- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz ServerWorks #4200 üzenetére
A sz.r is egy minőség... Igaz, azért nem szeretünk mi fizetni.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
törölt tag
válasz ServerWorks #4200 üzenetére
Próbáld minél rövidebbre főzni.
-
törölt tag
válasz ServerWorks #4203 üzenetére
Fel ne puffadjon. Nem tudom. Én legutóbb az ilyesmit kotyogósban használtam el.
-
csabulaxi
senior tag
Kóstolta már valaki a MOL kutakon kapható úgynevezett sajátmárkás "Fresh Corner"szemes kávét?
1 kg-os 5,000.- Ft[ Szerkesztve ]
"A Világegyetem fényévmilliókkal is mérhetetlen irdatlan nagyságát emberi ésszel lehetetlen fölfogni. A jó hír viszont: nincs is rá semmi szükség, hogy fölfogjuk."
-
törölt tag
Utazós szettbe most már megvan a tejhabosító, a kéziőrlő, meg a Brikka, de most gondolkodom azon, hogy a Mokinát kéne felturbózni egy "Marcutti moddal" hogy legyen "cremája". https://www.youtube.com/watch?v=c9FjaK5mnI8
Innen rendeltem 10-es szelepet, megfelelő rugót még keresni kell hozzá hogy működjön.
-
GRatta
újonc
Üdv! Először is köszönet FPSTunkernek a múltkori tanácsáért. Megvettem a Graef őrlőt, és valóban nagy ugrás volt az eddigi Hario Mini Milles technológiához képest... pláne a csibó kapszulához képest
Most gondolkodom, hogy a kávéfőző oldaláról tudnék-e tuningolni még valamin. Ahogy írtam korábban, Saeco Poemia-m van (nyomásfokozó kiiktatva). Van esetleg olyan szűrő ill szűrőkar, ami kompatibilis a Poemiával és jobb eredményt ad a gyárinál? Esetleg a felsőszűrő cserélhető, és van annak értelme? Tudtok olyan egyadagos szűrőt, ami a Poemiakkal kompatibilis?
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Ha egy kávéból időnként kakukkfűre emlékeztető íz ugrik ki a többi közül, az milyen készítési hibára utal? Túl magas hőfok, túl finom őrlemény, túl hosszú kivonatolási idő, túl kevés őrlemény? Éreztem már ezt az ízt Starbucksban, azóta irtózom tőle és néha befigyel, de nem tudom eldönteni mi okozza.
-
nagyúr
Most nem tudom. De a Malabar szokott ilyen rettenetes akármi ízű lenni, meg valami honduraszi kávé. Fűszeres, fàs, sóska íz. hidegrázás!
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
törölt tag
válasz Polarstar #4214 üzenetére
Jó hasonlat! Beugrott régebbi tapasztalat, hogy amikor kezd megdögleni a kávé akkor csinál ilyet, amikor nem sikerül elérni azt az őrlésfinomságot, ami a jó lefolyáshoz kell. Kicsit csaltam, EX4-es ulkára cseréltem, kisebb vízhozammal jobb lett a lefolyás, eltűnt a kiugró fura íz.
-
Kapuczineres Ruanda Rugali Natural-t kostolta valaki? En szeretem a citrusos vonalat, de ezen a kaven nem tudom tultenni magam, buntetes kozeli meginni. Delonghi automataval pedig nem is nagyon tudok mit modositani rajta, homerseklet maxon, szinte legfinomabb orlesen van mar.
eladó 100+ új/használt társasjátékom: https://tinyurl.com/tarsasjatekok
-
RetepNyaraB
veterán
Aha, jó cucc volt, de nem automatába való, ez egész biztos. Tuning GC vitte rendesen. Én nem tudok ódákat írni a virágos, gyümölcsös ízjegyekről, vörösborban se; finom, vagy sem. Finom volt
ui.: 1 perc fölött savanyú lett, 50mp alatt se volt az igazi. Ebből majdnem 20mp előáztatás. Ilyet meg nem tudsz automatával sajna...
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
válasz RetepNyaraB #4217 üzenetére
Koszi, akkor igy jartam, maradok a bevalt dolgoknal. Az ujan probalt dolgokbol az indonez gayo izlett legjobban, a repetazasra erdemesekbol a velencei gondolasok jott es a felsobb polcos kolumbiai szureti gyumolcskave, nem tudok betelni az illataval .
-
looser
addikt
válasz RetepNyaraB #4217 üzenetére
Az előáztatással kapcsolatban, ezt érzésre csinálod? Őszintén szólva próbálkoztam (tuning Baby) de nem vettem észre különbséget. Olasz vonalon iszogatok, a spec nekem drága és elég sokat kóstoltam kávézókban (Budapest Baristas, Fekete, Bean Busters (20g-os dupla!!!)) de sajnos nem ízlenek különösebben. Az illatuk beájulós, fantasztikusan jó, de az ízben csak kalmopirin és citromlé jön. Szóval ennek inkább spec vonalon van jelentősége?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
iatti
aktív tag
sötétebb pörinél inkább ront az eredményen az előáztatás. gondolom van a gépedben szűkítő. bőven elég a 8-10s, amíg felépül a nyomás. sőt, nem is biztos hogy kellene ez a szűkítő sötétebb pörinél. de ha már belerakták az enyémbe is a nyomásszabályzóval együtt, egyenlőre marad. /egy másik olasz vonalon mozgó /
-
looser
addikt
Köszönöm az infót :-) Sajnos nem tudom, szűkítő került-e bele, ami biztosan: 10 barra beállítva a nyomás (ez van szűkítővel megoldva?), rézkígyó a bojlerre, PID és egy Rancillio gőzkar. Remélem sokáig jó lesz még :-)
A HC topicban régebben szóba került többször (már nem nagyon olvasom) az alubojler-"probléma", azaz hogy kerül-e alumínium a kávéba és ha igen, az milyen gonddal járhat. Ez izgatott akkoriban engem is, de valahogy feledésbe merült. Ti mit gondoltok?
-
RetepNyaraB
veterán
-A szűkítő korlátozza a vízhozamot, jó esetben 10mp\50-60ml értékre.
-alumínium: #mindmeghalunk!
Gyárilag eloxált, amíg ezt nem teszed tönkre, nem sok jön le róla. Plusz a kv pogi egy nagy szűrő, azon is fennakad. #lekellszarni.
Előző:
Áztatásnál minaz, hogy érzésre? Lekapcsolom a pumpát 2-3 bar körül és várok míg a szűrő alján kigyöngyöz a lé. Akkor feltekerem a nyomást és kifolyik. Ez a terv, aztán persze nem feltétlenül klappol. Ma reggel citromlét főztem, mert nem lett elég lassú a kifolyás. Mindez csak világos anyagra érvényes, olasz vonalnak rosszat tesz az áztatgatás.
Ha menő kvzóban Olympost adtak "specialty" címen, akkor rosszul készítették el. Vannak igen erőteljes savakkal rendelkező kv-k (pl. A perui amivel most próbálkozom ilyen), de ez nem egyenlő azzal, hogy "savanyú". Kell lennie egy komplex íznek+a sav, ami a pörkölés és a kv fajta sajátja. Ha a sav dominál, az rossz. Olasznál meg különösen...[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
looser
addikt
válasz RetepNyaraB #4223 üzenetére
Oké, nálad állítható a nyomás, akkor itt meg is van a válasz, nálam nincs ilyen lehetőség Az "érzésre" az e nélkül szerelt főzőknél lép fel, de akkor ha figyelem a szűrő alját (nyitott kar) és megjelenik az előnedv akkor hagyni kell. A sav a fenti spec kávéknál jelentkezett, de ahogy olvasom, ezt is tanulni kell. Szerintem ha sokadszorra sem jön be, nem érdemes vele foglalkozni, az nem a te stílusod. Szóval az olaszt próbáltam előáztatni, de nem éreztem különbséget, de nem szoktam, csak próba volt. Tökéletesek így is, az egyszerű Aldis kávékból Most hozok a Coolcaffe-ból pár zacsival, decaf és sima, tesztelgetek kicsit :-)
-
Ez meg mindig erdekelne. Senki nem mert caffeburotol rendelni? :) Orulnek a sok 10-15k/kg mersekelt csalodas mellett egy 3-4k/kg elfogadhato kavenak :)
[ Szerkesztve ]
-
Valamint van meg egy , a lagocafe.hu, 7-8k/kg, 1kg felett ingyen szallitas. Ez is erdekelne, hatha probalta valaki.
-
viktorhu
veterán
Eleve nem szabad automatába túl jó kávét tenni. Megbízható ipari egyenkávék valók bele, nem a kézműves temékek, ahol neked is kézműveskedned kell a beállításokkal. Van egy csomó, ami bevált, most pl. a Penny félkilós espresso kávéját isszuk elégedetten, ez egy sötétebb de nem keserű pörkölés, enyhébb pörkölésnek ami nem volt savanyú az az Aldi égszínkék kilós amaroy kávéja, a legjobban eddig a pellini rosso ízlett. Ennyi van ezekben a gépekben, cserébe gombnyomásra bármikor pár másodperc alatt iható kávét kapsz, nálunk azért került a karos gép a szekrénybe, mert ha online előadás közben tartok 10 perc szünetet, akkor a kávékészítésre pont rá is ment a teljes szünetem, meg untam is naponta ötször (plusz még a feleségemnek is) vacakolni vele.
-
törölt tag
válasz viktorhu #4227 üzenetére
Próbáltad már hogy presszó finomságúra őrölsz külön őrlővel és azt főzöd le automatával?
Gépfüggő, a Jura eldobja az egészet ha befullad, de a befulladás határán korrekt presszót főz, nyomásfokozós fajtát az igaz, de nagyon közel van a karoshoz, olyan 80%.
Philipsnél pumpacserével vagy szűkítőzve jön meg a varázslat, de kell neki extra nyomásfokozó még így is. Viszont így van értelme saját pörkölésnek, vagy olcsóbb kis pörkölők kávéit használni, ugrásszerű a különbség, kár lenne kihagyni.
-
Osynho
addikt
-
-
looser
addikt
Újra lehet kapni a Pennyben azokat a Selection-öket? Juhúúú :-)
Hétfőn vettem a Cool Caffe-nál 2 negyed kilós saját pörkölésűt és egy fél kilós Dallmayr koffeinmentest. Én össze szoktam keverni fele-fele arányban, így nem üt meg a dupla és többször is jöhet :-)szerk: nekem ez volt a kedvenc robis blendem azok közül, amiket eddigi rövid kávés pályafutásom alatt kóstoltam (kb. 40-50 féle kávé). Akkor itt az ediginél csak 2000 Ft/kg volt, de baromi friss. Caffe Corsini Superior
szerk2.: (#4230) maross: nem fogod megbánni :-)
[ Szerkesztve ]
-
GRatta
újonc
válasz viktorhu #4227 üzenetére
A munkahelyemen automata gép van (valami DeLonghi). Ehhez pl a Costa kávék beváltak, elég stabilan jó, iható kávét főz belőle. Sőt, néha még ízek is vannak benne De azért őrlő+karos géppel ezek is jobbak.
Előtte csibóval próbálkoztunk az automatában, de ebből időnként szörnyű dolgokat alkotott. A legalja persze a Segafredo vot, attól egyhangú döntéssel gyorsan megszabadultunk -
törölt tag
Aldiban nem találtam szemes kék Amaroy Milde Crema verziót, csak félkilós piros meg fekete volt, meg téglák. A feketéből vettem, mert az arabica. Lidlben megint van Bellarom Bio. Nekem bevált, nem mindenki szereti.
-
bul07
nagyúr
Szerintettek szüleimnek kottyogós helyett a linkelt jó lehet?
[link]
Legolcsóbb őrőlt kávét használnakVan hogy napi 2db 4személyes is elfogy
Én nem kávézok így fogalmam sincs
[ Szerkesztve ]
( ͡° ͜ʖ ͡°) Samsung Galaxy A52S / Samsung UE48H6400 / Touran 1.9PDTDI 90LE (2005)(BRU) ( ͡° ͜ʖ ͡°) ---->"A nők pedig olyanok, mint a parkolóhelyek. A jobbak mind foglaltak, a maradék meg vagy rokkant, vagy fizetős..." - By:elfelejtette
-
looser
addikt
Igazából ez is kotyogós, csak egy modern, elektromos fajta, mint a Szarvasi gépek. Nincs motor, nincs bojler, az összes beleöntött vizet felforralja és ez távozik a kar felé. Szóval ha szeretik a kotyogós kávét, jó eséllyel ezt is szeretni fogják és ebbe is ugyanaz a gyári tégla (előreőrölt kávé) mehet. Az eszpresszó macera, ez nem. Azt nem tudom, mennyire lesz minőségben előrelépés, de elképzelhető, hogy jobb lesz vele a kávé. Esetleg egy olcsóbb olasz téglát is adhatsz mellé ajándékba (Lavazza, Segafredo) hogy új ízeket tapasztaljanak.
-
kory24
őstag
Lényegében igen, de kotyogósnál még lehet befolyásolni kicsit eredményt a gáz lang erősségével, itt az ugye fix.
Kicsit többért már kapni brikkát, amin már szelep is és nem csak át folyik a víz.
De ha tényleg csak gyorsan egyszerűen akarnak kv csinálni akkor lehet jobb nekik az az elektromos
-
looser
addikt
Igen, az jól hangzik, de nem értenék, miért előrelépés a jelenlegi kotyihoz képest. Őszintén szólva én nagy lelkesen beszereztem egyet pár éve, de elég ritkán használom. Az, hogy egy pici kávé mindig kifolyik és ráég, az eléggé befolyásolja az elkészült kávé ízét, nekem ennyi a bajom vele. A román verzióm van, nem tudom, az olasznál is fellép-e ez az előnedv (ehhe :-) ) gond. Ennyiért nem sok az a gép és egy próbát szerintem megér.
-
Osynho
addikt
Egyébként nem jobb választás akár használtan egy Poemia, vagy valami hasonló, nyomásfokozós gép?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest