- Red Magic 11 Air – vékony házból süvít a szél
- Csíptetős fülesek csatája – Sony LinkBuds Clip vs. Huawei FreeClip 2
- Mérföldkő a szilárdtest-akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Újabb óriásakku a Honortól: a X80 lehet a következő 10 000 mAh-s modell
- iPhone 18 Pro Max: kis kapacitásbővítés hoz nagy előrelépést üzemidőben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Próbálkoznék Viirtuális gépként telepíteni egy gentoo-t csak, hogy ismerrkedjek vele. Már másodszorra futottam neki, de újraindításnál eddig mindkétszer ez fogadott:
"!! Block Device UUID=xxx is not a valid root device...
!! Could not find the root block device in UUID=xxx.
Please specify another value or:..."Első nekifutásra magam konfiguráltam a kernelt, utána találtam egy fórumot ahol hasonló problémánál egy kimaradt driver okozta a hibát. Így másodszorra nekifutva már inkább a genkernel-t választottam, hogy az telepítse a kernelt, ne nekem kelljen. Viszont ezután is ugyanez a hiba fogadott.
MBR-es partíciós táblát használok, 2 db partícióval, a telepítési segédlettől annyiban térek még el, hogy a /boot partíciónak nem ext2-t, hanem ext4-et használok:
/dev/sda1 /boot
/dev/sda2 /Amikor a genkernel lefutott láttam egy olyan részt a végén, hogy a ROOT-ot nekem kell kézzel megadnom, bár nem volt világos a mikéntje, és a wiki sem írt erről, hogy bármi dolgom lenne kernel telepítés után, így a
genkernel allparancs után rátértem az fstab szerkesztésére. Illetve találtam egy fórumot ahol pont azt javasolták, hogy nem kell megadnom, hogy mi a root.Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem:
1. Hogy tudom indulásra bírni a rendszert? Mit kellene még beállítanom telepítéskor, hogy ne ütközzek ebbe a hibába?
2. Ha nem szeretném újra telepíteni az egész rendszerrt, akkor hogyan tudoma már meglévő, de nem boot-oló rendszerben megváltoztatni a root partíciót? Chroot az egyetlen lehetőség ilyenkor, vagy a rescueshell-t is lehetne használni?
Ezután végignéztem a youtube-on Distro Tube jóvoltából egy telepítést ahol szintén genkernel-el lett telepítve a kernel, és kb. én is ugyanazokat a lépéseket követtem mint ő, ott sem lett megadvagenkernel allparancs után kézzel a root partíció, és míg nála elindult a rendszer, nálam megakadt.Ebben esetleg tudna segíteni valaki?
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Battlefield 6
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- AKCIÓ! Apple iPhone 12 Mini 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10400F / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest