- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Pixel készülékeket hozhat a Google és a Vodafone együttműködése
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mexikó tisztázta a Google-t a monopóliummal kapcsolatos vádak alól
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
Másik switchre sem megy fel xmodemmel, ugyanúgy kifagy. Vagy kábel, vagy az USB/RS átalakító lehet a baj. Most utoljúra 10 sec-el a vége előtt adta meg magát
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #6204 üzenetére
megvolt
probaltam minden sebesságen, egy ideig megy, aztan I/O error -
tusi_
addikt
Szopok.
Nem indult el reggel a switchem, fájl hiba. Töröltem a flasht, de nem tudom felrakni sehogysem az újat, mert I/O errorom van.
A vicces az, hogy amikor megvettem én tettem rá a fájlt, de most sehogysem akar felmenni. Se hyper terminal, se tera term...... Több kábellel is próbáltam5let?
-
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #6151 üzenetére
Persze. A dhcp megy, más vlanból oszt rendesen..
-
tusi_
addikt
Szerintetek.
Csináltunk egy új vlan-t és ha statikus IP-t adunk meg a cliensnek, akkor lehet szanaszét pingelni mindenhova. De dhcp-n kersztül nem kap ip-t a cliens. Ip helper benne van, pingelhetök a dns-ek.......
Valami relay probléma lehet ???Imy: Grat
-
tusi_
addikt
Ha mar a 2 sz.r kozul vlasztani kell, akkor inkabb a SDM-re tennem a voksomat. Nekem ez a ccp nagyon idegen, raadasul benyal 1 Gb ramot. De sanos a vizsgan ccp van, ugyhogy hozza kell szoknom
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6112 üzenetére
Kivanom neked, hogy ne legyen, qrva idegesito a vizsga elott meg ezen is f..ni.
Nalam az volt a problema, hogy amikor a switchet tettem le jan 23-an, akkor napos havas ido volt es tok vilagos. Amikor a routra mentem jun 16-an, akkor meg borus. A csaj, aki fenykepezett a 8 probalkozas utan kapcsolta fel a pilacsokat es vilagitott bele az arcomba, mint egy bunozonek es akkor sikerult csak azonositani
-
tusi_
addikt
válasz
zsolti.22 #6102 üzenetére
Te 2 vizsgán voltál én négyen. A nagy számok törvénye.....
A switching-ig - második vizsgám - nekem sem volt problémám, csak a routingnál, meg a tshootnál.
Ráadásul ezek németek, össze sem lehet hasonlitani a hozzáállásukat a magyarral. És ez hizelgés a magyar munkamorálra.... -
tusi_
addikt
Nem vicc. A 6. után kérdeztem, hogy mi van, ha nem sikerül azonosítani. Azt mondta kizárt.És ha mégis? Akkor nem vizsgázhatok, mert egyszerűen nem kapom meg a tesztfeladatot a gépre. Fasza, mindezt a vizsga előtt és ráadásul németül, amit nem beszélek
-
tusi_
addikt
Ok PVLAN-t pont nem, de minden mást igen, még talán a fejlett QOS-t sem, de azon kívül mindent. PVLAN-hoz ott a 3560, ami most már nem sokkal drágább, mint a 3550. Én is tervezem egy 3560 vételét, szvsz aki ilyen vizsgát akar letenni és jó is akar lenni, nem csak a papírt lobogtatni, annak költeni kell. 10 routert venni a route vizsgár az már húzós lenne.
-
tusi_
addikt
Én azt mondom feleslges volt. Rendesek a sracok, hogy reszelgetik a programot, de routingra eddig is nagyon jo volt, eltekintve 1-2 hibatol. Aki meg switchelni akkar, annak ezen a szinten mar kell birtokolnia par switchet.
(Nem hiszem, hogy VACL, PVLAN lenne benne) Majd meglatjuk. -
tusi_
addikt
Melo volt. Szóval a x.x.x.254 egy VRRP virtual MAC cim, holott nincs is konfigolva az interfeszen VRRP. Enterasys maskepp megy ezek szerint, mint a cisco
A sh ip vrrp vlan........ parancsra ezt dobja:
Interface: vlan.0.1188
VRID: 122
Version: 2, State: master
Time of last state transition: TUE MAR 18 23:31:22 2014
Master IP Address : x.x.x.252
Primary IP Address: x.x.x.252
Virtual MAC Address: 00:00:5E:00:01:7A
Advertisement Interval: 1.00 seconds
Master Advertisement Interval: 0.00 seconds
Master Priority: 254, Operational Priority: 254, Configured Priority: 254
Accept: yes, Preempt: yes, Preempt time: 0 seconds
Fabric-Route-Mode: no
Host-Mobility: no, State: down, ACL:
Interface Up Delay: 0 seconds
Virtual IP Count: 1, Enabled Virtual IP's: 1, Critical IP Count: 0
Virtual IP Addresses Admin State Owner
x.x.x.254 enabled up no
Critical IP Addresses:
Interface Critical Priority Probe -
tusi_
addikt
Ez egy nem Cisco-s rendszerü halo. Nemugy van, mint cisconal, hogy core distrib es access, hanem egy forditott collapse core, tehat a distrib es az access van "egymasba dolve". Rgo, ami ciscoban a distrib, az nalunk az access layer. Amire switch mi luserek csatlakozunk, az a switch direkt megy a coreba egy ether-chanelen kersztul (a VSB miatt egyik uplink a backup core switchre megy, a masik uplink az Activ core switchre es a VSB miatt ez egy loop mentes ether-chanel uplink )
A distrib/access layer nem routed portokon keresztul megy a coreba, hanem vlanban van az egesz halozat es minden switch tud minden Vlant, holott nem is hasznalja, max 4-t. (Acces vlan az epuletnek megfeleloen, switch managment Vlan, Wlan-vlan és a Minisw managment vlan.)
A core swrol, ami a x.x.x.252-es lehet pingelni a 254-es cimet. Az arp lekerdezesre egy bazi hosszu lista jon le, azt nem kopiznam ide
Az en gepemrol ezt kapom:
C:\Users\Radics>arp -a
Schnittstelle: x.x.x.59 --- 0xb
Internetadresse Physische Adresse Typ
x.x.x.252 02-1f-45-a1-a1-a1 dynamisc
x.x.x.254 00-00-5e-00-01-7a dynamisc
x.x.x.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff statisch
224.0.0.22 01-00-5e-00-00-16 statisch
224.0.0.252 01-00-5e-00-00-fc statisch
239.255.255.250 01-00-5e-7f-ff-fa statisch
255.255.255.255 ff-ff-ff-ff-ff-ff statisch -
tusi_
addikt
Core-Router-VSB-xyz(su)->sh ip int vlan.0.1188
vlan.0.1188 is Operationally up, Administratively up
Description: "FZ"
IP Address x.x.x.252 Mask 255.255.252.0
Joined Addresses:
224.0.0.1
IP forwarding enabled
Frame Type ARPA
Incoming IPv4 Access list is not set
Outgoing IPv4 Access list is not set
Directed-broadcast is disabled
IP Helper Address(es):
x.x.x.101
x.x.x.102
x.x.x.249
MTU is 1500 bytes
ARP Timeout is 3600 seconds
ARP Retransmit Time is 1 seconds
ARP Stale-Entry-Timeout is 1200 seconds
Proxy ARP is disabled
Gratuitous ARP updating is set to update on ARP replies and ARP requests
Gratuitous ARP learning is not set
Multicast ARP learning is disabled
ICMP Re-Directs are disabled
ICMP Echo Replies are always sent
ICMP Mask Replies are always sent
NAT INSIDE (IPv4): Not Set
NAT OUTSIDE (IPv4): Not Set
NAT INSIDE (IPv6): Not Set
NAT OUTSIDE (IPv6): Not Set
TWCB Redirect Outbound WebCache: Not Set
IP Policy Routing is disabled
PIM Sparse-mode is disabled
DVMRP is disabledEnterasys S8 core Switch, hasonlo a konfigja a ciscohoz.
Dhcp-n jön az address, amelyet a helper addressben jelzett 3 szerver egyike add ki.
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #6018 üzenetére
Nem is nagyon volt
Emellett ma ízelítőt kaptam a német precízségből.
Nálunk nagyon kedvelt a német Microsens Miniswitch használata, aminek sok értelmét nem látom, de ez van.
Kettőt fel kellett ma konfigolnom , rákötni switchre és üzembe venni.Hát a bu.i szerelő összevissza kötötte be a kábeleket, úgyhogy akármelyik uplinket húztam le, lement a port downba. Kiszerel, átszerel, működésbe hoz, utána a másik mumusom, a NAC managger szopatott, mert a tuskó kolléga használat után nem törli ki a bejegyzést, hanem szarik az egészre és megy haza sörözni...
Következő feladatom megtalálni azokat az access pointokat, amikről senki nem tud semmit, még azt sem, hogy léteznek... Untermensch...
-
tusi_
addikt
Nem találtam rá eddig választ.
Ha VSS-t használok, akkor ugye nincs stp, és nem kell FHRP sem. De mi az ip. Mind 2 Sw-nek van egy fizikai IP-je és nincs FHRP virtual ip, de akkor mi az átjáró? -
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #5899 üzenetére
Ti beszelni magyar? ?D
-
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #5860 üzenetére
Viszont próbálj meg valami értelmes leírást találni Enterasyshoz. Ilyen szempontból IS sokkal jobb a Cisco, mindent megtalálsz, amit csak akarsz.
Konfigokat visszanézni pl. egy rémálom Enterasyson, cickónál egy parancs
Ennek ellenére tudnak néha olyan dolgokat - főleg vizsgákban - kitalálni, hogy az ember haja égnek áll. Már akinek még van -
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #5856 üzenetére
Na igen, VTP Pruninggal ledumaljak, hogy kinek mi kell.
Ammellett hogy mindenki ovva int a VTP hasznalatatól, szvsz elég pofás kis cucc, föleg ha van több tiz, esetleg 100 Vlanod. Nalunk minden sw minden VLAN-t tartalmaz és használ belöle jó esetben 2-t, menedzsment és egy access Vlan. (esetleg a Wlan Vlant-t még hozzá) -
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #5854 üzenetére
Dehogynem.
Ha te a trunkon csak a vlan 2,3,4-t engeded at, mert az kell az adott switchen, azzal leprunoltad a tobbi vlant, ami esetleg van meg a switcheden, de egyetlen port sincs abba konfigolva. Ha nincs vlan 5 engedelyzve a trunkodon, akkor a Vl 5 br nem fog atmenni a switchre
-
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #5850 üzenetére
Simán csak a hasznalando vlanokat szabad engedni. Sw trunk all vl none, majd sw tr all vlan add xxx
Ez a manual pruning. Az auto pruning amikor a serveren kiadod a vtp pruning panacsot es megy tovabb BPDU-val. A tobbiek meg leprunoljak azt a vlan-t, amiben nincs inetrfeszuk. -
tusi_
addikt
Na csekpojnt beüzemelve, viszont már csak 13 napom maradt hátra a licenszből. Hol tudok csinálni egy snapshootot? Elég ha vmwareben megcsinálom, vagy külön a dashboardnak is kell?
thx
-
tusi_
addikt
Albtraum
Az IE11 nem jelenteti meg a feliratokat a CP menüben, a firefox annyira tekeri a gépet, hogy minnyá kigyullad, ja és a S.Dashboard 76 nem megy az R77-el. Gyönyörűűű
-
tusi_
addikt
Hmm.
A Wmnet adaptereket ki kell kapcsolni és megy.
-
tusi_
addikt
Más Téma.
Visszatértem kicsit a biztonság technikához. Feltettem vmwareba egy CP-t, de nemtudok bejelentkezni GUI-n. CLI ben megy, ping is megy a gépemre, GW-re is.
Böngészőben el kell fogadnom a hitelesítési adatokat, de amikor a az admin/jelszó páros jön, azt írja, hogy 503-s hiba, nem vagyok jogosult belépni. Semmi jelszót nem tudok bevinniMi a pék ez? Jerryyyy.....
-
tusi_
addikt
-
tusi_
addikt
válasz
Cyber_Bird #5640 üzenetére
Bezony, meg a protokol is
-
tusi_
addikt
VSS-t használ valaki? Illetve láttatok már élöben?
-
tusi_
addikt
válasz
jerry311 #5601 üzenetére
Arra gondoltam, vizsgán van olyan kérdés, hogy milyen állapotot mutat a R3 router a sh ip ospf neigh parancs kimenetre. Megvannak adva az ip addressek, meg a priorityk meg minden lófütty.
Hozzáteszem az egyik kérdés annyira hibás, hogy nem is tudtam mit kell bejelölni, illetve, hogy melyiket fogadja el a cisco helyesnek. Amit ők annak jelöltek, vagy ami tényleg igaz -
tusi_
addikt
Ciscos arcokat kérdezném, hogy találkoztatok-e már ilyen kütyüvel cisco hálózatban.
-
tusi_
addikt
NAC/Policy managert használ valaki cisco hálózatban?
-
tusi_
addikt
válasz
Hedgehanter #5474 üzenetére
"nyelvtudas"
A legfontosabb, enélkül el sem szabad indulni. Vagy lehúzol kis idöt valami szar älläsban. De a legegyszerübb nagyon jó nyelvtud´ssal kijönni, akkor gyorsan megy.
-
tusi_
addikt
B.U.É.K
-
tusi_
addikt
válasz
PumpkinSeed #5386 üzenetére
Kérdés megéri-e
-
tusi_
addikt
válasz
Intelligencs #5363 üzenetére
"hamarosan ugyanis távozni szándékozom Németországba/Ausztriába"
Szépen hangzanak ezek a tervek, de arra készülj, hogy Németországban csak egy külföldi leszel és ekképp is leszel kezelve. Tök minde1 mit tudsz, mennyivel jobb vagy náluk, akkor is csak egy Zuwanderer vagy.
-
tusi_
addikt
Nagyon Boldog Karácsonyt kivánok mindenkinek és köszönöm az egész éves segitséget
-
tusi_
addikt
Na beállitottam 3 másik AP-t is ugyanazokkal a beállitásokkal, különbözö tipusokat is, meg ugyanolyat, mint az érintett Ap és minddel megy a Tablett, csak azzal az eggyel nem. Részemröl most vettem be a le...om tablettát
-
tusi_
addikt
válasz
Intelligencs #5341 üzenetére
Ha jól emléxem egy Route-map név van elszúrva, valami eig-ospf helyett eig_ospf van a redistrib parancs után. Azon én is fel....tam magam, nagyon rossz megfigyelő vagyok és át is siklottam rajta, csak később tünt fel
Gratula, én is csak hosszabitok majd és ezek szerint meg lehet tényleg csak egy CCNP vizsgával az egészet hosszabbitani.
-
tusi_
addikt
Több SSID van egy Ap-n, de nem mind1 ki melyikhez csatlakozik/hat. Bonyolult...
A Roaming megy, csak a 401-es marad ki a Tablettnél, minden más gépnél megy
Itt valami Win8 izé lesz, vagy a Dell wifi driverja a ludas....
-
tusi_
addikt
A piros X jelöli azt a pontot, ahonnan csatlakozni kell/kéne az AP-hoz. (ez egy szoba). De a Tablett a 408-hoz csatlakozik, ha onnan kapcsolódok. Ha körbe járok, akkor mindre felmegy, kivéve a 401-re, arra sosenem
A laptop felmegy mindre és tökéletes a jel. (windows szerint. )
A csíkozott területek szobák, a nem csíkozott az folyosó. A 401-es Ap a 6-os csatornán van, a 407-408 az 1-esen, a 403 meg a 11-esen. Mind ugyanaz a tipus, ugyanaz a széria, ugyanaz a beállítás, eltekintve a csatorna dolgot.
Köszi a segítséget.Szerk: rossz a rajz, a 407 és 403 fordítva vannak
-
tusi_
addikt
Wifi-s kérdésem lenne. Adott 4 AP kb 20nm-es területen. Hozzá egy tablett, ami a legtávolabbi AP-hoz csatlakozik alap értelmezésben. Ha körbe megyek az épületben, akkor felcsatlakozik egymás után mind1ikre, de ha adott helyen vagyok, akkor csak egyre, ami a legtávolabbi, ezért a jel is rossz. Kérdés: hogy tudom megoldani, hogy a legjobbhoz csatlakozzon?
AP-k: enterasys
WLC: Junpier. -
tusi_
addikt
válasz
PumpkinSeed #5298 üzenetére
Topology? Nem nagyon értem, mit szeretnél.
-
tusi_
addikt
SNMP, NTP-ről tud valaki valami jó irományt ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen házat vegyek?
- Formula-1
- OLED monitor topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen notebookot vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- ThinkPad T14 Gen1 14" FHD IPS Ryzen 5 PRO 4650U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Gamer pc 1080p
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- Nintendo Switch oled sok extrával, játékkal
- Xbox Series X, újrapasztázva, tisztítva, dobozában, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged