Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • paprobert

    senior tag

    https://chipsandcheese.com/2024/01/11/previewing-meteor-lake-at-ces

    Egy érdekesség a Meteor Lake-re vonatkozólag.

    Tesztelték a magok közötti kommunikáció késleltetését, és azt találták, hogy az E-magok összeköttetése megváltozott. Korábban az Alder, Raptor Lake-nél 4 magos klaszterekbe voltak szervezve az E-magok, és ha klaszterek közötti adatcserére volt szükség, vagy P-E mag kommunikációra, akkor nagyon megnőtt a késleltetés.

    Ez a Meteor Lake-nél megváltozott, kiegyensúlyozott lett kis magok elérési ideje. "E-Cores no longer appear as separate quad core clusters. Coherency is likely handled in the same manner for all E-Cores."

    A kigyensúlyozottság pozitív, az viszont árnyalja a képet, hogy kiegyensúlyozottan sz*r az érték. :D Persze ez egy mobil chip, a késleltetés elengedésével lehet könnyen kisebb fogyasztást hozni, így érthető.

    Amiről nem láttam diskurzust, hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve. A klaszteres elrendezés hely és cache takarékos, könnyen jön a többmagos teljesítmény.
    A feljavított verzió ezzel szemben használhatóbbá teszi hagyományos CPU-ként bevetve is az E magokat.

    Az Meteor Lake egy feladat futtatásakor felfele lépked 1. takarék E mag -> normál E magok -> P magok sorrendben. Ha az E-magok az Alder Lake-ben tapasztaltként viselkednek a Meteor Lake-ben is, az szemmel látható használhatósági limitbe ütközött volna egy átlagos program indításakor.
    A javított működéssel viszont nagyobb eséllyel marad kielégítő az E-magra váltás, és nem kell beröffenteni a P-magokat.

    Ez megmagyarázza a változtatást.
    De kérdés, hogy megragad-e az uniformizált E-mag desktopon. Ha csak Cinebench rekordkergetésre, renderre szánja őket az Intel a jövőben is, akkor jobban megéri maradni a négyes csoportokba osztottságnál.
    Ha viszont valamilyen filozófia váltásnak vagyunk a szemtanúi, aminek a keretében az E-mag fog a mainstream maggá evolválódni, akkor marad.

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

Új hozzászólás Aktív témák