- iPhone topik
- Yettel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
Aktív témák
-
válasz
Salvador20 #1700 üzenetére
A teljesítményük attól függ, hogy milyen órajelen hajtod, nem attól, hogy mi a gyári értékük. Egy 800-as természetesen biztosan megy 800-on, míg egy 667-esről ez nem állítható feltétel nélkül. Az órajelkülönbségeknek csak tuningnál van jelentősége. Ha húzod a gépet, célszerű a 800-as, ha nem, akkor elég a 667-es (vagy 553-as).
-
-
válasz
Balupapa #1683 üzenetére
Futass rajta benchmarkot, ami a memókat terheli, WinRar-t mondjuk. Ha sok neki a fesz, terhelés alatt fel fog szaladni a hőmérsékletük, és hibázni fognak, a gép meg lefagy ugyebár. A modulokon van borda, vagy csupaszok? Ha nem melegszik nagyon, akkor mehet neki 2.1V, az még nem egy kritikus feszültség, főleg, ha BIOS szerinti.
-
válasz
westlake #1678 üzenetére
Nem is mondtam iet.
Ugyanakkor - meghaláson kívül
- a RAM-ok hűtés nélkül 2.6V BIOS fesszel 840-en már hibáztak WinRar-ban 50MB körül, ezért is nem publikáltam épkézláb eedményt. A bordák tűzforrók voltak, a chip meg érthető módon hibázott. Most, hogy kaptak 2 ventit a fejükre, 870MHz környékén (3-3-3-4-ben) sem dobják el magukat WinRar-ban. (Más kérdés, hogy a lapom nem megy följebb 434-nél, ezért nemtom megnézni mi lenne a memók vge
)
8 venti van a házban összesen, úgyhogy hatékonyabban szedi össze a port a gép, mint egy porszívó.De most, hogy bebarkácsoltam a ventiket, és úgyis szét volt szedve, szépen kitakarítottam.
-
válasz
GanXstaZ #1672 üzenetére
Gyári időzítésen 2.3V körül jó eséllyel vinni fogják a 900-at, ztán kezdhetsz játszani azzal, hogy egyre szűkebbre veszed az időzítéseket, és megkeresed a legszűkebb, még stbil beállítást. Ha pakolsz rájuk vmi extra hűtést, akkor kaphatnak 2.4V-t is, ez növeli a tuning eredményességét.
-
2.65V-t lehet vele adni BIOS-ban, ebből leesik 0.05V, tehát stabilan 2.6V-t lehet belőle kinyerni. Persze huzamosabb ideig nem célszerű használni ien feszültségen (egy mezei DDR2-est meg egyáltalán nem ajánlott), és a tesztek erejéig is célszerű valahogy hűteni őket pluszban, mert ienkor már kevés a gyári borda. Én iet eszkábáltam nekik 2db 80-as ventiből és 3 befőttes gumiból: [link]
[Szerkesztve] -
válasz
afterburner_ #1551 üzenetére
Ien nekem is volt, pont most írtam.
-
válasz
Lalaboy #1534 üzenetére
Amikor 2.65 BIOS feszen próbálgattam őket hűtés nélkül, az Abit 52-es hibakódnál állt meg, az elvileg a memória összegzést jelenti a manual szerint. Aztán kiszedtem őket, visszaraktam egyesével, majd együt, és azóta sincs gondjuk. (Igaz nem is kaptak ekkora feszt, csak 2.4-et.) Azóta sem jöttem rá, hogy mi volt tkp a gondjuk...
-
válasz
Yushchenko #1399 üzenetére
Miért voltál kénytelen hazavinni? Tegyék be egy lapba, és mutassák meg, hogy tudja a gyári időzítéseket... Az persze még mindig elég karcsú egy normális RAM-tól...
-
válasz
ROBERTOH #1360 üzenetére
Asszem Tom's Hardware-ről származik, még DDR1-es időkből, tehát ne kössünk bele a számokba.
''A memóriaterületen az adatok sorokban és oszlopokban van elhelyezve. Az egyes chipek kapacitása határozza meg a sorok és oszlopok számát a modulon. Ha sok tömb található, akkor ''memory bank'' (oldal) is képződik.
Az egyes chipek elérése kontroljel segítségével történek. A sor címzése a RAS (row address strobe), az oszlopé pedig a CAS (column address strobe). Van még ''write enable'' (WE), ''chip select'' (CS) és számos egyéb parancs is (DQ). Azt is fontos tudni, hogy egy adott pillanatban melyik sor az aktív a mátrixon belül.
A modern számítógépekben a parancsok sebességét általában a BIOS határozza meg, ez általában 1-2 ciklus. Ez azt mutatja meg, hogy a RAS mennyi idő alatt kerül végrehajtása a chip kiválasztása után.
A memóriavezérlő kiválasztja az aktív sort, ám mielőtt az ténylegesen aktívvá válna, s lehetne küldeni a CAS jelet, a vezérlő 2-3 ciklust vár - tRCD (RAS-to-CAS delay). Ezután jöhet az olvasási parancs, amit szintén késleltetés - a CAS latency - követ. A DDR RAM-oknál a CAS latency jellemzően 2, 2,5 vagy 3 ciklus. Miután az idő letelt, az adat a DQ lábakra kerül. Az adat lekérdezése után a vezérlő ismét deaktiválja a sort, amit a tRP idő (RAS precharge time) alatt történik meg.
Van még egy technikai korlát: a tRAS (active-to-precharge delay). Ez azt jelzi, hogy legkevesebb mennyi cikluson keresztül kell aktívnak lennie egy sornak, mielőtt deaktiválni lehetne. A tRAS átlagosan 5-8 ciklus.
Az időzítéseket általában fontosságuk sorrendjében szokták feltűntetni:
2-3-2-6
CAS-RAS to CAS-RAS precharge-active to precharge''
Ha a szövegből nem derülne ki, akkor a CL a CAS Latency rövidítése.
[Szerkesztve] -
válasz
Yushchenko #1358 üzenetére
Na várjá', ha a gyári értékeket nem viszi, akkor cseréltesd ki garba azonnal!
[Szerkesztve] -
2.4V BIOS vagy valós feszről beszélünk? Az én moduljaimra azt írja a gyártó, meg egyéb, a témával foglalkozó oldalak, hogy vagy GMH vagy GKX-szel vannak szerelve, viszont biztosat ugye nem tudni róluk. Túlzottan nagy feszt nem tudok adni nekik, mivel 2.65V a BIOS vége, ami valósban jó, ha 2.55V.
A modulok 850-en 2.55V BIOS feszen mennek 3-3-3-4-et, 2.4V BIOS feszen 800-on ugyanezt. Nem mintha számítana, de ezek alapján ez inkább GKX, nemde?
[Szerkesztve] -
válasz
Yushchenko #1286 üzenetére
G.Skill-t tudsz z0tytól is rendelni, nézd meg, hogy jössz ki olcsóbban.
-
válasz
Yushchenko #1279 üzenetére
-
válasz
SzlobiG #1204 üzenetére
Attól függ, hogy ien feszen mien melegek a bordák terhelés alatt. Ez változó. A CellShockjaim 2.45V-n, terhelve éppenhogy langyosak, valószínűleg nem is lesz gondjuk, ha huzamosabb ideig így vannak járatva. 2.65V-n vagy afölött viszont már felforrósodnak, ha terhelem a gépet, és előbb-utóbb hibáznak. Tartós 60 fokot szoktak emlegetni, amely fölött hibáznak az IC-k. Más memók viszont már 2.3V-n melegek, 2.45-ön meg tűzforrók, tehát ahány chip, ahány borda (ahány borda-illesztés ugye
) annyi lehetőség. Persze a húzósabb árú tuningramok jobban viselik a plusz feszt.
[Szerkesztve] -
válasz
Achill3uS #1155 üzenetére
Eszemben sincs az állandó használat ien értékeken!
De ugye az ember tuningol, és tesztel, ha már...
Az instabilitást egészen biztosan a magas hőmérséklet okozza, tehát, ha megoldom a hűtést, a stabilitással sem lesznek gondok 900-on. (Már csak vmi lap kéne, amiben kihajtom a cuccaim.
)
-
válasz
Achill3uS #1148 üzenetére
Enyimek nagyon kényelmesen viszik 2.35V-vel 800MHz-en a 3-3-3-4-et. Langyosak a bordák. Amikor nekiálltam tesztelgetni 900 fölött 3-3-3-4-ben, és kaptak max feszt a laptól (2.65V), akkor már hamar felforrósodtak, és hibáztak. A héten majd megnézem mit javít a helyzeten egy 80-as venti a fejükön, de nem fűzök hozzá vérmes reményeket...
rob210: 2.45V mehet, mert abból még lejön a fesz esés miatt néhány mV. -
válasz
afterburner_ #999 üzenetére
Sosem állítanék win alól feszt.
-
Akkor a sok OFF után.
[link] 2.5V ramfesszel - sajnos itt már melegszenek.
Kapnak a fejükre némi hűtést, és már be is lőttem a konfigot a Winrar benchmark 3. helyére. (840-en simán 2.000 fölött tudnak).
Tapasztalt már vki olyat, hogy magas feszen, magas órajelen való tesztelés után a modulok feszültségét jelentősen visszavéve (2.65V-ről 2.0V-re) a memók mindenféle hibákat köpködnek? Tegnap este iesminek voltam tanúja. POST-nál RAM hibát dobott mindig. Modulok kiszed, CMOS klír, egyesével visszapakol, működik külön-külön, egyesével is. Viszont magasabb feszeken volt csak hajlandó produkálni ugyanazokat az értékeket, mint előtte. Reggel bekapcs, és mintha mi sem történt volna, úgy megy minden, mint előtte.
[Szerkesztve] -
A Winrar eredmény érdekes. Everestben kb. ugyanannyit csinált a konfigunk (neked 5-5-5-15-ben 1276MHz-en, nekem 3-3-3-4-ben 840-en). Winrarban viszont 2.010 körül teljesít nekem ugyanez a beállítás.
Azt még valahogy meg kell oldanom, hogy valahogy hűtsem a bordákat, mert magas feszen igencsak izzadnak, így nem volt szívem még 1GB-ig hagyni futni a rart.
[Szerkesztve] -
1:1-ben 400-as FSB mellett, 2.3V-n elfogadható érték a 3-4-4-8, vagy még sanyargassam a modulokat? Kapnak egy házhűtőt a fejükre, ha izzadnának.
-
válasz
Dobimaster #930 üzenetére
Igen, ezután feltolod az FSB-t, és megy vele a RAM órajele is. Nem ismerem az alaplapod beállításait, de, ha nem aránypárokat találsz, akkor az DDR533-as opciót kell választanod a RAM-nál, úgy lesz 1:1-ben.
Azért, mert a RAM-od 667-es, attól még azt is az alaplap hajtja. 1066-os is lehetne, alapból akkor is 533-on futna.
[Szerkesztve] -
válasz
Dobimaster #928 üzenetére
FSB/RAM aránytól függ. 1:1-ben értelemszerűen 800-on fognak menni a memók - leaglábbis megkísérlik.
[Szerkesztve] -
válasz
Dobimaster #925 üzenetére
Ezt csak én nem értem?
-
válasz
Dobimaster #910 üzenetére
MemSet-et nézted már? Bár nem pont erre... [link]
[Szerkesztve] -
CellShockkal meddig mehetek el fesz emelésben? Ha úgy adódik, 2.4 - 2.5 még belefér, nem fognak megpirulni?
-
Ezek után az izgalmas eszmecserék után igazán kíváncsi vagyok mit mutatnak majd az 1000-es CellShockjaim. Azt írták, hogy ''shipped'', remélem keddre itt lesznek.
[Szerkesztve] -
A Dominatorok sima XMS2-esek flancos hűtéssel, vagy valamit rosszul értelmeztem?
Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- Corsair Vengeance LPX 16GB (1x16GB) DDR4 3000MHz C15
- Crucial 240GB SSD eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged