- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3828 üzenetére
Lehet hülye kérdés, de akkor miért olvastam már pár helyen itt, hogy az AHCI gyorsít a winyón az IDE módhoz képest, meg az NCQ is úgy megy?
Eddig soha nem használtam ezt az AHCI módot, de mivel ezeket olvastam itt róla, és lehetőségem van rá beállítani, ezért érdekel. Csak nem szeretném, hogy a rajta lévő adatok az átállítástól eltünjenek.
(Ha létezik master/slave kiosztás a satak-nál, elárulod melyik melyik? Nekm a master sata portokra a sata0, sata2, és sata 4 a tippem. A többi meg slave.)
Időközben újabb kérdés merült fel a gépfejlesztésnél: az 1333Mhz -es gyári procikat,mint pl egy E6750-es vinné még ez a lap? Pl 425 -ös FSB-vel meghajtva.
Vagy a cpu microcode-ját nem ismerné, és el se indulna vele? -
mh197
őstag
Sziasztok!
Újra itt
. Úgy néz ki, hogy lesz a lapomhoz 3 winyó, és egy IDE-s optikai. A winyók közül kettő tökegyforma, ami menne az ICH8R vezérlő sata 0 és sata 2 portjára, a harmadik winyó egy backup winyó (400Gb samsung, sata, NCQ), ami meg a gigabyte sata2 (jmicron) vezérlő sata portjaira menne. Az IDE portra meg az optikai egy mobil rackel.
A kérdések, amik felmerültek:
1. Az ICH8R vezérlő 6 db sata portja közül melyik slave, melyik master? Van még egyáltalán ilyen működési forma ezeknél a sata portoknál? Ha van, akkor a két egyforma winyó RAID0- ban menne, és két master sata portra szeretném kötni az ICH8R-en. Hová tegyem, melyik dugóba őket? (Korábbi ASUS lapomnál volt master/slave megkülönböztetés a sata portoknál, tehát gondolom itt is van?!
)
2. A gigabyte sata2 vezérlő vezérli az IDE csatit is a lapon, vagy az ICH8R-hez tartozik?
3. Ha korábbi alaplapokon a Backup 400-as samsung winyóm sima IDE módban volt csatlakoztatva, akkor ha most AHCI módra teszem a giga sata2 controllerjét, és úgy rakom rá a winyót, akkor bukom a winyón az adatokat, vagy sem?
4, Menni fog így a rendszer, hogy az ICH8R-en RAID0 -ban két winyó, mellette a Gigabyte sata2 controlleren AHCI módban a 400-as samsung NCQ-s winyó, és az IDE porton meg az optikai?
-
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3820 üzenetére
Nálam azért némileg több időt vesz igénybe mostanság a pénztárcám bámulása sajnos. Régebben nem így volt. Valahol ott fönn kezdődnek a problémák,
mert két diplomával egyik a BME-ről, másik a Corvinusról ilyen szarul keresni mint én, még nem láttatok szerintem embert. Ha ez lesz a jövőben is, húzok innen a ...-ba.
Asszem kicsit elkalandoztam. Köszi minden infót a lapról, sztem most már minden fontosat tudok, és nem lesz gond az építéssel.
-
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3817 üzenetére
X-aktás eset alatt mit értesz? Írta Tlac, hogy alu a borda, nekem épp volt kéznél egy rossz lap, megreszeltem, és nem alu, majd megkérdeztem hol az. Vagy tán le kellett volna reszelnem az egész silentpipe-ot?
Baj, hogy szeretnék megtudni pár dolgot arról a lapról, ami valszeg 2-3 évig menni fog a gépemben?Mert ezután max DDR3-as lapra fogok fejleszteni, de annak még idő kell.
-
mh197
őstag
Nálam vízhűtés lesz, szóval proci venti nincs
Az északira gondoltam, hogy teszek egy 5V-on hajtott kis ventit, hogy ne melegedjen nagyon, csak még nem tudom, hogy alulról teszem rá, vagy felülről. Alul lehet nem fog elférni a PCI-e miatt.
Azóta tovább reszeltem, de már a lamella is fogy, és még mindig sárga szine van. vagy is olyan vörösessárga. Én a lamellából reszeltem ki a ps/2-es port mögötti résznél, ott ahol a kanyar van a két fet hűtés pipe-ja közt. Ott a szélső lamellához egész jól hozzá lehetett férni reszelővel.Meg ahogy néztem egy fehér lapot tettem alá, ami "porlik" belőlle az sem alu színű
P35 tény, hogy modernebb deszka, mondjuk nekem szimpatikusabb az x38 és x48 széria, de ez már mindegy, szubjektív dolog.
A p35-ön láttam képen is, hogy sok minden változott. Ott hány fázis van? 6 vagy több?
Azért a dq6-nál sztem csak lesz vmi pici plussz, hogy nem 6 db olyan tekercses izé van rajta, hanem 12?!
Ez a virtuális 12-t hogy értetted amúgy, ha egyszer 6 fázis van? Fura nekem ez a "virtuális 12" elnevezés. -
mh197
őstag
Na ez jó. Már megölt a kíváncsiság, és elkezdtem reszelgetni a hibás DS4-esem lamelláit a FET-ek fölött, de nem akaródzik alu színűre változni! Most akkor mi van? Ez olyan réz színű alumínium, vagy mi? Már bereszeltem a lamellába egy jó ki mélyedést a reszelővel, mert gondoltam be van fújva vmivel, de még mindig nem szürke színű.
Vagy hol alu a silentpipe? A chipsetnél nem szivesen reszelnék -
mh197
őstag
Hát, nézem itt a kezemben a DS4-es lapom, így nem tűnik nekem alunak a silentpipe rajta. holnap vagy hétvégén lehet megreszelem picit a sarkám a lamellákat, hogy kiderüljön mi is a valós anyag akkor.
Azok a pici kis tekercsek továbbítják a proci felé a kakaót, én úgy tudom, és megnézve a DS4-et és a DQ6-ot, a DS4-en egy kis kocka helyén két kis kocka van, ami ugyanabba a körbe tartozik a nyomtatott áramkörön. Mondjuk azért ha egy adott fázisban két elem látja el ugyanannak a dolognak a szerepét, annak azért jobb a hőleadó képessége nem? Mert elvileg felületen és a hőn is osztozik két cucc egy helyett. Mivel nekem ott nem lesz semmilyen venti, főleg ez a lényeg, hogy ne melegedjen annyira. Amúgy akkor most ezek a DS4 meg dq6 lapok ugyanúgy 6 fázisúak, vagy mennyi, mert ezt is csak a lap nyákkialakításából feltételezem. -
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3807 üzenetére
Látom én, csak pont annyival lassab a netem, hogy mire írok egy hsz-t te már válaszolsz közben. Megnéztem a képet, és tény, hogy hülyeség az oda. Nem is akartam én azt annyira ott rajta tartani, sőt. Csak tudni akartam, hogy le lehet-e szedni, meg ha nem lehet, akkor összezár-e vmit, ha ennek a tetejére pakolom a proci hátlapot. De az lesz, amit írtam. Le lesz szedve, és megy simán fel a hátlapja a víznek. Amúgy kb akkora baromság lehet ez is, mint az ASUS lapokon az a stack cool. Ugyanúgy nem ér semmit sztem. max 0,2 fokot
A lappal kapcsolatban meg tudom, hogy nincs különbség a DS4 meg dq6 közt nagy mértékű. Csak rá kell nézni. Ami miatt a dq6 lett, mert az ár nem volt vészes, és remélem javítható haverom megcsinálja a csatit, emellett D915 procim van. Asszem nem kell bemutatni, hogy mit kajál fel a procit ellátó áramkörről...
Itthon van egy hibás DS4-em is, kíváncsi lennék, hogy vajon a réz hűtés alatt a FET-ek eltérőek -e a DS4 és a DQ6 esetén. Gondolok itt arra, hogy az a nagyon reklámozott 12 fázisú tápellátó csak azokban a kis tekercsekben tér-e el, vagy a FET-ek típusában is?! -
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3805 üzenetére
Közben megnéztem a képeket. Hasznos volt!
Mégiscsak le lesz szedve az a crazy cool -os marhaság a hátuljáról a lapnak. Az a paszta szerű anyag sztem nagyobb rányomódás esetén szétlapulna, és tuti vmit összezárna, amit nem kellene.
Köszi mégegyszer a képeket! Pont erre volt szükségem. -
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3805 üzenetére
Igazából 13-ért sikerült egy csatihibás dq6-ot vennem, amin a csatit ismerőssel egy donor lapról meg tudjuk javítani (remélhetőleg)
Na erre a hátlapra gondoltam én, hogy vajon van-e a lap és a réz hűtő közt vmi : [link] , mert a terv az, hogy a vízhűtésem hátlapja ennek a réz cumónak a tetejére ráfeküdne, és úgy szorítaná rá a réz hűtőlapot a lapnak a hátoldalán, a másik oldalon meg a vizes blokk lenne felfogatva.
Kérdés, hogy ha rányomódik jobban ez a réz bigyó a lapra, vajon rövidzárt okoz-e? Ezért érdekelne, ha vki leszedte már ezt a lapról, hogy van-e közte szigetelés mindenhol. -
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3801 üzenetére
Lenne még egy kérdésem. Nem tudom mennyire ismered a DQ6 lapot élőben?! Elvileg van a hátulján vmi crazy cool réz hűtő. Azt írják, hogy mivel az rajta van, nem lehet vízhűtés blokkhoz hátlapot felrakni tőle. Le lehet azt vhogy szedni? Illetve a lap és az a réz cucc hogy érintkezik a lappal? Mármint hol adja át a hőt? Mert ha van vmi a lap és ezen réz hűtő közt, ami szigetel, nekem van olyan lapos hátlapom a proci alá, amit még ha ennek a réz lapnak a tetejére teszek, és úgy erősítem fel, akkor is elfér a házban a lap. Csak az a kérdés, hogy ha ez a réz hűtőlap rányomódik hátulról a lapra, valyon összezár-e vmit, vagy van a lap és a réz hűtőlap közt vmi szigetelés ezen ok miatt?
Nem tudtam jobban megfogalmazni, remélem valamennyire érthető mire is gondolok.
-
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3799 üzenetére
Nekem végülis 8 lenne, hogy milyen rev-es a chipset, csak menjen majd rendesen a lap. Nagyon úgy fest a dolog, hogy dq6-om lesz, de sajnos az is rev1 -es lesz. A fesz. ellátást láttma, hogy még a régi kialakítású tápellátó rendszer van a ramokhoz téve a rev1.0 -án. Lehetséges, hogy akkor az lesz a gyenge pont?.
Mindenesetre, ha nekem cl5-ben menne egy 1000 -et az elvileg gyári 1066 -os ram a dq6-ban, akkor már boldog lennék. Persze csak akkor, ha nem hibázik majd lépten nyomon, meg nem indulgat újra.
cl4-re nem tudok lemenni vele sajnos a jelenlegi lapomban sem. Bár érdekes, hogy anno egy aa8xe lapban, ami 925xe chipsettes volt ugye, ott minden gond nélkül még a 840-et is vitte cl4-ben. Szóval akkor lehet tényleg a szerencsére lesz bízva majd a dolog, hogy vagy megy, vagy nem.
Köszi az infókat! -
mh197
őstag
Szia!
A 3 féle ramból esetleg járt benne kingmax 2 Gb-os modul, mondjuk duálban netán?
Olvastam, hogy sokszor nem nagyon akar 1000 Mhz fölé menni a lap a ramokkal, meg ha megy is, utánna sokszor bekapcsnál újraindulgat, meg alapra áll a bios néha.
Neked mi a tapasztalatod ezen a téren?
A dq6 szerinted más mem kezelésű lehet mármint a lapon lévő körítést illetve, vagy azon csak a procit ellátó fázisok számát növelték meg a DS4 -hez képest? -
mh197
őstag
válasz
Gorneck #3795 üzenetére
Okés mester, nem kell lenyelni.
Végigolvastam a ds4-es topikot, nem vicc, majdnem minda 3000 hsz-t, mert kíváncsi voltam mik a tapasztalatok. Elnézést, hogy hulla fáradtan már nem volt időm kibogarászni, megjegyezni, hogy ki készítette azt a táblázatot.
Amúgy én csak az ottani összehasonlításra reagáltam, mivel ott tényleg volt sima P965 és P965 express.
Én nem is azt szeretném, hogy eszméletlen magas memória olvasása legyen a lapomnak, meg ilyesmi, hanem átlagosan menjen rendesen a lappal. Sajnos ehhez adott két darab 2 gigás kingma 1066 hz-es ram, amit sokan le fosoznak, hát nem tom. Biztos nem egy tuningbajnok, sőt, de megy stabilan nekem, és ezt szeretném ha tenné egy ds4 vagy dq6 lapban is. A korábbi hsz-ekből, meg az oldaladról is viszont az derült ki, hogy pont ezek a kompatibilitási problémák ami miatt volt egy új revízió a chipsetre.
Ha lenne annyi beleinvesztálható zsém mostanság, hogy p35 , p45 deszkát vegyek, hidd el nem azt vennék, hanem inkábvb x38 vagy x48 chipsettes lapot. De mivel korábbi gépem zuhanyzott egyet, és szinte mindent fullra újjáépítettem, erre már csak ennyi van. -
mh197
őstag
Ok, de akkor azon a PH-s oldalon honnan szedték ezt a sima 965 meg 965 express megkülönböztetést vajon?
Ott láttam vmi C1 meg C2 megkülönböztetést, lehet akkor nem is az express megnevezés az eltérés, hanem ez a C1 és C2, ami eltér a rev1.0 és a magasabb rev-ek közt? Ami nálam lehet DS4-es, azon tuti C1-es kiadású chipset lehet, meg sztem az összes rammal nem túl barát 965-ös giga lapon. -
mh197
őstag
Az oldalon én azt olvastam, hogy azért számít, hogy P965 vagy P965 express, ráadásul az utóbbi chipsettes lapok jobbak ram kezelésben, meg gyorsabb is a ram elérés. Elvileg ugye ezek a hülye újraindulgatásoknak is a ramkezelés lenne az oka, mert sokszor nem tudja megfelelően vinni a lap. Nekem eddig jópár órás utánnaolvasgatásból ez derült ki.
Az a kérdés, hogy vajon mindegyik rev1.0-ásra P965 kerül vagy van olyan is, mondjuk későbbi gyártás, amire lehet, hogy P965 express-t tettek? Ezért lenne jó, ha vki akinek rev1.0-ja van meg tudná esetleg everesttel , vagy mással nézni, hogy milyen van az övőben. A nálam lévő lap még halott, de már le van operálva a két bios chip a flasheléshez, hogy újra működjön a cucc. Csak idő hiányában még nem vittem el flassheltetni.Ja, és ahogy néztem a realtek chip is újabb a magasabb rev-es lapokon. Sajnos nekem még a régi realtek chip látszik a lapon.
-
mh197
őstag
No igen, jogos a kérdés. A p965 -re gondoltam, mivel mindegyik 965p lapban ugye ez a chip van, de ennek is van két verziója. A P965 és a P965 express .
Az elsőt rakják a rev1.0-ás lapokra, a másodikat pedig a rev2.0 és rev3.3 -asokra.
Íme egy oldal, ahol volt erről szó : [link] -
mh197
őstag
Sziasztok!
Olvastam a DS4-es lapról, hogy a rev 1.0 -ás 965-ös lapok csak a sima 965-ös chippel vannak szerelve. Az lenne a kérdésem, hogy a DQ6 lapoknál is így van ez? Vagyis a rev 1.0 -ásakban sima 965 -ös chipset van, és a fentebbi rev-ek, a rev2.0 és 3.3 az amiben 965 Express chipset van már? Esetleg vki everesttel meg tudja nézni, az nagyon jó lenne, akinek rev1.0 -ája van.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Reklámblokkolók topikja
- A Teslákba költözik a Grok AI
- E-book olvasók
- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Házimozi belépő szinten
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Az ASUS legfrissebb analóg billentyűzete az ízületeinket is kímélni szeretné
- További aktív témák...
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest