Új hozzászólás Aktív témák
-
sebgutkopf
őstag
válasz
tpeter77 #9981 üzenetére
Ennek használatához azért előzőleg az alaplap biosában a sata felület kezelést raid módba kell tenni (nem sata ahci stb.., hanem raid), de kötetet nem kell a raid biosban létrehozni az már mehet az intel rapid storage-el, aminek a használata elég intuitív, lényegében adja magát.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
tpeter77 #9977 üzenetére
Azon intel raid van, ami tudja a raid 0, 1, 5 és 10-et. Tökéletes használatához és konfigurálásához az intel rapid storage software telepítése kell a win alá, amit az alapalapod támogatási oldaláról, de az inteltől is le tudsz szedni.
Egyébként próbáld ki bátran akár melyiket bajod nem lesz belőle.
-
válasz
tpeter77 #9977 üzenetére
Nézd alapesetben mindkettő jó
Viszont kevesebb macera van az windows RAID-jével, mert ha bedöglik csak kiveszed a winyót és máris bootolsz a másik gépről. Sőt ha alaplapot cserélsz is megy azonnal.
Persze arról már nem szól a fáma, hogy a win mit szól ha alaplapot cserélsz alatta de a RAID szempontból menni fog. -
brd
nagyúr
válasz
tpeter77 #9974 üzenetére
Nehéz erre nem vitaindítóan válaszolni, mert mindenkinek mások a szempontjai. Szerintem alapvetően a nem HW-es RAID-nek nem sok értelme van, mert a legtöbb valamilyen szinten bugos, és nem jól éli túl egy háttértároló igazi meghibásodását (pl. ha megjelenik egy hibás sector, és elkezd vele küzdeni a háttértároló, és ez túl sokáig tart, akkor a leggyakoribb, hogy ettől megakad az egész tömb elérése, ahelyett, hogy kivágná a francba a vezérlő a tömbből, rosszabb esetben ilyenkor az egész OS-t a halálba taszítja a vezérlő drivere), így az egész RAID értelme veszik el (szünetmentes működőképesség). Ha nincs pénz/igény (rendes) HW-esre, de RAID-re valamiért mindenképpen, akkor én a fél-HW-es helyett inkább az OS-re bíznám a RAID kezelését. Kivétel lehet ez alól, ha távolról jó lenne értesítést kapni a tömb állapotáról, és egy adott fél-HW-es vezérlő képes erre (email-t küldeni, ha szétesik). Software-esnél ez nem, pontosabban nehezen oldható meg.
Ha az adott alaplapon van (vagy nincs letiltva) RAID vezérlő, akkor ott kell egy Clean-t nyomni az adott HDD-nek, ekkor legalábbis az adott RAID vezérlő számára üres lesz és nem lesz tagja RAID-nek. Ha nincsen, akkor, (ha nem az általam imént írt bugos Intel RAID nemvezérlő-de-mégis-vezérlő van a gépben) egy HDD eleje-vége felülírás tünteti el róla teljesen. Ha az van (egy bugos Intel), akkor csak másik gépben/vezérlővel.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
tpeter77 #9969 üzenetére
Régi téma, de Raid 1 alaplapi.
Egy érdekes mai téma.
Korábbi évekkel ezelőtt másik gépben (alaplap chipset stb..) használt raid tömbömből megmaradt (már nincs a gépben) vinyóját gépbe tettem alkalmi adatmentésre, ráadásul úgy hogy újra is particionáltam egy idegen géppel. Ennek ellenére a mostani gépem intel raid vezérlője megismerte, hogy az a vinyó egy raid tömb darabja és hiányzik mellőle a másik lemez. Értelem szerűen most töröltem ezen lemez kötetbeni létét. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- 8TB WD Red NAS 100/100/ garancia/ ingyen foxpost
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Honor 400 Lite 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest