- Prohardver app (nem hivatalos)
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Légies iPhone halvány színei
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- 8300 mAh, maradhat?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raggie
őstag
válasz
Drizzt01 #1344 üzenetére
A sima CF-el is gondok vannak folyton nemhogy egy olyan projekttel ami egyik gyártónak sem az érdeke ezért valami kis cég fejlesztgeti ha még fejlesztgeti egyáltalán.
Én tuti nem fognék bele.
Ha kell a physiccs akkor vegyen egy nVidia kártyát, ha meg nem, akkor egy ATI-t!
-
Raggie
őstag
válasz
dergander #1267 üzenetére
Nekem is 1,06-on van(elnéztem az előző posztban).
mem:1,65V
Vtt: 1,06-vAz előző hsz-ben említett 0,5V-os szabály egyébként megdőlni látszik az IvyBridge-nél. Körülnéztem kicsit és több fórumon is rengeteg ember hagyja Auto-n a Vtt feszültséget, ami 1,06-1,08-ig viszi fel általában egy 1,65-ös XMP profilnál. Mindenki stabil működésekről írt. Szóval sztem ne aggódj.
Ha tényleg a maximális biztonságra és az alkatrészek 10éves élettartamára törekszel, akkor viszont fogadd meg HSM tanácsát és ne vidd 1,55V fölé sokkal a RAM-okat. Hagyd az XMP-t és használd 1800MHz körül.
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
Geil Leggera EVO 2133MHz C11-es ram, 1,65V-on, intel memoria vezérlő 1,56V-on. Atomstabilan megy 1 éve.
GA-Z77-D3H lap.nem tudom, hogy ez valóban károsít-e valamilyen proci alkatrészt, de én azt olvastam, amíg utánaemeled a memvezérlőt úgy, hogy ne legyen 0,1 V-nál több különbség a ram és a vezérlő között addig okés. A mem vezérlőnek a maximuma az 1,57 szerintem, nem a memóriának.
két-három évente meg úgyis kell cserélni konfigot, addig meg bírja!
-
Raggie
őstag
Háát. Árgép szerint: hajszállal többe kerül, cserébe hajszállal jobb. Én inkább így fogalmaznék.
Sztem csak a pénz döntsön nálad. Ha rá tudod költeni azt a pár ezressel többet (vagy netán kifogsz valami jó ajánlatot) akkor vedd az újabbat, ha nem akkor meg vedd az IB-t és a különbözetet inkább sörözd el!
-
Raggie
őstag
Esetlegesen annyi előnyt lehetne említeni, hogy az új tokozásba(1150) még egy generáció lehet hogy bele fog menni, de az 1155-nek már tuti vége(az IB az uccsó).
Bár ezekkel az IB procikkal már simán ki lehet húzni két-három generáció váltást, akkor meg már úgyis új deszka is kell majd.
-
Raggie
őstag
válasz
Core2duo6600 #1091 üzenetére
Nincs DVI kábelem
, csak a Dell-el simán megy. Valszeg azzal lesz problémája a kártyának, hogy ha egyszerre van használva rajta az analóg kimenet meg egy digitális. Mindegy, igazából együtt tudok vele élni, hogy 10 másodperccel tovább tart amíg bekapcsol.
-
Raggie
őstag
Szervusztok! Jelentkezett egy új jelenség a gépemnél és szeretnék tanácsot kérni. Nem biztos, hogy jó helyen teszem fel a kérdést, de max átirányítotok!
A konfigurációm:
BeQuiet Straight Power 580W-os táp
Z77-D3H alaplap
i5-3570k proci
8GB Geil DDR3 2133MHz RAM
Sapphire HD7950 OC vga
Egy Caviar blue 1TB wincsi
és egy Samsung 840 120GB-os SSD
5 venti a házban, ennyi.Namost eddig volt egy 19"-os 4:3-as monitorom, VGA kábellel a kártyára kötve. Semmi gond.
Most vettem egy Dell U2312MH 23"-os fHD monitort DisplayPort-al a kártyára kötve és mindkettőt használom kiterjesztett asztallal.
Ez az egyetlen dolog ami változott.Miután bekötöttem az új monitort a gépem minden nap első bootoláskor 3x-4x próbálkozik és csak utána bootol be.
-Első alkalommal UEFI képernyőig jut, de azon már nem jelenik meg semmi, csak a Gigabyte UEFI felirat felül és nagy kékség. Második harmadik próbálkozásnál a képernyők feketék maradnak, majd negyedikre elindul a gép mintha mi sem történt volna, semmi hibát nem jelez sem a BIOS, sem a windows.
Mi a franc lehet ez?-túlterheli a kezdőárammal az elektromos hálózatot a plusz egy monitor?
-hibás a vga és ez dob hibát a második rákötött monitornál?
-hibás a monitor (ez visszahathat egyáltalán a gépre így?)?
Igazából egyik fenti választás sem magyarázná meg, hogy a negyedik indulásra miért indul el minden további nélkül a gép... -
Raggie
őstag
HaIDE-ben installáltad a Win-t, akkor nem fog elindulni AHCI-ben csak úgy.
ELSŐ BEKEZDÉST OLVASD EL. (az első képig)
-
Raggie
őstag
Itt látható pontosan, hogy neked melyik csati milyen vezérlésű.
(amit én az előző hosszú posztban írtam az nem teljesen jó a te alaplapodhoz, az az enyémnek a koisztása: Z77-D3H)Láthatod, hogy nálad:
-1-es és 4-es csati feszültség szabályozott (ráadásul a 4-es lehet hogy csak max feszen megy és nem variálódik mert nincs a pinek között semmilyen speed control)
-2-es és 3-as PWM-esELNÉZÉST AZ ELŐZŐ FÉLRE INFORMÁLÁSÉRT!
-
Raggie
őstag
"Az egyetlen jó megoldás továbbra is a jól megtervezett ház/hűtés fix fordulatú (akár potival beállított) ventikkel."
Ezt mondtam én is ám.
@(#1031) brd: Király. És akkor nincs b@szakodás driverekkel meg ilyenek?!
@(#1037) Hoorus: Honnan olvasod le ezeket a SysFan tag-eket? Csak mert az alaplapod leírása szerint azok vannak amiket én írtam (CPUFan, Sysfan 1,2,3) tehát nincs pl 4-es.
Hoppá szorri rosszul olvastam: van mégis! -
Raggie
őstag
Azt azért gondoltam, hogy az adott sávok jó helyre mennek, csak arra voltam kíváncsi, hogy pl játékban tud-e térhatású hangot(amerről lőnek onnan hallod meg ilyenek), valamint hogy a minősége milyen akkor ha mind a 6 csatorna ki van rajta használva. De ezek szerint a minőséggel nincs probléma.
-
Raggie
őstag
Most így visszaolvasva én sem tudom a vízhűtést honnan vettem. Ma mindent benézek...
A 8cm-es ventimérettel mondtad ki a kulcsszót. Ezt nem tudtam. Azt tényleg járatni kell, hogy vigyen levegőt, bár én tuti lecserélném mielőbb, mert az amúgy sem erre való(én 12-14cmes ventikkel operálok). Mindegy, zárjuk le a témát.
Arra vagyok kíváncsi, hogy pl filmeknél és játékoknál kijön-e rendesen a 3D hangzás az alaplapi kártyával.
-
Raggie
őstag
Kezdjük nagyon szétoffolni a topicot...
Ha már van vized, miért nem vizezed lea VGA-t és akkor kész!Lehet hogy neked a lelkednek jóttesz, hogy szabályozódnak ezeknek a hőmérsékletétől a házventik, de próbáld ke hogy minimumon járatod az összeset egy napig, majd járasd maximumon egy napig. Alig lesz különbség(jó, mondjuk ez függ a háztól meg a ventik számától is).
HDD-k hőmérséklet különbsége 2-3 fokon belül lesz az biztos.
A VGA hőmérséklet sem hiszem, hogy 4-5 foknál többet változzon.Magyarán egy nagyon szűk sávra kell belőni a ventik szabályzását, ami azt fogja eredményezni, hogy majdnem mindig vagy alacsony fordulaton fognak menni, vagy maxon. Persze ez ízlések és pofonok kérdés, ha valaki szereti hallgatni, hogy állandóan variálódik a ventik hangja annak lehet, hogy ez így jó, de sztem sokkal egyszerűbb egyszer jól belőni valahol középre és kész.
On: még mindig nincs senkinek érdemi tapasztalata az integrált VIA hangkarival és 5.1-es hangrendszerrel? Érdekelnének a tapasztalatok, mert tervezek venni és nem tudom mindenképpen kell-e számoljak külső hangkártya vételével vagy azt a pénzt inkább ráfordíthatom a hangrendszerre.
-
Raggie
őstag
Ha mindenképp szabályozgatni akarja az ember a házventijeit is akkor sztem vegyen 5-6k ért egy 4-5 ventis külső potis szabályozót.
BIOS>M.I.T.>PC Helath Status>system fan control>Manual
ezután a PWM control-ban egészen le lehet venni a fordulatszámot. (nekem majdnem megálltak a ventijeim pl a legalacsonyabbal) Szóval lehet ott BIOS-ben is halk hűtést beállítani. De már a "sima" silent-nek is elég halknak kellene lennie, ha az nem halk, akkor nem jó ventiket használsz.Az tény, hogy a VGA vagy a hdd hőmérsékletét nem veszik figyelembe, de nem is nagyon kell. Az egész ház belső hőmérsékletét aránylag jól tükrözi a mainboard temp, és ezeknek a ventiknek csak ezért kell felelniük. Ha az általuk belőtt fordulat nem elég valamilyen alkatrésznek, akkor feljebb veszed a szabályzást és kész. De mondom, hogy ha tényleg minden alkatrészre külön akar figyelni az ember akkor csak a potis állító jöhet szóba, mivel pl a VGA/HDD hőmérséklete nem nagyon függ a CPU-étól, tehát az a megoldás sem jó, hogy mindent arra a csatlakozóra köt az ember(vagy annak a hőmérséklete alapján szabályozza).
-
Raggie
őstag
A lap 3 ventit kezel PWM-es módszerrel a negyediket feszültség állítással.
Így vannak feliratozva az alaplapon:
CPU FAN (programokban SysFAN_0) - PWM-es processzorhűtőre, ezt a proci hőmérséklete szerint szabályozódik szépen
SysFAN_1 (programokban SysFAN_1) - feszültségállítós (3 pin-es venticsatlakozó kell hozzá!)
SysFan_2 (programokban SysFAN_2) - PWM-es
SysFan_3 (programokban SysFAN_3) - PWM-esNos mindenkinek aki a rendszer ventillátorokat(sysfan 1-3) is folyton szabályozgatni akarják: NEM KELL. Ezt az alaplap a mainboard temp hőmérséklete alapján maga megteszi. Azaz ezeknek a ventiknek a feladata nem az, hogy ha a cpu melegszik jobban pörögjenek. Ezek csupán a házba juttatják be a friss levegőt és ki onnan a meleg levegőt. Alig(1-2 fok) van hatással a procira hogy pörgetitek őket maxon vagy hagyjátok hogy az alaplap szépen magától állítsa őket.
Én nem javasolnék mindenféle windows alól működő ventivezérlő programmal vezérelni ezeket a ventiket. Nem erre lettek kitalálva.
Válaszolva a kérdésedre: a BIOS-ban be tudsz állítani két féle előre programozott ventiprofilt (Silent és Normal) ezek azt jelentik, hogy kb 50%-on vagy 75%-on menjenek a házventik alapból, majd 35 vagy 40 fokos alplapnál szépen elkezdi emelni őket fokozatosan. (én személy szerint a Silet-et használom 5db házventivel és hangtalanul hűvös a gép
) Vagy van a kézi beállítás, ahol PWMszázalék/fok-ban tudod megadni a ventiprofil meredekségét(ezt a meredekséget ő alkalmazza a feszültség állítósra is!). Szerintem elég korrekt.
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
Köszi, azt én is találtam, de inkább nem akarom rátenni. Proci/VGA tuningnál mondták többen is, hogy az F17-es BIOS stabilabb volt és esetenkéánt kevesebb fesszel is beérte (a procim feszültségét sokallom kicsit 4,3GHz-nél 1,275 V).
De végülis így is elég jó a teljesítmény, a hőfokok meg csak Lynx-ben mennek 90 közelébe bármilyen reális terhelésnél a 70 a nagyonmax, úgyhogy lehet, hogy nem variálok semmit hanem marad így ahogy van!@brd:mondjuk ez azért is fordulhat elő, mert az E8400-asod nem támogatja még az AVX-et. Az AVX nélküli Lynx valóban kevésbé fűt mint a Prime, de az AVX-es kb 5-8 fokkal melegebbre hajtja az új intel procikat általában.
-
Raggie
őstag
Hát eleve ami itt volt említve azt én is tapasztaltam (lynx-AVX a hűtés tesztelésére jó, Prime vagy OCCT a stabilitásra), de mondhatnék más területről is példát: HD7950 túlhajtásánál is egy Cry3 ami 100%-on járatja a gpu-t simán stabil, hőfokok 70-80 celsius környékén, egy WoT 40%-os gpu terheléssel még több feszültséget kér(lefagyogat) pedig hőfokok csak 50-60 celsius környékén. Más-más program más részeit terheli jobban a hardvernek, esetenkánt úgy is hogy az összterhelés más tendenciát mutat.
De ez már nagyon off.
Más: még mindig nem tudom honnan tudnék F17-es BIOS-t letölteni Z77-D3H lapomhoz...
Valaki??
-
Raggie
őstag
Sziasztok. Szeretnék BIOS-t frissíteni, de nem az F18-asat, mert arra többen is írtátok, hogy nem a legjobb hanem az F17-et szeretném rátenni a lapomra (Z77-D3H).
Honnan töltitek le a BIOS-t ha nem az éppen aktuálisan legfrissebbet akarjátok?
(esetleg valaki el tudná nekem küldeni a Z77-D3H F17es BIOS-át??)
-
Raggie
őstag
Más:
Lapom Z77-D3H és Geil leggera EVO 2133MHz ramjaim vannak 2x4Gb. Alapon CL10-11-11-30 ban mennek 2133MHz-en.Jelenleg 2400 MHz CL 11-13-13-34 beállításokkal használom. 2133 MHz-en a 10-11-10-28 még stabil volt. Melyik lehet az előnyösebb?
Valamint valakinek van Geil ramos OC tapasztalata a Z77-D3H-val?
-
Raggie
őstag
Szervusz! A Micro ATX méretet direkt választottad?
(ha igen, akkor nem tudom, hogy mik a szempontok: HTPC lesz? stb...)Ha nem, akkor egy i7-es alá illene azért minimum egy Z77-es chipsettel szerelt lap.
Ezekből a legolcsóbb ez: LINKHa kicsit húzni is akarnád a procit, minimum ezt ajánlanám: LINK
SZERK.: egyébként a te általad kinézett alaplap annyival tud többet, mint a társai, hogy van rajta egy plusz Marvell chip, ami miatt még két SATA 3 vincsit tud fogadni.
-
Raggie
őstag
Jéé tényleg... de durva! Ezt nem is tudtam, hogy létezik olyan alaplap ami CF-et tud, de SLI-t nem!
Azt hittem ilyen csak régen az ősidőkben volt...Szóval szerinted CF-ben nincs nagy különbség a kettő között? Ha jól értettem, akkor csak annyi a különbség, hogy a Z77X a crossfire-nél mindkettő PCI-E slotot 3.0-án tudja, a Z77 meg CF-nél visszavált mindkét használt PCI-E sloton a 2.0-ra. (ha tényleg csak ennyi, akkor valóban nincs sok különbség, lévén a 3.0-t nem nagyon használja ki még egy mai kártya sem).
-
Raggie
őstag
Próbált már valaki Z77-D3H-val crossfire-t?
Mennyivel tudhat kevesebbet, mint a Z77X-D3H?
Tudtok valami releváns tesztet vagy infót linkelni?Egyelőre nem aktuális, csak kiváncsiságból kérdezem.
-
Raggie
őstag
A prociventimmel nincs gondom, az elég jól szabályoz az automatikus PWM-el.
A házventiket meg én is silent-re fogom állítani. Normal-on 800/1000/1200-on megy a három venti (egyébként mindhárom CoolerMaster, csak az egyik voltage-es a másik kettő PWM-es). Ezt sem tudom, hogy miért különbözőek(így jó ez?), de igazából a lényeg a halk működés nekem, szóval kipróbálom majd Silent-en.
Egyébként a manual módban csak a PWM egyenes meredekségét tudom változtatni (X / fok°C). Azt kitesztelte már valaki, hogy ez a Normal/Silent kb melyik manuális beállításnak felel meg?
Más:
ha már feldobtátok ezt a potis venti szabályzást, akkor tudtok javasolni egy normális árú, jó potis szabályzót, ami kultúráltan néz ki és 3 házventit el tud szabályozgatni? -
Raggie
őstag
Ja, jó mert ők mind ultrán játszanak. Azt mondják, ha már csúcskártyájuk van, akkor fusson már el egy játék maxon (mondjuk ezt meg is értem, szerintem ez egy jogos elvárás).
Egy kis ON:
Z77 D3H lapom van. Külföldi fórumokon eltérő írásokat olvastam. Nyugtassatok meg, hogy nem csak a proci venti hanem mindhárom system fan is vezérelt (2db PWM és egy voltage vezérelt) csak azért nem változik nagyon a fordulatszámuk, mert az alaplap hőmérséklete számít és nem a CPU-é. Ugye?! -
Raggie
őstag
Egy-két dolgot tisztázzunk:
Az UEFI nem az oprendszer, nem is azt módosítja, nincs is köze hozzá.Az UEFI egy újabb fajta BIOS, amit mostanában kezdtek el használni az alaplapgyártók.
Az, hogy melyik az az UEFI mód és mit csinál speciel a bioszodban azt nem tudom, de az oprendszerhez nincs köze.
-
Raggie
őstag
Elég olcsón vettem (hardveraprón). 13k volt újonnan a 8Gb, ha 1600-asat veszek az pár ezressel lett volna csak olcsóbb.
Hát mindenesetre majd megpróbálom kihozni a maximumot belőlük 1,5V-on!(mondjuk ezt nem értem, hogy miért írják a gyártó honlapján ezeket a sorokat: "Designed for X79, Z77 and other major platforms" , "Intel XMP Ready" közvetlenül az után, hogy "Working Voltage : 1.65V"... na mindegy)
-
Raggie
őstag
-
Raggie
őstag
Szervusztok!
Z77-D3H lapot vettem frissen. Nemsokára fog belekerülni i5-3570K és egy 2X4Gb-s Geil Leggera 2133MHz CL10-es RAM szett.
linkKi tudom majd hajtani ezeket rendesen 2133 MHz-re?
Olvastam vissza a topikban és láttam, hogy majd BIOS-ban kell valamit bekapcsolnom, és a memória is "XMP ready" csak attól félek kicsit, hogy a gyártónál azt írják, hogy 1,65V a "working voltage". Ez nem lesz gond?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Xbox Series X|S
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gránit mosogató
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gumi és felni topik
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest