- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts #8252 üzenetére
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts #8248 üzenetére
Ha a microsoft ttf-eket akarod telepíteni: csomagkezelőben keresd meg a ttf-mscorefonts-ot.
Loreena McKennitt tényleg jó
-
Siriusb
veterán
válasz
Csakénvagyok #8239 üzenetére
szerintem nézd meg, hogy az fstab-ban benne van-e ez az eszköz.
-
Siriusb
veterán
Biztos nem találtam el a megfelelő kifejezést a google-ben, de KDE alatt (kubuntu 9.04) hogy kell kicsomagolni több darabra osztott rar fájlt?
-
Siriusb
veterán
válasz
MSI.inc #8113 üzenetére
Amikor telepíted a linuxot (először mindenképp a windows menjen fel, mert neki nem mindegy hol helyezkedik el, linux bárhonnan futhat) a telepítés során még azt is kiválaszthatod, hogy a grub hová települjön. A telepítő automatikusan felismeri a jelen lévő oprendszereket, és létrehoz mindegyiknek külön sort, hogy választható legyen, mit akarsz indítani.
-
Siriusb
veterán
Sziasztok!
Miként lehet megjeleníteni pl. a tálcán egy ikonnal, hogy működik-e az internetkapcsolat vagy nem? Valami olyasmire gondolok, mint ami a Windowsnál látható.
Kösz. -
Siriusb
veterán
Ezt nem értem. Feltelepítettem a compizt és az emeraldot, azóta a videofájlokban nincs kép, csak színes csíkok. VLC playerrel és Kaffeinnal is.
Nem értem az összefüggést!
Szerk: kwin --replace, majd uez compizzal és működik...
Mi volt a gond? -
Siriusb
veterán
Sajna kde fórum nincs erre felé, ezért megkérdezem itt:
Angol Kubuntum van. KDE3.5-ben jól látszanak az ékezetes fájlnevek, ellentétben KDE 4-nél az ékezetes betűk helyett szakszerűenn fogalmazva trutymók vannak.
Ebből az következik, hogy külön be lehet állítani valahol a karakterkódolást. A kérdés az, hogy hol, mert nem találtam róla semmi infót.Kösz.
-
Siriusb
veterán
válasz
dr_strange #4903 üzenetére
Amit én ki tudtam bogozni, hogy elvileg megy a superkaramba, viszont a plasmaval nem boldogultam. Majd még játszok vele.
Én jobban érzem magam gnome-mal, de most meg akarok ismerkedni a kde-vel is. -
Siriusb
veterán
Üdv,
Kubuntu 7.10 -re felraktam a kde 4-et. Van vele egy-két problémám.
Amire még nem találtam választ: superkaramba elindul, azt jelzi, hogy futtat néhány dolgot, de a desktopon mégsem jelenik meg semmi. Ugyanez KDE 3.5-tel működik. Mi lehet a probléma? -
Siriusb
veterán
Tárgy: rtorrent
Kérdés: home könyvtárba le tudja menteni az állományokat, de ha egy ntfs partíciót adok meg alapértelmezett könyvtárnak, létrehoz egy könyvtárat a letöltendő fájlokkal, de storage error-t ír ki, ha megindulna a letöltés. Mi ennek az oka?Szerk: OK. eddig rossz helyen keresgéltem a választ, már megvan. Úgy látom, megoldás viszont nincs
-
Siriusb
veterán
Ha telepítéskor ott van a vista is, a süsü telepítője felismeri a jelen lévő oprendszereket, és létrehozza a listát. Újraindításko már választhatsz is az oprendszerek közt.
Ha jól emlékszem nekem a süsünél az ntfs fájlrendszer írása nem jött össze (másoknak gond nélkül), de látni mindenképpen fogod a windowsos partíciókat is.Szivesen segít itt mindenki...
-
-
Siriusb
veterán
válasz
derossi #4277 üzenetére
találtam ezt:
Valahova (pl. wvdial.conf), az egyik Init-hez írd be, hogy
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
Az "internet" a szolgáltatód APN-jét jelenti, T-Mobilnál "internet", lehet, hogy másnál pl. "net".
Mivel a T-Mobile nem támogatja a CHAP hitelesítést, nem túl elegáns, de annál hatásosabb megoldásként a /etc/ppp/options fálj végére írd be, hogy refuse-chap.
Nekem így sikerült beizzítani a ketyerét.
Azonban openSUSE 10.3 alatt a készülék felismerése még mindig nem erőssége a rendszernek, általában, ha bootoláskor már be van dugva, a felismerés probléma mentes. -
Siriusb
veterán
válasz
derossi #4270 üzenetére
Állítsd vissza az mbr-t: vista cd - javítókonzol - "bootrec /fixmbr" (gondolom az mbr-ben van a grubod)
Az Ubi grubja kiválóan felismeri a vistát és automatikusan létrehoz listát a grubban, semmit nem kell csinálnod.Szerk: legalábbis én így csináltam eddig, ez tűnt a legbiztonságosabbnak.
-
Siriusb
veterán
válasz
Viperator #4183 üzenetére
Szia!
Na, én is ilyeneket írogattam pár hónappal ezelőtt. Ki is röhögtek...
Nem kell vírusírtó, tűzfalnak pedig ott van a firestarter, az tökéletes. Vírusok nem igazán vannak - még - linuxra.
Vagy az suse-t rakd fel, vagy az ubuntu-t, mindkettőnek elég jó támogatottsága van, és a csomagkezelővel mindent fel tudsz rakni, amire szükséged lehet (igényeid alapján).Mielőtt felrakod, azért olvasgass kicsit a telepítésről, működésről, ne teljessen vakon menj neki.
-
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #4163 üzenetére
ooops, a fene se tudja megjegyezni ezeket a csomagkezelőket. kde-s környezetben van asszem, yast meg gnome-nál.
süsü nem sokáig volt fent nálam. ubuntuban van grafikus mountolásra lehetőség, akkor a süsüben is kell legyen.
ha a yast-ba csak annyit írsz be, hogy mount? -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #4161 üzenetére
Írd be az adeptbe, hogy "mount image", biztos lesz néhány találatod.
Mod:
Valaki ajánlott egyszer Acetone névre hallgató cuccot, asszem az is jó lenne neked. -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #4018 üzenetére
A winnek jelen esetben nincs köze hozzá, előtte ment az ubuntu 7.04-gyel. Azóta felraktam a Mandriva 2008-at, ami szintén gond nélkül írja az ntfs partíciót, sőt, most visszatértem az ubihoz - legalább egy disztrót sajátítsak el valamennyire
-, s a gutsy is vígan megy...
-
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #4004 üzenetére
Ja, a xorg módosítása után újra kell indítani.
A lényeg, hogy megy. -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3997 üzenetére
Ezta a terminalban lefuttattad? xmodmap -e "pointer = 1 2 3 4 5 6 7"
-
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3997 üzenetére
Nekem meg ez sikerült suse-ban.
-
Siriusb
veterán
Mandriva 2008-ban nem tudom az egéren beállítani, hogy az oldalgombok back/forward-ként működjenek.
xorg.conf-ot módosítottam:
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Buttons" "7"
Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"
EndSectionEzután terminálban: xmodmap -e "pointer = 1 2 3 4 5 6 7", de nem reagál.
Valami ötlet? -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3989 üzenetére
Dicsekedj még! :-P
Azt mondd meg, nálam miért csak access denied-ozott? -
Siriusb
veterán
Felraktam a Mandrivát, simán engedélyeztem az ntfs írást, ugyanúgy mint suse-n, de itt működik!
Eszméletlen egyszerű és gyors volt a telepítés, az internet kapcsolat létrehozásáról nem is beszélve. -
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3971 üzenetére
Felraktam a config-ot is, ez alapból valóban nem volt feltelepülve. Mindazonáltal elindítva az ntfs partícók write-ra vannak megjelölve, ám pl. új mappa létrehozásánál vagy másolásnál mégis azt írja, hogy access denied.
Ha más nem lesz, a leírások alapján turkálok az fstabban, csak félek, elrontok valamit. -
Siriusb
veterán
válasz
qwertly #3950 üzenetére
Elvileg minden újracsatlakozásnál a szolgáltatódtól új ip címet kellene kapnod. Ahogy Core2duo6600 is mondja, valahol bent ragadsz.
Szerintem ha áramtalanítod a modemet kis időre, majd visszakapcsolod - a számítógép ne menjen -, akkor új ip címet kell legyen, s működnie kell a netnek. Próbáld ki ezt légyszíves. -
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Core2duo6600 #3866 üzenetére
Nem találtam meg azt hogy az aljára, tetejére, hogy teszek ki képet ?
A kockára gondolsz? Cube cap-nél találod meg, ha jól emlékszem. -
Siriusb
veterán
Esetleg megpróbálhatod a VistaBootPro-t, easybcd-t.
-
Siriusb
veterán
DVD összeállítás jelen pillanatban esetemben azt jelenti, hogy pl a googlevideo-ról szednék le videókat, s azokat asztali dvd lejátszható formátumban - menüvel ellátva szeretném kiírni.
Miért tenném tönkre? Picipuhából indulok ki: ott a reg.adatbázist lehet összekuszálni. Szóval linux ebben is jobb?!
S ha már itt vagyunk: semmiféle karbantartásra nincs szükség? Fájl töredezettségmentesítés például? -
Siriusb
veterán
DVD összeállítás készítésére milyen programot ajánlanátok, ami jól kezelhető?
Ha sok programot telepítek és törlök, hogy megnézzem-kipróbáljam őket, azzal mennyire vágom tönkre az ubuntut?
-
Siriusb
veterán
válasz
kicsitomi88 #3604 üzenetére
Próbáld meg a VLC playert!
-
Siriusb
veterán
válasz
kicsitomi88 #3602 üzenetére
Érdekes, én így ki tudtam választani a 75-öt.
Én csak kezdő vagyok, kérdezd a tapasztaltabbakat. Vagy guglizz. ;) -
Siriusb
veterán
válasz
kicsitomi88 #3599 üzenetére
Úgy látom, nvidiás videokártyád van: sudo nvidia-settings.
Ez segít. -
Siriusb
veterán
válasz
operator10 #3569 üzenetére
Szerintem próbáld ki doc javaslatát.
Ha nincs húzva a géped, nyomj egy load optimezed defaults-ot a BIOS-ban, ill. ramot tedd át másik slot-ba. Ha nincs üres slot, akkor próbáld meg csak 1 v 2 modullal. -
Siriusb
veterán
válasz
operator10 #3565 üzenetére
hardver probléma nem lehet?
-
Siriusb
veterán
Mit tanácsoltok? Adott dual bootos rendszer grubbal, grub linux partíción. Ez utóbbira raknám fel ubi helyett a süsüt. Simán formattálhatom a linux partíciót telepítéskor, vagy előtte állítsam helyre a windows bootolást, tehát tüntessem el a grubot?
-
Siriusb
veterán
válasz
operator10 #3557 üzenetére
Szerintem nem a driver miatt. Compizt vagy berylt használsz.
Megpróbálom fejből: beryl manager / ablakkezelő? / haladó beállítások / renderelési út -> másolás.
De ha rákeresel az ubuntu fórumban, le van írva valahol. -
Siriusb
veterán
válasz
dr_strange #3553 üzenetére
Ezek szerint ez lesz az első, amit kipróbálok. Kösz!
Remélem azt is be lehet állítani, hány napig hagyja fent a szerveren a leveleket. -
Siriusb
veterán
Akkor megszakítom a 64 bites letöltését, s jöjjön a 32 bites. Biztos ami biztos...
-
Siriusb
veterán
Több postafiókot kell kezelni, a szerveren rajta kell maradjon a levél x ideig. Elkülönítve legyenek a beérkezett/küldött levelek account-onként, mondjuk ez filterrel megoldható. Különféle megjelölések is szükségesek, a The Bat!-ben pl. nagyon jó, hogy színcsoportokat lehet létrehozni és alkalmazni a levelekre.
-
Siriusb
veterán
Sziasztok!
Milyen levelező klienst használtok? Illetve melyik az, amely oly jól használható, mint a The Bat! ? -
Siriusb
veterán
Ubuntu alatt a pendrive-ot úgy vettem ki a gépből, hogy nem választottam le - miért, ne kérdezzétek, máskor mindig akkor húzom ki, ha már leválasztottam.
Így az a helyzet állt elő, hogy Ubuntu megismeri a pendrive-ot, viszont windows alatt nem tudom használni. A windows lemezkezelő látja, de nem rendel hozzá betűjelet. Formázni is próbáltam, illesztő programot is töröltem, de semmi változás.
Találkozott már valaki ezzel a problémával?
Leginkább azt nem értem, hogy a windows miért nem ismeri fel formattálás után??? -
Siriusb
veterán
Újabb láma kérdés_ akár root-ként is belépve, ha a fájlböngészőben a Kereséssel meg akarok valamit találni, nem hoz ki találatot. Kipróbáltam, ha egy folderrel feljebb megyek, úgy megtalálja az adott fájlt, de ha a Fájlrendszerben állok, nem talál semmit. Mi ennek az oka?
[Szerkesztve] -
Siriusb
veterán
Segítene valaki abban, hogy ezt miként kell felrakni? [link]
-
Siriusb
veterán
Már tudom, hogy sudo-t kell használni, szerkesztem a grub menüt, belenéztem a xorg.conf-ba, tudom hogy van egy home folder, usr, etc.
Azért ez már valami!
Ismerem a ./configure, make, make install parancsokat is.Lehet ezeket még nem kellene...
Nem a kinézetre gyúrok, csak ha ezekkel tönkrevágok valamit, nem baj, úgyis 1-2 hónap múlva újratelepítem az egészet, hogy tiszta rendszerrel induljak, s már csak a ténylegesen használatos cuccok kerülnek fel. Tényleg, mennyire lehet tönkrevágni a linuxot? Könnyű egyáltalán? -
Siriusb
veterán
Én csütörtök óta szúrom el az időm linuxszal (Ubuntu). Abszolút nem értek hozzá, ezért elkezdtem a látványt testreszabni, mondván ezzel kicsit át fogom látni az Ubuntu elvét, működését.
A nagy részét persze nem sikerült megoldanom a kitűzött feladatoknak, de amikor egy fórumon olvasott leírást követve (mac style toolbar-t akartam feltenni - részben sikerrel) a beryl managerben csak a metacity ablakkezelőt lehetett aktiválni, hiába kattintottam a berylre, hamar vissza lehetett állítani a működőképes állapotot.
Feltételezem, ha többet olvasgatok az egészről, majd menni fog, ám ilyen rövid idő alatt is megszerettem a linuxot. Már nem is vonz a windows igazán.
Sok idő és energia megtanulni egy új oprendszert, de ezt a winsowsba is bele kellett fektetni az elején.
Egy meglátás: egyrészt rengeteg info, segítség van a neten linuxhoz, másrészt elveszettnek érzem magam emiatt, nem tudom, melyik változatra hallgassak.
Szerk: szerintem sosem lesz problémamentes oprendszer.
Ha a beépített csomagkezelőt használod, valószínűleg kevés problémád lesz - egy átlag usernek szerintem ennyi is elég.
Tényleg, linuxot használ átlag user?
[Szerkesztve] -
Siriusb
veterán
Lám, lám, milyen igazad van!
Ebben segíts kérlek, mert nagyon elakadtam (egyébként visszatértem a Gnome-hoz):
Fel akarom telepíteni a netspeed applet 0.14-et, de a ./configure-ra ezt írja ki:
No package 'libgnomeui-2.0' found
No package 'libpanelapplet-2.0' found
No package 'libgtop-2.0' found
Elkezdtem vadászni rájuk, de mindegyiknél volt még feltüntetve required, és ha ezen szükséges dolgok oldalára mentem, ott szintén volt még egy-két required komponens. Na itt adtam fel.
Van valami egyszerű módszer ezek telepítésére?
Illetve egy másik applet a gtk+-2.8-at hiányolta. Ezt hogy tudom felrakni?
Hangsúlyozom, 2 napja foglalkozom a linuxszal. -
Siriusb
veterán
Rézbőrű testvérem biztos a nyilakhoz van szokva, ezek szerint én meg éjjel úgy kelepeltem, mint egy hatlövetű.
Nem tudom, bővebben mit kellett volna írnom arról, hogy az ablak kerete/teteje eltűnik, vagy az egér gombjai nem működnek. Szerencsére egyéb fórumon megértették és segítettek.
Nem egy kis falat elsajátitani a linux kezelését, úgy látom. Ellenben tetszik a dolog, és nagyon jót mosolygok azon, hogy a linuxban beryl v compiz már olyan effekteket megvalósítottak, amit a vistában - nyugodtan mondhatjuk, hogy a linuxhoz képest - fapados szinten raknak be.
Persze az ablakkeretekkel el-eltűnésével megküzdöttem, a neten talált x-edik leírás alapján tudtam jól feltelepíteni a compizt - és nem csak kettőt-hármat néztem meg.
Azért azt gyorsan hozzáteszem, ez minden valószínűség szerint az én hozzá nem értésemnek köszönhető.
Ja, és a Vista UAC-án kacagnom kell.
Szóval jó buli ez a linux, ha az embernek van ideje és kitartása.
[Szerkesztve] -
Siriusb
veterán
Következő gondom: hogy lehet megoldani, hogy az egér gomjain működjön az előre/hátra funkció? Nem találtam kielégítő megoldást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vezetékes FEJhallgatók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged