- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
mobilizmo #45351 üzenetére
Szia!
Összefoglalóban van egy jó cikk ehhez [link]. Ha pedig azt akarod, hogy a Windows rendszerbetöltője legyen az alapértelmezett, akkor az is megoldható [link].
Illetve figyelni kell, hogy amilyen módban bootol a gép és telepítve lett a Win10 (pl. Legacy-MBR | UEFI-GPT), annak megfelelően legyen telepítve a Chakra is. Valamint Windows alól pendrive-va kiírni a telepítőt legjobb a Rufus. Annál felül az előbb említett bootnak megfelelő opciót kell beállítani és a kezdés előtt megjelenő ablakban az "Írás DD képfájl módban" lehetőséget kell választani. A legtöbb Linux ISO-hoz jó a normál írás is, de a Chakra dd írást igényel. Használható még a Win32 Disk Imager, az is dd módban írja ki. De előbbi tool sokkal jobb és több dolog beállítható benne. -
King Unique
titán
válasz
Tails111 #45204 üzenetére
Akár rá is lehet bízni, de szerintem célszerűbb a manuális partícionálás (Valami más). Van, aki csak simán a / gyökérbe csatol mindent, van aki csinál neki külön home és swap partíciót is. Utóbbi nem szükséges, ha nem hibernálsz, illetve ennyi RAM esetén elég 2 GB is, ha csinálsz. Valamint 10-20 GB tárhelynél nem kell több a rendszernek, ha csak ismerkedni akarsz vele. Arra a 120 GB-os SSD-re így felpakolható egymás mellé akár több disztró is. Az az igazi.
-
King Unique
titán
válasz
Tails111 #45202 üzenetére
A live rendszer alapértelmezetten általában angol nyelvű, de a rendszerbeállításoknál magyar nyelv is hozzáadható. Ha telepíted, akkor meg már a legelején lehetőség van nyelvet választani és utána a telepítő, valamint majd a telepített rendszer nyelve is magyar lesz. Egyébként az összefoglalójában, illetve a magyar oldalon is fent van a telepítés menete képekkel illusztrálva:
-
King Unique
titán
válasz
Tails111 #45199 üzenetére
4 GB RAM, SSD...erőforrásigényt tekintve akármelyik elmegy rajta, de ezen még egy Windows is ~ gyors.
Ahogy a fórumtárs mondja, próbálj ki néhányat előtte live módban! Az ajánlott Linux Mint Cinnamon jó szokott lenni, Windows után az az egyik legkönnyebben emészthető. De a többi se rossz, legfullosabb a KDE felület. Viszont abból az 5-ös verzió talán tetszetősebb [link], legalábbis szerintem. Az Ubuntu és egzotikus felülete már más dolog, az valakinek, vagy (nagyon) bejön, vagy nagyon nem... -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #45179 üzenetére
A fenti sorban lévők KDE Plasma 5 felületűek. Korábban ki akartam próbálni az új KDE-t, de a Kubuntu 15.04 nagyon bugos volt és állandóan összeomlott a Plasma desktop. Azért kerestem más, ilyen felületet használó disztrót, ami stabilabb. Viszont most már a Kubuntu 15.10 is nagyjából az lett.
-
King Unique
titán
válasz
zenwalk #45175 üzenetére
Van néhány, hirtelen amiket próbáltam: Chakra OS | KaOS | Kubuntu 15.10 | Manjaro (KDE) | Netrunner.
Amúgy a Manjaro látom csinált néhány igen egzotikus kiadást is: Lxqt | Deepin...
Előbbi, illetve a háttere odaver rendesen, utóbbi meg a kínai csodára emlékeztet [link]. -
King Unique
titán
válasz
PumpkinSeed #45170 üzenetére
A Plasma 5 Max talán a flat dizájn miatt jobban igazodik az újabb rendszerekhez. Ugyan Fedora alapon nem, de másnál használok új KDE felületet, viszont azt nem mondanám, hogy jobban ablakosított küllemű, mint a Mint Cinnamon. Persze ízlések és pofonok...
(#45169) alfamate89: ja, elsőre minden az újdonság varázsával hat, az Ubuntu is.
Bár végül is megszokható a Unity és tetszetős a maga formájában. De, ha pl. 1 évig csak egy rendszert használhatnék, akkor nem feltétlenül azt választanám.
-
King Unique
titán
válasz
alfamate89 #45163 üzenetére
A Mint Cinnamon az, ami leginkább. Mondhatni a Linuxok közt az a(z egyik) "legvindózosabb".
Annál még a Win+E/D gyorsbillentyű is működik, böngészőben visszaugrik ez előző oldalra, ha a billentyűzeten megnyomom az adott gombot stb. és a felülete is tetszetős, kényelmes. -
King Unique
titán
válasz
PumpkinSeed #45098 üzenetére
Ja, Fedora, az más... ezt a "kb 0.1 másodperc alatt lefut az egész" jelenséget én is tapasztaltam. Aszem a fájlrendszerrel szórakoztam, lehet aztán FAT32-re formázva volt csak jó.
Amúgy nemrég összegeztem kicsit ezt a telepítő elkészítését pendrive-ra című fejezetet, van többféle megoldás is: [link], [link]...
Tehát meg lehet oldani másképpen is, persze az eredmény adott hardvertől, BIOS beállításoktól is függ. Ha nem akarsz feleslegesen pepecselni, akkor szerintem legjobb és legkényelmesebb erre a célra Win alól a Rufus.
-
King Unique
titán
válasz
PumpkinSeed #45096 üzenetére
Amit fentebb linkeltek, azt még telepíteni sem kell. Az egy sima deb file, ami dupla klikkelésre már indítja is a programot. Én Ubuntu 15.10 és Mint 17.2/3 alatt próbáltam, ahol működött.
-
King Unique
titán
válasz
PumpkinSeed #45092 üzenetére
Akkor nem voltál elég figyelmes... direkt a 494-est kell használni, mert abban alul beállítható, hogy minden eszközt mutasson [link]. Az újabb verziókban már nem, illetve a program alapból csak a FAT32-re formázott pendrive-ot mutatja. Ahhoz, hogy az NTFS-t is megjelenítse, a fentebb említett opciót kell bejelölni. Utána már ki lehet írni és nálam Legacy módban teljesen jól működött a telepítő.
De, ha van lehetőséged Windows alól kiírni, akkor nyilván adja magát a Rufus és eleve az a(z egyik) legjobb erre a célra.
Virtuális géphez meg nyilván kell a kraft és a Wine és társai se a legideálisabb...legjobb (lenne) nyilván a natív támogatás.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #45057 üzenetére
Na közben sikerült a javát megoldani.
I. Kubuntu 15.10 alatt összejött: a jelszótárolót kikapcsoltam, illetve a panelen lévő kapcsolat menüjében beírtam újra a jelszót. Következő indításnál már nem dobott fel semmilyen ablakot és nem kért jelszót. De a Chakra az más, ott 2-3 ablakot is megjelenít és annyiszor kell beírni a tároló jelszavát...
Kikapcsolni nem tudtam.
II. Úgy látszik valami központi hiba lehetett, mert most kipróbálva már nem dob semmilyen hibaüzenetet, ha a "Frissítés" opciót futtatom GUI-n.
(#45058) lev258: ez volt amúgy a hibaüzenet:
-
King Unique
titán
Üdv!
I. KDE 5 felületen hogyan lehet kikapcsolni a jelszókérést? Mármint állandóan felugrik a jelszótároló és, hogy csatlakozni tudjon a Wi-Fi hálózatra, mindig kéri a jelszót. Kubuntu 15.10 alatt ki lehet kapcsolni a KDE Wallet (talán így hívják) jelszótárolót, de akkor is megjelenik minden indítás után egy ablak, ami kéri a Wi-Fi jelszót... Chakra OS alatt meg nem is találtam előbbi kikapcsolására opciót. Illetve tanácsolta valaki, hogy ha nem adok meg jelszót és úgy mentem el, akkor nem fogja kérni. De azt meg nem engedi, hibát ír ki.
Ubuntu, Mint Cinnamon és más DE alatt nincs ilyen problémám, de KDE esetén kissé zavaró...II. Ha Mint 17.3 Cinnamon alatt megnyitom a panelen lévő frissítés ablakát és manuálisan kerestetek vele, amik újabban kiír pár hibát, hogy xy csomagot nem sikerült elérni, letölteni. Azt bezárva már ok és megjeleníti a többit. Ezt több gépen is produkálja. Másnál is így van?
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44902 üzenetére
Én egyszer próbáltam Ubuntu / Mint Cinnamon alá más DE-t feltenni, de a végeredmény elég gány lett és végül le is szedtem...vsz nem véletlenül van mindegyikhez külön telepítő.
Azért egy Linux nem foglal sok helyet, 10-15 GB-os partíción bőven elvan, ha nem akarod sok cuccal megszórni. Tehát lehet érdemesebb lenne külön feltenni mellé egy KDE felületű disztrót. De, ha egy többiek által javasolt megoldással a több DE is ok, akkor csináld azt. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44828 üzenetére
OK, kösz az ötletet. Alapértelmezetten nálam sincs bejelölve. Illetve telepítés után sem akart megjelenni semmilyen rendszerfrissítés és azt is manuálisan kellett futtatnom.
(#44829) CPT.Pirk: érdekes a dolog... tegnap még az alábbi (hiba)üzenetek jelentek meg Firefox és LibreOffice telepítése előtt.
figyelmeztetés: database file for ' lib32 ' does not exist
figyelmeztetés: database file for ' gtk ' does not existMost meg beírom és ok:
~]$ sudo pacman -S firefox-kde
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (12) at-spi2-atk-2.11.5-2 at-spi2-core-2.14.1-1 atk-2.15.4-1
gtk-update-icon-cache-3.18.6-1 gtk2-2.24.29-1
gtk3-3.18.6-1 json-glib-1.0.4-1 libevent-2.0.22-1
mime-types-9-1 mozilla-common-1.4-2
startup-notification-0.12-3 firefox-kde-44.0.2-1
Teljes letöltési méret: 56,23 MiB
Teljes telepített méret: 220,90 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n]Pedig azóta mást nem csináltam vele, csak leállítottam és ma elindítottam újból. Csoda történt!
Az unstable sincs most bejelölve, de egyébként a 44.0.2 verziót tette fel. Ajánlott bejelölni, vagy maradhat a default beállításon?
Lehet ez is olyan, mint a Windows és kell neki egy + restart
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44824 üzenetére
OK, köszönöm ezt a kis elismerést.
Ha már GRUB, akkor minap felvarázsoltam USB-s meghajtóra a Chakra OS-t és annak lett default a rendszerbetöltője. Na azé kifejezetten tetszik és látványos. De maga a rendszer már kevésbé áll úgy kézre, mint az Ubuntu / Mint...még egy Firefoxot sem tudtam feltenni sudo pacman -S firefox paranccsal , mert valami libxx/ gtk hibát írt ki a terminál. A beépített böngésző meg egy fos, ha be akarok jelentkezni a PH!-ra, mindig összeomlik.
-
King Unique
titán
válasz
tvamos #44817 üzenetére
Szia!
Szerintem felesleges külön pendrive-val szórakozni, ennyi erővel felrakhatnád arra is kompletten a Lubuntut és külön arról futtathatnád. Ha azt akarod, hogy a Windows rendszerbetöltője legyen a default, akkor az ezzel a módszerrel is megoldható:
1. Először feltelepíted a Windowst. Célszerű annak lemezkezelőjéből / külső programmal előre leválasztani az üres, formázatlan partíciót a Linuxnak.
2. Majd utána a Lubuntut ("Valami más" opció, kézi partícionálás) telepíted a korábban leválasztott sdax partícióra és a rendszerbetöltőjét is az sdax-re teszed. Az "x" meg nyilván az adott partíció sorszáma lesz, pl. 3.
3. Utána Windows alól EasyBCD-vel adod hozzá a rendszerbetöltőjéhez a Lubuntut.Nálam is így van fent a Linux Mint és teljesen működőképes megoldás. Illetve, ha a legújabb WinX-es csodát használod, akkor annál a folyamatos build upgrade sem cseszi el. Mert arra panaszkodtak már néhányan, ha jól tudom, hogy kinyírta a GRUB-ot és felülírta a saját rendszerbetöltőjével. Igaz utána egy live rendszerről helyre lehet állítani.
@ all: nem is tudtam, hogy ilyen népszerű a megoldásom.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44527 üzenetére
"Szerintem ha nem lenne vírusirtó fent, akkor néhány nap alatt totálkáros lenne a rendszer."
Azért ez így nem feltétlen igaz. Nagyon sok múlik a felhasználó szokásokon is. Aki kicsit is odafigyel, nem kattintgat összevissza, nem pakol fel mindenféle tört szemetet stb., nem tölt le + nyit meg mindenféle noname mellékletet, nem nagyon fog belefutni durva dolgokba. Max néhány PUP és lightos társai kerülnek a gépére, de attól még nem fog megfeküdni a rendszer.
"de az átlag Windows felhasználó van annyira sötét, mert egyszerűen nem érti a dolgok működését, és nem is akarja"
Na ez viszont maximálisan igaz és őket nem védi meg teljesen még a legjobb prémium AV/IS sem...
Felhasználói hülyeség ellen egyszerűn nincs gyógyír. Max a felhasználói jogok korlátozása.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44517 üzenetére
Nálam is ESS van fent, de ilyet még nem tapasztaltam... Leginkább az MBAM szokott egy csomó oldalnál összevissza riasztani, ha rezidens védelemként van használva. Illetve vannak itt a fórumon, akik nem is használnak AV-t, mégsem kaptak be semmi vírust Windows alatt. Továbbá manapság már a védelmi a programok is olyan szintre vannak fejlesztve, olyan funkcióik vannak, hogy sok esetben eleve user error kell ahhoz, hogy bekövetkezzen egy komolyabb probléma. Pl. a fájltitkosítós vírusok is legtöbbször e-mail mellékletként terjednek, amit le kell tölteni és futtatni kell. Azonban egy jobb AV már eleve blokkolja azt is. De, ha valaki annyira sötét, hogy ismeretlen címekről mindent letölt és megnyit, az valójában meg is érdemli...
-
King Unique
titán
Üdv!
Azt nem tudom melyik disztró kezeli natívan a HFS+J fájlrendszert, de mindegyikhez hozzá lehet adni könnyedén a támogatást. Debian alapúaknál csak ezt az 1 sort kell bepötyögni terminálba:
sudo apt-get install hfsprogs
Amúgy a Windows is tudja kezelni ezt a fájlrendszert, ha felrakod rá a szükséges drivert. A Paragon Win8-1-hez ingyen ad HFS+ drivert [link]. Illetve másolás után diskpart clean módszerrel is tudod törölni a meghajtót [link], majd utána lemezkezelőben újrapartícionálod a kívánt fájlrendszerre.
-
King Unique
titán
válasz
Raynes #44238 üzenetére
A Kubuntu valóban jó és maga a KDE is. De nekem a 14.04 felülete valahogy nem jön be, pedig az az átlátszóságban is egy W7-re hajaz. A 15.10 flat dizájn már inkább, de az meg kicsit bugos... Szerintem Windows után egy egyik, ha nem a legjobb alternatíva a Mint Cinnamon. Működés terén is hajaz itt-ott a W-re, még az Super+E/D billentyűkombinációk is működnek, automatikusan csatolja az USB-s kütyüket, ez mind tetszik benne. Lehet nem tud annyi mindent, nincs benne annyi effekt, de a felülete is szép és elegáns.
OS X klón meg inkább az eOS, Deepin, de egyik se fogja soha azt a feelinget adni, amit az igazi Mac. -
King Unique
titán
válasz
Raynes #44154 üzenetére
Azért ez így kicsit túlzás, mert ennyi erővel lehetne sorolni pro / kontra dolgokat mind2 rendszernél. Van olyan, ami nekem sem tetszik a Linuxban, de nem teszem állandóan szóvá, hanem használom úgy. Viszont pont ezért is van nálam dual-boot, aminek hála nem kell kompromisszumokat kötnöm és ki tudom használni mindkettő előnyeit.
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44141 üzenetére
Üdv!
Most működik minden, de ha jól veszem ki a szavaidból, akkor újra akarod telepíteni az egészet? Nem értem minek, de ha nagyon ráérsz, felőlem.
Olyan elő szokott fordulni, hogy ha több meghajtó van a gépben, akkor a Windows rendszerbetöltője a másik lemezre kerülhet. Ezért szokták javasolni, hogy telepítés idejére érdemes minden más meghajtót lehúzni és csak az legyen csatlakoztatva, amire telepítesz! Tehát az esetleges újratelepítéskor érdemes lenne kivenni a HDD-t és csak az SSD maradjon benne. Utána minden mehet az SSD-re, a HDD-t meg használhatod adattárnak. A GRUB-nál a W10 megnevezése aszem normális, illetve ha indul rendesen, akkor úgysem az a lényeg. A boot sorrendnél előre lehetne pakolni, amit ténylegesen használsz. Persze amikor telepítesz, akkor nyilván aszerint kell beállítani.Valamint, ha újrarakod, akkor jó lenne a legelején eldönteni a Legacy / UEFI Boot kérdést és aszerint beállítani. Megvannak utóbbinak, valamint a GPT partícióstílusnak is a maga előnyei, de körülményesebbé is teheti a dolgokat...Lehet akár Legacy is, de ha utóbbi mellett döntesz, akkor ajánlott elolvasni ezt a két írást: [link], [link].
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
A fentebb említett WinUSB programot akartam most nemrég feltenni ezen leírás alapján Ubuntu 15.10 és Linux Mint 17.3 alá. De függőségi hibákat dob:
sudo dpkg -i winusb_1.0.11+saucy1*
A korábban ki nem választott winusb csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 165457 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Preparing to unpack winusb_1.0.11+saucy1_i386.deb ...
Unpacking winusb (1.0.11+saucy1) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of winusb:
winusb függőségek: libwxbase2.8-0 (>= 2.8.12.1).
winusb függőségek: libwxgtk2.8-0 (>= 2.8.12.1).
winusb függőségek: parted.
winusb függőségek: gksu.
winusb függőségek: ntfsprogs | ntfs-3g (>= 1:2011).
dpkg: error processing package winusb (--install):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1ubuntu1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.10.1-0ubuntu2) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1.1) ...
Hibák történtek a feldolgozáskor:
winusbA másik parancs pedig le akar szedni egy csomó mindent:
~/Letöltések $ sudo apt-get -f install
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Függőségek javítása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
fuse:i386 kate-data katepart kde-runtime kde-runtime-data kdelibs-bin
kdelibs5-data kdelibs5-plugins kdesudo kdoctools language-selector-common
libattica0.4 libaudit1:i386 libblkid1:i386 libdb5.3:i386
libdevmapper1.02.1:i386 libdlrestrictions1 libfuse2:i386 libgcrypt20
libgnome-keyring0:i386 libkactivities6 libkatepartinterfaces4 libkcmutils4
libkde3support4 libkdeclarative5 libkdecore5 libkdesu5 libkdeui5
libkdewebkit5 libkdnssd4 libkemoticons4 libkfile4 libkhtml5 libkio5
libkjsapi4 libkjsembed4 libkmediaplayer4 libknewstuff3-4 libknotifyconfig4
libkntlm4 libkparts4 libkpty4 libkrosscore4 libktexteditor4 libkubuntu0
libkxmlrpcclient4 libntrack-qt4-1 libntrack0 libpam-modules:i386
libpam0g:i386 libparted0debian1:i386 libphonon4 libplasma3 libpolkit-qt-1-1
libqapt2 libqapt2-runtime libqca2 libqt4-qt3support libsolid4 libssh-4
libstartup-notification0:i386 libstreamanalyzer0 libstreams0
libthreadweaver4 libutempter0 libwxbase2.8-0:i386 libwxgtk2.8-0:i386
libxcb-util0:i386 ntfs-3g:i386 ntrack-module-libnl-0 oxygen-icon-theme
phonon phonon-backend-gstreamer phonon-backend-gstreamer-common
phonon-backend-gstreamer1.0 plasma-scriptengine-javascript
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
docbook-xsl fuse:i386 libfuse2:i386 libwxbase2.8-0:i386 libwxgtk2.8-0:i386
libxml2-utils ntfs-3g:i386
Javasolt csomagok:
dbtoepub docbook-xsl-doc-html docbook-xsl-doc-pdf docbook-xsl-doc-text
docbook-xsl-doc docbook-xsl-saxon fop libsaxon-java libxalan2-java
libxslthl-java xalan
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
apturl casper cinnamon exfat-fuse fuse gdebi gksu gvfs-fuse ifuse libgksu2-0
lupin-casper mdm mint-meta-cinnamon mint-meta-core mintstick mintwelcome
nemo-share ntfs-3g ubuntu-minimal winusb:i386
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
docbook-xsl fuse:i386 libfuse2:i386 libwxbase2.8-0:i386 libwxgtk2.8-0:i386
libxml2-utils ntfs-3g:i386
0 frissített, 7 újonnan telepített, 20 eltávolítandó és 33 nem frissített.
1 nincs teljesen telepítve/eltávolítva.
Letöltendő adatmennyiség: 5.542 kB.
A művelet után 8.175 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]Utóbbit futtattam Ubuntun, de elcseszett pár dolgot, ntfs-3g drivert is leszedte stb. Ezeket utólag pakolgattam vissza. Tehát, hogy lehet ezt a vackot normálisan feltelepíteni??
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44079 üzenetére
Azért nem annyira régi és vsz már UEFI-s lehet. Persze a beállítások BIOS verziótól is függnek, mert nekem is Lenovo notin a régi verziónál csak UEFI / Legacy boot opció volt. Aminél jóformán mindegy volt, mi volt bejelölve, akkor is indult az OS. De frissítés után már lett Secure Boot és társai. Persze csak ezért ne frissítsd!
Ha W7 + Ubuntu párosnál működött, akkor Win10-nél is kéne neki. Nem tudok hirtelen olyan okot, ami miatt az új rendszer akadályozná önmagában a dual-boot megoldást. Azért talán egy próbát megér F2-vel belépni és körülnézni a beállítások között.
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44076 üzenetére
Ha a LInuxot újraraktad, akkor telepítésnél automatikusan az sda-ra teszi a GRUB-ot, ami felülírja a Windows rendszerbetöltőjét. Ha azt a 2 sort beírtad a megfelelő jogosultsággal nem dobott hibát, akkor az is. Annál a Linux sdax partícióját kell egyébként mnt alá csatolni, ahogy fentebb le volt írva.
Milyen gép, ha újabb, akkor lehet lehet a BIOS-t kéne megturkálni, pl. Secure Boot funkciót kikapcsolni stb.? -
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44059 üzenetére
Nálam volt már Windows + Linux dual-bootos gépen GRUB, de ilyen alvó mód problémát nem tapasztaltam. Igaz, csak rövid időre volt fent, mivel én ez esetben jobban szeretem a Windows rendszerbetöltőjét használni. Másik eszközön, ahol csak Linuxok vannak szaporítva, ott nyilván GRUB-ot használok.
Amúgy a Win10-nél folyamatosan jönnek ezek a nagy build upgrade-ek, amiknél panaszkodtak többen arra, hogy utána felülírta a Linux rendszerbetöltőjét...igaz live rendszerről könnyen helyre lehet állítani, de az EasyBCD megoldásnál nincs ilyen probléma. Bár azt úgy szoktam csinálni, hogy telepítésnél a Linux partíciójára rakom a GRUB-ot is, így utána könnyű hozzáadni. Ha nálam eleve nincsen, akkor lehet előtte telepíteni kéne a oda rendszerbetöltőt. Bár van a programnak saját betöltője is, amivel működhet.
-
King Unique
titán
válasz
Atlantisz48 #44057 üzenetére
Üdv!
Ez a helyreállítás felülírta a Linux rendszerbetöltőjét, azért nem indul. Két lehetőség van:
1. EasyBCD-vel hozzáadod a Windows rendszerbetöltőjéhez a Linuxot
2. Összefoglaló alapján helyreállítod live rendszerről egy terminált nyitva a GRUB-ot. Ahol az x a Linuxos partíció azonosítója, pl. 3 = sda3.
mount /dev/sdax /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaAmúgy felesleges volt a lapozófájlt HDD-re pakolni. SSD topikok tapasztalata alapján nyugodtan mehet az SSD-re. Max, ha van elég RAM és nem használsz hibernálást, akkor a méretét lehet csökkenteni [link]. Illetve Linux alatt ott swappiness lehetőség [link].
Továbbá dual-boot esetén Windows 10-ben a fast startup kikapcsolása erősen ajánlott [link].
Valamint telepítésnél figyelni kell eleve a BIOS-MBR | UEFI-GPT módra is, illetve egyes gépeken másik OS telepítésekor akár a Secure Boot kikapcsolása is szükséges lehet. + ez a leírás is hasznos. -
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44055 üzenetére
Most megint jó minden...vagy a szerver xarozik, vagy az FF. Mondjuk utóbbi nálam bizonyos oldalakat be sem hoz rendesen. Hsz törlésre értettem, de valóban hátha megtetszik valakinek.
Deepin 15-öt amúgy használom és érdekes felülete van. Ha már OS X klón, akkor szerintem jobb, mint a fapados eOS.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
Bicskás #44043 üzenetére
Hát akkor az a pendrive is jó lassú lehet, meg a rendszer is, ha órákig tart a kiírás. De attól még lehet hibás. Ha van másik gép, amiről most is írtál gondolom, akkor Windows alól ezzel a programmal lehet tesztelni.
A Mint 13 már elég régi, lehet érdemesebb lenne megpróbálni egy újabb verzióval. Vagy egy új, de kis erőforrást igénylő Lubuntu | Xubuntu14.04-gyel.
-
King Unique
titán
válasz
Bicskás #44040 üzenetére
"Rufus négy és fél óra alatt elkészítette nekem a pendrive-omat"
Ha tényleg 4,5 óra (!) volt az írás, ott valami nagyon nem stimmel és irreális az egész...jó az a pendrive egyáltalán, nem hibás, a letöltött ISO fájl ok?? Tehát a LiLi-vel be sem bootolt, de az utóbbi programmal már igen. Linux Mint írásához számtalanszor használtam már és soha nem volt a kiírással, még a tetű lassú USB2-es pendrive-oknál is megvolt néhány perc alatt.
Ha nincs Grub, akkor meg lehet próbálni az összefoglalóban lévő módszert. Vagyis live rendszer bebootol, terminál megnyit és Grub telepítése megfelelő jogosultságok mellett az adott partícióra. Ha pl. sda3 partíción van a Linux, akkor:
mount /dev/sda3 /mnt
grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdaDe amúgy jó lenne, ha leírnád végre pontosan, hogy milyen Linuxot akarsz telepíteni, milyen gép, BIOS vs. UEFi, milyen rendszer volt rajta eredetileg stb.??
-
King Unique
titán
válasz
Rimuru #44035 üzenetére
Igen, mindenki azt használ, ami számára a legmegfelelőbb. És bizony W alatt az R az etalon, sokan eleve azt használják. :-) Semmi + előny nem szól a másik kettő mellett ezen platformon. Valamint Linux ISO kiírás vele, az az egyik része a dolognak, de egy W + UEFI telepítéshez eleve megint az R ajánlott, mert más programok sokszor elhasalnak.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44030 üzenetére
Hát volt már rá itt a fórumon több példa, hogy Win alól főleg UEFI-s telepítésnél a nem megfelelő programmal kiírt telepítőt nem lehetett pendrive-ról bebootolni. Ezért eleve jobb egy olyan szoftver, amiben világosan kiválasztható és beállítható ezen rész.
Igen Gparted tud szinte mindent, amit kell. De, aki csak ismerkedik a rendszerrel, az lehet nem tudja elsőre mit, mivel csináljon. Ha meg visszamegy Windowsra, ott alapból nem fog tudni vele mit kezdeni, max a fentebb említett lehetőségek jöhetnek szóba.
Ami a másik programban beállítható, ahhoz képest igen egyszerű ez a felület.(#44031) colomb2: itt eleve a Windows alóli kiíráson volt a hangsúly, ami esetében nem tudok érvet mondani arra, hogy mért kéne más programot használnom, mint amit említettem. Semmivel nem hatékonyabb és nem tud többet a másik kettő. Az dd írás pedig már egy ideje bekerült az általam említett programba is, így pl. egy Chakra OS kiíráshoz is bőven jó.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44026 üzenetére
Például Grub Customizer, de a pontos mivoltát a szakiktól kérdezd!
@ colomb2 & ubyegon2: azért az USB Writer és a Win32 Disk Imager beállítási lehetőségei is elég puritánok. A BIOS és UEFI módot nem is lehet egyiknél se külön kiválasztani. Valamint mindkettő alapból dd módban írja ki az ISO-t, aminél utána a Windows nem látja a pendrive teljes méretét és újraformázni sem tudja az eredeti méretre... csak külső partícionáló programok képesek rá, vagy a parancssoros diskpart clean módszert kell bevetni. Ellenben a Rufus esetében normál írásnál nincs ilyen probléma és beállítások terén is többet tud. Szóval szvsz Windowsra utóbbi a tuti.
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #44019 üzenetére
Ej, mikor nemrég "alkottam", akkor én is csak F12-vel tudtam kiválasztani, hogy induljon HDD-ről a rendszer...
Bár, ha jobban elolvastam volna ezen lírás 10-es pontját, akkor lehet ki tudom törölni UEFi-ből a bejegyzést. De szerencsére egy BIOS frissítés azóta megoldotta. Illetve normális esetben, ha boot sorrend, USB boot és társai ok, akkor F12 nélkül is tudnia kéne bootolni pendrive-ról.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #44013 üzenetére
OK, én köszönöm, hogy ilyen gyorsan be is került.
(#44014) Oreyus: hát nem tudom, a sebességével nekem soha nem volt bajom. Sőt, Windows alatt az egyik leggyorsabb program ilyen célra. Az USB3-as pendrive-ra az 1 - 1,5 GB körüli Ubuntu/ Mint ISO-kat nagyon gyorsan felpakolja. Egy régi 2.0-ás pendrive-nál meg persze, hogy lassabban megy.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique #44010 üzenetére
Továbbá itt egy nagyon jó cikk, aminek a végén szintén van UEFI és Secure Boot leírás. Akár még az összefoglalóba is berakható lenne.
-
King Unique
titán
válasz
Bicskás #44006 üzenetére
Hi,
Én kipróbáltam a minap ezt a LinuxLive USB Creator programot, a "szivárványost".
Nálam Mint 17.3 Cinnamon ISO-t nem kompatibilisként jelölte meg... de kiírás után be lehetett bootolni róla (notebook - UEFI-Legacy boot). Viszont ez a program inkább perzisztens telepítő létrehozásához javasolt, illetve a Virtualbox cuccokat is rápakolja, így elvileg utána az alatt is használható lesz.
Windows alól a telepítő normál kiírásához inkább a Rufus javasolt, amiben beállítható külön a BIOS-MBR | UEFI-GPT mód is. Illetve, ha újabb gép UEFI-vel, akkor az összefoglalóban lévő leírás is hasznos lehet.
Secure Boot kikapcsolásához meg ott a google...[link], [link]. -
King Unique
titán
Linux alatt hogyan kell beállítani, hogy a [ ] szögletes zárójelet a Ctrl + Alt + F/ G billentyűvel lehessen beírni?? Eddig akárhány disztrót telepítettem, hiába választottam (többféle) magyar billentyűzetet, csak az AltGr billentyűvel működött. Windows alatt alapból megy mind a kettővel.
-
King Unique
titán
válasz
Buvana #43754 üzenetére
"A portok USB2-esek, amire csatlakoznak a hdd-k."
Itt a probléma... nyilván USB 2.0 portban nem fog az USB 3.0 külső vinyó sem nagyobb sebességgel működni, mint amit a port lehetővé tesz. Ahhoz a gazdaeszközön is 3.0 portoknak kell lennie.
Utána már simán hozza a sebességet pl. Ext4-nél is [link].
-
King Unique
titán
válasz
Buvana #43752 üzenetére
A gyakorlati fájlmozgatást több paraméter (fájlméret | HDD telítettsége | fájlrendszer töredezettsége | forrás és célmeghajtó sebessége stb.) befolyásolja. A Linux kernel már jó ideje támogatja natívan az USB 3.0-át, így az sem lehet probléma. Illetve gondolom USB3-as portokba vannak csatlakoztatva.
Mérj valamilyen programmal egy szintetikus olvasást & írást, aztán kiderül, hogy mennyit tud maga a meghajtó, illetve a portok USB 3.0 módban működnek-e. NTFS és Ext4 között én már másolgattam oda-vissza USB 3.0-án, ott nem volt gond a sebességgel. -
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43741 üzenetére
A Rufus Windows alól simán kiírja a Mintet, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő dolgok legyenek kiválasztva: BIOS-MBR | UEFI-GPT stb. Illetve a legújabb programverzió írás előtt feldob egy ablakot, amelyben normál | dd mód között lehet választani. Értelemszerűn az elsőt kell, az az alapértelmezett. A dd mód pl. Chakra OS és más hasonló alapú disztróknál kell.
-
King Unique
titán
válasz
ViZion #43651 üzenetére
"Mint szép nagyon, de alsó panel és ikon méretet nem tudtam változtatni, de kérdőjel."
Pedig lehet állítani a panel és a rajta lévő ikonok méretet, a panel beállításainál.
"Szal egyelőre Elementary OS"
Szerintem jobb a Mint...az eOS elsőre bár tetszetős, de nagyon korlátolt testreszabhatóság terén, asztalra még ikont sem lehet kirakni. Nekem nem jött be.
OS X koppintás szerintem jobb a kínai Deepin, bár az inkább újdonságokra fogékony usereknek lehet érdekes.
-
King Unique
titán
A fórumtárs fenti telefonos problémáján felbuzdulva, kíváncsiságból megnéztem én is. Ha már Linux, akkor egy WP 8.1-es Nokia Lumia 520-at csatlakoztattam rá USB porton keresztül.
• Ubuntu 15.10: automatikus csatolás ok, hozzáférhető a telefon és SD kártya is
• Deepin 15: automatikus csatolás ok, hozzáférhető a telefon és SD kártya is
• Kubuntu 15.10: nem tudja felcsatolni, hibaüzenetet ír ki...
• Linux Mint 17.3: látszólag felcsatolja (asztali ikon), de kifagy a fájlkezelő, hibaüzenetet* ír ki...* "mtp://[usb:001,002]/" nem található || A hely nem csatolható ; Nem található megfelelő udev eszköz Bár ezek kábel kihúzás után jelentek meg.
-
King Unique
titán
Nem az igazi ez az eOS...
ha már annyira OS X klón kell, ott a jó kis kínai Deepin.
Szerintem használhatóbb és az asztalra lehet ikonokat, mappákat elhelyezni, nem úgy mint a Luna, Freya...
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #43509 üzenetére
~$ udisks2 -h
udisks2: a parancs nem található
~$ udisks2 --unmount /dev/sdd1
udisks2: a parancs nem található
~$ udisks2 --detach /dev/sdd
udisks2: a parancs nem találhatóEz alapján nem nagyon...a sima udisks az működött, még gyorsbillentyűket is tudtam kreálni az adott parancsokra, illetve ezeket meghajtóazonosítókhoz hozzárendelni. Ami baromi kényelmes volt.
Igen, közben megoldódott.(#43510) lev258: ez kicsit más, nincs benne detach sem. De a power-off kapcsolóval kivitelezhető ennél is.
~$ udisksctl unmount -b /dev/sdd1
Unmounted /dev/sdd1.
~$ udisksctl power-off -b /dev/sddKöszönöm a segítséget mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #43506 üzenetére
Hát ez cumi, mert nem véletlenül használtam...nem is lehet rá sehogyan felrakni, vagy nincs valami hasonló program?
Udisks2? Arról még nem hallottam eddig, de meglesem. "udisks2 már a legújabb verzió." addig ok. De nem tusom elindítani, illetve úgy használni, mint a sima udisks programot.
Hát nem tudom mért szűnt meg, de nem volt vele semmi baj. Bizonyos DE esetében csak ezzel lehetett normálisan leválasztani USB-s háttértárakat. Kár érte... -
King Unique
titán
Üdv!
Linux alatt USB-s eszközök leválasztására az udisks command line tool szoktam használni, amit fentebb is említettem [link]. Eddig szinte minden disztró esetén fel tudtam telepíteni, volt amelyik alapértelmezetten tartalmazta. Ilyen pl. a Mint, aminek korábbi és legújabb 17.3 verziójában is benne van. Ubuntu 15.10-re viszont nem tudom feltelepíteni:
~$ sudo apt-get install udisks
Függőségi fa építése
udisks csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „udisks” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaHogyan lehetne ezt orvosolni, vagy már semmilyen formában nem elérhető
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43352 üzenetére
Azért nem volt ilyen egyszerű a helyzet, mert ugyan leírták notebook topikban a reset lépéseit, de nem használt semmit. Továbbra is Grub hibaüzenet, Ubuntu befészkelte magát első eszközként a boot listába és csak F12-vel voltak indíthatók HDD-ről az oprendszerek. Kizárólag a BIOS frissítés oldotta meg a dolgot, azzal helyreállt a rend.
Azért köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43349 üzenetére
Közben átmentem egy laptopos topikba a problémámmal, ott már adtak választ a mikéntjére. Itt azért kérdeztem, mert hátha Linux felől megoldható, de vsz nem nagyon.
Tanulópénznek jó volt, hogy bizony 1 gépen nem keverendő a 2 telepítési mód! Tudtam, de azt hittem, hogy külső meghajtóval ki lehet trükközni, de neeem...Köszönöm a segítséget!
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #43346 üzenetére
Igen, csak hirtelen azt nem tudom ennél hogyan és nem okoz-e egyéb problémát?
-
King Unique
titán
Üdv!
Csináltam egy hülyeséget...
A laptop UEFI-s, viszont a helyi HDD-re xy okok miatt kikapcsolt UEFI és MBR módban lett telepítve a Windows és Linux. Utána vissza lett kapcsolva és ok. Külső SSD-n emiatt szinten MBR alapon volt 3 db LInux telepítve, viszont a 4 db elsődleges partíció korlátja miatt, át akartam állni GPT-re. Persze előtte csak kipróbáltam úgy, hogy egy pendrive-ra telepítettem fel az Ubuntut UEFI ás GPT módban, arra téve a Grub rendszerbetöltőt is . Sikeres is volt, telepítésnél látta a HDD-s partíciókat, restart után el is indult. Viszont, mivel be van kapcsolva az UEFI boot, csak az Ubuntu indítható...ha nincs rátéve a pendrive, akkor fekete képernyő és Grub hibaüzenet. F2-vel nem tudok belépni az UEFI-be, csak F12-vel lehet a boot eszközt kiválasztani, ahol az Ubuntu van az első helyen és gondolom amiatt van a probléma. Ha kiválasztom a HDD-t, vagy SSD-t, akkor probléma nélkül indítható a Windows és a többi Linux is.
Tehát a kérdés, hogy vissza lehet ezt valahogyan állítani
-
King Unique
titán
válasz
Alex123 #43341 üzenetére
Beleolvastam abba a cikkbe és nyilván az is ok, bár szerintem körülményesebb megoldás és ugye neked sem jött össze elsőre...
Egy Linuxot pendrive-ra, külső HDD/SSD-re is egyszerűen fel lehet telepíteni és USB 3.0-án működik is egész kellemes sebességgel. Az olyan lesz, mintha a belső HDD-re telepítetted volna, megjegyez mindent stb.Max annyi kis kontra van, hogy a flash eszközök nem bírják úgy a sok írást, mint a HDD-k és ezért a naplózó fájlrendszerek (Ext3/4) hosszabb távon nem tesznek jót neki. Ezért szokták ajánlani az Ext2-re formázást, bár az meg lassabb lesz. Én annyira nem paráztam ezen, mert hónapokig használtam Ubuntut, Ext4-re formázott USB3-as pendrive-on és nem volt semmi probléma.
-
King Unique
titán
Nem lehet feltenni, mert elavult...
~ $ sudo apt-get install libtiff4
[sudo] password for kingunique:
Függőségi fa építése
libtiff4 csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „libtiff4” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaViszont a csomagkezelős megoldás működik, a listában van frissebb verzió mindkettőre. Fel is tette őket gond nélkül.
• cnijfilter-common-64 3.90-76~ubuntu14.04.1
• scangearmp-common-64 2.10-33~raring1De Mint 17.3 alatt, a Simple Scan alkalmazás továbbra sem ismeri fel, pedig még restartot is nyomtam neki. Na, lehet nem hiába mondják, hogy az Ubuntu jobb ilyen téren. Illetve azt hittem, ha felrakom ezeket a drivereket / programokat, akkor egy jobban testreszabható felületet kapok, de nem. Az vsz csak úgy menne, ha a gyári Canon szoftvert Wine / PlayOnLinux segítségével felhegeszteném valahogy.
Azért köszönöm a segítséget.
-
King Unique
titán
Az ./install.sh paranccsal az egyik most sikerült.
~/Letöltések/MP230/scangearmp-mp230series-2.00-1-deb $ sudo ./install.sh
==================================================
ScanGear MP
Version 2.00
Copyright CANON INC. 2007-2012
All Rights Reserved.
==================================================
Command executed = sudo dpkg -iG ./packages/scangearmp-common_2.00-1_amd64.deb
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 165228 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Preparing to unpack .../scangearmp-common_2.00-1_amd64.deb ...
Unpacking scangearmp-common (2.00-1) over (2.00-1) ...
Beállítás: scangearmp-common (2.00-1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.19-0ubuntu6.6) ...
Command executed = sudo dpkg -iG ./packages/scangearmp-mp230series_2.00-1_amd64.deb
Preparing to unpack .../scangearmp-mp230series_2.00-1_amd64.deb ...
Unpacking scangearmp-mp230series (2.00-1) over (2.00-1) ...
Beállítás: scangearmp-mp230series (2.00-1) ...
Installation has been completed.Viszont a másiknál megint függőségi hibák léptek fel ezen és dpkg -i *amd64.deb módszerrel próbálva egyaránt.
~/Letöltések/MP230/cnijfilter-mp230series-3.80-1-deb/packages $ sudo dpkg -i *amd64.deb
A korábban ki nem választott cnijfilter-common csomag kiválasztása.
Preparing to unpack cnijfilter-common_3.80-1_amd64.deb ...
Unpacking cnijfilter-common (3.80-1) ...
A korábban ki nem választott cnijfilter-mp230series csomag kiválasztása.
Preparing to unpack cnijfilter-mp230series_3.80-1_amd64.deb ...
Unpacking cnijfilter-mp230series (3.80-1) ...
Beállítás: cnijfilter-common (3.80-1) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of cnijfilter-mp230series:
cnijfilter-mp230series függőségek: libtiff4; ám:
`libtiff4' csomag nincs telepítve.
dpkg: error processing package cnijfilter-mp230series (--install):
cnijfilter-mp230seriesIlletve további érdekesség, hogy ugyan sikeresen települt ScanGear MP 2.00 , de szkennerként továbbra sem ismeri fel a Mint...szívás.
-
King Unique
titán
Kipróbáltam a gyártó oldalán fent lévőkkel Mint 17.3 Cinnamon és Ubuntu 15.10 alatt is, de nem akarja az igazat...
1. Letöltöm, majd kibontom a 2 csomagot, belépek a packages mappába és sudo dpkg -i *deb paranccsal telepítem a .deb fájlokat.
2. Viszont mindkét rendszeren függőségi hibákat dob...Ubuntu alatt utána a felső panelen megjelent egy piros hibaikon és a rendszer frissítése sem ment utána.
3. sudo apt-get -f install parancsot javasolta lefuttatni, amivel leszedett ezt-azt és utána megjavult. Meg talán felrakott a libxxxxx csomagokból is valamit, de a manuális telepítés utána is sikertelen volt.
4. Mint alatt még szkennelni sem lehet, nem ismeri fel...Ubuntuval működik.Függőségi hibák
~/Letöltések/scangearmp-mp230series-2.00-1-deb/packages$ sudo dpkg -i *deb
A korábban ki nem választott scangearmp-common csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 303376 files and directories currently installed.)
Kibontás előkészítése: scangearmp-common_2.00-1_amd64.deb ...
Kibontás: scangearmp-common (2.00-1) ...
Kibontás előkészítése: scangearmp-common_2.00-1_i386.deb ...
Kibontás: scangearmp-common:i386 (2.00-1) e helyett: 2.00-1 ...
A korábban ki nem választott scangearmp-mp230series csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: scangearmp-mp230series_2.00-1_amd64.deb ...
Kibontás: scangearmp-mp230series (2.00-1) ...
Kibontás előkészítése: scangearmp-mp230series_2.00-1_i386.deb ...
Kibontás: scangearmp-mp230series:i386 (2.00-1) e helyett: 2.00-1 ...
A(z) scangearmp-common:i386 csomag több másolata kicsomagolt egy körben !
Csak egyszer állítom be.
A(z) scangearmp-mp230series:i386 csomag több másolata kicsomagolt egy körben !
Csak egyszer állítom be.
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: scangearmp-common:i386:
scangearmp-common:i386 függőségek: libatk1.0-0 (>= 1.9.0).
scangearmp-common:i386 függőségek: libc6 (>= 2.3.4-1).
scangearmp-common:i386 függőségek: libcairo2 (>= 1.0.2-2).
scangearmp-common:i386 függőségek: libfontconfig1 (>= 2.3.0).
scangearmp-common:i386 függőségek: libglib2.0-0 (>= 2.10.0).
scangearmp-common:i386 függőségek: libgtk2.0-0 (>= 2.8.0).
scangearmp-common:i386 függőségek: libpango1.0-0 (>= 1.12.3).
scangearmp-common:i386 függőségek: libpng12-0 (>= 1.2.8rel).
scangearmp-common:i386 függőségek: libstdc++6 (>= 4.0.2-4).
scangearmp-common:i386 függőségek: libusb-0.1-4 (>= 2:0.1.10a).
scangearmp-common:i386 függőségek: libx11-6.
scangearmp-common:i386 függőségek: libxcursor1 (>> 1.1.2).
scangearmp-common:i386 függőségek: libxext6.
scangearmp-common:i386 függőségek: libxfixes3.
scangearmp-common:i386 függőségek: libxi6.
scangearmp-common:i386 függőségek: libxine
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: scangearmp-common:i386 (--install):
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: scangearmp-mp230series:i386:
scangearmp-mp230series:i386 függőségek: libc6 (>= 2.3.4-1).
scangearmp-mp230series:i386 függőségek: libgcc1 (>= 1:4.0.2).
scangearmp-mp230series:i386 függőségek: libstdc++6 (>= 4.0.2-4).
scangearmp-mp230series:i386 függőségek: scangearmp-common (>= 2.00); ám:
scangearmp-common:i386 csomag még beállítatlan.
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: scangearmp-mp230series:i386 (--install):
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.21-0ubuntu4) ...
scangearmp-common:i386
scangearmp-mp230series:i386
=========================================================
~/Letöltések/cnijfilter-mp230series-3.80-1-deb/packages$ sudo dpkg -i *deb
A korábban ki nem választott cnijfilter-common csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 303167 files and directories currently installed.)
Kibontás előkészítése: cnijfilter-common_3.80-1_amd64.deb ...
Kibontás: cnijfilter-common (3.80-1) ...
Kibontás előkészítése: cnijfilter-common_3.80-1_i386.deb ...
Kibontás: cnijfilter-common:i386 (3.80-1) e helyett: 3.80-1 ...
A korábban ki nem választott cnijfilter-mp230series csomag kiválasztása.
Kibontás előkészítése: cnijfilter-mp230series_3.80-1_amd64.deb ...
Kibontás: cnijfilter-mp230series (3.80-1) ...
Kibontás előkészítése: cnijfilter-mp230series_3.80-1_i386.deb ...
Kibontás: cnijfilter-mp230series:i386 (3.80-1) e helyett: 3.80-1 ...
A(z) cnijfilter-common:i386 csomag több másolata kicsomagolt egy körben !
Csak egyszer állítom be.
A(z) cnijfilter-mp230series:i386 csomag több másolata kicsomagolt egy körben !
Csak egyszer állítom be.
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: cnijfilter-common:i386:
cnijfilter-common:i386 függőségek: libc6 (>= 2.3.4-1).
cnijfilter-common:i386 függőségek: libcupsys2 (>= 1.2.1) | libcups2.
cnijfilter-common:i386 függőségek: libpopt0 (>= 1.7).
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: cnijfilter-common:i386 (--install):
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: cnijfilter-mp230series:i386:
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libatk1.0-0 (>= 1.9.0).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libc6 (>= 2.3.4-1).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libcairo2 (>= 1.0.2-2).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libcupsys2 (>= 1.2.1) | libcups2.
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libfontconfig1 (>= 2.3.0).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libglib2.0-0 (>= 2.10.0).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libgtk2.0-0 (>= 2.8.0).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libpango1.0-0 (>= 1.12.3).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libpng12-0 (>= 1.2.8rel).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libpopt0 (>= 1.7).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libtiff4.
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libx11-6.
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libxcursor1 (>> 1.1.2).
cnijfilter-mp230series:i386 függőségek: libxext6.
cnijfilter-mp230seri
dpkg: hiba a csomag feldolgozásakor: cnijfilter-mp230series:i386 (--install):
Aktiválók feldolgozása: libc-bin (2.21-0ubuntu4) ...
cnijfilter-common:i386
cnijfilter-mp230series:i386 -
King Unique
titán
Üdv!
Canon nyomtatókhoz nincs valami speciális csomag Linuxra, amivel nyomtatás & szkennelés jobban testreszabható? MP230 modellről lenne szó, amit felismer Ubuntu és Mint, nyilván lehet nyomtatni is stb., csak a beállítási lehetőségek kicsit hiányosak a gyári programhoz képest.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #43027 üzenetére
Ha egyszer ezt is megkérdezik, igény többeknél a dual-boot, akkor az bizony ezzel jár.
Azért nem rossz ez, mert így is terjed egy újabb réteg között a Linux. Jobb, mintha azt mondanák nekik, hogy nem lehetséges más, csak a komplett csere. Mert az viszont lehet nem mindenkinek lenne megjátszható elsőre. -
King Unique
titán
Ha csak 1 db Linux van, akkor EasyBCD-vel könnyen hozzá lehet adni a Windows Boot Manager listájához és az majd berántja.
Nálam is így van fent a Mint.
Persze ehhez először le kéne cserélni a Grub-ot a WBM-re. Win10 telepítőt bebootolva kéne helyreállítani az MBR-t [link]. De, ha UEFI és GPT, akkor van ahhoz is külön leírás! -
King Unique
titán
Külön-külön használhatsz a két rendszeren, amit akarsz. De, ha olyan titkosítás kell, ami átjárható a kettő között, akkor a helyi megoldások inkább kizárva. Linux alatt nekem még Bitlocker maghajtóhoz nem sikerült hozzáférnem, hiába vannak rá elvileg régebbi leírások a neten...[link], [link]. A LUKS által titkosított partíciók hozzáférése megint problémás, amit fentebb is tesztelgettem. Tehát marad a TrueCrypt fork, az új VeraCrypt.
Valamint Windows esetében a linkben is lévő 2 db ExtFS driver alapból nem tud LVM-et kezelni. Arra csak a fizetős verziók képesek, mint pl. a Paragon ExtFS for Windows Professional.
-
King Unique
titán
válasz
N0zer0 #42940 üzenetére
Lehet nálad működik, de mint mondtam, a 32 bites Windows is megy ki manapság a divatból, az XP-vel meg pláne nem érdemes számolni. Utóbbin nekem is ment, ott nem volt semmi gond.
Viszont 64 biten ez a digitális aláírás mizéria azért probléma és Win7 alatt 2 gépen is volt BSOD a FreeOFTE miatt, holott előtte enélkül nem... Valamint az új WX nem is tud vele mit kezdeni, ami megint nem a legjobb. Igaz 32 biten nem próbáltam, de már több éve nem használok 32 bites rendszert, max virtuális gépen.A két ExtFS driverrel nekem Windows alatt nem volt gondom sebesség terén, belső HDD-t felcsatolva is hozta nagyjából az elvárható értékeket és USB 3.0-án is [link] A linkben lévő értékeknél az Ext4 natívan Linux alatt sem volt számottevően gyorsabb, amikor lemértem.
-
King Unique
titán
válasz
N0zer0 #42921 üzenetére
Továbbra is tartom az állításomat, miszerint a LUKS hozzáférés Windows alatt nem igazán ok...
A FreeOFTE programot teszteltem 2 rendszeren is, ezt osztanám most meg. A titkosított LUKS partíciókat Linux Mint 17.3 alatt hoztam létre, mert az Ubuntu 15.10 nem boldogult vele...folyamatosan hibaüzenetet dobott. A művelethez egy USB 3.0 pendrive-ot és egy 2,5" USB 3.0 külső HDD-t használtam. A Windows próbaüzemet ezen leírás alapján állítottam be. Az Ext2Fsd és a Paragon ExtFS programok nem tudnak sehogyan hozzáférni a LUKS + Ext4 titkosított partícióhoz, csak a sima Ext2/3/4 fájlrendszert kezelik.
◆ Windows 7 (64 bit)
● Normál mód
• Telepítés —► látszólag sikeres, de digitálisan nincs aláírva a program, így megjelennek az erre figyelmeztető hibaüzenetek.
• Indítás —► látszólag sikeres, de se normál, se portable módban nem működik, minden inaktív.
• Titkosított partíció hozzáférés —► sikertelen, fel sem lehet csatolni.
• Adatátviteli sebesség —► N/A
• Stabilitás —► viszonylag stabil, nincsenek komolyabb problémák, de a program uninstall többször is hibát dob.● Próbaüzem
• Telepítés —► sikeres, nincs digitális aláírásra figyelmeztető hibaüzenet.
• Indítás —► sikeres, portable módban működik.
• Titkosított partíció hozzáférés —► sikeres, jelszó megadás után hozzá lehet férni a partíció tartalmához.
• Adatátviteli sebesség —► jóval lassabb, mint sima ExtFS driverek használata esetén.
• Stabilitás —► instabil, Dismount hatására többször is BSOD, a program uninstall többször is hibát dob...Próbaüzemben telepítve, majd azt kikapcsolva, utána normál módban indítva, nem használható a program, portable módban sem, mert minden inaktív.
◆ Windows 10 (64 bit)
● Normál mód
• Telepítés —► SmartScreen blokkolja, de továbblépve engedi, nincs digitális aláírásra figyelmeztető hibaüzenet.
• Titkosított partíció hozzáférés —► sikertelen, fel lehet csatolni, de nem ismeri fel a fájlrendszert és formázni akarja.
• Stabilitás —► viszonylag stabil, nincsenek komolyabb problémák, de a program uninstall többször is hibát dob.● Próbaüzem
• Telepítés —► sikeres, nincs digitális aláírásra figyelmeztető hibaüzenet.
• Titkosított partíció hozzáférés —► sikertelen, fel lehet csatolni, de nem ismeri fel a fájlrendszert és formázni akarja.
• Stabilitás —► viszonylag stabil, nincsenek komolyabb problémák, de a program uninstall többször is hibát dob.Próbaüzemben telepítve, majd azt kikapcsolva, utána normál módban indítva, működik a program portable módban, de nem lehet hozzáférni a partíció tartalmához.
KONKLÚZIÓ
Mint látható, Windows 7 x64 operációs rendszer esetében a digitális aláírás hiányában, csak próbaüzemben működik a hozzáférés, viszont normál módban indítva nem. Lehet arra is van megoldás, de alapból instabilitási gondokat okoz a program használata. Valamint az adatátviteli sebesség is jócskán visszaesik. Windows 10 x64 rendszer alatt nincsenek telepítési nehézségek, de a titkosított partíció tartalmához nem lehet sehogyan sem hozzáférni.
Szerintem annyit nem ér ez az egész, hogy feleslegesen kísérletezgessen és szenvedjen vele a felhasználó. Lehet 32 bites rendszeren egyeseknél működhet a dolog, de manapság már eleve a 64 bites operációs rendszerek felé érdemes orientálódni. Valamint inkább célszerű egy multiplatformos megoldást választani, mint pl. a VeraCrypt , ha valakinek több rendszeren is hozzáférhető titkosításra van szüksége. -
King Unique
titán
Windowsra van több ExtFS driver is, amivel egész jól kezeli az Ext4 fájlrendszert [link].
(#42900) N0zer0: a FreeOTFE és társai röviden, tömören bukó... utoljára XP-n működött normálisan. Az újabb Windows rendszerekre eleve fel sem lehet normálisan telepíteni, mert nincs digitális aláírása... Csak próbaüzemben engedi felrakni és csak úgy lehet használni, de az meg nem állapot.
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
válasz
inf3rno #42875 üzenetére
Hát, ha Linux topikban kérded, akkor adja magát pl. az Ext4. Vannak külső driverek, amikkel a Windows is tudja kezeli az ExtFs-t. Viszont a beépített LUKS meghajtótitkosítással már nem nem birkóznak meg. Hasonlóan a Windows gyári Bitlocker titkosítása sem igazán férhető hozzá Linux alatt. Én próbáltam többször is, vannak a neten leírások, de sehogy nem akart működni egyik sem... Ha titkosított partícióhoz akarsz mind2 rendszeren hozzáférni, akkor —► NTFS | Ext4 + VeraCrypt.
A Veracrypt Linuxra történő telepítéséhez van leírás a neten, legegyszerűbb terminálból: [link]. -
King Unique
titán
Békés, boldog karácsonyt mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz
Gery1987 #42760 üzenetére
500 GB HDD-n bőven elfér, elég neki akár 10-20 GB.
A Mint Cinnamon nálam nagyon bevált, jó "Windows pótló" lenne, bár nekem xy okok miatt mégsem lesz az. De a működése, felülete az nagyon tetszetős, csak azok a fránya kis bugok ne lennének.8.1 stabilnak mondható és nálam is cool, a 10-essel meg ráérsz még, mert vannak hülyeségei...majd tavasszal jön megint vmi nagy upgrade, aztán addigra csak összerakják rendesen.
-
-
King Unique
titán
válasz
Gery1987 #42754 üzenetére
A SATA vezérlőt inkább ne piszkáld, az maradjon AHCI módban!
Lenovo oldalán is fent szoktak lenni hozzá a driverek, de ha eleve csak 8-ashoz vannak, akkor valóban nem célszerű a 7-est ráerőltetni. Utóbbihoz úgy kell összevadászni a hardvergyártók oldaláról."Mondjuk leszedtem a programot amivel USB boot-ról mehetne de nem tudja kezelni a rendszer."
Ezt, hogyan kell érteni?
-
King Unique
titán
válasz
Gery1987 #42750 üzenetére
Ilyen hibám nekem is volt, hogy a Mint leállításnál kifagyott és csak a kikapcs gombbal lehetett leállítani teljesen a gépet...ez van.
Esetleg Ubuntu esetében próbáld meg a 14.04.3 LTS-t, az stabilabb, mert ezek a köztes verziók okozhatnak problémákat, bugok stb. Bár, az újaknak is megvan néha az előnye, hogy pl. fényerőállítás működik normálisan, mert nálam a 14.04.2-nél nem ment és nem is jegyezte meg a beállított értéket... a 15.10 és 16.04 beta ilyen téren ok. De ugyanezzel szívtam Mint esetében is, sőt a google leírásokat végigzongorázva a legújabb 17.3 sem akarja megjegyezni a beállított értéket... -
King Unique
titán
válasz
Gery1987 #42748 üzenetére
Mi az, hogy nem kapcsol ki, OS-t leállítva, az leáll, de a noti nem, vagy újraindul?
Nekem is van egy Lenovo laposom, annál a Mint, de az Ubuntu is eljátssza néha, hogy rendszert leállítva, először leáll, gép kikapcsol, majd pár másodperc után magától újraindul... megoldást nem találtam rá, vsz valami Linux bug, mert Windows alatt ilyen nem fordult elő.
-
King Unique
titán
Egy IT fórumon nem meglepő, fórum egyik része Windows mellett Linuxot is próbálgat, a másik meg OS X-et akar felvarázsolni a gépére.
Én utóbbit eleve nem is erőltetem, mert ott a hardveres követelmény / korlát, aminek a vasaim nem minden téren felelnek meg, így felesleges szívni miatta. Akkor már inkább veszek egy valódi Macet, ha full almás élményt akarok. Persze nem olcsó, az igaz...
-
King Unique
titán
Van, a destop ikonra jobb klikk és "Biztonságos eltávolítás / Meghajtó biztonságos eltávolítása" Ezt még korábban készítettem: [screenshotok]
Ez Cinnamon, Mate, Unity felületen szépen működik, leválasztja és le is állítja rendesen*. De pl. Xfce, KDE alatt csak partíció lecsatolás történik, de magát a HDD-t nem állítja le. Elvileg ez is elég, de főleg 2,5" külső vinyóknál jó, ha rendesen le is állnak.Illetve lehet terminálból is az udisks parancssal:
• telepítés: több disztróban alapból benne van, de könnyen telepíthető utólag is pl. Debian alapúaknál így:
sudo apt-get install udisks• meghajtó kilistázás: df -h vagy lsblk
• meghajtó leválasztás, ha a partíció sdb1 (+ megfelelő jogosultság):
udisks --unmount /dev/sdb1
udisks --detach /dev/sdbErre akár gyorsbillentyűt is lehet létrehozni, külön lemezazonosítókra (sdb1, sdc1, sdd1), vagy akár az összes csatlakoztatott eszköz 1 billentyűvel is leválasztható. Cinnamon és KDE alatt simán működik.
* ASMedia USB 3.0 vezérlős külső HDD-ket USB 3.0 portban nem tudja egyik Linux sem normálisan leállítani, mert utána azonnal újracsatolja és felpörgeti...csak a sima partíció lecsatolás lehetséges. —►bug...Windows alatt nincs ilyen probléma
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Nagyrobogósok baráti topikja
- iPhone topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- OLED monitor topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Bitcoin topic
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest