- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Amit küldtem azt nézd meg, verhetetlen.
A 4-5. képen lévő megoldásnak annyira gyenge a hővezető képessége, hogy nem tudom szavakba önteni.
#35462: Gyári lapos hűtő, venti nélkül olyan 2-3 órát bír "Idle", de ha már elérte a ~60C°-ot a tömb, bármilyen apró terhelésre lekapcsol a CPU hővédelme.
A ma kapható "intel brand" alaplapok nagy része még mindig "nem látja" a venti fordulatszámot 800RPM-alatt.
-
törölt tag
Szerintem ne csináld. Ablakon kidobott pénz/idő a gyári hűtőnél picit jobbat keresni arra a cpu-ra.
Vagy vissza a shuriken-t, vagy ha van a fiókban célodnak megfelelő PWM 92mm-es ventid, akkor azt ráműteni a gyárira.
szerk: dell/HP desktopok-ban van olyan gyári hűrő amire 92mm-es, keretes venti van csavarozva, állt. van hozzá hátlapi merevítő keret is. Ezzel a feature sett-el megér 2500Huf-ot, de nem többet, és pont megfelel a célodnak, nem kell barkácsolni.
-
törölt tag
válasz
zsoltee10 #35402 üzenetére
Nézz szét barkács topikban, lehetnek ott páran akik laser-el, vízzel vágnak, és segítőkészek.
Házilag "legegyszerűbb perforálni" ha van egy vastag perforált acél lemezed, ami megvezeti a fúrószálat.
Alá maszkoló-papírszalagot, legalulra keményfa lemezt téve, szendvicsben több ponton össze csavarozva/nagy felületen pillanat-szorítózva az alu lemezzel, még sorjázni sem kell, 99,9%-os gyári minőséget lehet elérni házilag.Gyakorold ki egy random Alu lemezen, és mindig nagy fordulatszámot és éles fúrószálat használj, ha picit is nehezebben eszi az anyagot vagy nyomni kell, azonnal cseréld le újra.
-
törölt tag
Most volt időm megmérni a kivett elemet: Uk:3.15V Iz:22mA ami még érdekesebbé teszi a dolgot..., gyanítom, le volt rohadva az érintkező és produkált valami furcsa dolgot, az hogy közben nem csinált checksum error-t, az végképp érthetetlen, számomra is.
Másik említésre méltó dolog: 45W-oscpu-val (max. 1V-os Vcore) nem volt 100%-ban stabil XMP-beállítással az új 16GB-s kittel... Kb:2 napot szemeztema linX-el mire rájöttem hogy mi a baja...
Aida-ből kiolvasva kiderült, hogy min. 1,3V-os memória vezérlő kell az XMP profil használatához, így a Cas Write Latency-t (nem CL!, egy 128-ad rangú beállítás) 8-ról 9-re kellett emelni, ennyi volt az eltérés XMP és a normál időzítések között...
De az alaplap XMP/AUTO->(XMP)közott hagyott "választani" de az >XMP< nem volt jó a max.: 1V-os CPU-hozKöszönjük neked hülye-biztos világ, és szabványok!
-
törölt tag
válasz
#16939776 #35205 üzenetére
Más: Végre történt valami "izgalmas" dolog! ...
Megfejtettem. Ha indítás után módosítottam a memória beállításain majd elmentettem, akkor hibátlanul lefutott 25 kör LInX teszt. Pár óra kikapcsolt állapot után elindítva, már az első/második körnél újraindult a gép.
Sejtésem szerint korruptálódik a BIOS kikapcsolt állapotban, de nem olyan szinten hogy ezt indulásnál problémát vagy visszajelzést generáljon. Mivel a Hardver monitor résznél nincs visszajelzés az elem állapotára, így Bios-reset és új elem behelyezése után most a második teszt fut 16GB rammal, olyan szűk időzítésekkel, amivel előtte nem lehetett működésre bírni.Szóval a gyengülő elem is okozhat instabilitást, elemre utaló elsődleges jelek nélkül.
-
-
törölt tag
W7 ultimate 64bit,
SP1emlékeim szerint min. egy idős a géppel a telepítés, ~4-éves, vagy egy korábbi gépből jött az ssd-n. Eddig 0db problémával.Napokban döntöttem úgy, hogy a következő 4 évre kapna +8GB ramot, "modern" sata3-as ssd-t, W10-et. Bónuszként levenném a CPU leszorító keretet erről az alaplapról is, ha ezt meg tudom oldani, a nexus LOW-7000 R2 hűtővel plusz 3rd.-patrty hátlapi merevítővel.
-
törölt tag
válasz
Gyb001 #35199 üzenetére
Szia!
Max értékek:
CPU+lap+mem ~50W
M.2 SSD ~8W
2x 2,5" 7,2K ~12WEz kb.:70W "worst-case" de vállalható 65W-os táppal is, ha nas-nak/htpc-nek vennéd, idő 98%-ban idle lenne a cpu, nincs folyamatosan ki-be kapcsolgatva a lemez.
Tápegységre konkrét típust nem tudok ajánlani ami "best-buy", Delta feliratos 65W-os táp 8-12K között kapható, nem érdemes 2K-t spórolni rajta.
Le kell tudnia kezelni mindegyiknek, a +/-10%-os eltérést a névleges feszültségtől, mert üzem közben előfordulhat ekkora eltérés a tápfeszültségben Idle/terhelés/idle váltás között. Engem jobban zavar hogy asusék(csupa kisbetűvel) nem adnak írásos információt a külső/belső csatlakozó méreteiről.
Más: Végre történt valami "izgalmas" dolog! xeonos gépem 1db újraindulás után (kernel power), másnap reggel nem volt hajlandó elindulni. Reméltem hogy a kínai tápban pusztultak el a kondenzátorok így 4 év üzem után, de nem. Kondi csere után semmi.. Szétszedtem a gépet, pico-tápot és memóriát kivettem-visszaraktam és elindult. Kíváncsi leszek, memória bőítés, DIMM-ek kig@nézása után lesz-e vele probléma
-
törölt tag
válasz
AxBattler #35192 üzenetére
Ha a szervert kirakod vezetékre, már ~1/10-e lesz a szobába lesugárzott átlag teljesítmény, szerintem ennyit érdemes megtenni az ügyben.
A többi sejtésem szerint túlmutat azon, amin lenne módodban változtatni.(#35194) Sebaj Fóbiás: +1 a LAN kábelt ugyan úgy be lehet előre húzni, mint a villanyt, picit előre gondolkozva le lehet minimalizálni a Wi-Fi forgalmat a lakásban.
-
törölt tag
válasz
AxBattler #35185 üzenetére
A 24/7-ben futó ... szervere forgalma két antenna között, tartósabb és nagyobb expozíciót jelent, mint az a forgalmazás, amiről be tudták bizonyítani laboratóriumi mérések során, hogy teljesen kockázatmentes az emberre.
Minél előbb LAN-ra illene dugni, mert a Wi-Fi nem erre való. -
törölt tag
válasz
#02644736 #35169 üzenetére
Ha lehet a 3,5"-os lemezeket felejtsd el, sem a 24-óra-hálószobában, sem a miattuk kötelező házméret nem ígér semmi jót. Szerintem nem extrém dolog, ha SSD-t ajánlok a feladatra, nálam évekig ment ..az.. SSD-n
az elhasználódáson kívül nem volt semmi probléma, a diszkek mai napig működnek.
CPU-erő szempontjából filmnézés+torrentre kicsit túlzás, persze SDD-vel+vastag vezetékes nettel lehet értelme.
Folyamatos Wi-Fi forgalomban nem érdemes rendszeresen, órákat tartózkodni, akármennyire "egészséges" papíron. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Minstrel #35135 üzenetére
Eldöcög, annyira érdemes tekintettel lenni, hogy a CPU S3/S5/S6 power state alatt leeshet 1-2W-ra a terhelés 12V-on, (cpu-n kívül semmi nincs a konfigban, ami 12V-ot terhelné) ami olyan csekély terhelést jelent, hogy nem biztos hogy stabil tud maradni a vele egy szabályzási láncon lévő 5V, ami szerencsétlen esetben veszélyeztetheti az SSD-t, jobb esetben csak lekapcsol ilyenkor a táp, és nem ébred fel a gép az alvásból...
Ha bármilyen indulási/leállási anomáliát, akadást/instabilitást tapasztalsz tiltsd le a power state-ket s3 alatt, vagy cseréld le a tápot modernebbre, esetleg 1db 3,5"-os hdd-t dugj rá pluszban, amit nem szabad elaltatni soha hogy meglegyen a terhelése a tápnak..
-
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #35108 üzenetére
Nem egy komoly szerkezet az a ház, a csatolásmentesítés és komolyabb saját tömeg híján nem kell csodálkozni hogy zörgeti, az amúgy kis fej-gyorsulásokat produkáló kis fogyasztású HDD-is.
Egy üresen 5Kg-os 4 lemezes NAS dobozom van, ami 0.8-as vaslemezből készült az örökkévalóságnak...
Ezt darabjaira szedtem és újra össze-szegecseltem, az össze érő éleket előtte kihúztam ragasztóval, a váz és a HDD-cadge pereme közé kétoldalas 3M ragasztót szorítottam és úgy csavaroztam össze, és az alsó-felső sík részét 3mm-es gumi lappal csillaptottam.
Annyira masszív, és nehéz lett, hogy maga a ház nem, de a ~4cm-vastag íróasztal munkafelülete búgásnak indul alatta, a 4db 7200-as HDD lemezforgató motorja elegendő energiát biztosít hozzá.Red-ekkel meg sem mozdult, de nem is voltak túl fürgék 20ms vs. 12ms acces time
-
törölt tag
válasz
Möre83 #35017 üzenetére
Erre nem kaptál választ:
Első kérdésre: Ekkora TDP-hez mindegy, nincs jelentős eltérés a terhelő áramban 5A vs. 3A. De a füllel hallható Zaj szempontjából a 12V-os a kockázatmentesebb.
Második: Kapcsoló üzemű tápok között nem fogsz ilyet találni, mert óriási mennyiségű RF zajt vezetnek a föld felé, bármilyen kisebb térerejű adót elnyomnak. De a "külső táp" és a "doboz" közti vezeték is működhet úgy mint egy antenna, ami alkalmas arra, hogy a rajta folyó nagyfrekvenciás zaj komponenseket is tartalmazó áram besugározza az egész szobát.
Analóg tápegység, egybeépítve a géppel, és több fokozatú RF shild megfelelő földeléssel bekötve, lehet megoldás... -
törölt tag
válasz
AxBattler #35053 üzenetére
Termék pozicionálás...
Én is erre várok.
AM1-en memória sávszélessége nevetségesen alacsony, nem tudtam 20% fölé terhelni a CPU-t memória intenzív feladattal, annyira korlátozta a gyenge memóriavezérlő. A "véletlen" ECC support kell, az maradhat.Cserélhető cpu-s ITX lap Xeon(ECC) támogatással 8/16 portal dual lan-al 60K-nál indul.. de mivel nem kell erős cpu, csak sok memória, megfelelő sávszéllel, jó lenne erre valami alternatíva végre.
-
törölt tag
válasz
Archttila #34985 üzenetére
Change log-hol van?
Ha valaki H67M-ITX/HT -n szeretne bios-t updatelni / frissíteni 1.1 ről 2.2-re pl.: CPU support miatt, akkor
nálam megvan a 1.3 és 2.1 -es Win-alapú Bios installer, amik csak egymásra frissíthetőek, és nélkülük nem megy fel a 2.2-es bios!
Mára csak a 2.2 maradt letölthető az asrocknál, és a change-logok is eltűntek?! -
törölt tag
válasz
Archttila #34966 üzenetére
Nagyon közel van az oldallap az esetleges 2 slot-os VGA-hoz, és a hátoldali komponensek sem dúskálnak a friss levegőben.
Ha az alsó felén lenne 3x92mm-es ventinek hely kialakítva lehetne vele valamit kezdeni, de így csak egy nagyon szép ház, amibe egy feleselgessen erős táp is belefér -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
AxBattler #34959 üzenetére
A front panelen a felsőkét csavar-helyre is illeszkedik a 140-es légkavaró, biztosan nem fér mögé és a táp közé, vagy fölé egy 3,5"-os HDD.
Barbie™-ház
-
törölt tag
válasz
Archttila #34938 üzenetére
Elvileg nem, a Fórum-motor nem dobta ki...
Ez a nagyobb hőlépcsőt úgy éri el a CPU és a környezet között, hogy még több hulladékhőt tol a házba.
Gyorsabb a hőelvonás, cserébe nagyobb a forróság odabent.
Ezeknek a TEC-es hűtőknek a hőmérséklet függő vezérlés szokott lenni a gyengéjük, vissza kell vennie a teljesítményt annyira, hogy ne legyen párakicsapódás a hűtő talpán ha a CPU-nál nincs elég hőtermelés, de nem lehet túl kicsi sem az áram rajta, mert akkor nem vezeti eléggé a hőt a TEC.Szóval nagyon összetett feladat valós körülmények között CPU-t hűteni vele, ezért legtöbbször "csak" rásegítésnek használják, ami viszont a folyamatosan CPU-val kapcsolatban lévő rész hatásfokát csökkenti, nem tud elég meleg lenni ahhoz hogy hőt adjon le a környezetnek. Ha éppen nem megy, akkor meg fele borda hőkapacitása kárba vész, mert nincs kapcsolat a két rész között.
Érdekes állatfaj, de inkább Fix disszipációjú Laser és optikáik pontosan szobahőmérsékleten tartásához, vagy nagy érzékenységű előerősítők termikus zajának minimalizálására alkalmas ez a technológia, mint sem CPU hűtésre.
-
törölt tag
válasz
gabriel26 #34922 üzenetére
Azzal a hűtéssel picivel 80C° alatti GPU-val tud a legnagyobb hőmennyiséget átadni a környezetnek, akkor nem kell hozzá 4000 RPM, nem a 65C°-ot kell megcélozni vele.
jó, nálam csak ~3C°-ot jelent a GPU hőmérsékletben ha leveszem az oldalát a gépnek, de 250W a TDP nem ~150W
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Csokilama #34905 üzenetére
Eltüntetni, nem is, de befejezni be tudod:
Elsőnek kívül-belül teleragasztani maszkolószalaggal, erre berajzolni azt a két ívét kis ráhagyással, hogy a hullámzást is el lehessen tüntetni. Durvább csiszolóvászon összeteker, olyan átmérőre hogy az ívek végén a lekerekítést szépen ki lehessen vele alakítani a két ív vonaláig, majd a két ívet szintén durvább papírral hosszanti irányba mozgatva kicsiszol. Ha tudsz, műanyag csőből picit-kisebb/nagyobb ívet kivágni, és erre rászorítani a papírt, akkor nem lehet elrontani, mert a csődarabon a pontos ívet be tudod feszítéssel állítani, és derékszöget is lehet tartani a lappal.
Majd ha mindenhol íven van, de csak 0,5mm hiányzik a mérethez, átváltani finomabb papírra és hosszú mozdulatokkal eltüntetni az összes egyenetlenséget.
Ha türelmesen csinálod, és nem karcolod össze az eloxálást, senki nem mondja meg hogy az kézzel készült, és nincs ok a kapkodásra, mert ALU-ban nagyon jól lehet haladni, még papírral isHa jól látom azért kellett, hogy a vga-t be lehessen forgatni a helyére...a csövek végei az előlap síkjába érnek, a képekből nem tudom eldönteni!?
-
törölt tag
válasz
Csokilama #34900 üzenetére
Nem kicsit meglepett hogy "csak" léghűtéses összeállítással álltál elő, de a megvalósítás magáért beszél, szellőzés és funkcionalitás szempontjából 10 pont!
Egy kicsit feldobnám olyan funkcióval rendelkező elemekkel, amelyek elvonnák a figyelmet a kint lévő ventilátorokat, és a kivágásról amit a hőcsövek miatt kellett ejteni.Egy pár jól elhelyezett krómozott kapaszkodó még erőteljesebbé tenné az előlapon végigfutó ezüst csík hatást, ezeket lehetne használni mint talpat/keretet, ami még védené is a ventilátorokat.
-
törölt tag
válasz
imibogyo #34891 üzenetére
Kiegészíteném azzal, hogy: A VGA és a drive-ok közé tennék "hőpajzsot"* ami nem engedné oda a VGA-ból kiáramló forró levegőt a réseken, illetve a köztük lévő átmelegített lemez sem sugározná az infrát.
Exrudált alu profil helyett bőven elég 3mm-es Alu lemez, ami elviszi a drive-okon keletkező hőt ~5-8W-ról van szó, és átadja azt, ott létrehozott bármilyen légáramlásnak..
A lemezt a meglévő furatokra távtartóval fel lehet szerelni, így nem fogja később akadályozni a szerelést, ugyan ebben a pozíciókban maradhatnak a meghajtók, kábelezés, még vágni sem kell semmit a házon.*2-3 rétegű műanyag+fém fólia.
-
törölt tag
válasz
kisza25 #34873 üzenetére
Nem, már nem ott lakom, de a PC-s-bütykölős cuccaim ott vannak beraktározva, aminek a mennyiségét párom csak sejtheti...jobb ez így
mert közelharc nélkül tudok alkotni, nyugodtan, ha akad rá időm. Közben muteromra is ránézhetek, ha éppen nem dolgozik, 100%-ban idő-hatékonyra van kitalálva.
Nekem nincs ilyen jó átlagom, csak 5:1-hez az arány
-
törölt tag
válasz
nagyarpad #34817 üzenetére
Nekem a Wi-Fi modulmagassága(36mm), pozíciója (57mm) és a hűtő ferdén hátranyúló hőcsőnek a könyöke tűnik problémásnak: ha méretarányos a rajz minden féle pontatlanságot beleszámolva, akár egybe is eshetnek a valóságban. A első rajzon 57mm szerepel a foglalat középvonala és a WiFi modul között, én pedig ~57mm-t számoltam a hűtő rajza, és megadott méretei alapján 36mm-es magasságban, és pont 30-40mm körül lehet a hőcső a foglalat közepétől eltolva.
(#34818) HookR : ez pont az ellenkező tájolás, gondolom nem véletlen.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #34814 üzenetére
Ennyi idő elteltével a PCB-vel együtt bármelyik pineket tartó műanyag(foglalat) is deformálódhat a hűtés egyenetlen leszorítása vagy a CPU-t befeszítő kerete miatt, annyira, hogy ilyen problémát okozzon, mert nem ér hozzá a cpu-hoz a láb.
Ez nem Asus specifikus a probléma.Meg lehet próbálni levenni a 3 csavarral a keretet a foglalat körül, és hagyni 1-2 hétig csupaszon, talán kirúgja magát az alaplap.
-
törölt tag
válasz
zsoltee10 #34802 üzenetére
Nem akarom túltolni a dolgot, de szeretném leírni az álláspontomat, és azért nem PM-ben teszem ezt, mert a több fórumtársat is érinti a dolog:
Radi8tor-nak, a kollégának igaza volt abban, hogy átirányított, mert Ram az egyik legkevésbé ITX-alaplap téma specifikus dolog: onnantól hogy mechanikailag belefér a slot-ba és a kinézett processzor hűtő alá (kivitele és magassága ismert) tovább nem igazán tartozna ide.
Nagyon régen volt az, hogy az alaplap északi hídjában lévő vezérlő és a BIOS döntötte el hogy kompatibilis-e vele a memória, működik-e. Mióta a CPU-ban van a vezérlő, és van egy szabványos feszültség+órajel+késleltetés tábla (Jedec-től), azóta minden modulnak el kell indulnia, azonos Ram szabvány esetén. Az hogy más, "kézzel beállított" időzítést/feszültséget hogy viseli el az IMC és adott memória kombináció az már más ügy, innen tovább bontogatva a kérdést ez a ram-os esetleg adott processzor topikjának tárgya lehet. Kivéve ha ezekkel a beállítások módosításával energia megtakarítása a célunk, ami hatással van a hőtermelésre, fogyasztásra, ez ugyan határterület, de On-topic, és szakmai kérdésnek minősül, van helye ITT.Azt megértem, hogy neked így volt gyorsabb, és a többiek is segítőkészebbek itt, így célravezetőbb itt feltenni OFF kérdést, amire talán saját topikjában is jóval kisebb elánnal válaszolnának. Ez jó dolognak érzem, mert azt mutatja: jó az a közösség, köszönjük a bizalmat!
Szerintem mindkettőtöknek igaza van, de sajnos nincs közös metszet benne, így a vita is teljesen eredménytelen volt, amit nagyon sajnálok.
Annak örültem volna, ha PM-ben folyik le ez az érdekvédelmi vita, mert ez volt erre eddig a bevett szokás. Jobban lehet úgy koncentrálni a félreértés feloldására, kevesebb marad a feszültség a topikban, köztetek.
Azt hogy nem így történt, be tudom annak, hogy front volt, és "rossz napja" volt a modi-nak, és másnak is. Mert eddig minden egyes esetben meg tudott oldani diszkréten egy ilyen triviális dolgot. Ami becsülendő és ahhoz képest nagy dolog, hogy milyen változatos és mennyi topikot tart rendben egyszerre.Amit kérek mindenkitől: hogy a fórumozok továbbra is támogassák a modi-t munkájában, ne raboljuk az idejét, energiáját felesleges dolgokkal, ő tudja hogy mit miért tesz, lehetőleg ne keljen külön megmagyaráznia a tetteit, és ne tegyünk rá megjegyzést, vagy ha annyira kikívánkozik és fontos akkor PM-ben tegyük ezt.
Továbbá: ilyen esetben, ahogy eddig is, a Milyen memóriát vegyek topikot vagy az alaplap QVL-t fogjuk linkelni az ilyen jellegű kérdések megválaszolására, persze ettől szabadon el lehet térni és kiegészíteni, ha van első kézből információnk, ami segítséget jelenthet az ügyben. De az sem baj, ha a specifikus topikban hangzik el a válasz, és átinvitáljuk oda a kérdezőt, mert ott nagyobb eséllyel segítünk ezzel másoknak is.
Szeretném ha továbbra is egymást megértve, segítve, érdekeit tiszteltben tartva, de maradnánk a téma mellett: "mini-ITX és határterületei" feszültség mentes fejtegetésénél.
Bőven belefér egy kis jó hangulatú OFF, viccelődés, de ne a topik jó hangulatának, vagy használhatóságának a kárára tegyük ezt, ha kérhetem.Tisztelettel: Gáli Róbert
-
törölt tag
válasz
kenwood #34732 üzenetére
Lehet hogy nem nekem szántad.
A képeket tovább nézve, lennék olyan galád: hogy beledugnám az egészet az aszal alá, valami alaplaptálcára, fióksínnel. Felül besüllyesztett üveglappal, ledekkel. Az USB hubot meg kidobnám az asztalra, bekapcsolás mehet reed-relével meg neodímium mágnessel, ami el van dugva a fában... valahol.
-
törölt tag
válasz
zsoltee10 #34727 üzenetére
Akár egy Node 202-t a polc alá fel tudnád tenni a falra, alatta lenne helyed az asztalon, vagy befordítani a fa mellé.
Csak hogy haza beszéljek : FT03-mini 22 cm-el rövidebb mint a mostani házad ~19x23,5-es az alapterülete, magassága szintén 40cm.
(#34729) zsoltee10: Akár így: [link]
(#34730) Vtomi80: A problémád kiváltó oka, hogy a házon belűre kerül a VGA hője, ha ez VGA cserével megszűnik az a célravezetőbb, mint 2x nagyobb házba költözni.
-
törölt tag
Ilyen nincs
kb. ez lett volna a válasz az eredeti kérdésedre is...
Ha egy kis térfogatú doboz levegőjébe beletolsz 450W hőt (300W tunigolt VGA +150W tuningolt CPU) akkor csak nagyon intenzív légcserével lehet a benti hőmérsékletet kordában tartani. És erre kb. az összes kapható ház alkalmatlan.
A következőt gondold el: adott 24L-es tégla, fekvő doboz, a tetejében 20x20-as hőleadó, alatta egy 200mm-es ventilátor óriási légnyomással. A konfig 450W disszipál fúl gázon. Ekkor 25C°-van a dobozban a hőleadóból 40C°-os levegő távozik!, a doboz oldalai teljesen perforáltak, hatalmas huzat van, nem akadályozza semmi a légszállítást ~1C° a különbség van aközött, ha a házon, vagy külön a doboz mellett van a hőleadó.
Ha ugyan ennek a légáramnak nem a radiátor adná át a 450W hőt, hanem mindenféle borda+ventillátor a házon belül, el lehet képzelni mennyire lenne meleg odabent.
Egy átlagos ház ennek a légcserének a töredékét tudja, mert nem lehet benne akkora vákumot/légnyomást létrehozni, ami teljes keresztmetszetben elindítja az áramlást. Szóval egy bolti háznál elég rossz esélyekkel indulsz.Ahhoz hogy működjön Custom hűtős VGA-val a szellőzés, ahhoz nem elég az hogy tiszta perforáció legyen a ház mindenhol és viszonylag nagy legyen a térfogata. Kell hogy jó helyre lehessen tenni a ventillátort, illetve jó helyen, elég nagy keresztmetszeten áramolhasson be/ki a levegő, és ennek hatására teljes keresztmetszeten tudjon belül légcserét csinálni.
Amit leírtam elrendezést az lenne a legalkalmasabb kitolni a hőt a komponensek közül hosszanti irányban, anélkül hogy komolyabban melegítenék egymást a komponensek.
Az evolvo-nál közel van a VGA-hoz a fém burkolat, ami akadályozza a ventilátorait. Inkább nem az itx-változatot nézegetném, de még így is meg van az a probléma, hogy a front lap két kis kivágása iszonyatosan kevés a 2db 120mm-es ventilátornak, és emellé mod nélkül nincs lehetőség légzáróan feltenni őket az előlapra úgy hogy ne légkeveréses sütő legyen, hanem történjen tényleges légcsere is.
Hátsó venti nélkül kb.: használhatatlan. -
törölt tag
Ez már bőven mATX méret, de tehetsz bele Itx lapot... ilyet keress:
Legalább 2db 120mm-es ventillátor elfér a front lapon, max ritkás rács van előtte, vga körül istenes perforáció. Az alaplap tálca meg van fordítva, felül van a VGA, alul a CPU.(#34698) Pöttön: Szép és ötletes összeállítás
-
törölt tag
válasz
AxBattler #34648 üzenetére
Nekem volt több mosható porszűrős házam, mindegyikbe belement a finom por minden igyekezettől függetlenül. Ha kivettem a levegő útjából az akadályt: javultak a hőmérsékletek, csendesebb lett, és kevésbé lett hajlamos a por összegyűjtésére, pedig a porszűrő pont azért volt ott, hogy ne legyen benne a por.
Én elfelejteném a porszűrő funkciót és a rácsos előlapot meghagynám a szellőzésnek. Mert a por csak ott rakódik le ahol a levegő irányt változtat vagy nagyon lelassul, ha nem rakod fel a porszűrőt átvágtat a házon a levegő a benne lebegő por nagy részével a hátán, ami mégis bennmaradna háromhavonta kifújod sűrített levegővel, az előlappal egyetemben. És nem kell az előlapot leszerelni, kábeleket bontani sem.
Nálunk van cica, és a xeon-os gép lent van a földön. Nincs dráma benne, akár mikor szétnyitom, pedig napi 8-10 órát biztos megy, hozzá teszem: minden nap porszívózva van a laminált padló.
-
törölt tag
válasz
radi8tor #34604 üzenetére
"Metal Ant" néven futott a Metal Gear, amazon/ebay-en 23-25K körül kellette magát, H81-es Thin-ITX lappal együtt! Korábban már volt itt is szó róla.
(#34606) storm4 : nekem pár napja japánból 2500 ft-étr hoztak el Air mall-el kb.: 1 kilós, kartondobozt, 35*35*15cm kül.-mérettel, szerintem ennél nem sokkal több...
-
törölt tag
Szia! Lajos75-nek van ilyen. Őt kérdezd.
(#34593) burny : a galériát érdemes átnézni, van benne két hőkamerás kép. Igaz hogy csak 45C°-ig mutat, ami megtévesztő, de látható hogy az AIO mögött a VRM részen idle is 45°C felett van a hőmérséklet.!!
Jó lehet a szellőzése a háznak, csak az AIO-t nem kell erőltetni bele. -
törölt tag
válasz
M@trixfan #34585 üzenetére
Az a véleményem hogy ennél sokkal kisebbe nem is férne bele ebben a "klasszikus" elrendezésben, anélkül hogy a "gamer" ház feature-listáját ne keljen valahol megkurtítani.
mITX-ből és a megszokott pc-formábol kihozták azt amit lehet, innen térfogatban lefelé, hajtogatva, a listát kurtítva kötve lehet csak haladni menetelniMost esett le, hogy ezt is és a P180-minit is antek gyártotta, az a másik ilyen "mérföldkő" ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.
Szerintem meg fog oldódni a külső GPU összeköttetése a mini PC-vel/laptoppal.
Sokkal kényelmesebb, csendesebb lenne külön, mint egy légtérben 150-250W-al főzni a többi alkatrészt, bővíthetőségről nem is beszélve. Fogadhatna 2 optikát a GPU a pci-express interface érpárai helyett, mellesleg a földhurok problémát is egyből ki lehetne pipálni. -
törölt tag
[ Antec Cube - Designed by Razer ] [link]
-
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34565 üzenetére
jól van
(#34566) eight: Nem mertem "mindent feltenni rá", backupot, zenének és a helyzabáló nem fontos dolgokat gyűjtöm rá. A munkával kapcsolatos dolgok a helyi HDD-n is fent vannak, mert akármilyen profi cucc, kicsi az esélye hogy élete végéig 100%-on marad az elérhetősége a nas-nak. Így van meg a biztonság érzetem.
A zajjal meg tudok békélni, arra a kis időre amíg pörög, elasztikus ágyon van, az SSD rá van tapasztva a fedlemezre blue-tech-el, amit lehet megtettem ellene.
Nekem az SSD még 2x ennyibe kerül a tárterület, illetve ahogy megfizethetőbb lesz, egyre hajlamosabb lehet arra hogy felejtsen. Csak a FW. tudja mi lesz azzal a pár bittel, ami fél évig egy helyben van rajta
Tudom hogy a helyi 2,5" is kompromisszum, de elfogatható számomra, mert nem szeretnék beleszaladni ezekbe a problémákba, akár milyen kicsi is az esélyük papiron.Amiről még nem esett szó, az a spin up time: elég drasztikus különbség van 3,5" vs. 2,5" között!
(#34571) HookR: Azért a VGA csatlakozó nekem gyanúsan közel van a 95*95-ös keret széléhez, az lehet majd pl.: az nh-l9i mumusa
-
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34561 üzenetére
Nem is a venti kiszorítása a fő indokom:
Nekem az SSD beüzemelése után a második legnagyobb konfort-érzet változást a 3,5"-os HDD-k elhagyása jelentette. Ha nem életbevágó hogy a 3,5"-os méret bent legyen, akkor ki lehet szervezni NAS-ba, vagy 2,5"-on megoldani a tárolást, teljesen más érzés, amikor nem kell hallgatni, és hosszú időt várni a felpörgésre. -
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34553 üzenetére
Reméltem hogy tetszeni fog...
Itt vannak egy páran akik SFX-el tolják, ajánlanak neked jót, amit Kisza25 használt pl.: az jó lenne neked is.A 3,5"-os lemezt nem belűre szánjátok ugye?!
-
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34546 üzenetére
Egy csendes SFX táppal szerintem az U2 élhető környezetet biztosítana, és a táp körül elférne még min. 5db 2,5"-os SSD, ami nem akadályozná a szellőzést.
Fönt sem rekedne meg a meleg, mert a táp csinálhat ott is légcserét, ha az ATX/SFX átalakító lemezre fel lehet úgy szerelni, hogy felfelé nézzen a ventilátora. lent a VGA körül eltakarítani az összes kábelt ami akadályozná a légáramot, ha indokolt akkor picit magasabb lábakra tenni a dobozt. Sokkal többet nem érdemes és nem is kell érte tenni, hogy komfortos legyen a ház a lakóknak.
Vagy elfűrészeled a QBX-et
-
törölt tag
válasz
imibogyo #34526 üzenetére
Ha azt nézem hogy védőgázas-heggesztő szükségtelen és emiatt nem kell a váz vetemedéssel sem megküzdeni, valamint komolyabb szerszámok nélkül lehet belőle egy nagyon slabil és minden irányban derékszögű vázat építeni...
Lehet hogy forintra drágább az alapanyag, de kevesebb a gép és élőmunka igénye, valamint később még jól jöhet hogy darabonként cserélhetőek az elemek/bővíthető.Ahol azt a sok alu-t láttam, ott alu szerkezetek gyártásával foglalkoztak. Kisipari szinten hidraulikus merevítők nélkül, nem lehet alu-ból tized/század pontos, minden irányban sík vázat összehegeszteni.
-
törölt tag
válasz
bambano #34523 üzenetére
Látom benne hogy naponta újra lehet építeni, de alap problémákat nem lehet megoldani vele. Nem lesz kicsi, nem lesz, szép, és nem lesz benne szellőzés.
Ennél egy picit jobban kitalált, de szintén húzott-alul váz-rendszereket lehet kapni különböző márkanevekkel:[link]
Nekem herótom van a nyers színű alutól, még a szagát sem bírom, annyit kellett ilyet pakolni/építeni:truss.
-
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34519 üzenetére
Ő már tudja mit szeretne?!
Esetleg ez: cougar-qbx?
(#34520) AxBattler: Kapsz: lapot m.2 csatlakozóval+jó szellőzésű dobozt+120W-os tápot ezért a pénzért. Lehetne olcsóbb, de hazai induló árnak pont jó szerintem, ITX-méretben "összevásárolgatva" magasabbra jönne ki ugyan ez.
Használható Wifi kártya+kábel+antenna+5-8K, kártya olvasó +3-5K-val megdobná az árát. -
törölt tag
válasz
Sebaj Fóbiás #34510 üzenetére
Előszedtem a Jonsbo/Cooltek U2-t, de úgy látom a VGA ott is eléggé be lenne szorítva alul az SSD-vel. :-/
Elég megnyugtató tud lnni, ha nincs a gépben mozgó alkatrész/hangkeltó, amikor egész nap a ott fülelsz mellette.
"stúdiós" munka gépbe nem tennék VGA-t, csak problémát okoz szellőzés/zaj/táp szempontjából(#34503) bambano: ebben az esetben top flow hűtőben is gondolkozhatsz, nem biztos hogy a felfelé fújó torony hűtő a legideálisabb, ezzel a lap elrendezéssel.
(#34504) kenwood: Már készülődik az update, de akkora mennyiségű, hasznos információ van, hogy ki kell témák szerint cikkekbe szervezni, mert senki sem fog 200-300 sort végigolvasni, mielőtt kérdést tenne fel a topikban.
-
törölt tag
válasz
varmi2 #34477 üzenetére
Szerintem nézd meg mekkora hátrányt jelent az 1 memória csatorna használata CPU-nak IGP-nek.
Illetve érdemes megnézni a hátlapot, hogy a csatlakozók tényleg bele pattannak-e a helyükre pl.: audió, Lan.CPU a hűtése egész korrektnek néz ki, HA van normális biosa, állítható ventilátor vezérléssel, akkor meg is lehet mellette maradni. Érdemes még 1-2 likat ütni a CPU-val átellenben, hogy a PCH/HDD is kapjon szellőzést a CPU hűtő által.
-
törölt tag
válasz
Ivy.4.Ever #34476 üzenetére
Ahhoz([link]) nem jó a 20V-os tápegységed.
két variáció van vagy egy 12V-os tápegységet, vagy egy WI-120-at kell beszerezned hozzá, és a tápon lecserélni a csatlakozót. -
törölt tag
válasz
fasirTTT #34474 üzenetére
Ebben a kompakt vízhűtés topikban tudnak segíteni, mert 65mm-be nem sok minden fér bele ami léghűtő és halk.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
shteer #34446 üzenetére
Ha szeretnéd "tuningolni" nem ez a méret az ideális, nem tudsz rá normális méretű alkatrészeket tenni, illetve ezek gátolnák a szellőzését. Lehet hogy egy jobb hatásfokú "rendes paneltáp" eredményesebb ha ilyen céljaid vannak vele.
Ezt például alkalmasabbak tartom a feladatra:[link]
Ajánlanám: egy - kis terhelés mellett is - ismert hatásfokú tápról megnézni a konfigot, hogy a valós táp igénye kiderüljön teljes terhelés alatt, és ne a gép össze-sakkozása után legyen gyomorideged...
-
törölt tag
válasz
patomi #34435 üzenetére
Ez tök jó, de 700-as fordulat felett már ez is zavaró
Milyen körülmény miatt kell neki 700 felett mennie? annak a hűtőnek 500RPM mellett meg kell tudnia küzdeni azzal a 2 maggal.
Lehet fix ellenállásról is járatni, ha nincs a bios-ban "kifinomult" többlépcsős hőmérséklet/PWM% függvény.
-
törölt tag
válasz
energy4ever #34424 üzenetére
Sokan azt hiszik, hogy ha a res. van legfelul, akkor abba megy az osszes levego, pedig zart rendszernel, nyomas alatt, nem mindig a fizikailag legfelso pont van legfelul.
Így van, de nem a nyomás a lényeg, hanem az, hogy nagy sebességgel áramlik a közeg:
A buborék ott gyűlik össze, ahol nem áramlik a közeg és tud úgy viselkedni, mint ahogy a gravitáció és az eltérő sűrűségek miatt viselkednie kell, elindul felfelé.
Ez elő állhat a res.ben, a blokk sarkában, vagy a radiátor csövei mellett, ezek lesznek a "legfelső pontok" a buboréknak.
Ha áll a szivattyú akkor olyan helyen is megjelenhetnek, ahol eddig nem volt lehetőségük, mert nem mozog a közeg, és nem töri szét a buborékokat a forgórész, így össze tudnak állni nagy buborékokká, és szabadon elindulhatnak felfelé. pl: a fekvő radiátor egyéb részeiben, csőfalon amit én is tapasztaltam.
Ha újra elindul, megint csak akkora mennyiségű buborék maradhat ott, amit a nyugvó részek csapdába tudnak ejteni, a többi elkezd keringeni, majd forgórész beledolgozza a folyadékba. A res. azért nagy találmány, mert itt van a legnagyobb keresztmetszet és a közel nyugvó folyadék/levegő határa, ami hatására véglegesen ki tud lépni a buborék a folyadékból. Azért a pumpa elé kerül, hogy a buborék mentes legyen a víz amit beszív, ne porlassza vissza a levegőt a közegbe.Nekem ebből a csobogós res. az egyetlen ami szúrja a szemem, amit kihagytam volna ha erről is megkérdezel... A teljesítményét a ház szellőzése fojthatja le, sejtésem szerint.
Örülök hogy jó tanácsot adtam, és megérte
-
törölt tag
válasz
energy4ever #34422 üzenetére
Most légtelenítettem le épített AIO-mat sokadjára, a pumpát cserélgetem, hátha elnémul...
A levegő tényleg bárhol el tud benne rejtőzni, összegyűlni, de a buborékok felbukkanása akkor volt a legintenzívebb, amikor a legmagasabban volt tartva a szabad nyílás. Másrészt volt ilyen elrendezésű hűtésem, ahol a legmagasabban a radiátor volt fektetve, ha 2-3 napig nem volt elindítva, mindig buborék vándorlás hangja volt hallható a radiátorból, pedig hermetikusan zárt volt a rendszer, és külön-külön átmozgatva volt az összes alkatrész lelégtelenítve.Ügyesen kisakkoztad, sőt szerencséd is volt. Azon viszont meglepődtem, hogy ilyen csekély a differencia, úgy, hogy közben a szellőzés is jobb lett. Elvileg a VGA-ból kiáramló meleg felfűtheti a radiátort, ami miatt a CPU is melegebb lenne, de a "100%-os processzor terhelésnél" nem lehet erről szó.
Nálam radiátor mérettől függően 8C°(140x30) ill. 12C°(200x35) hozott az AIO az atlasz-hoz képest ~130W hőről van szó. -
törölt tag
válasz
energy4ever #34420 üzenetére
Jobban néz ki
a radiátort hogyan légtelenítetted le, feljebb van mint a res.?
-
törölt tag
válasz
energy4ever #34418 üzenetére
Azt látod hogy a csobogós függőlegesen üzemel, mert így nem mászik le a buborék a pumpához?
Ha ezt megdöntöd akkor simán elúszik a pumpa szívó oldalához a buborék és beszívja...Ha le tudod légteleníteni a rendszert, úgy hogy ne legyenek buborékok a csövekben akkor tévedtem
-
törölt tag
válasz
energy4ever #34416 üzenetére
Ahogy csobog, beköti a levegőt, ami elkerül mindenhova a csöveken keresztül. Az elhelyezése miatt, a radiátorban fog összegyűlni a buborék. Ha ez nem zavar...
-
törölt tag
válasz
energy4ever #34411 üzenetére
Hybrid: levegő-víz hűtés
Viccet félre téve a res.-t nem így kell bekötni, vagy a szöge nem jó. Mert csobog a víz és levegőt szív a pumpa.
Vizes topikban kérj segítséget hozzá, ha nem boldogulsz!
(#34403) bambano: <(Tcase)-5C°
-
törölt tag
Ahhoz képest minden "drága"
Nekem a medical-grade delta jobban tetszik, az lehet elmegy 10 évet egy bekapcsolással, amíg ebből elhasználsz 10-et, igaz csak 200 usd, de az állás+szerviz-költségből kijön párszor a komolyabb táp ára.
Szóval melyik lesz az olcsó?!Persze ez csak egy PC, de akkor is 80%-ban a tápon múlik hogy indul vagy nem, ahogy tovább egyszerűsödik, van az 90%-is. Egyszer régen volt egy "drága" Kme-tápom azóta csak "olcsó" delta/enermax/seasonic jöhettek szóba.
-
törölt tag
Igazad van jó régen néztem az árakat
itt van egy 400W-os ami 93%-ot tud, és "csak" 180 usd. Ugyan ez U frame-ben(integrált hűtőborda) kicsit drágább lenne.Itt van még a Delta aktuális táp kínálata, ami kielégíti a medical/IT besorolást:[link]
-
törölt tag
válasz
#25954560 #34394 üzenetére
A képen itt a tápja link Ezt sem folyamatos terhelésre tenyésztették ki. Valószínű hogy <=95%-os hatásfokkal rendelkezik, min. 14W hőt termel full gázon, a képzeletedre bízom mi történik 2-3 óra után.
Persze laposnál ez nem probléma, mert nem fogod folyamatosan kiterhelni ennyire, egy perc után vissza veszi az órajelet, mert gyenge a hűtése, fogyasztás is csökken, és az akkut sem órákon keresztül tölti...
Ugyan ez a visszaszabályzás asztali gépnél nem biztos hogy bekövetkezik, túlmelegedhet a tápegység és onnantól az fogja visszavenni a kimeneti áramot.
Egy szóval ilyenre nem építenék tartósan 150-180W többet igénylő konfigot, mert érhetnek meglepetések.250W("passzív")-350W-ot(forced cooling) produkáló magas hatásfokú 92-93% táp kb. 4x ekkora térfogatú, és 4-500Usd.
-
törölt tag
1000% hogy hangosabb, a 30dB zaj valószínű hogy az sem igaz. De a 95x95-ös alapterületre befér mindennel együtt, ami nagy segítség ha nem tudsz/akarsz a házra rászerelni egy 120-as radiátort. +költség vagy hely hiányában.
Remélem nem lesz ez általános ez az igénytelen megoldás, pénzt nem adnék érte, de az OEM lehet hogy ráharap.
-
törölt tag
legegyszerűbb 1x120-as hűtő teljesítményét hozhatja ha elég erős a pumpa. A két nagynyomású venti visszahozhatja a kisebb felület miatti hátrányt.
Nekem a talp és rögzítő fülek kialakítása nem tetszik.
Elképzelhető, hogy a következő CPU generáció 6 magos K-s csúcs CPU-ja generálni fog akkora hősűrűséget, hogy kelleni fog a víz hőtehetetlensége a stabil üzemhez: azok a magok se melegedjenek túl, amiken aktív a turbó. Mert 4,5-4,6GHz-re és jó sok magfeszültségre tippelek, azért hogy egy szálon is lelépje a 6700K-t, ne csak a +2 mag miatti 50%-al magasabb össz teljesítmény legyen csábító.
Lehet hogy nem lépik át a 100W-os határt TDP-ben, megfelelő turbó paraméterezésselLehet még ennek is létjogosultsága, szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest