- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Mobil flották
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1938 üzenetére
Köszi, a javaforum még halottabb, mint a prog.hu, a hup meg... hát izé... bocs, de ahol számomra ismeretlen emberek IRL adatokat követelnek a regisztrációhoz (pár hónapja trey még ehhez kötötte a regisztrációt, nem hiszem, hogy ez változott volna), oda kösz, de inkább nem.
Tképp nem is azért kerestem volna forgalmasabb helyet, hogy az én kérdéseimre kapjak választ, inkább arra lettem volna kíváncsi, hogy az élesben dolgozó programozóknál milyen problémák merülnek fel. -
x123456
aktív tag
Létezik magyar nyelvű, forgalmasnak mondható java fórum?
Ezt a topic-ot és a prog.hu fórumát kissé kihaltnak érzem. -
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #1935 üzenetére
Épp csak a lényeg maradt le...
szóval létre akarok hozni két menüt, eltérő fontokkal.
Ilyenkor minden egyes menüponthoz egyenként be kell állítani, hogy milyen fontot használjon. Automatizálni persze tudom, de kérdés, hogy van-e valahol a swing-ben/awt-ben eldugva ilyen beállítási lehetőség? -
x123456
aktív tag
Swing környezetben szeretném beállítani, hogy az újonnan létrehozott objektumok milyen fontot használjon. Ez megoldható valahogy?
A teljes UI-ra azt hiszem, be tudom állítani, de mondjuk (értelmetlen - kizárólag a példa kedvéért) létre akarok hozni két menüt. Az egyiket mondjuk Arial, a másikat meg Courier New használatával.
Sajnos(?) a konténerekbe pakolt elemek nem öröklik a konténer font beállításait. -
x123456
aktív tag
Nekem még a régi, 1.2-es v. 1.3-as Javaról szóló kötetek vannak meg. Végülis nem rossz, ha tudsz angolul és elő tudod mellé venni a sun-os tutorialt is.
A saját példányomnál egy dolog zavar: a 3. kötet gyakorlatilag felesleges. A java ref.guide kissé felületesen magyarra fordított változata. -
-
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #1928 üzenetére
Továbbmegyek: semmilyen 1x1 cellásnál nagyobb komponens sem akar úgy működni, ahogy a leírás alapján képzelném:
cc.setLayout(new GridBagLayout());
GridBagConstraints gbc;
gbc=new GridBagConstraints();
gbc.gridx=1; gbc.gridy=1;
gbc.gridwidth=3; gbc.gridheight=3;
JButton b0=createJB("BUTTON0","cmd0",this);
b0.setBorder(new TitledBorder("keretes keret"));
cc.add(b0,gbc);A "cc" a JFrame.getContentPane()-ből származik. A fentiről én úgy gondoltam, hogy egy 3x3 cellát elfoglaló gombot kapok, a panel bal szélén és tetején egy-egy üres oszloppal, ill. sorral.
Ehhez képest kapok egy egyetlen cellát elfoglaló objektumot az ablak közepén.
Mit rontok el v. értek félre? (az a Border-es dolog csak nyomkövetési céllal került bele: arra voltam kíváncsi, a komponens foglal-e kisebb helyet, mint szeretném vagy a helyfoglalás stimmel, csak a gomb méretezése lesz kisebb - ebből úgy tűnik, valóban kisebb helyet foglal az előírtnál) -
x123456
aktív tag
Hát annyit már nem ér ez a játék. Nem akartam minden egyes swing alkatrész kipróbálásakor újraírni/másolni a teljes alapkódot (importok, main metódus stb. stb. stb.), mert ugye a lustaság fél egészség!
Egyébként már sokadszor állapítom meg, hogy hülyének lenni állampolgári jog, bár nem feltétlenül szükséges élni ezzel a joggal.
Fél napon át szopattam magam azzal, hogy amíg nem állítom be a gridx, gridy változókat a GridBagConstraints változóban, addig szépen megjelenik minden egy sorban. Ha beállítom, akkor csak egy gomb jelenik meg. Napersze: constraint beállít,gomb objektum létrehoz, e kettő ismétlése még 4x, majd az öt objektum felvétele a panelbe/-re/stb. És nem tűnt fel, hogy ama constraint beállításokból csak a legutolsó érvényesül, ezért az összes gombot ugyanarra a pozícióra pakolja.---
Szépséghibája a dolognak, hogy az 1x1 méretűnél nagyobb JLabel-lel egyáltalán nem boldogulok.
Továbbra sem hajlandó középre helyezni. -
x123456
aktív tag
Újabb "komoly" problémába ütköztem: a szülő osztály tartalmaz egy statikus main metódust, ami a szülőt példányosítja. Meg lehet írni a szülő osztályban ezt a metódust úgy, hogy öröklődés esetén a gyerek osztályból készítsen egy példányt?
Egyelőre úgy tűnik, hogy ez kivitelezhetetlen...(eredetileg az eclipse-ben lévő new->class template-ek közé szerettem volna gyártani egy újat, ami megfelel az igényeimnek de kissé bonyolultnak tűnik a dolog, elsőre egyszerűbbnek tűnt a mintát egyszer megírni és az újabb próbálkozásokban csak a mintát bővíteni öröklődés által)
-
x123456
aktív tag
Köszi, egyelőre (a látszat ellenére) nem a használat a lényeg.
Ha komolyabbra fordul a dolog, akkor e célra amúgyis valami GUI buildert fogok használni.
Szeretném megérteni - többek közt ezt is -, hogy hogy működik. Mindig zavart, ha valami nem úgy megy, ahogy a leírása alapján elképzelem. -
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #1914 üzenetére
Ezt kissé át kell fogalmaznom, mert azt hiszem, valamit félreértettem elsőre: szóval annyi lenne a lényeg, hogy egy darab komponenst szeretnék egy 3x3 mezőnyi helyet elfoglaló terület közepére tenni úgy, hogy akkor is a mező közepén maradjon, ha változik az ablak mérete. Ezt a GridBagLayout-tal hogy lehet megoldani?
Valahol elvesztem a doksikban. Úgy tűnik, a fill és anchor mezőkön kívül is van még valami, ami befolyásolja a komponensek elhelyezését, mert ezzel a kettővel a max. amit el tudtam érni az az volt, hogy a 3x3-as terület alsó sorának közepére tette...
Hm. Na mind1, még keresgélek. -
x123456
aktív tag
válasz
A szerzetes #1917 üzenetére
Nem, ezt még elméletileg sem tudod, ha nem férsz hozzá a forráskódhoz és a program sincs felkészítve rá, hogy a "GUI"-t változtasd utólag.
(legalábbis én így tudom) -
x123456
aktív tag
GridBagLayout... látom, korábban más is szívott vele.
Nem teljesen értem az elemek pozicionálását.Mondjuk szeretnék egy 5 sorból és 3 oszlopból álló táblát.
A felső 3x3-as területre szeretnék egy JLabel komponenst, aminek a szövege stabilan a terület közepén marad, átméretezéstől függetlenül. (alatta a 4. sorban három JButton, az 5. sort pedig teljesen kitölti egy JTextArea)
Az alsó két sor a gombokkal és a szövegmezővel működik. De a felső, "cimkeként" szolgáló területet nem tudom összehozni. Van egy c változóm GridBagConstraints típussal.c.fill=GridBagConstraints.BOTH; c.anchor=GridBagConstraints.CENTER;
c.gridwidth=3; c.gridheight=3;
Ezekkel a paraméterekkel adom hozzá a panelhoz, de mindig a terület bal alsó sarkában köt ki a szöveg... -
x123456
aktív tag
ufff... elkéstem/-tél
Épp ebben a pillanatban találtam meg a másodikra a választ.
(azért köszi)
Az elsőre pl.:
private JButton x(String cimke, String cmd, ActionListener a){
JButton jb=new JButton(cimke);
jb.addActionListener(a);
jb.setActionCommand(cmd);
return jb;
}Ennek a most összetákolt kódban csak egy másik, a GUI-t összeállító metóduson belül lenne értelme, nem kellene, hogy a többi metódus lássa.
Egyelőre nincs jelentősége, csak eszembe jutott, hogy mi lenne, ha... -
x123456
aktív tag
Belefutottam két apróságba, amikkel végképp nem tudok mit kezdeni:
metóduson belül lehet-e metódust definiálni? Ha igen, akkor hogyan? Az eclipse-nek nem tecc az ötlet.
Konkrétan arra kellett volna, hogy egy metódus gyakorlatilag automatizálva tudjon létrehozni swing komponenseket - jelen esetben JButton objektumokat. De ehhez az osztály többi metódusának semmi köze nem lenne, ezért gondoltam, hogy a gombokat felhasználó metóduson belül definiálok egy függvényt/metódust. Ilyet egyáltalán nem lehet?
A másik: egymásbaágyazott osztályokat használva hogyan tudom elérni egy adott példányból az őt magába foglaló objektumot? Megfogalmazva kissé bonyolult, de...
class Xy {
...
class zz extends JFrame {
public zz(){
// na innen hogy tudok hivatkozni az Xy osztály aktuális példányára?
// Itt a super() az a JFrame konstruktorra mutat. Ha meg Xy. minősítéssel
// hivatkoznék rá, akkor csak a statikus tagokat érem el. (és nem feltétlenül konstruktorból szeretnék hivatkozni a külső példányra)
}
}
}Lehet, hogy csak elfelejtettem valamit a korábban olvasottakból?
-
x123456
aktív tag
eclipse-hez használ valaki GUI tervező plugint? Van olyan, ami ingyenes, viszonylag egyszerűen használható és átlátható(bb) kódot generál (, mint a NetBeans) ?
Bár lehet, hogy a NetBeans kódja csak azért tűnik zűrösnek, mert maga a swing olyan, amilyen.
Ettől függetlenül, nekem szimpatikusabb egyelőre az eclipse, jobb lenne azzal folytatni a kísérletezgetést. -
x123456
aktív tag
Apropo java: tudja valaki, hogy változott-e valami a java licencelésével kapcsolatban azóta, hogy az orcle felvásárolta a Sunt?
Olvastam ezt az android-google ellen készülő pert és úgy elméláztam, hogy mi a helyzet pl. a néhai ibm jdk-val, netán az open-jdk-val és egyáltalán a java-ban írt alkalmazásokkal? -
x123456
aktív tag
C vagy C++?
Előbbinek nem sok hasznát veszed, attól tartok. Ha az angol nem okoz gondot, akkor The Really Big IndexIlletve egy Nagy Gusztáv (remélem, jól emlékszem) nevű tanár írását is érdemes megkeresni. Itt a topic-ban is ajánlották. Igaz, az még 1.3-as javaról szól és nem ír pl. a swing-ről...
-
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #1895 üzenetére
Azt hiszem, megvan a magyarázat.
-
x123456
aktív tag
válasz
A szerzetes #1894 üzenetére
Nem mondhatnám, hogy értem amit írsz...
(pontosabban azt, hogy mi köze a problémámhoz - itt most kimondottan példaprogramokról van szó)public static void main(String[] args) {
//Schedule a job for the event-dispatching thread:
//creating and showing this application's GUI.
javax.swing.SwingUtilities.invokeLater(new Runnable() {
public void run() {
createAndShowGUI();
}
});
}Szinte minden példaprogram, ami swinghez kapcsolódik, így indul.
Miért nem elég csak statikusan indítani a createAndShowGUI-t?
Az, hogy belül egyik-másikhoz új szálat indít, az egy másik téma. Azt nem értem, hogy miért kell a main futásától "függetleníteni" bármit? -
x123456
aktív tag
Arra tudna valaki magyarázatot adni, hogy a swing-es programokat miért írják a példákban úgy, hogy a grafikát megjelenítő objektum önálló szálként fut?
Lehet, hogy keverem az awt és a swing dolgait, de nem emlékszem rá, hogy ez kötelező lenne... -
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1891 üzenetére
Igen, azzal nincs gond... per.pill. az zavar, hogy nem tudom, honnan jött az eredeti, wildcard-os ötlet.
Így utólag hülyeségnek tűnik.
(azt leszámítva, hogy találtam rá konkrét, lefordíthatatlan példát a neten, csak sajna töröltem a címét is, a programot is)Asszem, megvan a bűnös:
To specify a cage capable of holding some kind of animal:
Cage<? extends Animal> someCage = ...;
Egy ilyen szerepel a sun-os tutorialban a wildcard-os lap elején. Én meg ahelyett, hogy végiggondoltam volna, mire jók ezek a generikusok, csak az általam elképzelt szintaxist néztem. Ha értékadás baloldalán, tehát változó definíció helyén állhat ilyen, akkor miért ne lehetne akár metódus vagy osztály típusát is megadni?
Végiggondolva a funkcióját, természetesen érthető(nek tűnik), hogy ott nincs keresnivalója.
-
x123456
aktív tag
válasz
x123456 #1886 üzenetére
Van itt valaki, aki érti a hivatkozott hozzászólásomban vázolt "súlyos" problémámat?
Ha igen: nem lehet, hogy marhaságot akartam ráerőszakolni a java-ra?
Amikor írtam még úgy éreztem, hogy értem mit akarok. Azóta kissé elbizonytalanodtam: jelenleg értelmetlennek tűnik az elképzelés, hogy osztálydefinícióba wildcardot tegyek...Az a baj, hogy már nem tudom eldönteni: akkor voltam belekavarodva az info áradatba, vagy most (hogy már értelmetlennek tűnik) kutyultam össze valamit.
-
x123456
aktív tag
-
x123456
aktív tag
Még mindig ezek a generikus témák...
Itt írnak wildcard használatról. Nem látom leírva, hogy a wildcard használat osztálydefinícióban hibás lenne, az eclipse mégis tiltakozik ellene...
Tehát a
class Xxx<T> { ... } működik, de a class Xxx<? extends Number> { ... } már nem tetszik neki. Metódus paraméterei közt elfogadja.Megint én voltam figyelmetlen/nem értettem meg, hogy mire és hogyan használható ez a dolog?
-
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1882 üzenetére
Ez részben tiszta.
Nekem a List és az egymásbaágyazott generikus definíciók zavarnak be egy kicsit. Főleg, hogy a List-ről csak annyit tudok, hogy van, de nem láttam sehol az ő definícióját.Ezt a metódust úgy kell értelmezni, hogy van egy U paramétere, valamint egy olyan, ami a List generikusból, azon belül kizárólag a Box generikus valamely fajtájából származik és megkötés, hogy a Box "altípusa" (nem tudom, erre mi lenne a helyes kifejezés) meg kell egyezzen az első paraméter típusával/osztályával?
-
x123456
aktív tag
Na ezt pontosan annyira értem, mint a kódot.
Mondom: szerintem valahol, valami kimaradt (vagy a sun tutorialból vagy csak az olvasásból).
Ha jól értem, az <U> helyére szintaxis szerint akár <Krixkrax>-t is írhatnék, csak az olvashatóság, könnyebb felismerhetőség miatt ajánlott az egyetlen nagybetűs jelölés.
Mi a funkciója ezesetben a void előtti <U>-nak? Mi van, ha elhagyom?
Ezt bogarászom, de számomra nem igazán derül ki belőle.------------------
szerk:
Újra végigolvasva: úgy értsem, hogy a metódus definíció fejében definiálom az "U" típust/osztályt a fordító számára, hogy ne keresse máshol? -
x123456
aktív tag
Tartok tőle, hogy valami kimaradt az életemből...
public static <U> void fillBoxes(U u, List<Box<U>> boxes) {
for (Box<U> box : boxes) {
box.add(u);
}
}A fenti kódban a <U> void fillBoxes( részt hogy kell értelmezni?
Mit keres az az U a void előtt? -
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1875 üzenetére
Nem tudom miért, de valami olyan érzésem van most, hogy kissé kiművelődtem generikus ügyekben, mint amikor a perl-ben megláttam az objektum orientált eszközöket: mintha a fejlesztők megerőszakolták volna a nyelvet...
-
x123456
aktív tag
Jé, még tud valóban újat mutatni a Java: ezek a Generikusnak nevezett bigyók (alias Generics) mennyire használatosak a hétköznapi gyakorlatban? Valószínűleg szegényes a fantáziám, vagy félreértem a funkcióját, de egyelőre kicsit nehezen találok a használatára igazán életszerű példát.
-
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1872 üzenetére
EE=Enterprise Edition?
Köszi a tippet, de bizonyos... khm... objektív okok miatt nem nagyon fogok megélni programozóként...(bár tény: épp a napokban állapítottam meg, hogy mégis meg kellett volna maradnom a programozói pályán, de anno izgalmasabb dolognak tűnt a rendszergarázdálkodás
)
Bár ahogy elnézem, hogy a wikipedia szerint mit takar az EE... annyira nem állna távol tőlem és legalább üzemeltetői szemmel írnám a programokat. (inkább a felhasználó anyázzon, mint az üzemeltető felkiáltással
)
-
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1870 üzenetére
Ne gondolj semmi komoly dologra! Csak unatkozom és kellene valami olyan játék, amivel kicsit az agyműködésemet fenntartom. Sakkozni, go-t tanulni már nincs kedvem.
Java mobilra azért lenne jó, mert az _elméletileg_ platform független és legalább írhatnék egy olyan reversit, ami úgy működik, ahogy én szeretném. -
x123456
aktív tag
Majd még keresgélek, hátha kiderül valami érdemleges. Igazából előbb kérdeztem itt, utána kezdtem a gúgliban turkálni. A turkálás eredménye, hogy valószínűleg még most is kell SDK, csak azt nem tudom, hogy mindenhez vagy csak ahhoz, hogy az adott mobil spec. képességeit is használni lehessen. (mondjuk egy java szoftver esetében nem értem, miért kellene bármi platformfüggő dolog akár a fejlesztéshez, akár a teszeléshez)
-
x123456
aktív tag
Azt tudom, az már létezett akkor is, amikor el akartam kezdeni játszani vele. De kellett mellé a telefonhoz valami SDK is, ami úgy fest, most is szükséges. Vagy valamit félreértek, de nagyon: nokia.com-on találtam egy topic-ot, ahol jónéhányan panaszkodtak, mert a mai napig nincs linuxos SDK a nokiákhoz... mindenesetre az Eclipse követelne valami SDK-t, amit windows-on még csak-csak alá tudok tolni, de én inkább linuxon jáccanék.
-
x123456
aktív tag
Még valami eszembe jutott: ha arra vetemednék, hogy mobiltelefonra próbáljak összetákolni valami egyszerűbb java programot... Van már szabványos fejlesztőkörnyezet hozzá vagy még mindig úgy kell összevadászni valami SDK-t/JDK-t minden egyes telefonhoz? (költői túlzás, de amikor évekkel ezelőtt megfordult a fejemben valami hasonló, akkor kb. az volt a helyzet, hogy a Siemens telefonomhoz csak a siemens-es anyaggal lehetett programot készíteni)
-
x123456
aktív tag
Még mindig a beágyazott osztályok és a kis Java könyvem...
Írtak a könyvben valami olyat, hogy egy belső osztályt is lehet, akár külső osztály által is bővíteni. Nem statikusat is.
Itt ugye vagy én értettem félre valamit, vagy a szerző tévedéséről van szó? -
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1859 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek! Mondjuk az interface dolog végeredményben logikus, csak végig kellett volna gondolni, hamár a korábban olvasottakról megfeledkeztem.
Amit a beágyazott osztályról írtál, az tiszta.
Nekem az nem világos, hogy egy egyébként triviálisnak mondható dolgot miért kellett ennyire kihangsúlyozni? Na mind1, a könyvemben vannak még hasonló furcsaságok -
x123456
aktív tag
Megint elakadtam egy kicsit: beágyazott osztályok. Ahány helyen nézem, annyiféle leírást találok. A mellékelt példák többnyire hasonlóak, de a magyarázatok...
Azt kb. felfogtam, hogy a segítségükkel olyan objektumot tudok visszaadni egy metódusból, ami hozzáférhet az adott osztály/példány privát tagjaihoz. (hmmm... mire megfogalmazom, mit akarok kérdezni, még meg is értem?) Ezért, erre találták ki a beágyazott osztályokat?
Viszont gondot okoz a könyvem egy mondata: "... az így létrejövő objektum dinamikusan kapcsolódik a metódusban éppen érvényes aktuális példányhoz, és ez a kapcsolat a metódus elhagyása után is fennmarad."
Ezt itt nem értem. Az OK, hogy ha az adott metódus visszatérési értékként vagy egy osztály/példányváltozóban visszaad egy ilyen objektumot, az megmarad. De ez (számomra) teljesen logikus. Miért van mégis hangsúlyozva ez a kapcsolat? Valamit félreértek és egyéb jelentősége van?-------
Ha van egy ilyen interface-em:interface A { void x(); }
Akkor az őt implementáló osztály x metódusánál miért reklamálja az Eclipse a "public" jelzőt?
Egy belső osztályt akartam így leírni, de a
class O implements A { void x(){ ... } }
nem tetszett neki. Csak így fogadta el:
class O implements A { void public x(){ ... } }Eztakkormostmért?
-
x123456
aktív tag
válasz
skoda12 #1850 üzenetére
Sajnos rá kellett jönnöm, hogy azért messze kevés az angolom ahhoz, hogy egy számomra ennyire idegen területet megértsek. Kb. az a kategória, mint amikor franciául kezdtem tanulgatni angol tananyagból.
De kösz, megnézem, hátha...Minél jobban belemászok a java rejtelmeibe, annál inkább rájövök, hogy nem a Java nyelvvel van problémám, sokkal inkább az objektum-orientált programozási logika az, ami nehézségeket okoz.
-
x123456
aktív tag
Tudna valaki ajánlani _használható_, magyar nyelvű, valamennyire up-to-date állapotú Java oktató anyagot? (momentán egy réges-régi Java2 könyvből próbálok képbe jönni, meg a sun-os tutorialt olvasgatom, ha valami nem elég egyértelmű, de még így is meg-megakadok)
-
x123456
aktív tag
-
x123456
aktív tag
Ha ATI-d van, akkor valószínűleg ez a baja:
There is a known
ATI driver bug in glXQueryVersion that incorrectly reports the GLX
version as 1.2 when it really is 1.3,Eszerint bugos az ATI driver és azt hazudja magáról, hogy GLX 1.2 van benne, holott a valóságban 1.3-as.
Ez segít rajtad?
(esetleg egy újabb ATI driver, bár elég csúf tapasztalatokat szereztem vele azalatt a rövidke pár óra alatt, amíg ATI kártya volt a gépemben)
Mondjuk nekem úgy tűnik, hogy inteled van, akkor meg a fenti tárgytalan, de tévedhetek.
-
x123456
aktív tag
Bocs, valamit én néztem el, de nagyon. Próbálgattam egy ilyesféle programocskát és úgy látszott, hiába kapom el belül az Exception-t, az őt hívó metódus is elkapja.
Szóval olyan volt, mintha az "a" annak ellenére kezelné, hogy a "b" már foglalkozott vele.
Most újra lefuttattam, kiderült, hogy én voltam figyelmetlen. Ha a "b"-ben elkaptam, akkor az "a" már nem tud róla.
(ha meg azt akarom, hogy mégis tudjon, az megoldható)Úgyhogy még1x elnézést, hülyeség volt amit kérdeztem.
-
x123456
aktív tag
Azon töröm a fejem, hogy lehetséges-e egy Exception-t meg nem történtté tenni?
void c() throws Z {
...
throw new Z;
}
void b(){
try {
c();
} catch(Z) { ... }
}
void a(){
try {
b();
} catch(Z) { ... }
}Mi van, ha azt akarom, hogy miután b-ben már feldolgoztam Z-t, az a-beli catch már ne akarja ismételten feldolgozni?
Jól sejtem, hogy ez a működés nem illik a java logikába?
Vagy megoldható, csak én nem találom a megoldást? -
-
x123456
aktív tag
Egy régi Java2 könyvben találtam olyat, hogy (idézet nem teljesen szószerinti) "példánymetódusokat felüldefiniálni, osztálymetódusokat elfedni lehet".
Össze tudná foglalni valaki pár szóban, hogy mi a különbség az elfedés és a felüldefiniálás között? A könyv alapján nem egészen világos. (osztálymetódus=statikus metódus, ha valakinek így ismerős)
-
x123456
aktív tag
Erre volna valakinek ötlete? Úgy tűnik, nem sokan futottak hasonló problémába.
-
x123456
aktív tag
Belefutottam valamibe, amit nem értek, kellene egy kis segítség.
Adott egy piciny program:public class faktor {
static long fakt(long p){
if(p<2){ return 1; } else { return p*fakt(p-1); }
}
/**
* @param args
*/
public static void main(String[] args) {
try {
System.out.println(args[0]+"!="+fakt(Long.parseLong(args[0])));
}
catch(Exception obj) {
System.err.println("Na itt valami gáz van!");
}
}
}Ha paraméterként egy nagyobb számot adok meg, akkor természetesen stack overflow a futás vége. Amit nem értek: a try - catch blokk miért nem kezeli?
Egyéb hibát (például hiányzó paraméter esetén a tömb túlcímzést) kezeli. A stack túlcsordulását miért nem?Csak játszom vele, még azt sem merem állítani, hogy tanulok jávául.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Gitáros topic
- Építő/felújító topik
- War Thunder - MMO Combat Game
- Milyen autót vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Óra topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- DOOM - The Dark Ages
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Új - Macbook Pro 13" M1 - 2020, 16GB RAM, 1 TERA, touchbar - Apple garancia (106)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 16/512GB, touchbar - garancia (56)
- Macbook Pro 13" M1 - 2021 gyártás, 512GB, touchbar - garancia (63)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus (barna switch/magyar kiosztás)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged