- Poco X6 Pro - ötös alá
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz Pali79 #31050 üzenetére
Igen, de a használt A230 árát ne egy új vázéval hasonlítsd össze, hanem mondjuk egy használt D3000-ével, ami kb egykorú vele. Már az utódját, a D3100-at is megveszed 50k-ért, sőt, akár D200-at is. Márpedig utóbbiban ugyanaz a szenzor van, mint az A230-ban, de emellett van benne fókuszmotor is. Attól nem lesz több egy váz, hogy benne van a stabilizátor. Sőt, inkább kevesebb, lévén nem stabilizálja a kereső képét.
Kérdés milyen használtat hasonlítasz össze. Hasonló felépítésű és állapotú obikat érdemes. Ez meg csak 3rd party-k esetén lehetséges.
-
tvamos
nagyúr
-
Byk01
őstag
válasz Pali79 #31050 üzenetére
Nézd meg a Sony képét mondjuk iso 800-on, és a Nikonét. Ez valamivel több. Meg merem kockáztatni, hogy a Sony régi stabija előnyének nagy részét visszahozza a Nikon jobb jel/zaj aránya magasabb érzékenységeken. Ezen kívül ne felejtsd el, hogy a stabi mit sem ér mozgó téma esetén, és ha az objektívbe van építve, akkor nem csak te látsz a keresőben stabilizált képet, hanem az autofókusz rendszer is, így nem történik meg az, hogy bár a képed nem mozdult be, de a kezed remegése miatt nem oda fókuszált, ahova te akartad.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
energomatt
senior tag
válasz Geripapa #31045 üzenetére
Jó példa. Itt az a helyzet, hogy nincs választási lehetőséged, azon kívül, hogy elkészíted-e a képet az adott viszonyok között a szükséges rekesszel és ISO beállítással, vagy előre látod, hogy nem érdemes, mert úgysem llesz belőle olyan kép ami neked megfelelő. Ez alapvetően a képminőség iránti az igényedtől függ és a fényviszonyoktól. (Egyiket sem ismerjük.) A példa azonban akkor lenne teljes, ha ismernénk a hozzá tartozó fényviszonyokat is. Megfelelő fényviszonyok esetén a magasabb ISO kevésbé lesz probléma, mint gyenge és ráadásul egyenetlen fényviszonyok esetén. Tehát különböző esetekben, különböző ISO értékeket mondhatnánk, mint ugynevezett legmagasabb ISO érték. Van nagyon jól sikerült képem 3200 ISO értékkel egy jól megvilágított esti környezetben és nagyon zajos 1600 ISO-val rosszabb és egyenetlen fényviszonyok mellett, ami számomra emiatt használhatatlan. Természetesen jelentős szerepe lehet az utómunkának, hacsak nem jpg-ben fotóznál, mert akkor még rosszabb helyzetben vagy.
-
Geripapa
aktív tag
válasz energomatt #31054 üzenetére
Akkor szerintem úgy lesz hogy kiválasztok egy rekeszt amivel elég mélységélesség érhető el. Majd kiválasztok egy olyan iso értéket amivel 1/125-250 körüli zársebességet kapok. Utána meg megnézem a képet és ha nem tetszik kuka...
Amúgy jelenleg raw+jpg ben fotózóm. Sok képnél tetszik a jpg sőt többször előfordul hogy jobbat csinál a fényképező mint én a rawból de az ellenkezőjére is bőven van példa (főleg beltéri képeknél). Igaz még teljesen új a számomra ez a világ és minél jobban beleásom magam annál szerteágazóbb és bonyolultabb kb mint minden .
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
fanti
addikt
Érdekes cikk a régi és a mostani obikról.
[ Szerkesztve ]
-
forceberg
veterán
Még az eredeti angol verziót olvastam.
Majd ha lesznek teljesen megegyező képkivágású mintaképek, ugyanonnan hajszálpontosan ugyanoda fókuszálva fotózva. Addig csak duma. Az, hogy berak két swirly bokeh-s portrét, még nem hiszek neki[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Mauddip
aktív tag
Sziasztok!
A héten vásároltam egy D5300-as gépet, és egy ilyen típusú memóriakártyát vettem bele:
kingston sdc10g2/64gbfrUgye ez egy microSD XC kártya, SD átalakítóval használom.
Az lenne a problémám, h eddig első nekifutásra jónak tűnik, bár néhány képnek feketeség lesz a végeredménye, majd ma kb 80 kép után azt írja, h "Valószínűleg rossz a kártya, vagy cserélje ki másikra" , amikor fényképezni akarok, kivettem, beraktam tisztítgatás után, de nem oldotta meg.
Ezek után hazajöttem, felmásoltam a képeket gépre, majd leformáztattam újra a géppel.
Azóta 100 képet csináltam még a délután, de nem fordult elő ismét.
Hallottam valami olyasmit, h az átalakító miatt nem biztos, h kompatibilis a kártya így a géppel, érdemesebb egyből egy SD kártyát venni bele. Másik, h esetleg nem támogatja a Kingston márkát? Válasszak olyat, mint ami a kis füzetében ajánlanak?Találkozott már valaki hasonló problémával?
ÜdvNikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
fanti
addikt
válasz Mauddip #31060 üzenetére
De, a Kingston támogatott, én is használok Kingstont-is többek között, nincsen vele baj.
De itt jóval előttem már elmondták a srácok, hogy nem javasolják senkinek ezt az átalakítós témát, ugyanis az lehet egy kontakt probléma forrása, vagy akár másé is.
Jobb lett volna egy nem micro-s kártyát venned átalakítóval.
Használjad. És ha többször előfordul ilyesmi, akkor próbáld meg egy normál méretű SDHC, vagy SDXC-vel.
Én használok egy 64GB-os Hama, egy 32GB-os Kingston, és egy 16GB-os SanDisket, mindhárom normál nagyságú, és egyikkel sincsen semmi gondom.
[ Szerkesztve ]
-
fireman123
őstag
válasz Mauddip #31060 üzenetére
vegyél ilyet, itt...ha beleolvasol a kártya topicba, abszolút ajánlott eladó, jó áron, és a kártya is ajánlott ...én is tőle vettem azt amit linkeltem szintén D5300-ban használom már fél éve, tökéletes
[ Szerkesztve ]
-
Mauddip
aktív tag
Köszönöm a válaszokat, elvileg haverom, aki ezekkel foglalkozik, visszaveszi, hiszen már a "próbánál" kiderült, h valami nem jó. Az a baj, h nekem ez az eBay-es dolog nagyon távoli, már jövő héten kéne a gép, így vennem kell valahonnan itthonról, ami 1-2 nap alatt itt van sajnos.
Megpróbálkozok egy hasonló paraméterekkel ellátott Sandisc 64gb.os SDXC-vel. Csak hát ez 6ba került, az meg ahogy nézem ilyen 15 körül van. De most legalább nem spórolok inkább rajta.Szerk. Vagy a másik lehetőség, telómból addig kiveszem a 16 gb-os class10-es microSD-t, és ugyanígy átalakítóval használom, míg meg nem jön az ebay-es.
Ezt esetleg ajánlanátok hozzá, ugyenttől az eladótól?[ Szerkesztve ]
Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
törölt tag
A Nikon mondjuk soha sem ajánlotta a Kingston flash memóriáit. Hogy támogatott-e vagy sem, az más kérdés. Ha betartja a szabványokat a gyártó, akkor kutya kötelessége működnie.
forceberg: Alapvetően filozófiai kérdés. Annyiban igaza van az írónak, hogy az optikai fejlesztések láthatóan kb leegyszerűsödtek szimplán a műszaki tartalomra.
-
energomatt
senior tag
válasz Geripapa #31055 üzenetére
A záridővel ilyenkor érdemes nagyságrendekkel javítani a helyzeten, jobb az 1/60 ha spontán felvételről van szó, ha beállított, akkor akár 1/30 is lehet. Ha többet is készítesz, biztos többségben lesznek azok, ahol nincs bemozdulásnak jele.
(#31057) glaci
Ez általánosságban igaz, de a példában adott feladat megoldásához, még az is kevés lehet.[ Szerkesztve ]
-
Geripapa
aktív tag
válasz energomatt #31066 üzenetére
Köszönöm, megfogadom a tanácsaidat.
(#31057) glaci:
Tervben van, de hát sajnos nem úgy van az. Lehet csak karácsonyra lesz belőle valami. Az meg nem most leszSegítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
zolikaDB
veterán
Kattingattam ma egy D7000 + Sigma 18-35-el... Hááát, nekem nagy élmény volt De látom, h baromi sokat kell tanulni.
-
aleister
veterán
válasz forceberg #31069 üzenetére
+1
Annyira tipikus egyébként ez az igazzy yoo fotókat a régi optikák nyújtják, mert ...mert...ööö...
És ennyiben kifullad az egész. A felhozott x db grafikon konkrétan rossz. Nem hinném, hogy létezik olyan egzakt matematikai képlet, ami a fényérték és az optikai korrekció (torzítás, CA) viszonyában leképezi a lencséket. Mégis milyen súlyozással számol a CA és a torzítás esetén. Ezeket hogy helyezi serpenyőre a maximális blendenagysággal?
Arra is kíváncsi lennék, hogy az élesség értéket honnét veszi az írás. DXO? Ha igen, akkor mit használt? A súlyozottat? Az butaság lenne. Ellenben biztos, hogy nem csak a közepet, mert előtte pont azzal érvelt az új optikák mellett, hogy azok a széleken is élesek.Ááá! Áltudományos bullshit.
Azt meg sem említi a cikk, hogy pl a régi lencséken lévő elavult bevonatok mennyire negatívan befolyásolják a képminőséget. Pl a teljesen felesleges UV réteg.
Az ajánlott Zeiss optikával is csak annyi baj van, hogy MF. A Zeiss nem gyárt tudtommal AF lencsét CaNikonhoz.
Szerintem itt arról van szó, hogy lefossa a "true művész vagyok" feeling egyik-másik fotós agyát bizonyos időközönként, és ilyenkor írnak egy ilyen polgárpukkasztónak szánt cikket. Mert ugye mennyire művészi már olyan kontraszttalan képet kiokádni a világba, mint a 2. példakép. Klafa a régi lencse, mert annyira lágy, hogy nem kell a bőrhibákat retusálni. Az arc egy nagy massza.
A büdös nagy igazság az, hogy a modern optikákkal is meg lehet ezt csinálni. LR presetnek hívják. A baj csak az, hogy fordítva ez nem igaz.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Larry303
addikt
válasz forceberg #31069 üzenetére
részben igazad van de nem teljesen. -a cikk az tényleg nagyon sarkít
viszont nálam szempont egy objektiv rajzolata nagyon is...nem csak az élesség stb blablabla tech stuff hanem az olyan tulajdonságai amiknek lehet nincsenek is konkrét technikai specifikácio -ha azok akár papíron hibák is
szóval van alapja a cikknek, csak nem így nem ebben a formábanhttps://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
fanti
addikt
válasz #65675776 #31065 üzenetére
Igen, ebben tökéletesen igazad van.
Javaslatot is tennék ebben a témában.
Esetleg jó ötletnek tartanád(tartanátok), ha összeírnánk, hogy kinek milyen kártyával (pontos típus és méret) működött jól az adott váza, és esetleg milyenekkel nem?!
Mert ez a későbbiekben sokat segíthetne a vásárlás előtt állókon.
-
aleister
veterán
válasz #65675776 #31076 üzenetére
Ezt így nem mondanám.
Arra értettem az ominózus mondatot, hogy megpróbál a kis háromszögeivel tudományos(nak tűnő) hátteret kreálni az egésznek, miközben egy teljesen elvont és szubjektív dolgot próbál vele magyarázni.
-
törölt tag
válasz aleister #31077 üzenetére
Miért kell tudományos magyarázat egy műalkotás mögé? Ahogy számokkal akarod meghatározni az adott művet, már bukik az egész. Onnantól nem művészet.
Az a háromszög tényleg hülyeségnek tűnik. De valahogy pozicionálni akarta egymáshoz az obikat. Jobb ötletem nekem sem lenne, hogy hogyan lehetséges ezt közérthetően ábrázolni. Minden esetre egy MFT görbe vagy egy DxO elemzés művészi értelemben semmit sem számít.
Egyébként meg művészetet csak szubjektíven lehet vizsgálni.
-
Zotya21
senior tag
válasz tvamos #31079 üzenetére
helios 44-2/helios 44-3
ezek hasonló bohek effectet adnak
A 44-2 re kerestem rá, a 44-3 is iylen de elvileg kicsit élesebb
10 körül már lehet venni viszont manuál obi és adapter is kell neked a nikonra
[ Szerkesztve ]
https://500px.com/slayer_art
-
aleister
veterán
válasz #65675776 #31078 üzenetére
Igen, így gondolom én is. Ezért nem értem, hogy minek kellett az egésznek áltudományos hátteret keríteni. Bőven elég lett volna egy rövidke kifejtés, a műszaki paraméterek különbségéről, majd azonos paraméterek mellett (fókusztáv, blende) jó pár mintakép, mondjuk féltucat analog és modern lencsével.
Ezerszer beszédesebb és szemléletesebb lett volna szvsz ennél.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
törölt tag
válasz tvamos #31082 üzenetére
Az sem mindegy, hogy milyen a háttér, és hogyan viszonyul az a tárgyhoz.
aleister: A képekkel való összehasonlítás is csak akkor releváns, ha nem túl nagy felbontásúak a képek. Ezzel kizárható a pixelkukolás, csak maga a kompozíció számítana. De manapság mindenki táblázatokat és diagramokat akar látni. Gondolom ezért is készítette el ő is a háromszöget.
Gondolom egy olyan tesztre gondolsz egyébként, mint a pár hónapja linkelt 50-58 mm mözötti obikról szóló.
-
-
törölt tag
válasz aleister #31087 üzenetére
[link] Ugyan arról az oldalról, ahonnan a fordított.
tvamos: Értelem szerűen nem homogén, hanem sok apró részlettel tarkított. Egyébként a 44M-4 is képes rá. A fent linkelt tesztben is látszik. És a szerző azt is leírja, hogy milyen körülmények kö zött a legvalószínűbb a megjelenése.
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Egészen mostanáig úgy gondoltam, hogy nekem egy UWA obi kell táj- ill. csillagfotózni, de most kicsit elgondolkodtam egy másik üvegen. A Tokina 11-16-ot néztem ki, mint "elvileg" legjobb DX-es UWA obi, viszont arra gondoltam, hogy inkább egy Sigma 18-35 1.8-ba fektetném a pénzemet. Rájöttem, hogy az UWA-t csak ritkán használnám, és ha szükségem van pl. egy táj- vagy egy tejút-fotónál a nagylátószögre, akkor csak csinálok egy panorámát. Általános használatra pedig sokkal jobb lenne a Sigma, sőt el is adhatnám a 18-55 kitobimat ill. a 35 mm 1.8 fixet. Szerintetek ez mennyire ésszerű döntés? 35 mm-nél többre úgy sincs nagyon szükségem, és így egy - igaz nagy és nehéz - obival kéne csak mászkálnom. D5500-hoz lenne, és sztem megvenném a dokkolót is hozzá, hogy az autófókusszal ne legyen probléma. Tesztek és képek alapján eléggé üt ez a Sigma obi. Mit gondoltok? Használja vki közületek? Mi az véleményetek róla?
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
chipi-85
senior tag
Sziasztok!
Van olyan oldal, ahol utána tudok nézni, hogy a DX obik hogyan viselkednek FX vázon?
A képminőség érdekel, nem a kivágás!
(egy ismerősöm akar váltani FX-re de egyelőre az obipark egy része még DX-es marad) -
daniduke
tag
válasz tvamos #31090 üzenetére
Az a gond, hogy a helios full frame-et kirajzoló objektív, és a nikon 1 ehhez képest jóval kisebb szenzora pont az érdekes részeket, a képszéleket "vágja le" ahol ez a swirly effekt igazán látványos. Én egy kisebb szenzorra gyártott objektívvel próbálkoznék, pl a cctv 25mm 1.4-gyel: [link] [link]
Ez is leginkább 4/3 szenzoron az igazi, és ez csak bohóckodni jó, másra nem, de szerintem közelebb lennél vele a célhoz mint egy heliossal.[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
energomatt
senior tag
válasz szaki1986 #31089 üzenetére
Ha többszázezer forintot költünk egy hobbyra, nehéz ésszerűségről beszélni. Egyébként pedig egy alapzoomot inkább egy másik alapzoomhoz érdemes hasonlítani, vagyis inkább egy Sigma 17-50-hez. Az biztos, hogy ár/érték arányban az a jobb választás. Lehetnek ugyanakkor más szempontjaid is, az biztos, hogy a 18-35 valamivel jobb minőségű.
(Csak zárójelben jegyzem meg, mivel itt nem ez a kérdés, hogy az UWA objektíveknek csak kommersz esetben van panoráma technikával kiváltása, kreatív fotózásban nincs.) -
aleister
veterán
válasz #65675776 #31088 üzenetére
Hasonlóra gondoltam, csak pontozás és belebeszélés nélkül. Ez egy nagyon korrektül összeszedett kis teszt lenne, de süt belőle, hogy a szerző mennyire elfogult a régi lencsék irányába. Ez a pontozásban mutatkozik meg leginkább. Például érdemes megnézni a győztesként kihozott régi Takumar és a modern Canon képét mondjuk a közelpontos tesztben.
Takumar f1.4 50
Canon f1.4 50
A Takumar 10 pontot kapott, a Canon 4-et. Miért?
A következő tesztben nem tudott az AF-es Canonokkal fókuszálni , ezért nem kaptak pontot.
A háttérkezelés és háttérmosás tesztben olyan gagyi, izgató bokehre adott 10 pontot, mint amit az 50 1.8D Nikkor művel. Na azt mindenki az objektív legnagyobb hibájának szokta felhozni. Ez kb olyan, mintha egy tesztben a Tamron 24-70 bokehje 10:1-re verné a Nikkor 24-70-et.
Természetesen a csúnya modern Canonok megint 0 és 1 pontot kaptak (mert nem volt az egyiken távolságskála), ellenben a szembántó háttérmosásra odabökte a 10-est.De a pontot az i-re a kézi fókusz finomságának a milyensége tette fel. Érted! AF optikán igencsak hangsúlyos (eltekintve a makrótól), hogy mennyire fut pontosan a fókuszgyűrű. Mondjuk minden 1000 AF-es fotómra jut egy 1 MF.
De még ezt a blődséget is elnézném, ha ezek után az AF-et is pontozná, és szépen kiosztaná a manuális lencséknek a 0-át. Természetesen ilyen nem volt. Ez így csak egy újabb remek lehetőség volt a végső összesítésben feltornászni az analóg cumók értékeit.Szóval köszönöm, ebből a részrehajló, elfogult tesztből én nem kérnék!
[ Szerkesztve ]
-
szaki1986
tag
válasz energomatt #31093 üzenetére
Igen, a panorámás meglátásod teljesen jogos. Úgy gondolom, hogy ha vennék UWA-t akkor azt nem kreatívkodásra használnám, hanem olyan tájképeket lőnék inkább amiket sztem panorámázással is ki lehetne váltani (tudom, nem lenne ugyanaz az érzete a fotónak mint egy UWA-val készült kép esetén). Az fstoppers és Elia Locardi által készített Landscape és Cityscape tutorialok nézése közben tört rám ez a nagylátószög mánia amúgy.
Viszont akkor adódik a kérdés, hogy ha nincs feltétlen szükségem ultranagylátóra, akkor a Sigma 18-35 ajánlott obi-e? Használtan 180 körül már kapni, plussz ha eladom a két obimat (~60k) akkor már 120 körül hozzájutnék. A fotóim nagy része ezen a gyútávon készült, ezért gondoltam erre, a tesztek alapján nagyon jó minőségűnek tűnő obira.
https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
tindisco
csendes tag
Sziasztok!
Egy D5000-es géphez tudnátok ajánlani egy középkategóriás állványt, ami elég masszív is?
Köszi -
energomatt
senior tag
válasz szaki1986 #31097 üzenetére
Ha önmagában nézzük, akkor ez így van. Ha összefüggéseket vizsgálunk, akkor kezdődnek a problémák. Ajánlott objektív-e? Igen, de nem személyre szólóan valakinek. Az Audi is egy ajánlott autó márka. de nem biztos, hogy panelben lakóknak azt érdemes választaniuk.
(#31099) tindisco
állvány topik[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Apple asztali gépek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- LEGO klub
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Mozilla Firefox
- További aktív témák...
Állásajánlatok