- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen mobilnetet vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #99345 üzenetére
Mivel Linux-szal összefüggésben merült fel a Windows és nem igazán lehet úgy elsétálni a téma mellett, hogy a felhasználók túlnyomó többsége még mindig Windowst használ asztali célokra és a Linux telepítésében is leginkább csak Dual Bootban gondolkodik, így igen, felmerült ma is a Windows témának, de nem arról szólt a beszélgetés akkor sem, hanem a Linuxról.
-
válasz
Petya XT #99337 üzenetére
A Pipewire az újabb, azt kellene használni.
Az ilyen rolling disztrókkal (Endeavour, Manjaro, stb.) pont az a gond, hogy vagy kapsz valami bugot, sérülékenységet, akármit a frissítéssel, vagy nem. A Debianba meg leginkább csak biztonsági frissítést kapsz, cserébe öregek a csomagok. -
válasz
Petya XT #99333 üzenetére
LM 22 hang recsegéssel nem tudok mit kezdeni
Pipewire van feltelepítve, vagy Pulseaudio? Nem ismerem annyira a Mintet. Ha Windows alatt nem recseg (egy próbát megér), akkor valami szoftveres probléma van.
Ez van, mostanában túlnyomó részt Windowst használok, meglepően kevés problémám van vele.
Ha csak arra kell a gép, hogy menjen és nincs valami speciális igény, hogy a legújabb csomagok, a legújabb hardverhez, pl. akkor egy Debian Stablet is kipróbálnék. Oké, azt be kell hangolni, mert másabb, mint egy Linux Mint pl. De a Debian az megy. -
-
válasz
Petya XT #99325 üzenetére
Nálam rendben volt. Full AMD asztali gép, szerintem a driver is az open source AMD, mert a VRMS nem talált non-free cuccot.
Nálam még a VLC is csíkozott legutóbb
Az nem lehet, hogy valami mástól volt? Milyen gépről van szó és milyen hardverek vannak benne? Más disztróval nem csíkoz?
-
válasz
V.Stryker #99309 üzenetére
Szvsz nincs. Az én gépemben 32 giga ram van és úgy sikerült csak megtelíteni, hogy 4 vagy 5 játék futott egyszerre a háttérben.
A modernebb Linuxok (pl. Fedora) már a RAM-ba teszi a SWAP-et. Akkor lenne érdekes a SWAP, ha hibernálva használnád a gépet, de gondolom olyat meg nem csinálsz.
-
válasz
Pityu. #99303 üzenetére
Van, igen. Ha olyan disztrót használsz, amin Systemd van (többség), akkor megnyitod a terminált, majd beírod, hogy:
sudo systemctl list-timers --all
Ez minden létező időzítőt (timer) kilistáz, amit a Systemd időszakosan lefuttat a rendszereden, még az inaktívakat is kilistázza. Most éppen nem Linux előtt ülök, de emlékeim szerint az inaktívaknál nincs időintervallum megjelenítve. Neked valami olyasmit kell keresned, hogy fstrim.timer.
Melyik disztrót használod? Valamelyiken nem működik automatikusan és utólag kell bekapcsolni a servicet és a timert is. Írd be a parancsot, amit adtam és nézd át a futó timereket, hogy az fstrim köztük van-e.
-
válasz
V.Stryker #99301 üzenetére
Hasonlóképpen használom az én gépemet. Az alaplapban lévő NVMe SSD-n egy Debian fut, a külső mobil racken pedig a Windows 10 van telepítve. A Windows Bootja az NVMe SSD EFI partícióján van a Debianéval együtt. Ha szükségem van a Windowsra, akkor bekapcsolom a racket és Grub menüben arra bootolok be.
Sajnos a legutóbbi Windows 10 frissítés kiütött valamit a Grub-ban, így bekapcsolt SB mellett nem tölt be a Debian, Shim hibaüzeneteket kapok tőle, annak ellenére, hogy a Debian ISO eredeti. Ha kikapcsolom az SB-t, akkor megy minden flottul.
