- Windows 10 Mobile (Windows Phone) szakmai topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android szakmai topik
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Jogos, a RAID nem backup, én idővel arra majd egy másik NAS-t szeretnék RAID-ben. Pontosabban a mostani, régi-gagyi 4 lemezes NAS-omat használnám erre (mondjuk anyóshoz beköltöztetve), és bőven nem minden adatra. Mert ahhoz már nagyon burzsujnak kellene lennünk, hogy rá akarjam szánni a pénzt. Viszont akkor már egy jobb NAS-t vennék a backupra.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
A RAID 10 pocsékolós, azt én se szeretem benne. Nekem otthon 4 nem brutál nagy lemezzel RAID 5 van, az kapacitásban optimális. De! Mindenhol azt olvastam, hogy igazán nagy kapacitású lemezekkel nem érdemes RAID 5-öt vagy 6-ot csinálni. Mert ha borul a tömb, akkor amíg újraépíti magát, addig is simán elhasalhat még 1-2 lemez, és akkor sajnos cseszheted a redundanciád.
Ezzel szemben a RAID 10 elég biztonságos, és még gyors is. Nyilván drágább, de ha futja pár 10 TB tárhelyre, akkor fussa arra a +33/50%-ra is, amennyivel a RAID 10 egy RAID 5/6-tól drágább. Sajnos meg kell fizetni a biztonságot. Ha az nem szempont, akkor simán mehet a RAID 0 is.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Miért köveznélek meg? Nagyon jó dolog az SSD, csak drága. Igen, még mindig az, bár már kevésbé. Statisztikák alapján megbízhatóbb... amíg el nem hasal a vezérlő (mondjuk ez talán egyre kevésbé jellemző). Ha meg az elhasalt, akkor dobhatod ki, egy HDD-nél meg kb. művészet olyan eseteket létrehozni, hogy fixen bukjál minden adatot (az más kérdés persze, hogy baromi drága lehet visszaállítani, és eleve kérdéses a kimenetel - de van, hogy ez majdnem szó szerint életet menthet).
Hogy kevesebbet fogyaszt? Attól függ, milyen SSD és milyen HDD milyen körülmények között. SSD-k is simán be tudnak nyelni 10-20 W-ot, egy idle HDD meg talán 5 W körül fogyaszt csak (sleepben meg ~1-1,5 W). A különbség tehát alig pár W (legyen mondjuk 5), ami ~200 óra alatt (=1 kWh) vagy 40 Ft különbség. Egy 8 terás HDD kerül mondjuk 55-70 ezerbe, egy hasonló kapacitású SSD meg 200-250-be. Tutira megéri előre kifizetni azt, hogy ~80 év folyamatos használat után olcsóbb legyen??
Amúgy mekkora SSD-(ke)t vettél milyen NAS-ba? 1-2, max. 4 TB még oké, de 10-20 TB fölött már azért kezd macera lenni. Én elég nagy bajban lennék, ha az összes háttértáramnál át szeretnék térni SSD-re. Mert van elég sok és elég nagyok. Ha pár év múlva lesznek 10-20 terás SSD-k mondjuk 50 ezerért, akkor persze nagyon szívesen beleugrok a teljes cserébe, sőt akkor mehet is a RAID10 a NAS-omba!
A még mindig felújítás alatt lévő házunkban nálunk már 10 Gbit a hálózat, Cat.6a (azt hiszem) SFTP kábellel.
-
azbest
félisten
érdemes lehet újra megnézni Vendel videóját az oculink és thuderbolt "next" témában [link]
Elvileg több csatornát is át tudtak volna tolni a régebbieken is, ha független csatornaként kezelik a fordítva bedughatóság miatt duplikáltakat és azt mondja, hogy elvileg 8x10 módot támogatna a tb3 is. Régebben demóztak így 80Gbps sebességet már tb4 alapon is.
Ha minden igaz a tb4 az full duplex 40Gbps. [link]
A tb5 meg tán 80gbps full duplex és 120 egy irányban.[ Szerkesztve ]
-
Sanya
nagyúr
tb 3 tud 16 gigabit/sec-et
tb4 tud 32 gigabit/sec-et
tb5 tud 64 gigabit/sec-et
TB3-4 között lényegi váltás a teljes sávszélből adatra 16 helyett 32gb-t ad.
A tb4-5 között adatdublázódás (teljes sávszél) és adatsávszél duplázódás, valamint gyorsabb töltés (akár 240 watt usb kábelen!). Bár megjegyzem, hogy a TB4-en PD3.0 szabványt tudó laptopom, PD 3.0-t tudó kábelrengeteggel, és kétféle táppal sem tudtam 66 wattnál többet kihozni belőle, szóval nekem egyelőre inteles blackbox az egész.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox tulajok OFF topicja
- Windows 10 Mobile (Windows Phone) szakmai topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 8 GHz felett ketyeg a G.Skill CSO-DIMM DDR5 memóriája
- Android szakmai topik
- Politika
- nVidia tulajok OFF topikja
- További aktív témák...