Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Korábban érkezhetnek az új hajlítható Samsungok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Kalandor #58984 üzenetére
A szenzor gyakorlatilag ugyanaz, az előrelépés a PDAF. Ha gyorsan mozgó témákat fotózol vagy videózol akkor aranyat ér, statikus témáknál nincs túl nagy jelentősége, a kontraszt AF pontosabb. Nagyon kevés kompaktban van ilyen tudású autofókusz.
A Pana más utat választott, náluk egy DFD-nek hívott rendszer van hasonló célra. Ez sem rossz, sőt, de még kicsit "butább". -
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58971 üzenetére
Mennyivel jobbak lennének ezek a képek, ha nem hagyja elmozdulni a csillagokat. Én 20s ISO1600-on lőttem volna, és lehet, hogy teljesen nyitva (f/1.4) sem lenne sokkal rosszabb a képminőség, azzal meg megint nyernél egy FÉ-t (20s ISO800). Plusz változatlanul állítom, hogy ennél szebben is ki lehet az ilyen képeket dolgozni (nem tudom, a linkelt fotós hogyan dolgozik).
A 22mm (ekv. 35mm) nekem is nagyon szűk lenne égbolt/tájkép fotózáshoz. Csak részleteket tudnál belekomponálni, az meg többségében szerintem neked sem tetszene.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Kalandor #58971 üzenetére
Sokkal szűkebb látószög az ekv 35 mint az ekv 24, ilyen képet max. több képes panorámából tudsz összerakni. A kép minősége persze jobb lesz. Ha csillagoségboltozni, Tejútazni akarsz akkor már az ekv.24 mm is nagy kompromisszum, inkább ekv.20mm alatti gyutáv kéne, a Canon 22 f2 felejtős erre.
-
-
PuMbA
titán
válasz
Kalandor #58965 üzenetére
Arra figyelj, hogy kicsit zoomolva (azaz például 35mm-en) az LX15 sem tud már f/1.4-et, csak a legelején, illetve ha nappal tájfotózol, akkor az M100 előnyben lesz, mert f/3 vagy f/4-et kell használnod az LX15-ön és ekkor viszont az M100 ~2-szer kevesebb zajt szed össze és részletesebb lesz ISO100-on. Ha inkább este fotózol többet, akkor jobb csak az LX15.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58961 üzenetére
Most már gyakorlatilag minden normális gép tud egyszerre mindkét file-ban menteni, és tudtommal az LX15-ben is van kamerán belüli RAW feldolgozás.
De pl. a sima JPG-eket is nagyon durván lehet most már finomhangolni. Még az én nyikhaj FZ300-amban is szépen le lehet pl. húzni a csúcsfényeket, árnyékokat fel, zajszűrést szinte nullára, színeket, kontrasztot, mindent. Aztán ezt elmentheted saját beállításokban.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58958 üzenetére
Ez az M100-as szett sem hülyeség, bár nem nagyon ismerem. A kitobi szokásosan sötét, de legalább jó a nagylátója (24mm), a 22 f/2 ekv. 35 millije meg már valamivel jobb tájfotóra, mint az előbbi 52 mm.
Nem tudom, a szenzor milyen lehet. Bár nálam már a normális fogás hiánya miatt kiesne.
Hacsak nem lehet valami markolatot venni hozzá olcsó pénzért.
Az LX15 meg jó kis gép. Ahogy nézem, csak magas érzékenységen veri el az LX100 képminőségben.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58956 üzenetére
Pont most akartam linkelni, hogy ez a szett elég jó áron van a MM-ban. Mellesleg a Zeiss 16-70 is akciós, de azért az húzósabb téma (meg batár nagy is).
A 35 milliből valóságban ~52 lesz ám. Azért az nem a legjobb gyújtótáv csillagos eget fényképezni. Bár fényerőben kétségtelenül ütős lenne.
Én még mindig LX100-at, vagy LX15-öt vinnék, de én ugye nem Te vagyok.
Csak mellesleg megjegyzem, ha ezeket az éjjeli tájképeket nem rögtön, onnan akarod publikálni, és ráfekszel az utómunkára, akkor nagyon szép dolgokat lehet ám kihozni. Ne feltétlen úgy nézd ezeket a linket képeket, hogy a lehető legjobban vannak kidolgozva. Lehet, hogy van még bennük tartalék.
-
-
Tin_Shield
őstag
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Kalandor #58948 üzenetére
Mivel a többé-kevésbé iparági zsinórmértének tekintett DXO szerint a zajosodásra kapott értékek egyformának tekinthetők az LX100, LX15 és az RX100IV esetében, én nem ez alapján döntenék. Az LX15 fél FÉ előnye viszonylag jelentősnek mondható kevés fényben, a proci, a jpg motor és az 5 tengelyes stabi is fejlettebb mint az öregebb nagytesóban. Ellenben kevésbé fényképezőgép, kevesebb a dedikált kezelőszervvel, és nincs EVF.
-
PuMbA
titán
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Kalandor #58939 üzenetére
Az RX100-ban is 1"-os érzékelő van, ha G7X-nél vagy LX15-nél ez hátrány akkor itt is. Ettől persze még jó gép, ahogy a többi 1"-os is az.
A G1Xmk3 APS-C szenzora a valóságban nem sokat ér azzal a fényerővel, ha átszámolod kisfilmere nem vagy vele előrébb mint a G7Xmk2-vel lennél. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Kalandor #58871 üzenetére
Az optika átfogása csábító, de elég hamar ejti a fényerőt, szóval a kisebb szenzor ellenére a LX100 van előnyben. És maga a szenzor sem nagy durranás, még a régi Canon időszakban készült, amit az mft is bőven megugrott már. Ezen kívül lassú a gép minden téren. Kártyaművelet, ki- bekapcs, gombokra reagálás, AF stb.
Ha nem szimpi a Pana valamiért és inkább a Canon vonalon néznél gépet akkor sokkal inkább a G7XmkII. Szerintem. -
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58785 üzenetére
Miért ne lenne képes? A szenzor ugyanakkora, azt a fényerős üveget előtte meg elég jónak mondják. Szerintem szimplán nincsenek fent ilyen képek. LX15-tel készültek vannak, pedig abban még kisebb is a szenzor. Egy ilyen LX100-as videót találtam, ebben hosszú záridős képek vannak összefűzve: [link]
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58783 üzenetére
Arra nem gondoltam, hogy ha éjjeli égboltot fotózol, akkor sima beállítások esetén max. 20-25 másodperces expókkal dolgozhatsz, különben már elmozdulnak a csillagok. Ide persze jobb lenne valami f/2 körüli/alatti üveg, de azt ne feledd, hogy a 25-ös, meg a 35-ös fix, az 50 és 70 mm lesz a valóságban. Ott már csak egy részét tudod majd befogni az égnek és tájnak. Persze így is lehet szép hosszú záridős képeket lőni, de nagylátón azért sokkal jobban működnek ezek a fotók.
Megint csak oda lyukadok ki, hogy LX100-at kéne venni. 24mm, f/1.7, 4/3", boldogság.
Persze arra "csak" 2 év garid lenne. De nem el akarod adni, miután megjöttél?
Minimum egy pótakksit azért mindenképp vigyél.
-
asdf_
veterán
válasz
Kalandor #58752 üzenetére
Azt azert ne felejtsd ki, hogy a gx80-on van egy 5 tengelyes stabi, tehat ha nem mozgo targyat/szemelyt fenykepezel akkor 1/20 zario kezbol megvan siman, es stabil kezzel meg lehet menni hosszabbra is
.No meg a szenzora sem 1"-os, meg ha nem is sokkal, de nagyobb.
(de ha ilyet vennel, probald ki, mert az EVF-et fikazzak) -
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58758 üzenetére
GX80/G800/G5 kitobi kb. két fényértékkel gyengébb, de azért a 4/3" szenzor a 1"-es gépekhez képest valamelyest kompenzál. Korántsem biztos, hogy nem lenne elég neked nagylátón az az f/3.5. Hosszú záridőnél pl. mindegy is.
Ezért (is) nagyon jó gép az LX100, mert ott megvan a nagy(obb) szenzor, meg a fényerős üveg is.
Ha kell, fel tudsz rá tekerni 43 millis szűrőket is.
-
hito
nagyúr
válasz
Kalandor #58758 üzenetére
Akkor itt nem a gyenge fényerő a gond, hanem, hogy nem szeretnél obit cserélni, ha a helyzet megkívánja. Nagylátó állásban kell a nagy fényerő egyébként? Csak mert 25mm (ekv. 50mm) még nem olyan szűk. Nem azt mondom, hogy univerzális, de használható sok helyzetben. Pl. éjszakai street fotózáshoz szerintem még használható.
kovisoft:
Szóval cserélgetéssel sem lesznek teljes mértékben kielégítve az igényei, ahhoz tolni kell a kereten, és egy fényerős zoomot venni.
Tehát mégis egyetértünk, hiszen ezt magyaráztam
És de, lesz! Egy APSC érzékelőn az F/4 is fényerősnek számít 200mm-en. Ne feledd, majdnem 4x akkora az érzékelő területe, mint az 1".
Egyébként igen, vond-nak van igaza. Egy LX100 bőven elég lesz ide.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58749 üzenetére
Alkalmas az is, persze. ND filterből meg rengeteg van. Az objektív szűrőméretét kell nézned (ebben az esetben 37mm). Rajta is hagyhatod az obin, csak akkor minden képre hatással lesz.
A zajosodást a mai nagyobb szenzoros gépek azért már elég jól tolerálják. Általában van is bennük hosszú záridős témaprogram.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58741 üzenetére
Na tessék...
Újratervezés.
Alapból az LX100-at mondanám, de ha fontos a built-in ND filter, akkor Sony RX100 Mark III, vagy Canon G7X Mark II. Előbbiben három fényértéknyi, kapcsolható szűrő van, utóbbiban nem tudom, milyen.
Többiek! Van még olyan gép 200k alatt, amiben van ND szűrő? Az LX7-ben volt, azt tudom.
-
válasz
Kalandor #58727 üzenetére
Bementem egy Media Marktba és megváltozott minden
Még az LX100 is zsebrevágható, ha csak keveset megyek, egyébként meg a táskában elfér.Rossz volt a koncepcióm, mégis inkább valami komolyabb kellene, akár cserélhető obival is.
- főleg fotózásra kell (nyáron USA-ba megyek, mókusok és földművesek szemeit szeretném irritálni a képekkel)
- 24 mm minimum, de nagy zoom átfogás nem kell
- jó szürkületi / éjszakai fotókat szeretnék készíteni
- nem érdekel, ha túlszaturálja a képeket, nem dokumentumfilm készül
- full HD videó megfelel, de az legyen normális
- optikai képstab kell
- kihajtható nézőke, meg selfie mód nem kell
- legyen microUSB-vel tölthető az akku a gépben
- RAW mindegy
- HDR kell
- maximum 199.999 ft
- ND filternek big up -
Soká
senior tag
válasz
Most ezeket az asztrofotókat ugye viccből linkelted be?
Sajnos nem tudok válaszolni a töltést illető kérdésre. Az biztos, hogy a G9x-hez adnak külön töltőt. Tulajdonképpen arra van ez így kitalálva, hogy tudd vele a pótaksit tölteni, amíg a másikkal fotózol. Azt nem tudom, hogy ha USB-vel összekötöm a számítógéppel, akkor hajlandó-e tölteni. Azt feltételezem, hogy nem
No, felpakoltam egy rakás fotót ide, amit a G9x-szel lőttem. Tessék úgy szemlélni, hogy automatára állítottam a gépet és megpróbáltam nem fotós szemmel fotózni, hanem úgy ahogyan azt idős édesanyám tenné: jaj de szép, puff egy fotó. Nem néztem semmit csak kattintgattam. Időrendben hátulról visszafelé nézendő. A sok egyforma Playmobil játékokat állványról lőttem(ISO sorozat akart lenni különböző blendével) A nagyon színes és elhangolt fotók meg a beépített képbuggyantó effektussal készültek.
Sajnos arra nem gondoltam, hogy valaki a gép asztrofotó képességeire lenne kíváncsi. Ezzel együtt emlékeim szerint van külön csillagfotós üzemmód is benne!Egyébként a gép kicsinek kicsi de egyáltalán nem súlytalan. Nincs rossz érzésem kézbe venni, leszámítva, hogy rámarkolni persze nem lehet.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Nem néztem mindnek utána, de szerintem egyikkel sem tudod gépben, USB-ről tölteni az akkut. Vagy mégis. De erre (fél)megoldás lehet, ha veszel 2-3 pótakksit. Ezt mondjuk töltéstől függetlenül is javaslom. Akár kínából utángyárottat harmad/negyed áron.
Ami meg a méretet illeti: Amúgy is vinnél gondolom valami ki fotóstáskát, vagy hasonlót, nem? Amiben mondjuk elfér a teló, a pénztárca, meg kisebb vackok is. Ott is annyira számít a kicsit nagyobb fényképezőgép méret? Nyilván valami batár bridge-et nem cipelnél, de hacsak nem végig nadrágzsebben hordanád, nem érzem akkora problémának a csöppet nagyobb méretet.
Ha nem szólok a G9X 28 millijéről, akkor is probléma lett volna?
Nem akarok bezavarni, de félek, hogy túlságosan rád erőltettem ezt a nagylátó témát.
-
PuMbA
titán
válasz
A G7X nem csak annyiban jobb a G9X-től. Mivel Mark II, ezért gyorsabb és pontosabb fókusz kevesebb fénynél, jobb arcfelismerés és követés, jobb képfeldolgozás + néhány többlet funkció a jobb processzor miatt, illetve az optikája is jobb minőségű
Kérdés, hogy ezek kellenek-e.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58722 üzenetére
Azért egy kicsi van a Pana javára.
De a Canon is nagyon jó. Ha az szimpatikus, akkor vedd azt. De bármit is választasz, jól nézd át, hogy mit tud és mit nem, nehogy tényleg utólag kelljen vakarózni. Bár ahogy ismerlek, úgyis elég mélyen beleásod magad ebbe is.
Én nem tudok ilyenről, hogy egyik márka jobban tartja az árát a másikkal szemben. Inkább vannak jobban és kevésbé jobban sikerült típusok, márkáktól függetlenül is. Az ár(tartás) meg sok mindentől függ.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58717 üzenetére
Hát, az már egy szinttel feljebb van. De ha már közel 200-ért nézegetsz, akkor én inkább LX100-at vennék (penge 24-75 mm, f/1.7-2.8 obi, és nagyon pöpec 4K videó, csak győzd tárhellyel). Jelenleg az egyik legjobb kompakt a piacon.
Bár ez se a legapróbb gép, van már azért mélysége.
Vagy LX15, kicsit kisebb szenzorral, de fényerősebb obival, kihajtható érintőképernyővel, stb.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58715 üzenetére
Van azért különbség, de nem olyan sok. Lehet, hogy bőven jó lesz a 28 milli is neked. Ha mást nem, nézd meg a neten, van egy csomó gyújtótáv szimulátor, meg összehasonlító kép.
Aprón van egy Pana TZ100 130-ért. Én még lehet, hogy azon is elgondolkodnék. Jó kis mindenes, és a 25-250-es átfogás elég jól jönne az utazás alatt. Szerintem viszonylag kis bukóval el tudnád adni, ha már nem kell. 250 millin (hiába elég sötét) már jó kis közeliket tudnál lőni az érdekes amerikai emberekről/állatokról/tárgyakról/tájakról/stb.
MILC-et is nézhetsz, de azok már nem annyira zsebgépek, még palacsinta objektívvel se. Meg a kitobik ott is általában 28-30 milliről indulnak.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Kalandor #58706 üzenetére
A G9X most tényleg nagyon jó áron van az eMag-ban. Én csak a 28 millis nagylátóját sokallom egy kicsit. Nekem tájfotónál, meg úgy egyébként mindenhol szűk lenne. De ettől még neked jó lehet. Tavaly a mobilos fotóid milyen gyújtótávon készültek? Mondjuk tény, hogy újonnan ennyiért nem kapsz más jobb, vagy akár csak hasonló gépet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Programozás topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti / 1TB SSD / 32GB DDR4
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4070Super 12GB GDDR6X Videokártya!
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest