Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mrots

tag

válasz E.Kaufmann #25494 üzenetére

Szerintem a kerdezonek ez nem valasz, mert nem ez volt a kerdese. Nem azt kerdezte, hogyan vegye eszre, ha at kell allni a masik wan kapcsolatra, hanem azt, hogy mi a legjobb opcio arra, hogy egy ap -kent hasznalt wifit elkezdjen klienskent hasznalni. Az atallast szerintem magatol is meg tudja csinalni, irta is, hogy keresett failover szora, de ezt a konkret esetet nem fedte le semmi amit talalt.

En ket iranyt tudok elkepzelni. Mivel azt irja, hogy tiz ev alatt ketszer fordult elo, feltehetoleg ez tovabbra is egy nullahoz kozeli valoszinusegu esemeny lesz, tehat tul sokat nem erdemes agyalni rajta. Igen, en elkeszitenem a veszhelyzeti konfigot es lementenem. Ha szukseg van ra, egyszeruen restore, es mukodik minden. Ha visszaallt a helyzet, akkor pedig az uzemszeru allapot mentesevel irnam felul a routert.

Ehhez termeszetesen az is kell, hogy mindket mentest napra keszen tartsam. A kisebbik baj, ha a szomszed wifije valtozik - a mentett konfigban frissiteni kell a parametereket. A nagyobbik - es valoszinubb - baj, hogy az evek soran az eredeti kerdezo modositgatni fogja a beallitasokat az uzemszeru allapotban ahogy az elet hozza. Amikor pedig a veszhelyzeti allapotrol visszaall az uzemszeru allapotra, egy korabbi, regi mentes lehet az, amire visszall. De ezen tulmenoen szerintem semmi gond nincs ezzel.

En nem igy csinalnam, mert ez manualis. Ha a kerdezo epp nincs otthon, mas dolgozna helyette, nem biztos, hogy kivitelezheto. En beuzemelnek egy masodik routert, ez folyamatosan csatlakozna a szomszed wifijehez, e bealdoznek egy ethernet portot az ax3mon, hogy kapcsolodjak a masodik routerhez. A dontest, hogy merre menjen a forgalom innentol kezdve lehet automatizalni es csak bealltias kerdese, hogy hiba eseten a tartalek irany fele menjen.

A hatranya ennek a megoldasnak, hogy egy plusz eszkozt kell venni, uzemeltetni. Az elonye, hogy az atallas automatikus, valamint, folyamatosan lehet tesztelni a szomszedon keresztuli tartalek elerest es nem hiba eseten derul ki, hogy mar fel eve megvaltoztak a wifi parameterek.

A kerdezonek kell eldontenie, hogy egy ilyen kis valoszinusegu esemenyre ra akar-e porogni ennyire, vagy jo a manualis atallas es utana esetleg hibakereses.

Új hozzászólás Aktív témák