- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Fairphone 6
-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zamma
őstag
válasz
czanga #95960 üzenetére
A kérdésedre jóval bonyolultabb a válasz mint gondolnád, de semmiképpen nem lehet általános választ adni, 3 csoportot alkottam és ez alapján gondolkodj 5800X3D kontra Intelben:
A számok és betűk itt nagyon fontosak, direkt kiemeltem vastaggal!
Ryzen 7 5800X3D
Minimum az ID-Cooling SE-207-XT 19 500 Ft vagy a Deepcool AG620 20 ezer Ft
Ha mégis meleg/hangos lenne valamelyik, akkor 2 db jobb venti kell rá (Arctic P12, P12 Max +1800-2800 Ft/db)!I. i5-12500
14 ezer körül innen választhatsz, de az egy ventisekre vegyél egy plusz ventit (+1800-2800 Ft)!II. A 12600 és 13500-ra szintén a 207 XT/AG620 még jó, ha mégis meleg/hangos lenne valamelyik, akkor 2 db jobb venti kell rá (+1800-2800 Ft/db)!
III. Nagyobbaknál (12700-12900 és 13600-13900) viszont az kell amit a #95957-ben leírtam, vagy itthonról 26 ezer alatt nem fogod tudni megoldani, abszolút minimumnak a Deepcool AK620 modell jöhet szóba.
Plusz tipp: ID-Cooling SE-206-XT 13 ezer Ft vásárolva + 2 jobb ventit hozzá véve (+1800-2800 Ft/db) egy jobb hűtést kapsz 19 ezerből!
-
Zamma
őstag
válasz
czanga #95955 üzenetére
Az 5800X3D nagyon melegedős, szívnak vele a tulajok rendesen itt a fótumon is...
A házad 156 mm magas hűtőt enged max, az előző posztban szereplő Thermalright Phantom Spirit 120 SE hűtő vagy a Peerless Assassin 120 SE lesz a te embered, éppen befér!
Német amazonról tudod rendelni, futárral együtt 21 500 Ft.
Ha gyengébb hűtőt veszel nem fog felforrni, de visszavesz a proci a frekiből még undervolttal is... -
Speed®
titán
válasz
czanga #87655 üzenetére
Nem véletlenül nem szeretjük, elégséges megoldásnak jó csupán, komolyabb fűtőérték alatt elfogy, mellé a csendes üzem sem az erőssége. Én nem feszegetném pusztán a dizájn miatt egy replikával sem a dolgot, inkább szereznék egy alapból erős bordát és azt pimpelném ventivel, ha már csillámpónira van igény.
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #51130 üzenetére
Én - ha van hely a házban, már pedig van - inkább 120 mm-es ventis coolert vennék...akár használtat is.
A 92 mm-es táborból EKL Cold Tower Merlin Edition (3 hőcső) 3.5k+1.3k futár vagy Xigmatek Loki ( ezt fel tudod tenni úgy is, hogy hátrafelé fúj, bár a te kuckódban nyugodtan fújhat felfelé is) -
Tarill
őstag
válasz
czanga #50553 üzenetére
nem cukorból készülnek a procik, 95fokig is felmehet anélkül h baja lenne igaz ezen már érdemes tovább nyúzni, 24/7-re max egy ilyen 85-90 fok ami még hosszabb távon elviselhető de azért ez már nem túl jó. De gyári hűtőkkel tudják tartani a procik a 65-70 fokot uh nem kell aggódni (ha csak nem tuningolni akarsz a gyári hűtővel)
-
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #50553 üzenetére
Ez az érték nagyban függ a processzor típusától. Szerintem a max. TDP érték 40-50%-a megfelelő egy IDLE értéknek. pl. a korábbi Q6600-as procim max.105W TDP értékkel bírt és IDLE 35-40 C fokon ment a Brocken alatt. A mostani max.65W-os procim a Macho alatt 40-42 C fokon megy, de mivel passzív hűtéssel venti nélkül, így ez az érték is megfelelő. A haverom 100W-os A10-es APUja 45-50 C fokon működik IDLE egy EKL Cold Tower alatt.
-
kromatika
veterán
válasz
czanga #50553 üzenetére
szia.70 fokig semmi baja nem lehet egy procinak.
ha terhelésnél pl 55-65 fokos max egy négy magos proci,akkor az egy jól sikerült hűtés.főképpen akkor ha ehhez csend is párosul.És a proci élet tartalmára tekintettel semmilyen előnnyel nem jár ha pl max 55 fok és nem 65.Azért mert mind két érték bőven benne van a türés határba.Sokan félre értik,hogy minnék hűvősebb a proci,annál tovább lesz jó.Nem így van.
A proci élettartalma legjobban attól függ hogy milyen magas feszen megy,a gyári értéktől magasabban.De az is csak,évek multával okoz dekradálódást,normál keretek között.
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #50549 üzenetére
Két hőcső, 250g, 80 mm-es venti...nagy csodákat ne várj tőle...kb. a gyári hűtés szintjén van.
" Jónak néz ki mindkettő, a 2 direkt érintkező hőcső, és amiatt, hogy egymás mellé rendezték el őket. "
Az egymás mellett szoraosan elhelyezett hőcső pont, hogy nem jó. A bordán jobban szétosztott, egymástól távolabb elhelyezett hőcsövek gyorsabban átadják a hőt a lamellákra.
Az általad említet két cucc közül inkább az LC CC-95A Deepcool egyébként nagyon összefonódott az Alpenfön-nel...sok a hasonló ill. megegyező modell pl. Deepcool Assassin - Alpenföhn K2 vagy DeepCool MC6002GS Gamer Storm - Alpenföhn Brocken
Mindkét márka Kínából, ugyanattól az OEM szállítótól vásárol. -
speedydb23
senior tag
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #50500 üzenetére
A gyári AMD cooler visítását nem űbereli semmi...a Loki pedig szerintem annyival nem jobb, mint egy Cold Tower, mint amennyivel drágább. Pláne, hogy annyi pénzért 120 mm-es ventis hűtőt is vehetsz
Itt egy összehasonlító teszt a T4 és a 212 -ről. Azért meg kell jegyezni, hogy a 120 mm-es ventik között nem a CoolerMaster-ek a leghalkabbak...de valahol kompromisszumot kell kötni.Igen, a Loki felszerelhető AMD-re 4 féle módon, mert neki saját felfogatása van (hátlapi merevítéses - backplate-es) míg az EKL az egyszerűbb beakasztós módszert alkalmazza. A Lokit ezért nehezebb feltenni, mert ha nincs szerelőnyílás a házadon, akkor ki kell venni az alaplapot majd utána le kell venni a gyári felfogató keretet is (bár, ez nem nagy meló) Én jobban szeretem a backplate-es rögzítést mert szerintem stabilabban fogja a bordát...
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #50492 üzenetére
Igen! Ár/értékben AMD-re jelenleg is a Cold Tower a legjobb. Egy 65W-os AMD A4 5300 -at IDLE 35 C fokon tart, egy 95W-os APU-t 45-50 C fokon és mindezt 3.5k-ért teszi. Viszont terhelésen azért megjön a hangja neki is. Az AC coolerek szintén jól dolgoznak és halkan, de egy játékos konfigban egy 120 mm-es ventis cooler jobb választás. Nem akarok senki zsebében túrkálni, de +1-2k -ért jobb hűtési teljesítményt és halkabb üzemmódot biztosít egy 120/140 mm-es ventis hűtő. Januárban még a Xigmatek Gaia volt a legolcsóbb és akkor annak a kollégának is ugyanazt javasoltam, mint Neked...
Ha van hely, akkor +1-2k és egy nagyobb cooler...ha szorít a kassza akkor Cold Tower, ha 7k akkor Hyper T4 / 212 vagy egy fasza használt hűtő az apróról...pl. egy jó Mugen borda + BeQuiet! 120 mm PWM venti(#50495) czanga: A legtöbb coolert AMD-re csak 2 féle módon lehet feltenni.
- felfelé fúj (ez a felső tápos házaknál gáz, mert a cpu hőjét belenyomja a venti a tápba)
- lefelé fúj a VGA kártya irányába
Van azért néhány cooler,ami 4 féleképp szerelhető pl. AC A30, Zalman CNPS 10X Optima / Performa, stb(#50496) Apollo_21: Nálam is van kb. 4-5 cooler...mostanában mindegyik 30-32 C fokos, szobahőmérsékleten, a Macho van egyedül munkára fogva a procin...ő passzívan 46-48 C fokos a nagy melegre való tekintettel...
-
Potzee
addikt
válasz
czanga #50488 üzenetére
A legolcsóbb megoldás a speedydb23 kolléga által említett Hyper T4 (jó néhány helyen lehet kapni) vagy egy Hyper 212, de az aprón is ki lehet fogni nagyon jó holmikat...pl. Scythe Mugen 3, Mine 2, stb...
bombibmw:
Valóban, a Gammaxx S40 is megfelelő a célra!(#50492) czanga: Egy procihűtő nem más, mint egy szépen megmunkált fém + venti. Sok hibaforrás nem létezik...max. a venti. Én még nem gariztattam egy coolert sem...
Valaki gariztatott már procihűtőt?
-
speedydb23
senior tag
-
kromatika
veterán
válasz
czanga #50480 üzenetére
szia.mind két hűtés kategóriájukban jók, EKL Cold Tower amd-re ár érték bajnok. viszont ha későbiekben intel is szóba jöhet akkor már jobban meg éri a loki,mert nem kell majd váltanod.egyébként egy kicsivel a loki jobban is teljesít.de ha a hang fontos,akkor esetleg nem férne bele a Cooler Master Hyper T4?[link] nem sokkal drágább,sőt van ahol olcsóbb mint a Loki,viszont ez már 12cm-es ventivel szerelt,halkabb és jobban is hűt mint a 9cm-es fent emlitett hűtők.
-
Henk
veterán
válasz
czanga #12453 üzenetére
Na az a táp pont egy jó hangos fajta,nekem is volt.Mikor a gép halkítást elkezdtem a cpu hűtő után a táp volt a következő amit cseréltem.A Chieftec izom hangos volt.
bakosgabor57: szép lett.Te csináltad a polírozást?A hűtőn gondolkodtam én is csak nem találtam senkit a környéken aki megcsinálta volna.Én meg nem akartam nekiállni. -
Henk
veterán
válasz
czanga #12449 üzenetére
A freezer 7 pro a leghangosabb a gépedben?Mert a vga jó lesz az S1-el.De has passzívan akarod a cpu hűtőt is használni akkor meg a házszellőzésnek kell jónak lennie,ami már nem biztos,hogy annyira halk lesz.Mondjuk nem tudom,hogy hány db és a gyári ventiket használod e a házban.A tápodat nem tudom milyen,de az is lehet hangos még.
Ha mindenképpen teljesen passzív cpu hűtőt akarsz akkor én is azt mondom,hogy valami nagyobb bordát tegyél rá.Egy hyper 212-t vagy egy Ninja2-t.
Bár szerintem hatékonyabb ha a hűtőkön van egy nagyon kis fordulatú venti ami azért csinál némi légmozgást és ilyenkor a házhűtőket is lehet kissebb fordulaton járatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- 3D nyomtatás
- Linux kezdőknek
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Autós topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mortal Kombat 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest