- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Krystal_s #42255 üzenetére
Tényleg nem számít, ha Kínában rakták össze, van még harmadik helyszín is, a lényeg az, hogy az alkotórészek eredetiek, maga az összeszerelés az megy a Kínaiaknak is, van benne rutinjuk.
Sajnos ma már akármilyen márkás terméket veszünk, benne van a pakliban, hogy hibás lesz!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Krystal_s #42243 üzenetére
860 EVO-d van, amiket leírtál, ezekkel mind totál felesleges foglalkozni, a részleteket többiek leírták. Csak használd bármire, mindenre. Adat eltűnés valóban iszonyú ritka, de a gépben még kikapcsolt állapotban is áram alatt van az eszköz.
Egyébként is azért vettél 860 EVO-t, hogy ne kelljen aggódnod semmiért! A WIn7/Linux kérdést meg már nemrég megbeszéltük.
Én ezt a Magiciant is elfelejteném a helyedben, semmi szükség rá.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tasiadam #42202 üzenetére
Nem működött a parancs? Akkor valami bibi volt, mert ez egy egyszerű parancs, azzal nem lehet gond. Persze gondolom nem emlékszel, mit írt hibának a terminalban.
sudo smartctl -x /dev/sda
Ilyen jól áttekinthető kimenete van a parancsnak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Válasz a másik topikból téma alapján ide illő kérdésre:
(#65074) SkullwipeCsináld meg az ebben a hsz-ben található sebességteszteket, hadd dolgozzon kicsit az eszköz, aztán ezzel a paranccsal csinálj egy terminal kimenetet, annak smart értékei alapján az itteni szakik már látják, ha az SSD-nek van baja:
sudo smartctl -x /dev/sda
Ha nem az SSD lesz a gond, akkor a Linux bogarászáshoz már célszerű lesz átmenni a Linux kezdőknek topikba, de ezt már ismered.
-
nagyúr
válasz peti_s #42019 üzenetére
Látóasszonyok topikja egy jó céltopik ilyesmire is!
Egyébként a 860 EVO januárban lesz 3 éve kiadott, a 850 EVO most lesz 6 éve megjelent, szóval ilyen sűrűn ne gyere. Nekem is van mindkettő, de inkább tartok attól, hogy megeszi a kutya, mint a meghibásodásoktól. Például ha Kingston-od lenne, jöhetnél havonta......
-
nagyúr
válasz Krystal_s #41965 üzenetére
Tényleg nem érdemes ezt a szálat tovább vinni, ahogy Tg kolléga írja, minden Kínában készül és például a 860 EVO-n jó nagy felirat jelzi, nem is apróbetűs. Ezer éve a Motorola telómon is Made in China volt, az iPhone jó ideje Kínában készül. Abszolút nincs jelentősége.
-
nagyúr
válasz Graphics #41954 üzenetére
HP SSD is Kínában készül pl... Ez a Sabrent se egy michigani pajtában lesz összerakva.
Az OK, hogy Kínában készül, de nem mindegy, hogy egy nagy márka gyártat ott vagy egy gyorsan felhúzott kínai gyár a piacon felvásárolható ilyen olyan maradékokból dob össze valamit nulla fejlesztési költséggel.
A 860 EVO-n is rajta van, hogy Made in China, ezek szerint az is annyira megbízható, mint amiket venni szoktál, Sárkányfüle meg hasonló csodamárkák? (kinézetre amúgy a kínai megbízható márkákhoz hasonlít a Sabrent termékpalettája)
De bármilyen fura is neked, tényleg nem kötekedésből írtam az imént, amit írtam.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #41951 üzenetére
Sabrent SSD-k tényleg nagyon jók*, anno olvasgattam róluk, de mivel nálunk nem forgalmazzák a márkát.....innentől kezdve nincs miről beszélni. Az kicsit meredek, hogy a Samsungnál jobb, de ebbe nem is mennék inkább bele, mert megint támadásnak veszi Graphics kolléga.
*persze nem is kínai dzsunka gyártmány
Plusz Amazonról 50 dollár a szállítás! Talán Newegg-nél most free shipping-es. Nagyon nem mindegy.
(#41953) Pyttawrx
Ja! OK.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MaCS_70 #41857 üzenetére
Elképzelhető, hogy én értettem rosszul a kérdést, mindegy, az alapján fura eredményre jutna így a dolog. Használat közben úgy lehet, ahogy írod. De a lényeg, hogy a kérdezőnek ebből a szempontból nem kell semmivel foglalkoznia.
A pendrive-okkal való összehasonlításokat olvastam a topikban, közel álltam a síráshoz, de már kihevertem. De már rutinosan kerülöm az értelmetlen vitákat.
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #41830 üzenetére
Ja, itt 4 SSD van egy lapon plusz a raid vezérlő, szóval itt sincs gyakorlatilag dupla vezérlő, max annyi előny van, hogy egy foglalatban lehet 4 SSD-d, de az még külön érdekes lehet, mire képes a raid vezérlő ezekkel. Szóval az ötlet nem rossz. Egyébként szerintem dupla vezérlő egyetlen SSD-n nem is nagyon lesz. Szóval nem írtál hülyeséget szerintem.
(#41829) Mankó
Mindenképpen a fenti verziód a jobb, ez a riser-es megoldás amúgy sem tűnik életképesnek, nem a bányászgépekre találték ki ezt a risert amúgy, hogy sok VGA-t összekössenek?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #41826 üzenetére
Naná, nem lehet rossz a gyári megadott sebesség közelében, mivel itt mindnek megvan a külön vezérlője!
Azért ez elég spéci igényekre van, főleg így raid-re kihegyezve. De legalább van külön ventije is, gondolom nem véletlenül.Nekem jó lesz a 980 Pro, most nézem, hogy már 200 dollár körül van csak az 1TB-os ára. Nem is vészes annyira PCIe 4.0-es eszköztől.
-
nagyúr
Itt a 4+1 vezérlős, ezen aztán lesz sebességed is rendesen, vegyél egy ilyet!
GIGABYTE 2TB GP-ASACNE2200TTTDA PCI-Ex8x Aorus Raid SSD meghajtó
Adatírási sebesség (MB/s): 6000
Adatolvasási sebesség (MB/s): 6300mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #41816 üzenetére
Gyanús, hogy van. Most nem ugrik be, de múltkor valami igen fura SSD-vel találkoztam leírásban. Gyakorlatilag kifejezetten raid SSD volt egy testben, azon lehet, hogy vezérlő sem egy van. Ha beugrik hol láttam, linkelem ide. (de tényleg nem tuti a duo controler)
Lehet, hogy ez az. Ha nem is pont úgy, de 4+1 controler van rajta!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Pyttawrx #41796 üzenetére
Nem, de megnéztem most, hogy jól emlékeztem-e, ezt írja ki live alatt:
(#41794) Biga123
Csak live alól nem megy, másik meghajtóról már ki lehetne választani az NVME-t. Ha szerencséd van!
De ha később is azt a spyOS-t akarnád használni, akkor tényleg nincs sok értelme Linux alatt csodálni a sebességét. (a RAMDISK-nek)(#41798) Pyttawrx
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Biga123 #41791 üzenetére
Igazából pont ezért zárkóztam el a linuxtól mert rühhellem terminálban bütykölni,
Már rég nem kell terminalban bütykölgetni a modern Linuxokon, csak lehet. Célszerű, hasznos, etc...annyit kell itt is, mint Winen kb.
Viszont az a gyanúm, hogy ez a mérés sorozat éppen nem live-ból az igazi, legalábbis nekem nem volt hajlandó mérni, szóval bocsi. Nincs kedved feldobni inkább a Linuxot, megvan max 10 perc alatt!
itt írja is, hogy így nincs kedve mérni:
Inappropriate ioctl for device[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Biga123 #41784 üzenetére
Teljesen jó ez, van ugyan egy failed érték meg lehet, hogy optimalizálni kéne a parancssorokat NVME-re*, de szerintem azzal az SSD-vel semmi gond nincs. Mondtam már, hogy nem egy Samsung?
*ja, szóval ez Sata optimalizált, de nem értek hozzá, a leírásban konkrétan leírják mi mit miért mér, de valamelyik sorban van egy logikai bukfenc, egy fórumtárs hívta fel anno a figyelmem rá. De talán nem is befolyásolja a konklúziót, jó az SSD csak ilyen.
15GB/s es eredmények
Hát Te aztán semminek nem tudsz örülni! Ilyen gyors Linux alatt a faja kis SSD, nem baj az.
Itt van némi mélyebb szakmai korrekció még.
time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync"
ez a parancs már valami tisztított eredményt dob, ahogy azt a kolléga roppant egyszerűen leírta.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Biga123 #41779 üzenetére
Szerintem se szánj rá 10 percet, ha már 26 órája megy a thread cc 40 hsz elment erre....főleg ha ennyire tudod, hogy Linux CLI is ugyanazt az eredményt dobja, mint a Windows csicsás GUI appjai. Így marad, amit javasolt kolléga legutóbb, ez van, ez így működik.
Nem értek a WIndowshoz, de miért írják sokszor, ha valaki berak egy eredményt, hogy nézd meg még ezzel is meg azzal is.....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz nobela #41699 üzenetére
Sziasztok, okozhat-e gondot hogy az SSD-n nagy mennyiségű adat van változatlanul?
Hááát lehet, hogy azok a cellák kicsit besüppednek.
Ilyen gondra gondoltál?
Egyébként vezérlő ide-oda pakolássza az új adatokat, ez eddig OK, de ami adat rajta van, azt nem fogja tetrisezni, főleg mivel ezzel még több cella használódna*. Én legalábbis így tippelek, bár Wint nem ismerem, de nem is attól függ, hanem a vezérlőtől. (ha jön cáfolat, akkor egyszerre ketten fogunk új, de roppant értelmetlen és káros jelenséget megismerni)
*amúgy amíg az adat csücsül a cellán, az nem károsodik, mivel egyszer már károsodott, amikor rákerült
Ha igen akkor kell tennem ezért valamit, vagy ez automatikus?
Gyakorlatilag automatikusan nem kell tenned semmit, használd az a nagyszerű SSD-t, annyi dolgod van vele.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MaxxDamage #41683 üzenetére
Akkor elképzelhető, hogy inicializáláskor a Win adott neki egy ilyen akármit, particiónak nem nevezném. A rendszer meghajtón is látom ott van, csak nagyobb méretben. Igazán nincs jelentősége, engem mondjuk zavarna egy légypiszok az új SSD-men.
(#41684) Doky586
Aki meg ért hozzá az ésszel telepít és semmi sem kerül másik meghajtóra..!
Én nem értek hozzá, még se kerül semmi másik meghajtóra! De egyébként is nekem sok dolga nagyon magas ennek a Windowsnak.
(#41685) MaxxDamage
Super! Megvan a teszt is! majd megnézegetem és ha csináltam CDM klónszerű script-tel tesztet, összehasonlítom. Köszi, hogy beraktad!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #41681 üzenetére
Ja, hallottam, hogy a Win ilyen kis cuki, hogy szanaszét hányja a nyamvadt particióit más meghajtókra, emiatt javasolják, hogy telepítéskor le kell húzni a többi meghajtót, gondolom. Eszméletlen, no de akkor is furcsa, ha csak a kolléga az új SSD örömére nem telepítette újra a Wint a 860 EVO-ra....de azt meg minek?
(#41679) MaxxDamage
Újratelepítetted a Windowst, ahogy beraktad a WD Blue 3D-t?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #41664 üzenetére
Tényleg nincs valami jó modorod! Ilyen kifejezéseket használsz, mint:
-gyári MS-os AHCI driver
-Windows
-Eszközkezelő
-Eszköz-illesztőprogram frissítése
-magyar nyelvű WindowsMilyen dolog már ez!? (vicc az, hogy nálam ezek tényleg szitokszavak, persze ez neked nem újdonság)
-
nagyúr
válasz Pokesz007 #41617 üzenetére
Láttam,hogy valaki a memóriába rakja a cachet. Jobb lenne úgy ?
Annak annyi előnye lenne, hogy az SSD sebessége nyugdíjas vizicsiga a memória sebességéhez képest. Szóval aki RAM-ba irányítja a cache, nem az SSD kímélése miatt teszi. Gondolom Windows alatt is pofonegyszerű ezt beállítani. Lehet, hogy a linkelt leírás is elég hozzá.
(külön elnézést kérek a szaki uraktól, hogy megint eltérően ítéltem meg a helyzetet)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #41585 üzenetére
Jaja, kösz a helyesbítést! Valaminek a telepítését olvastam épp, gondolom ott ragadt a fejemben a bináris kifejezés. Szerencsére a kolléga így is simán átváltotta az Adat oszlopot.
(#41586) Frawly
Ja, emlékszem, még a merevlemezes topikban kellett sok embernek írni, hogy váltsa már át, ne kelljen nekünk konvertálgatni. Főleg azért bosszantó, mert laikus usernek fogalma sincs az egész hókuszpókuszról, persze, hogy azt fogja berakni a hsz-be, amit kiad a HDS.
Nekem meg az volt meglepő, hogy 6+ év múlva is emlékeztem erre. (bezzeg azt simán elfelejtettem, hogy ide már nem irkálok....)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz myckey #41419 üzenetére
Találtam ott sok sok "okosságot"...csak előrébb nem jutottam.
Jó vannak persze, sok gyártó oldalán azért lehet bányászni hasznos infókat, de egyszerű vásárló orra alá azt tolják, ami szépséges és jól hangzik! Mit gondolsz, hányan vesznek totál feleslegesen NVME SSD-t SATA3-as vagy M.2 SATA helyett, csak azért, mert woooow 3000MB/s az de durva, a SATA meg csak 500MB/s.......
-
nagyúr
válasz myckey #41417 üzenetére
Nem offolunk? Ha igen, sorry !
Szerintem nem, hiszen kifejezetten az SSD méreteiről, overprovisioningról esett szó.
Tehát teljesen jól érzi magát, csak piros lett a "telítettség indikátor". ilyen még nem történt ezzel az eszközzel.
Ó, ez valami igen korszerű haszontalan idegesítő valami lehet. Sose láttam még ilyet szerencsére.
Nem, valóban nem értek hozzá, nem rendelkezem semmilyen szakképesítéssel ezen területen.
Én sem, pusztán csak olvasok. Max ebben a témában nálad többet, de innentől már sokkal több dolog tiszta, így ment ez nálam is.
Mondjuk a gyártó oldalán direkt rákerestem a méretre, de nem találtam kicsit tágabb leírást.
A gyártó a lehető legkevesebb hasznos infót akarja az orrunkra kötni, részéről a marketingértékű adatok jönnek, mert nem tudást akar neked adni ingyen, hanem eszközt, pénzért.
-
nagyúr
válasz myckey #41414 üzenetére
Üdv!
Van egy XPG SX 930 240GB SSD-m
Ez OK!
Alapból 223GB a látható/felhasználható, gondolom a többi overprovisioning.
Ez tutira duplán marhaság.
223GiB a tényleges használható hely, ami ha konvertálod, ahogy a marketingesek szeretik, akkor 240GB lesz hirtelen. Az overprovisioning az teljesen más dolog, ne keverjük az előbbi marketing/valós mérettel.
Mivel a Te SSD-d 256GB NAND-ot tartalmaz és 240GB az elérhető hely, így van 16GB gyárilag foglalt terület, ehhez jön még a 8GB, amit említesz. 24GB hely overprovisioningnak már akkor is elegendő lenne, ha erről futtatnád az oprendszert! 7% a minimum, ami 17,92GB.
(tudom, hogy nem értesz hozzá, azért is kérdezem, hogy ez így tiszta volt, amiket leírtam itt?)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zizidor #41291 üzenetére
Az Axagon itteni listájában van 5 darab, ami neked jó lenne, mi a gond, hogy gyárt olyat is, ami nem jó neked? Van 4 darab USB 3.0, ami nem TRIM supportos, ezek szerint nem is ezt nézted be, hanem USB 2.0-t választottál? Az nem jó.
-
nagyúr
válasz Doky586 #41277 üzenetére
Nekem nem házban hanem egy ~1eFt -os (postával) kínai usb3-sata3 kábelem van erre, megis lepődtem volna ha működik.
Ja, az úgy tényleg karcsú, mondjuk nekem is másfél dolláros házban van, kínából, de ugyanez van itthon is fillérekért, némelyikre USB 2.0 van írva, némelyikre USB 3.0. A célnak megfelel, mivel a cél tartalék SSD, telepített belakott rendszerekkel. Ha cserélem a másikat, úgyis TRIM-eli magát.
-
nagyúr
válasz Doky586 #41275 üzenetére
Ja hogy úgy! Akkor azt tényleg nem szabad erőltetni! Nekem egyszerű külső házak vannak, szerintem egyszer sikerül a TRIM, de nem emlékszem.
Most nekem sem akarja
fstrim: //media/ubyegon/f6kdfeaf-e613-4f17-87d5-d7f6fd31118f: the discard operation is not supported
Sajna a sok ...-k elvették a kedvem a kísérletezéstől, de ha beugrik vagy megtalálom a nyomai a dolognak, jelzem.
Tényleg kéne már az előbb említett Axagon ház nekem is, régóta nézegetem, ár/érték arányban a legjobbak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igen, mivel Intel 520 használóként engem is meglepett, hogy hulladéknak minősítik, annak hiába válaszoltam volna, aki nem használt ilyet, de mégis tudja milyen. Anno sokat olvasgattam utána, mivel első SSD-met készültem venni és épp a másik itteni SSD-s topikban ajánlották. Örülök, hogy azt választottam és egyik szaktopikban sem olvastam még eddig, hogy hiba lenne vele, de azt főleg nem, hogy hulladék.
De vedd akkor úgy, hogy új hsz-ként akartam írni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Intel 520-ra azt mondani, hogy hulladék.....a maga idejében a legjobb volt, OK, hogy 8 éves konstrukció már és vannak hibás példányok is ezek szerint. Van olyan nagyeszű, aki szerint ettől hulladék lenne? Biztosan vannak ennél a közel évtizedes vezérlőnél jobbak azóta, mint ahogy a most super vezérlőre is mondják majd 8 év múlva, hogy milyen hulladék.
Nekem azért 2014 09. hótól üzemel egy 120GB-os a desktopban folyamatos oprendszer futtatás nem zavarja, mint ahogy az a 3-400 feltelepített oprendszer se nyírta ki eddig. Ha még ez után a közel 6 éves folyamatos nyúzás után egyik napról a másikra meghalna, akkor se mondhatnám rá, hogy hulladék.
tlac ft-nak meg köszönjük a leírást, hátha valamikor még jól jön, akár pár év múlva.....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Faterkam #41026 üzenetére
Rendszermentő céged van vagy minek ennyit őrizgetni? Mondjuk ezek nem rengeteg sok kis fájlok, de ebben az esetben ha a vége bármikor lemegy 60MB/s-re, ezen a szinten még belefér cache nélkül. Úgyse csinálod ezt állandóan, napi használatnál meg nem ez a paramétere számít. A tartósság meg csak utólag derül ki, de nem csak ennél a típusnál. Szóval jó lesz az, használd nyugodtan.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #41024 üzenetére
Ezt a belassulást nem tudod értelmezni egyébként, mivel egy 40 GB-os mappát másolt a kolléga, benne ki tudja mennyi fájllal! Ilyenkor már 2 GB esetén is kb fele a másolás sebessége a mappa másolásának egyetlen fájllal szemben, persze nem mindegy mik vannak a mappában.
A kolléga esetében az a 60 MB/s sebesség teljesen jónak számít így. szerintem
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Brekkk #40983 üzenetére
Nemrég ide is beraktam a módszert, de mindig van egy nagyokos, aki beleköt valamibe. Szóval a Linux alatt kifejezést ne vedd figyelembe, Linux topikos bejegyzés meg maga az iso is egy kezdetleges Linuxos megoldás, de ezzel tudod frissíteni a 860 EVO-t.
# Firmware Update manuális mód/nomagics 850 EVO & 860 EVO
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz vadkörte #40916 üzenetére
Ott már nem lett volna a képemen bőr előhozni
Mindenképpen ide volt célszerű ezt beírni, ha másért nem, hár amiatt, mert az NVME-hez csak itt értenek, no meg a szakik itt vannak, mi csak műkedvelők vagyunk a Linuxos topikokban.
Ja pontosan emlékszem a dologra, az a szék tényleg jó drága volt, de megértelek, mert bizony menet közben látja az ember, mennyire nem szabad a széken spórolni. A mostani SSD-k meg szolgálnak, ameddig szolgálnak, ha kinövöd eladod/veszel nagyobbat és nem fog egy ökör ára lenni.
A noti nagyon megérte szerintem, a plusz memóval meg teljesen jó lesz neked mindenre. Ennyiért milyen konzumer gépet kaptál volna újan? Olyat, ami feleennyit sem bír és szétesik a 200. nyitogatásnál.
LTE modem, kártyaolvasó, bepróbálkozok az ujjlenyomat olvasóval is
Na látom lesz még azért itt egy kis ügyeskedés! Főleg fingerprint reader szokott nyűgös lenni Linuxon, de Manjaron csak lesz fw/driver hozzá. Most, hogy említed, egyszer én is kipróbálom, működik-e a 8570p-n.
-
nagyúr
válasz vadkörte #40906 üzenetére
Fene a szemed uby...
Ne feledjük címzetes látóasszonyi mivoltomat ugye! Mondjuk ettúl függetlenül másik topikban beszéltük már ezeket az SSD-ket, amikor először említettem, hogy egy nagyobb SATA3-as jobb lenne.
Egyébként telepítgetések műveletei nyilván erősebben használják a rendszert, így ahogy írod is, később ezek a hőfokok beállnak teljesen oprimálisra, szerintem 50 felé nem is nagyon fog menni, amúgy a TLP max a környezete hőfokát oprimalizálja, így magát az SSD-t direktben ez nem érinti, nem is nyúl bele az SSD vezérlő dolgaiba. Viszont mivel említettem, hogy normális oprendszer alatt is nézd meg, alapból jóval kíméletesebb az EXT4 fs egy meghajtóhoz, szóval az se lenne meglepő, ha Manjaro alatt csökkenne is a hőfok, de lehet, hogy ez azért annyiban nem befolyásolja folyamatos futás alatt. A lényeg, ahogy szakik is mondták, teljesen normális az a hőfok, de ártani nem árt, ha a javasolt hűtési megoldást alkalmazod. Én nem tenném, mert azon a kis helyen ilyen hőfoknál gyakorlatilag sokat nem változtatna a helyzeten. Ami ugye jó és szoktunk azon változtatni, ami működik? Ajajjjj, hogy szoktunk, de ez inkább oprendszer abajgatásban merül ki.
Tudd be annak, hogy túl voltam egy fél estés szopáson, a fenti hsz után kezdtem bele a backup-ba és a linux telepítésbe.
Ja kérem, aki nem elégszik meg az ócsó oprendszerrel......
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz vadkörte #40902 üzenetére
Hi!
M.2/NVME SSD-knek mi az optimális üzemi hőmérsékletük?
Jó magas, de miért kérdezted? A M.2 SATA SSD-det ez nem nagyon fogja érinteni. Ennek egyébként 0-70 C az üzemi hőfoka, ami normális még. Ha van 42mm-es hűtőborda és befér a gépbe, akkor célszerű rá tenni, de ha ez az 50-60 celsius max terhelésen volt meg, akkor az teljesen jó még. Ha különösebb terhelés nélkül 60 fok, az azért nem jó, mivel terheléssel feljebb mehet......valamilyen hűtést szoktak itt irkálni a szakik, ami kis helyre is befér, nem ismerem ezeket, én AirFryert vettem sütéshez.
Megméred majd egy rendes oprendszeren is a hőfokot?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz varmi2 #40749 üzenetére
Ebből az következik, hogy maga a noti melegiti fel, mert rossz helyen van a sata hely.
Ez nem annyira biztos, mivel a 8570p-nek ugyan ellenkező oldalon, de ugyanennyire zárt helyen van a SSD hely és soha nem melegedett benne az SSD, szerintem épp nem egy Elitebook sorozatra jellemző bármely alkatrész túlmelegedése, raktam már 8470p-be és 8560w-be is SSD-ket, az enyémben már nem egy megfordult. A 860 EVO és most a WD Blue 3D is max 43 fokot ért el. MX 500 még nem volt egyikben sem, bár az sem melegedhetne ennél magasabb hőfokra, ebben igazad van. (persze ettől még lehet, hogy ebben az esetben tényleg a ház melegíti fel, érdemes lenne levett hátlappal is megnézni)
Még az ugrott be most, hogy igen melegnek kéne lennie a gépházban ahhoz, hogy a zárt SSD belső részében lévő sensor 70+ fokot mérjen. Fémtokban van az SSD amúgy és ha így melegedne a gép, égetné a fémház a kolléga kezét.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ekkold #40743 üzenetére
Egy szóval sem említettem, hogy a program nem jó már, max azt mondtam, hogy 16 kiadással ezelőtti és én nem ajánlanám senkinek. Az Ubuntunál maradva, a 12.04-es kiadás óta elég komoly változások vannak az OS-ben és bár sok CLI-s program nem változik az évek során, mégis nagy részük ugyanúgy frissül, mint a GUI-s programok. Amit írsz, az a lefelé való kompatibilitás, ami azért teljesen más, mint az, hogy egy régi program megfelelően működjön újabb oprendszereken és felismerjen 6 évvel később kiadott eszközöket. Itt van példaként a udisk, ami a lemezműveletekhez szükséges alap package, nézd meg mennyi kiadást élt meg a 12,04 óta, vajon miért?
Felőlem ráereszthetsz Te is a 6 évvel később gyártott Samsung 860 EVO-dra egy 2012-es programot, de én nem fogok, de főleg nem ajánlanám másoknak!
Amit nem próbáltam ki, nem is javaslom soha, kivéve, ha gyakorlatilag az az egy működő alkalmazás van egy adott feladatra, mint a példád is mutatja. Annak ellenére, hogy nem hiszed, hogy az a megfelelő program/plugin, ma reggel is ugyanennek a beállításáról linkeltek neked egy leírást.
De ez független a jelenlegi kérdéstől, de remélem az tiszta, hogy olyan programot nem ajánlunk senkinek, ami akár használhatatlanná is teheti az eszközt. Itt nem csak egy szoftver omohat össze, ami miatt akár 6 perc alatt újratelepítheted a rendszert és minden OK!
Azt én nem tudom, tényleg erre gondolt-e minősíthetetlenül fogalmazó ft, nem is érdekel, biztosan megvan az a közeg, ahol így kommunikálnak. Szerintem egy szaktopik nem az.
-
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #40741 üzenetére
A reggeli thread törlését azért kértem, mert értelmező olvasás nélkül valóban megtévesztő volt egy kifejezés, igaz gyakorlatilag csak az köt bele, aki bele akar kötni, Most nem lesz thread, amit törölni kell, a stílusod a másik, ami miatt kiszálltam a threadből, mert emlékszem a hasonló stílusban Frawly ft-nak írt örjöngésedre meg az azt követő magyarázatodra is. Bocs, de nincs kedvem ezt a stílust tolerálni, akármilyen eü problémát is hozol fel később mentségedre. Ki is használom most a Premium tagság előnyeit és ezt a csiszolt stílust rejtem. Minden jót!
-
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #40736 üzenetére
csak ha arról értekeznél legközelebb, akkor ezt linkeld
Ha Te linkelsz majd Windows 10 alá Windows XP-s programokat, akkor se valószínű, hogy én 8 éves disztrókhoz kiadott programot linkelek bárhol is.
jelenleg 16 kiadással vagyunk a 12.04 mögött. Ha Te ezzel a programmal frissítenél egy 2 éve kijött SSD-t, akkor tedd.
-
nagyúr
válasz Doky586 #40734 üzenetére
Elég megtévesztő ez így, legalábbis Linux only userként soha ki nem próbáltam volna! Így viszont mindkét SSD-n tudom frissíteni.
Szóval hasznos mégis ez a Windowsos SSD-s topik.
Ezt a tartalom átmásolós módszert olvastam már oprendszerek kiírására is, de még nem próbáltam, dd alapú Mintstic-kel kiírva is működik a boot.
Amúgy tényleg semmi wines dolog nincs az iso-ban, sőt! Ezek vannak a megnyitott képfájlban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz *Ropi* #40725 üzenetére
Igazán nincs mit! Én meg ezt az infót köszönöm! Ebből kiindulva derült ki, hogy Linux alatt(csak Linuxot használók) is könnyen megoldható a frissítés.
(#40732) Doky586
Fogalmam sem volt, hogy win.iso és mac.iso fájlok tartalma is használható Linux alatt kiírva. Egy rövid megjegyzést tehettek volna erre vonatkozóan a Samsung oldalán. Mivel tegnap konkrétan rákérdeztem a frissítési lehetőségre, de megtaláltam a módját, ezért írtam erről a kérésemre törölt hsz-ben. De nem friss betonnak szántam a hsz-t, viszont azt se tudtam, hogy mindenki ennyire vágja ezt a dolgot. Max nem írja be, mert minek is.
Azért köszi a plusz infót, ha lesz blog fw update témában, ezt is megemlítem.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz *Ropi* #40722 üzenetére
Jelenlegi blacklist: forrás
/* devices that don't properly handle queued TRIM commands */
{ "Micron_M500IT_*", "MU01", ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
ATA_HORKAGE_ZERO_AFTER_TRIM, },
{ "Micron_M500_*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Crucial_CT*M500*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Micron_M5[15]0_*", "MU01", ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Crucial_CT*M550*", "MU01", ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Crucial_CT*MX100*", "MU01", ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Samsung SSD 840*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "Samsung SSD 850*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
{ "FCCT*M500*", NULL, ATA_HORKAGE_NO_NCQ_TRIM |
ATA_HORKAGE_ZERO_AFTER_TRIM, },Régebben néztem a listát, akkor még ez volt:
(#40721) Frawly
Miért lényeges frissíteni a 860 EVO fw-t? Működik rendesen, igaz én nem is tudnám frissíteni, tuti így marad.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szia!
Ezek között találsz választ, ha ennyire bele akarsz merülni.
(#40591) májkimiki
Szerintem tök jó az a fólia, nem ilyet raknak egyes emberek is a fejükre? Ha ezt ráteszed, tuti nem tudják kikémlelni, mi van az SSD-den! (poen)
Ez az SSD Plus Sandisk egyébként most tényleg jó áron van, szerinte simán lehetne ajánlott is ez a tipus! Sata-s SSD amúgy szerintem nem melegszik, néha pörgetem én is a HP 8570p-t és ha ilyenkor megtapizom az SSD-t teljesen hideg.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dr. Maci #40400 üzenetére
Mindeneetre ezt az RMA-t megpróbálom, köszönöm szépen a lehetőség felvetését.
Ehhez viszont regisztrálnod kell a terméket.
Ha ezután bármit veszel, gyerekbiztosat válassz.
Azt azért ne vedd biztosra, hogy ha vissza tudod küldeni, kapsz is egy másikat. Gyakorlatilag szét lett tépve a kábel, amit kívülről nem látsz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Doky586 #40096 üzenetére
Szerencsére a kolléga időben lett kíváncsi és az ütemezett fstrim-et be lehetett kapcsolni, csak default nem volt aktív. Egyik SSD-n a /home-on 800+GB volt a trimmelt adat amúgy, mikor manualban lefuttatta az általad is említett parancsot.
-
nagyúr
válasz Doky586 #40034 üzenetére
Aham, ez tényleg jó ötlet, bár nem igazán egyszerű, ha ehhez az egy fájlos kísérlethez fel kéne telepítenem egy Windowst előtte. NVME esetén viszont tényleg nem kell még ennyi sem.
(#40039) Frawly
Én tegnapig azt hittem, a mai desktop disztróknál sem kell különösebben ellenőrizni semmit, erre Fedoránál csak a következő kiadásban lesz default az ütemezett fstrim, a kolléga 3 SSD-je ott kucorgott TRIM nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Hogyan tudjuk ellenőrizni mégis, hogy működik-e NVME SSD-nél a TRIM-elés? Meghökkentő módszert ismertetek most veletek:
- ellenőrizni kell, hogy az NVME SSD működik-e!
Fut rajta az oprendszer, és/vagy működik a r/w a tárolásra használt SSD?
Ha a válasz igen, akkor a TRIM is rendben van.
Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.
Részlet blogból, nem linkelem, mivel igazából Linuxosoknak készült és még félkész állapotú. Kb annyi a lényeg, ami itt van.
-
nagyúr
válasz Frawly #39987 üzenetére
Super, köszi, hogy kicsit elemezted a kimenetet. Annyit láttam már csak késő este, hogy szerintem semmi hiba nincs, de a részletekre már nem nagyon volt erőm. Ez a Linuxos HDS amúgy jobb lenne, ha meg is szünne, mert csak zavaró, ha valaki nem ismeri, mennyire nem alkalmazható.
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39985 üzenetére
Mint már szóba is került, a képen a Linuxos free HDS kimenetét látjuk, minden érték szép kerek számokkal jelezve, 1000, 1000 és 80%. Nagyon életszerű.
Javasolt a GsmartControl vagy a Disks program használatával short selt-test készítése, az csak jelzi, ha valami hiba van.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
A HDS Linuxos verziója nem nagyon friss és pontos, a 80% is erre utal. Ebben a smartctl-es kimenetben jó sok minden van, de szerintem nincs semmi gond az SSD-vel. Jóval egyszerűbb lenne a program funkcióit kihasználni akkor a GUI-s változatával, azzal self-testet is tudsz csinálni.
Most hirtelen én se sokat tudok kisillabizálni az értékek jelentéséből, de ha gond van, a self-test is jelezni fogja. Frawly koma hátha előkerül és megvéleményezi az előbbi kimenetet is. De mondom, semmi gond nem látszik.
Ja és Linuxos programoknál ilyen tippelős értékek, mint ez a 80% nem nagyon van.
A program neve lemaradt, GsmartControl, tárolókban többnyire benne van.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Raymond #39681 üzenetére
Multkoriaknál is benne voltak, akkor meg ez alapján a leírás alapján mentem végig a parancssorokon.
Alapból így indítottam, hogy ha valakit érdekelnek az erdmények, akit nem érdekelnek, gondolom tovább görget. A hivatkozott hsz-ben linkelt 2 cikkben le van írva minden. Egyébként a teszteket SATA-s SSD-n csináltam, így ezek az erdmények vannak, ha van értelme, ha nem.
-
nagyúr
válasz Frawly #39679 üzenetére
Várj, írd már ezeket le normálisabban. Nem látszik rajta, hogy melyik a Samsung, melyik a WD.
Amit itt látsz egyik sem Samsung, az abban a hsz-ben van, amire hivatkoztam ! Minek írjam le még egyszer? Ugyanazokat mértem WD Blue-nál is, azok meg itt vannak.
OK, hogy egyszerű felhasználónak ezek a mérések nem sokat mondanak, azért is raktam be a disks képeit. Samsung 860 EVO-nál nincsenek ilyen disks-es képek, de ott valószínűleg nem lenne 70%-nál lassulás, ami itt a WD Blue-nál sem tűnik vészesnek 5x1000MB tesztméretnél.
Ahol jobbak a WD Blue értékei, ott lehet a dupla méret miatt is meg talán amiatt is, hogy a 860 EVO 50%-ig be volt lakva, WD meg szűz volt.
Még talán a Gnome Disks a legjobb benchmark Linuxra, de még az sem összevethető a windowsos benchmarkokkal sajnos.
Sajna csak ez van, még a segítő céllal fenn lévő Win 8.1 sincs már a desktopon, így azzal tuti nem szolgálhatok, amit Wines benchmarkok mutatnak.
Teljesen ugyanaz minden gyakorlatilag, értelemszerűen nem is számítottam észrevehető különbségre a két SSD között, de azért lefutattam ezt a pár parancsot.
Meg vagyok elégedve a WD Blue-val!
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #38639 üzenetére
Samsung 860 EVO 250GB SATA mérési eredmények után ha valakit érdekelnek a WD Blue 3D 500GB SATA ereményei:
ubyegon@WD-HP8570p:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k && sync"
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 0,0751326 s, 1,4 GB/s
real 0m0,331s
user 0m0,009s
sys 0m0,074subyegon@WD-HP8570p:~$ sync; dd if=/dev/zero of=tempfile bs=1M count=1024; sync
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1,1 GB, 1,0 GiB) copied, 0,562397 s, 1,9 GB/subyegon@WD-HP8570p:~$ dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1,1 GB, 1,0 GiB) copied, 0,149026 s, 7,2 GB/subyegon@WD-HP8570p:~$ sudo /sbin/sysctl -w vm.drop_caches=3
[sudo] password for ubyegon:
vm.drop_caches = 3
ubyegon@WD-HP8570p:~$ dd if=tempfile of=/dev/null bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1,1 GB, 1,0 GiB) copied, 2,04557 s, 525 MB/subyegon@WD-HP8570p:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 15934 MB in 1.99 seconds = 7993.07 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1578 MB in 3.00 seconds = 525.34 MB/sec
ubyegon@WD-HP8570p:~$ time sh -c "dd if=/dev/zero of=testfile bs=100k count=1k oflag=sync"
1024+0 records in
1024+0 records out
104857600 bytes (105 MB, 100 MiB) copied, 2,03059 s, 51,6 MB/s
real 0m2,034s
user 0m0,006s
sys 0m0,341sA használatba vétel előtti teszt képek:
cache disabled
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39597 üzenetére
Filmezésre vette szerintem a kolléga, de valóban nem lehet tudni, hogy már van-e rajta valamennyi adat ill azt sem, hogy....ezt inkább nem említem. Mindegy, már leírtam ezt a konverzióval kapcsolatos infót, tudtam, hogy nem kellett volna.
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39594 üzenetére
Válasz az, csak nem ér semmi, értelek. Mondjuk a kérdezőnek lehet egy plusz információ, ha nem így kalkulált. Meglepődnél, ha tudnád, hány ezren kérdezték már a HHD-s topikban, miért csak 931GB-ot lát a Win az 1 terás HDD-ből. (persze helytelenül használva a GiB értéket)
Remélem nem okoztam újra nagy problémát a hozzászólásommal.
-
nagyúr
válasz King Unique #39557 üzenetére
Feleslegesen bonyolítottad, mert az elején is nyilvánvaló, hogy nem kell semennyi helyet fenntartani se így se úgy, de szerencsére a kérdező pontosan értette.
Aztán majd csak megunják az illetékesek és remélhetőleg rendet tesznek itt, aztán akkor megtanulod.
Minden gond nélkül tisztázni lehetett ezt, de ennek az önkéntes rendőrködő mondatnak fontos volt bekerülnie? Remélem jelentetted, hogy már megint írtam ide.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39554 üzenetére
Ja, hát nem vagy képes világosan és egyértelműen fogalmazni, akkor ne csodálkozz, ha mások számára nem feltétlen lesz érthető, amit írsz...
Ha neked vagy másnak ez nem világos és egyértelmű válasz......két rövid egyszerű mondat mindössze.
(abban igazad van, hogy ennél többet nem kellett volna írnom utána, főleg nem a Te nyakaterkert tudálékos válaszodra nem kellett volna válaszolnom)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39545 üzenetére
Igazatok van, kicsit csakéntudhatomjól kolléga tegnap összezavart, de a lényeg, hogy a kolléga kérdésére a válasz az ismert helyzet alapján annyi volt, hogy semennyit! Felesleges, de leírom, hogy abszolút tök mindegy jelen esetben, hogy miként van particionálva a meghajtó. Ott vannak a linkelt oldalak, aki nem ért egyet, cáfoljon, írja le, mi nem OK. Én csak segíteni akartam a kollégának.
(#39551) King Unique
Aztán majd csak megunják az illetékesek és remélhetőleg rendet tesznek itt, aztán akkor megtanulod.
Sajnálom, ha problémáid vannak az egyszerű dolgok megértésével, de mit kéne megunni az illetékeseknek? Azt, hogy leírtam többször, hogy semennyi helyet nem kéne félrerakni a kollégának? Ez lenne az a dolog, ami miatt meg rendet tesznek az illetékesek meg majd én megtanulom? Szerintem kicsit túlreagálod a dolgokat, a múltkori thread lehet, hogy sértő volt, de a mostaniban mi volt a bántó vagy szabályzat ellenes? Neked nem tetszik, hogy ellentmond a véleményem a tieddel.....jelentsd az illetékeseknek!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39543 üzenetére
Azért egyértelmű, mert ha a meghajtó több, mint fele már tele, akkor használatban van és nem particionálással kapcsolatban teszik fel a kérdést.
Értem. Hamarabb is szólhattál volna, mert az előbb berakott particiós lista 3 utolsó elemét pár hete particionáltam, kb egy évig a 860 EVO fele nem volt használatba véve.
Amúgy csak leírom újra, hogy tök mindegy a vezérlőnek, hogy van egy terület particionálva vagy nincs particionálva, ezen lovagoltok többen is, pedig nincs is ló!
Amiről tételesen nem ejtesz most sem szót, hogy mi a problémád a kérdezőnek adott válasszal?
Gondolom, hogy nem értesz egyet azzal, amit írtam, de akkor írd le konkrétan, miért nem jó, amit írtam!Mennyi szabad helyet kell hagynia a kollégának és miért?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Multibit #39538 üzenetére
Understanding Intel ® SSD
Performance CharacteristicsEbben a pdf-ben az is szóba kerül, miért van nagyobb OP a DC SSD-ben. Ha valakit érdekel a DC-k karakterisztikája, érdemes elolvasni. (persze nem csak a DC-kről szól, hanem általában az Intel SSD-k karakterisztikájáról, de ugye a consumer usert nem annyira érdekli a téma)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Multibit #39535 üzenetére
Legtöbb gyártó azért írja, hogy 7-28% az általa alkalmazott overprovisioning, mert a DC(datacenter) meghajtóknál alkalmazza a 28%-ot, a consumer meghajtóknál meg a 7%-ot. Ez a tegnap általam linkelt és kifogásolt táblázatban egész jól tetten is érhető. Ha a kolléga megnézte volna jobban a táblázatot, láthatta volna a kétféle overprovisioning-ot.
400GB a DC és 480GB a consumer SSD
Nem pontosan jönnek ki az értékek persze, de GiB-ben számolva megközelítőleg ennyi jön azért ki.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #39533 üzenetére
Az előbbi kimeneten jól látszik, hogy a 250GB-os SSD-n van 11GB vésztartalék, de az is értelmetlen, mivel a 7 meglévő particiót nem fogom csurig pakolni, de itt nem is tehetném meg, mivel itt gyárilag csak 6GB van lefoglalva, ami kb 2%-nak felel meg csak! (amúgy a 11GB hellyel is csak szűken van meg a 7%)
Egyszóval a 250GB méretnél célszerű félretenni helyet, míg a 480GB-os SSD-nél felesleges!
Azért is raktam be ide a saját SSD-m kimenetét, hogy lássátok, nem csak úgy beröfögöm, hanem pontosan aszerint járok el, amit a kollégának is javasoltam. Ha ez szerintetek így nem megfelelő, akkor írjátok le, miért ne lenne az!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39531 üzenetére
OK, akkor tegyük ezt tisztába, mert KU ft sem értette az aktuális helyzetet sajnos. A kolléga kérdésekor én tisztában voltam azzal, hogy azon a meghajtón van az oprendszere is, így tök mindegy, hogy én particionálatlan helyre gondoltam vagy nem. A lényeg, hogy az oprendszer particióján fennmaradó szabad hely és a gyárilag lefoglalt 32GB hely tökéletesen elegendő, így akkor lesz 10% is bőven, ha ehhez ragaszkodtok. Tehát a válasz továbbra is érvényes, nem kell plusz helyet fenntartani!
Így megfelel a válasz vagy nyújtjuk még tovább a dolgot?
Gyakorlatilag azt a 110GB helyet is nyugodtan fel lehetne használni, de természetesen minél több a szabad hely, annál jobb az SSD-nek.
Ebből egyértelműen az jön le, hogy már használatban az ssd és van rajta kb 350GB adat is.
Ez miért jön le neked egyértelműen? 447.035 GiB hely van összesen! Jó lenne nézni valami ehhez hasonló kimenetet(sajnos nem tudom Winx-en mivel lehet meghajtó méreteket nézni)
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ sudo fdisk -l
[sudo] ubyegon jelszava:
Disk /dev/sda: 232,9 GiB, 250059350016 bytes, 488397168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x682835bf
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 62916110 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda2 62916111 104859470 41943360 20G 83 Linux
/dev/sda3 104859648 146802687 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda4 146808830 467425279 320616450 152,9G 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 257710080 467425279 209715200 100G 83 Linux
/dev/sda6 146808832 182460414 35651583 17G 83 Linux
/dev/sda7 182460416 216461311 34000896 16,2G 83 Linux
/dev/sda8 216463360 257697791 41234432 19,7G 83 Linux
Partition table entries are not in disk order.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Jack Oneill #39524 üzenetére
Nem baj az, félreértés volt, tisztáztuk! Életszerű ez így.
A lényeg, hogy úgy jó, ahogyan csinálod, én megmondom neked nyíltan, tényleg arra gondoltam, hogy félreteszel helyet, az ugye nem azt jelenti, hogy a fiókba teszed, hanem azt, hogy particionálatlanul hagyod. Ez okozhatta a félreértést! De ez legyen a legnagyobb gond ebben az évben.
Na de akkor a végkövetkeztetést csak leírom újra, a 7% a minimum, ami kell az overprovisioningnak, nem 10%, így aztán ha teleírod az összes helyedet, akkor is marad üresen 7% gyárilag lefoglalt hely. Ezt azért még zárásként le kellett írnom. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39522 üzenetére
Amúgy akkor lehet, hogy félreértettem a kollégát is meg téged is? Akkor bocsi, nekem a fejemben volt a dolog, ezek szerint nem írtam egyértelműen!
Szerencsére neked nagy szakiként nem is esett le a dolog, de nem baj. Ugye mi másról lehetne szó ebben az esetben?
Kíváncsi vagyok most már, mire gondolt a kérdező kolléga!
Meg a táblázatot kritizáló kollégára is kíváncsi vagyok, megtalálta-e már a felső táblázatot?
(tényleg azt gondoltad, hogy az oprendszernek se hagyattam volna helyett a kollégával?) jajjjjj
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39520 üzenetére
mennyi az a minimum szabad hely, amennyinek maradnia kell?
Valamit félreértesz, mert a fenti kérdésre az a jó válasz, hogy semennyi, rendesen használatba veszi az SSD-t a kolléga és az Oprendszer és egyebek particiói mellett bőven fog mindig maradni megfelelő mennyiségű hely. Mit értettél az alatt, hogy maradnia kell helynek? Marad hely bőven, külön nem kell hagyni helyet particionálatlanul, én erre utaltam.
Windows lesz/van rá telepítve és annak optimális működéséhez is nyilván kell valamennyi szabad terület.
Ezt nem is értem, mire gondolsz! Attól, hogy én azt írom, nem kell helynek maradnia, attól nem lesz helye a Windowsnak sem? Ugordj neki ennek szerintem még egyszer-kétszer. Nem azt javasoltam, hogy az összes szabad helyet vegye ki az SSD-ből és zárja fiókba!
Ha egy 480-as SSD-n normál használat, oprendszer mellett nem maradna minimum 5% szabad hely, az igen érdekes lenne......talán szándékosan lehetne ezt előidézni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Politika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- ASUS routerek
- Hálózati / IP kamera
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Golden Series Silicon Power microSDXC 32GB UHS-I V30 (SP032GBSTHDV3V1HSP)
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- kiváló állapotú 500GB USB3.0 külső 2,5" hordozható merevlemezek .
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest