- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- 8300 mAh, maradhat?
- Android szakmai topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
tepizoli
tag
Sziasztok! Az automba épitettem egy dvd lejátszót melyen van usb port pencsiről és kártyaolvasorol szoktam zenét halgatni és videokat nézni. Most vettem egy olyan kábelt amiben van egy kis áramkőr hogy a satás vagy patás vinyot usb-re lehessen kötni.Ha fat 32-re particionált vinyot dugok rá akkor fel is ismeri a dvd és játsza is a zenéket rola.De hát sajnos csak 32Gb particiót lehet csinálni a windowsban. Érdekeségkép leirom hátha valakit érdekel hogy nem is kell nagyobb particio mert ha több particiot hozok létre a vinyon és a dvd távirányitoján nyomkodom az usb gombot akkor sorba kapcsolgat a particiok között.Ugyhogy nagyon király mostmár bármennyi média lehet az embernél a kocsiban.
-
Sz.Dóri
csendes tag
Sziasztok,
van énnekem egy 250 GB-s vinyóm, amin szeretnék egyetlen partíciót. Azért kellene csak egy, mert partíciók között másolgatni elég lassú és vinyópróbáló feladat, a rajta levő file-ok meg gyakran lesznek összevissza rendszerezve, másolgatva. Nagy file-okról lenne szó, többnyire kb 1 giga méretűek, ezért a clusterméret nem igazán számít. Jó lesz nekem a FAT32, vagy inkább az NTFS-t ajánlanátok? Semmi szükségem az NTFS által nyújtott plusz featurekre, és nem árt, ha más gép is (Linux) könnyen az adatokhoz férhet. De mintha olvastam volna olyasmiről, hogy 128 GB fölött nem ajánlott FAT32-es partíciót létrehozni... És még az lenne a kérdés, tudtok ajánlani valamit, amivel meg tudom csinálni ezt a partíciót?
Köszi,
Dóri -
mr_ricsi
veterán
-
liksoft
nagyúr
NEM az fdisk-et mondtam. Más a vele való partícionálás és a partíciós bejegyzés. Ha a partíciós bejegyzést elkészítetted, a 98 azért tud csak ekkorát formázni, mert nem lett felkészítve nagy blokkméretre sok clusterre. Munkaterületre és belső számításra nem használ megfelelő típusú változókat. Ha az XP nem adja ki pontosan a típusát lehet, hogy nem jól kezeli! Később lehet még gond. Újra indítottad a rendszert? Szükséges lehet!
Szerk: az fdisk csak 64G-ig dolgozik. Alternatív progival próbálj partícionálni. Bármennyire utálatos, ezt a fázist célszerű DOS alatt végezni.
Nézd meg itt, hátha segít: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
pschio
őstag
xp alatt formaztam partition magic-el. mar adat is van rajta es minden faszan mukodik eddig. a magic egyekent pillanatok alatt leformazta fat32-re csak ez a tulajdonsagokban ''RAW'' kent latszik. ezert nem vagyok biztos a dolgomban
w98 boot lemezzel csak 58 gigasra sikerult formaznom. fdisk ennyi latott csak
a kerdes az hogy az elobb felsorol particios tabla korrekt-e? es igy mukodo kepes marad-e? -
liksoft
nagyúr
Ha a partícionálás korrekt (leírásodból számomra nem egyértelmű, de feltételezzük, hogy az), akkor a W98 256GB korlátig tud partíciót formázni. Tehát innen megteheted. Az XP úgy tudom, alapból csak 32GB-ig formáz fat32-ben. Lehet, hogy mindegyik rendszer kezeli (XP 250GB-ig tuti mert próbáltam) a nagyobbakat is (az olvasottak szerint 2TB), de létrehozni nagyobbat nem tud. A sima DOS format-ot nem próbáltam, mert egy évszázad míg végez. A munkám során csak tesztelt drive-ot használok, így mindig elég a gyors format.
Sok sikert. -
pschio
őstag
partition magic-el leformaztam a 200 gigas vinyomat egyben de erdekes modon a meghajto tulajdonsagainal a fajlrendszer tipusa RAW es nem fat32 most akkor hogy is van ez? magic-ben azt latom hogy 3 particio kerult a lemezre
1 unallocated 8mega
2 extended 190771,9 mega
3 fat32 190771,8 mega
most akkor ez igy jo nekem?
a fat32re meg azert van szuksegem mert linux alol csak igy van teljes eleresem. szal ntfs nem kell. -
Loha
veterán
A legelegánsabb megoldás:
MS-DOS 7.10, kezeli a FAT32-őt 2048GB ig
Bővebben: link -
Loha
veterán
Nem tudom, hogy ismeritek-e:
Knoppix Linux, nem kell telepíteni, 1CD-ről bebootol, még vinyó sem kell hozzá, és mindenféle codec nélkül mennek a DivX-ek is...
Szóval letölt kiír, bebootol aztán format c: -
VladimirR
nagyúr
imho jo lesz barmilyen windoze bootlemez., amin van fdisk es format (persze a verziokra figyelj oda, mert a format-nak nem mindegy a dos verzioszama)
nezz szet itt: Bővebben: link
szerk.: link pontositva
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
Magyar doksik találhatók pl. itt: http://www.szabilinux.hu/
-
rii
nagyúr
....''Engem nem zavar, ha a fórumon olyan kérdéseket teszel fel, amelyek fel sem merülnének, ha elolvasnád a doksikat, de te elég lassan fogsz haladni így. '' ....
elosszor itt a PHn fogok szétnézni, keresőbe: linux, ahogy zrubi is ajánlotta volt már ... de ha vannak jó magyar nyelvű linux doksik, akkor arra szivesen rávetödök, az angolhoz lusta vagyok ...
98ban már végigjártam a SLINK sok zegét-zugát.... szinte ugyanaz a telepités ennél is .... -
WN31RD
addikt
Ja, és még valami:
Az ext3 tényleg sokkal jobb az ext2-nél, ugyanis:
Felülről kompatibilis az ext2-vel, ezért régebbi rendszerek is tudják olvasni, csak a plusz szolgáltatásait nem haszálják ki.
Ún. metadata journaling-ot alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a file-rendszer saját adatait (pl. könyvtárakban levő file nevek, hozzáférési jogok, file-ok elhelyezkedése, stb.) és ezeknek a módosításait naplózza. Így egy esetleges váratlan leállás esetén sokkal egyszerűbben és sokkal gyorsabban visszaállíthat egy korábbi állapotot, mint az ext2.
Ha van kedved, ajánlom még, hogy nézz utána a ReiserFS-nek is, ez is journaling file-rendszer, és általában valamivel gyorsabb (néha sokkal gyorsabb), mint az ext3. Erről viszont nem akarok itt és most kisregényt írni. -
WN31RD
addikt
Örülök, ha segíthettem.
Ugyanakkor nagyon ajánlom, hogy ha Debiannal akarsz foglalkozni, akkor barátkozz meg a FAQ-ok, howto-k, mini-howto-k és egyéb dokumentációk gyakori olvasgatásával. Engem nem zavar, ha a fórumon olyan kérdéseket teszel fel, amelyek fel sem merülnének, ha elolvasnád a doksikat, de te elég lassan fogsz haladni így.
Ha pedig kezdő vagy a Linux témában, akkor ajánlom a Debian helyett valamelyik felhasználóbarátabb disztribúció kipróbálását, legalább az első néhány körben. Pl. Mandrake, UHU, stb. (a SuSE-t is említettem volna, ha nem lenne az a szemét üzletpolitikájuk, hogy CD image-et nem engednek letölteni) -
WN31RD
addikt
Mindenképpen a non-US változatot használd.
[Részlet a Debian CD FAQ-ból]
A non-US változatban olyan szoftverek is vannak, amelyek legálisan nem tárolhatóak amerikai szervereken. Régebben elsősorban az volt az oka ennek, hogy erős titkosítást tartalmaztak, ma inkább arról van szó, hogy a non-US CD-n levő programok némelyike az USA-ban szabadalom által védett algoritmusokat használ.
Személyes használatra ajánlott mindenkinek a non-US változatot letölteni, a nem non-US változat csak az USA-ban található szervertükröknek és kereskedőknek hasznos. A többi CD nem tartalmaz semmilyen ''USA-érzékeny'' szoftvert, tehát tökéletesen működnek az 1. CD-nek mindkét változatával. -
DcsabaS
senior tag
A parallel ATA HDD-knél van egy 137 GByte-os korlát, és a Windows98SE-ig egy 66 GByte-os korlát az FDISK-ben és a FORMAT-ban. Utóbbira létezik upgrade patch (emp@alag3.mfa.kfki.hu/w98se_patch" target="_blank">ftp://temp
emp@alag3.mfa.kfki.hu/w98se_patch), ami után minden további nélkül lehet partícionálni és formattálni a 66 GByte-osnál nagyobb HDD-ket is.
A célszerű eljárás a következő:
1.) Bizonyosodjunk meg, hogy az alaplap (BIOS-a) támogatja a HDD-nk teljes kapacitását (régebbi gépeknél 8 és 32 GByte-nál szokott lenni korlát).
2.) Az upgrade patch FDISK programjával hozzuk létre a nekünk tetsző partíciókat a HDD-n. Akár az egész kapacitást (137 GByte-ig) is egyetlen partícióhoz rendelhetjük!
3.) Ezután megformattálhatjuk akár DOS-ban is, de ez lassú, ezért inkább Windows-ban formattáljuk meg!
Megjegyzés:
Az FDISK-kel csak akkor tudjuk aktívvá (boot-olhatóvá tenni) az új HDD primary partícióját, ha a rendszerben pillanatnyilag nincs másik boot-képes HDD. Ezért célszerű lehet floppy-ról boot-olni az FDISK-kel való partícionálás előtt.
Az aktívvá tételt más programokkal is megtehetjük (később), pl. a DiskEditor-ral, vagy a Partition Magic-kel. -
=l@m@=
csendes tag
Nem érdemes mind a 7 cd-t letőlteni a debianhoz!!!!
Elég csak az elsőt a nonus vagy milyen jelzőű cd letőlteni mert akkor ha feltetted akkor aptvel tudsz minden szart telepíteni netről!!!!! -
rii
nagyúr
köszönöm mindenkinek a segítségét....
Alan-nak a (#13)-ban adott linkje alapjan sikerult egy 65G-s particiot csinálnom a 80G vinyón.... a maradek megy ext2-be....
megeccer köszönöm... -
rii
nagyúr
áááá, köszönet ...
ez ok, csak az UHU linux aszonta telepitéskor, hogy EXT2fs-t nehogy használjak, mert akkor extra nagy balhé lehet .... talán erre célzott...?
na most má én is OFFolok, ha egy LINUXossal akadtam össze
aszongyák nekem, hogy amit le lehet tölteni debian 7 CD, az az i586-ra optimalizált verzsön..... -
-
launcser
senior tag
vannak valahol ilyen butdiszk imidzsek valamelyik konkurens oldalon (h*hunpage)
én onnan leszedtem mindet, hasznosak -
Alan
aktív tag
most akkor tegyem fel a WinMe-t hogy tuggyak csinálni bootdisk-et...?
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
http://www.nu2.nu/bootdisk/ -
Marcus
aktív tag
Én úgy tudom 2 terabyte a felső határ.
De lehet, hogy rosszul tudom. -
Alan
aktív tag
A FAT32 felső kapacitáshatára partíciónként kb. 8 TB. A Windows azonban marketingokokból nem enged 32 GB-nál nagyobb partíciót csinálni (pontosabban a partíciót meg tudod csinálni, csak a formázni nem engedi). A megoldás valamilyen Linux használata vagy Windows ME indítólemez (mint Agyzuzo írta).
-
launcser
senior tag
pqmagiccal csak 32 gigát lehet max csinálni fat32-nek, nemtommiért
többet még senkinek se sikerült vele, lehetetlen
de legalább egyszerű használni -
Agyzuzo
addikt
A FAT32 határa 120 giga... FDSIK-kel menni fog (WinME bootlemezzel nekem ment).
-
rii
nagyúr
ugy vettem eszre, hogy a FAT32 34G-nál nem képes nagyobbat csinálni primary particóként, legalabbis a PQMagic 5,0, 7.0 ...
muszaly, hogy primary legyen, és 60-80Gigás...
elöre is köszönet az észrevételekért....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Új kétfiókos NAS-sal gyarapodott a Synology palettája
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Bluetooth hangszórók
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Okos Otthon / Smart Home
- Nintendo Switch 2
- Háztartási gépek
- Hardcore café
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital Purple 3.5 4TB SATA3 (WD43PURZ)
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital Red Plus 3.5 4TB 5400rpm 256MB SATA (WD40EFPX)
- Samsung PM9A1, PM9F1 (980 PRO) 1TB Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- KAMATMENTES , BANKMENTES részletfizetés ASUS ROG Strix G814JIR-N6012W Notebook
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest