- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Magisk
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kalandor #26752 üzenetére
Nem teszteltem, de a számla megnyitásakor azt a tájékoztatást kaptam, hogy a számlán jóváírni csak azt az összeget tudják, ami az általad szerződéskötéskor megadott folyószámláról jött.
Így az odautaltatok mindent nem biztos, hogy célbaér(lehet a feladó visszakapja az összeget, a nem egyező számlatulajdonos név és/vagy számlaszám miatt)
-
Kobe
veterán
-
-
válasz
Kalandor #1164 üzenetére
Pont az OTP-re jellemzőek a pluszköltségek.
Megtakarításban mondok egy példát mondjuk bemész bármelyik CIB-hez ingyen nyitnak neked betétszámlát, semmilyen későbbi havi és egyéb számlanyitási költsége nincs. A legegyszerűbb lekötött betétjük 7,25%-al kamatozik most egy éves lekötésnél összegtől függetlenül. A számládhoz kapsz egy nagyon egyszerű ingyen netbank elérést, így bármikor követheted mikor járnak le a lekötéseid, új lekötést, átutalást csinálhatsz.
Amikor lejár a lekötésed a pénzt 0,1% (netbank átutalás) vagy 0,2% kp. (felvétel pénztárban) költséggel kaphatod meg. -
Integra
titán
válasz
Kalandor #1164 üzenetére
én eleve rafinál csináltam számlát, és úgy tűnik sikerült elérnem nem kevés év és vérizzadás alatt, hogy fater a cégét meg minden mást átvigyen az otpből végre szintén a rafiba.
tulajdonképpen ebből él az otp. hogy az emberek megszokták és jó az. az én szüleim se voltak kivétel -
fokukac
nagyúr
válasz
Kalandor #1162 üzenetére
na, pont az ilyen ''akciók'' miatt jó otp részvényesnek lenni...
Ne haragudj, de szerinted ez jó biznisz volt, amikor más bankok 7, meg 8 %-ot adnak egy hosszabb lekötésre?
a raiffeisennél nekem lekötés nélkül hozott kb. ennyit a pénzem. és naponta hozzáadták a kamatot is.
én az otp sázmlámat akkor szüntettem meg, amikor rájöttem, hogy az egykoron 6,5%-on lekötött pénzem 2,75%-on kamatozik.
[Szerkesztve] -
BosX
aktív tag
kicsit általánosságban is leírnám szubjektív véleményemet a témáról:
nem olyan bonyolult dolog ez a megtakarítósdi, egy internetkapcsolattal és némi rászánt idővel hamar kiművelődhet az ember, én alapvetően 3 módját favorizálom a dolgoknak.
1. Bank, pénzpiac. Klasszikus eset, az emebrfia/lánya bemegy a bankba, nyit egy lakossági folyószámlát, pénze látraszólóan kamatozik, bár ezen senki nem arányos hozamot elérni, a kamatok 0,5-1%-on mozognak.
Ha pénzét leköti (egy időre lemond róla), akkor magasabb kamatot éhet el, de a betéti kamatok mindig szinte azonnal követik (főleg negatív irányban) a Magyar Nemzeti Bank alapkamatát, mégpedig úgy, hogy mindig alatta helyezkednek el.
Ez jelenleg 6%, tehát a bankoknál kb 3-5% az elérhető kamat.
Nem sok, de atombiztos, lévén garantált és az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) által is biztosított bizonyos mértékig.
A lekötésnél általánosságban elmondható, hogy 3hónapra adják a legmagasabb kamatot, és minél nagyobb a betét, annál nagyobb a hozam. Sok pénzél akár egyedi ajánlatot is ki lehet harcolni. Általában van minimális betétösszeg, ez olyan 50k körül mozog, ha előbb kell a pénz, akkor a betétet fel kell törni, és a legtöbb banknál a sima látraszóló kamatot írják csak jóvá.
Ha nagy összegről van szó, lehet jobban megéri a feltörés helyett egy lombardhitelt fölvenni, ennél a hitel fedezete a bankbetét lesz.
A bankbetétet ált. már meglévő nagyobb megtakarításokra alkalmasabb
(egy autó vagy ingatlan eladásából felszabaduló pénz, örökség stb.), de a rendszeresen (havonta) pénzt félrerakóknak se kell búsúlni, nekik találták ki a takarék/betét számlákat. Ezek elkülönített speciális számlák (ált. a betétszámla azoknak az ügyfeleknek van, akik nem az adott banknál vezetik a folyószámlájukat, de ez nem szentírás..)
Kamatok sávosan a lekötött betétekhez hasonlóak, ált limitált kamatveszteségnélküli pénzkivéttel. ( de van ahol még ez sincs, lsd IEB)
A számlavezetésért ált. nem kérnek pénzt, tehát ha havonta 10-15k félrerak vlaki, biztonsággal kamatoztathatja itt a pénzét. OBA garancia kiterjed erre is.
2. Befektetési alapok
Ha vlaki nem elégedett a betéti kamatokkal, egy szinttel feljebb léphet, és pénzét a gazdaság különböző szektoraiban fialtathatja nagyobb szaktudás nélkül, ebben vannak segytségére a befektetési alapok. Az alapba befektetési jegy vásárlásával lehet befetetni, a bef jegy. egy értékpapírnak tekinthető, hasonló a részvényhez, túlképpen azt mutatja meg, hogy vlaki az adott alapnak tulajdonosa.
A névértékük ált 1forint, a tényleges értékük, ezáltal az alap vagyona naponta változik. Ezt (tehát az alap teljes vagyonát, azaz az eszközértéket, vlamint az egy jegyre eső eszközértéket) naponta közzé kell tenniük az alapkezelőknek.
A befektetés nem kamatozik, hanem hozama van, ami nem garantált. Tehát hiába hozott szép hozamot egy bef alap, nincs garancia arra, hogy ez a jövőben így lesz.
OBA biztosítás se terjed ki rájuk. A hozamot úgy lehet elérni, hogy a bef jegy vásárlásával fizetett pénzeket az alapkezelő az alap bef politikájának megfelelően befekteti, az elért nyereségeket pedig hozzáírja az alap vagyonához, ezzel növelve a jegyek tényleges értékét. Tehát a befektetettt pénzhez úgy lehet hozzájutni, hogy az adott jegyeket eladjuk/visszaváltjuk.
kockázatválalló kedvünknek megfelelően sok alpból lehet választani, vannak pénzpiaci, kötvény, részvény, ingatlan, vegyes, belföldi, nemzetközi stb. alapok, a választásban nagy segítséget nyújt a BAMOSZ Bővebben: link oldala. Költségek: ált. értékpapírszámlát kell nyitni a jegyek tárolásához, ez nem feltételnükl olcsó mulatság, az alapkezelők pedig jutalékot számítanak fel a vásárlás/beváltás során. Egyszeri nagyobb cash elhelyezésére és rendszeres félrerakásra is használható (pl luciferc A Budapest BAnktól írt olyan ajánlatot, amit direkt az utóbbira jó), a hozamok nagyok jók is lehetnek, pl egy részvényalap hozama akár rövidtávon is 40% is lehet akár.
A betétkamatok elolvadásával ennek a befktetési formának lesz szvsz a legnagyobb népszerűsége, nem árt figyelni rájuk.
3. Tőzsde, egyéb.
Ha vlaki nagyobb pénzzel játszik, és van tudása, ideje foglakozni vele, értékpapírszámlájával és mondjuk egy netes brókerfelülettel egyéni portfóliót is építhet részvényekből, kötvényekből (elsősorban banki kötvények mennek), állampapírokból. Ezekről nem írok részletesen, aki ilyenben gondolkodik, az szvsz vlahol ért már hozzá
Egyéb lehetőségek, pl lakástakarékpénztár. Erről volt külön topic is itt a PHn, aléyneg benne van, vagy a két lakáskassza oldalán (fundamenta és otp) oldalán is fenn vann minden info. Lényeg, hogy a fix állami kiegészítés miatt éri meg a dolog, főleg lakásfelújításra.
És amibe én nem mennék bele: biztosítások megtakarítási elemekkel megspécizve. Lehet hogy jó dolgok, de engem még nem győzőtt meg egy ajánlat sem, hogy miért is jó ez nekem. (főleg ha vlaki minimálbéres, és az adókedvezménnyel se tud mitkezdeni) Leggtöbször ezerrel megy a ködösítés, ilyen éleútprogram olyan aranyág, nekem ez életidegen.
remélem tudtam segíteni, és bocs a néhol szájbarágos dolgokért
ajánlami tudom a PSZÁF, az OBA, a bankok (bank.lap.hu), és a BAMOSZ weboldalát, ha vlaki többre kíváncsi. -
colt1
tag
Tudom neked ajánlani a Credit Suisse Life&Pension nevezetű biztosítási céget. Foglalkoznak befektetésekkel is, hosszabb futamidőkre személyre szabott portfóliót terveznek (figyelembe véve a jövedelmet, vagyont, és egyéb kívánalmakat) és kiszámítható nyereséget kaphatsz kívánságaid szerint.
Bővebben: link (pénzügyi tervezés)
[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nem magán, önkéntes! Ez intézetenként eltérő, de jó hosszú futamidő (jellemzően 20 év), elég kicsit is be lehet fizetni (én most havi 1000 forintot teszek be
), de bármikor berakhatsz akármekkorát, választható, hogy mikor veszed fel, milyen formában (egy összeg, járadék, stb.).
Megszakítás: van minimum idő, utána jönnek az eltérő konstrukciók, hogy lejárat előtt hogyan lehet felvenni (van, ahol sehogy, van, ahol pl. a felét kiveheted). Nem tudok konkrétat, mert nagyon változó. Nagyon hosszú távú befektetésnek jó csak, _annyira_ komolyan nem gondoltam.
Sipi -
Az alapösszeget nem garantálják, ha rosszul választottál bukta. De végül is csak akkor bukhatsz, ha az egész pénzt részvényalapba teszed, és éppen minden részvény a világon lefelé megy. Asszem 75%-ban magyar, 25%-ban nyugati részvényekből áll a részvényalap. Én 50% kötvény, 50% részvény alapba raktam.
Így 2 éve, mikor zuhant a tőzsde, akkor asszem 9% körül volt a hozam, de tavaj talán 14%. Pontosan nem tudom, mert én egyenlőre csak az alapösszeget fizetem, és csak párszázezer péz van benne... -
Sipi
addikt
Éppen emiatt egyszerű a választás is.
Minden kiesik, ahol szakaszokban ki-be kell tenned összegeket/papírokat. Mindenképpen van minimális kezelési költség is, és ilyen kis pénz esetén olyan kicsi a havi haszon, hogy teljesen elviszi.
Így marad a folyószámla-lekötés. Esetleg önkéntes magánnyugdíj-pénztár.
Sipi -
zsoltee10
addikt
a nagy öreg.
Én a pénzem nem ilyen rugalmas formában tartom, és nem folyamatosan bővítem a pénzmagot, hanem időszakosan. Egy éves lekötéssel takaréklevél formájában. Én a Takarékszövetkezetben tartom, mert ismerem őket, közvetlenek, nem bonyolult.bár az enyém némileg speciális eset, mert falun lakom, nem kell messze mennem. Gyalog öt perc.
városban más. csak gondoltam leírom, mert a Takarékszövetkezet még nem került elő.
-
L3zl13
nagyúr
Nem, ezt szerintem csak kompletten lehet kötni.
De pl lakosságiról át lehet szerződni úgy, hogy a számlaszámod is megmarad.
De az új számla már hivatalosan nem lakossági folyószámla lesz.
(Ezért most nem tudom, hogy rám is vonatkozik-e ez az akciós kéthónapos lekötés.)
Pl a kártyád is csak maestro lehet, nem lehet válastani a maestro és a Visa electron között.
De azért meg lehet érdeklődni... -
Sipi
addikt
1. havi megújított lekötés: nem tudom, hol éri meg legjobban. Szerintem ez az, amit talán mindenhol érdemes megnézni. Én szinte teljesen OTP-s vagyok, régen jó volt, de már régóta nem így fialtatom a pénzemet. Mindegyik biztos, az a ciki, hogy mindenhol más-más akciók vannak, pénztől függően ez és az - emiatt azt ajánlom, szard le nagy ívben, válassz ki egy szimpatikus bankot, és vidd oda. Tuti, hogy nagy utánjárással találnál jobb kamatút is, de fél hónap múlva a Te bankod lesz jobb, aztán meg a harmadik...
2. bef. alap: most tényleg kihagyós, de ha rendbe jönne Magyarország, tuti. Sokáig volt nekem ilyen.
3. Diszkont kincstárjegy. Elvileg minden jobb bankban kapható (ami kereskedhet papírokkal, de tudtommal szinte mind ilyen). Az OTP-nél úgy láttam, 100.000 forint a minimum összeg.
Egyébként ha ilyen kis címletekben gondolkozol, válaszd a folyószámlás lekötést, különben a tranzakciók díja teljesen elviszi a kamathasznot.
Sipi -
L3zl13
nagyúr
Az 1. re ajánlom a OTP Elektronikus számlacsomagot.
3 Számla
1. sima folyószámla, kártyával
2. Megtakarítási számla
3. Kártyafedezeti számla (Virtuális Mastercard webes vásárláshoz, sajnos nem mindenhol jó)
A megtakarítási számlára elég rátenni a pénzt és azonnal olyan napi kamata van, mint a lekötött betéteknek szokott (100k fölött)
Nem kell lekötni -> nincs olyan, hogy fel kell törni
Nekem ilyenben meg optimában van nagy része.
Az optimához létre kell hozni még egy számlát, ezt ha összekapcsolod a folyószámláddal, akkor a webes felületen intézheted az egészet.
Szerintem nem olyan rossz. Azt hiszem 8-9% éves kamat körül hozott tavaly. -
Loopus
tag
Ha javasolhatom keress meg a problémáddal egy OVB-s csókát. (Tudnék neked ajánlani egyet, de ő debreceni, bár lehet felutazna hozzád is). Ez amúgy egy olyan pénzügyi tanácsadó cég, rengeteg bankkal/pénzintézettel/szövetkezettel/stb. állnak kapcsolatban, nem kell fizetni a szolgáltatásaikért (az ügyfélnek legalábbis), és ráadásul teljesen személyre szabott konstrukciókat ajánlanak.
-
Én a winterthurnál tartom (most már credit suisse). Havonta kell egy kisebb összeget fizetni mindenképp (olyan 6-10 ezer között), hogy biztosításnak látszódjon, de afölött annyit rax be, amennyit akarsz. Több féle portfólió közül választhatsz, részvény, ingatlan, államkötvény illetve ezek kombinációi.
-
lesaux
veterán
Javaslom a tőzsdét: te döntöd el, hogy mit veszel, mikor, mennyit stb.
Otthonról végezhető ''meló''. Nem kell bankba rohangálni meg ilyesmi.
Hátránya, hogy nincs kit hibáztatni, ha elbuksz a pénzből valamennyit.
Ha kockázatkerülő megoldásra vágysz, akkor ajánlom a diszkontkincstárjegyet. -
Sipi
addikt
1. Folyószámlán folyamatos lekötéssel. Egy fix összeggel indítasz, amit 1 hónapra lekötsz, és úgy állítod be, hogy ez és ennek kamatai minden hónap végén újra lekötődjenek. Előnye: sok helyen elég magas kamat, könnyű kezelni, nem kell vele tökölni. Hátránya: feltörés esetén az akkori hvi kamat ugrik. (Bár ez mindnél így van.)
2. Mint pl. az OTP-nél az Optima nyíltvégű befektetési alap. Lényegében részvényt veszel, 1 forintos címletekben, amit főként államjegyekben tárol a bank. Bármikor kiválthatod, az aznapi árfolyamon. Előnye: egyszerű kezelhetőség, bármikor hozzáférhető. Hátránya: kissé hektikusan megy a kamata, jó kormányunk szakavatott politikájának köszönhetően pl. most nagyon kicsi, gyakorlatilag lefele megy, ha abban tartod a pénzed...
3. Diszkont kincstárjegy. Ez úgy megy, hogy előre meghatározott időben lejáró jegyek vannak, de nem úgy, hogy január 1., február 1., stb., hanem hetente, vagy még sűrűbben lejáróak vannak. A kamata elég jó, de attól függ, melyik lejáratút veszed. Most olyan 9,5-11 százalék között lehet. Előnye: elég jó hozam, közepes tökölés. Állítólag lejárat előtti felvét esetén az addigi kamatot megkapod, de ezt nem tudom, 2 OTP-s közül eddig mindkettő mást mondott...
Másfajta állampapírok is vannak, de azok vagy bonyolultabbak, vagy sokat vesztesz, ha lejárat előtt felbontod.
Sipi -
Gh0sT
addikt
Szvsz bankban nem érdemes tartani a pénzt, mivel a banki kamatláb az infláéció környékén kóvályog.
Ha nekem sok pénzem lenne, akkor valószínűleg biztosításba tenném. Több előnye is van:
- manapság rengeteg ''csomag'' közül választhatsz
- van megtakarításos változata is
- ha bajod esne fizetnek
- igényelhetsz utána adókedvezményt
- tavaly még lehetett kombinálni a lakáshitellel is, és iszonyat jó konstrukciók voltak (idén nemtom mi a helyzet)
Esetleg még valami állampapírba lehetne befektetni. Relatíve magas kamat, csak nemtom hogyan lehet hozzáférni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- TCL LCD és LED TV-k
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hegesztés topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- BestBuy topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Eladó SAMSUNG Odyssey G3 LS24AG320NRXEN 24'' Sík FullHD 165 Hz 16:9 FreeSync VA LED Gamer monitor
- Acer Aspire Vero - AV15 - 15.6"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - 2+ év garancia
- Lenovo IdeaPad S10-2 netbook jó akkumulátorral eladó
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest