Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    4-nél több általános célú mag szerintem a jővőben nagyon lesz mainstream fronton. A moduláris kialakítás miatt egyes célterületeken, ahol az általános célú magoknak jól szereplnek, lehetnek ilyen modellek. 16 magos szerver proci nagy valószínűséggel már 32nm-en is lesz, de mainstreambe ez csak 16nm-en lenne gazdaságosan kialakítható, viszont mainstream esetén kevés hasznát lehetne venni a 16 magnak, így nem valószínű hogy készülnek majd ilyen cpu modellek.

    A TeraScale project arról szól hogy általános célú magok mellé raknak speciális, nagy párhuzamosságú feladatokhoz jó adaptálható magokat(Larrabee) vagy olyan alkalmazás specifikus magokat, amik adott célterülethez alkalmazhatók jól(pl. video encode/decode, titkosítás), de akár még Atom mag is a "fedélzetre kerülhet".

    4 általános célú Core mag szerint a jővőben bőven elégséges lesz, helyette a Larrabee magok száma fog sokasodni, plusz bekerülnek még az alkalmazás specifikus magok. A cél az hogy adott feladatot mindig a lehető legnagyobb energia hatékonysággal oldják meg. Pl. egy HD video konferencia hívás esetén többféle képpen meg lehet oldalni a HD video és audio streamek encodeolását és dekódolását. Meg lehet csinál az alkalmazás specifikus magokkal amik alig fogyasztanak majd pár száz mW-ot miközben a tranzisztor helyszükségletük nagyon kicsi. Cserébe egy ASIC nem programozható dinamikusan, funkcionalítása nem változtatható. Adott szabvány folyamatot támogat és csak azt. De meg lehet csinálni ugyanez monduk 4 nagy párhuzamosságú Larrabee maggal is ami már többet fog fogyasztani 10-20W-ot, ami már közel sem olyan energia hatékony és jóval nagyobb tranzisztor felületet is foglal. Vagy meg lehet csinálni 8 általános célú maggal, de még lehet úgy is köhögni fog, miközben akár 100W körüli fogyasztást produkál és igen nagy tranzisztor felületet foglal el.

    De ez előbb említett video encodeolásra is ugyanúgy elmondható. Általános célú magokkal ezt a feladatot megoldani közel sem olyan hatékony, de cserébe ott van a rugalmas programozhatóság és széleskörű változtathatóság lehetősége. Egy szintén általános célú, de nagy párhuzamosságra optimalizált Larrabbe mag esetén igen drasztikus teljesítmény növekedést lehet elérni, így a fogyasztás hatékonyság nagyban javul és még rugalmas programozhatóság is megmarad. Egy Larrabee mag alacsonyabb órajelen jár mint egy E8200-as így ahhoz mérten legyen mondjuk 32x gyorsabb a GTX. De nem 128 bites, hanem 512 bites SIMD párhuzamossággal bír, így akár 4x gyorsabb lehet. És jóval kisebb egy mag tranzisztor helyszükségelete, 8 Larrabbe mag akkor helyen elfér mint egy 2 magos Core E8200-as. Vagyis egy hasonló helyigényű, nagy párhuzamosságú 8 magos Larrabeeval elérhető közel akkora számításí teljesítmény, mint amivel a GTX rendelkezik. Az alkalmazás specifikus mag ilyen jellegű felhasználásnál nem igazán jöhet szóba, az inkább real time jellegű szabványos feldolgozásoknál jut szerephez. Egy offline encodolás sebességél akár a real-timenál gyorsabb feldolgozás elérése a cél, hogy minél hamarabb végezzenek, arra pedig egy ASIC nem igazán lesz alkalmas.

    A lényeg az hogy jővő procijaiban többféle funkcionalítással bíró, többféle feladat típushoz optimalizálható magok lesznek majd és az alkalmazásoknak ezeket optimálisan kell használniuk adott feladathoz, úgy hogy a legnagyobb energia hatékonyságot érjék el. A jővő processzoraiban sok mag lesz és azok nem fognak magas órajeleken járni, helyette a párhuzamos feldolgozás szerepe fog inkább megerősödni. A sok kis méretű mag esetén pedig a minél alacsonyabb feszültségre és nem túl magas órajelre fognak törekedni, hisz így lehet alacsonyan, adott határértékeken belül tartani a cpu egészének fogyasztását.

Új hozzászólás Aktív témák