Tehát elképzelhető, hogy nálad is lesz összeakadás.
-
Miután rommá offoltuk a topikot, most már térjünk vissza a lényeghez, a moderátornak se adjunk munkát, van neki elég.
Megjelent It's FOSS-on egy hír egy újféle
Linux alapúrendszerről, amit Rust programozási nyelven írtak. Redox OS: [link] Elég kezdetleges a működése és a cikk szerint a hozzá tartozó appok vagy indulnak, vagy nem indulnak, bónusznak az USB-s perifériák sem működnek rajta (jövőbeli update javítani fogja).Kérdés, hogy miben számít érdekességnek, hogy Rust-ban íródott? Ez valami jót jelent? Nem igazán vágom a különbségeket, programozók egyértelműen előnyben vannak.
Szerk.: ja bocsánat, akkor ez nem is Linux, mert a kernelt is ők írták... rakom offba...
-
válasz
tordaitibi #99120 üzenetére
Nem nyersz annyit a folyékony fémmel, hogy megérje vele szórakozni.
-
válasz
I02S3F #99055 üzenetére
Örülni örülök, de valahol csalódott is vagyok. Még Fedorán se találtam hozzá olyan csomagot, amit a belső repókból be tudok húzni, pedig annak az alapja egy Enterprise Linux. Ott azért gondolnám, hogy komolyabb a hardvertámogatás, aztán mégse...
Majd legközelebb HP-t, vagy Brothert veszek. -
Vettem egy Epson fotószkennert, sajnos előtte nem néztem meg, hogy Linuxra milyen a támogatottsága. Debianon nem találtam hozzá olyan drivert, ami felismerné... a honlapjukon van, viszont az csak egy egyszerű .rpm vagy .deb fájl, amit manuálisan lehet csak frissíteni. További negatívum, hogy a Linuxos csomag kevesebbet tud, mint a Windowsos (igen, leteszteltem). Winen magasabb felbontást tud szkennelni, mint Linuxon.
-
válasz
urandom0 #99028 üzenetére
Windows alatt úgy szoktam frissíteni, hogy Beállítások -> Súgó -> Névjegy. Ott elkezdi frissíteni. Debianon meg terminálon keresztül apt update && apt upgrade.
Sőt most raktam fel Gnomera egy package-update-indicator nevű csomagot. Praktikus. Ráböksz egy ikonra, majd felugrik ez az ablak és felajánlja, ha van éppen frissítés. Ez mellett mondjuk az unattended-upgrades is fent van, ami elvileg automatikusan frissít mindent.
-
válasz
CPT.Pirk #99025 üzenetére
A Jammyban marad a nem működő verzió.
Mert úgy naon-naon STABLE, a buggal együtt is.
LTS disztrók átka, gondolom én, hogy a sz*rt is benne hagyják, mert, ha az ki lenne javítva, akkor már nem lenne stable.
LTS-ről jut eszembe az RHEL vonalbéli disztróknál az Alma legalább annyiból jobb, hogy ők az RHEL-ben lévő bugokat is javítják, tehát már nem céljuk az 1:1 RHEL kompatibilitás. -
Debianon frissült a Firefox.
-
-
Kezdünk az offba menni, de ezt még leírom. A Seagate lemezeknél kell egy külön kalkulátor, amivel bizonyos SMART értékeket le tudsz fordítani. Tudom, baromság, de üdv a Seagate fedélzetén.
Amelyiknél ilyen bődületes számokat ír, attól nem biztos, hogy meg kell ijedni, de az áthelyezett szektorok száma az már igencsak gyanús és figyelni kell, hogy növekedik-e? Érzékeny adatot már ne tárolj rajta, legyen mindenből (legalább) másodmentés. -
válasz
Krystal_s #98990 üzenetére
A Comodora egészen addig nincs szükség, amíg közismert és régóta használatos szoftvereket telepítesz, kizárólag a gyártói honlapról. Linuxon ilyen probléma nincsen, mert ami kell, az ott van a belső tárolókban, pl. Debian ebből a szempontból igen terebélyes kínálatot tud felmutatni.
Windows alá a Vírusirtós topikban a kollégák az F-Securet ajánlották, vagy egy jól beállított Defendert.
-
válasz
vadkörte #98986 üzenetére
Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é
, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!
Egyetértek!
Az Axagon külső házai elég jók, nekem is van itthon kétféle is. NVMe meghajtókhoz is van külső házuk. Abba egy jobbféle OEM SSD-t lehet vadászni Apróról is. -
válasz
CPT.Pirk #98984 üzenetére
de hosszabb távra nem mert a pendrive nem fogja bírni egy OS adatforgalmát.
Szétnéztem nem olyan régen az Pendrájvos topikban és a történet lényege, hogy az újabb és gyorsabb pendrájvok gyakorlatilag SSD-k. Kérdés ilyen szempontból, hogy melyik az olcsóbb, venni pár ezerért egy külső 2,5" házat plusz vadászni bele egy használt (netán új?) SSD-t, vagy venni helyette egy nagy teljesítményű pendrájvok, ami belsejét tekintve szintén SSD, de k* drága. Ráadásul brutális módon melegszik, ami hosszú távon megint nem egészséges.
-
válasz
Krystal_s #98980 üzenetére
Este kipróbáltam a PuppyLinux Bionicpup64-et
Puppy fanok (S. Kálmán vajon közöttünk van?) által meg leszek kövezve a véleményem miatt. Szerintem borzalmas mindegyik. Párat próbálgattam én is, de abszolút nem kezdőbarát disztrók.
Milyen gépről van szó pontosan, hogy egyből Puppyt raktál rá? Ha annyira öreg, akkor már inkább el kell engedni, mert a böngészők eleve nem fognak rajtuk normális teljesítményt produkálni.
Tudnátok ajánlani egy másik Live Linuxot
Nem szükséges a live rendszer, egyből telepítheted a komplett rendszert is pendrivera. Linkelek egy csatornát: [link] Ő sok olyan videót feltöltött, amin különböző disztrókat telepít pendriveokra, mint teljes értékű rendszert. Érdemes lehet pár ilyenbe belenézned.
-
válasz
petiwr #98971 üzenetére
Nem tudom én az ilyen "kicsi a rakás" disztrókat nem szeretem, de azért kipróbálni ki szoktam őket, mert valamelyik nap a Zorinnal kapcsolatban is áradoztam, de az is ilyen tacskó keverék, hogy Ubuntura épül, az Ubuntu meg a Debianra, meg ilyen kusza rokoni kapcsolatok vannak...
Felraktam a Debiant oszt jóvan. -
válasz
petiwr #98953 üzenetére
Erre a cikkre még nézz rá: [link]
sudo apt install bolt thunderbolt-tools
Utána restart. Egyébként szerintem próbáld meg az Ubuntu fórumon is megkérdezni, ott azért csak jobban Ubuntusok vannak, mint itt: https://ubuntu.hu/
-
válasz
tordaitibi #98934 üzenetére
Igen, és így olyan hardvert aminek nincs benne a drivere, azonnal lehet is kukázni.
LOL! Elsőnek vagy azonosítod, hogy milyen hardverről van szó és telepíted a neki megfelelő firmware csomagot, ez Debianon megoldott. A második, hogy letöltöd backportsból a frissebb kernelt, amiben már talán benne van a szükséges driver. Harmadik, hogy váltasz egy semi-rolling disztróra, pl. Fedora, ami frissebb kernelt és csomagokat szállít. Negyedik megoldás, hogy a hardvergyártó honlapjáról is tölthető le driver adott termékhez, viszont ez már a végső megoldás. Ötödik, hogy vársz addig, amíg a kernelbe beleteszik a szükséges drivert, ami idő kérdése. Hatodik, hogy dual booton használod Win alól.És most megint megkapom majd hogy az OS-hez válasszak hardvert
Pedig ez is működik. Ha nincs speciális igény, akkor tényleg érdemes pl. olyan nyomtatót és szkennert venni, ami jól van integrálva Linuxba (HP, Brother, stb.).
A lényeg. Senki nem erőlteti rád a Linux használatát. Erőlködésnek nyögés a vége.
-
Ha már virtuális p*niszméregetés, hogy kinek hány éves a rendszere: [link]
How old is your Debian Installation?
Reddit bejegyzés és bizony vannak benne érdekes dátumok.Szerk.: bocsánat, közben látom ki lett osztva a figyelmeztetés is, részemről OFF vége. Abban meg sh4d0w-nak igaza van, hogy nem itt kéne ajnározni a Wint, hanem a neki megfelelő topikban.
-
válasz
tordaitibi #98916 üzenetére
átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Szerintem én bőven átlaguser vagyok és életemben sokszor belefutottam ilyenbe, mivel igen sok időt töltöttem játékkal a monitor előtt, 95%-ban Windows alapú rendszerek előtt ülve.
Ugyanolyan barkácsolós, sz*rakodós a Windows is, főleg a videokártya driverek telepítése egy kínlódás ott is. Az idióta frissítéskezelőt is úgy alkották meg a redmondi atyák, hogy kérdezés nélkül felfrissíti a rendszer a VGA drivert, holott senki se kérte meg rá... friss Win telepítésnél nem szabad a hálókábelt sem bedugni, mert lazán behúz olyan drivereket, amiket nem kéne. Jön a barkácsolás a registryben meg mindenféle eldugott helyen, hogy NEM nem kérek frissítést, köszönöm!
Ezzel szemben a Linuxban a driverek benne vannak a kernelben.Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Akkor az user error lesz.
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden,
Láttam Redditen egy user linkelte, hogy a Debianja hány éve van neki feltelepítve. Arra biztosan emlékszem, hogy 10+ éves telepítés volt, többre nem emlékszem.
-
válasz
sh4d0w #98911 üzenetére
Plusz nem dobál fel hiányzó .DLL fájlokról hibaüzeneteket.
Olyankor bezzeg nem segítene, a kék halál érje el.. mert a Windows felhasználóbarátabb, jah... ott is lehet bújni a fórumokat, hogy mi a rák baja van, miért nem akar indulni a program, mert a supporttal ott is kitörölhetem ám. Ja, hogy telepíteni kell valami NET keretrendszert meg DirectX izét? Ja de abból is csak adott verzió felel meg? És azt hol találom? Negyed óra keresgélés a Guglival, mert a M$ oldalán is úgy el van dugva, hogy ihaj, de mellé mindenféle szutyok, harmadrangú szoftvergyűjtöde oldalakat kínálgat a kereső, amik rongyosra vannak pakolva vírusokkal meg malware-rel.
Na ez is tetszik a Linuxban, hogy ha ésszel használod, akkor ilyen nincs. Ott a belső tároló, használjad azt aztán szevasz. Nem kell szüttyögni mindenféle weboldallal.
-
válasz
moleculez #98879 üzenetére
Nem tudom, még egyelőre tesztelgetem egy másik SSD-n. Szuper. Ubuntuhoz hasonlóan új benne a kernel, Waylandon fut, open-source cuccokat pakolgat fel elsősorban, VRMS-sel ránéztem. Csak 3 non-free dolgot és 1 contribot talált... ezek mind CPU microcode cuccok. Snapd-t és cupsot kapásból töröltem róla, UFW-t bekapcsoltam. Rém egyszerű és felhasználóbarát a "Start Menü"-je, az asztalra bármilyen ikon elhelyezhető és rendszerezhető. A kinézete letisztult és igényes. Szinte GUI-val is bármit meg lehet benne oldani, ráadásul kényelmesen. A Zorin Megjelenés is egy egyszerű és fókuszált alkalmazás, amiben testreszabható a kezelőfelület. A rendszer mérete sem veszélyes, bár azért egy Debiannál jóval "dagibb", 10 gigát foglal a root, kb. annyit, mint a Fedora. Amit nem sikerült még kiderítenem, hogy a tálcán jelzi-e valahogy az új frissítések megjelenését, bár elvileg automatikusan felpakolja azokat, illetve tudok-e a tálcára valamilyen kiegészítőket kipakolni? A hőfokok kijelzése nálam fontos szempont.
Ami nem tetszik: alapból telepít flatpakeket, de gondolom ennek oka van a fejlesztők részéről. Másik dolog, ami nem tetszik, hogy használ bizonyos PPA-kat, amik nem tudom, hogy mik? Ránézésre a saját tárolóiknak tűnik...
-
Kipróbáltam ezt a Zorin OS 17.2-t és azt kell mondjam brutáljó... Még a Mintnél is jobban tetszik a kezelőfelülete. Minden kézreesik benne.
-
-
válasz
Warton #98842 üzenetére
A nagy gépemen Debian van, mert azzal úgy vagyok, ha az istennyila is belevág, akkor is mennyen. Azon játékok meg Wine sincs, főleg külső, nem belső tárolóból telepített alkalmazások sem, flatpak, snap abszolút zéró. Azt próbálom egy tiszta rendszerként tartani mindenféle értelemben.
A kisebbik iGPU-s gépemen viszont Linux Mint lesz, abból is a 22, amit most délután akarok feltelepíteni. Alder Lake iGPU-nak talán kelleni fog az új, 6.8-as kernel.
-
Ami viszont még érdekes lehet, hogy a Home könyvtárban sokszor rejtett könyvtárakban maradnak csomagmaradványok olyan mappákban, hogy .local, .cache, .config, stb. ezekből én manuálisan szoktam még eltávolítani dolgokat, de igazából érdemben alig nyersz vele szabad helyet.
-
válasz
vadkörte #98837 üzenetére
Ezekkel a takarítós sz*rokkal Windows alatt is csak a baj volt mindig. CCleaner meg az 10b1t nevű ótvar cég szemetei, amiket takarító eszközként adtak el és az égadta világon semmi haszna nem volt, azon kívül, hogy valami huszadrangú spywaret telepítettél a gépedre és küldte haza az infót rólad.
Az ideiglenesen tárolt fájlokat én Gnome-on belül be tudom állítani, hogy a rendszer adott idő után törölje, így azzal sincs gond. Ugyanígy a szükségtelen vagy elárvult függőségeket ki lehet gyomlálni Synapticban, esetleg sudo dnf autoremove vagy sudo apt autoremove parancsokkal.
Programeltávolítás Debian alapon sudo apt purge --auto-remove *csomagnév* szintén legyalul mindent.
-
válasz
Synaptic #98629 üzenetére
39 fok?
Dolgozik egyáltalán az a processzor?
Zenpowert én nem szoktam felrakni, bár van bennem némi értetlenség vele kapcsolatban. Valami kernelmodult vagy kerneltapaszt rak fel a rendszerre, én meg az ilyeneket nem igazán szeretem. Szerintem van biztonsági kockázata a rendszeremre nézve.
-
válasz
Synaptic #98619 üzenetére
Procihűtésnél fontos a hűtő típusa és a ház szellőzése is. Az 5800X3D-nél az is probléma, hogy a 3D cache nem a legjobb helyre került és hőszigetelőként funkcionál. Nehezebb, de nem lehetetlen hűteni.
UEFI beállításoknál a PBO-t át kell állítani Advancedre, a PBO limitet kikapcsolni, majd a Curve Optimizernél az All Core értéket át kell állítani Negative 30-ra. Ezzel általában stabilan működnek, tehát nem kell külső, harmadik féltől származó szoftver hozzá, hanem UEFI-ben állítható.
-30 CO All Core javít a hőmérsékleteken is. Nekem az 5600X jóval hűvösebb lett tőle, ami a proci várható élettartamára nézve mindenképpen pozitív változás.
-
Van-e értelme a Secure Bootot bekapcsolva hagyni? Nekem eddig még mindig keresztbe tett valamivel...
Szerk.: bár nem is biztos, hogy az a hiba, hanem az új Win10 frissítés miatt szívat... állandóan sbat hiba bootoláskor. Dual bootom van.
-
válasz
moleculez #98543 üzenetére
Szerintem az Ext4 a legstabilabb megoldás, de majd írnak a többiek is.
Ha győzöd kivárni, akkor én úgy szoktam a fájlrendszercserét megoldani, hogy Gnome Disksben töröltetem is a lemezt. Ez teljes adatvesztést okoz, mert tudtommal minden szektort újraír. De lesz egy 0-ról induló lemezed.
-
válasz
moleculez #98540 üzenetére
Ahogy Shadow írta. Ha Windows-zal is akarod olvastatni, akkor NTFS, ha csak Linux, akkor attól függően, hogy mit másolsz rá Ext4 vagy XFS. Az XFS a nagy méretű fájlok mozgatásánál valamivel hatékonyabban működik. Az Ext4 egy jól bejáratott fájlrendszer Linuxokhoz, szerintem a szerverek többsége ezen fut, bár ennek az is lehet az oka, hogy az Ext4 jobb biztonsági funkciókat képes nyújtani.
Nekem szinte minden meghajtóm Ext4-re van formázva, belső, külső, backup, minden. Egy pendrive maradt NTFS-nek a Windows átjárhatóság miatt.
-
válasz
tordaitibi #98500 üzenetére
Meg még rajta kívül 5223 nevenincs disztrócska próbálkozás.
Erről szól az openszósz. Bárki(k)nek lehet egy ötlete, amivel indíthat egy projektet. Én, amit eddig láttam felhasználói szinten, azok nem nagy dolgok. Sok ilyen one-man disztrónál a különbség a fődisztróhoz képest, hogy más dolgokat raknak bele előretelepítve... Na pl. ezért szerintem teljesen felesleges ezekkel foglalkozni, kvázi semmi újat nem tudnak nyújtani egy új háttérképen, pár előretelepített csomagon, meg grafikai szemfényvesztésen kívül. Igen, ezek jó eséllyel később kihalnak. Ezekben késnek a biztonsági frissítések, keverik sokszor a különböző disztrók tárolóit, beleraknak PPA-kat meg ilyen ellenőrizhetetlen szarokat... Döntse el mindenki magának, hogy kell-e ez neki.
Bakker összelapátolok egy bugyilila színvilágú KDE valamit, telepakolom baromságos szoftverekkel előtelepítve és ráhúzom valamelyik fő disztróra.
Ennyi, ugyanezt írtam le előbb. Semmi újdonság, csak a grafikai humbug. A bugyililáról jut eszembe: [link] Ez is egy háromszázharminckettedik Debian klón. Lehet vannak benne újdonságok, de azért a Debianhoz nem lehet hasonlítani.
-
Figy, nem egy nagy történet feltelepíteni egy VLC-t, főleg a Debian alapú rendszereknél. Terminál megnyit majd:
sudo apt update
sudo apt install vlc ffmpegEnnyi. Ha félsz a termináltól, akkor fel se rakd a Linuxot, mert nem neked való. A terminál nem egy hátrány a Linuxban, hanem egy funkció. Már a Win11-ben is lehet a parancssorban hasznos dolgokat csinálni.
-
válasz
urandom0 #98486 üzenetére
Én egyszer kipróbáltam. Nem volt vele gond, de pont az a baj, amit CPT is írt, hogy késnek a frissítések. Azért a Fedoránál nem szarral gurítanak, ott áll mögötte a Red Hat és az IBM.
Ha választanom kellene, hogy Nobara vagy Fedora, akkor egyértelműen az utóbbira tenném a voksom, még akkor is, ha valamennyire kézzel utána kellene hangolnom, hogy játékra alkalmas legyen.
Egy Steamet feltelepíteni nem nagy ügy, vagy egy Nvidia drivert, azért én egy garázsdisztrót nem töltök le.
-
válasz
#63718632 #98477 üzenetére
Oké, meg ne sértődj, hogy válaszoltam.
Én Ext4-gyel is telepítettem Fedorát, azzal is megy Debianszerűen partícionálva. Az alapértelmezettet érdemes elfogadni, amit az Anaconda kínál. BTRFS-en a subvolumeok is be vannak állítva, a home méretével sem kell szórakozni.
-
válasz
tordaitibi #98449 üzenetére
A Windows 10-ben is vannak még mindig bugok, pedig közel 10 éves rendszer és fejlesztők ezrei dolgoznak rajta. Nem kell ilyen apróságokon kiakadni.
Ott a szintén közel 10 éves Ubuntud, akkor használd azt.
Az biztosan jobb, mint egy friss Mint.
-
válasz
sh4d0w #98409 üzenetére
Hiába, a vén spirálost nem lehet megunni! Mondjuk egy dolog meglepett. Próbálok kicsit jobban belemélyedni a rendszerbe, ChatGPT nagy segítség ebben. Nézegettem, hogy a Firefoxnak nincs alapértelmezetten beállított AppArmor profilja, amit nem teljesen értek, hogy miért, hiszen a böngésző egy kritikus pont a biztonság szempontjából... De a LibreOfficenak meg a PDF olvasónak van...
user@debian:~$ sudo aa-status
[sudo] user jelszava:
apparmor module is loaded.
25 profiles are loaded.
23 profiles are in enforce mode.
/usr/bin/evince
/usr/bin/evince-previewer
/usr/bin/evince-previewer//sanitized_helper
/usr/bin/evince-thumbnailer
/usr/bin/evince//sanitized_helper
/usr/bin/freshclam
/usr/bin/man
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action
/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper
/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script
/usr/lib/cups/backend/cups-pdf
/usr/sbin/cups-browsed
/usr/sbin/cupsd
/usr/sbin/cupsd//third_party
/{,usr/}sbin/dhclient
libreoffice-senddoc
libreoffice-soffice//gpg
libreoffice-xpdfimport
lsb_release
man_filter
man_groff
nvidia_modprobe
nvidia_modprobe//kmod
2 profiles are in complain mode.
libreoffice-oosplash
libreoffice-soffice
0 profiles are in kill mode.
0 profiles are in unconfined mode.
2 processes have profiles defined.
2 processes are in enforce mode.
/usr/sbin/cups-browsed (2898)
/usr/sbin/cupsd (956)
0 processes are in complain mode.
0 processes are unconfined but have a profile defined.
0 processes are in mixed mode.
0 processes are in kill mode.
user@debian:~$ -
Durván fél év Fedora után visszaraktam a Debiant. Ez van, hiányzott.
-
-
Nekem még Fedorán nem volt fagyás, sem Debian alatt. Nem lehet, hogy valami kiegészítő okozza?
-
-
válasz
Warton #98348 üzenetére
Attól még a Nouveau-nak dolgoznia kellene, csak jóval gyengébb teljesítménnyel, mint a gyári Nvidia driverrel. Én egy GT 610-zel használtam egy darabig Mintet, azzal nem volt gondom.
Szerk.: még annyit, hogy, ha tényleg nagyon régi a kártya, akkor elég neki a Nouveau, mert az már előrébb jár mint azok a tényleg kőrégi driverek, amiket még anno az Nvidia utoljára kiadott hozzájuk 10+ éve.
-
-
válasz
tordaitibi #98336 üzenetére
Fiókban "rohadó" hardvernek semmi értelme, minél előbb el kell adni, mert a számtech cuccoknak gyorsan avul az értéke. Ha tuti nem fogod már használni, csak jóból írom, többet ér eladni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest