- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Aktív témák
-
rudeee
senior tag
válasz
Gorombilla #3784 üzenetére
Azt szvsz hagyjuk, hogy nem éri meg legyártani a kártyát. Az egész néhány 10ezer forintból legyártható (még a 8800GTX is). Nem magát a kártyát, hanem a technológiát kell megfizetni, ehhez hozzájön a gyártó baromi magas nyereségmutatója, az adók, a nagykerek, kiskerek stb-stb.
Nem furcsa, hogy mindegyik újdonsült csúcskártya 150-170k-ról indul? Régebben is ez volt a jellemző a GF4 Ti4600, FX 5900 Ultra, 6800 Ultra, 7800GTX. Az idő előrehaladtával az árak tartották magukat, de a fizetés nőtt, tehát a kártyák olcsóbbak lettek. Viszont ha megnézzük a gyártástechnológiai változtatásokat amikkel a gyártó rengeteget megtakarít (csíkszélesség csökkentése, újabb és korszerűbb gyártósorok stb.) annyival viszont nem kerül kevesebbe a kártya mint amennyire ebből következtetni lehetne.
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz
B@bL3ve5 #3777 üzenetére
Egyáltalán nem sok a 150k, a 8800GTX is 170K körüli árral robbant be először.
Leghamarabb az NVidia fog kijönni az alsó, középkategóriás kártyáival megközelítőleg február-március környékén.
Az AMD ekkorra csak a csúcskategóriás R600-at fogja kidobni a piacra, ebből adódóan még jóideig várni kell majd az AMD-féle alsó, közép modellekre (remélem nem okoznak akkora csalódást mint az X1600/1650-es sorozat...).
A gyártókat a konkurencia és a profit érdekli, valamint amit a piaci fejesek diktálnak. -
rudeee
senior tag
válasz
Gorombilla #3775 üzenetére
A 3D-s megjelenítéstől és a képi hatásoktól nagymértékben függ a GPU leterhelése, van olyan művelet ami baromira megizzasztja a GPU-t, van ami csak gyengébb mértékben. Az Atitool pl. az egyik legjobban GPU izzasztó tesztprogi, de ez sem számít teljesértékűnek.
Akkor is elhasalhat a húzás miatt, ha a plusz tápcsatin egy pillanatra nem kap elég kraftot (egy pillanatra visszaeseik a tépellátás, ennek következtében eldobja magát a vga).
Az is lehet, hogy a GPU gyárilag annyi feszt kap ami pont elegendő neki az adott órajelen való működéshez, és a kicsit is megemelt órajeltől már megfekszik kisebb idő után.
Most mondhatnátok azt, hogy ugyan ilyen R580-as GPU van egy másik kártyán és ott szépen megy a 3D-s (alap) magfeszen pl. 680Mhz-en. Az egy dolog, de mint tudjuk a GPU-k között lehetnek/vannak különbségek a gyártásból adódóan hiába azonosak. (Mint a prociknál, egyik megy 3200Mhz-en 1.3V mellett, másik ugyan olyan maggal rendelkező és órajelű proci csak 1.4V mellett tudja elérni az adott órajelet.)
Ezen kívül még a kártya nyákjára szerelt alkatrészek tömegétől is rengeteg függ...fesz szabályzók stb. -
rudeee
senior tag
válasz
Lóránt74 #3626 üzenetére
Itt olvasgass: [link]
GDDR4 memória kizárólag az X1950XTX modellen dolgozik.
Ami kimaradt:
X1950XT 256MB (nincsen 512MB-os változat tudtommal)
-GPU: R580/90nm
-pixelfutószalagok/shaderek száma: 16/48
-textúrázók/ropok száma: 16/16
-vertex shaderek száma: 8
-GPU órajele: 625Mhz
-memória órajele: 900Mhz (effektíve 1800Mhz)
-memóriabusz: 256bit
-memória mennyisége: 256MB
-megszokott gyári hűtés -> hangos (porszívó/boing feeling)
-(Tuning: 660/960Mhz átlagban, hűtéstől függően)
Az általam részletezett kártyát ajánlanám (X1950XT), mert ár/teljesítményben ez a legjobb alternatíva (68-74k az itteni bazárokban). -
rudeee
senior tag
válasz
Vigneau #3527 üzenetére
Szerintem úgy lenne ideális, ha win indításakor ''Apply overclocking at windows startup'' egy csökkentett órajelű érték lenne aktiválva (pl: 300/400-vagy a Rivában a legkisebb beállítható órajel, hogy ne melegedjen annyira a kártya). A tuningolt értéknek meg létrehoznál egy profilt ''Overclocking profile settings'', amelyet a beállításkor tesztel a Riva és utána, a legközelebbi alkalomkor egy kattintás után aktív lesz az emelt órajel, nem fogja tesztelni (mert már mentéskor tesztelte). Ezen kívül célszerű lenne létrehozni még egy profilt a beállítható legalacsonyabb órajelekkel (ami indításkor is aktualizálódik), hogy ha játék után nem kapcsolod ki a gépet, hanem dolgozol vagy zenét hallgatsz akkor az órajel visszaállításával ne kelljen bajlódni (csúszkamozgatás-tesztelés), hanem egy klikkre csökkentett órajelra rakja a kártyát.
Riva Tuner->Settings->''Run at windows startup'' célszerű bepipálni, hogy a rendszerrel együtt induljon.
Power User: Itt a registrie bejegyzéseket lehet állítgatni. (Feltételezem, hogy itt lehet módosítani az Overclocking valamely része alatt a csúszkák intervallumát, csak jó angoltudás kell hozzá).
Low-Level system tweaks->Fan->Enable low-level fan control
Itt lehet módosítani a venti fordulatszámának értékeit, szintén profilozható.
Nekem csak RC16.0 verzió van, és nem szerepel benne 2D vagy 3D órajelbeállítás, de a legújabb RC16.2-ben szerintem már kell lennie, próbáld ki (ha nem az van most fent).
Én mondjuk a 2D/3D órajeleket az előre beállított profilokkal vezérlem. A csökkentett órajel induláskor a win-ben való tevékenykedésre ideális, játék indítása előtt pedig felküldöm emelt órajelre a kártyát.
Remélem valamennyit tudtam segíteni. -
rudeee
senior tag
Ha rossz a barátod gépében a ház szellőzése, vagy az oldallap a teszt során nem lett feltéve (ami miatt nem lehetett huzat a házban) vagy melegebb volt a szobában mint nálad, akkor nem kizárt a 100fok.
Elképzelhető ezen kívül az is, hogy egy másik program beleszólt a dologba, de inkább ez előzőre tippelek.
Nálad hány fokos volt a kártya?
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz
Vigneau #3512 üzenetére
Nálam nincsen Overdrive, sose volt, így nem ismerem.
Azt tudom egyedül, hogy az Atitool határait hogy lehet kiterjeszteni, de nálad az nem megoldás, mert ugye valamiért nem szereti a kártyádat (vagy inkább a catalystot?).
Akkor változnának szerintem a csúszka értékei, ha a kártya biosába a gyárinál magasabb órajeleket detektálna defaultnak az Overdrive, de ehhez szvsz legalább 50Mhz-es eltérésnek kellene lenni a gyári és az új biosban beállított frekik között (feltételezem vannak határok a progiban, hogy mely órajelek átlépése után ugranak a határok).
Soak: A mostani kártyámnál, és az eddigieknél is a Rivát sikeresen használtam (GF2GTS, GF4Ti4200, 9700Pro, X800GTO). Tudtommal benne nem lehet a határokat tologatni, vagy tévedek?
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz
Vigneau #3506 üzenetére
Igen így van, ezért is számít az egyik legjobb vételnek az x1950xt 256.
Furcsák ezek a driverek, valamelyikkel jó, valamelyikkel nem igazán, meg ez a CP vs. CCC sem egyszerű.
Én az összes eddigi AMD-Ati kártyámhoz CP-t használtam és tökéletes volt mindig, ahogy most is. Amikor próbáltam feltenni a CCC-t, avval mindig csak gondom volt, így maradok a már jól bevált CP-nél. -
rudeee
senior tag
[link]
Az X1950XT-ről nincsen teszt, de hozzáméred az XTX modellhez aminek az órajelei alig járnak magasabban.
XT: 625/900 GDDR3
XTX: 650/1000 GDDR4
De látszik is, hogy még a GDDR3-as 775Mhz-en ketyegő X1900XTX alacsonyabb órajelű memóriája sincsen nagyon lemaradva az AMD-ATI csúcsmodelltől. -
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #3491 üzenetére
Zoty-nál meg:
VGA HIS Excalibur X1950XT IceQ3 Turbo,256MB, HDCP 74 276 Ft 2 év
VGA HIS Excalibur X1950XT,256MB GDDR3,DL-DVI,HDCP 64 581 Ft 2 év
Igaz, hogy csak 256MB-os, de jóval olcsóbb, ugyan annyira húzható és az egyik modell IceQ Turbo.
Mint a tesztekből kiderült a GDDR3 vs. GDDR4 között alig van érdemi különbség. -
-
rudeee
senior tag
Nálam biztos, hogy az a beállított órajelen megy a kártya, nincsen ez a nyűg mint az 1900-as szériánál.
Egyébként be lehet állítani a Tray tools-ban az órajelek és a memória kijelzését is, tehát grafikonozható az is (min, max, pillanatnyi értékeivel együtt, amit a tálcán lévő értékre mutatva ír ki-ha a grafikon ki van kapcsolva).
A Rivában 2 profilom van beállítva, egyik az alapértelmezett ami rögtön indításkor aktualizálódik 202/246Mhz, a másik meg a játékok alatti 432/547Mhz. A default értéket sose használom. -
rudeee
senior tag
válasz
Vigneau #3326 üzenetére
Találkoztam evvel a jelenséggel.
A 9700Pro-val belefutottam ebbe a dologba. A mag 383Mhz környékére húzva több pontot adott 3dmark-ban mint 391mhz-en. Ez érthető is volt az én esetemben, mert Atitool-al rámérve 383Mhz-nél kezdett hibázni a GPU, így 391-en már problémái voltak, igaz képhibát nem generált. Egy Zalmi zm80d-hp hűtő volt/van rajta. -
rudeee
senior tag
''(A RivaTuner-ben is van hőmérséklet monitorozás.)''
Tudom hogy van benne, csak azt a háttérben kell futtatni, mert különben nem írja a tálcára az értékeket.
Az Ati Tray Tools-ba pedig beállítottam, hogy win. indításnál pakolja a tálcára a 2 hőmérsékletet, így most 4 érték van egymás mellett (CPU,Lap,GPU,GPU környezet).
Így nem kell bíbelődni vele, ha látni akarom az értékeket. -
rudeee
senior tag
-
rudeee
senior tag
-
rudeee
senior tag
Tévedsz, mert az X1900XT és X1950XT is a 90nm-el gyártott R580-as magot kapta.
X1900XT:
GPU: 625Mhz
Ram: 725Mhz
X1950XT:
GPU: 625Mhz
Ram: 900Mhz
A vga Vram mennyiségét neked kell eldöntened mennyire tartod szükségesnek. A 256MB-os modellek elég jó áron kaphatóak mostanság, az 512MB-osok meg marha drágák szerintem. -
rudeee
senior tag
Hogy őszinte legyek a hűtő olyan ütős mint az ára.
6 gázcső van benne, nagy bordarendszer és hajszál híján 1kg.
A teljesítménye kiváló, de ezt a tesztek is mutatják. Az első 2 hűtő között volt 1 éve (szerintem ma is ott van). A Coolink Bat-al versenyzett amiből holtverseny lett.
Egyetlen negatívuma a ventillátor hangja, ami a nagy motorteljesítmény miatt morog. A venti 10cm-es (kék ledes-világít mint állat) így nem szabványos.
Nekem egy 92mm-es Zalman van rajta és ezzel is szuperul teljesít.
A Bartonomat 2425Mhz-en 1.675v mellett a zalman ventit 2000rpm-en hajtva max. 51fokos hosszas játék után is. Azt kell még tudni, hogy a venti közvetlenül a VGA hátoldaláról szívja a meleget, ezért van az 51fok. Az is tény, hogy a Barton 130nm-es csíkszélességgel készült, tehát sokkal jobban melegszik mint a C2D a maga 65nm-ével.
Legolcsóbban (~10500) a Lord-ban lehet hozzájutni amennyiben van a boltban, előtte mindenképpen érdemes érdeklődni telefonon.
Ha szeretnéd rakok fel néhány képet, hogy néz ki beszerelve.
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
Szerencse, hogy a keret nem áll ki a GPU síkjából, mint a 9700Pro esetében. A víz levert mikor a hűtőcserénél le kellett tépnem a fém keretet, sniccerrel aláfeszítve a régi 9700Pro-n.
A mostani X800-amnál is csak 1/10-ed mm volt a különbség a GPU és a keret síkja között, szerencsére a GPU javára. Mikor először megláttam ennél is kivert a víz egy pillanatra. -
rudeee
senior tag
válasz
mattheus #3024 üzenetére
Szia!
Amit ajánlanék:
-X1900XT 256 vagy 512MB-os
-X1950XT 256MB
A táp miatt nem kell aggódnod szerintem, ugyanis a 8800GTX-et egy 350W-os FSP táp 15A-es +12V-os ágával képes volt kiszolgálni!
Mivel a NorthQ márkás táp, így nemhinném, hogy teljesítménybeli probléma lenne vele. -
-
rudeee
senior tag
Gondoltam, hogy cserélni szeretnéd a gyári hűtőt.
Szerintem az AC AcceleroX2 jobban megéri mint a Thermalright hr-03.
Az Accelero 4,5-6k-ba kerül, kívállóan hűt és csendes is!
Ahhoz kétség nem fér, hogy a Thermalright a legjobb, de a 10k feletti ára úgyvélem nagyon magas!
A hőmérsékletre visszatérve, azt ne felejtsd el, hogy a gyári hűtő alá gagyin kenik fel a pasztát. Újrapasztázva hűvösebb lehet a GPU, de a hangja akkor is megmarad. -
rudeee
senior tag
Elírásról volt szó az árlistában...
Megnéztem, az Asus és a Sapphire is azonos órajelen járatja a kártyát.
625/900Mhz-en.
Ebből adódóan mindenképpen erősebb az X1900XT 256Mb-os változatnál, főleg hogy 72k (Sapphire) az ára nagykerben.
Jobb választásnak tűnik az X1900XT-nél (256MB).
xlaci várjuk majd a beszámolódat a kártyáról, kíváncsi vagyok mire képes, tuningban is.
Teszteld le 3dmark 03, 05 és 06-al is légyszíves.
Mennyiért sikerült hozzájutnod? -
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2911 üzenetére
Persze hogy lefut: [link]
Proci húzva, kártya alapon.
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2905 üzenetére
Nem érdemes Vmoddolni egy AGP-s kártyát.
-
rudeee
senior tag
A hőcső miatt a bordaszerkezet azon része, amely eddig nem volt összekapcsolva hőcsővel, gyorsabban átveszi a GPU által leadott hőt, mint a hőcső nélküli változatok. Ez ugye azért van, mert a vörösréz talapzat a VF700 esetében a központi talprész felől oszlatja szét a meleget amelyet átvett a GPU-tól. Ebből adődik, hogy a rész fokozatosan fog felmelegedni és a felső lamellás szerkezet jóval később melegszik át. Ha hőcsövet iktatnak be a talprész és a felső lamellarész ''összekapcsolására'', akkor az a hő jobb eloszlását biztosítja. Ez a VF900 és azon hűtők is amelyekbe hőcső van építve.
A maximális hőmérséklet mindkét hűtőnél megközelítőleg azonos lesz, mert maga a borda ugyan úgy átmelegszik, csak hőcső nélkül a felső lamellaszerkezet később veszi át a meleget. -
-
rudeee
senior tag
Ha túlhúzod a GPU-t attól nem szokott kilépni, max. belassul tudomásom szerint. Ha a ram miatt van, akkor pedig látod a képen hogy nem egészen egészséges a látvány.
Nálam is kilépegetett az Oblivion, de az 1.1-es patch ezt a dolgot megoldotta. Igaz nagy ritkán előfordul a kilépés de 50x kevesebb alkalommal mint a patch feltétele előtt. -
rudeee
senior tag
válasz
GanXstaZ #2754 üzenetére
Ez igaz, de 2 év elteltével már nem azt a kártyát kapod meg amit annó megvettél és tönkrement hanem ki tudja milyet adnak helyette, ugyanis választani aligha lehet szerintem...
Nekem amúgy az a meglátásom, hogy ha a tunningértékeket vagy a magas hőmérsékletet nem bírja a kártya, akkor általában 1 éven belül meghal, ha pedig bírja akkor sokáig életképes marad. -
rudeee
senior tag
válasz
GanXstaZ #2752 üzenetére
Gondolom azért nem izgatja magát az ATI, mert a mag kibírja ezt a hőmérsékletet, persze az élettartama jócskán le is csökken emiatt. A gyártónak az a célja hogy sűrűbben cseréld le a kártyádat. Tehát egy izzó GPU hamarabb meghal mint egy megfelelően hűtött, így ha már nincsen rá garid vehetsz újat ami újabb bevétel a gyártónak.
Az ATI-nak is valamivel többe kerülne normális pl: IceQ hűtőt felszerelni a gyári kártyára, így az ára vagy emelkedne ami a vásárlóerő rovására menne, vagypedig kevesebb lenne a gyár bevétele ami persze nem történhet meg.
Az egész egy nagy biznisz. -
rudeee
senior tag
válasz
Pavlidu #2735 üzenetére
''a cf-en meg azert, mert a kesobbi jatekokhoz mar igencsak kelleni fog az r600as vagy g80as kartya, es az egy 1900as nem lenne eleg gyors''
Nem tartom valószínűnek hogy kelleni fog a legújabb fejlesztésű kártya.
Nekem most egy X800GTO@XL+ kártyám van ami nem egy mostani darab, ráadásul AGP csatolós.
Eddig minden mostani játékkal megbírkózott, még az Oblivionnal is lehet szépen játszani 1280x1024-ben, természetesen jelentősen viszavéve az effekteket.
A Pray maxon futott AA és AF nélkül 1280x1024-ben.
Az egy dolog, hogy az új kártyák DX10-et fognak támogatni, de eddig még egyetlen játék sem használja ki ezt a funkciót, ráadásul ha jól tudom most kezdtek csak olyat fejleszteni ami már DX10 kártyákra is van optimalizálva.
SzVSz a DX9-es kártyákon is vígan futni fognak a DX10-es játékok, szép is lenne ha nem.
Persze a dologban benne van a generációkülönbségből adódó kártyák közötti eltérés. -
rudeee
senior tag
válasz
Pavlidu #2705 üzenetére
Szerintem inkább ramot és kártyát vegyél ahelyett, hogy egy 8800-ra gyűjtenél ami nemtudni milyen árban lesz és mikor jelenik meg pontosan.
Hozzáteszem, hogy az előzetes 8800-as képek alapján neméppen kis étvágyáról lesz híres a kártya, mutatja ezt a rajta lévő 2db PCI-e tápcsati is!
Ez esetben még egy izmos tápot is be kéne szerezned a garantált teljesítmény eléréséhez.
Én még várnék egy kicsit, hogy a mostani csúcskártyák ára mérséklődjön az új széria kijövetele folytán.
Az adataidnál a konfogodat célszerű lenne kitölteni. -
rudeee
senior tag
válasz
HUN]Repa #2609 üzenetére
A VPU Recover-t kapcsold vissza, hasznos amennyiben túlzottan elmelegszik a kártya!
A helyedben csak akkor tuningolnák, ha a hűtés megfelelően végzi a dolgát, ami a te esetedben úgy néz ki a fagyásból és a kilépegetésből ítélve, hogy a GPU túlmelegszik!
Érdemes lenne emelned a ventifordulatot és monitorral nézni a hőmérsékleti értékeket!
ui: Oblivion szeret kilépegetni, ajánlatos letölteni hozzá az 1.1-es patchet ami remélhetőleg megoldja ezt a gondot.
A fagyás viszont túlmelegedésre utal egyértelműen. -
rudeee
senior tag
Szerintem a proci miatt van minden, ugyanis az egymagos Athlon64 3000+ gyenguska egy ilyen erős kártya kihajtására!
Valószínűleg ezért van minimális különbség az X1900GT és az X190XTX között.
A PH!-s tesztben duplamagos procikkal tesztelték a kártyákat, tehát X2-esekkel vagy C2D-kal, amik sokkal-sokkal jobban kihajtják a csúcskategóriás VGA-kat!
Egy ilyen kártyát véleményem szerint minimum egy 2600Mhz-en járatott egymagos, de inkább egy X2 2600Mhz környékére húzott proci tudná igazán meghajtani, nem is beszélve az új Intel C2D-k erejéről ami mégnagyobbat dobna rajta! -
rudeee
senior tag
A gyári lemezt azt felejtsd el, semmire sem jó!
Tedd fel a legújabb 6.9-es catalystot, remélhetőleg megoldja a problémát. Előtte szedd le az összes Ati drivert, mert azok is bekavarhatnak!
Innen tudod letölteni: [link]
Elvileg magától kéne 3D-ben a gyári értékekre emelnie az órajelet.
Milyen tápod van amivel meghajtod a kártyát?
(Célszerű kitölteni az adataidnál a teljes konfigodat, mert úgy sok esetben könnyebb megválaszolni egy-egy kérdést).
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
Ez érdekes.
Először is tedd fel az Ati Tray Tools progit, avval sokmindent be tudsz állítani.
2D és 3D profilokat lehet benne létrehozni, avval be tudod állítani a GPU 1.4V-os feszültségét is a 3D órajelével együtt.
Elmented, betöltöd a profilt és elvileg mennie kell.
Hanyas verziójú catalyst van fent? -
-
rudeee
senior tag
''Az technológiailag mivel magyarázható, hogy a 3DMark06 és pl. a CoH fűti a legjobban a GPU-t, átlagosabb/régebbi játékok nem annyira? Azok nem használják annyi részét a magnak, mert a frekvencia itt is ott is állandó!''
Gondolom azért fűtik jobban az újabb játékok a GPU-t, mert teljes mértékben kihasználják a 48 pixel processzort és a 8 vertex egységet, mivel igencsak shaderintenzívek a mostanság kiadott gamek, meg persze jóval nagyobb pixel/textel fillrate teljesítményt is kívánnak. Ez magyarázhatja a nagyobb mértékű melegedést.
Ezen kívül persze az is közrejátszik, hogy a 3dmark06 és a CoH valószínűleg nem annyi ideig fut, így van ideje igencsak beizzani a magnak egy komolyabb játék után. -
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2411 üzenetére
Az Atitool-ban és az Ati Tray Tools-ban lehet állítani softwaresen a feszt, tehát nincsen szükség hardwares VMOD-ra.
-
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2392 üzenetére
Nálad azért nem lehet állítani a feszt (és látni sem mennyit kap a GPU), mert az X800 széria nem támogatja ezt a progi álltal támogatott funkciót!
éN79 kolléga X1900XT-je már hardwaresen támogatja a GPU fesz emelését és kijelzését!
Ebben az esetben nem számít, hogy a program mennyire új, csak az számít, hogy a kártya támogatja-e a fesz kijelzést és állítást!
A GPU önmagában nem szabályoz semmit, ugyanis a driver veszi vissza az órajeleket és a feszültséget 2D üzemmódban az X1900-as széria esetében. -
rudeee
senior tag
Forrófejűek a Radeonok ebben a szegmensben, teljesen ki vannak hajtva.
Elképzelhetőnek tartom a nem megfelelő pasztázás mellett (Nem feltételezem, hogy rosszul oszlattad el a pasztát, mert tudom hogy neked nem jelent problémát!) a GPU-k közötti minőségi különbséget, értem ezalatt, hogy némelyik tegyük fel jobban melegszik valamivel mint a másik.
Nem tudom konkrétan milyen méretekkel bír az Accelero X2, de valószínűleg nem bírja olyan gyorsan eldisszipálni a hőt a bordákról a ventillátor, amennyire szükséges lenne az alacsonyabb hőmérséklet eléréséhez. Mondjuk, a sok tranzosztor miatt, (és a jelenlegi gyártástechnológia maximális kihajtása miatt) ennyire melegszenek a kártyák.
A 7900GTO és GTX is azonos órajelen ját és a gyártástechnológia is megegyezik, de a tranzisztorok száma kevesebb-emiatt kevésbé melegszik, és a méretes gyári hűtőjük is a lehető legjobb-feltételezem hatásfokban sokkal jobb, mint a radeonon lévő. -
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2368 üzenetére
Ezeknél a jelenlegi csúcskártyáknál egyértelmű, hogy a legújabb drivert érdmes fölrakni.
Azért írtam, hogy 90foknál még valószínűleg nem aktiválódik, mert a legtöbb kártya a gyári hűtővel 70-85fok között mozog terhelten. Kizártnak tartom, hogy az ATI úgy írná meg a catalyst-ot, hogy az már 90foknál lekapcsolja a videogyorsítást, mivel akkor valszeg tuningolva már állandóan leoldana bárkinek.
Ezt tartom ésszerűnek. -
rudeee
senior tag
válasz
Kraptor #2349 üzenetére
Igen, ígyvan ahogy írod.
Rosszul fogalmaztam meg a dolgot. Nálam volt már a régebbi 9700Pro-mal, hogy levedte a videogyorsítást a VPU Recover, mert rosszul detektált valamit. Tipikusan ez a jelenség a Far Cry alatt volt tapasztalható, túlmelegedésről nem volt szó egy zalman zm80d-hp hűtővel szerelt kártyán. -
rudeee
senior tag
válasz
geronimus #2347 üzenetére
Semmiképpen sem érdemes áttérni 7900GT vagy 7950GT-re, mert alapjában véve az X1900XT jobb náluk.
Ha netántán mégis váltani akarsz, akkor az egyetlen amit javasolni tudok az a 7900GTO 64K-ba kapható Gianni-nál és z0ty-nál is tudtommal, tehát jobb árban mozog mint az X1900XT!
A magas hőfok a rossz gyári pasztázás miatt is lehetséges.
Mivel benne vagy a 3napos cseregariba, így megpróbálhatod cseréltetni. -
-
rudeee
senior tag
válasz
várnarancs #2325 üzenetére
Az X800 sorozatban nincsen GPU VRM hőérzékelő!
Az Everest újabb verziójában is csak a GPU-nak és a GPU környezetének van szenzorja!
Ez hardwares tulajdonság, tehát a progi csak kiolvassa azt.
(Nálam 3.01 Ultimate van.)
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
Nehezen hihető a dolog, ennyire számítana az időzítés
Ha mutatnál GTO vs. GTX teszteket azonos órajelen az lenne az igazi!
Biztos van olyan kolléga, aki leteszteli a GTO-ját a te GTX-eddel szemben, azonos játékokon és beállításokkal.
Kíváncsi vagyok az eredményre nagyon.
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
válasz
keratom #2276 üzenetére
Gyári értékek: (nem egyforma!)
GTO: 650/1350
GTX: 650/1600
Feltehetően azért hozták létre a GTO szériát, hogy az új 8800GTX kártyák előtt kisöpörjék a csúcskártyákat a raktárakból, még ha jóval kisebb haszonnal is adják el, de legalább nem marad a nyakukon. Bölcs döntés, ugyanis a borsos ár miatt nem fogytak a GTX-ek.
A GTO-kon lévő ramok feszültségét levették 1.8V-ra a GTX 2.1V-jával szemben, így vélhetően elkerülhetik a memók elhalását (elvileg más gyártó memói dolgoznak a nyákon, mint a GTX esetében). -
rudeee
senior tag
''(megjegyzem ha a GTO 650/1600on jár akkor gyorsabb mint egy 7900GTX.... erről ennyit )''
Azért túlzásnak tartom, hogy gyorsabb, gyakorlatilag ugyan olyan mindkettő.
Nehogy azt mond, hogy a GTO jobb memóidőzítései miatt lenne gyorsabb...
Amúgy elméletben az időzítés alapján gyorsabb, de a gyakorlatban kötve hiszem hogy bármi is látszana köztük!
Az, hogy netán a GTO 50pontal többet kap 3dmarkban az időzítések miatt, az szinte semmi.
Játékokban úgysem látszik semmi különbség.
[Szerkesztve] -
rudeee
senior tag
Szevasz!
Ebben a felállásban nem egyszerű dönteni, ugyanis mindkét kártya ''best buy'' vétel!
Igazából én kibővíteném az általad megemlített két kártyát egy harmadikkal, nevezetesen az X1900XT 512MB-os modellel.
Ez a kártya egyértelműen többe kerül mint az előző kettő.
Az X1900XT 256MB és 7900GTO 512MB közül a közeljövő játékaiban teljesítményben az X1900XT jobb választás, viszont itt már szükség lenne az 512MB ramra.
Ezért hoztam szóba az X1900XT 512MB-os kártyát.
X1900XT 512MB (a 256Mb-os verzióval megegyezik) alapórajelei: 625/725Mhz, de az XTX órajelére könnyedén felhúzható, ami 650/775Mhz. Általában a 700/800Mhz-et is el lehet vele érni!
Két negatívuma van:
-relatíve sokat fogyaszt
-hangos a gyári hűtője (kivéve a HIS IceQ3 hűtéssel szerelt példányt)
A 7900GTO 512MB 650/660Mhz-es, GTX nyákja és hűtője van. Általában 700/800Mhz-re húzható, de a tuningolás terén ennél a kártyánál szoktak problémák lenni. Ez abból fakad, hogy a rajta lévő memóriák időzítései eltérnek a GTX időzítéseitől, valamint a sebességük is lassabb, emiatt nem minden esetben bírják a GTX memória órajelét.
(A GTX 650/800Mhz-es alapórajelekkel rendelkezik.)
Negatívuma:
-bizonytalan a memória tuningolása
Ha többet szeretnél tudni a kártyáról, akkor nézz be a 7900GTO topicba, ahol most erről a kártyáról van szó mindenféle szempontból. Ott visszaolvasva látni fogod a tapasztalatokat.
Összesítve, ha kiszámolt összeg van a kártya megvételére, és nem fér bele az X1900XT 512MB a közel 95ezer forintos árával, akkor ebben az esetben a 7900GTO-t javaslom, csakis az 512MB fizikai ramja miatt!
Amennyiben többet is rá tudsz szánni, akkor a lehető legjobb döntés az X1900XT 512MB, ami nagyobb teljesítményt hoz! -
rudeee
senior tag
A két kivezetés egyesítése nem nevezhető összeadható értéknek az olvasottak alapján. A két értéknek van egy leadható maximuma, amit néhány gyártó feltüntet a kivezetések alatt (összesített sorban A és W tekintetben), de a legtöbb gyártó ezt nem tünteti fel.
[link] Wattban adja meg a kivezetések maximumát.
[link] Amperben és wattban adja meg a maximális terhelhetőséget. -
rudeee
senior tag
Elhiszem.
Mennek ezek a kártyák 30A alatt is, de szerintem a tuningban elért értékekbe nagymértékkel belejátszik, hogy a táp mennyit képes adni az adott kártyának. Biztosan számít az is, hogy grafikai rendereléskor milyen dolgokat számol.
Gondolom a gyártó nem fölöslegesen adja ezeket az értékeket, mert tudhatja, hogy alkalmazástól föggően olykor bele-bele libben a 30A-ba.
Összehasonlítás képpen 2 tápom van:
Chieftech 420W aminek +12V-os ága 17A
Chieftech 360W ATX 2.0 +12V-os ága 17A+15A (két kivezetés)
A wattszám az első tápomnál nagyobb, de a leadható áramerőssége kisebb, tehát a 360W-os a jobb!
Van egy kölcsöntápom ami egy Enermax 350W-os, +12V-os ága 26A-t tud biztosítani!
Remélem értitek mit próbálok kifejezni. -
rudeee
senior tag
#2066-os hsz.
Specification
o Mfr Part Number: EAX1900XT/HTVDP/256M
o Chipset: Radeon X1900XT
o Engine Clock: 625 MHz
o Video Memory: 256MB DDR3
o Memory Clock: 1.45 GHz
o Memory Interface: 256-bit
o Bus: PCI Express x16
o RAMDAC: 400 MHz
o Pixel Shader Processors: 48
o Max. Resolution: 2048 x 1536
o Connectors: Dual DVI-I (Support Dual VGA), TV-out (HDTV ready)
o Thermal: Fansink
o ATI CrossFire Technology Support
o Support HDCP - High-bandwidth Digital Content Protection
o Microsoft DirectX 9.0, Shader Model 3.0 and OpenGL 2.0 Support
o 450-Watt Power Supply( 30A/12V rail ) is recommended for single EAX1900 series product
o Package: Retail
Ezt akárhogyan is nézem egy kártyára számolt ajánlott áramerősség.
A 20A még a 7900GTX-nek sem felel meg, ugyanis annak is legalább 22A szükséges a gyári adatok szerint. Köztudott, hogy a Radeonok a GTX-eknél nagyobb áramot vesznek fel.
Nem a tápegységek Wattban megadott értéke a lényeg, hanem hogy a +12V-os águk mennyire erős.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- SSD kibeszélő
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- TCL LCD és LED TV-k
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- XFX Swift Radeon RX 9070 OC Triple Fan Gaming Edition
- MSI GeForce GTX 1660 Super Ventus XS OC 6GB
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte RX 6800 16Gb Aorus (LCD kijelzős)
- Napirajz könyv
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest