Hirdetés
- Yettel topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
-
Mobilarena
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Azért látványban nem mindegy. Én szeretem, ha egy adott billentyűn az a felirat van, amit a megnyomása után a képernyőn is látsz.
Ellenkező esetben akkor lehetne minden billentyű felirat nélkül is, vagy ugyanazzal a felirattal, mert hát "úgyis tudod", meg "eleve vakon gépelsz".Kupakot meg ragasztgasson vagy cserélgessen az, aki nagyon ráér.
-
bteebi
veterán
válasz
KissG90
üzenetére
Szia!
(Nekem) nem egyértelmű, hogy mennyit szánnál rá. 200 ezret csak frontokra/centerre? Subwooferre mennyi pénzt szánnál? Mennyire fontos a basszus, és mekkora helyed van?
Klipsch SPL-120 szokott lenni egy francia webshopban elég jó áron, talán 170k körül. Az ár/értékben elég jó. Ha attól olcsóbb kell, akkor használtpiac (bár most én pont nem láttam semmi érdekeset), ha meg nagyobb/erősebb, akkor az zsebbenyúlósabb lesz.Egyébként ha már AE 100-ak a frontjaid, amik nem is olyan drágák, akkor én valószínűleg surroundnak is olyanokat raknék.
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Szerintem vállalható, és amúgy se csak közvetlenül a tengelyen lesz jó a hangzás (bár attól azért ne legyen nagy eltérés). A 110-hez képest a 164 cm a 30-60, illetve az esetleges 30-90-es ajánlásban is benne van... szóval kb. fixen jó lesz.
Milyen surround lesz végül? MA 50? Annak hol helyezkednek el a csatlakozói? A hangfal alja felé? Vagy középen? Azzal még egy jó 10 centit lehet játszani, mert ha kicsit fentebb vezetitek ki a kábelt, akkor tudod úgy mozgatni a hangfalat lefelé, de felfelé is, hogy a kábel még takarásban maradjon. Remélem érthető.

-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
LCR-ként egyébként milyen magasságba érdemes rakni? Meg van döntve a hallgató felé (ugye surroundnak szánják), ezért gondolom valamivel magasabbra - bár nagy a szórása (függőlegesen 60°), szóval ez inkább a reflexiók miatt számíthat. Menő amúgy, hogy nominál 8 Ohm az impedanciája, de az impedancia minimuma is 7 Ohm.
És még 10 kiló sincs! -
bteebi
veterán
válasz
janos666
üzenetére
A mérés jó ötlet.
Az megmutatja, hogy legalább egy mikrofon hall-e különbséget. Egyszerre nyilván csak egy hangfallal mérj, és ugyanolyan körülmények között. Én lehet, hogy megpróbálnám a tweetertől fix 1-2 m-re tenni a mikrofont, és úgy megnézni, hogy mit csinál (ha nagyon menő vagy, akár több tengelyen kívüli helyről is, pl. ±30° mondjuk azt tudni kellene elég pontosan kimérni).Eltérés amúgy kb. fixen lesz, de nem mindegy, hogy mennyi, és hol.
8-10 kHz fölött kevés dB nem feltétlenül olyan vészes, 3-4 kHz-nél ±10 azért már érdemben számítana. De valószínűleg ekkora gond nincs, mert akkor már feltűnt volna.Ha végzel majd méréseket, légyszi töltsd fel az eredményeket - tanulságos lehetne.
-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Nem az a kérdés, hogy kimérhető-e a sérülés (gyakorlatilag biztos, hogy igen), vagy hogy esetleg egy sweep mit hoz ki belőle, hanem hogy ebből valós körülmények között, pláne hallgatási pozícióban mi hallatszik, és az mennyire (nem) zavaró. Ha eddig nem hallott feltűnő problémát, akkor jó eséllyel nincs is (neki).
Én valószínűleg tesztelném így is, meg úgy is, de minden bizonnyal a zenehallgatással kezdeném, nem a frekvenciateszttel. Mert szerintem alapvetően az a relevánsabb a hallgatónak, ráadásul egy frekvenciatesztes valamekkora eltérés esetén néhányan simán akarnának belehallani ±10 dB-t, amennyi ugye eleve egy táp- vagy hangfalkábelben is benne van
(nem, nyilván nincs).Nagyon nem mindegy, hogy hol van és mekkora eltérés. 3,5-4 kHz-nél, vagy 12, urambocsá' 17-nél? Simán lehetne kritikus a probléma (a jelek szerint szerencsére nem az), vagy éppenséggel teljesen jelentéktelen. Ha csak annyi lenne a gond, hogy egy 2 órás film alatt 4-5-ször van egy kis "furcsa" érzés mondjuk sziszegés miatt, akkor az szerintem még bőven belefér. Ha azonban pl. klasszikus vagy vokális zenén 5-10 másodpercenként valami nagyon harsányan, vagy épp tompán hallatszik, az nyilván nem tolerálható.
És még ha ismerten van is eltérés valamilyen tartományban, engem elsősorban akkor is az érdekelne, hogy az zavar-e engem, illetve az általam hallgatott zenéknél okoz-e problémát.
-
bteebi
veterán
válasz
janos666
üzenetére
Visszanéztem a képet. Szakadás nincs a membránon, "csak" benyomódás. Biztos van valamennyi jelentősége, és ki lehetne mérni, de valószínűleg elég kevés esetben lehet észrevenni, és még kevesebb esetben zavaró.
Én valószínűleg elengedném, de ha gondolod, akkor végezz rajta (ha eddig nem úgy történt) egy alaposabb tesztet - a ChatGPT szerintem egész jól összefoglalta:
🎧 Best music for tweeter testing
You want tracks with clean high-frequency content natural instruments (not overly processed)🎼 Female vocals (reveals harshness / distortion)
Adele – “Hello”
Norah Jones – “Don’t Know Why”
👉 Listen for: “S” sounds (sibilance) any sharpness or imbalance between speakers🥁 Cymbals & percussion (critical for tweeters)
Steely Dan – “Aja”
Dire Straits – “Money for Nothing”
👉 Listen for: crisp but smooth cymbals, no “sandpaper” or fizz🎻 Acoustic / strings (reveals detail loss)
Yo-Yo Ma recordings
Hilary Hahn – Bach violin works
👉 Listen for: air and openness, no dullness vs the other speaker🔊 High-frequency detail / ambience
Pink Floyd – “Time”
Daft Punk – “Giorgio by Moroder”
👉 Listen for: spatial detail, tiny background sounds🧪 Even better than music: simple test tones
If you want a proper check:
1) Frequency sweep (YouTube or generator)
Search: “20 Hz – 20 kHz sweep”
👉 Focus on: 5 kHz → 15 kHz region
Listen for: sudden drop in volume buzzing / distortion2) Left vs right comparison (VERY important)
This is the most reliable test:
• Play mono signal
• Stand centered
• Then move closer to each speaker
👉 If one tweeter is damaged: it will sound duller, less detailed or distorted⚠️ What a dent usually does (realistic expectations)
For this type of tweeter:
• Small center dent: often cosmetic only, minimal audible impact
• Larger deformation: may cause: slight HF loss, uneven dispersion, subtle harshness🚫 What NOT to do
• Don’t push volume too high during testing
• Don’t try to “pop it out” (risk of permanent damage) -
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Igen, a 140-et én írtam, de a 180-220-at is. Úgy emlékeztem, hogy egy doksiban 90-120 cm-rel a fülmagasság fölé javasolták*, de az valószínűleg 60-90 centi volt, csak rosszul emlékeztem. Mindenesetre most mindenhol 1-2 lábat (30-60 cm) találtam ajánlásnak, szóval a 180-220 nem csak soknak hangzik, hanem valószínűleg sok is. Mivel a fülmagasság kb. 90-105 cm, ezért valószínűleg egy 120-160 cm közötti magasság lehet ténylegesen jó (mondjuk abban a 140 pont benne van
). Nem teljesen biztos - egy okosabb megerősíthetné -, de ilyenkor talán a magas hangszóró magasságához mérik a magasságot, szóval nem a hangfal alját kell 120-160 centire tenni.*Egy másik gépemen talán megvan a link ahhoz az egész korrekt doksihoz, amiben azt olvastam. Egyelőre csak ezt a Dolby Atmos ajánlást találtam; még az is lehet, hogy ebből vettem (de talán nem, mert valami hivatalos szervezet ajánlása volt). Mondjuk a Dolby azt írja, hogy vagy front magasságon, vagy max. 1,25×front magasságon legyen a surround. Mivel ott 1,2 m-re teszik az ear levelt, annak az 1,25-szöröse pont 1,5 m.
Igazából már kicsit kezdek belezavarodni.
Majd inkább később megnézem még egyszer, de persze közben is kijavíthat bárki. A linkelt doksi 8. oldalán ez a kép volt (mondjuk ott 7.1.4-re volt belőve a rendszer):
Nem kapcsolódó, de tanulságos: Atmoshoz 2,3-4,3 m-es belmagasságot javasolnak, az ideális pedig a 2,3 és 3,66 m közötti (13. oldal).
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Egyébként nem járnál jobban a dipólokkal se. Oké, hogy rá tudod tenni a falra, és kicsi a mélysége (14,7 cm), de 31,2 cm széles (MA 100: 23 cm, MA 50: 16,5). Mélységben is nyernél amúgy 6 centit az 50-essel (27,2 vs. 33,2). Jobb oldalon a sarokban lehet vagy 25-30 centi helyed. A 100-as vagy pont beférne oda, vagy nem.
És tulajdonképp a hangszóró magassága se olyan rossz ott. Az ajánlás elvben fülmagasság (ülés közben) + 90-120 cm. A fülmagasság nagyjából 90-105 cm-nél van, szóval egy 180-220 cm-es magasság nem is rossz.
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Vóv, tényleg jóval kisebb. Úgy emlékeztem, hogy sokkal kevésbé jelentős a különbség (mondjuk én leginkább a mélységre értettem, hogy nem sokkal másabb, mert elsősorban az számít, meg jobb oldalon valamelyest a szélesség; a magasság teljesen lényegtelen), de ez egész sok. Akkor viszont vegyél 50-eseket, elég és jó az is, és max. az oldalsó falra rakd fel, ahogy írtam az előző (#92926) kommentem végére módosítás után.
Tényleg nem kicsi amúgy a 100-as, az már kicsit necces lenne oda, bár még jó eséllyel tolerálható. De ha ennyivel kisebb az 50-es, akkor ez egy no brainer. Nyilván valahol szomorú, hogy használt 100-as ≈ új 50-es, de legalább vadonásúj, és esztétikailag is jobban harmonizál!
És full igazad van. Ha először megnézitek a 100-ast, és tényleg túl nagy lenne, akkor még mindig felrakhattok oda 50-eseket is, vagy valami mást.
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
"kifejezetten nagynak tűnnek, hogy lógjanak fent a falon a nappali közepén. 37 cm magas, 33 cm mély"
Live with it.
De komolyan. Rakd be a 100akat hátra, előre meg mehet a 7G 200 vagy 300, és mindenki vidám!
(Esetleg az asszony nem.) Esetleg még megnézheted az 50-est hátra, de nem sokkal kisebb az se (bár lehet, hogy mélységben is nyernél vele pár centit).Szerk.: Utólag láttam csak a képet. Nincs az elhelyezéssel semmi probléma (azt leszámítva, hogy tedd lentebb, talán olyan 140 centire), és szerintem látványban se lesz zavaró. Hangfal, ott van, nem csúnya. Az 5.1-ről meg ne mondj le!
#92925: "És hát igen, nekem is fontos a lakberendezési szempont, de a feleségemnek meg még inkább, akit ráadásul a házimozi rendszer meglehetősen hidegen hagy, szóval inkább a nappali elcsúfítását látja benne"
Akkor tegyen a tetejére hímzett terítőt meg orchideát.
Viccet félretéve, egy hangfal NEM csúnya! Legalábbis az MA semmiképp sem. Amit még amúgy megtehetsz, az az, hogy nem is a hátsó falra rakod a (fotó felől nézve) jobb oldali (amúgy bal) surroundot, hanem a merőleges falra. Most még akár a kábelt is át tudjátok variálni relatíve büntetlenül. Jó eséllyel egyáltalán nem lógna be az ablakba. Hasonlóan minimálisan előrébb hozhatnád a másikat is (fotó bal, amúgy jobb), de még ha nem is azonos távolságra lennének, az se lenne annyira gáz. Tedd oda a 100-asokat, hidd el, meghálálja!
Majd rájön a feleséged is, még ha (most) nem is igazán érdekli. Nálunk is csak engem érdekel, de azért még az én feleségem is belátja, hogy ahogy végül meg lett csinálva, az "jó". -
bteebi
veterán
válasz
Recon666
üzenetére
Onnantól kezdve, hogy 2,5 mm2-es és OFC (oxigénmentes réz), nem pedig CCA (rézzel bevont alumínium), bármi jó. Ez még talán most is kb. 6-800 Ft/m-ért/től elérhető. Max. 2000/m-ig "érdemes" elmenni, ha fontos a márkanév és a "megjelenés" (nagyon tetszik, ahogy kinéz egy adott kábel). Semelyik drágább nem lesz jobb, legfeljebb esztétikusabb - de ha ügyes vagy, akkor a hangfal kábelek kb. egyáltalán nem látszanak.
A kábelnek gyakorlatilag csak az impedanciája a meghatározó, és csak annyi a lényeg, hogy a hangfal (minimum) impedanciájának lehetőleg 5%-ánál ne legyen nagyobb. De még ha nagyobb is lenne, az is "csak" minimális hangerő csökkenésként jelentkezne.
Szóval nem kell a drágább.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Ha valóban minőségiek a komponensek, és nem konkrétan rosszul van beállítva a rendszer egy konkrétan rossz helyen, akkor azért nagyon rossz nem lesz, legfeljebb könnyen lehetne (pl. Dirac ART-tal) jóval jobb is. Az aktív szobakorrekcióig nagyon kevesen jutnak el, és szerintem ez érthető is (hozzá nem értés, anyagi lehetőségek és esztétikai okok miatt), azon kívül viszont már egy közepes tudással, vagy egy közepes tudású ismerőssel is nagyjából helyre lehet pakolni a dolgokat (hangfalak "relatíve megfelelő" elhelyezése, AVR szobakorrekciója).
A legnagyobb valós korlát talán az, hogy szinte mindenki a helyiséghez (pl. nappalihoz) épít házimozit, és nem fordítva. Emiatt erős korlátok vannak (pl. bútorok, nyílászárók elhelyezkedése, esztétikai gondok - (a)szimmetria, és az ezek miatti nem megfelelő hangfal pozíciók, távolságok), amiket el kell tudni fogadni.
Persze ha van egy nagyon kisméretű szoba telepakolva böhöm nagy hangfalakkal és egy subwooferrel, minden rosszul elhelyezve, és eközben rengeteg rezonáló, visszaverő felület van kezeletlenül, na az tényleg pocsék lesz - bár legalább tisztán pocsék.

-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Biztos, hogy lehet jobbat csinálni, sőt ha valaki elég ügyes, akkor kb. bármit megépíthet magának komponensekből (nyilván senki se fog házilag kondenzátort vagy subwoofer drivert heggeszteni, de azok felhasználásával már sokminden megoldható - persze egy NYÁK se evidens, de nem megoldhatatlan a legyárttatása se). A PC-s vonal amúgy engem is elkezdett foglalkoztatni, lehet, hogy majd megpróbálok "építeni" valamit. Idővel majd szeretnék egy dedikált "moziszobát" (a tetőtérbe
), infinite baffle subwooferrel (2×vagy 4×18", de nem az SPL miatt). Mondjuk az még talán 3-5 év, ha nem több. Addigra jó lenne kitanulni a PC-s vonalat is miniDSP-vel meg Cavernnel. -
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
"A gond az, hogy a legtöbb modern erősítő tele van mindenféle tök fölösleges friccsörrel amik a büdzsé nagy részét el is viszik és közben a tényleges technikára már nincs keret."
Van benne igazság, de emögött szerintem egy félreértés húzódik meg. A Bluetooth meg a WiFi szerintem együtt nem kerül a gyártónak 10k-ba (sőt, talán a tizedébe se). Az meg, hogy tudj az AVR-ről közvetlenül streamelni pl. Spotify-ról, csak szoftveres extra, persze annak is van költségvonzata. De nem ezek fogják meghatározni egy 4-6-800k-s AVR hardveres komponensein a spórolást, és nem ezek miatt lesz "szar" a hang. Viszont ezekre sokkal inkább van igény, mint egy "10k-val jobb hangra" akkor, amikor a legtöbb "házimozi" random, egyáltalán nem ideális, multifunkcionális szobában van aktív akusztikai kezelés nélkül, egy talán kalibrálatlan, vagy rosszul kalibrált rendszerrel.
Milyen is az "átlagos" házimozizó? Akár itthon, akár külföldön? Először is férfi
, és talán van családja (mondjuk egyszerűbb, ha nincs), vagy legalábbis él más emberrel. Jobb esetben leginkább egy családi házban (társasház majdnem fixen kizárja a házimozi elvi lehetőségét is) egy nem nagyon kisméretű (talán 20+ m2) nappali van valamelyest hozzáigazítva egy esetleges "mozihoz". Értsd: az asszony hagyja, hogy 10 centivel odébb told a kanapét, hogy még pont beférjen mögé ("rejtésben") a surround hangszóró, de a fikuszt már nem piszkálhatod, ahogy az OLED TV-re rakott hímzett terítőt se.Ha van is dedikált "moziszoba", az sok esetben valami abszolút nem ideális, kisméretű lyuk a tetőtérben vagy alagsorban. Olyan, hogy nagyméretű, mozizáshoz ideális szoba szinte NEM létezik. Sok esetben még Amerikában se. Gyakran akkor se, ha nagyon van pénz lóvéra. Az emberek szeretnek kényelmes terekben élni, és sok esetben előbb volt meg a ház, mint a házimozi gondolata, szóval emiatt alkalmazkodni kell a többnyire nem ideális adottságokhoz. Ha meg nem vagy időmilliomos és/vagy brutál nagy zene/mozi fan (amivel amúgy sok esetben egyedül lennél egy 4-5 fős családban), akkor aligha fog az beleférni, hogy egy hatalmas, fűtött/hűtött helyiség csak arra szolgáljon, hogy te hetente egyszer-kétszer talán megnézz egy 2 órás, amúgy némi eséllyel leginkább középszar filmet, amiben talán van pár jó effekt, aminek a 85-90-95 dB-es csúcsai egyébként rajtad kívül mindenkit zavarnak.
Mi van helyette? Valami multifunkcionális cucc (pláne a csóróbb helyeken, mint mondjuk Magyarország), ahol a "házimozinak" mindent kell tudnia: menjen rajta a konzol, szóljon a rádió, és lehessen rajta egyszerűen (pl. blútúszon) zenét hallgatni. (Utóbbinak amúgy miért kellene gagyinak lennie? A BT sávszélessége 1-2 Mbit. Utóbbi már >CD bitráta, de még az előbbi is több, mint kb. bármilyen "normál" (16 bit, 44,1 kHz) sztereó zene.) Ilyen esetekben egy "házimozi" igenis tudjon mindent. És hiába jobb egy processzor+végfok kombó, azt nem is ismerik/értik az emberek, alapvetően drágább, vagy jóval drágább, és igazából nincs rá igény, mert még a hozzábbértők ~90%-ának (<>legjobb hallású emberek!) is elég jó hangot lehet létrehozni. Nyilván jobb lesz, de egy relatíve alacsony árszint után az érték növekményhez az ár már-már exponenciálisan fog növekedni.
Mi a másik véglet? Dedikált 35-45(+) m2-es moziszoba, legalább 3 m-es belmagassággal, egy (legalább) 150"-os vászonnal, 4K-s projektorral. Na ott "nyilván" processzor+végfok kombó lesz, és ott ez már-már "muszáj" is, nem csak egy sznob választás. 20-30 m2-re, nappaliba viszont simán elég lehet egy ~9-11.2-es AVR is, amit esetleg pl. a frontokra végfokol a hozzáértőbb, igényesebb felhasználó.
Az egyébként teljesen jogos, hogy pusztán mozizáshoz (0 TV adás, 0 konzolozás) elég a HDMI 2.0b, és nem kell se Bluetooth, se WiFi. Ez tulajdonképp az abszolút idealizált eset, ami egyébként csak nagyon elvétve létezik. És egyébként nem zárja ki azt se, hogy emellett legyen másik 2-3 "házimozi" (leginkább AVR-rel), minden olyan helyiségben, ahol van TV (nappali/hálószoba).
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Aki akar, vagy „muszáj” neki, az fog tájékozódni. Akinek meg nagyon sok pénze van, vagy nem igazán érdekli a téma, az nem fog. Tegyük hozzá, a minőség (pláne újonnan) drága, te ezt a NAD-oddal és az Anthemmel jól tudod. És a hangfalak is drágák. Csak nem mindegy, hogy mondjuk 400k-ból veszel egy alap 5.0-t, vagy egy „arany középút” szettet 800-1000k-ért, esetleg egy csak kicsivel jobb, de nagyon túlárazott szettet. És akkor még az olyan relatíve apróságokról nem is beszéltünk, hogy kábelek. Racionálisan beéred-e a 2,5 mm2-es OFC-vel 800/m áron, vagy veszel szerelt héliumosat 2 millióért.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Abszolút elhiszem. Tulajdonképp készítesz egy jó custom erősítőt budget komponensekből. És hogy ez valóban jól is tud működni, abban a Cavernnek is hatalmas szerepe van!
Nem olyan drága egy jó "out of the box" AVR/processzor, sőt egy hangfal előállítása se, nagyrészt a márkanevet fizeted meg. (Egy Nautilus előállítási (anyag)költsége se 30 millió. Talán a százada, de inkább annyi se.) Ha értesz hozzá, akkor meglepően jó sztereó erősítőt tudsz készíteni magadnak, de akár hangfalakat/subwoofert is. Csak hát érteni kell hozzá.
Aki meg nem ért hozzá - pl. én -, az megfizeti. Aki meg istenigazából nem ért hozzá, de nagyon sok pénze van, az brutál módon megfizeti! 
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Azt senki sem vitatja, hogy a NAD és az Anthem is kiváló gyártók - nem is olcsóak. Az meg bár szimpatikus, hogy tudja azt a rendszerük, amit ráírnak, de ez tulajdonképp elvárható lenne mindenkitől (persze sajnos nem így van). Azt nem tudom, hogy kis teljesítménynél is fokozza-e a dinamikát a végfok - nem kizárt -, de nagy teljesítménynél, ahol egyébként elfogyna az AVR, nyilván javít.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Ha az ember megnézi a tech spec-t, akkor azért ki szokott derülni a turpisság, de tény, alapvetően félrevezetőek. Konkrétan talán nem hazudnak (vagyis hát leírják az igazat is, pl. "1 channel driven at 10% THD"), "csak" erősen félrevezetnek. Az ilyen szarakodásokat én egyébként brutál módon büntetném (hasonló módon hangfal érzékenység meg impedancia). Sok esetben egyébként még ezzel együtt is (nagyjából) elég lehet a teljesítmény. Ha meg nem, akkor (jobb esetben) tudod olcsón végfokolni az erősítődet pl. egy (-két) Fosival, és akkor még mindig relatíve bagóért megúsztad az egészet.
"hangzás és teljesítmény téren inkább visszafejlődés van."
Hangzás téren egyáltalán nem (vagy hát bizonyos szempontból hozzáállás kérdése), lásd fejlettebb szobakorrekciók (pl. MultEQ XT32, Dirac Live/Bass Control/ART), HD hangformátumok, vagy épp ojjektum alapú hangzás. Eközben meg brutál jó SINAD/THD értékek. A teljesítmény most már sajnos tényleg elég gagyi (talán ez is legalább részint valamilyen EU-s baromság, ahogy egy TV-nek se lehet tetszőlegesen nagy a fogyasztása - a peak számít, de az nem gond, ha 0/24-ben megy), viszont a hangfalak érzékenysége nagy átlagban talán javult, és nem kell mindenkinek brutál nagy hangerő. Ha meg kell, akkor viszont lehet végfokolni is.
#92876: Értsd jól, alapvetően ironizáltam. Ha már pl. egy Denon X8500H-t vagy A1H-t effektíve le lehet szarozni, akkor nehogy már a Xonar Essence-t ne lehessen. Az ASUS egy nagyon kommersz gyártó, a Xonar Essence meg bár valóban remek hangkártya (írtam is, hogy "De egyébként nyilván jó a Xonar Essence is."), de attól még kommersz, és van (vagy legalábbis volt) tőle jobb. Külsőben mindenképp.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Egy AVR nyilván soha nem lesz olyan jó (papíron), mint egy dedikált processzor+végfok kombó, de lehet majdnem olyan jó a hangja, sokkal egyszerűbben, és valószínűleg (sokkal) olcsóbban. A SINAD-ra is sokan a végletekig esküdöznek, az az isten, de tulajdonképp egy pont után már baromira nem számít, hogy mennyi is, mert nem hallható a különbség.
És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy milyen hangfalakat hajtasz meg milyen szobában, és milyen forrásról eteted őket. És amikor ott vagy, hogy minden baromi frankó, aktív akusztikai kezelés is van, meg minden, de már nem csak a magyar hangsáv szar és dinamikátlan, hanem az originált is. A film meg még attól is szarabb.

-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Elhiszem, hogy jó, vagy épp nagyon jó nálad a hang, de az a baj a sohával, hogy nagyon sokáig tart. És jelen esetben attól is függ a soha, hogy mit tart valaki már/még konzumernek. Gondolj bele, hogy milyen AVR-ek voltak mondjuk 20 éve mennyiért, és milyenek vannak most.
Az meg szerintem egyáltalán nem baj, ha nem kell bűvészkedni azért, hogy egy viszonylag alap fícsört elérj (pl. névlegesen eARC). Néztem az elvben legújabb Anthemeket... 2017 novembere óta van HDMI 2.1, 2019 óta (7 db éve) vannak HDMI 2.1-es termékek... az Anthem meg egyelőre látszólag megakadt a most már 10 éves 2.0b-nél. Meg Bluetooth 4.2, legalább másfél milláért. Szép. Oké, nem tegnap gördült ki a gyártósorról egyik termékük se, de az ilyen dolgokra is lehetne (kellene) adni, ha már annyira advanced mindenük.
Az amúgy egy jó kérdés, hogy milyen valójában az Anthem RC. Az Audysseynél meg az YPAO-nál jó eséllyel jobb, de a Diracnál aligha, amit ráadásul elvben egyáltalán nem támogatnak.
-
-
bteebi
veterán
válasz
KissG90
üzenetére
"Kezdő házimozihoz nem mindenki akar 2-3-400 ezres beugrót a hanghoz."
Abszolút jogos és érthető, de sajna 200 ezerből egy közepes soundbar ha kijön. Ha "rendes" alap rendszert akar valaki (5.1 nem bögre hangszórókkal és mini subwooferrel, és nem 15 éves, HDMI 1.4-es AVR-rel), akkor még a 400k is elég necces, akár használtban is. Egy alap 5.0 szett (pl. Wilson) 200k körül kezdődik (és az ár még úgy is "csak" átlag 40 ezer Ft/hangfal), egy új subwoofernek meg 100k körüli a legalja. Ez már önmagában 300k+, és akkor még nincs egy eléggé alap erősítőd, ami megint van vagy 150, de inkább 200k (mondjuk ekkor persze legalább minden új). A középkategória meg ettől sokkal több, leginkább 8-900k körül kezdődik (némi szerencsével) - és akkor még nyilván semmi Atmos meg dual subwoofer. A felső(bb) kategóriáról meg inkább ne is beszéljünk.

Sajnos nem olcsó hobbi, és eléggé elszálltak az árak.
-
bteebi
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Na, ha a pénz nem akadály
(az persze egy jó kérdés, hogy mennyire nem az), akkor azért jelentősen megnő a mozgástér.
Hangfalaknál elgondolkozhatnál a Monitor Audioban, akár Bronze, akár Silver (esetleg SVS Prime). Egy Silver 5.0 szett is beszerezhető lehet 1 millió alatt, egy egész élhető subwoofer meg talán 300-350k. (Persze akkor már lehetne jobb az erősítő is... sajnos gyorsan skálázódnak felfelé a dolgok.)Persze azt is lehet, hogy ha egyértelmű cél a hangfalak cseréje, de ennyi pénz mégse lenne, most akkor is csak egy kicsivel jobb-erősebb erősítőt veszel, aztán meg később hangfalakat mellé. Fordítva persze talán célszerűbb lehetne, de drágább is. Az 5.1 (esetleg 5.2) amúgy majdnem mindenre elég. Az se lényegtelen szempont, hogy mennyi hely lenne a hangfalaknak, és mennyire zsúfolt (mennyire házimozi/subwoofer kompatibilis) a helyiség.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Ennek egy része igaz, de ha már valamit heggeszteni kell rá, miközben fontos a kényelem, akkor nem igazán működik a dolog. És még egyszer: mint ahogy írta is a kérdező, a hangminőség nem volt erős szempont. Egyébként meg egy X1800/2800 egyáltalán nem rossz. Akkor se, ha vannak egyértelműen jobb konkurensek, bár leginkább (sokkal) többért, használtból meg már kevesebbért is. Az is számít, hogy mi mellé teszed/veszed. Ha alap hangfalak mellé, akkor tehetsz mellé milliós AVR-t vagy processzort, akkor se lesz igazán jó.
Kezdő lépésnek meg egyébként teljesen jó, sőt nem csak annak. Lehet majd később teljes rendszert is venni, ha megjön hozzá a kedv (és a lóvé).
Amúgy itten van az eredeti kérdés.
-
bteebi
veterán
válasz
Tuco78
üzenetére
Épp az volt a lényeg, hogy a fícsör kell, a hangminőség meg nem annyira releváns. Nyilván használtban lehetne sokkal jobbat, de ha pl. kell a HDMI 2.1 (pl. konzol miatt) meg a Blútúszvifi, emellett legyen mondjuk Spotify meg Tidal, akkor tök mindegy, hogy egy 10 éves csúcs AVR amúgy mennyivel szebben szólna.
-
bteebi
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Szia!
Remélem még aktuális.
Ugyanez volt a probléma nálunk a hálószobánkban (is). Végül mi is a szegőlécben vittük el, az erkélyajtónál meg egy kicsit meg lett erőszakolva. Ha ott elhagyod az alátét fóliát a hangfalkábel átvezetésnél, akkor vastagságban majdnem ugyanott vagy, mint máshol a fóliával. De akár tehetsz-vehetsz lapos kábelt is, bár kicsit drágább, és sajnos máshol nehezebb elvezetni.Ha jól látom, akkor padlófűtésed lesz, azért az nem megy ki teljesen a falig, és az erkélyajtó elé meg szinte biztos, hogy nem (de ha ki is menne, akkor is meg lehet oldani egy U kanyarral, csak macerás). De ha amúgy egy 3-5 mm-t visszavésnétek az esztrichből (egy átlag kábel szerintem 3 mm-nél aligha magasabb), akkor se lenne semmi gond. Annyira közel nem szabadna lennie a fűtéscsöveknek. Erre még majd amúgy úgyis megy aljzatkiegyenlítő/padlopon (gondolom). Egy kicsit, bár csak nagyon kicsit, az is emel a szinten. Szóval meg lehet ezt csinálni esztétikusan. Mondjuk ha már felújítás, akkor én a klímánál lévő kábelcsatornát is megszüntetném.
Nem lesz amúgy gipszkarton álmennyezet? Abban is simán el lehetne vezetni, meg persze a mennyezetben is, bár az úgy már macerásabb. A surroundokat majd magasabbra tegyétek a frontoknál (elvileg hallgatási magasság + talán 90-120 cm). 2,5 mm2-es kábellel ekkora távolságnál még nem lesz gond.
-
bteebi
veterán
Mondjuk pont azon gondolkodtam, hogy vajon egyáltalán lehet-e, de ezek szerint nem. Végül is logikus. Annyi baj legyen. Aki belépő jellegű cuccot vesz, annak nem ez lesz a fő baja. Amire kellenek, arra simán jók, és fícsörökben egy 10-15 éves, sokkal jobb hangminőségű AVR-t is bucira vernek.
-
bteebi
veterán
válasz
eL Geri
üzenetére
Nem csak az, de (szerintem) csak az releváns. A DAC és a szobakorrekció ugyanaz, és ez a lényeg. Elvben más a BT verzió (5.0 vs. 5.4), meg a 2800H-n nyilván több ki/bemenet van, de azért ez aligha korlátozó tényező. Mondjuk 80 W nem valami sok, de amúgy annyira a 95 se. Mindkettő lehet elég is meg kevés is, az igényektől és a hangfalaktól függ. De azért alapesetben elég lehet a 80 W is.
-
bteebi
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Szia!
Mennyi lenne rá a keret? Streaminget, mert modernebb fícsöröket (pl. Bluetooth, WiFi) ma már gyakorlatilag minden nem teljesen alap erősítő tud. Arra ügyeljetek még, hogy lehetőleg HDMI 2.1-es legyen, esetleges konzolhasználatnál (is) lenne haszna.
Valószínűleg egyébként a legtöbb nem teljesen alap Denon/Sony/Yamaha/Onkyo modell is megtenné. Meg kell nézni a fícsöröket, és hogy melyik szimpibb. Itt egy összehasonlítás:

Ha Denon, akkor amúgy egy X1800H is jó lehet, az meg jelenlet 206k-ért is elérhető. Az X2800H jelenleg inkább 300k, de külföldről az is lehet olcsóbb.
-
bteebi
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Oké, csak sajnos a videózás is olyan, hogy mondhatják(nák) azt, hogy te már csak azután vetted fel a videót, hogy direkt jól összetörted a terméket, hogy megszívasd magadat. Az meg megint más, hogy ezt az eladónak/fuvarozónak tudnia, hangsúlyoznia kellene, hogy a kiszállításKOR legyen felbontva a csomag, amikor még ott van a fuvarozó... csak ugye ez nekik nem érdekük. A fuvarozónak ráadásul az ideje is menne vele, és ugye folyton időhiányban vannak, szóval már csak ezért se szeretik. Utána meg magyarázkodhatsz bármit, széttárhatják a kezüket, majd elmondják, hogy "szerencsénkre jogilag benézted".
Összesen 6 tételt vásároltunk akkor, egynek volt sérült a csomagolása, de annak a terméknek amúgy nem volt baja. És egyetlen esetben volt csak olyan, hogy a fuvarozó felbontotta és megnézte a csomagot. Az összes többi esetben kb. leb*szták a legközelebbi ponton a csomagot, és már rohantak is el. (Egyiket se én vettem át, de amúgy nem ez a lényeg, hanem a hozzáállás.) A végén viszont mindenképp te, vásárló szívsz. Ráadásul eleve azt feltételezik rólad, hogy márpedig te hazudsz. Szerintem a Hanyatló Nyugaton ezt kb. senki, sehol nem merné eljátszani. (Mert egyrészt emberileg se gyökerek, másrészt meg az esetleges rossz hírtől, pereskedéstől is félnek. Nálunk viszont még egy "prémium" gyártó is szarhat a fejedre.) Azért még majd így vagy úgy, de megpróbálom az AEG-n leverni a szarrágásukat, mert amúgy nagyon felidegesítettek. Tök alaposan el lett magyarázva, hogy miért nem jöhetett létre nálunk a probléma - amúgy több tanú is van rá -, de semmi olyasmi, hogy "oké, utánanézünk", vagy hogy elnézést, csak annyira tellett náluk többször, gyakran több nap után is, hogy "nem, nálunk nincs hiba".
-
bteebi
veterán
Ez így nagyon gáz. Mondjuk hogy milyen esélyekkel indulsz, az nem egyértelmű. Talán úgy tudnál egészen hivatalosan panaszt benyújtani, ha a futárok ELŐTT lenne felbontva a csomag, mert különben ugye elvben te is odacsaphattad valaminek.
Mondhatod, hogy "de ilyen volt", meg mutathatsz fotót, nem kis eséllyel le fogják szarni. Azért próbálkozz, hátha szerencséd lesz. Ez amúgy jó eséllyel kb. egy az egyben cserés lenne, nem hinném, hogy szétszednék és javítanák a hangdobozt, bármennyire is nem befolyásolja a hangot a sérülés. Sajnos sarok, 3 oldal érintett. Szétszedni, átszerelni szerintem nem fogják. De ha mást nem, talán kaphatsz pár 10 ezer Ft-nyi kedvezményt. Aztán döntsd el, hogy neked mi mennyire fontos. A javítással az is baj, hogy benne van, hogy más sérüléseket okoznak, mondjuk "csak" karcokat.Mi november-decemberben csináltattunk konyhát, és majdnem 2 millió Ft-ért vettünk AEG gépeket (mosógéppel együtt). Erre az asztalos vette észre a beszerelés után, hogy az amúgy sértetlen csomagolású 420 ezres sütő-mikró ajtajánál az üvegből le van törve egy darab. Ha nincs alatta egy másik sütő, akkor valószínűleg az se tűnik fel, hogy a kijelzős panel is enyhén eláll a függőlegestől. Nem írom le a sztorit, de azóta sincs belőle semmi, mert az AEG csak süketel. Sőt, még egy márkaszervizes szerelő bő 20 ezer Ft-os munkadíját is ránk akarták verni, mondván hogy a sérülés egyértelműen user error (olyan helyen volt a sérülés, hogy ha akarom se tudom előidézni), és hogy amúgy a sütő tökéletesen működik - és eközben 5 percet nem volt kint a parasztja, és be se kapcsolta. Még azt is elmagyaráztuk, hogy kb. fixen a gyárban kellett, hogy keletkezzen a sérülés, mert a csomagolás tényleg sértetlen volt ÉS nem volt üvegdarab se benne. (És épp ezért AEG cuccot soha többet nem fogunk venni.)
-
bteebi
veterán
Egy 10 amperes (de akár 5 amperes), pláne akciós táp link engem is érdekelne. Mondjuk az érdekes a V3-nál, hogy elvileg nem támogatja a 48V/10A-t, nincs is olyan gyári opciója, csak 48V/5A. De még a 48V/10A is elvben csak 480 W (5 A-rel meg "csak" 240), miközben 2×300 W-ot mondanak rá, GaN ide vagy oda. Az még oké, hogy (nagyjából) pillanatszerűen elbír többet, de hogy mennyit és meddig, az jó kérdés (még akkor is, ha nem én fogom csutkára tekerni).
ASR-en látszólag ez a táp kérdés megosztja az embereket, vagy legalábbis nekem úgy tűnik. Lehet, hogy maradok inkább az 5 A-esnél, elvben elégnek kellene lennie annak is, és nem kevéssel olcsóbb (kb. 11k vs. 25k). Ha jól vélem, akkor nem kellene bajt okoznia a 10 A-esnek se, elvégre annyi áramot vesz fel az erősítő, amennyi kell neki. Ha nagyobb a táp, akkor "csak" kevésbé van korlátozva. Még az is lehet, hogy veszek 5 és 10 ampereset is; 2 db 10-es kb. fixen nem fog kelleni.

#92476: Szerintem egy repülőn jönnek a V3-aink.

-
bteebi
veterán
válasz
svgyula
üzenetére
Más kárán jó tanulni, sajáton nem mindig. Pláne akkor nem, hogyha sok idő és drága
. Meg azért tényleg van annak jelentősége, hogy mennyit keresel ÉS mennyi szabadidőd van. Szerencsére viszonylag jól keresek (még ha nem is szenyor programozóvállalkozómenedzser-jól, de szerencsére az igények se akkorák), szabadidőm viszont nagyon kevés van, azt meg próbálom nem olyan dolgokra szánni, ami "nyűg". Amit kell, megszerelek autodidakta módon, de nem akarok mindenhez érteni. Egy villanyszerelő se fog pékkedni vagy acélidomokat hegeszteni, de egy vadászpilóta se fog hidat tervezni vagy alagutat fúrni.Én például szeretnék majd, és idővel fogok is valami custom hangfalat építeni (pusztán szórakozásból, nem kényszerből), és jó eséllyel elég jó is lesz majd pl. kertbe vagy garázsba, hogy zúgjon rajta valami. De nem arra alapoznám a fő házimozimat annak ellenére se, hogy minden bizonnyal jobb hangja lesz, mint az első mini hifimnek. Jelenleg pl. konkrétan NEM tudnék kivágni egy szabályos, (tized) mm-re méretpontos kört. Persze nem is feltétlenül kell annyira pontos, de én elvárnám magamtól, és mástól is, hogy olyan legyen. Másnak persze megcsinálnám gagyin is
(ha úgy is megfelel neki), de magamnak nem. Amikorra majd építeni fogok egy infinite baffle szubot (talán még 2 év, ha nem 3), addigra majd kigyakorlom. Mindenesetre most leginkább egy metszőollóval vagy egy kenőkéssel tudnám kivágni... az meg nem az igazi. Eszköz nélkül baromi nehéz valamit megcsinálni, jó minőségű eszköz nélkül meg kb. lehetetlen jól megcsinálni. És ha még az eszköz jó is, akkor is ott lehet az emberi tényező - az ügyesség és az igényesség (hiánya).Tanulni jó és fontos, de addig jó, amíg nem kényszer. Ha pl. érdekel az autó polírozás, akkor azt megtanulhatod, és fogod is szeretni csinálni, akár egy 20 éves Suzukin is. De ne azért akarjál megtanulni pl. gázt szerelni (pláne ne mondjuk Jutyúbról), mert "muszáj" amiatt, mert drágák a szakik.
#92480: "nem úgy mint a horonymarást, vésést, vakolást, glettelést, csiszolást"
Azokat szerintem NEM lehet szeretni.
De pl. pont a vakolás-glettelés-csiszolás olyan, hogy akár jobban meg tudod csinálni full laikusként is, mint a szagember. Mert neked az a fontos, hogy jó legyen, neki meg csak az, hogy kész. 
-
bteebi
veterán
Nyilván van értelme, értéke a (valós) szabadidődnek is, de ha nem nyűg, amit csinálsz, akkor nem feltétlenül érdemes/lehet munkadíjat számolni a munkádra, hacsak tényleg nem az van, hogy fixen dolgozhattál volna helyette pénzért. (Ehhez a legtöbb esetben vállalkozónak kellene lenned, és úgy, hogy tényleg legyen épp munkád/megbízásod, nem pedig csak papíron.)
Példa: én tegnap több kisebb fát-bokrot kiszedtem gyökerestül kertrendezés közben. Nehéz és nagyon fárasztó munka volt. Ha egy "profi", vállalkozó/kertész csinálta volna, akkor tutira elkért volna ennyiért 20-30 ezret, de inkább többet is, és valószínűleg kevésbé lett volna körültekintő, mint én. Most akkor kerestem-e én 20-30 ezret? Dolgozni nem tudtam volna, mert alkalmazott vagyok, "csak" pihenhettem volna.

Hangfalat DIY-kedni valószínűleg amúgy nem mernék, mert még ha nagyon oda is figyelnék rá, akkor se pont olyan lenne a végeredmény, mint amilyet elvárnék - a tényleg hibátlan. Kis görbület, kis mellévágás, kis sorja, kis festési hiba mellett akkor sem tökéletes a végeredmény, ha amúgy a hangzást egyáltalán nem befolyásolja az esztétika.
-
bteebi
veterán
Hogy is mondjam... tudsz élni.
De nem baj, sőt addig jó.
Remélhetőleg sokat fognak javítani a hangminőségen.A kuponokat köszi. Remélem nem fogok élni velük.

#92434: A 32 V-os táp nekem nem lett volna elég, 48 V-ossal meg nem biztos, hogy drágábban jövök ki külön vásárolva. Vagy ha igen, akkor is csak egy kicsivel. Az általad (először) linkelt oldalon (most épp) 37k lenne a 48 V 5 A-es táppal, a másikon (amiről rendeltem) meg 39k lenne (~23k-ért vettem anélkül). Szóval kb. 15 ezrem van a tápokra; abból az 5 A-es kényelmesen kijön, a 10 A-es meg semmiképp se. Előbbi 10-10,5 körül van, utóbbit eddig legolcsóbban talán 22k-ért láttam.
#92438: Akkor szerintem próbáld gariztatni, de azért előtte próbáld ki másik géppel/porton.
-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Direkt visszanéztem, mert az (mint most kiderült, egyik) általad linkeltnél 32 V-os táppal adták 27k-ért. Amúgy innen rendeltem, ami egy másik hsz-edben volt (2 hsz-szel lentebb
). Kb. 23k volt darabja, de táp nélkül (kifejezetten oda volt írva, hogy no PSU). Értelmezés kérdése, hogy benéztem-e, már mindenképp ez van. Kiszállítással együtt kb. 50k lesz végül a 2 db, táp nélkül.Szóval kell majd vennem tápokat. Ahogy néztem a Fosi saját oldalát, ott nem is ajánlanak 48 V 10 A tápot, csak 48 V 5 A-eset. Olyanban meg van pl. GaN-es AIYIMA 10,5k-ért. (Azt kell még majd megálmodnom, hogy kellene-e a 10 A, de valószínűleg jó lenne.)
Jobb, meg talán olcsóbb is lett volna egyben megvenni, vagy legalábbis egyszerűbb, mert akkor nincs 2 rendelés. Mondjuk így legalább 150 EUR alatt maradtam, míg tápokkal együtt már fölötte lettem volna. Az mondjuk nekem nem egyértelmű, hogy EU-ból jön-e, vagy sem. Mert ha onnan, akkor nem kellett volna a vám miatt aggódnom. Valamelyest figyelmetlen voltam, alapvetően gyorsan rendeltem, de (egyelőre még) nem bántam meg. (És akkor most lehet azon vitatkozni, hogy vajon a 2×erősítő + 2×PSU rendelés lett-e volna olcsóbb, vagy az erősítő+PSU egyben, de kétszer, már ha vám/nem vám.)
-
bteebi
veterán
Köszi.
#92428: Jól tudod, nem vámolnak. De ÁFA-t akkor is kell fizetni. Rákerestem előtte. És köszi a táptippet is, meglássam. 2×25k-t nem szívesen adnék csak a tápokra, de lehet, hogy muszáj lesz. Én talán 27k-ért láttam 48 V 10 A-t, szóval a tiéd még mindig olcsóbb. Egyébként érdekes kérdés, hogy elég lenne-e az 5 A is. Még az is 240 W, szóval elvben/akár igen. A gyári ajánlás 25-200 W a B&W 683 S2-imre, a 240 W meg (2×120) ennek nagyjából a közepe.
-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Vagy 2 napja én is rendeltem két V3 Stereot, kiszállítással együtt kb. 50k lett/lesz (plusz majd gondolom az ÁFA sajnos). Legalább egy helyen kipróbálom majd a frontjaimhoz, de meglátjuk; lehet, hogy az egyik PC-hez is berakok majd egyet. Tudnál tápot ajánlani hozzá? Te honnan vettél? 48 V 10 A a legnagyobb, amit láttam hozzá, bár az már baromi drága (kb. annyi, mint maga az erősítő). Ráadásul az még mindig "csak" 480 W (mondjuk nekem nagyon bőven elég lenne), az erősítő meg elvben 2×300 W-ot tud, ha jól értelmezem.
-
bteebi
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
Ha bárhol (elöl-hátul-alul) van egy kör alakú vagy hosszúkás (slot) "nyílás", akkor a subwoofer bassz-reflexes. Szeretik, mert sokkal hatékonyabb, és nagyobb hangnyomást lehet vele elérni. Cserébe az olcsóbb darabok (zenére) egyértelműen rosszabbak, mint a zárt dobozok, amik viszont nem adnak akkora "élményt" (és hangnyomást) mozihoz. És hát alapesetben természetesen brutál hangnyomás és dübörgő basszus kell olcsóért.

Egyik linkelt (új) szub se zárt, sőt a használtak se. A KRK subwooferei slotosak (a képeken a jobb oldalukon látszik), de a Wilson is reflex. A Magnaton 2 nagy kerek reflexnyílás van. A DALI zártnak tűnt, de mint BBéci írta, az is reflexes, csak az alján van a nyílás.
-
bteebi
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
Nincs itt semmi elveszettség, de mindjárt kicsit jobban kifejtem. A zárt szubok kisebbek szoktak lenni, és neked fontos a méret. Ráadásul alapvetően jobbak zenére (jobb impulzusválasz, pontosabb tranziensek), cserébe házimozira viszont kevésbé. A te esetedben ez igazából nagyjából mindegy, mert nem kritikus a minőség, viszont a költség és a méret jelentős korlátot szab (de leginkább a költség), és ezek alapján kell próbálni olyan szubot találni, ami jó, megéri, akármilyen kialakítású is.
Reflexes és zárt szub is tud nagyon jó vagy nagyon rossz lenni, akár relatíve sok pénzért is. Neked alapvetően egy zárt lenne érdemesebb (a fentebbiek miatt), de egyébként jó lenne egy reflex is. A piac pedig eldönti, hogy mire van lehetőség. A költségkeret miatt írtam a fentebbi javaslatokat. Lehet, hogy a jövő héten használtan lesznek érdemben jobb opciók is... vagy pont hogy csak rosszabbak. A türelmen/szerencsén múlik.
Az új szubok viszont adottak. -
bteebi
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
"Pl. a chest slam kimondottan zavar! ... Zenében is blues, rock n roll, sokszor akusztikus megy legtöbbet, semmi bumm-bumm."
Na akkor neked pont egy zárt sub kellene. Ami jó, mert azok eleve kisebbek is.

A használtpiacon jelenleg nem túl nagy választék 100k körül, vagy alatt, de 93k-ért van egy 12"-os Magnat Alpha RS 12 (minden bizonnyal minden értelemben túl nagy), meg 95-ért egy 9"-os (igen, 9) DALI SUB E-9F. Mondjuk ez utóbbi csak 37 Hz-et tud (zárt és kicsi, szóval nem csoda). De én a helyedben elgondolkodnék a KRK 8.4-en vagy 10.4-en újonnan, az a biztonságosabb megoldás. Van rá garancia, és tutira nem volt széthajtva se. A 8.4 elvileg lemegy 29 Hz-ig, és 113k-ért a tiéd (a 10.4 már +30k ahhoz képest). De akár még a Wilson SUB-10 is lehetne megfontolandó, bár már az is 30k-val a terveid fölött van.
-
bteebi
veterán
válasz
Ger_man
üzenetére
Értelmezés kérdése/már aki. Tudnak azok elég jók lenni, de az igazi moziélményhez/chest slamhez nem elegendőek. (Az más kérdés, hogy melyikre kinek van igénye.) Nyilván van annak jelentősége, hogy kinél mi a standard (nálam azért ez egyelőre még elég alacsony - rendszer már van, de gyerek is, idő meg nincs), illetve mekkora a hozzáértés. Aki tényleg ért hozzá, és "leszarozza" a subwooferek nagyon nagy részét, mert pl. nagy a portzaja, agyon van DSP-zve, hazudik SPL-ben vagy frekvenciamenetben, vagy mert rossz az impulzusválasza, az nem fogja azt mondani, hogy vegyél 6-8"-os "subwoofert" vagy bögreszettet, esetleg egy reflexcsöves Klipschet, mert jól néz ki, és sokat ígér (=hazudik) a tech spec. Ettől függetlenül vannak "elvárhatóan jó" subwooferek, mint pl. a fentebb is említett KRK, amik alap, vagy nem is annyira alap dolgokra tökéletesen megfelelnek. Nem is túl nagy, és sajnos nem is minősül drágának.
Nekem volt Wharfedale SW-150-em is (10"-os, zárt). Még 150 fontért, kevesebb mint 60 ezer Ft-ért vettem Angliában (itthon akkor épp egy százas volt). Igazi felüdülés volt a korábbi Onkyo bögreszett passzív "subwooferéhez" képest, pedig "csak" 150 W-os volt, és csak 35 Hz-ig ment le. És kb. hamarabb tönkrement, mint hogy igazán ki tudtam volna próbálni - sorháznál, nagyon kis gyerek mellett talán 2-szer vettem valamivel hangosabbra, akkor is csak pár másodpercre. Nekem már az is nagyon tetszett, pedig közel se egy JTR Captivator 4000ULF. De volt 8"-os Tannoyom is egy másik szettben. Az gyakorlatilag mindig ki volt kapcsolva
, mert lakásban laktunk, és az egy dolog, hogy már kis hangerőnél is rezonált tőle a vitrin, de a lakáson kívül is tök jól hallatszott. (Kis)gyerek, feleség és lakás mellé a legritkábban való bármilyen subwoofer. 
Ha valakinek van, vagy lesz a házimozizáshoz affinitása, ideje/pénze, akkor előbb-utóbb a körülményeihez mérten felfejlődik, és jelentősen alakul(hat) a véleménye. Persze aki már 15-20 éve is subwoofer impulzusválaszokat mért, meg számítógéppel kalibrálgatott, akusztikus paneleket pakolászott/épített magának, meg végfokozgatott, az nyilván egészen más szint.

-
bteebi
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
Inkább azt kérdezném, hogy mennyit szánnál rá, és hogy használt is működhet-e. Az én ASW610-emet pl. egy ideje már 400k-ért kínálják, pedig még 2020. novemberében is csak 190k volt, sőt még 21 júniusában is "csak" 230k. (Mondjuk ahogy nézem, Romániában még most is csak 250k
.)A KRK subwoofereit egyébként többen szokták ajánlani, szóval pl. a 10"-os 10.4-gyel (már 143k-tól elérhető) nem járnál rosszul. Egész nagy a teljesítménye, és egész kicsi a mélysége (310 mm). (A 8"-os 8.4-es még érdemben kisebb, és elvben az is lemegy 29 Hz-ig, már 113k-ért. Nyilván mindenféle szempontból gyengébb.) De azt hiszem a Wilson SUB-10 is kapott már itt ajánlást (130k, 25 Hz, 330 mm).
-
bteebi
veterán
válasz
gurabli
üzenetére
Egy jó 10"-os szub tényleg elég meggyőző, teljesen élhető tud lenni, ha nem nagyon van összehasonlítási alapod és/vagy nem nagyon nagyok az igényeid. Ha helyileg/anyagilag belefér, akkor esetleg megpróbálhatsz egy 12"-ost, de nagyobbat semmiképp se. Nekem van pl. egy ASW610-em (10"-os zárt B&W), teljesen el lehetett lenni vele még egy 20 m2-es szobában is. Persze vannak korlátai - néha egész könnyen -, és nyilván máshogy, más energiával fog szólni, mint egy 15-18"-os reflex, de ha nem kell a chest slam, meg a 20 Hz-en 100 dB, akkor egy kisebb szub is működőképes lehet. Annyi, hogy ha a kis méret nagyon szempont - és elvileg az -, akkor neked ráadásul zárt szub kell (mert az kisebb doboz), ami még kevésbé ideális mozihoz/játékhoz, de legalább elfér.
A legtöbb "nem rossz", legalább 10"-os szub jobb és mélyebb basszust fog adni, mint majdnem az összes baromi drága/nagy hangfal.A mérethez még annyit, hogy tudjad, hogy melyik dimenzióban igazán nagyok a korlátok, széltében vagy hosszában. Vannak keskenyebb vagy épp kisebb mélységű szubok is, a magasság meg gondolom nem annyira meghatározó. Persze a jó pozíció nem feltétlenül ismert előre; az a hely, amit jónak vélsz, lehet, hogy pont nem jó.

-
bteebi
veterán
Na, akkor mégse kell oda egy 2. szub (egyelőre).
Örülj neki, használd, szeresd. Szerintem inkább egy dedikált (alagsori) moziszobára költs majd, a nappali pedig maradjon így. Kár lenne azért a polcért. A dedikált szobába meg majd mehet minden jó, de szerencsére nem kell vele kapkodnod, mert már most is van egy egész jó rendszered. -
bteebi
veterán
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
Szerintem csak nem akarod érteni.
(Megnézted egyáltalán?) Egy alap módszerről beszélnek, amit te úgy adaptálsz, ahogy szeretnéd (lásd lentebb).Vegyük azt, hogy laikus vagy, és figalmad sincs arról, hogy hol lenne jó a basszus, ezért megcsinálod azt, amit a linkeken javasoltak. Igen, mivel a szub frekvenciamenete sajnos nem teljesen lineáris, és a room galyin is más lesz mindenhol, ezért mindenhol többé-kevésbé másmilyen lesz a basszus némely tartománya. Most hogy te a subwoofer jóságát a Puccsahendzappindier-rel, 2-3 filmjelenettel, egy 61, 75 vagy 88 Hz-es szinusszal vagy fűrészfoggal teszteled, urambocsá' egy 0,1 dB-re kalibrált UMIK-2-vel 10-10 mérést végzel egy 5-500 Hz-es, nagyon lassú sweeppel minden 25×25 cm-es „kockában” (négyzetben) 25 és 55 cm-es magasságok között 10 centinként (a subwoofer pozícióját modellezve), az már abszolút a te döntésed. A lényeg az, hogy a végén kapsz (legalább) egy kiindulási pozíciót, amit a tetszőleges szubjektív-objektív vizsgálattal te határoztál meg. Odateszed a subwoofert, és örülsz, ha onnan tényleg jól, vagy legalábbis jobban szól, mint korábban. Lehet az, hogy mérés nélkül is tetszeni fog, vagy épp az, hogy nem tetszik, de a mérés szerint jó, szóval tetszik.
De simán lehet az is, hogy a leginkább tetsző pozíció nem kivitelezhető (mert ott pont a 20 éves fikuszotok van, vagy épp macskaalom), ez esetben kénytelen vagy más helyet keresni. Még az is lehet, hogy adott helyen tök szar a 38 Hz, de te a 31 Hz-et sokkal jobban szereted, ezért úgy marad. 
Nem egy abszolút módszer, de jó kiindulási pont, aminél szóba jöhet az „iteráció” is. Mondjuk meghallgatsz több jónak tűnő (tehát NEM random kiválasztott!) pozíciót is, és utána választasz közülük. Biztosabb a jobb eredmény, mintha csak azt mondod, hogy „próbáljuk ki itt, mert pont elfér a komód mellett”.
A tuti módszer persze az, ha felkérsz egy subwooferpozícionáló hangmérnököt, vagyis lehetőleg legalább 2 függetlent, akik felrajzolják majd a padlódra, hogy milyen területen mekkora kiemelés/beszakadás van egy adott frekvencián, már ha olyan csomagot kérsz tőlük. A basic csomagban egy frekvenciánál csinálják ezt meg (mondjuk 43 Hz), a standardban 3-at, a prémium pluszban viszont már lézergravírozzák a 10-300 Hz-es spektrumokat a padlóra/szőnyegre.
-
bteebi
veterán
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
There you go. Subwoofer crawl. (Sok más cikk és videó van róla.) Kicsit fura módszer, de szokták ajánlani. Egyébként egy rendszernél nagy általánosságban véve az kell, hogy a használójának tessen, nem pedig másnak, és végképp nem a mikrofonnak. De senki se mondja azt, hogy ezt a folyamatot egyetlen frekvenciával kell eljátszanod. Hallgathatsz egy pár másodperces sweepet is. YouTube-on is van fent csillió.
Amúgy meg ez egy kiindulási pont, és nem feltétlenül egy végső megoldás. De sokkal gyorsabb, mintha mondjuk 5-10 percenként mindig egy kicsivel odébb pakolnád a subwoofered.
-
bteebi
veterán
válasz
johnny82
üzenetére
A sarok az egy kényszermegoldás, de a szoba dimenzióitól ÉS az üléspozíciódtól függően működHET. A hálószobánk pl. majdnem négyzet alapú - na az hatalmas szívás.
Megteheted azt is, hogy beteszed a szubod az üléspozíciódba, beteszel valami basszusban gazdag zenét/filmet/jelenetet, közben körbe mászkálsz a szobában, és ahol jó a basszus, oda teszed majd be a subwoofert. Már ha megoldható az a hely.

#91948: Tudom, milyen rohadt nagy dög az R-115SW, 2 is van itthon
(nappali+hálószoba). Az a durva, hogy sok jó subwoofer sokkal nagyobb annál is. 
Két jól elhelyezett subwoofer mindenképp egyenletesebb basszust fog adni, mint egy, de ez a te esetedben ez tulajdonképp felesleges. Szerintem azt engedd el. Kár lenne szétverni azt a polcot. Viszont ha jól értettem, akkor a pincében tudnál építeni dedikált szobát. Inkább arra gyúrj rá. Ha több év, akkor több év. Ráérsz.
Amid most van, már az is egész jó; nem érdemes egy nappalit azért feláldozni, hogy valamivel jobb legyen. A nappalidba én amúgy leginkább LCR-ben, meg beépített szubokban gondolkodnék, ha mindenképp változtatni szeretnék rajta. -
bteebi
veterán
"ekkor meg balanszban volt a lakberendezes es a mozi egyenlet. most mar kezd kicsit utobbi fele elcsuszni"
Akkor jó úton jársz.
Viccet félretéve, nyilván kell az egyensúly. Nappali <> dedikált moziszoba. Viszont ha "kell" a 2 szub, akkor az sajna nagyon sokat nehezít a helyzeten. 
"2 szelen? 2.7-3.3 meterre ulok a vaszontol. 21:9 eseten 2.7 korul. es mar itt szetesik a front hang amugy, tul nagy a tavolsag a frontok es a center kozott. hangatereszto vaszon kellene emiatt."
Viszonylag nehezen becsültem a távolságokat a képen, de utána én is írtam, hogy inkább csak rakd fel a 2 frontodat a falra (leginkább konzolra, és akkor be tudod dönteni lefelé), és akkor a 2 szub mehet a 2 sarokba. Nyilván jobb lenne nem a sarokba... azt álmodjátok meg. Akár csinálhatsz 3 polcszigetet is, 2 szubnyi megszakítással
, bár az úgy talán kevésbé esztétikus. Nagy szívás, sok munka mindenképp, de ha kell, akkor kell. 
Mindenképp életképes alternatíva, ha elengeded a 2 szubos ötletet. Hányan szoktatok mozizni? Ketten-négyen? Az asszonyt valószínűleg nem annyira - vagy egyáltalán nem - érdekli a jó basszus, akkor meg beállítod magadra, és mindenki vidám. Ha viszont kell a 2... akkor "jól" szerintem csak a 2 sarokba lehet elhelyezni.
A kábelekkel amúgy mi is bénáztunk a hálószobában, mert hamarabb "meglett" a gipszkarton meg az esztrich is, minthogy a surroundokhoz el lett volna vezetve a kábel. Végül körbement a szegőben (kb. +3-4 m), ráadásul az erkélyajtó miatt tovább kellett vele bénázni (ott nem is igazán jó a laminált).
Még egy opció, bár ehhez én már végképp nem értek. Vannak falba szerelhető, meg infinite baffle subwooferek. Azokon még esetleg lehet agyalni, de mindenképp macerás ügy az is. Akár úgy működhetnének, hogy konkrétan a vászonig (vagy még kijjebb) felhúzol egy gipszkarton falat, és akkor amögé mehetne minden. Hogyha a polc szélénél lenne a fal, akkor tök menő süllyesztett polcaid lennének.
(És akkor már hangáteresztő vászon + LCR
; csak a pénz szab határt.) -
bteebi
veterán
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
Ne vegye annak, bár nem ideális a megfogalmazás. Nem rossz ez a kép se, de ez nem is "profi". (És épp ezért fura is, hogy azzal foglalkozott, hogy a projektor képe jól nézzen ki, de a megvilágítással már nem.) Persze egy profi fotós se mindig akar profi képet csinálni; amit csinált, az mindenképp fit for purpose. Maga a szoba amúgy tényleg jó. Meg az a gipszkarton polc is, csak sajna pont nem igazán kompatibilis a céljaival.

A galériájában lévő képek viszont nagyon jók.

-
bteebi
veterán
Btw, ha már TV. Múltkor nagyon erősen elgondolkoztam egy TCL 75C9K mini LED TV beszerzésén. Nagyon tetszett, mert 4000 dimming zónát és 6500 nites peak brightnesst tud, és a tesztekben is jól szerepelt. Tavaly black fridaykor 625k-ig csökkent az ára (azóta amúgy újra annyi), és gondolkoztam rajta, hogy megvegyük-e a nappalinkba. Egy 65"-os QD-LCD Hisense-t váltott volna, ami 150 vagy 180 zónás. (Végül amúgy nem vettük meg akkor, de talán jobb is így.)
Aztán utána decemberben valamiért bementem a médiásba, és ott láttam egy 75C6K-t (az jelenleg 350k). Nyilván nem volt ideális a környezet, de annak is meglepően szép képe volt, és nem jött ki - pedig nagyon próbáltam figyelni - a jóval kevesebb dimming zone-ból adódó hátránya. Oké, csak demóanyag ment rajta, de még abban is voltak nagyon kontrasztos, gyakorlatilag fekete-fehér (talán jég vagy hó) részek, és egész közelről se láttam rajta hibát (mondjuk lehet, hogy már csak a megvilágítás miatt se látszott, és otthon azért kijött volna).
-
bteebi
veterán
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
Amúgy elsőre nem TV-nek néztem, de mondom annak nem lehet ilyen jó a képe.
Ha profi fotós lenne, akkor amúgy nem vakuval vagy ilyen megvilágítással fotózott volna. Erősek, élesek az árnyékok.A kép alapján (nekem) nehéz megbecsülni, de ez talán 100-120"-os képméret lehet. Oké, elég-nagyon drága lenne TV-ben, de attól még/már van olyan (mondjuk akkor persze nem ilyen a keret, de az akár utólag is lehetne felcuppantva, akár dizájnnak is). 98"-os TCL már van 500k-ért, 100"-os Hisense meg 630k-ért. 100" fölött mondjuk már durvulnak az árak, de van 115"-os TV is. És még az se lenne drágább, mint egy olyan projektor, aminek ehhez hasonló képe lenne.

Úgy 6-7 éve az utolsó angol munkahelyemre vettek egy 85 vagy 88"-os Sony LCD TV-t; akkor még egy régi, gagyi 40"-os Samu TV-nk volt (talán 35 fontért vettük?
de teljesen jó volt; itthon akkor még 55"-os LG-nk volt). Én szeretem a hatalmas kijelzőket, de az kb. ijesztően nagy volt, alig fért be az étkezőbe (és ott is gond volt már a magassága miatt).Amúgy ha meg vászon, akkor legyen (lehetne) akusztikailag transzparens, és mehetne mögé legalább a center (bár akkor nyilván veszít az ember a mélységen), de akár még LCR-t is lehetne használni.
-
bteebi
veterán
válasz
ctrlaltdel13
üzenetére
Az projektor lenne? Ilyen képpel?

-
bteebi
veterán
Jó, hát ez így tényleg nem evidens. Én valószínűleg - viccen kívül - megbontanám a gipszkarton polcot a 2 szélén, és akkor oda mehetnének be álló frontok. Az se full ideális... de ez van. Brutál nagy ez a TV. (Mi a típusa?) A center is eléggé lent van (mondjuk amúgy nálam is), de legalább meg van döntve.
Hol van most a szub? Ott a kanapé mögött? Lehet, hogy megkockáztatnám azt, hogy a másik szubot jobbra, a függöny környékére tenném. Persze sajnos tényleg brutál nagy egy "valamire való" subwoofer, innen meg nehéz felbecsülni, hogy mennyire lehetne elférni tőlük.
Viszont azt tényleg megcsinálhatnád, hogy a 2 bookshelf felmenne a falra, konzolra (vagy akár a center is, bár azzal talán macerásabb lenne), és akkor ha megbontod a polcot a két szélén, akkor oda, nagyjából a bookshelfek alá bemehetne a 2 szub. Nem ideális, de még talán ez lenne a legkevésbé fájó.
-
bteebi
veterán
"mondjuk felrakhatnek a kb. 60 cm magas gipszkarton polcomra egy allo monitor audio 6g-t is, de eleg hulyen nezne ki, meg tul magasan lenne a magassugarzo."
Ha van elég hely, akkor fektesd el.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#91917: Nagynak nagy, de most már azt is tudjuk, hogy mégiscsak elférne abból is 2. Szóval eddig csak a felesleges terelés, kifogáskeresés ment.
Ha elfér az egyik oldalon, akkor el kell férnie a másikon is.
(Oké, nem, de vegyük úgy, hogy de.) Amúgy ha már visszaküldöd nekik az SPL-120-at, nem tudnál ugyanott pl. SPL-150-et venni? Persze nem tudom, hogy azuk is van-e (mintha nem lenne). Vagy bármi mást, ami méretben/teljesítményben jobban megy az R-115SW mellé. -
bteebi
veterán
válasz
dethroner
üzenetére
Elvileg jól csináltad. A HDMI kontroll alatt a CEC-re gondolsz? Működik a hangerő állítás az erősítőn a TV távjával? (Nem lehet, hogy csak nagyon halkra, vagy konkrétan 0-ra van véve alapból, és az a baj?) Az erősítő a megfelelő (TV) forrásra van kapcsolva? Amúgy lehet akár bug is, amin egy áramtalanítás talán segíthet.
-
bteebi
veterán
Leginkább a méret (~15 m2), belógó bejárati lépcső, 240-es belmagasság (rendesen beépítve inkább 220-230 lesz) Atmoshoz. Akartam olyat is, hogy 2 pincehelyiség egybe legyen nyitva, de jó eséllyel nem lehetne megcsinálni (kb. 40-50 centi vastag, beton/kő falat kellene elbontani a konyha alatt).
A kinti garázs meg nyilván szívás lenne, mert messze van, bár az izolációjának előnye is lenne. Tényleg senkit se zavarna a házban, méretre remek lenne, akár házibulikhoz is, de oda kellene még áram meg fűtés, meg igazából víz (WC) is. Szóval sok szempontból praktikátlan, és baromi drága is lenne a kivitelezése. Amúgy bent is volt egy garázsrész, sokáig azt szerettem volna házimozi szobának. Az kb. 3,5×7 méter (elég keskeny sajnos), de a végén van egy lejárat a gépész helyiséghez (és a felette lévő lépcső is belóg oda is), emiatt azon a végén még 3 méter széles se lenne. A másik vége meg ablak+ajtó. És oldalról (is) nyitott.

A tetőtér az meg tetőtér. Az ablakok felől kb. 220-230 centinél indul a tető (ami még erősen lejjebb fog jönni a szigeteléssel), és van több belógó gerenda. A mérete elég jó lenne, mert van vagy 7-7,5 méter hosszú, a szélessége meg talán vagy 470 centi, de a székoszlopok ("gerendák") talán úgy 130-340 arányban megosztják sajnos, és rengeteg az üvegfelület, meg erősen szabálytalan az alakja már csak azért is, mert félszint. Ennek ellenére valószínűleg idővel ott lesz majd egy rendes atmosos rendszer kiépítve, jobb esetben infinite baffle subwooferekkel és projektorral.
A hangerőtől annyira nem félek. Ha eljutok oda majd valamikor, hogy tényleg "mozizhassak", akkor vagy a gyerekek nélkül leszek-leszünk otthon
, vagy már majd ők is néz(het)nek filmeket. De mindenhol van gipszkarton mennyezet is, és bár nem tökéletes a hangszigetelés (alváshoz nem lenne elég jó), de elvben nem nagyon zavaró. -
bteebi
veterán
Mi nemrég költöztünk, úgyhogy valamivel egyszerűbb volt a helyzetünk ilyen szempontból. Én is akartam alagsorba, meg garázsba is elpakolni A házimozit, de sehogy se kivitelezhető (legalább 1, de inkább 2 dimenzió rossz-nagyon rossz a 3-ból). Így egyelőre van nappali és hálószoba, mindkettő némi kompromisszummal (de amúgy a legnagyobb kompromisszum a 3 gyerek meg a ~0 szabadidő
). Papíron a tetőtérben lehetne majd talán jobb a helyzet, vagy egy kinti garázs átalakításával (ha nagyon akarnám, az 40 m2-nél nagyobb is lehetne... csak minek), de egyelőre se idő, se kedv, se lóvé. 
-
bteebi
veterán
A szub szempontjából nincs baj a szoba közepével.
A downgradelés meg a valamit valamiért kategória. Ha fixen nem elég jó a (két) SPL-120, akkor ne legyen az. De amúgy minden normális ember a házimozija köré építi a nappaliját, és nem fordítva.
Le kell játszani az asszonnyal, ki kell dobni egy gardróbszekrényt vagy egy komódot, és problem solved. 
-
bteebi
veterán
Akkor meg csak simán vegyél még egy SPL-120-at. Kösd ki az R-115SW-t, nézd meg, hogy elég lenne-e mélységben/hangerőben az SPL-120 is (nyilván kisebb és gyengébb, mint az R-115SW, meg nem megy annyira mélyre). De amúgy valami egzotikusabb helyre se férne el egy második 15"-os subwoofer? Kanapé mögé, vagy (jobb híján) sarokba/oldalra?
#91867: 5,2×3,8 m téglalap, vagy nonfigi/trapéz?
Nem olyan kicsi az, sőt. Az arányai is egész jók. Persze ehetne szélesebb, de erre (is) jó az akusztikai kezelés. 
-
bteebi
veterán
válasz
tranceplanet
üzenetére
Egyébként tényleg nem tűnik rossznak az az UFO. Tized(vagy inkább huszad)áron még lehet, hogy én is vennék belőle. Ha meg úgy nézed, hogy sokan akár százezreket kifizetnek egy méter hangfalkábelért, akkor már nem is olyan drága.

-
bteebi
veterán
Ez amúgy egy rendkívül praktikus, "filléres" megoldás. Nagyon olcsó (konkrétan szart se ér), viszont masszív, többször is felhasználható, ráadásul ha már nem kell, akkor se kell kidobni, mert lehet belőle (már az összesből - 8 db) venni vagy 5 db facsavart, esetleg egy harmad vizes zsömlét.
Én amúgy némi eséllyel valami gumi(belső)t, esetleg polifoam darabot tennék alá (mondjuk az nem a legjobb, mert besüpped, de azért megfogja). Esetlegesen valami hasonló filcpárnát. Nekünk majdnem minden (bútor) alatt van (hangfal alatt mondjuk pont nincs). Még nagyobb bútorok is egész jól csúsztathatóak rajta (ami nyilván hátrány is lehet). De bármi jó, ami nem mállik, és nem hagy nyomot a padlón/szőnyegen, valamelyest puha, de azért még nem szakítja át a tüske.
Alkalomadtán egy a #91714-ben is felvetett tüskealátét. Nyilván az a legtutibb, ráadásul nagyon stabil megoldás. Mondjuk én valószínűleg még az alá is vágnék méretre filcet. 
-
bteebi
veterán
válasz
dethroner
üzenetére
Nem maradt benne a hangfal csatlakozójában a műanyag/gumidugó (urambocsá' nincs beletörve)? Néha olyan, hogy teljesen elfedi a csatlakozót, néha pedig csak egy gyűrű körbe, ami leszűkíti. Azokat ki kell szedni. Mondjuk képek alapján a Magnatoknál az egész csatlakozót befedi a dugó, de egyébként a csatlakozó standard méretűnek tűnik. Bele kellene mennie annak a banándugónak.

-
bteebi
veterán
válasz
balou84
üzenetére
Köszi a tippeket.
Van Amazon fiókom, bár leginkább akkor használtam, amikor még kint éltünk Angliában - nem most volt. Amúgy az az X2800H is nagyon szimpi annyiért. Kár, hogy az még nem tud Diracot.
200k-ra már kifizetném azt a ~700 dollárt (bár az úgy már talán a DLBC). -
bteebi
veterán
válasz
balou84
üzenetére
Uhh, az nagyon jó ár (volt) érte. Most nincs dedikáltan szükségem erősítőre, "csak" jó lenne még egy (valamivel) "jobb", Dirac-képes... de akkor egyelőre nem. Mondjuk ha még a Dirac árát is hozzáadom, akkor azért már nem lenne annyira olcsó 840 euróért se. Persze még mindig sokkal jobb, mint a hazai ~1270 eurós ár. Szívem szerint mondjuk leginkább X4800-at vennék, ha vennék, de az meg tényleg nagyon drága alapból is (840 kHUF, 2230 euró).
-
bteebi
veterán
válasz
eL Geri
üzenetére
Szerintem teljes filmet még egyik rendszerrel se néztem végig. Vagy csak jeleneteket, vagy az asszony bealudt... vagy én is.
Mondjuk egyszer talán valamit megnéztünk közösen (vagyis ő bealudt, de legalább nem a szokásos ~10 perc után, mert volt vagy fél óra is, mert felébresztettem), de az talán valami romantikus szar volt, mert nem akart jó hangú filmet nézni.
Mondjuk amúgy nem volt szar, mert valami történelmi/dráma jellegű volt, de azért nem egy akciófilm. Mondjuk az mindenképp felüdülés az előző ~20 évhez képest (addig gyakorlatilag várakoztam, pedig már volt olyan szett is, ami előtte már vagy 5 éve megvolt), hogy most már legalább elvi síkon lehet rendesen filmet nézni (ha egyik gyerek sincs ott... talán havonta egyszer-kétszer), mert nincsenek falszomszédok. Csak ha nincs gyerek, akkor vagy valami dolgunk van, vagy alszunk. 
#91634: A JBL 8340A nem is olyan nagyon drága használtan, vagy legalábbis láttam párat jó áron. Lehet, hogy a tetőtérbe majd valamikor olyanokat (vagyis inkább ahhoz hasonlókat) veszek. Van Miskolcon egy gyrosozó, vettek oda néhányat (talán nem pont ezt a típust), gondolom az egyik moziból. Szépen szól önmagában is.
-
bteebi
veterán
válasz
eL Geri
üzenetére
Felesleges búslakodni. Ha szereted úgy, ahogy most van, akkor (neked) JÓ. Örülj neki. Ezzel sokkal előrébb vagy, mint néhány ember, akiknek akár több millás rendszere van.
Nem az a lényeg, hogy más többér' vesz-e egy tápcsatlakozót, mint amennyibe a te rendszered került, vagy hogy full ideális esetben mennyire jó nálad a hang. Ha tetszik, akkor tetszik. Ha (még) jobb lenne... akkor meg még jobban tetszene. Azért a Monitor Audiora majd ruházz be, ha lesz rá lehetőséged.
Akár használtan is. Addig meg használd azt örömmel, amid van.Wharfedale-jeim nekem is vannak, ráadásul a sokak által fikázott Diamond 8. Tényleg nem egy matyóhímzés, de 5.0-ban 50 (ötven) fontért vettem Angliában, nagyjából hibátlanul, bár hangszórórácsok nélkül.
(Pár sarok le volt ütve, meg az egyik frontba beledobhattak valami apró műanyagot
, de mindegyik membrán ép volt.) Utána vettem egy Denon 1911-et, majd egy SW-150-es szubot 150 fontért (itthon akkor már/még 100 ezer volt, Angliában újonnan nem volt 60k), meg Cambridge Audio 3.0-t. Sőt, aztán egy kompakt Tannoy 5.1-et (8"-os subbal). Azt rákötöttem a gagyibb Onkyo erősítőmre, és meglepően szépen szóltak.
Mondjuk vagy 60-70 Hz alatt meghaltak, de afölött nagyon jó volt.És hogy miért vettem ennyi
szartcuccot? Mert olcsó volt, és ki akartam próbálni. Még ha nem is nagyon volt lehetőségem se igazi próbára, se igazi beállításra (bemérő mikrofonom se volt, nem adtak a Denonhoz). Azóta én már a (szintén angol vásárlás) B&W-immel, 2 db R-115SW-vel (még 400k-ért vettem 5 éve BF-kor, utána már itthon kifuttatták), meg egy nemrég vásárolt TX-RZ50-nel nagyjából megvagyok. Biztos lehetne jobb, sőt idővel lesz is majd. De tetszenek, és az a lényeg. És végre először az életemben, alig 20 év várakozás után rendesen használhatom is őket - legalább néha, ha épp nincs otthon senki.
Alapvetően 2 jó (jellegű) rendszert próbálok majd fenntartani, a hálónkban meg a nappaliban. Utóbbiban most a "leselejtezett" Yamaha RX-A1060-nal van a korábbi (alap) Cambridge Audio, meg a 2 Wharfedale front surroundnak. Egész elfogadhatóan szól az is. -
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
Annyira nagyon hangosan azért nem. Az erőlködőn mondjuk 60-65, dB-ben leginkább talán 70-75(-80) lehet; néha, ha épp nincs a közelben senki, akkor talán elmegyek vele 85 közelébe is. Az asszonynak már az alja is sok
. Azt még ő is mondta már a mostani rendszerre, hogy "szépen szól" (nem egy mély szakmai elemzés), pedig ő végképp nem ért hozzá... meg nem is érdekli.
Nyilván nála más a baseline, meg azért nálam se nagyon magas, mert nagyon sok tapasztalatra még nem volt lehetőség (tavaly költöztünk kertes házba).Akusztikailag szuboptimális a szoba, mert bár nem túl kicsi (talán ~23 m2), de majdnem négyzet alapú, és a korábbi Yamaha (RX-A1060) erőlködő nem sokat tudott kezdeni a subwooferrel. Jelen állapotban már sokkal jobb a helyzet (pedig csak sima Dirac, nem DLBC); így már legalább lehet használni anélkül, hogy ~35-40 Hz körül lenne egy hatalmas kiemelés.
-
bteebi
veterán
válasz
VoidXs
üzenetére
"A reviewerek vagy a több terméket használt vevők mondják ezt?"
(Többnyire) igen. De tény, az ASR eléggé lehúzta. Emiatt annak idején gondolkodtam is sokat azon, hogy meg merjem-e venni (nem tudom, hogy azóta bármit heggesztettek-e rakta, vagy ugyanaz, mint 2022-ben volt), de végül az általános pozitív vélemények, és a remek ár/érték aránya miatt belevágtam, és (egyelőre) nem bántam meg.
Nekem, egyelőre megfelel, a Dirac rengeteget dob rajta. Összességében kb. 480k-ba fájt. Hálószobába simán jó. Denonban jóval drágább lett volna Dirac-kal együtt. Ha nem ezt vettem volna, akkor talán az X4800-at... de az egy kicsivel többe kerül.
Eddig amúgy többet hallgattam vele zenét, mint néztem filmet, a szintén lehúzott B&W 603-asaimmal (S2) kifejezetten szeretem, még ha magasban tényleg tud nem jó lenni. -
bteebi
veterán
válasz
ftamas0201
üzenetére
Nyilván tényleg nem ideális a helyzet (kis belmagasság, nyílászárók, radiátor, klíma, közeli falak, keskeny rész), de azért természetesen lehet(ne) jobb a leendő hangminőséged. Sok a közeli kemény, visszaverődést okozó felület, de ha opcionálisan pár helyre teszel akár DIY akusztikai paneleket, meg valami rohadt nagy, vastag függönyt az ablak/radiátor elé, akkor azért nem lesz annyira rossz a hangod. A jobb frontodat ne zárd be annyira (nem tudnád a mellette lévő ~komódot valahova odébb tenni, akár az ajtótól jobbra?), meg egy kicsit húzd előrébb a kanapét is; mélységed elég sok van.
Ha csak az 5.0-ra lenne 300k-d, akkor használtan abból már egész korrektet lehetne venni. Én leginkább Monitor Audiot vennék (bár azt nem gyakran adják el - nem véletlenül, de azért lehet keresgélni, résen lenni), erősítőnek meg valami újabb Denont, Marantzot, Yamahát, de akár Sonyt, Onkyot vagy Pioneert. Szét kell nézni, mert nyilván vannak nagyon jó, de valamivel rosszabb modellek is; mindig érdemes rákeresni valamilyen tesztre. Valószínűleg nagyon sok pénzed nem lesz (szánva) erősítőre, de ha veszel, akkor 100, de inkább 150k-t legalább próbálj meg költeni rá, annyiért azért már vannak újabbak is (5-6 évesek, HDMI 2.0-val), amik sok új fícsört (pl. Bluetooth, streamingelés, WiFi) is tudnak valami alapabb szobakorrekció mellett.
A Hardveraprón nézelődj, lehetőleg a hangfal szettek vagy a komplett rendszerek között - ez utóbbi esetben könnyebb kipróbálni is vásárlás előtt, hogy tetszik-e vagy sem. Jó keresgélést!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Yettel topik
- Sweet.tv - internetes TV
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Spellforce 3
- Elektromos autók - motorok
- Milyen TV-t vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol Starfield extrákkal garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15 128GB fekete
- HP EliteBook 755 G5 15,6" Ryzen 3 pro 2300U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ellenkező esetben akkor lehetne minden billentyű felirat nélkül is, vagy ugyanazzal a felirattal, mert hát "úgyis tudod", meg "eleve vakon gépelsz".
Az megmutatja, hogy legalább egy mikrofon hall-e különbséget. Egyszerre nyilván csak egy hangfallal mérj, és ugyanolyan körülmények között. Én lehet, hogy megpróbálnám a tweetertől fix 1-2 m-re tenni a mikrofont, és úgy megnézni, hogy mit csinál (ha nagyon menő vagy, akár több tengelyen kívüli helyről is, pl. ±30° mondjuk azt tudni kellene elég pontosan kimérni).
8-10 kHz fölött kevés dB nem feltétlenül olyan vészes, 3-4 kHz-nél ±10 azért már érdemben számítana. De valószínűleg ekkora gond nincs, mert akkor már feltűnt volna.
(nem, nyilván nincs).
Akit esetleg érint, az itthon most 470-re leakciózott RP-1400 SW (bár amúgy az is inkább 530k) ugyanezen a francia oldalon csak 358 ezer - not bad. Az RP-1600 SW Romániából meg 485k (bár itthon az ugyanúgy 530k, mint az RP-1400 SW).

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hangfalaknál elgondolkozhatnál a Monitor Audioban, akár Bronze, akár Silver (esetleg SVS Prime). Egy Silver 5.0 szett is beszerezhető lehet 1 millió alatt, egy egész élhető subwoofer meg talán 300-350k. (Persze akkor már lehetne jobb az erősítő is... sajnos gyorsan skálázódnak felfelé a dolgok.)

De így már értem, hogy miért nem láttam.
Pláne úgy, hogy az újonnan most pont háromszor annyiba kerül.
.)

Vagy esetleg valami ragasztó?