- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Djstefan1848 #12634 üzenetére
Nem másra ráerőltetni akarom a véleményem, csak egy kis figyelem felhívás céljából elmondom:
Djstefan1848 kérdezi, de KFORboy problémájára is ez a legegyszerűbb megoldás:
Hogyan lehet arduinot programozni úgy, hogy 2, vagy több párhuzamos loop folyamatot futtasson egymástól függetlenül ?
Annak ellenére, hogy azt írod, hogy újonc vagy, nagyon jól látod a problémát. Több loop kellene párhuzamosan. Ez a párhuzamos szálak futtatása egymás mellett. Hogy van-e ez arduinoban? Erre még így nem lehet válaszolni, mert az arduino programozás is annyiféle, ahányféle a kontroller. A régi Atmel kontrollerekkel valószínűleg nehezebben oldható meg, de itt nem ér véget az arduino világ.
Kezdjük egyből az egyik felső szeletén:
Az ESP32 arduinojában van több lehetőség is, hogy hogyan lehet arduinot programozni úgy hogy 2, vagy több párhuzamos
"loop" folyamatot futtasson egymástól függetlenül.
Az egyik lehetőség a C++ párhuzamos szálai (thread). Ha nem várakoztatod őket egymásra, akkor nyugisan elvannak egymás mellett.
Vagy a freeRTOS taskjait használod. Ez rugalmasabb. Ezekben a delay nem igazi delay, hanem átadja a vezérlést más várakozó tasknak.
Az ESP8266-on is van valami, ami ennek a kisöccse, de már nem pontosan emlékszem, egy ideje már nem használom. Egymás mellett több PWM jellegű vezérlést kellett futtatnom, különböző, és folyamatosan változó, de elég hosszú, több szekundumos periódusidőkkel, de demo módon. Van egy lib, ami azt csinálja, hogy egy beállított idő elteltével megcsinál valamit. Előkotortam egy régi programot, ezt használja:
https://github.com/esp8266/Arduino/tree/master/libraries/Ticker
Azonkívül van ez a lehetőség is schedulerre:
https://github.com/anmaped/esp8266-scheduler
Ezt nem próbáltam. Ez elvileg Atmel procikon is biztosít
párhuzamos futtatást, nem tudom, van-e valaki, aki használta már. Persze a Ticker is az arduino schedulerét használja.
Lehet persze azt csinálni, hogy járogatunk körbe-körbe, és mindig megnézzük, hogy kell-e valakinek valamit csinálni.
Mint már többször írtam, én szinte csak ESP32-t használok. Egy UNO ezer Ft, egy ESP32 kétezer. Ennyit igazán megér a kényelem, hiszen ami
UNO-n megy, az ESP32-n is, de fordítva nem, tehát egyáltalán nincs szükségem UNO-ra. -
válasz
Djstefan1848 #12647 üzenetére
Szerintem jól látszik az ismétlődés a kódban:
servo1pos+=step1*irany1;
if(servo1pos>179)irany1=-1;
if(servo1pos<1)irany1=1;
servo1.write(servo1pos);
Ebből annyit teszel be, amennyit nem szégyellsz.
És persze a kód elején ne felejtsd el definiálni a hozzájuk tartozó változókat (servo3pos, step3 stb).
Nem tudom honnan táplálod a szervókat egyébként, de egy UNO usb-ről és Vin-ről sem bír el kettőnél több szervót (Vin-ről inkább csak egyet). Ha külső tápra kötöd a szervókat, a vezérlő jel mellett a GND-t is össze kell kötni a lappal.A delay-t és az egyes szervókhoz tartozó értékeket úgy számold ki, hogy mindenhol egész számok jöjjenek ki, különben kínos meglepetések érhetnek.
Ha ez nem lehetséges,
int
helyettfloat
változókat használj mindenhol. -
válasz
Djstefan1848 #12644 üzenetére
Mert egyáltalán nem azt csináltad, amit írtam.
int servo1pos=0;
int servo2pos=0;
ínt irany1=1;
int irany2=1;
int step1=1;
int step2=2;
void loop (){
servo1pos+=step1*irany1;
if(servo1pos>179)irany1=-1;
if(servo1pos<1)irany1=1;
servo1.write(servo1pos);
servo2pos+=step2*irany2;
if(servo2pos>179)irany2=-1;
if(servo2pos<1)irany2=1;
servo2.write(servo2pos);
delay(10);
}Javítottam.
-
válasz
Djstefan1848 #12639 üzenetére
Miért várnák be? Max érték elérésekor előjelet váltasz és azonnal indulhatsz az ellenkező irányba.
-
válasz
Djstefan1848 #12634 üzenetére
Több loop-ot futtatni nincs lehetőséged, viszont a problémát egyszerű megoldani. A servo motornál ugye sebességet nem tudsz megadni, csak fordulási szöget, a sebességet pedig az adja, hogy adott idő alatt mekkora szöget fordul. Mind 3 szervónál kiszámolod, hogy pl 10ms alatt hány fokot kell neki fordulni, és minden ciklusban annyit adsz hozzá/vonsz le a korábbi értékből. Legyen pl a leglassabb motor 1, akkor a másik kettő 1,5 és 2, akkor az első 1,8mp alatt ér egyik végállásból a másikba, a másik 1,35 és 0,9mp alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest