Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• eszizoli

csendes tag

Végre visszakaptam a T400s-emet a szervízből, alaplapot és kijelzőt is cseréltek rajta. Közel két hónapot volt a szervizben, amelyet hozzáadtak a garanciális időszakhoz, viszont nekem fura, hogy ilyenkor az új alkatrészekhez már nem jár a 3 év garancia. Tehát ha már csak 1 hetem lenne hátra, akkor 1 hetet kapnék az új alkatrészekre a szerviz szerint. Erre rá is kérdeztem. Ez nekem kicsit fura!?
    Szerencsére nekem még 2014 júliusáig van rajta garancia, de azért mégis elvártam volna, hogy legalább új alkatrészekre újra indul a garancia...

Jut eszembe, valaki keresett T420si-t itt a fórumon.
    A Smart Service-ben van egy kiállított bemutató darab 174ezer+áfáért! (Vásárlástól számítva indul hozzá a 3 év garancia, és ahogy elnéztem semmi karc, vagy sérülés nem látható rajta, szóval teljesen újszerű.)

Nézegettem is, hogy ennyiért lecserélem, de aztán megnézve a teszteket, a T420si jobban melegszik, miközben a benne lévő Core i3-as proci abszolúte nem gyorsabb, mint a T400s SP9600-as procija. Mondjuk a T420si-ben legalább van egy dedikált videokártya, de nekem arra semmi szükségem nincs.

• eszizoli

csendes tag

válasz zollí #28951 üzenetére

Viszont a szervízben töltött idővel nő gép a garanciája, így jogilag az számít, hogy amikor beadtad a gépet, akkor garanciális volt-e a gép. Ráadásul amikor visszakaptátok, akkor még mindig kell 4-5 hónap garanciát vállalniuk rá!

• eszizoli

csendes tag

Van egy T400s gépem (6GB ram + SSD, stb), amely sajna meghibásodott:bekapcsolást követően kb. 1-2 óra elteltével vízszintes csikozódás jelenik meg a képernyőn, egyre sűrűben. Külső monitoron is látszik, ráadásul le lehet menteni screenshot-ba. Próbáltam driver-t cserélni, újra telepíteni, de nem segített.

Január 18-án beakartam vinni a budapesti központi szervízbe, ahol azt mondták, hogy átköltöztetik őket, így menjek a Smart Service Kft.-hez. Át is mentem ide és beadtam a gépemet garanciális javításra. Eltelt két hét, de semmi visszajelzés, így felhívtam őket mi a helyzet. Azt mondták alkatrészre várnak, alaplapra és kijelzőre. (Szerintem semmi baja nem volt a kijelzőnek, de ők tudják.). Aztán eltelt megint két hét, de se e-mail, se telefon, így felhívom őket. Állítólag hibás alkatrészt kaptak, így most megint alkatrészre várnak, de 3 nap múlva megjön és valószínűleg jó lesz. Persze megint nekem kellett őket hívnom 1 hét után, de még mindig nem jó valami, mert nincs háttérvilágítás a képernyőn, és "instabbil (?) a gép...

Ez azóta így megy, és nem értem mit lehet ennyit időzni azon a pár alkatrészen, ami a gépben van. Ugyan legutóbb felajánlottak egy ideiglenes csere gépet, de én már valami végleges megoldást szeretnék.

Volt már valakinek hasonló tapasztalata? Mit lehet ilyenkor tenni?

• eszizoli

csendes tag

válasz ShadowK #19067 üzenetére

"Design capacity": tervezett akkumulátor kapacitás, ehhez lehet viszonyítani hogy kb. hány százalékos jelenleg az aksi.
    "Full charge capacity:" a jelenlegi maximális akkumulátor kapacitás, ez mindig a legutóbbi 100%-ra töltés során elért maximális érték. Ez az érték folyamatosan csökken, általában már az első ciklus után is csökken egy keveset.

Elvileg a lítium-ion akkumulátoroknak nincs memória effektusa, így leginkább arra kell figyelni, hogy ne merüljön le teljesen és ha lehet ne is legyen tartósan közel a nullához, és bármikor rá lehet tölteni. Viszont a töltés során melegednek a cellák, amely befolyásolja az élettartamot, akár 0-ról töltjük 100%-ra, akár csak 60-ról 80%-ra. Ráadásul a töltés nem egyenletes, például 10%-ról 70-80%-ra gyorsabban feltöltődik, mint 80-90%-ról 100%-ra. Ezért is van az, hogy minden egyes töltés külön ciklusnak számít, függetlenül attól, hogy hány százalékról hány százalékra töltjük, hiszen a cellák melegedtek és lehűltek, öregedtek. Viszont pont emiatt nem feltétlenül pontos a ciklus számlálás.

Tapasztalataim szerint az sem tesz jót neki, ha nem használják az aksit. Például volt egy amit kb 8-10 havonta töltöttek fel, és soha nem merült le teljesen (gépből ki volt véve). A ciklus idő így kevés volt benne az első 3 évben, de aztán normál használat mellett a következő 1 évben normál használt után leesett 50%-ra, majd hirtelen egyre rosszabb lett és elhalálozott, pedig nem volt feleslegesen töltögetve és kb 4-500 ciklus volt benne a végén.

Egy másik gépben a gyári aksival 6 év és 1300 ciklus után, még mindig 69%-osan használható volt a akku! Ennél a T43-asnál "Custom" 70%-ra volt állítva a "power manager"-ben, hogy az alatt történjen csak töltés, ha a töltő csatlakoztatva van.

Egy biztos, hogy ha nincs szabályozva a töltés és minden 220 csatlakoztatásnál akár csak 0.5%-ot rátöltünk egy aksira, akkor akár 1 év után erősen lecsökken a kapacitása, rosszabb esetben meghibásodnak cellák és használhatatlanná válik az akku.

• eszizoli

csendes tag

válasz Gondwana #15694 üzenetére

Jogos, a CTO lesz a megoldás kulcsa, akkor valószínűleg ez csak a készlet elejéig lesz elérhető.

• eszizoli

csendes tag

Valaki tud rá értelemes magyarázatot adni, hogy az alábbi gépek közül miért az első a drágább a magyar boltokban?

1. Lenovo ThinkPad T410si (NUHH2HV) 14.1 WXGA+, Intel Core i3-370M, 2x2GB, 128GB SSD

2. Lenovo ThinkPad T410s (2912CTO) 14.1 WXGA+, Intel Core i5-560M, 1x4GB, 128GB SSD

• eszizoli

csendes tag

Ezen felül utána néztem a nagy világban, hogy milyen lesz majd az új T4xx, és az alábbi érdekességeket találtam róla:
    - T420 és T520 is 16:9-es képaránnyal lesz elérhető.
    - Intel Core i5/i7 Sandy Bridge processzor, Intel QM67 chipset
    - T420-nál elérhető felbontások HD(1366x768) és HD+(1600x900)!
    - T420 vékonyabb és könnyebb lesz (gondolom minimálisan, pl a súlyhoz 2,24kg-ot írtak, a T400-nél 2,27kg volt a hivatalosan megadott súly)
    - T520-nál elérhető felbontás lesz az FHD(1920x1080)!
    - T520-nál elérhető lesz a 4 magos processzor (i7-282QM) (kíváncsi leszek a hűtésre)
    - T520 súlya 2,6kg-tól fog indulni

Érdekesség még, hogy pár helyen 14.0"-nak írták az új T420-ast, amely képernyő méret csökkentést jelentene, mivel jelenleg 14.1" a t4xx, bár már a képarány miatt is változik a képernyő felület mérete:
    14.1" 16:10: 89,35 inch2 -- 1440x900 -> 120,43dpi (T400, T410)
    14.1" 16:9: 84,95 inch2 -- 1600x900 -> 130,195dpi (T420)
    14.0" 16:9: 83,75 inch2 -- 1600x900 -> 131,125dpi (T420)
    12.1" 16:10 65,80 inch2 -- 1280x800 -> 124,747dpi (X201, összehasonlítás kedvéért)
    (Ezeken már lehet, hogy túl kicsik lesznek a betűk hosszabb munkára...)

• eszizoli

csendes tag

Tavasszal le akarom cserélni a jelenlegi T400-mat, amelyből kiindulva a legfőbb elvárásom a nagyobb felbontás lenne (a jelenlegi 1280x800 helyett). Szemeztem egy nagyobb felbontású T410-el, és egy T510-el is, de mivel megbeszélésekre is szoktam járni vele, ezért a súly miatt a T4xx sorozat felé hajlok inkább.

Szemezgettem a T410s-el is, van valakinek tapasztalata melegedés, hűtés zajosságával, akkumulátor üzemidővel kapcsolatban?

• eszizoli

csendes tag

Akinek alaplap hibás T4x-e van, annak ajánlani tudom a Bán Manufacturing nevű céget!
    Utána olvastam a problémának, és kiderült, hogy ez bizony több géppel is előfordult már, ráadásul amerikában már kifejezetten erre a problémára kidolgozott javítási megoldásokkal is foglalkozik több cég. A lényeg, hogy a video kártya BGA chip-jének forrasztása megrepedt, így a gép lefagy, vagy el sem indul. A BGA chip lábait forraszanyagból készült golyócskák alkotják, amely jelen esetben megrepedt (5 éves gépről van szó).

Felkerestem több céget is ezzel a BGA forrasztási problémával, de elég drága árakat mondtak, és senki sem vállalt garanciát érte! Ezután találtam ezt a kis céget, akik azt ajánlották, hogy próbáljuk meg csak újraforrasztani a chipet, azaz nem veszik ki, csak a chip lábait egy BGA chip forrasztó állomással felmelegítik forrasztási hőfokra, és ha valójában csak a forraszanyag repedt meg és nem sérült az alaplap, vagy a chip, akkor van némi esély. És lám sikerült! A gép azóta is működik, már 1,5 éve!!!

A művelethez ki kell szedni az alaplapot a notebook-ból és fel kell venni a BGA chip hőprofilját (ha nincs meg a cégnek), majd egy BGA forrasztó állomáson "újraforrasztani". Nekem a fent említett cég adta a legjobb árajánlatot, amely igen csak kedvező volt! (10ezer alatt!)

• eszizoli

csendes tag

válasz orrlyuk #2805 üzenetére

Nekem is volt dolgom egy hibás T43-assal, ami hasonló hibát produkált. Sok utánajárás és angol nyelvű fórumozgatás után kiderült, hogy sajnos több T43-assal is megesik.
    A hiba oka, hogy az ATI X300-as chip, amely BGA tokozású (golyók) forrasztása megreped és emiatt kimerevedik a kép és megáll a gép. Néha egy kis idő múlva elindul, mintha csak pause-t nyomtunk volna.
    Amerikában van olyan cég, akik kifejezetten erre a hibára kínálnak megoldást, amely két féle lehet: ráforrasztanak a chipre, vagy teljesen kiveszik, ilyenkor újra kell golyózni és úgy beültetni. Az utóbbi módszer teljesen biztosan helyrehozza a forrasztást, viszont a sok forrasztástól (golyózásnál is forrasztják) nagyobb eséllyel tönkre megy a chip, valamint nagyon drága, főleg magyarországon, már ha megtalálod azt a kb 5 céget, akik tisztességesen meg is tudják csinálni.
    Végül a cégektől kapott információk és a hozzáállásuk alapján két cégre szűkítettem a kört: deltaline és ban.co.hu. Ebből az utóbbi olcsóbb volt, ráadásul sikerült megbeszélni velük, hogy elvigyék a gépet, mikor Pesten járnak, és vissza is hozták.
    A gép azóta működik HIBÁTLANUL! :C
    Mivel több mint 1.5 éve volt az eset, ezért érdemes lehet utánajárni ki foglalkozik BGA forrasztással, és az is fontos, hogy legyen hőtérképük a chip-hez. (pl. most találtam egy ilyet a google-ben: http://bgaforrasztas.hu/, ha annak idején lett volna ilyen...)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés