- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android szakmai topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsekó
addikt
Hali!
Van egy 965P-DS3 rev 3.3-as lapom, F14-es Bios-al és E7200-as CPU-val. A gondom az, hogy 2x2GB Corsair XMS2 1066-os ram sehogy sem akar elindulni még 1000-en sem. Csakis 266-os proci FSB mellett hajlandó 1066-on elindulni a gép (beállítás után mindig resetel és alapórajelekkel indul újra). Van valami trükk, amit kéne csinálni, hogy menjen?
800-on meg CL4-ben simán fut a CL5-ös RAM. Ami azért várható egy 1066-os RAM-tól.Adalékinfó, hogy a régi rampárom ment 1000-en régen, és mostmár az sem megy, azóta F10-es biosról volt frissítés F14-re, mert egy E6420-as proci lett cserélve E7200-ra, és a csíkszél miatt kellett a frissítés. Elképzelhető, hogy szar az F14-es bios?
Ötlet? -
Dzsekó
addikt
Hali!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy tapasztaltatok már olyat, hogy az előlapi USB kivezetésről nem mennek az USB-s notivinyók, és egyes pendrive-ok?
Nagyon régen az előző házammal ment, de nem tudom, hogy az még az előző alaplapommal volt-e, azt hittem hogy kikopott az USB-je. Közben lett egy vadi új Lian li házam + 3,5"-os helyre berakott kártyaolvasó és se a 2 előlapi USB-ről nem pörög fel a vinyó, se a kártyaolvasó USB-jéről. Enermax Jazz keretben próbáltam WD1600BEVT vinyót, és másik USB-t is bedugtam a DC csatiba, hogy + kakaót adjon neki, de csak a vinyó halk kattogó hangja lett erősebb. Hátul az ATX-en 1 USB-vel lazán felpörög a vinyó és minden simán megy. Sandisk Contour 16GB pendrivenál meg adatolvasásnál néha lekonnektál (ATX-ről tökéletesen megy). A házproblémát kizárnám, mert előző házzal is ugyanez volt a gond.
Bios fw F13-as az alaplapon és rev. 3.3-as, de adataimnál minden infó ott van.
Köszi! -
Dzsekó
addikt
Sztem mennie kéne annyin 965-ös lapban is ha azt veszem alapul, hogy egy E7200-as 400x8-on megy atomstabilan 1,2875V-on. Ez pont 1 tizeddel kevesebb. És a prockó is elég hűvös, 43 fok idle és orthossal 65 fok, de ilyen terhelésnek sosincs kitéve a gép, csak stabilitás miatt néztem. 1,28125V-on már előfordult 1-1 reset, de volt, hogy ment több órát orthos reset nélkül így, úgyhogy itt a fesz határa a procimnak.
-
Dzsekó
addikt
válasz
laragirl83 #3514 üzenetére
Próbálj meg biost frissíteni a lapnál, legújabb bios legyen, de ne legyen beta.
Ha ezután is csinálja, akkor próbáld azt, hogy lehúzod az egyik vinyót és próbálod, majd a másik vinyót és próbálod, ha valahol megszűnik a hiba, akkor megvan a ludas. Ha ezek után még mindig ezt csinálja, akkor lehet, hogy a lap a hibás. -
Dzsekó
addikt
válasz
keszegduda #3501 üzenetére
A proci lehet instabil 400 vagy e feletti FSB-n, ha nincs + fesz tolva neki.
És ha ugyanakkora frekin hajtod, nagyobb FSB-vel, de kisebb szorzóval, akkor instabilabb lesz, jobban igényli a fesz emelést nagyobb FSB-n. Ugye 1,35V az alap fesz.-e, tolj neki 1,38-1,4V-ot, ez terhelésnél leesik 1,35V-ra úgyis. Nekem a 6420 csak fesz. emeléssel bírta a 400x8-at.
Ennek kitesztelésére van egy jó progi: Orthos a neve.
Ez 100%-osan leterheli a procit. Nálam a 6420 alapfeszen 3200-ra húzva 18 másodpercig bírta, utána leresetelt a gép.
450-es FSB-n már az MCH-nak is adhatsz +0,1V-ot. -
Dzsekó
addikt
-
Dzsekó
addikt
Én utána sem szoktam load optimized defaults-ot nyomni, hanem csak megnézem a beállításokat, ami változik esetleg az új bios miatt, azt beállítom jól, és aztán nyomok egy mentést. Nálam még nem nagyon változott soha a bios frissítés előtti beállítás frissítés után, ezért mindig csak gyógypillantást vetek a tuningos beállításra, és save...
Üdv! -
Dzsekó
addikt
Nem ajánlgatom senkinek, csak arra akartam rávilágítani, hogy nem változnak a beállítások a bios frissítés után. Load optimized defaults-ot meg azért nem nyomkodok soha, mert minden beállításomat elszarja, még azt is, hogy support usb keyboard disabled lesz, meg ilyen hülye apróságokat, amivel legalább 5 perc elmegy, hogy visszaállítsam, már ha emlékszem, hogy mire kell állítani, mert nem napi szinten nézegetem a biost. Ha nem vagyok biztos a dolgomban, akkor inkább kézzel visszarakom a procit és memót, meg a feszkókat alapra és kész.
Amúgy az én véleményem, de ez az én véleményem csak, sztem lehet tuningolt géppel biost frissíteni, ha atomstabil ezzel a tuningal a gép. Legalábbis nekem soha nem volt vele problémám. És kb. laponként 4-5 bios frissítést csinálok.
Üdv!
-
Dzsekó
addikt
Én soha nem nyomtam load optimized defaults-ot, és mindig megmaradtak a tuning beállításaim bios frissítés után. Ezen a lapon 5-ször végeztem bios frissítést.
Gondom sosem volt bios frissítéssel.Szerk: Ja és én az egyik vinyó egyik particióján egyik könyvtárba bemásoltam a bios fájlt és kitallóztam a q-flasben, szal nem kell pendrive-al vacakolni. Persze a partició fat32-es.
-
Dzsekó
addikt
Hogy érted azt, hogy lehetnek problémák a 45nm-es procival?
Az az érdekes ebben a hőmérséklet dologban, hogy alapon több a 45nm-es kb. 5 fokkal, de orthos terhelésnél vagy 15 fokkal kevesebb a 45nm-es a régi 65nm-esnél. A régi simán felment 80 fok fölé, majdnem 90 fokig, ez meg 75-nél megáll, azt is sokára éri el.
Ennek persze én örülök, emiatt nem is foglalkozom nagyon azzal, hogy most alapon a maghő felmegy 53-56 fokig, csak úgy meglepett a dolog. -
Dzsekó
addikt
Elképzelhető, mindenesetre idegesített és kikapcsoltam.
Hőfok nem ment le tőle.
Megkérdezném tőled, hogy normális az, hogy a 45nm-es proci magja ugyanannyi MHz-n és kevesebb core fesszel jobban melegszik? 5 fokkal kevesebb volt a 65nm-es 6420-am 1,35V-on, mint az E7200-am 1,26V-on.
Köszi! -
Dzsekó
addikt
Hali!
Lenne egy kérdésem.
Az normális, hogy a CPU EIST funkció a biosban hol megjelenik illetve hol nem, de inkább soha nem jelenik meg. Eddig 2x sikerült előcsalogatni.
És az normális, ha C1E (mert ugye csak ez maradt) be van kapcsolva, akkor fel-le ugrál a MHz pedig a proci mindvégig terheletlen. Nem kéne lent maradnia a MHz-nek végig?
Köszi!
Üdv! -
Dzsekó
addikt
Sztem picit kevés a fesz. Nekem 2,1V-on megy a ramom Supertalent 800-as de 4-4-4-10-en megy emelt fesszel. Az alaplapon +0,3-at adtam neki, ez már lila színű.
Ahogy számoltam 450 az fsb-d. Ha a memónál 2-es szorzót állítasz be, akkor 900-on fog menni, ekkor tolhatsz neki CL4-et sztem, ha 2,5-re rakod a szorzót, akkor 1125-ön fog menni, nem biztos, hogy el fog indulni, de ha el is indul, akkor is inkább CL5-CL6-ban.
A prociszorzót meg az EIST meg a C1E bekapcsolásával tudod visszavenni, ha nincs terhelés.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Bluegene #3388 üzenetére
Erre csak annyit tudok mondani, hogy az F10-es is vitte a 6420-at, de össze vissza szarakodott néha, haver 6400-ja F10-el ugyanilyen lapban tökéletesen megy.
F13q-val nekem is tökéletesen megy 6420, és F11-nél van odaírva, hogy support 6420 processors.
A nem hiszem pedig érdekes fogalom a számítástechnikában. Én sem hittem, hogy lesz E8200-as után E7200-as, majd még ezután végképp nem hittem, hogy lesz E5200-as.
Sőt Bill Gates is azt hitte, hogy 640kByte memória mindenre elég lesz.Szerk: Mivel fent van az F14 beta bios Gigabyte honlapján, ezért biztos vagyok benne, hogy lesznek még procik az F14 véglegesben, méghozzá olyan procik, amik 45nm-esek és később jelennek meg, mint az F13-as végleges bios, azaz a mikrokódját bele kell írni az F14-es biosba.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Bluegene #3386 üzenetére
Az olyan 45nm-es procikról beszélek, ami még nem jelent meg és esetleg az F13-as nem viszi már, és addigra talán kihoznak egy F14 végleges verziót, ami fogja vinni.
Két hónapja még E5200-as sem létezett és gondolom az új 45nm-es procik miatt véglegesítették az F13-as bios-t. Az F13q is vitte már a 45nm-t de az 08.01.24-i azóta sok új 45nm-es proci jelent meg.
Szóval csak a közel jövőről beszélek. -
Dzsekó
addikt
válasz
detroitrw #3384 üzenetére
Nekem fix 400-on van az fsb. 3200MHz bőven elég a procinak, mi a ráknak húzzam tovább... És a 400-as fsb-t mindegyik bios vitte. Közben frissítettem F13-ra, sok különbség nincsen csak a dátum. Megvárom mi lesz majd a 14-essel. Esetleg újabb CPU-k kerülnek majd bele, ami azért örvendetes lenne.
-
Dzsekó
addikt
válasz
detroitrw #3382 üzenetére
Csak annyi van kint, hogy beta bios.
De az F13q-nál is beta bios volt írva, meg, hogy nem hivatalos 45nm támogatás.
Sajnos F10-el sok gondom volt, mert fagyott össze vissza meg megállt bootnál a cd/dvd-nél és resetelni kellett. F13q-val ilyen még nem volt. Ja és a procim E6420-as, és ugye F11-től támogatja hivatalosan a bios az E6420-at.Akkor lehet, hogy felteszem a végleges F13-at.
Azért kezdtem nézegetni a biosokat, mert szeretnék 45nm-es procit venni.
-
Dzsekó
addikt
Megjelent Gigabyte 965P-DS3-hoz 14b beta bios verzió.
Mivel tud többet a 13-nál? Érdemes arra frissíteni vagy inkább a 13-ra? -
Dzsekó
addikt
válasz
littlelion21 #2711 üzenetére
Ramból nálam a Super Talent bevált, de ha nem akarsz vacakolni a ramokkal,
akkor egy asus lappal szerintem nagyobb szerencséd lesz.
Én a lap elrendezése miatt ragaszkodtam ehhez a laphoz, és mivel barátomnál
is vacakolt a Geil ultra, ezért tudtam, hogy nem laphibáról van szó, hanem egyszerűen ilyen.
Havernál a Sima geilek beváltak, de ő még régen és drágán vette őket, más chipek voltak
rajta, mint az enyémen, amik gyengélkedtek.
Aztán a Super Talentel stabil lett a gép. Örültem, hogy ez a gond is letudva. -
Dzsekó
addikt
válasz
tuareg85 #2703 üzenetére
Na megnéztem, E6300-nál 7 a max szorzó.
Akkor ezzel tényleg nem sokat lehet tenni. Még a 400x6-al is ugyanott vagy MHz-ben.
És gondolom az nem is megy.
Írtad, hogy nem akarsz gépre költeni.
Én mégis egy olyan procicserét javasolnék, amivel kb. sztem nullszaldosan ki tudod
hozni a dolgokat. E6300->E4500.
Azért lenne jó neked a 4500-as proci, mert annak 11 a szorzója, viszont 200-as
az fsb-je. Emiatt elég olcsó is. Utasításkészlete, családja asszem ugyanaz, mint
az E6300-é. Egyedül cache-ben gyengébb picit asszem.
Azzal ilyet lehetne variálni: 266x11=2926MHz vagy ha bírja, akkor 333x11=3663MHz,
utóbbit kétlem, hogy bírná, de ott szorzót tudod lejjebb venni.
A 333-as fsb-t meg kacagva viszi a lapod ugyebár.
Több ötletem tényleg nincs. -
Dzsekó
addikt
válasz
tuareg85 #2703 üzenetére
Neked még tudom javasolni, hogy próbáld meg a 400x6 variációt.
Avagy a 333x8-at, ezzel még frekiben nyersz ~200MHz-et.
Nem vágom pontosan mennyi a 6300-nál a max és min szorzó, nálam ezek.
Ha próbáltad már, és nem megy, akkor jobbat én sem tudok sajna.Amúgy a 7900GT-vel még elég sok játék elmegy. Én 7600GT-vel kezdtem az
NFS pro streetet, és elment rajta. -
Dzsekó
addikt
Nálam biztos, hogy a proci bír ennyit, mert 400x7-en (2800) atomstabil,
400x8-on (3200) néha reset, néha fagyás van.
Itt az fsb nálam fix 400, amin nem is célom változtatni.
Az E8200 azért lenne nekem jó, mert az gyárilag 333x8=2,66GHz,
azaz elég valószínű, hogy bírná a 400x8-at, ami 3200MHz, ez már nekem előrelépés.
Mellette ott az SSE4.1 utasításkészlet, amivel még teszt szerint régebbi quad
procikat is bever.
És ami még nekem nagyon fontos, hogy sokkal hűvösebb prociról van szó.
Nálam nyáron 100% terhelésnél a mostani proci magja a 80 fokot verdeste. -
Dzsekó
addikt
válasz
tuareg85 #2699 üzenetére
Ezeknek a prociknak ez a 2800-3200 a határuk, nekem sem megy 3200-on a proci,
így még éppen stabil. Barátomnak ugyanilyen lapban 6400-as proci megy 3200-on.
Viszont azért ezt a 2800-at (400x7) sztem mindegyiknek kell vinnie.Bár a te 6300-asod még régebbi, elképzelhető, hogy az nem ennyire tuningbarát,
mint a 6400, 6420-as.
Ezért is akarok 8200-ast venni, mert azzal 4GHz fölé is mennek már, mivel
45nm-es csíkszélű, jobban tuningolható.
De eddig még senki nem írt, hogy stabil-e ezzel a lappal egy 45nm-es proci?
Valaki csinált már ilyet? Tapasztalatok? -
Dzsekó
addikt
válasz
littlelion21 #2694 üzenetére
Hali!
Én is sokat szenvedtem a ramokkal.
Ez az alaplap baromi érzékeny a ramokra, illetve némely DDR2-es ramok szarok.
Pl. Geil ultrával memtest hibák (ASUS alaplapban ugyanezek a ramok tökéletesen mentek
memtest alatt), sima Geil-el fagyások/resetek tömkellege, pedig tök alapon volt (5-5-5-18, 800MHZ).
Utána vettem Supertalent memókat, és ezek beváltak.1. Nagyon fontos, hogy kézzel álítsd be a ramok időzítéseit, és ami az egyik oszlopban van, pont azt írd mellé a másik oszlopba.
Nyugodtan tedd 5-5-5-15-re lószart se számít a 4-4-4-12, csak instabilitást okoz.
Inkább tolj ram frekit attól megugrik eléggé a gép sebessége.
Ez a supertalent 800-on 4-3-3-8-at tud, de tudja 1000-en (2,5x400) az 5-5-5-15-öt is.
Szerintem a fentiekből kitalálod, hogy melyik a gyorsabb.
De ha totál instabil a gép, akkor 800-on 5-5-5-18, ha így is resetel, akkor a lapod nem
szereti azt a ramot, ami benne van, de ettől még a ram jó.
Ha lapot cserélsz, akkor asus nem ilyen érzékeny a ramokra.2. F10-es bios tényleg jobb, én is azt használom, a downgrade működik.
Remélem segítettem!
Hali! -
Dzsekó
addikt
válasz
tuareg85 #2680 üzenetére
Próbáltad úgy, hogy 400-as fsb és a proci szorzója visszavéve?
Mert lehet, hogy a proci nem bírja.
A ramot így tedd 2x400-ra, 5-5-5-15-re, mert ez lesz neki a névleges értéke,
így az nem vacakolhat. Nekem most is így van és megy jól,
viszont ha a proci szorzóját névlegesen hagyom, akkor néha fagy a gépem,
illetve resetel, fesz emelés ide vagy oda.
Ezzel így tök stabil, orthos, stb. tesztprogikkal kitesztelve.
Egyébként ezt a 400x7-et alapfeszen tolja. Én feszemeléssel csak drasztikus hőmérsékletemelkedést értem el, stabilitást nem igazán.
Bár ez csak lehet, hogy az én esetemben van így.
Üdv! -
Dzsekó
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem!
Adott egy GA-965P-DS3 rev 3.3 lap és tervbe van véve egy Intel E8200 proci vásárlása.
Ugye ez a proci egy 45nm-es csíkszélű Wolfdale.
Láttam a Gigabyte oldalán, hogy van 45nm-es procikhoz bios frissítés,
de Intel nem válal érte felelőséget stb. blabla.
A teljes szöveg:"Enable 45nm CPU with non official support, due to Intel having no official guarantee for 45nm CPUs on non-3 series chipsets "
Szóval a kérdés, hogy valaki próbálta már e a bios frissítést,
és utána elindult e egy 45nm-es procival a gép?
És ha elindult a gép, akkor stabil e ezzel a procival?Válaszotokat előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen videókártyát?
- Witcher topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest