- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Hirdetés
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
masterful87
senior tag
Hát a 2V-ot se szívesen adom neki, ezek direkt Low Voltages chipek, azért hihetetlen az 1,8V, pedig a modulokra is ez van írva!
De azért még próbálkozom, modulonként, 800/1066-on CL5-ön, 1,8-2,1V-ig.
-
Rockybro
tag
Ha jól sejtem egész eddig (azaz kb. 2,5 évig) a default BIOS beállításokat követte a memória: 5-7-7-24-es időzítést és autó feszültséget. (Hiába írtam át annó az adatokat BIOSban, valszeg nem mentettem CMOS-be, mert egyáltalán nem értettem hozzá, és így minden defaulton maradt.) A Corsair pedig 5-5-5-15 2.1V-ra hitelesítette. Most viszont tutira beállítottam mindent, meg még kicsit máshoz is nyúltam, és lássatok csodát: kétszer lefuttattam a memtest-et, és már egyáltalán nem talált hibát.
Felmerül bennem a kérdés, hogy így most egészségesnek tekinthető a RAM, attól még, h a korábbi default alaplapi beállításokon hibák merültek fel, és instabil volt a rendszer?
-
Crossfit007
senior tag
Igen többszörire is, az a baj az alaplapom alapból fel se ismerte a RAM-okat XMP szerinti értékeket beállítottam kézzel neki BIOS-ban, majd azon lazítottam kicsit, SPD-ben csak ezeket láttam amelyeken tudtam állítani: 8-9-8-24-32-1T, és mivel lap nem ismerte fel alapból nem tudom, hogy mellékidőzítések helyesen vannak e... :S
De beírom őket neked, mik azok:Memória időzítések:
CAS Latency (CL) 8T
RAS To CAS Delay (tRCD) 9T
RAS Precharge (tRP) 8T
RAS Active Time (tRAS) 24T
Row Cycle Time (tRC) 32T
Command Rate (CR) 1T
RAS To RAS Delay (tRRD) 5T
Write Recovery Time (tWR) 12T
Write To Read Delay (tWTR) 6T
Read To Precharge Delay (tRTP) 6T
Four Activate Window Delay (tFAW) 20T
Write CAS Latency (tWCL) 8T
Refresh Period (tREF) 7.8 us
DRAM Drive Strength 1.0x
DRAM Data Drive Strength 1.0x
Clock Drive Strength 1.5x
CKE Drive Strength 1.5x
Idle Cycle Limit 16 -
piadex2
senior tag
Hello!
A gond, hogy nem windows alatt kapcsolt le, hanem a memtest86 4.0a alatt. Tegnap direkt túl akartam terhelni a gépet: divx-et játszottam rajta rar-ba tömörítés mellett, és tök stabil volt (windows alatt). Aztán gondoltam, hogy megnézem a ramot: és az első 30-60 percben elő jött a lekapcsolás.
Szóval lehet, hogy portalanítani kellene?
Kösz:piadex2
-
az szép lenne a sima xm3 as kitem nem tudta az 1600volt neki a max hátha ez tudja:9bár már 1600 is elég lenne épp most van agépbe még nem teszteltem csak 1.5v állitottam biosba és most irok rajta 1600mhz-en de persze lehet instabil
Köszi a választ.
ja hegy gyors kérdés most nézem hogy a win7 csak 4gb ramot lát megnéztem ewerestel az is 4gb lát de alatta irja hogy 1,3,5 foglaltba ott van a4 4 4 gb most akkor mi is van?
-
cashback
őstag
Köszi.
Hát állítottam le és fel... adtam rá, vettem le belőle... variáltam ameddig lehetett.
Semmi.Az az érdekes hogyha 2,5Ghz-en járatom a proci akkor a ram mehet 920Mhz-vel. Ha 3Ghz-re tolom a procit akkor már nem viszi a 910-et sem.
Viszont nem panaszkodhatom... DDR1 400Mhz-ről tértem át erre a vasra.
Szóval közel 1,5x-es a ram gyorsulás... proci... s754 3200+@2540Mhz volt... most meg Phenom FX5000 x4 3Ghz.Ugyan elégedetlen vagyok hogy nem megy plafonon, de lenyelem és szétlövöm valaki fejét COD-ba.
Még egyszer köszönöm... azért még utána olvasgatok hátha kiderítem a hiba okát.
Még arra is gondoltam hogy XP lehet a ludas... nem álltam még át 7-re. 4Gb ramot sem szereti, akkor lehet hogy más gikszer is lehet.
cybergerzson
Én mint laikus azt mondanám hogy számít az időzítés is... CL5, CL6... stb... az is számít hány V-s 1,8V, 2,2V... (sajna nálam mind a két adat más... és még az órajel is)
Én spec ugyan olyat vennék ha már pénzt költök rá. (nekem azért van két különböző kit-em, mert a 800Mhz-eset cserélgettem... és attól hogy nekem nem jó, még megérte az üzletet)
-
deicide
veterán
Köszönöm. Akkor ha bírja a ram az 1600-at 1.6V-on, akkor inkább úgy, ha nem, akkor QPI/VTT-t emelem (tuningnál azt úgyis fog kelleni emelni, nem?).
Illetve annyi még, hogy alapból a Z68 milyen fesszel és órajellel próbálja vajon elindítani a ramot? Mert ha 1.5V a default, akkor inkább kérek a szervizből egy 1.5V-os memóriát, hogy a BIOS-ig eljussak.
-
kranazoli
senior tag
Hát Én sokkal több 1,65V-os DDR3-at ismerek. Ha jól tudom az 1,5V a Sandy-vel jött be a képbe.
Az a furcsa nem Én vagyok az egyedüli, akinek a BIOS auto-n 1,65V-ra állít. Függetlenül az XMP profiltól. Az szerintem csak feltételes módban van, hogy sérül. (és kézikönyv szerint csak 1,65V fölött) Sérülhet. De az, hogy sérül is Én még nem nagyon olvastam róla.
Szerintem a felhasználók kis %-a állítgat a BIOS-ban. A többség rá se néz a BIOS-ra, esetleg beállítja, hogy 1600Mhz - de akkor az Asus BIOS 1,65V-ot állít be.
Azt mondjuk nem teljesen értem miket kellene feljebb húzni.
Egyelőre marad így!
-
pete_21
addikt
Köszönöm a választ!
Sejtettem, hogy kicsivel több hőt termel, bár nem tudom, mennyire van ez hatással a többi eszköz hőmérsékletére. Illetve a ház rendesen szellőzik, úgyhogy ez szerintem nem gond. Tuningot sem használok.
Akkor igazából nem vesztettem ezzel igazán semmit, hogy 4*1-ben vettem a modulokat. A sebességből meg főleg nem.
CPU-Z-ben írja is (illetve gép induláskor a POST képernyőn), hogy Dual channelben mennek. Illetve írja a CPU-Z a DC módnál, hogy szimmetrikus. Ez még régebben asszimetrikus volt. A szimmetrikus azt jelenti, hogy csak az a kiten belüli 2-2 modul kommunikál egymással? Az asszimetrikus meg azt, hogy a kiten kívüliek kommunikálnak egymással?
A szimmetrikus és asszimetrikus között ugye nem vált csak úgy magától? Csak akkor, ha én átrendezem a modulokat?
Köszi a választ! -
artiny
őstag
Qru bíztam,hogy majd Te válaszolsz.
A teszt közötti különbséghez mit szólsz?
szerited fellehet tenni szerinted őket 800MHz-re őket?
és még lenne egy 5-6€ -ért még egy Kingston 1GB DDR2 800MHZ CL5-s ram -így ha visszajönne a 2*2GB ramom így ha megvenném akkor lenne 6GB.
Szerinted betudnám lőni őket,hogy így működjenek 800MHZ ? -
Regirck
senior tag
Kedves Qru,
köszönöm szépen válaszodat!Leginkább a GTA IV miatt szeretném, mert nem folyamatosan laggol hanem ilyen 5-10mp (térképen való haladás szintjétől függően) úgy érzem, hogy el kell neki a 4Gb memória. Jövőre nézve is alapkövetelmény lassan. Utána 1-2 évig nem akarok gépre költeni...
Már most is Win7 64bit-est használok, ezzel nem lesz gond.
Még egyszer köszönöm a pontos, korrekt válaszokat!
-
Regirck
senior tag
Köszönöm a segítséged.
A gépembe 4 férőhely van és volt már benne 4x1Gb, de az csak kölcsön miatt és arra írta, hogy Unganged mode.
Lényegében akkor nyugodtan vehetek mellé még 2x1Gb, mert megérik/kell...stb.
Az unganged az a 2x64 vagy az 1x128bit-es. (logika alapján a 2x64, de ez csak az én logikám)
Mi az a DC?
-
Carasc0
őstag
Szia!
Megoldottam a problémát. A manuálisan beállított RAM időzítésekkel volt a gond. Valamit rosszul csináltam. XMP-vel teljesen jó. De persze a RAM-hoz kapcsolódó minden fesz normalon van és nem auto-n. Így most szépen 1.5V-n ahogy a nagy könyvbe megvan írva szépen megy.
-
---Lasali---
Közösségépítő
Aham, nekem is ez volt róla a véleményem. Csak azért nem véletlenül lehet 55 fok írva a kingston oldalára. Mondjuk amekkora garancia időket adnak ma már a ramokra, azért hogy azt túl is éljék, nem árt rájuk vigyázni. De most mit tudom én, ha 5 évet elmegy, akkor már jó, értéke meg nem sok van. 5K ért vettem meg a második 2 gigát.
Venti szótól viszketni kezd a hátam közepePasszív vízhűtésem van, és összesen 1 leszabályzott 12 centis venti van a gépben, a táp venti mellett.. szóval pluszba nem lesz berakva semmi.
Megnéztem biosba hogy a múltkor mennyire tudtam optimálisan beállítani a feszültséget, 2.016 volton megy jelenleg a ram. -
artiny
őstag
Igen a lap állítja automatikussan. Egyszer probaltam feltenni oket 1066,5 5 5 15 alap. talán 1,8V-al de kékhalálozott ...azután probaltam a modulon lévő feszultséggel talán 2,1 vagy 2,3 V igy is kékhalálozott..adtam neki még feszt és az egyik modul el is szállt. Gariztattam kb. 3hónap utan jott a webshoptol nem a hosszab fajta (eredetileg ilyen volt)hanem a rovidebb...everest szerint picivel gyorsabb ez a rovidebb....és mivel harom honapig tartott ....igy hagytam a fenébe és ezeket már nem probaltam belőni 1066-ra.
-
AceCombine
csendes tag
Kösz! Csak annyit kérdeznék még, hogy mivel az időzítések le vannak véve, ettől elvileg nőhet-e a ramok hőmérséklete (mivel így elvileg nagyobb a teljesítményük), vagy hagyhatom nyugodtan így az eredeti 1333 Mhz-en 8-8-8-20-as időzítéssel, a gyártó által megadott 9-9-9-24 helyett, nem lesz semi bajuk hosszabb távon sem? Mostmár tudom, hogy mi mit jelent, de ha pl. az alap négy paramétert visszaveszem, és a másik kettőt hagyom ugyanúgy, abból lehet-e baj?
-
polonic
félisten
Rendben, megpróbálom, miután lefutottak a tesztek.
Mondjuk mióta meg van a 4 giga ramom, alapra vannak beállítva és eddig semmi probléma nem volt. Mostantól ez így nem tetszene a lapnak, az alkatrészek "fáradásától" vagy nem tudom, mi miatt?
Köszönöm a tanácsokat és infokat! -
polonic
félisten
-
polonic
félisten
Igen, azt tudtam, hogy nem teljesen jó os alól tesztelni, csak kipróbáltam.
Elindítottam a pluszosat, már fut egy ideje. Addig a laptopot használom.Csinált más furcsaságot kékhalálon kívül is a gép. Lefagyott teljesen, megmerevedett a kép egy fájl lomtárba helyezése utáni okézásra és utána nem jött kékhalál. Ilyet még nem láttam.
Aztán olyan volt, hogy kékhalál után, folyamatosan újraindult a gép. Egyszer meg olyan is volt, hogy nem indult el, a képernyő sötét maradt, mint ha készenlétben lenne.
Ezek is köthetőek a memóriához? -
nimfas
addikt
tudom hogy hivatalosan csak 4 Gb-ot támogat.. de már olvastam, sőt boot képernyőt is láttam 8GB-rammal ;-)
A lap forumában is aki vett bele annak ment, igaz az 1333-as volt, de mint mondtam ha alaplapcsere lenne akkor is jó legyen a ram, vagy annyit nem ér a 1600-as a 1333-hoz képest? Miben látszik meg a különbség???
-
smiti
veterán
Köszi!
Nem túl sok mindenre, főleg játék és iroda. Maximum nyaralásokról készült videókból ( miniDV )szoktam DVD-t gyártani. De szerencsére ez nincs túl sűrűn.
Akkor inkább VGA-ra kellene költeni ezt a kis aprót ?
Csak azért gondoltam most a fejlesztésre mert igencsak alacsonyan vannak az árak. Egyébként Erre gondoltam cserélni.
-
törölt tag
Köszi! még 1-2 kérdés
Akkor gondolom ultra éri meg jobban,nem?
Az előző hozzászólásodban figyeltem fel arra, hogy a ram beállítások bios-ban.
Nálam is lettek állítva mert húztam a procit gyári hűtővel 1,86-ról 2,8-ra.
Ez jelent valami gondot ha berakom az új ram-ot, vagy kell újra állítani valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Filmvilág
- Milyen notebookot vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Izmos, RTX-es NUC géppel jelentkezett az ASUS
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 1 Intel Core i5-10310U
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3079, 100% Akkumulátor
- LG UltraGear Gaming Monitorok -30%
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest