- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
MrChris #11489 üzenetére
Jah... 2160mm, kezbol. Kihivas volt megtartani meg arra az 1/1000 masodpercre is.
Tiszta Thomas Sullivan Magnum PI-nak ereztem magam...Mondjuk egyelore Lego Ferrari van csak .
Azert megdobbento, mennyivel jobb ez az RMC Tokina 400mm 1:5.6 mint a Kalimar f=500mm 1:8. Ugy ertem, a 2x konverterrel, 800mm-en is jobb a kep, mint a Kalmar kepe, 500mm-en, ahogy emlekszem. Mondjuk, kene referencia kepeket loni a Kalmarral is, nem csak az emlekezetemre hagyatkozni.Sajnos a masodik linked nem jo.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tailor #11457 üzenetére
Ez az en kicsikem....
RMC Tokina 400mm 1:5.6 + Expert 2x tele converter + Nikon 1 J5 (x2.7)+ a nem annyira jol sikerult kepek:
[link]
Remelem, nem sertek szemelyisegi jogokat, hogy feltoltottem....Sajnos kezbol keszultek.
Nincs meg hozza allvany gyurum, mert nem rendeltem.
(Nem is tudom, hogy milyet kene rendeljek.)
-
tvamos
nagyúr
Milyen kis szépség ez a konica hexanon 35mm F 2.8. Megér 10 ezret? Esetleg 15-öt?
-
tvamos
nagyúr
válasz
szazbolha #11447 üzenetére
Ha jól értem neked 2x a szorzód. Nem, nekem 2.7 a crop, de van 2x tele konverterem.
Ezek a felsorolt obik már megvannak, de eléggé ca-zik mind. Még a 300-as Tokina talán a legjobb. Csak md-re (még) nincs tele konverterem. Nem tudom van-e értelme beszerezni, vagy egyre 500-nál hosszabb obit után kell nézni. (Esetleg az asztro teleszkópok között.)
Van állványom, több is. -
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #11445 üzenetére
Egyebkent imadom, nem a manualos kepessegei miatt. Nagyon jo lenne ra egy focal reducer, de most kicsit alabb hagyott a lelkesedes. Remelem, majd a nyar vegen ujra felebred bennem a "vagy" a manualozas irant. (Egyelore az "akkor is tudok vele kepet loni" erzesnel tartok.)
Vettem egy Domiplan 50mm f/2.8-at is, de nem tudom, hogy minek... de tudom, azert vettem, mert olcso volt. Mennyit er az most otthon?
Szeretnek venni valami hosszu, fenyeros obit, ami kozepen eles, es olyan 600mm.
Ezek vannak eddig:
Kalimar f=500mm 1:8
Tamron f=400mm 1:6.9
RMC Tokina 400mm 1:5.6
RMC Tokina TELE-AUTO 1:5.6 f=300mmTudnatok nekem valamit javasolni, 30 ezerig (1000SEK) bezarolag?
-
tvamos
nagyúr
Az elso kepeim Minolta MD TELE ROKKOR 135mm 1:3.5 obival, Nikon 1 J5-on:
[link]
Persze, tudom, hogy nen nagyon komaljatok a N1-et...
Meg allvany sem volt nalam, es hat, 365mm eleg hosszu. -
tvamos
nagyúr
No, tegnap kiprobaltam a 1:3.5/135-os MD Rokkor-t, ez egy nagyon jo kis uveg. Sajnos, nalam nagyon nagy a crop faktor, igy amit en latok, az csak a kozepe a kepnek. Ott ez a legelesebb 135-os obi, ami van itthon.
Amik meg vannak itthon: Pentacon Auto (az en peldanyomnal nem olyan eles, mint a Rokkor); Westromat, de az az obi nem az igazi, el kene kuldeni szervizbe, mert a frontlencse mogott van benne valami, amitrol nem tudom eldonteni, hogy kosz, vagy gomba; es van egy Soligor is, de annal is jobbnak latom... -
tvamos
nagyúr
Ma kaptam kézhez:
- Minolta MD Tele Rockor 135/3.5
- Ricoh XR Rikenon 50/1.4
Nagyon szépek... -
tvamos
nagyúr
Mi olyan szuper jó az Orion 15-ben, hogy az ember 60 ezret akár érte?
-
tvamos
nagyúr
Most van egy HASSELBLAD C-OPTIK SONNAR 1:4 f=150mm. Milyen ez az obi?
-
tvamos
nagyúr
Ez...
-
tvamos
nagyúr
Ma lemaradtam egy MINOLTA MC ROKKOR-PG 50mm 1:1.4 obiról. Volt hozzá Sony E adapter is.
Nagy veszteség? -
tvamos
nagyúr
Megerkezett a Mirandam... megint megy a vakarozas, hogyan lehetne raakasztani a N1-re...
-
tvamos
nagyúr
Mire jó ez a dolog? [link]
-
-
tvamos
nagyúr
No, nem is vettem meg... Gondoltam, 100 ezerig elmegyek a licitben, de 145 lett a vege, es nem voltam biztos benne, hogy annyiert tovabb tudom adni. (Vagy tobbert.)
(#11209) faki_ válasza tvamos (#11205) üzenetére
Szep kepek... csak lehet, hogy azok egy masik obival keszultek, nem? En erre gondoltam: [link]Szep kepek, de mintha lenne rajtuk egy ici-pici CA... jol latom en ezt?
-
tvamos
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
Mi a véleményetek erről a "kis" aranyosról?
SMC Pentax 200mm F2.5 -
tvamos
nagyúr
Azert ma vettem egy Domiplan 2.8/50-et, meg egy Miranda 5cm/1.9-et. Nem tudom ugyan, hogy minek...
-
tvamos
nagyúr
Voigtländer Nokton 25 0.95 Type II för m4/3
Szerintetek? Jo lenne ez Nikon 1-re? -
-
tvamos
nagyúr
válasz
Matska #11121 üzenetére
Nem kötözködni akarok Nem veszem annak...
Az megvan, hogy mit akarsz?
Szeretnem megismerni a fenykepezogepet, meg a fotos konyvekben olvasottak fizikai alapjait, amiket kozepiskolaban tanultunk, mert hajt a kivancsisag. Igen, tudom, jelen esetben a fotozasban is, meg fizika oran is ugyan az volt a jelenseg neve, marmint difrakcio, ennekem megsem esett le, hogy ugyan arrol van szo, de na!... nem ertettem meg pontosan mi is ez, es milyen fontos.Masodlagos cel, hogy van itt egy csomo regi, nagyon olcso objektiv, es szeretnek veluk kepeket kesziteni, nagyobb beruhazas nelkul. Ezert kerdezgetek itt, a manual topicban. (Nagyon szertnek persze egy Sony A7-et ehez a projekthez, de ez egyelore tul nagy beruhazasnak tunik.)
Ami most kozvetlen kivaltotta a kerdezoskodest, hogy a heten megprobaltam fenykepezni a napot. Termeszetesen tettem fel napfiltert, megis csak maszat lett. Rekeszeltem, hatha jobb lesz, de semmi. Ekkor jutott eszembe, hogy olvastam ezt a difrakcio dolgot, gondoltam nem lesz gond, ha itt kerdezek.
Szoval, ha tudtok olyan konyvet, ami nagyon roviden (mernoki megkozelitesbol) kifejti, hogy a fotos fogalmak mogott pontosan milyen fizikai jelenseg van, akkor azt kerlek, mutassatok meg, mert nagyon erdekel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #11119 üzenetére
Elolvastam ket konyvet, meg megneztem egy video sorozatot a fotozasrol, nehol sajnos nem latom at pontosan az ossszefuggeseket, ennek ellenere. Persze, lehet, nem a megfeleloket valasztottam. Meg ezek inkabb a fotozasrol szolnak, engem meg az foglalkoztat, hogy a fenykepezogep hogyan mukodik.
Az meg van, hogy mi a dof, csak meg nem mindig esik le, hogy pontosan mit is csinalok. -
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #11115 üzenetére
Igen, az lenne a jo, ha elkezdenem rekeszelni, es ugy probalgatnam, hogy hol a legelesebb
Erre eddig lusta voltam, mert nincs exif adat az aperturarol, es igy fel kene irogatni, hogy melyik kepet mennyire rekeszelve keszitettem. A masik gond, ha a fokuszt allitom be rosszul, akkor meg azert lesz nyitva lagy, es rekeszelve egyre elesebb, mert valtozik a melysegelesseg a rekesz zarasaval, es ennek ugye semmi koze a lencse minosegejez, meg a difrakciohoz. Szoval ilyen gondolataim vannak. -
tvamos
nagyúr
válasz
fattyu #11112 üzenetére
és emg vagy lepve hogy nem éles a kép?
Nem vagyok meglepve! Szertnem ezt kitanulni, hogy mi miert van. Engem nagyon foglalkoztat a fenykepezes muszaki resze, es ezert kerdezgetek. Most pl. azt szeretnem megerteni, miert nem csinal jo kepeket.Az obi azert van, mert olcso volt, ereztem, hogy birtokolni akarom, megvettem. Nincs kulonosebb minosegi igenyem vele kapcsolatban. Ez egy hosszu bazoka, ami tok jol mutat. Nekem tetszik. Kirakom a polcra. Ennyi.
Szoval a kerdes az, hogy ez a fenyelhajlas dolog csak az apertura hatasa, vagy amugy is letrejon, a lencserendszeren is? Vagy nyitott aperturaval mas miatt lenek lagyak a kepek?
Igy mondjatok? Lagy?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #11100 üzenetére
Oké, eddig meg van. (Meg még azt is értem, hogy a napot fényképezni olyan, mint sterimoval fogatmosni.) Az lenne a fontosabb kérdés, hogy hova tekerjem az apertúra ringet. Függ ez a szenzor mérettől például? Vagy a pixelsűrűségtől? Vagy akkor mitől? A lencse méretétől? (Mert ugye az én locsolóm se pocskol annyira, mint egy elefánté. Persze, nem is próbáltam még átlocsolni egy tű fokán....)
-
tvamos
nagyúr
Kérlek benneteket, valaki segítsen nekem megérteni, hogy is van ez a difrakció dolog! Azt értem, hogy a kis lyukon gellert kap a fény. (Meg az apertúrán a sarkok miatt kis sugarak nőnek ki... Meg az is tiszta, ha csökkentem az apertúrát, élesebb lesz a kép, de mondjuk az nem a difrakció miatt van.) Azt nem értem, miért lesz elmosódott a kép egy idő után, ha jobban csökkentem az apertúrát. Ez miért van? És méginkább, akkor én most meddig húzhatom össze? Ez mitől függ? Ha jobban össze kéne húzni, akkor inkább tegyek fel md filtert?
-
tvamos
nagyúr
Kosz! Amugy, biztos van, amire az a jo.
(#11092) 80hun válasza tvamos (#11091) üzenetére
Ez jo lehet szerinted? [link] Mondjuk a Zeiss csak 4 ezerrel dragabb, lehet, hogy meger annyit. En nem nagyon ismerem ezt a markat.Amugy mi a velemenyetek errol a lenspen-rol? Jo az? Erdemes megvenni?
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #11090 üzenetére
Nem is errol akartam irni....
Szoval, van egy regi obim, aminek retkes volt a hatso lencseje. Probaltam megtisztitnai, de kiderult, hogy belul van a kosz. Szetszedtem, de grizes (olaj a lamellakrol) lett a kezem, es sikerult vele megfogni a lencset. Gondoltam jol megtisztitom IPA-val, de attol meg foltos lett az uveg. Kerlek, segitsetek, hogy most mit probaljak! Nem akarom eldobni az uveget, de szerelohoz vinni nem eri meg. Mivel tisztitsam? Vagy ez mar ilyen lett?
A masik, hogy a multkor azt olvastam, (azt hiszem, a Sony topicban,) hogy az alkohol nem jo a lencse tisztitasra, mert leszedi a lencse feluleterol a szuro reteget, vagy hogy hivjak. Ez igaz? De akkor mivel?
Meg az lenne meg a kerdes, hogy nincs valami fotos barkacs topic? Mert itt mar ezt offtopic-nak erzem...
-
tvamos
nagyúr
válasz
catroot #11087 üzenetére
890 koronat sporolok, ha ezt veszem ahoz kepest, hogy bemegyek a boltba, es elhozom a vacsi ujat. Nem tudom, hogy meger-e ennyit. De 10 ezerert van kit is. Csak sajnos barmelyiket valasztom, ott van az a zold flare... Gaz ez... Sajnos az Mk2 +8 ezer, annyim meg nincs. Hirdetnek most hasznaltan egy mk2-t, kitben 12 500-ert. Szerintetek az jo vasar?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #11078 üzenetére
Ez is nagyon klassz kep. Mikor keszult? Nalatok meg igy patkolnak lovat? Persze... nem tudom, hogy most hogyan szokas csinalni.
Hihetetlen, hogy nem emlekszem, mit fotoztam tegnap, ez meg 40 eve volt. Eloszor igy csinaltak nalunk is, aztan a kovacs mester ujitott sajat segedeszkozoket. Mar regen nem csinalja, hiszen mar akkoriban sem volt fiatal.
-
tvamos
nagyúr
Ezt ismeri valaki? [link]
-
tvamos
nagyúr
Most latok egy Pentax Super-Takumar 50mm f/1.4-et 33-ezerert. Szerintetek meger ez annyit? Meg van meg egy Astron 200mm f/3.5, ami nagyon tetszik, ez csak 8 ezer. (Pedig mar egyszer megfogadtam, hogy nem veszek tobb menetes xart, mert nem szeretem.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
fireman123 #10811 üzenetére
Van egy módszer, amikor teljesen szétszedik az obit, és valamiből leesztergálnak, így az egész lencserendszer beljebb kerul. Szerintem az jó megoldás, és nem csak kényszer.
-
tvamos
nagyúr
Szetszedtem a Raynox XL-303-at. Komplikalodik a helyzet.
Ez itt maga az objektiv, ami az elejen volt a kameranak:
Csakhogy volt a gepben egy masodik lencse:
A teljes lencserendszer igy nezett ki:
Nem tudom, hogy az osszes lencsetag kene nekem, vagy csak az a resz, ami elol volt.
Itt ugyanis van rajta egy 45mm-es menet, annal fogva lehet, hogy meg lehetne tamadni...
Nincs valami jo otletetek? -
tvamos
nagyúr
válasz
masterful87 #10700 üzenetére
Igen, jol szamolsz. De tavaly volt egy, ami 4500 volt, es eleg szep volt az is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - két akku, mágneses csíptető, 64GB SD
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) + Sigma USB dokkoló
- Canon EF 17-40mm F/4 Fullframe obi
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - GYÁRI GARI
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest