Új hozzászólás Aktív témák
-
Harkovz
aktív tag
Persze egy rakat alvállalkozóval dolgoznak.Én azért teljesen nem vagyok elégedett a munkával,de mindegy.Remélem sikerül majd a zárót beadni.Nekem Január 16.-án rakták fel.Számlát még nem kaptam tőlük.Ha egyszer ez lezárul pezsgőt bontok,pedig nem szoktam inni.De ez a pályázati rendszer,meg egész egy borzalom.
-
Harkovz
aktív tag
Helló.Mekkora rendszered lett?Gondolom Eon-os telepítés.Az óra csere mennyi idő volt?Nekem már 1 hónapja fent van,de nem küldtem be az MVM-nek a papírokat csak most,mert el is felejtettem,mikor felrakták nem is mondták,meg az Eon is szar le mindent,remélem sikerül az óra csere is már.Nekem is ugyan ez az inverter van 4,1 kW rendszerrel.
-
Lenry
félisten
Szia
Én az MVM-től ezt az igen részletes leírást kaptam az aktuális teendőkről, az utolsó 3 oldalon írja a mérföldkövek módosításának menetét
egyébként én is elakadtam ugyanott. a trükk, hogy rákattintasz a "Módosítás indoklása" gombra, beírod, hogy miért akarsz módosítani, Mentés, és ezután lesz Szerkesztés gombod
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
itt
https://www.palyazat.gov.hu/aktstatrrfa táblázatban lenyitod az RRF - RRF-6 - RRF-6.2 részt és azon belül a négy almező a négy régiónak felel meg.
1 - Nyugat, 2 - Közép és 3 - Kelet-Magyarország, illetve Budapest a négyesGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
313313
addikt
Felületen. De nem kell megijedni, hétfő délutánig kiadtak 497-et. Kb 20 perce néztem utoljára, azóta 1 db-ot se adtak ki. Jó munkához idő kell.
Lehet ennyihez van pénz, várják, hogy ezek közül ki mondja majd vissza.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
dobolan
senior tag
Ha az ember által termelt pára gondot jelentene, minden ház penészedne. Nekem 3 rétegű ablakaim vannak, sokkal rosszabb a szigetelésük, mint a szigetelt falé. Páralecsalódás ott sincs, mert a harmatpont magasabb, mint a benti páratartalom. Pedig lélegzünk. Sőt nálunk nagyon is alacsony télen. 50% alatt van, inkább párasítani kellene.
Szigeteletlen ház esetén az egész fal hideg -betonkoszorúnál hidegebb, mert jobban vezeti a hőt, mint a tégla. A pára szigeteléssel vagy anélkül kicsapódik a hideg felületre. Ez fizika. Valószínűleg a szigeteléssel megnőtt a belső páratartalom + ha nyílászárót is cserélt, akkor a szellőzés is töredékére csökkent, és megindult a penész.
Szellőztető rendszert kell építeni, és eltűnik a penész akár van hőhíd valahol, akár nincs. A hőhíd leginkább a fűtésszámla ellensége. A penész inkább a magas páratartalom miatt van.[ Szerkesztve ]
-
gzsolt
csendes tag
Télen a legtöbb házban a a száraz levegő a probléma, nem a túl sok pára. Ha mégis túl sok, azt bizony kezelni kell. Legegyszerűbb szellőztetni. Gépel, vagy "kézzel", mindegy. A fal nem arra van, hogy "lélegezzen". A pára max. 1-3%-a távozik a falakon keresztül. Ha ezt lezárnánk, akkor pont ennyivel kellene többet eltávolítani, ami elenyésző többlet. Ha s szellőztetés nem elég, ott más probléma van.
-
-
dobolan
senior tag
Szerintem ő arra utalt, hogy szigetelés nélkül az egész fal egy nagy hőhíd. Szóval, ha más nem változott, és penészedik a hideg sávon, akkor előtte is penészedett, csak az egész falon. A belső magas páratartalmat meg kell szüntetni, és akkor nem fog penészedni semmi. A régi házaknak pont ez a legnagyobb problémájuk. Vizesednek alulról a falak, és párologtatnak a lakótér felé. Mondjuk az igaz, hogy ezt megnövelheti egy rosszul kivitelezett szigetelés (lefojtja a kifelé párolgást), de nem az, hogy fent a koszorú egy csíkban nincs szigetelve.
-
gzsolt
csendes tag
"Haver megoldotta okosba falra felszórták a hungarocellt + a padlásra, és az addig penészmentes háza az első télen a plafon alatt körbepenészedett (vastagon), mivel egy komplett tetőcserét nem tudott bevállalni tavasszal le is kaparták a hungarocellt."
Bocsi, de ez így elég értelmetlenül hangzik. A szigetelés magában nem okoz penészesedést. Sőt. Ott nem csak ez történhetett, csak ráfogták erre. Ablakcsere nem volt?
-
LOTR
addikt
nem is a hőleadókra értettem a plusz költségeket, hanem a "gépház" kiépítésére, főleg, hogy a 'vizes' szerelvények árai is eléggé felmentek
ez régebbi, nem ilyen fűtésre tervezett házaknál előfordulhat, hogy komolyabb történet
persze te akkor örülj neki, hogy előbbre látó voltál és gondoltál erre már ennyi évvel ezelőtt isOne Ring to rule them all
-
LOTR
addikt
az mindegy, hogy mi van használatban, ha valóban ki van építve az adott rendszer, akkor bele lehet írni az energetikába, hogy azt használod is, tehát azzal fognak a számítások készülni, attól függetlenül, hogy lehet éppen egy másikat használsz
új infot így laikusként már nem nagyon tudok hozzátenni, csak egy kis megjegyzést, ami vélemény, nem tény
levegő-víz hőszivattyút meglévő kazános fűtésre csatlakoztatni nem feltétlen olyan egyszerű feladat, mint pl egy hagyományos klímát felszerelni a falra és ezek a különbségek árban is megmutatkoznak, akár milliós összeg formájában és ez csak a kiépítéshez szükséges plusz szerelvények költsége (a hőszivattyún kívül)
fel kell készülni, hogy akár a megépítés munkadíja is százezrekben mérhető, az egész megtervezése épületgépész által is néhány százezres összeg is lehetaki komolyan akar foglalkozni a témával, az keressen egy kivitelezőt és beszélje át vele, ne legyenek esetlegesen meglepetések (bár ugye szerződés úgyis kell, így ez elméletileg szükséges is)
One Ring to rule them all
-
LOTR
addikt
az a baj, hogy egyelőre csak félinformációkat adtál meg, így nehéz erre bármit is mondani
az ide vonatkozó részeket sem igazán ismerem, de a 2-es típusú támogatáshoz kötelező az energetikai tanúsítás, és hogy abba mit írtok bele az energetikussal, az a ti dolgotok - a pontos szabályozást és lehetőségeket meg majd megmondja az energetikus, de fűtésre beírjátok a tervezett hőszivattyút, nyári hűtésre meg a klímákat, mert ugye a kazánt (mivel semmit nem írtál le erről sem, így csak tippelek) akarod kiváltani levegő-víz hőszivattyúvalesetleg, ha nem elég a teljes ház fűtéséhez a meglévő klímateljesítmény, akkor lehet belevenni levegő-levegő hőszivattyúkat a vizes helyett (azokat olcsóbb/egyszerűbb kiépíteni)
természetesen lehet, hogy járható út lenne az is, hogy minden szobába új klímákat terveztek és a meglévőkkel nem is terveztek az energetikában, de ez már meglehetősen nyakatekert dolog lenneaz itt leírtaknak, így elméletben nem látom akadályát, de hivatalos állásfoglalást kell kérni, az biztos info lesz
[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
Attila2011
aktív tag
Az egyszerűen képtelenség, lehet űrhajókon van olyan jó ablak.
Amúgy két részből áll össze, a keret és maga az üveg U értékéből, ennek kell összesítve elérni az 1,15-öt. Most megnéztem egy jobb háromrétegű műanyag ablakot, annak kicsivel 0,7 alatt van. Egy gázzal töltött 2 rétegű is elérheti a szükséges értéket. Ha nem gázzal töltött, akkor valószínűleg nem. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- 4K-s okosmonitort dobott piacra az ASUS
- Facebook és Messenger
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- One mobilszolgáltatások
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tőzsde és gazdaság
- Durrogtass
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...