Keresés

Aktív témák

• Kosh Naranek

tag

válasz r.e.m #9 üzenetére

Sajnos nem. Bartonnal eddig egyáltalán nem foglakoztam. Igazság szerint nekem az XP2700+-ról már csak a 3200+-ra lenne érdemes váltanom, ehhez viszont le kellene cserélnem a lapomat egy Ultra400 chipesre (nekem csak sima nF2 chip van a Chaintech-en).

• Kosh Naranek

tag

válasz r.e.m #3 üzenetére

A hiba üzenet megoldása:

- A biosban a Standard CMOS Setup meüben találsz egy ''Halt On'' menüpontot. Ez nálad valószínűleg ''All Errors''-ra van állítva. Magyarul az alaplap minden rendellenesség esetén hibaüzenetet küld és nem folytatja a POST-olást. Márpedig a szabványostól eltérő órajel (tuning!) is rendellenességnek számít ebben az esetben. Állítsd át ''No Errors''-ra és megszűnik a probléma.

- A másik problémával nincs tapasztalatom lévén nekem XP2700+ (TBred) van és nem Barton. Elképzelhető, hpogy nem tudod az órajelszorzót bizonyos érték fölé emelni (pl. a TBred 1800+ esetén nem lehetett 11,5-nél nagyobb szorzót beállítani), lehet nálad is megvan ez a probléma. Próbáld a 11,5-ös szorzót a HaltOn kikapcsolása után. Ha megy, emeld 12-re a szorzót, ha itt a gép kifekszik, akkor a procid szorzó korlátos és meg kell elégedned az 11,5-ös szorzóval.

- A tuninghoz állíts be 1,75 V VCore feszt, esetleg 1,8 V-ot. Nagyobbat nem érdemes. Amelyik proci +0,1V hozzáadásával nem stabil, az magasabb feszen sem lesz igazán az, viszont nagyon fog melegedni, ami léghűtés mellett szintén a stabilitás ellen dolgozik.

A vásárlási hely csak azért volt fontos, mert szereznem kellene egy ilyen mobót, de eddig nem láttam üzletet, ahol árulták volna.

• Kosh Naranek

tag

válasz r.e.m #1 üzenetére

Nagyon kevés dolgot írtál le, gyakorlatilag semmit.

A következő dolgokat kell megadnod az érdemi tanácsadáshoz:

1. Mekkora fsb-t állítottál be a procina/memóriának?
    2. Szinkron vagy aszinkron módban használod a memóriát?
    3. Mekkora feszültséget állítottál be a procinak?
    4. Fixre állítottad-e a biosban az AGP frekvenciát?
    5. Hol vetted az alaplapot? (Ez fontos, nem röhög!)

Amit láttatlanban tudok javasolni:

1. Legfrissebb bios letölt és bios fless elindít, de csak szigorúan default beállításokkal!!! Semmi tuning!!!

2. A biosban beállítod a VCore-t 1,75V-ra, a memória órajelét pedig AUTO-ra (így az mindig megegyezik majd a proci fsb-vel). Elkezded 2-3 MHz-es lépésekben emelni az fsb-t, ha valahol fekete képernyőt kapsz, akkor elérted a memória tuning határát (ez kb. 180-190 MHz környékén fog bekövetkezni, a memó gyártójától függően).
    A Bartonok a tapasztalatok szerint viszik a 200 MHz fsb-t, szóval nem a proci oldalán lesz a probléma, hanem a Kingston memóknál. Tudomásul kell venned, hogy ezeket 166 MHz-re tervezték és nem 200-ra. 166 fölött már minden MHz ajándék.

3. Az nF2 chipset nem szereti az aszinkron memória beállítást (pl. a proci 200 MHz-et kap, a memória pedig 175-öt), időnkénti fagyásokkal és lassulással reagál az ilyesmire (saját tapasztalat). Ha mégis aszinkron beállítást használsz, akkor ügyelj rá, hogy a %-os leosztás után a memória órajele mindíg szabványos érték legyen (tehát a 200 MHz-es proci fsb-hez pl. 133 vagy 166 MHz memória órajel társuljon).

Aktív témák