- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doberman
senior tag
Használ valami RPi- usb kommunikációhoz fousb drivert?
2 éve hiba nélkül működő adat RPi-m nem kommunikál és ilyen hibákra panaszkodik:
Dec 18 21:09:37 raspberrypi weewx[4530]: fousb: unstable read: blocks differ for ptr 0x000100
guglizva van egy kevés találat, de elég szegényes az infó, ja meg a tudásom.
még mielőtt kártya hibát mondanátok 2 sd-vel is kipróbáltam.
( 2 rpi-vel is próbáltam, rpi2 és egy zero-val is. weewx meteorológiai adatgyüjtő program töltögeti le a méréseket az ws2080 usb port-ján a méréseket, holnap kerítek másik otg kábelt de nem hiszem, hogy az lenne baj. teljesen új renszert is készítettem, de nincs változás, ja windows-os laptopra kötve remekül működik minden)tehát: ismeri valaki a fousb drivert?
-
doberman
senior tag
válasz
azbest #23978 üzenetére
először is köszi a rövid szösszenetet. Valami ilyesmin gondolkodtam én is de ráérek bootolgatni, nem fordítok..
viszont ha a kert végében akarsz wifizni akkor azok a nano stick-ek szerintem kevesek... valami külső antennás dologban gondolkodnék, kombinálva Azbest ötletével pl egy biquad fólia antenna a szerkentyű belső falán... -
doberman
senior tag
Nálam Asus N10 nano jól teszi a dolgát...
(hogy is van az a netrádiód? esetleg egy rövidke szösszenetet megejthetnél...) -
doberman
senior tag
válasz
matyi08 #23426 üzenetére
ahogy olvasom, ez is openvpn. nem ördögtől való... ha a belső hálózaton működik akkor csak router beállításokon múlik a dolog. pl: alapesetben a 1194-es UDP portot használja.
ha a belső hálózatról dinamikus dns névre hivatkozva próbálsz vpn-ezni -ez nem mindig működik. (a miértre majd egy guru választ ad)
egyébként win alól próbálsz csatlakozni?
a client.ovpn-ben a verb értékét állítsd magasabbra - azt hiszem 1 az alapérték 5 a legmagasabb-
és akkor bővebb log-ot kapsz, kibogarászható - összehasonlítható egy belső hálózatról működő kapcsolat felépüléséhez. -
-
doberman
senior tag
válasz
vadkörte #23261 üzenetére
nálam is 2 tv kapott így "eszet"... gyönyörű a képük, nem volt szívem kidobni. mindkettő kapott egy pi zero-t, a tv-hez a kompozit kimeneten csatlakozik a tv-hez. kapott még egy nevesincs usb-s hangkártyát, és egy usb-s wifi-t. még így is olcsóbb volt mint egy nem okos set-top box. kapott egy kodi-t, telefonról távirányítom... kb ennyi. tény hogy egy pl kilépés egy menüből eltart egy darabig, de 5x fölött ráérősebb az ember...
-
doberman
senior tag
válasz
macilaci78 #22573 üzenetére
abban is van érintkező csak levakolják. egy hegyes árral vagy 0,5-ös panelfúróval korrigálható..
-
doberman
senior tag
szervusztok.
RPi2 -ből faragnék egy olyan "hozom-viszem" Kodi-s szerkentyűt. Eddig semmi gond, csakhogy be lehet-e állítani úgy, hogy hotplug -ként érzékelje, hogy most az hdmi-n vagy rca-n csatlakozik a megjelenítőhöz?
Úgymond valami auto-detect érzékelné és a megfelelő felbontásban a csatlakoztatott projektor vagy tv-re küldené a video jelet? -
doberman
senior tag
válasz
Beni2360 #22298 üzenetére
szerintem egy nagyon erős nagyítóval vizsgáld meg a panel 2 oldalát a tápbemenet környékén.
elképzelhető, hogy van kialakítva egy méretezett vékonyítású vezető szakasz ami biztosítékként üzemel és ott szakadt.. igen szerencsés helyzetben azon szakasz áthidalásával ismét működik. ilyen biztosíték rész az usb táp visszatáplálási résznél van ... csak nem emlékszem melyik pi-nél - ha jó emlékszem azbest fórumtárs írt erről pár hónapja... -
doberman
senior tag
válasz
Pulsar #22140 üzenetére
jaj semmi extra... - nem akartam nagyon offolni azért ment privibe
na szóval néhány mondatban:
adott egy WS2080RWIND kis automata meteorológiai állomás. Ennek van egy usb portja amin keresztül egy WeewX nevű programocska 5 percenként letölti az adatokat egy saját adatbázisba, majd egy Apache webszerver megjeleníti... ( Itt megnézhető... kb ennyi az egész. Igazából még nem publikálom ki mert még nem vagyok megelégedve a pontossággal ( a légnyomás már frankó, de a hőmérséklet tűző napsütésben még felfele "rugózik"... valószínűleg az árnyékoló nem felel meg a követelményeknek -> todo..)
egyébként pont most folyik az a projekt, hogy átköltöztetem egy zero-ra.. -
doberman
senior tag
válasz
Márton #22120 üzenetére
pl Openmediavault... van PH! fóruma is.
-
doberman
senior tag
válasz
Ezkijez #22018 üzenetére
neken egy rpi2 került a hűtő tetejére wifi kapcsolattal és kb 10 percenként "van dolga". viszont a raspbian (jessie light) kb 5 perc után elküldte standby-ba a wifi kapcsolatot, hiába adtam meg, hogy ne, ezért jött jól a fenti link. ha megszűnik a wifi kapcsolat akkor reconnect... nem elegáns de hatékony..
-
doberman
senior tag
-
-
doberman
senior tag
konkrétan fogtam egy szimpla mezei hub-ot aminek van tápcsatlakozója - ergo aktív hub.(5v - 1,2A táppal)
kiforrasztottam -mert fix bekötésű volt a hub bemeneti kábele. fogtam egy telefon microusb-normalusb kábelt - kettévágtam és bekötés helyesen beforrasztottam a hub bemenetére. ( kontrollképpen méregettem: pozitív-negatív tápbemenet és az usb csatik 1-4 lába között, valamint a zero tápbenete és az usb aljat 1-4 pontja között. konkrétan azt kell mérni, hogy ha az usb hub + tápbenete és a zero táp csatlakozó 1-es lába között,
valamint az usb hub - tápbemenete és a zero test pontja között 0 ohm nak kell lennie. ha a hub és a zero csak
az data usb-n van összekötve... tehát a zero tápcsatija üresen marad.)
cicerói körmondat.. így sikerült. de remélem érthető. -
doberman
senior tag
megérkezett a 2. pi zerom. V1.3 ebben működhet az usb-n a táp visszatáplálás?
-
doberman
senior tag
válasz
stopperos #21922 üzenetére
jujjdejóóó...
igazából az rp2 nem csinál mást mint usb-n letölt 5 percenként meteorológiai adatokat (fousb) összerendezgeti egy adatbázisba, majd egy apache2 megjeleníti, wifi kapcsolaton keresztül... alapjába véve az idejének 99%-ban unatkozott. ezért hw downgrade lesz belőle - kap egy zero-t, az rpi2 meg átalakul pl projektorba épített kodi-vá... még egyszer köszi -
doberman
senior tag
egy kérdés:
egy RPi2 ben működő kártya gond nélkül áttehető egy zero-ba? mennyire rugalmas rasbian (jessie)?
-megjelenítés nincs csak ssh kapcsolat és egy kis webszerver.-(gondolok arra, hogy kártya áttesz, plusz hw -wifi stick- átdug, és minden mehet tovább? a lustaság szól belőlem.. ami ritkán kifizetődő.
)
-
doberman
senior tag
szigetelő szalaggal mindent (is) lehet rögzíteni...
-
doberman
senior tag
Urak!
"feltöltötték" a boltot zero-val... végre sikerült rendelnem. -
doberman
senior tag
válasz
Benoe77 #20861 üzenetére
ööööö... azt hiszem ez a probléma csak a win-es környezetben jöhet elő. az általam linkelt tipus linux alatt igencsak széles sávon tud venni... (konkrétan 24-1700 MHz között, és onnantól az alkalmazott szoftver ami a lényeges, hogy az adott c sávon vett jelet le tudja-e kezelni. C-sáv: Digital Video Broadcasting-Cable (DVB-C) Digitális Kábel Televízió. - műsor terjesztés (114 - 858 Mhz Tartományban) VHF - UHF sávban. Márpediglen a TVHeadend igen tudja..)
-
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #20795 üzenetére
én anno feltaláltam a spanyolviaszt... : egy kis darab celluxal leragasztottam a dobozba szerelt pi kártyanyílását... - többet nem mozdult ki belőle..
-
doberman
senior tag
válasz
DrojDtroll #20723 üzenetére
nekem 5 hónapja nem sikerül szereznem... valahol olvastam, hogy az hírlik hogy nem kötöttek le -időben elég- gyártókapacitást így elfogyott..
-
doberman
senior tag
válasz
BB9360 #20341 üzenetére
magánvéleményem, hogy jó a választás, talán csak annyit jegyeznék meg azt is csak halkan, hogy talán felesleges pi3-at venned elég lenne a p2 is - talán néhány ft-t megspórolhatsz... ( a különbség csak annyi, hogy a pi3-on van bluetooth és wifi, ha nincs szükséged rá, és elég a vezetékes hálózat akkor elég a pi2. a proci és a ram a felépítés ua.)
pl itt is megkaphatod.
(majd aki használja megmondja, hogy pl a wifi tudja-e azt a sebességet amire szükséged lehet).
A Kodi-t itt is le tudod tölteni. De megemlítenék neked egy másik alternatívát:
Libreelec. ez is kodi de "light". ha csak médialejátszást akarsz, akkor bőven elég...
(ez is kodi - de semmi sallang..) -
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz
Feralheart #20060 üzenetére
bütyköléshez ssh.
tartalom böngészéshez vpn. -
doberman
senior tag
válasz
dugesz77 #19999 üzenetére
Na egy kicsit offtopic a dolog de talán annyiban kapcsolódik a témához, hogy az egész lelke egy pi lenne ami ellátná esetleg a hővédelmet, esetleg valami auto fényerőszabályozást is már amennyiben power ledes lenne... na vissza a témához: az optika kitermelhető egy selejt írásvetítőből is, nem muszáj rendelgetni -egyébként már van kettő, pi az adott, a ledek 4-5száz/db kb 10 db-ra számolok. az elektronika pár transzisztor, ami talán pénzes dolog egy megbízható táp, de ezt úgyis méretezni kell - valami szabályozási elvvel ami a gpio-n vezérelhető lenne pl egy-két fototranzisztor mért értékének függvényében...
igazából a pi és az lcd összekapcsolása a fő kérdés. Milyen tipusú lcd-k jöhetnek számításba ami a pi-nek megfelel? Nyilván minél nagyobb felbontás, és lehetőleg minél kisebb méret... és itt lép a képbe, hogy az biza mennyibe fáj... kb 15-20 dodó-tól már van lcd driver panel ami elég széles skálájú panelt meghajt...
na bocsánat a hosszú off-ért, de talán itt hamarabb találok lcd "mágust" a pi vonalról..- ja használt égőcserés projektorom van, 2 is...
-
doberman
senior tag
Morfondíroztam egy kicsit, kérdésem:
RPI2+, megy rajta rendesen a kodi/openelec. mi lenne ha ( na innen lesz meredekebb
) kötnénk rá lcd-t és azon jelenítsük meg a kodit. Majd berheljük szét a kijelzőt - konkrétan legyen átlátszó nem kell a megvilágítás, nem kell a hátlap...
Utána világítsuk át rendesen 8-10 db min 10w-os power leddel , vagy a gazdagok vehetnek bele projektor égőt, vagy autó xeon égőt megfelelő foncsorral és hűtéssel. tegyünk elé írásvetítőből kiberhelt fresnel lencsét,optikát....
vagy hajtsunk rá felbontásra és a pi hdmi kimenetéről lehetne egy hdmi-lcd drivert meghajtani aminek az lvds kimenetére köthető esetleg egy hd-s monitor lcd panelje... ugyan a méretek megnőnek de cserébe nő a felbontás is.
mekkora felbontás kell a kodinak minimum amin már nézhető a tartalom? ( nem cél a full hd most is 1024x768-as felbontással megy a projektorom..) igazából a pi egy okosító lenne egy házi (DIY) projektorhoz..
Csinált már ilyesmit valaki? -
doberman
senior tag
válasz
envagyok #19474 üzenetére
gyakorlatilag igen... azon töröm a fejem, hogy milyen feladatot adja még annak a pi2-nek... mert ez így rettentően sokat "lazsál"... ( próbáltam openmediavault alá felrakni, de a fennt linkelt githubos megoldás nem működött, meg különben is.. usb-n ethernet megspékelve torrenttel, na ne. főleg egy gigás hálón...
Apropó, nincs valakinek egy megunt pi zero-ja? 1xűen nem tudok venni... sehol sincs.. -
-
doberman
senior tag
válasz
Flowtation #18813 üzenetére
szia.
nekem ez segített.
egy próbát megér... -
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz
Pulsar #18469 üzenetére
Nézd csak, nekem így sikerült...
ez után már eléred és tusz mókólni az interface-ben, ha kész vagy /etc/init.d/networking restart vagy egy reboot. -
doberman
senior tag
válasz
dugesz77 #18194 üzenetére
nekem a wifi szakadásokra a wicd-curses segített... valahol a lap közepén keresd.
a lényege ha leszakad a wifi hálózatról akkor megpróbál visszacsatlakozni...
egy próbát megér. -
doberman
senior tag
válasz
tupacamaru #18063 üzenetére
Köszönöm a választ.
De közben felmerült még egy kérdés: hogy a manóban kötök akkor rá hub-ot? ugye 1 a wifi stick-nek, egy meg kellene kommunikációnak.(egy otg kábelen keresztül egy meteorológiai állomás)... -
doberman
senior tag
urak! nem nagyon követem ezt a zero raspb-t. de annyit emlegetitek (meg ugy van akinek csak úgy szaporodnak) rá lehet venni vezetékes hálózati kommunikációra vagy "csak" a usb-s wifi megoldás létezik?
De hogy ne tartsatok "kívülállónak": már 2 málna is teszi a dolgát itthon... -
-
doberman
senior tag
válasz
chemand #17464 üzenetére
elvileg működhet:
távoli helyen rpi2-n pl OE (Openelec) tud vpn-en kapcsolódni.nálad a routerre vpn szerver, a nason megosztás.
nyílvánvaló, hogy a nálad lévő feltöltési sávszélesség és a kliens oldali letöltési sávszélesség határozza meg a használhatóságot. (pl nekem 20/1 thome-os netem van, a 1 mega feltöltés legfeljebb lassú diavetítésre alkalmas... majd valaki megmondja, hogy mekkora kell egy normális filmnézésre)
-
doberman
senior tag
Nekem Azbest github-os módszere segített (na meg az a jónéhány privi) gyakorlatilag egy Jessie fel az sd kártyára majd a fenti link szerint step by step... és a végén örül...
Az én szívásom abból állt, hogy először win alatt készítettem el a conf filéket, - sorvégi enter!- meg a MindigTV kártyám nem volt aktív, be kellett dugni egy tv-be pár percre, hogy elinduljon.... a kártyainfóba beírodott egy havi "élet", mondjuk az oscamban az update card pipa most, de kíváncsi vagyok, hogy valóban ír-e a kártyára....
Tényleg: le tudom kérdezni a kártya érvényességét valahogy a pi-n? -
doberman
senior tag
bocsánat, most nézem, hogy nem windózost keresel...
-
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #17158 üzenetére
Elvileg semmi akadálya, hisz az asztali egységben elvileg csak vevő van. a kommunikációs frekvencia megtalálható... aztán már csak számolgatni kell. vevő egységnek usb-stick rtl-sdr kombó... bár szerintem 1x-űbb alkalmazni az asztali egységet, falra fel oszt jónapot. az általam használt Weewx naplóz, elintézi a kommunikációt az asztali egységgel, webszerveren keresztül nézhető minden.. generálódik desktop,mobil,smartphone nézet... tulajdonképpen majdhogynem csak kávét nem főz... Te melyik programot használod?
-
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #17147 üzenetére
Szerintem rosszul fogalmaztam... nem én építettem a meteorológiai állomást, gyári. na ennél azért olcsóbban akciózta az edigital 1 éve. ennek az adatait olvassa ki a rasbi egy adatbázisba, mindenféle grafikonokat készít, számolgat.
webes fefületen nézegethető -
doberman
senior tag
...nyugdíjasklubbbbb...
52...
2 rpi2 az egyik home meteorológiai állomás, a másik épp tvstream szerver (tvheadend+oscam - örökhála azbest nek) nas, owncloud... de még mindig van tartalék benne majd még kitalálok valamit..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Honor Magic V2 - Purple - Használt, szép állapot
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest