted mi nem stimmel rajt. pl. [link]
Az ext4 kezeli a jogosultságokat, még akkor is ha külső lemezen van. Ha előzőleg másik rendszeren használtad, az összezavar(hatja)ja a másik rendszert(CasaOS). Attól függően kinek a nevében milyen jogosultságokkal csatolja fel. Nem ismerem a CasaOS-t, és annak automata (automata)felcsatolási mechanizmusát.
A jellyfint nem tudtam odairányítani. (Hosszú olvasgatás után arra jutottam, hogy nincs erre jogosultsága? Ez lehet?)
Átfogalmaznád? Még a kérdést sem értem. -
-
válasz
Fecogame #46600 üzenetére
Mivel már van 12, kíváncsiságból átírtam a bullseye-t woodworm-ra. Aztán update, full-upgrade. Jöttek is a hibaüzenetek csőstül, de úgy tűnik mára sikerült annyira kikalapálni, hogy az upgrade nem panaszkodik hiányzó/elhagyott csomagra. Csak a hielesítő kulcs problémás:
W: http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details. -
válasz
betyarr #46598 üzenetére
A debian (amiből a raspbian os is származik) egy elég "megfontolt" fejlesztési/frissítési koncepciót követ. Egy konkrét, előre meghatározott kiadási ciklus van meghatározva. Ezért nem a legfrissebb kernel, program verziók találhatóak meg benne, viszont ezek alaposan le vannak teszteleve. Ebből adódóan a depóból elérhető, és a program készítője által éppen kiadott verziók könnyen eltérhetnek. Ha nincs rá különösebb okod, használd nyugodtan azt a verziót, amit a rendszer felkínál.
Pl. ha biztonsági hiba derül ki az adott verzióval kapcsolatban, az nem marad úgy, hanem kijavítják, és frissítik. Ez a verziószámon nem látszik, hiszen új funkció nem kerül bele csak a biztonsági javítás. A nagyobb verziószámú új funkciókat bemutató verzió nem kerülnek bele, csak a következő kiadásba.Haladóbbak a készítő oldaláról letölthetik a forráskódot, és lefordíthatják maguknak, vagy valamelyik konténer megoldáson keresztül (flatpak, snap, Docker) telepítik az aktuális kiadását.
-
válasz
UberMutant #46594 üzenetére
Régi HW, nem ven HW ... Még a Pi2-n is elfut 1-2 apróbb Docker.
Amúgy meg éppen annyi hátránya van mint előnye. Kinek a pap, kinek a paplan
betyarr
Milyen depo-ból mi nem frissül? Egy többszörösen bővített mondattal vázolnád, hogy mit csináltál eddig, melyik lépésnél (parancs kiadás után) kapsz hibaüzenetet? Konkrétan mit is? -
-
-
-
válasz
betyarr #46573 üzenetére
Pedig elég egyértelműnek tűnik. A fájlok le és feltöltése közben nem kódolja röptében azokat, hanem nyers adatként utaznak(egy biztonságos https csatonán keresztül.)
A Onedrive-nak van egy olyan szolgáltatása, hogy fizikailag csak akkor tölti le a fájlt, ha megnyitod, használatba veszed. Egyébként csak egy "link" ami nem foglalja a helyet a helyi gépen.Ezzel a helyi gépen rengeteg tárhelyet tudsz megspórolni. Pl. egy 1TB-os előfizetéssel akár több 100GB adatot tudsz a felhőben tárolni, de egy 128/256GB -os háttértárral rendelkező gép nem fullad bele a rengeteg fájlba.
Bővebben: [link]Egész csinos GUI-t faragtak hozzá.
-
-
válasz
Fecogame #46549 üzenetére
Az hogy elindul, vagy megfelelő sebességgel kiszolgálja, az nem ugyanaz.
Nem tudni mennyi torrentet tart seed-ben, mennyi felhasználó használja az ftp-t, a web szervert egyszerre, stb...
Tehet egy próbát, de egy mini pc (vagy intel CPU-s NAS) a következő lépés.Aksomatic
Sokáig hiánycikk volt, ezért sokan még az új árán hirdetik. (Persze ez nem jelenti azt, hogy el tudják adni, sokan úgy járnak mint a PS5 nepperek ) -
-
válasz
Aksomatic #46534 üzenetére
Nem jó bármelyik adapter. Csak azok jók, amik nem "gyors töltők". Az 5V-nál nagyobb feszültség hazavágja az eszközt. Szóval ha biztosra akarsz menni, az a 4k nem egy nagy összeg hogy ezen spóroljál.
A ház egyéni ficam kérdése. Nálam pl. pőrén van egy szekrényben, de megértem azt is aki becsomagolja. -
válasz
Undoroid #46526 üzenetére
- kizárólag a 'belső hálózatomon' szeretném megosztani ezeket, akár több gépen is
Na erre a való a Samba. Ezzel olyan hálózati elérést biztosítasz a Windows-os gépek számára, amik lehetővé teszik, hogy egy központi helyen, a Pi-re dugott háttértáron elérd a könyvtárakat, fájlokat, az otthoni gépekről, tabletekről, telefonokról.
Pl. mindegyik gép úgy éri el hálózaton, hogy
//raspberry/HDD
vagy
//192.168.1.12/HDDRégen nem próbáltam, sokat koptak az emlékek. Régen a windows-on engedélyezni kellett a digitálisan alá nem írt eszközkezelő programokat. [link] Nem tudom W11 esetén mi a helyzet.
Linux alatt egyszerűbb, mert "fekete listára" teszed a dvb-t vételhez szükséges gyári eszközmeghajtót, és a helyére beilleszted az sdr-hez megpiszkáltat:
A. Open your /etc/modprobe.d folder as (right-click) an administrator.
B. Create a new file 'blacklist-rtl.conf' and add this one line:
blacklist dvb_usb_rtl28xxu
C. Save the file, close the editor and restart the machine.
[link] -
válasz
Undoroid #46524 üzenetére
A Linux-os rendszereken ez a program(csomag) valósítja meg azt a hálózati megosztási funkciót, aminek a segítségével Windows-os rendszerek képesek elérni a Linux-os gépen tárolt fájlokat, vagy a rácsatlakoztatott nyomtatót. Ennek segítségével gyakorlatilag kapsz egy NAS-t. Igaz nem olyan csilivili WEB-es felülettel, de a beállítások után ugye piszkálod(a konfigurációt), csak használod a szolgáltatást.
Simán használhatod rádiónak is, gyakorlatilag csak egy spéci driver kell hozzá, és már használhatod is a programot. Jómagam is játszottam vele, igaz még Windows-os laptopon.Semmi nem indokolja, hogy ezért egy külön Pi, vagy külön kártyára telepített op.rendszert használj.
A Linux egy multitszk op.rendszer, egyszerre nagyon sok programot képes futtatni, legyen az grafikus felület, Samba megosztás, FTP szerver, vagy éppen sdr rádió. Egyedül az a kérdés, hogy a CPU mennyire bírja szuflával, de ez majd menet közben kiderül.
-
-
válasz
Archttila #46520 üzenetére
Mert ők 24/7-es rendelkezésre állással üzemeltetnek gépeket. Ha hétfőn 3-kor odaklikkelsz ugyanaz történik mint szombat 11-kor.
Nincs se de, se ha, se vagy. Otthon is n+1 eszközöd van amit csak bekapcsolsz, és működik. Nem frissíted a mikrosütő programját, vagy a headsetet (gyakran nem is tudod hogy lehetséges).
Utolsó tapasztalat a frissítésről: Philips TV- valamiért nem szerette a NAS DLNA megosztását, lefagyott tallózás közben, de úgy hogy áramtalanítás után tért csak magához. (Másik laptopról, médialejátszóról ment a tallózás lejátszás, szóval sanszos, hogy a TV volt a hunyó). Jött egy frissítés, ami megjavította. Majd jött még1, és azóta megint lefagy a tallózás. Ráadásul idővel egyre csökken az esély, hogy új javítást adnak ki. Mi a valószínűsége, hogy újra kijavítják amit egyszer már megjavítottak?Persze lehet rengeteg ellenpéldát is hozni a telefonok (biztonsági) frissítései, stb... Mégis az ember gyomra görcsbe rándul, ha a Microsoft frissíti a W11-et.
24/7-ben fut a raspberry-m. Egyszer beállítottam a programokat, és azóta rendben teszi a dolgát. Miért kellene bármit is frissítenem rajt? Oké, a pihole adatbázisát véletlenszerűen frissítem, de hónapok telnek el úgy hogy hozzá sem nyúlok, csak használom.
-
válasz
Archttila #46515 üzenetére
Jó, akkor miért is jó neki a 64bitre váltás? A 32bites verzió ugyanúgy támogatott, ugyanúgy jönnek rá biztonsági frissítések...
Plusz ahogy Aryes is írta. Ez leírva spec-ben szépen hangzik, de a gyakorlatban minden egyes kijavított hiba behoz két újabbat.
Nem azt írtam, hogy ne frissítsen, hanem hogy ha nincs dedikált problémája a jelenlegi rendszerével, akkor felesleges belevágnia egy újratelepítésbe.
-
-
-
válasz
thelastoth #46478 üzenetére
Nem a pendrive szekvenciális (folyamatosan ír/olvas egyetlen fájlt, semmi mással nem foglalkozik) írástesztje a mérvadó, hanem pl. az iops teljesítménye. Vagyis ha egyszerre több írás/olvasás műveletet kell kiszolgálnia, akkor mire képes. Erre a mezei pendrive-ok alkalmatlanok. Egy mezei HDD-vel, vagy SSD-vel jobban jártál volna. Pláne a mostani SSD árakat figyelembe véve.
-
válasz
Undoroid #46476 üzenetére
Ez a Pi3 rajza. wassermann pedig a Pi4 tápját linkelte, ez kicsit összezavart.
Itt egy részletes leírás mire is jó ez. Nyugodtan betáplálhatod a tüskesorról, ez bevett gyakorlat mindegyik Pi esetén. -
-
válasz
ravensky13 #46468 üzenetére
Valamit nagyon félreértettél.
- Ellenőrizd a HDD SMART állapotát pl. a HDSentinellel, ezt akár a Pi-n is megteheted.
- Ellenőrizd a fájlrendszer állapotát.a kis tárhely miatt a drasztikusan megnövekszik a késleltetés meg még ott van a CMR/SMR kérdés is, és itt már több sebből vérzik a történet
Inkább csak ez a mondat vérzik több sebből, rosszul értetted amit írtak (vagy rosszat írtak).
A kis tárhely miatt nem növekszik a késleltetés(pontosan minek a késleltetése?!). Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely.
A CMR/SMR kérdését sem értem. Pl. mekkora torrentbubus vagy (egyszerre mennyi torrentet töltesz le/fel? Honnan tudod hogy a jelenlegi HDD melyik csoportba tartozik, és hogy ez valós gond számodra?
Természetesen lecseélheted SSD-re, ami javítja a véletlen hozzáférést, de amíg rendben teszi a dolgát a HDD minek cserélnéd le? -
válasz
Peathee #46464 üzenetére
Miért nem szkennelsz hálózaton keresztül közvetlenül a gépre? [link]
Elméletileg Raspbianra is elkészítették ezt az Epson scan2-t. -
-
Elvileg? Nem feltétlenül, mert van GUI nélküli "lite" telepítő, van GUI-s, és a GUI+ajánlott programok telepítő. Ezektől függetlenül Te maga is felteheted /leveheted, ki/be kapcsolhatod.
Csak azért kérdem, mert könnyen összeveszik a grafikus felülettel, hiszen mindkettő magáénak akarja tudni a videó vezérlő kezelését, és nem szívesen adja ki a kezei közül.
Próbáld meg azt, hogy parancssorba botolsz be:
sudo raspi-config
1. System Otions -» S5 Boot / Auto login - » B2 Console Autologin
Majd a terminálból indítod a kodit:
kodi-standalone -
válasz
BB9360 #46452 üzenetére
Nem hülyeség, csak a megfelelő tudás hiánya miatti értelmezhetetlen kérdés. De igen, jól mondod
miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva
Ezt a kérdést is átfogalmaznám.
Nem kellett volna azon végigmenni, mert feleslegesen eltekerted a kormányt egy másik irányba, pedig ahogy írod, már volt egy működő jól beállított megosztásod. Ezt ki kellett volna hangsúlyoznom
Arra gondoltam, hogy itt meglátod, hogy a kodin belül hová kell kattintgatni. Egyáltalán miért mentél bele a Windows-os megosztás beállításai közé, amikor a routerre dugott HDD-t akarod elérni?!
A legegyszerűbb, ha visszacsinálod, amit eddig betekertél, pl. minek plusz 1 felhasználó?
Az a baj hogy itt nem tudom leírni, mennyi minden tudást kellene felszívnod, mert az, hogy vakon követed a lépéseket anélkül, hogy tudnád mit csinálsz, nem sok jóra vezet. Fogalmam nincs mit hol tekertél el, így a helyes irány megtalálásában sem tudok sokat segíteni (plusz ez nem is a Pi topikba való, hanem inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás-ba.)pl. a "hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást" érdemes bekapcsolni, mert ezáltal "láthatóvá" válasz a hálózaton, és te is szétnézhetsz hálózati erőforrások után kutatva.
[link]A "WORKGROUP" (MUNKACSOPORT) a helyi hálózat alapértelmezett neve. Egyáltalán nem kell foglalkozni vele, csak egy a fontos: Mindegyik eszköz hálózati beállításában ugyanaz legyen a munkacsoport neve. Mindegy hogy WORKGROUP, DANILAN, vagy HALOZAT a neve (az ékezeteket nem szereti)
Ennek folyománya, hogy a névfeloldás is esetleges (lehet) egy helyi hálózatban, ezért ha nem megy valami névvel, próbáld ki IP-vel. Pl. ha a routerre kötött HDD-t akarod elérni, akkor írd be, hogy \\routerneve\hdd
és nincs eredmény, akkor írd be a router IP címét:
\\192.168.1.1\hdd
A megosztásnak lehetőleg ne az legyen a neve, hogy "eztlemezt tavalyvettemegyakciókereténbelüligyrengetegpenztmegsporoltamvele" hanem egyszerű rövid nevet amiben nincs se szóköz, se speciális karakter, mert ez is rengeteg probléma forrása lehet. Miért nem az lett a megosztás neve, hogy HDD?!fa4hu
Milyen op.rendszeren fut? Van rajta GUI? Honnan/hogyan lett telepítve?
Amúgy a hibaüzenetből nekem úgy tűnik, hogy a "jack" csomagot (daemont) hiányolja. -
De ez miért off?
BB9360
A samba is jó erre. A kodiban csak annyi a dolgod, hogy betallózod mint hálózati erőforrást. [link]
Azt hogy érted, hogy a LE-be be tudsz lépni SSH-val, de a Pi-re nem? A Pi csak egy HW, önmagában nem képes semmire, így belépni sem lehet rá semmivel. Viszont ha már fut rajta egy op.rendszer, annak lehet egy olyan szolgáltatása ami ssh elérést tesz lehetővé. Ez lehet LE, OSMC, vagy éppen a Raspberry Pi OS.
Átfogalmaznád a kérdést? -
válasz
Undoroid #46445 üzenetére
Lehet elég lenne a tápkábelt kicserélni. Gyakran előfordul, hogy a sok gagyi kínai USB kábelt rosszul vezető drótokból rakják össze. Így akkora feszültség esik rajta, hogy már villámjelet ad a Pi, vagy más bizonytalan működést produkál.
Mérd meg mekkora feszültség esik a kábelen. (DCDC kimenete, és a Pi bemente között)Ugyanakkor az alacsonyfeszültségre figyelmezető chip is lehet (gyárilag) hibás
-
válasz
Undoroid #46431 üzenetére
Hol méred a feszültséget, és mivel? A 3.3V-ot mennyinek méred?
Lehet HW-esen hibás a Pi? Másik tápegységgel is próbáltad?Ja és még egy fontos dolog: Menteni, menteni, menteni.
Az összefoglalóban is linkelt scripttel, vagy bármi más SD kártya mentőprogrammal időnként készíts egy másolatot az SD kártyáról. Ha bármi történik(fekete lesz a kép, vagy be sem botol az SD kártyáról), visszatöltöd a lemezképet, és megint minden rendben. -
-
válasz
Undoroid #46427 üzenetére
Köszönöm a dicsérő szavakat! Pont az volt a cél, hogy az alapokat megmutassam, hogy bárki használatba vehesse.
A fálszerver oldalt tanulmányozd egészen az NFS bekezdésig. Itt le van írva a felcsatolás, és megosztás módja.
Pl. ha nem akarod az automata felcsatolást beállítani, csak ezt az egy lemezt akarod használni, azt a pár bekezdést nyugodtan átugorhatod.Itt egy kis script ami figyeli az alacsony feszültséget, és lekapcsolja a rendszert. Viszont sok lehet a fals riasztás, egy hírtelen terhelés, vagy áramingadozás miatt is lekapcsolhat. Pl. áramszünet esetén, vagy ha kihúzod a konnektorból, nem lesz ideje rendben leállni.
Én inkább rádugnék egy "szünetmentes" akkumulátoros tápot.
Az pedig már gyerekjáték, hogy a fenti script-et átalakítod, és egy I/O port-ot figyel, hogy van-e rajta feszültség, vagy nem. Figyelheted azt is, hogy az akkumulátoros modul bejövő 5V-oltja megvan-e, de azt is hogy mikor figyelmeztet (Battery warning indicator: on when the battery is reverse) az akkumulátoros modul.
Arra vigyázz, hogy a Pi I/O lábai 3,3V-osak, vagyis kell egy 4,7Kohmos soros ellenállás a 5V meglétének figyeléséhez. -
válasz
Undoroid #46424 üzenetére
1. Nyitsz egy terminált, akár közvetlenül a Pi-n, vagy engedélyezed az ssh kapcsolatot, és egy terminálemulátorral rákapcsolódsz. Erről pár mondatot itt olvashatsz, itt pedig pár gondolat a meghajtók felcsatolásáról.
2. Ha abban a mappában, ahova felcsatoltad, megjelenik a külső lemez tartalma, a művelet sikerült. A findmnt parancs szépen kirajzolja, hogy mi hová van felcsatolva (mi a fájlrendszer, és mik a hozzá tartozó jogosultságok). Ebben a listában kell megkeresned, hogy az sda1-et (Az első meghajtó (sda) első partícióját (sda1))
3. A fenti linkeken szinte mindenre választ kapsz. Ha mégsem, írd meg melyik résznél akadtál el, mi nem világos.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged