Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- iPhone topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
Új hozzászólás Aktív témák
-
adamsX
aktív tag
Ugy ahogy mondod, ilyeneken kéne elgondolkozni azoknak a ''nagy városi embereknek'' akik fikázzák a falusiakat. És abban is igazad volt hogy sokkal több mindent tanul meg az ember ha vidéken él. Egy erősebb és okosabb lesz valamilyen szinten. A városiak pedig a gyors kajákon és egyébb dolgokon élnek. Mi az igazi magyaros kajákat esszük, pl. (szalonna, kolbász, ja és ne hadjuk ki a gulyást, és a kedvencemet a babgulyást.).
[Szerkesztve] -
Thyb
senior tag
Vidéki?
és akkor mi van?
Szal tavaly tavasszal költöztem fel budára, mert az uj párom ott lakott és a körülmények akkor ezt követelték (éveken át ez ellen tiltakoztam). Nem vidékiztek le, de láttam, hallottam ahogy másoknak oda vetették. Nem kell velük foglalkozni.
Sajnos ugy tapasztaltam, hogy leginkább azok vagdalkoznak a vidéki kifejezéssel akiknek max a nagyszüleik jöttek fel vidékről, vagyis a háború utáni ujjáépitések során. Láttam olyat is aki 3 hónapja jött fel segédkőművesnek, munkásszállón lakott és az akkor érkezőt le vidéki parasztozta, holott szaknyelven van ugye állat tenyésztő, növénytermesztő stb, valamint az ilyen (3 hónapos) vagány nagyvárosi szájhősök, akik jellemben a legnagyobb parasztok, s mentalitás szinten meg sem közelitik a vidéki átlagpolgárt.
Én spec nem bánom, ha vidékinek szólitanak, mert:
1.ha olyan mondja fel sem veszem, mert csak szánalmat érzek
2. bennem ez némi büszkeséget kelt, hisz én tudom, hogy mi a gané szag, miből vannak a piaci termékek, és olyan gyermekkorom volt, amit bármelyik BP-i megirigyelhetne, még ha dolgoztam is, de ha zöldséget akartam akkor kimentem a kertbe és szedtem, legszebb élményeim a szüretek voltak, megtanultam mi az, hogy kemény meló (ásni, kapálni szalmakazlat rakni, ganézni, disznót/ tehenet vágni, falazni, lucernaszénát gyüjteni stb stb), és nekem érdekes mód a nap sem árt, pedig 30C-ban is kaszáltam egész nap félmesztelenül, minden védőkrém nélkül. Igaz, hogy leégtem, de nem haltam bele. Persze most jobb az iróasztal mellől nézni a világot, de tudom honnan jöttem.
Lehet, hogy én kezelem kicsit lazán a dolgot, de mondom, ezeken a barmokon csak mosolygok.
Az eladó csajokat meg csak sajnálom, sokuknak (tisztelet a kivételnek) annyi IQ-ja nincs, hogy elinditsa a mosógépet, vagy ha azt meg is teszi akkor elfelejti a mosószert belerakni.
Ne foglalkozz velük, s addig örülj, amig az ilyenek nem fogadnak maguk közé ; NA AZ A GÁZ, S AKKOR LESZEL SZ*RBAN!!!!

[Szerkesztve] -
Sipi
addikt
Nem lehet, hanem tuti.

Maguk a munkaadók beszélték meg velem (félve...).
Persze, azt ne várd, hogy direktbe megkérdik, hol laksz (ami egyébként is kiderül az önéletrajzodból).
Ez, ha belsős vagy, az interjúvoltak közti válogatásnál derül ki, és sosem mondják szemtől szembe.
Lehet, hogy mivel eredendően nem pesti vagyok, ezt nekem el merik, merték mondani. Echte fővárosinak nemigen mondják a szemébe...
Sipi -
gege71.hu
addikt
Nagyjából végböngésztem a topikot és egy velünk történt esemény jutott eszembe:
Barátokkal, kollegákkal immár sokadik éve rendszeresen járunk kikapcsolódnia a Bakonyba, pontosítva Bakonybélbe. Jómagam mint ''Bakonyi Indián'' gyakrabban is lejárok a játék miatt, de a kollegákkal évközben a játéktól függetlenül bulizni járunk le.
Na már most bakonybél ha vki nem ismernl CSODÁS hely. Mi részben a környék miatt járunk le, de a hely varázsához az is hozzájárul (szigorúan a mi kicsinyes szempontjaink szerint), hogy a falu központjában egy kb 70 méter sugarú körön belül 4 (NÉGY!!!) kocsma is van.
Kirándulás-Csocsó-sör-jéger-marháskodás. Kb ennyiből áll egy évközi hoszúhétvégénk (péntektől vasárnapig loop-olva). Természetesen rendesen el szoktunk ázni
Na már most, hogy ami a vidéki dologról ezügyben eszembe jutott:
Általánosságban a faluban ismernek és javarészt kedvelnek is bennünket, sok komoly barátunk is van a fiatalok körében a faluban. Együtt bulizunk és egy ilyen hosszú 7végén -bár a hely olcsó- tetemes bankjegymennyiségtől szabadítjuk meg makunkat a gégénk által.
A hosszú évek során 1x történt attrocitás és ez a topiknyitó gondolatmeetének kissé az inverze mikoris le-''BAROMPESTIEK''-eztek minket. Rosszul esett nekem/nekünk is. Egyrészt mert a társaság csak kb 2/3-d részt budapesti (én magam szentendrei vagyok), másrészt meg a szitu maga ami ezt kiváltotta a megítélésünk szerint nem kellett volna ilyen reakciót kiváltson.
A kiváltó ok röviden:
A hosszú 7vége kb matematikai közepén a hangulat csúcsa körül jártunk(szombat kora este), Rendesen fogyasztottunk a kocsmában. Délutántól kezdődően valami idióta ötlettől vezérelve(bár azt még a szálláson kezdtük) játszottuk az ún SEGGEZÉS játékot, ami kb annyiból ált, hogy ha a társaságbúl valaki a buliban cseppet megfáradva elbúbiskolt egy széken pl akkor a társaság többi tagja mintegy ''SEGG-komandó'' azonnal ott termett az áldozat körül, DIGITFOTÓGÉP elő seggek kivillannak a gatyábúl és fotó klikk a delikvensről seggkoszorúval a feje körül.
TUDOM kicsit JACKASS-es poén de nekünk igen vicces volt akkor.
Na már most egy ilyen poént balga módon megejtettünk a kocsmában is mert xy elaludt és hát a játék az játék alapon nem hagyhattuk ki a magaslabdát.
NA erre aztán jött a LEOLTÁS...
Első körben mikor a pultnál álló csóka ordítozni kezdett velünk és legfőkápp velem, hogy BUNKÓPESTI, meg BUZI még próbáltam higgadtan reagálni, hogy oké..igaza van elvetettük a sulykot stb, de csak nem fejezte be, sőt már már kihajítani és odakint megtaposni akart.
Na erre kapott egy kis leoltést, mondván
1. nem vagyok pesti
2. ne akarjon innen kidobni és pláne megtaposni
3. Azalatt a pár 7vége alatt ahányszor én/mi lejárunk ide évente több hasznot adunk a kocsmának mint ő több éven keresztül.
Az utsó mondat tudom nem szép meg elég ormótlan riposzt de igaz. NA erre elcsendesede a fa**i.
Na jó hosszúra skerült.
A történet ellenére én sokkal többre becsülöm a ''Vidéki'' embereket, még ha akad is köztük mint a példa mutatja barom is. Ja és mert én s az vagyok (épp az a barom
)
[Szerkesztve] -
AI
tag
Nézd, lehet hogy létezik ez a felfogás, de én még nem hallottam róla. Tőlem mindenesetre még egyetlen állásinterjún sem kérdezték meg, hogy hol lakom.
yutani-nak: bocs, nem voltam világos, de én a vonzáskörzetet is bp-hez tartozónak vettem. A legtöbb ilyen falu összenőtt Pesttel, ahol véget ér az egyik kezdődik a másik... és igazad van, ezekből a településekből tényleg mindenki Pesten melózik. Ezért van kilóméteres dugó minden reggel minden bevezető úton.
[Szerkesztve] -
Yutani
nagyúr
Nem magyar dolog ez. Pl. az USÁ-ban ugyanúgy lenézi a városi ember (a bunkó fajtája) a vidékit, és szerinte az mielőtt autóba ült volna, akkor robbantotta le a tehénsz*rt a gumicsizmájáról.
Szóval ez is globális.
Jah, és az amerikaiak állítólag sokkal hülyébbek nálunk...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Úúúú, vidéki bunkó amerikaiak!
-
adamsX
aktív tag
Jól mondtad, volt már olyan hogy felmentem pestre venni valami cuccot és amikor bementem a boltba kérdezték hogy hova valósi vagyok (azért kellett hogy hova postázzák az árut) na mindegy ahogy kimondtam hol lakom egyből flegmán beszélt meg nem is törődött az emberrel. Sajnos vannak ilyen para..tok.
-
Sipi
addikt
Tudod, fájó kimondani, de rengeteg példával találkoztam személyesen is, közeli ismerősök útján is:
a munkaadók _nem_szeretnek_ budapestit felvenni, mert általános tapasztalat részükről, hogy nagyon bunkók, fenn hordják az orrukat, lusták és nem szeretnek dolgozni - viszont emellé rengeteget kérnek.
Kérlek, ne szidj le ezért - nem én mondtam, hanem nekem, feleségemnek, barátaimnak mondták a pesti munkaadók! És tapasztalatból beszéltek...
Úgyhogy, bár igaz az állításod, ezt a tényt is mögé kell tenni, hogy teljes legyen a kép.
Sipi -
Yutani
nagyúr
Te csak egyik oldalát látod a dolognak: sok pesti viszont kiköltözik a vonzáskörzetbe (Budakalász, Pomáz, Szentendre, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti, Gyál, Vecsés), így Budapest lakosságának száma NEM változik! Én kisgyerekként 2 milliós lélekszámot tanultam meg (1980-as adat), és legjobb tudomásom szerint ma 1.8 millió (2001.) körül van (www.nepszamlalas.hu).
Tehát állításod itt meg is dőlt, nincs több ember Budapesten. Legalábbis ami a lakosságot illeti, mert a munkavállalalók száma viszont jóval magasabb, mivel a ''környékről'' mindenki ide jár be dolgozni.
De ha megnézed, minden országban ugyanez a folyamat működik, tehát globális jelenség ez, nem egyedi magyar mód. -
j.bravo
addikt
Bocsesz, csak végigfutottam, nem olvastam...
Úgy érzem, ez az egész magyar, avagy emberi butaság.
Pécsi gyerek vagyok (paneldzsungelben laktam, mégis a várost, úgy egészben, imádom), évek óta Pesten lakom.
Most pedig pár hónapja Kanizsán dolgozom.
Pestet nehéz volt megszokni. Találkoztam ilyen bunkókkal, akiknek a vidéki szinte nem is ember. Ha kinéztem az illetőből valami értelmet, avagy más okból értelmét láttam, elmeséltem, hogy Pécs kis hazánk ötödik (+/- 1
) legnagyobb városa... és hogy Pécsen is van egyetem, meg Király utca (á la Váci), satöbbi.
Abbahagyták.
Találkoztam viszont olyanokkal is, akik nagyon rendesek voltak, és lekezelés/fenhéjázás nélkül mutatkoztak segítőkésznek, amikor látták/mondtam hogy el vagyok veszve az akkor még számomra kicsit túl nagy fővárosban.
A két jelenség kb. egyensúlyban volt
Csak az utóbbit kevesen veszik észre.
A másik oldal:
Kanizsán is többször elhangzik hogy hülyepestibunkóoesti satöbbi...
Szóval az előítélet mindkét oldalon (Bp, vidék) megvan.
Bemutatkozáskor, amikor kérdezték, hangsúlyoztam is pécsi mivoltom
De itt is egyensúlyban találtam a pozitív és negatív jelenséget. -
gregorik
senior tag
én vidékinek KÉSZÜLŐ ős-budapesti vagyok. alig várom, hogy megvegyük a Dunántúlon az új házat.
-
mormota
senior tag
pécsi vagyok, és pécs azért elég jelentős város. igaz, a pestiek ezt is le vidékizik simán.
a vidékben az a jó, hogy csöndes, nyugodt (legtöbbször).
sok olyan emberrel találkoztam már, aki pesti, és annyira bunkó, hogy az ihaj.
*tisztelet a kivételnek* ! környezetemben is voltak.
a pesti lét nagyon gyorsan elbunkósítja az embert, ha nem vigyáz.
egy törtető, pénzvadász géppé teszi. (személyes vélemény)
most nem irok példát, mert akad a fórumon olyan, aki sértőnek találhatja.
egyszóval tudok rá példát -
AI
tag
Íme egy budapesti véleménye:
ebben a topikban rengeteg olyan hozzászólás van, miszerint: ''vidékről kerültelm ide'' vagy ''feljöttem pestre'' satöbbi...
Engem (mint pesti embert) az zavar a legjobban, hogy amíg Magyarország lakossága folyamatosan csökken, addig Bp folyamatosan hízik a bevándorló vidékieknek köszönhetően. Nincs parkolóhely, állandó a dugó. Lassan már a saját házam előtt sem tudok megállni. Szinte az összes Műegyetemes vidéki haverom itt él, ez a standard karrier: ''felköltözöm pestre oszt kiveszek egy albérletet...''
Viszont van jó oldala is a dolognak: a csajom is vidékről jött ide és imádom
-
Yutani
nagyúr
Nem az a paraszt, aki vidékről jött, hanem aki úgy viselkedik.
Asszem ezzel mindent elmondtam.
Én Budapesten élek már 17 éve, de vidéken töltöttem a gyermekkoromat, és azt hiszem, ez csak javamra vált.A mai napig jobban kedvelem a vidéki embereket, mint a sokszor képmutató, kivagyi ''pöstieket''. Ettlő függetlenül nem ítélek el senkit, mert innen vagy onnan származik.
Ne ítélj, hogy ne ítéltess! -
scang
senior tag
-
tildy
nagyúr
Kis történet tildy módra:
1998ban felkerültem, persze eléggé tájszólásosan beszéltem, legalábbis az itteniekhez képest.
Mindegy koliban ezen jókat nevettünk.
Szóval akkoriban nem nagyon akartam pestre feljönni, szeged volt a kedvenc városom, szép is tiszta is, jó is imádom.
Pestet nem nekem valónak tartottam.
Na mindegy ha már idekerültem hát ez van.
A dayka g. utcában laktam m1/m7 mellett, hát ... nem volt szép.
Azóta jártam pár helyen 3. ker óbuda(szerintem nagyon jó), 13. ker(nem volt vészes), 11. ker (Kelenföld,

), és most a 10.
Egy időben nagyon odáig voltam ezért avárosért, de rájöttem csak egy dolog miatt:
Itt viszonylag könnyebben talál az ember munkát.De max ennyi.
SZóval én pestet váltakozó mértékbenutálo, most szerencsére jó helyen lakom, szerintem ezt én már nem is mondanám pestnek
legalábbis szívem szerint nem.
Sajna viszont én is beleesek abba a hibába , hogy néha , főleg ha a 6os viliről van szó, magamban dúlok fúlok egyet , és lebunkózom a pestieket.
Jól mondta valaki, sokan kész idegbetegek.(Nem mindenki!!! Sőt.DE sokan.)
Tegnap pl. a 6oson a következő történet szemlélője voltam:
tömegnyomor, egy öreg faszi meg ki tudja hogy véletlenül nekinyomódik egy hölgynek, aki jó hangosan visszaszól, hogy vegye hátrébb a farkát, ne nyomja hozzá
ÉS ebből akkora vita támadt.
A másikmeg, ha sietsz, és véletlenül kicsit nkimész valakinek, rögtön felkapják a vizet. Szintén tegnapi 6os vili, nekimentem valakinek, mondom bocs, erre nekem szól, hogy hülye bunkó.
Hát ennyi.
Én nem szeretem pestet, és a pesti emberek jó részét sem, de nem jó dolog általánosítani ezt én magam is tudom. Mindenesetre amint lesz pénzem, elköltözök pest mellé, vagy kicsivel távolabb.
[Szerkesztve] -
electrician
tag
Pár éve hoztunk Bp-ről cuccot az anyós rokonától. Segített egy farok a kocsira felpakolni a dolgot, de rögzítés közben azért megjegyezte, hogy normálisan kötözzük le nehogy leessen a földúton. Szegény lehet, hogy Bp határánál távolabb nem járt mivel ott látni zúzalékkal leszórt utcákat. Nem akartam neki mondani, hogy nálunk pl apám hétégi házánál is aszfaltos út van mert összedobták a tulajok a rávalót.
Továbbá egyik rokonom férje is peeesti, mikor hazajönnek a csávó föld felett kb. fél méterrel jár. Szegényemnek nagyon nehezére esik még a köszönés is. Hatalmas egy durung.
-
boygo
aktív tag
Én is vidékről kerültem fel. És nagyon sok negatívummal találkoztam. A vidéki élet sokkal nyugisabb. Példa a közlekedés. Vidéken keresztbe kasul autózhatsz a településen anélkül, hogy dugóba kerülnél. Tehát nem idegeskedsz azon, hogy elkésel. Itt pesten az emberek zöme idegbeteg. Tisztelet a kivételnek. Ezen nem is kell csodálkozni hiszen már reggel melóba menet azon kell idegeskedni, hogy elne késs a dugó miatt.
A tisztaságról meg csak annyit, hogy amíg többen vannak akik csak beszélnek róla mint akik cselekednek addig marad a mocsok.
-
scang
senior tag
'' Ilyen undorító mocskos, lepusztult várost még nem láttam, mint budapest''
akkor ugorj át Bukarest-be vagy Belgrádba esetleg Zagrab...
ekkora ökörséget, ált. minden városnak megvan a maga szépsége és a nyomortanyája, gettója
azt meg ne felejtsd el, hogy Bp világviszonylatban is egy elismerten gyönyörű város.
nem csak azért tépem a szám mert pesti vagyok
peace -
tildy
nagyúr
Tudom , nem is hoztam úgy össze.
Egyébként én is tájszólásban beszélek, jászságiasan, bár már kicsit kinőttem.(Keményen ejtem a k-t és a g-t)
CSak úgy tűnik ez az a-ás (palócós, észak-magyarországi ) tájszólás engem zavar, főleg ha tévében hallom.
Inkább hallgatnék szögedieket, azt jobban szeresem
[Szerkesztve] -
Isten
tag
válasz
Cardinella
üzenetére
Hehe, Németh Lajos rulez \m/ !
Vele futottam maratont, az 50. szülinapjara meglepte magát egy maratonnal, yo arc! Vidéki enba rulez! \m/ -
NPL
csendes tag
Igazad van

Azért mentségként, a nagyszüleim Heves megyéből jőttek ide és itt élnek már 30 éve és a mai napig hetente 3 szor kimennek fótra a veteményest igazgatni.
Évente disznóvágás amin már 4-5 éve én is részt veszek .
Szal tudom milyen egy ''jólértelembevett'' paraszt élete.
Arról pedig, hogy Budapest szép-e csak annyi,mindenhol vannak szebb és csunyább helyek. Itt Sashalmon (XVI.ker) peremkerületként sok a szép hely,de a belváros tankcsapdás helyei valóban gusztustalan.
De ha ez megnyugtat,pl Barcelonában is csak álca a tisztaság.Átvágtam a barátnőmmel egyik belső utcáján:kutyasz*r,csövik és szipuzó(zacsis bódító) fiatalok.
Szal Bpest,Bpest de csodás
-
G@ben
addikt
Most az időjárásról jut eszembe: sokszor hallottam már a rádióban időjárásjelentést, valahogy így hangzott: ''Budapesten nyári meleg várható, csapadék nem valószínű. További kellemes napot.''
Ez szép és jó, de lehet, hogy vidéken meg zivatarok lesznek meg tél, de az nem számít.
-
AmunRa
senior tag
válasz
Cardinella
üzenetére
Engem is zavar egy kicsit, mert nehéz megérteni.
Nem határontúli véletlenűl a srác? -
Cardinella
aktív tag
A tájszólásról annyit...
Kedvenc médiaszemélyiségem Reisz András meteorológus(?)-időjárásjelentő az m1-en. A srác nem olvadt bele az egyenmédia sodorba, és olyan jól-értelmesen beszél a tájszólásával együtt, hogy öröm hallgatni. Nagyon jó fej, abszolút kedvelem-becsülöm az egyéniségéért. -
tildy
nagyúr
Mondjuk azért műsorvezetőnél, vagy időjárásbemondónál rettenetesen zavaró tud lennia tájszólás.
M1en van egy ilyen műsorvezető nem is nézem.
Véleményem szerint egy közsszereplőnek illik tisztán beszélni.
(Győzika a-á jától is falra tudnék mászni...) -
AmunRa
senior tag
Szerintem a legtöbb ember nem így van ezzel.
Ott is élnek normális emberek és bunkók is, Budapesten is.
Én inkább szeetnék vidéki lenni. Jobban érzem magam ott.
Csönd van tiszta levegő és rendes szomszédok.
Bár volt már balhénk egy bunkóval az utcánkba.
Ez is csak 1x volt. Ő is levidékikezett minket. Pedig Bp.-ek vagyunk...
Szóval ne vedd fel a dolgot!
Ilyenek az emberek. Szerintem vidéken nyugisabbak az emberek.
Nem törtetnek annyira és nem akarják megvalósítani önmagukat. -
Isten
tag
Egyetértek! Mármint a tisztasággal mindenképp. A mult evben jartunk asszonykammal a belvarosban.. A hosok teretol mentunk es volt egy arok tele retkes vizzel, sajnos mivel videki vagyok, ezert nem igazan tudom, merre is kevertunk, de szornyu volt... Egy kiszaradt medenceben mindenfele szemet (mosogepdarabok, muanyag flakonok, meg amit nem szegyelsz odakepzelni) es egy foszer egy zsemle szinu magyar vizslat aportiroztatott abba a retyos vizbe, direkt beledobta a botot. Ott helyben szabalysertesert meg allatkinzasert letartoztattam volna!

-
Isten
tag
Kulonben volt egy teljesen hulladek musorban, asszem a monika cimuben, egy Nagyatadi sracot (Somogy megyei kisvaros) azert ''kineztek'', mert a beszeden rohadtul erzodott, hogy videki! Bakker majdnem dobtam egy hatast. Csak azert, mert ott szulettem es Nagyatadtol 30 Km-re lakom a mai napig. Ebben csak az a szar, hogy szerintem en is es a srac is a TV-ben mindenkihez kepest a musorban ''nemzetkozi magyarul'' beszelt es nem is volt semmi baj a beszedevel... Jah, egyebkent asszem vmi jogasz vagy milyen magas foglalkozasu sracrol volt szo, aki felkerult Büdöspestre.. Maximum annyi lehetett a hibaja, hogy 1-2 skillel tobbet tudodd, mint varosi munkatarsa.

[Szerkesztve] -
TéKrys
senior tag
A budapestienk mindenki vidéki.
Egy nagyvárosinak (megyeszékhely pölö) a kisebb városi a videéki.
A kisvárosinak (pölö nekem) a közeli falvak lakói a vidékiek. De csak a szó jó értelmében.
Amúgy meg én nagyvárosi bunkózni szoktam.
Ha még fővársi is...
húúú.
A vásárlással kapcsolatban: én ilyenkor simán odaszólok. De ha azt nem köszöni meg.
-
BatemanX
tag
Én kecskeméti vagyok, de 4 éve Bp.-n élek. Egy olyan ''kedves barátja'' van a családnak, aki egy ilyen kategóriába tartozó megjegyzést eresztett el 2x (először és utoljára), már egy ideje nem is tartjuk vele a kapcsolatot. A vicc az egészben az, hogy valamelyik peremkerület legszélén lakik, ami már inkább falunak tekinthető és szinte soha nem is mozdul ki otthonról, én pedig a 4 év alatt mindig a belső kerületekben laktam, így mondhatnánk én Pestibb vagyok mint ő.
. Ráadásul neki tovább tart bejutni a központba, mint nekem autóval feljutni Kecskemétről.
Szóval hülyeség az egész... -
Isten
tag
Szerintem ez a videki tema teljesen felesleges. Igazabol az eladok csak a ''videkiseguket'' probaltak leplezni a szolizott & szarra sminkelt temaval, viszont... Szerintem lehet mind az, hogy valakit levidekiznek, mind leciganyoznak serto. Nem mindegy, hogy kitol jon persze a sertes, okos ember nem veszi fel mindenkitol, es megis mindenkitol. Az, hogy valaki cigany vagy roma, teljesen mindegy, csak nem mindegy, hogy milyen szohasznalatban cigany vagy roma. Ugyanigy a videki is. Szerintem nem erdemes ezzel szemben sensitivnek lenni, de egyetertek a topic nyitoval es szerintem se kene hasznalni a videkit pejorativ ertelemben hasznalni, ha ugyan a forumokon valaki hasznalta. En meg nem talalkoztam ilyen sertessel a forumon... IMHO.
-
aesir
veterán
Hidd el van, számtalanszor tapasztalom. Felteszik reggel a maszknak megfelelő sminket, felveszik ezeket az aligruhákat mert a környezetük szerint (lakótelepi kopasz merdzsóscsávó) ez a menő, ettől néznek ki jól. Pedig valahol azért érzik hogy ez nem igaz, nem is érzik jól magukat, mert mindegyikük egyforma. Mikor mindez még ostobasággal is párosul (általában mindig), akkor minden frusztrációjukat rázúdítják arra, akinek meg pénze van a vásárláshoz. Nekik ugyanis általában az sincs.
Sok ilyen lányt ismerek, valójában mindegyik gyerek még. -
DanteHix
tag
Elhiszem, h ez a szo, nagyon negativ ertelmet nyert, de mibol indult ki?
Regen azert mondtak,h ''videki'', mert ''egyszeru felfogasu''.
Nem negativ ertelemben, egyszeruen csak mas a gondolkodasa.
Csak azota atalakult.Akarcsak a paraszt. Mennyire mas volt a jelentese, es ma az egyik alap sertes lett belole.
En tosgyokeres fovarosi vagyok. Es azt szeretnem elmondani,, hogy bizony arra is volt pelda, mikor en mentem le videkre, hogy kozoltek velem, bunko fovarosi takarodj vissza.
Mielott azonnal az lenne a reakciod, biztos bunkoztam, tevedsz kedves olvaso, forumozo. Nagyon sok videki baratom van, csak a kocsmakban, neha beteved egy-ket ''kemeny vagyok'' srac, es a fovarosiakat kiutaljak.
Csak annyi lett volna a lenyeg,h oda-vissza megy ez.
Viszont akkor is fenn tartom,h a ''videki'' mibol indult ki.Es az nem rossz ertelmu kifejezes volt. -
NPL
csendes tag
Figyelj,fölösleges ezen gondolkodnod.
Tényleg csak intelligencia kérdése.
Én 24éve pesti vagyok,mégsincs semmi bajom a ''vidékkel''.Épp ellenkezőleg amikor lemegyek pl Balatonszárszóra,mindig rácsodálkozom,hogy ott vadidegenek is előre köszönnek.
Viszont bevallom én is beleestem a centralizáció csapdájába.Magyarán én is azt mondom,hogy ''lemegyek'' Egerbe,Győrbe,Siófokra vagy éppen Szegedre függetlenül a földrajzi fekvéstől.
Sajna ez egy rossz szokás.
Nem minden pesti(budai) győkér,de vszinüleg a ''vidékiek''közt se mindenki korrekt.
Szal,ne keress logikát az az eladó egy ''pesti paraszt'' volt.
Ennyi.
-
Vangelis
félisten
Akkor én ultra vidékinek számítok(aggteleken laktam 20évig
0-20ig....... -
Én meg a pestieket sajnálom.
Többször hallom, hogy Budapest milyen szép város. Szerintem aki ezt mondja az:
1. vagy még nem járt budapesten
2. vagy még nem járt más városban budapesten kívül
3. vagy kedvenc étele a kutyaszar
Ilyen undorító mocskos, lepusztult várost még nem láttam, mint budapest.
Jó, van egy-két szebb rész, a vár, meg andrássy út, de ha lemégy a főútról egy gettó az egész...
Én éltem két évig pesten, de csak mert muszály volt. Soha többé...
Úgyhogy nekem a vidéki inkább dícséret...
(Nem akarok megbántani senkit, aki pesten él, de nekem ez a véleményem...) -
Yaye
őstag
Sokszor ki van szolgáltatva az ember egynémely amőbáknak. Én pesti vagyok de legalább ennyire bosszant mikor levidékiznek akár még csak nem is vidéki, hanem más városbelieket is. A másik amitől vérbe borul az agyam amikor azon röhögnek hogy valaki nyelvjárást beszél, nem pedig a pesti mekegést.
-
G@ben
addikt
Én is ''vidéki'' vagyok, de másfél évig Pesten laktam és jópárszor találkoztam ezzel a sértő titulussal. Néhány pesti übermenschnek képzeli magát, csak mert ott lakik, de szerencsére ez viszonylag ritka.
Viszont poénként is fel lehet fogni, mi is szívattuk egyik szobatársam, mert ő faluról jött, másik szobatárssal meg városiak vagyunk, de mindig csak poénkodtunk, amit a faluról jött gyerek értett és úgy fogta fel a dolgot, így egész poénos párbeszédek születtek ebből és senki nem sértődött meg.
Részemről úgy vagyok vele, hogy ha valaki engem lehülyevidékiz, akkor én lebunkópestizem és meg van oldva.
-
Batman
őstag
Mikor elolvastam a topic címét már fel is ment a pumpa, gondotam kimegyek a pajtába bahozom a fejszét az megmutatom neked ki a vidéki......

De látom nem erről van szó, tehát lenyugodtam.
Amugy ez a vidék duma csak egy kamu.A buta emberek mondják ezt.
Nagyon sok jo iskola van vidéken, sok vidéki műveltebb mint barmelyik pesti. -
aesir
veterán
Ilyen esetben egyszerű a dolgod. Elkéred a Vásárlók Könyvét, beleírod az egész sztorit, és az üzlet tulajdonosa a saját érdekében meg fogja tenni a megfelelő lépéseket.
Ezek a díszp*csák, akik ilyen helyeken dolgoznak, a legtöbb esetben sokkal inkább ''vidékiek'' mint Te. A leírásodból a tipikus külvárosi lakótelepi ''menőcsaj'' fílinget tudom kiérezni. Nyugodj meg, leginkább a saját komplexusaikat leplezik azzal, hogy lenézik az oda betérőt. -
Protezis
őstag
Budapest meg New Yorkhoz képest vidék. Szóval a metropoliszokon kívül minden vidék. Ha egy budapesti a vidéki jelszőt pejoratív értelemben használja, akkor magát is minősíti

Amúgy én is vidéki vagyok, főleg, ha az otthonomat tekintem. Engem még nem próbáltak ilyen dologgal leszólni, de nem is foglalkoznék vele. Igen, vidéki vagyok. És? A kisebbséget se értem, amikor valaki pl nem romát mond, hanem cigányt. Azok, nem? Nekem mondja valaki azt, hogy magyar... én biztos nem sértődnék meg rajta
-
Esmein
nagyúr
Én is vidéki vagyok, ugyanis Szegeden vagyok koleszos, de szerencsére még nem vidékizett le senki. Mondjuk lehet hogy bedurrant volna az agyam. Az, hogy egy boltban nem köszönnek felettébb szörnyű nagy bunkóság, olyankor vagy egyből kijövök, vagy megvárom míg végre méltóztatnak felém bagózni. Mondjuk egy kis kínos eladóra nézéssel

Ez a vidéki p.csa kifejezés nem tudom honnan jött, még ha szidja is az öreglányt, teljesen mindegy honnan jön valaki, nem befolyásolja döntően az intelligencia hányadosát. Az viszont hogy vevő előtt káromkodik az eladó, igen jól jellemzi belsőleg.
[Szerkesztve] -
Waix
tag
Számomra az, hogy valaki vidéki, azt jelenti, hogy vidéken lakik. Eleve az nem egészen tiszta, hogy ezt a kifejezést mihez képest kell alkalmazni. Szegedhez képest Szarvas vidék. Kecskeméthez képest Kecel vidék. Budapesthez képest minden vidék? De leginkább : a budapestiekhez képest mindenki vidéki?!

Node ez csak amolyan bevezetőféle. Lényegében a kérdés az, hogy vajon miért vált ez a jelző olyan pejoratív sértegetéssé bizonyos nagyvárosi emberek körében, mint amilyenné vált? Én magam is vidéki vagyok és nem tudom elképzelni, hogy van olyan nem budapesti ember, akiben a fővárosban járva nem megy föl a pumpa egy ilyen sértegetés hallatán.
Hadd meséljek el egy sztorit : Barátnőmmel bementünk egy cipőboltba a körúton. 3 eladólány volt bent. 15 centis talpú cipőben, agyonszolizva, szétsminkelve, missziksztiagresszorszakszóó és a többi ''menő'' cucc befigyelt. Ültek a pult mögött, beszélgettek, nem is köszöntek. Elkezdtünk nézelődni, mire az egyik csaj kijött egy hátsó helyiségből, a vevők (vagyis mi) füle hallatára fennhangon ordítozott, szidott valami ''öregasszonyt''(úgy tűnt a főnökét). Undorítóan káromkodott, és közben legkevesebb négyszer használta a ''vidéki p.csa'' kifejezést.
Hozzánk, mint vevőkhöz továbbra sem fordultak még egy köszönés erejéig sem.
Sarkonfordultunk és kijöttünk.
Arra szeretném kérni a budapesti PH-sokat, hogy mindenki érdekében, a saját érdekükben is tartózkodjanak ezen téves, sztereotíp, ostoba sértegetéstől és ha lehet, ezt javasolják az ismerőseiknek is. Egyrészt mert borzasztóan bántó, másrészt mert abszolút ostobaság, harmadrészt mert elképesztően degradálja a saját intelligenciájáról alkotott képet!
Legutóbbi nem vicc. Nem tudom, hogy minden ''vidéki'' így van-e vele, de az én szememben intellektus tekintetében 100-at esett eddig mindenki, akitől valaha hallottam ezt a kifejezést sértésként.
Azért nyitottam ezt a topikot, mert rengetegen járnak a PH fórumokba vidékről, Budapestről egyaránt és kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, véleményekre.
Másrészt várok történeteket másoktól is annak kapcsán, hogy mennyire kellemetlen ezt hallani vidékiként, még akkor is, ha nem konkrétan az embert célozzák vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nem tetszik a PC-gyártóknak az Xbox új iránya?
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- World of Tanks - MMO
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen autót vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Szép állapotú Apple iPad Air 5 gen M1 64GB, Wi-Fi, 97% akku, 12 hónap garancia!
- Újszerű Apple iPad 10th Gen 64GB, Wi-Fi, 99% akku, 12 hónap garancia!
- Szép állapotú Apple iPad Pro 3 gen 256GB, 92% akku, 12 hónap garancia!
- Szép állapotú Apple iPad Pro 6 gen M2 128GB, 12 hónap garancia!
- Szép állapotú Apple iPad Mini 6 64GB, Wi-Fi, 87% akku, 12 hónap garancia!
- 0PERCES BOSE QuietComfort Ultra Headphones, zajszűrős, Bluetooth fejhallgató!
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B650E R9 7900X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5080 16GB NZXT H9 Flow White Corsair 850W
- AKCIÓ! ASUS H310M i5 8500 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1060 6GB Zalman T3 Plus CoolerMaster 500W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4457
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

viszont kisebb és szerényebb a választék mint egy nagyobb városban.

és akkor mi van?

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

lakik!