- Fotók, videók mobillal
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
nagyfejü #40301 üzenetére
Ezt értem, de én ezt nem kérdeztem. Nézd meg, minden rendben van-e az említett dolgokkal, illetve megpróbálhatod másik szoftverrel rátenni a pendrive-ra. Ha nem volt világos, az első kérdést azért tettem fel, mert UEFI módban két opció is van az egyes adathordozókra (sima és UEFI indítás).
-
lev258
veterán
válasz
Thusor #40295 üzenetére
A router dolgot azért kérdeztem, mert volt már példa olyan routerre, ami valamiért diszkriminálta a Linux rendszereket. A ping-nél arra vagyok kíváncsi, vannak-e eltűnt csomagok.
A tg3-as sor közelében levő sorok is fontosak lehetnek.
Ha ez egy laptop, érdemes lenne megnézni egy másik vezetékes hálózattal, ott mit tud. -
lev258
veterán
Nem éppen a Linux topic-ban illik ilyet kérdezni.
Szóval a jelenlegi Linux rendszer nem befolyásol semmit. Ha van a gépeden x rendszer, akkor az x+1-edik is fel tud menni, de törölheted is őket (vagy az egész lemezt). Ha a telepítés fagy le, és a gép új, akkor a telepítőt kellene megnézni, könnyen lehet hibás akár fizikailag, vagy csak rosszul sikerült kiírni. -
lev258
veterán
Két konfigurációról írsz. Az elsőn gond nélkül mennie kellene az említett rendszereknek, a hibával kapcsolatban nem zárnám ki a memória/merevlemez hibát. Az utóbbinál a kérdés, hogy az elérhető zárt driver mikori, melyik az a legkésőbbi LTS (kernel, xorg), amit támogat.
A Flash és a kevés erőforrás nem éppen rokonlelkűek. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #40079 üzenetére
A legfrissebb írás a témában, amit találtam: [link]
-
lev258
veterán
válasz
Sonic* #39973 üzenetére
Ahogy írta a kolléga, használt és jobb képességű gépet akár olcsóbban is szerezhetsz. De a te pénzed, a te döntésed. A Chromebook filozófiája az, hogy legyen egy netre kötött géped, amin kvázi minden a Google szolgáltatásain keresztül zajlik. Ennek megfelelő a hardver.
Olyat meg ne mondj, hogy a Kali-t gyakorolni. Alapvető Linux ismereteket kell szerezned (amihez bármely kezdő disztró is megfelelő), aztán meg használni és megérteni egyes programokat (a Kali-n mindössze néhány specifikus össze van gyűjtve).
F.B.I.: És a Windows fastboot-tal vagy anélkül? -
lev258
veterán
válasz
Lathronos #39953 üzenetére
Azt hiszem, valahogy az opció kikerült, de vissza lehet hozni, nem is bonyolult. Én mondjuk még felfüggesztést se használok.
ooszi: Komolyabb torrent SSD-re nem a legjobb, inkább egy "hagyományos" lemezre.
Ha csak ennyi partíciód lesz, mehet minden elsődlegesre. Ha végül csinálsz swap-ot, akkor utólag érdemes a swappiness értéken is állítani majd, hogy csak tényleg végszükségben használja az SSD-n. -
lev258
veterán
válasz
MasterMark #39897 üzenetére
Biztos, hogy jó helyen jársz a kezdő topic-ban? Ennek a Hyper-V-nek kellene utánajárni inkább.
-
lev258
veterán
válasz
Essejó #39894 üzenetére
Tudom, hogy van limit. De egy átlagfelhasználó igényei fölött van bőven. Azért lehet hasznos, mert pl. Windows esetén sokan legalább 2 partíciót használnak (+EFI partíció), ehhez pedig még hozzájön Linux alatt a /, swap, /home (utóbbiak opcionálisak). És már nem is elég 4. Erre gondoltam. És találkoztam már többször olyan segítséget kérőkkel, akik el is akadtak rögtön, amikor kiderült, valamelyik partíciót kiterjesztetté kellene alakítani, mert elérték az elsődlegesek maximális számát.
Egy rendszer esetén bőven elég, ezzel nem is vitatkozom. -
lev258
veterán
Maradjunk annyiban, hogy nekem már a Windows-os partíciók is kaotikusak. Ha a Windows UEFI-ben települt, akkor a Linuxot is úgy kell telepíteni. Mint írtam, ha már van EFI partíció, azt a telepítőben meg kell (szokott lenni egy opció/csatolási pont erre). Csak kérdem, biztos a Mageia-val akarod kezdeni az ismerkedést?
Lathronos: "GPT a Windows boot partíció" Mit szeretnél ezzel mondani? -
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #39859 üzenetére
A gép típusa és neve nem indok. A benne levő hardver számít, ha az nincs egyéb módokon korlátozva.
-
lev258
veterán
válasz
beloadjoker #39854 üzenetére
Azt nem tudom, milyen teljesítménnyel, de megy a SLI. Nem én mondom, hanem az internet.
-
lev258
veterán
válasz
deadmaau5 #39789 üzenetére
Azt a Linpus-t nem fogod tudni használni. Még azt esetleg megnézheted, a BIOS-ban (UEFI-ben) tudsz-e rendszert választani.
Amúgy az ilyen gépeket úgy szokták előtelepíteni, hogy vagy egyik, vagy másik. Nem szoktak két rendszert rakni rá. Szerintem nincs rajta Windows 8. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
A Mint elég egyedi megközelítést alkalmaz kernelfrissítésekkel kapcsolatban. Azt javaslom, egyszerűen ne foglalkozz vele. Mint-en a 4-es, 5-ös szintű frissítésekkel ne foglalkozz. Viszont arra figyelj, hogy ne akarj Terminálból frissíteni, mert az ezt nem veszi figyelembe.
-
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39668 üzenetére
Ha nagyon bele akarsz merülni: [link]. De nem szükséges.
A compiz ügyben nem tudok segíteni. -
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39666 üzenetére
Be lehet állítani egy adott fényerő értékre (alacsonyabbra), de a menet közbeni módosításokat nem fogja megjegyezni továbbra se.
-
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39637 üzenetére
Ezt majd próbáld meg a hangerő gombokra.
sudo echo 0xffffffff > /proc/acpi/ibm/hotkey -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #39590 üzenetére
Intellel nem szoktak gondok lenni (itt most a használhatóságra gondolok, nem speciális igényekre), ha támogatott. Azért is érdeklődtem, mert a Mint le van maradva.
Általában a legacy-hoz társítják a hagyományos MBR-t, a GPT-t pedig az UEFI-hez. Ha egyszer meg van csinálva, akkor onnantól működik. Csak keverni nem érdemes. -
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #39586 üzenetére
Amikor bejön a Mint képernyője, ott kellene neki egy nomodeset paramétert beállítani. Nem tudom, ez mennyire magas neked. UEFI-nél a hangsúly azon van, hogy minden eszközről UEFI módban is kell bootolni, a merevlemezen ehhez EFI partíció kell (természetesen telepítéskor ezt létre lehet hozni).
Ja, és úgy értettem, a letöltött ISO volt-e ellenőrizve (md5sum). -
lev258
veterán
válasz
Anakin007 #39583 üzenetére
A legacy/UEFI részletkérdés. Ha üresnek látja, az azért lehet, mert néha a Windows nem éppen szabályos partíciós táblát csinál. Ilyenkor én úgy szoktam, Linux Live-val két részre osztom a merevlemezt, majd mehet a Win az elsőre, aztán majd a Linux a másikra (továbbá lehet tovább alakítani az egyes rendszerekkel). A telepítő lett ellenőrizve? A Mint választóképernyőjét még látod, vagy már azt sem?
-
lev258
veterán
válasz
IstvánLászló #39484 üzenetére
Ha a játékokra gondolsz, a Wine honlapján kell körülnézni. Ezen kívül még a géped (főleg a videókártya) a sarkalatos pont.
-
lev258
veterán
válasz
confutatis #39456 üzenetére
Két különböző kapcsolatról beszélünk. Ha a routert is használod, elvileg azon belül be van állítva minden, vagyis a gépen ez egy sima ethernet kapcsolat, extra beállítások nélkül. Ha a router kimarad, akkor a gépen DSL kapcsolatot kell csinálni.
-
lev258
veterán
válasz
confutatis #39453 üzenetére
"ha közvetlenül csatlakoztatom az ethernet kábelt a géphez beírom a felh.nevet és a jelszót van net"
Tehát amikor vezetékről vagy, akkor az nem routerbe megy, ha közvetlenül a Digihez, vagyis a pppoe (DSL) kapcsolatot kell beállítani. Ezt pontosan hogy csináltad, esetleg képernyőkép?
Valószínű, hogy a wifi még egy darabig nem lesz támogatva, ahogy írod, talán a legközelebbi Mint-ben, ami jövő tavasz végén, nyáron jön majd ki.
De a vezetékesnek működnie kell, ott más gond lesz. -
lev258
veterán
válasz
confutatis #39451 üzenetére
Az ethernetes kapcsolat ugye közvetlen? Tehát a routeren be van állítva minden (ADSL, pppoe kapcsolat, ...)? Vagy hogy van ez?
A gépben levő wifi eszköz úgy tűnik, túl új, még nincs támogatva. -
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39432 üzenetére
Konkrétan mi maradt angol, melyik program?
DrojDtroll: Milyen fájlrendszer? Talán [link]. -
lev258
veterán
válasz
Madara-san #39429 üzenetére
Nyelvi beállítások menüpont, hiányzó magyar csomagok telepítése. A telepítő nem minden nyelvi fájlt tartalmaz, így telepíteni se tudja teljes mértékben.
-
lev258
veterán
Tudsz friss drivert is feltenni a További illesztőprogramokból, ha felveszed a megfelelő ppa-t. AMD esetén pedig ott a zárt driver (van, akinek rendben megy), másoknak pedig a nyílt driver, de abból a legfrissebbet érdemes használni, lassan kezdi beérni/lehagyni a Catalyst-ot. Ha minden jól megy, Intel szintű támogatása lesz.
-
lev258
veterán
válasz
inf3rno #39342 üzenetére
Telepítheted, de nem jelenti azt, hogy megoldja a gondodat, vagy lehet, újabbakat okoz. Lehet régi vágásúnak nevezni, vagy mondhatjuk, hogy az eddigi gépeimmel nem volt sok gondom, nem voltak nagy igényeim, de én több év Linux használat után jutottam el először oda, hogy babráljak a kész rendszer csomagjaival ilyen szinten. Akkorra éreztem azt, hogy tudom mit csinálok, és vissza is tudom csinálni, ha kell.
-
lev258
veterán
válasz
#89874944 #39339 üzenetére
A rendszer stabilitása és a kernel stabilitása, bár részben összefüggnek, de nem "arányosan". Egy rendszert egy stabil kernellel is tönkretehetsz, ha nem arra készítették. Mint-nél az a jellemző, hogy adott kernelre hangolják. Ez nem jelenti, hogy csak azzal működik, de okozhat gondokat, ha az ember megy a maga feje után, gondolkodás és háttértudás nélkül. Arch vonalon találod a friss (esetleg legfrissebb) csomagokat, nemcsak a kernelt. A te példádnál maradva, a videókártyához nemcsak a kernel, de pl. Mesa csomagok is lényegesek, a rendszer egyéb összetevőivel együtt, hogy minden rendben működjön.
inf3rno: Olvasd el, amit írtam. Neked is szól. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
dokee78 #39307 üzenetére
Na pont az a baj. Az nem valódi partíció, hanem az eredeti partíción belül van tárolva egy olyan infó, hogy hol helyezkedik ez el azon belül. Így aztán Windows-on kívül nem is nagyon létezik.
Nem tudom, legacy vagy EFI módban vagy, de előbbi esetén ki is fogytál a partíciókból, 4-nél több elsődleges nem lehet. -
lev258
veterán
válasz
King Unique #39303 üzenetére
Én meg nem mondom ez hogy megy Windows alatt. Viszont nemegyszer találkoztam már olyanokkal, akik Linux alatt ebbe a problémába futottak és ők úgy tudták, Windows alatt hagyományosan alakították a partíciókat, de nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest